[ component @ 07.02.2019. 11:20 ] @
Gledam nešto vesti po netu i malo-malo iskoči neka o električnim kolima. Da li je konačno došlo vreme da se razmišlja o kupovini električnog automobila? Mislim da je Elon Musk ispunio zacrtan cilj i doprineo ubrzanju pojave električkih automobila na masovnom tržištu. Do pre 5 godina je bila igra kokoške i jajeta. Nije se masovno ulagalo u razvoj i proiozvodnju baterija za automobile pošto nije bilo potražnje. Potražnje nije bilo pošto baterije za automobile nisu bile dovoljno razvijene i niko nije imao masovnu proizvodnju. Za 10-15 godina će verovatno biti više električnih automobila u ponudi od SUS motora.

Protivnici su do skoro tvrdili da električni automobili neće zaživeti pošto imaju malu autonomiju. Danas je sasvim razumno očekivati da električni automobil ima domet oko 4-500km.
Onda je navođeno da na pumpi možeš da napuniš rezervoar za 5 minuta, a za električni ti trebaju sati. Mislim da je u stvari oko 20 minuta za 50% tj. domet od recimo 200 km. Osim toga električni automobil moguće je puniti kući/hotelu/punjaču koji nije na stanici. tj. mnogo je fleksibilnije iako je (još uvek) sporije. Ako mogu posle posla da uključim automobil na punjač i da me ujutru čeka vozilo spremno na domet od 400km, ne verujem da bih ikada išao na pumpu (osim dopuna na dužem putu).
Sada se navodi kako električni automobili nisu održivi jer ako svi voze na struju neće biti dovoljno struje. Čak se spominje da proizvodnja struje isto zagađuje kao i upotreba SUS automobila. Na ovo mogu samo da kažem da bi vlasnici (bar oni u kućama) sve više kupovali solarne sisteme što bi bilo ekvivalentno da prave svoje gorivo. Osim toga trenutno Srbija dobija preko 25% struje od obnovljivih izvora, dakle bez ikakvog zagađenja. Dalje, potražnja za strujom bi dovela do većeg ulaganja u prozvodnju struje. A poređenje zagađenja od SUS automobila i zagađenje od proizvodnje struje je besmislica ukoliko se ne uzme u obzir zagađenje prilikom proizvodnje benzina/nafte. Da li upšte znate koliko se zagađuje vađenjem sirove nafte, rafinisanjem, trasportovanjem a tek onda potrošnjom kod krajnjih korisnika?
Poslednji adut koji sam čuo je prozvodnja baterija neekološka, da se baterije moraju baciti posle desetak godina i da se više zagađuje proizvodnjom elektro automobila nego proizvodnjom i vožnjom SUS atomobila. Ovo može samo neko da kaže ko se stvarno ne razume i nikada nije probao da uporedi ni način proizvodnje ni korišćenje. Prvo baterije (recimo Tesla model 3) nakon 10 godina imaju 90% originalnog kapaciteta. Kada nakon XY godina ove godine budu dotrajale za korišćanje u automobilu, mogu se koristiti u kući, recimo uz solarni sistem. Kada nakon još YZ godina još više propadnu, mogu se rastaviti i koristiti u manjim uređajima (baterije su modularne, mislim da je veličina 21mm x 70mm). Dalje, baterije se mogu reciklirati sa visokim procentom iskorišćenja.

Mislim da živimo u vremenu kada klackalica polako naginje ka električnim automobilima i da se više nikada neće vratiti na SUS. Pitnje je da li će se za 5 godina isplatiti kupovina bilo kojeg novog automobila koji nije na električni pogon? Šta raditi sa tim kolima nakon recimo 10 godin korišćenja? Ko će to hteti da kupi tada?
[ looker-on @ 07.02.2019. 11:29 ] @
Nikola Tesla je gotovo pre jednog veka predstavio rešenje automobila na elekto pogon.
Negde 70-tih, tojota je predstavila takođe elektromobil ali...
Sve dok to ne dopusti naftni lobi, elektromoboli neće imati realnu šansu da zažive.
Mnogi, koji su nudili rešenje pogona bez sus motora su nastradali pod čudnim okolnostima ili su naprasno zaćutali i odustali od svega.
[ dule_ns @ 07.02.2019. 11:57 ] @
Par opservacija:

Citat:
Danas je sasvim razumno očekivati da električni automobil ima domet oko 4-500km.

Ne bih rekao, to imaju samo modeli sa najvećom autonomijom. A i to bez da koriste grejanje/hlađenje i da se pažljivo voze.

Citat:
Osim toga trenutno Srbija dobija preko 25% struje od obnovljivih izvora, dakle bez ikakvog zagađenja.

Naravno da proizvodnja struje iz obnovljivih izvora zagađuje, pitanje je samo koliko i kako.

Citat:
Prvo baterije (recimo Tesla model 3) nakon 10 godina imaju 90% originalnog kapaciteta.

Taj model je počeo da se proizvodi pre godinu dve. Ovakva tvrdnja se može doneti tek za osam godina.


Da:
1) imam garažu sa stujnom instalacijom
2) prelazim više od 20k km godišnje
3) imam 25 -35k za kupovinu novog automobila

sigurno da bi razmotrio kupovinu ovakvog auta. Međutim, kod mene ni jedan od ta tri uslova nije ispunjen tako da...


Inače, nesporno je da će veća upotreba ovakvih automobila smanjiti aero i zvučno zagađenje u gradovima.
[ bakara @ 07.02.2019. 12:01 ] @
Citat:
component:
Pitnje je da li će se za 5 godina isplatiti kupovina bilo kojeg novog automobila koji nije na električni pogon? Šta raditi sa tim kolima nakon recimo 10 godin korišćenja? Ko će to hteti da kupi tada?

To se isplati vec danas onome ko prelazi dovoljno kilometara...
a ko ce hteti da kupi?

Elektro vozila nisu ista kao SUS motori, motor se ne haba, manje je pokretnih delova i agregata, baterije se recikliraju, a motor je prakticno vecan, tako da jedino sto ce na tom autu propadati je karoserija, sve drugo je iskoristivo.
[ component @ 07.02.2019. 12:04 ] @
looker-on,
prvi električni automobili su napravljeni oko 30 godina pre rođenja Nikole Tesle. Nisam mogao da nađem da je ikada Nikola Tesla predstavio rešenje automobila na elektro pogon. Izmislio je AC indukcioni motor koji može da se koristi u kolima, ali ne znam da li je sam to učinio.

Naftni lobi nije tako misteriozan kako ti se možda čini. Jednostavno je nafta bila (i još uvek je) pokretač svega na svetu u poslednjih 100 godina. Ko ima naftu može brže da se razvija i da kupuje ili ispumpa još nafte. Kao i zbog drugih resursa ratovi su vođeni i zbog nafte. Obrati pažnju da je za svaki energnet potrebno uložiti određenu energiju da bi došao do njega, preradio ga i dopremio krajnjem korisniku. To sve utiče na njegovu cenu, odnosno koliko je efikasan u finansijskom smislu. Za sada je ugalj neprikosnoven sa koeficijentom 80 (za svaki KW snage koji uložiš u dobijanje uglja, on ti da novih 80 KW energije). Nafta je u najboljim danima (70-tih godina) imala koeficijent 60. Sada je to palo na 12 (nafta se dobije bušenjem u okeanima, na većim dubinama, preradom škriljaca,...), dakle nije više tako lako dostupna. Kada koeficijent padne još više neće biti isplativo eksplatisati naftu iako će je još biti.

Poslednjih godina se solarna energija sve efikasnija i dostupnija. Još uvek je daleko od nafte + mora da se skladišti pa i baterije utiču na krajnju efikasnost. Ali to se sve više menja pošto cena po KW pada eksponencijalno. Solarni lobi će biti malo teže da se oformi pošto je sunce dostupno svima i teško ga je onemogućiti Doduše neke zemlje imaju više sunčanih dana od drugih. Kao što reče ElektroBoom u jednom videu (parafraziram) "Solarna energija je budućnost. Ne treba da vodimo ratove da oslobodimo naftu na bliskom istoku, treba da vodimo ratove za pustinje pošto tamo ima puno sunca... O vidi: Saudijska Arabija sedi na nafti i ima pustinju! Treba da je oslobodimo!"

Nego što se tiče električnih automobila. Dosta proizvođača je ranije predstavio koncept električnog automobila, ali niko se nije do Elona Muska odvažio da uloži ogromnu količinu resursa u njihovu masovnu proizvodnju. Danas retko koji proizvođač automobila nema plan da započne masovnu prozvodnju. Neki su čak i odvojili pozamašan budžet za to. Dakle, nema više nazad...
[ component @ 07.02.2019. 12:21 ] @
Citat:
dule_ns:
Naravno da proizvodnja struje iz obnovljivih izvora zagađuje, pitanje je samo koliko i kako.


Koji je odgovor? Možeš li da nam kažeš koliko i kako prozvodnja struje iz obnovljivih izvora zagađuje? I šta zagađuje: vazduh, voda, zemlja? Hvala.


Citat:
dule_ns:
Taj model je počeo da se proizvodi pre godinu dve. Ovakva tvrdnja se može doneti tek za osam godina.


U pravu si za model 3. Ne treba tvrdnja da bude vazana za model automobila već za baterije. Recimo roadster se prozvodi već 10 godina, a Model S skoro 9 godina. A i ja sam pogrešio, nije rok baterije određen godinama već pređenim kilometrima. Nakon 50.000 milja baterije su na 95% upotrebljivosti, nakon 150.000 milja baterije padnu u proseku na 90%. To su podaci o starijim baterijama. Model 3 koristi noviji tip koji je napredniji i trebalo bi da bude bolji.
Evo gde je postavljena jedna analiza na google sheets: https://docs.google.com/spread...ialGnuKPsg/edit#gid=1710185683
Podatke su dostavljali korisnici Tesla automobila osnovu stvarnog korišćenja. Voleo bih kada bi slično bilo dostupno i za druge proizvođače.

[ bakara @ 07.02.2019. 12:29 ] @
Treba imati u vidu da za 5 ili 10 godina i da baterije skroz propadnu kupicete druge savremenije zamenske baterije koje tada budu dostupne na trzistu.

Pa niste valjda planirali da zauvek vozite auto sa istim delovima tokom celog zivotnog veka vozila?
To nismo radili ni sa SUS motorima pa je logicno da se nece raditi ni sa elektro vozilima.
[ dule_ns @ 07.02.2019. 13:09 ] @
Citat:
component:
Citat:
dule_ns:
Naravno da proizvodnja struje iz obnovljivih izvora zagađuje, pitanje je samo koliko i kako.


Koji je odgovor? Možeš li da nam kažeš koliko i kako prozvodnja struje iz obnovljivih izvora zagađuje? I šta zagađuje: vazduh, voda, zemlja? Hvala.


Pa nije jedino zagađenje kad dim purnja u atmosferu. Ne znam da li si čitao novine proteklih dana, ako jesi verovatno si naleteo na članke kako se meštani nekih naselja bune protiv gradnje MHE. Slično tome, i solarne elektrane i vetroparkovi isto delimično uništavaju/zagađuju/utiču na okolinu. Da li je zagađenje manje nego kod termoelektrana - jeste, ali i dalje postoji. Tvrditi da je dobijanje struje iz obnovljivih resursa bez zagađenja jednostavno ne stoji.


Na kraju krajeva, ovo je pitanje od manjeg značaja. Mene više zanima kako će biti organizovano snabdevanje strujom za veći broj automobila preko neke javne mreže (znači bez kuća i garaža).
[ bakara @ 07.02.2019. 14:01 ] @
Citat:
dule_ns: Mene više zanima kako će biti organizovano snabdevanje strujom za veći broj automobila preko neke javne mreže (znači bez kuća i garaža).


Bice organizovano dosta jednostavnije nego pravljenje benzinskih pumpi sa rezervoarima koji se snabdevaju cisternama.

Ako bude bilo tolike potrebe tehnicki je moguce na svakoj banderi napraviti prikljucak na kome se moze vrsiti naplata, ali daleko smo jos od toga.
[ component @ 07.02.2019. 14:01 ] @
dule_ns,
I ja sam protiv gradnje MHE iako se ne grade u mom kraju. Ali MHE ne zagađuju tokom proizvodnje struje. Uništavaju prirodu u toku njihove izgradnje, remete ekosistem, ubijaju ribe, ali ne zagađuju. I vetroparkovi utiču na okolinu. Generišu buku, ubijaju ptice i šta god im natovariš na vrat, ali ne zagađuju ni vazduh koji udišemo, ni vodu koju pijemo. Jedno je zagađenje, drugo je uticaj na sredinu.

Ne znam kako će biti organizovano snabdevanje strujom. Kad god razmišljam o takvim stvarima prvo podsetim sebe da živim u Srbiji i setim kako ovde rešavaju stvari oni koji su izabrani od ovog naroda. I teško mi je da budem optimističan. Verovatno sam dosadan kada navodim kako Tesla to radi, ali njih najviše pratim. Oni recimo imaju plan da isključe sve chagere sa mreže, tj. da budu nezavisni. Konstantno dodaju solarne panele na stanice i opremaju ih baterijama tako da svaka stanica može da opsluži određenu potrošnju. Ovo može da bude negativno ukoliko iz nekog razloga naglo počne da se koristi neka stanica koja do tada nije bila predviđena za veliki broj vozila. To bi bilo isto kao da benzinska pumpa nema dovoljno benzina tj. ne dovoze dovoljno za potrebe potrošača.
Potoje projekti (naravno ne u Srbiji) da se na parking mesta ugrade bežični punjači. Ideja je da se parkiraš, platiš parking i time aktiviraš punjač. Kada dođeš po auto on se napunio do određenog procenta. Kad bolje razmisliš, privatan automobil ti 90% vremena stoji na parkiran što bi značilo da se u stvari konstantno puni Mana ovoga je što su bežični punjači sporiji i manje efikasni od kontaktnih. Takođe rizik je da će se neko parkirati ko ne želi da puni auto i time zauzeti mesto, a grad uložio silan novac u fensi parking

U svakom slučaju ne verujem da će prozivođači električnih automobila i pomisliti da analiziraju Srbiju i ponašanja ljudi u Srbiji kada budu dizajnirali sistem.
[ bakara @ 07.02.2019. 14:32 ] @
^^
Zapravo, vrlo je verovatnije da nece u opste biti toliko potreba za ulicnim punjacima na nacin mreze kakve su danasnje benzinske pumpe, jer ce dosta vozaca vozila puniti kuci.

I mobilni telefon u 90% situacija nosite napunjen od kuce a ne dopunjavate usput.
[ dule_ns @ 07.02.2019. 14:44 ] @
Živim u zgradi, kao i velika većina ljudi u npr Novom Sadu. Gde u stanu da napunim baterije?
[ Nebojsa Milanovic @ 07.02.2019. 14:51 ] @
Nigde.

Masovnije uvođenje električnih vozila nosi sa sobom puno problema za koje raznorazni diskutanti nemaju predstavu da uopšte postoje.

Priča o elektro vozilima u Srbiji nije baš toliko glupa kao priča "koliko ti troši u gradu", ali nije ni daleko od nje.
[ pajapop @ 07.02.2019. 18:32 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic
Priča o elektro vozilima u Srbiji nije baš toliko glupa kao priča "koliko ti troši u gradu", ali nije ni daleko od nje.


Uvek ce biti prica koliko ce da se trosi...KOliko ti trosi ampera..koliko amprecasova...a koliko ti traje baterija...pa koliko kosta punjenje akumulatora...:>(
[ Nebojsa Milanovic @ 07.02.2019. 19:07 ] @
Verujem, ali u tim pričama ću učestvovati samo pod opkladom, evo mogu i odmah da je iznesem tj. da dam ponudu:

Ko sme da se kladi samnom da ću vozeći samo po Beogradu VW Bora 1.8 Turbo (benzin, 200KS) od čepa do čepa potrošiti manje od 8l/100km?

Ako neko prihvata neka kaže (javno ili privatno), odredi sumu koju želi i idemo odmah na testiranje.

Jednom liku sam tako već uzeo lovu, pominjao sam to ovlaš na ES-u (nije bila potrošnja nego nešto slično). Nije neka suma (100e), ali i to je bolje nego zamlaćivanje glupostima, lovačko/kafanske priče me ne interesuju.
[ mozdasamjaamozdainisam @ 07.02.2019. 20:37 ] @
Evo ja se ozbiljno razmisljam o elektricnom vozilu. Ali ne u Srbiji, vec u Holandiji.

Da navedem da radim od kuce i vozilo mi treba veoma malo. Cenim da godisnje predjem izmedju 20.000 i 30.000 kilometara. Na duga putavanja davno nisam isao kolima.

Zivim u zgradi, tako da nemam mogucnost da sa prozora bacam 50 metara produznog kabla, ali u radiusu od 250 metara od zgrade ima 8 brzih punjaca.

Sa kraja na kraj Holandije (istok > zapad) sto mi je najduza ruta ima oko 110 kilometara u jednom pravcu. Sto znaci da sa vecinom danas dostupnih elektricnih vozila mogu bez dopunjavanja da odem tamo i nazad.

Holandija daje i subvencije na porez za elektricna vozila, pa je posedovanje istog znacajno jeftinije od vozila na druge energente.

Tako da nije iskljuceno da ce mi sledece vozilo biti elektricno.

U Srbiji na zalost to jos dugo vremena nece zaziveti. Citam danas u novinama, u BGD otvorena renovirana podzemna garaza. Oko 480 mesta. Od toga okruglo 2 (slovima: dva!) mesta za punjenje elektricnih vozila. E trt, sijo ti ga Milojko. To nije nikakav stimulans. U Holandiji je u jednom (prelaznom) periodu bilo oko 4 x vise punjaca nego elektricnih vozila. Ali su privatne firme debelo ulozile u infrastrukturu, tako da sada skoro svaka benziska pumpa pored auto puta ima i nekoliko brzih punjaca. I sada ubiraju plodove te investicije.

Sto se tice same proizvodnje elektricne energije, o tome se dosta diskutuje u Holandiji. Iako imaju podosta izvora elektricne energije, za sada jos nisu naisli na bottleneck po tom pitanju. Pored toga, dosta vlasnika dopunjuje vozila kod kuce, sa solarnim plocama i sta vec sve ne.

Duze putovanje takodje nije problem, makar po (civilizovanom delu) Evrope - gotovo svaka zemlja ima sve bolju infrastrukturu. Treba vise planiranja nego kolima, ali opet i kolima mozes da se zeznes. Ako udjes na rezervi iz Srbije u Madjarsku, gotovo sigurno neces stici do prve pumpe :)

Da se samo osvrnem i na dugovecnost i trajanje baterija. Gotovo ceo Amsterdam je presao na Tesle S. Pregazile su preko pola miliona kilometara svaki individualno i nema nekog znacajnog gubitka kapaciteta baterije. Cak sta vise, dosta su skupe i kao polovne jer nista im ne fali.

Tako da, svakako ce ih biti sve vise u buducnosti, mislim da je samo pitanje vremena.
[ Nocni @ 07.02.2019. 22:48 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic:
Verujem, ali u tim pričama ću učestvovati samo pod opkladom, evo mogu i odmah da je iznesem tj. da dam ponudu:

Ko sme da se kladi samnom da ću vozeći samo po Beogradu VW Bora 1.8 Turbo (benzin, 200KS) od čepa do čepa potrošiti manje od 8l/100km?

Ako neko prihvata neka kaže (javno ili privatno), odredi sumu koju želi i idemo odmah na testiranje.

Jednom liku sam tako već uzeo lovu, pominjao sam to ovlaš na ES-u (nije bila potrošnja nego nešto slično). Nije neka suma (100e), ali i to je bolje nego zamlaćivanje glupostima, lovačko/kafanske priče me ne interesuju.


Kakve ovo veze ima sa temom? Kazes da te lovacko-kafanske price ne interesuju a u temi o elektricnim vozilima pricas o autu starom 20 godina koje trosi 8 litara benzina... To je po tebi izgleda neki uspjeh voziti vrhom gasa cijelo vrijeme se opterecivati sa time koliko ti trosi auto i imati potrosnju od 8 litara? Taj auto kad se vozi normalno i opusteno zimi trosi 12 litara benzina.

Što se tiče teme vise puta je diskutovano o elektricnim vozilima i po meni nema potrebe to raditi ispocetka...

Nema nista od te autonomije od 500km koju pominjete.
Skoro svi proizvodjaci imaju elektricna vozila odavno i ne treba pominjati nikakve prototipove...

Uzbrdica, pun auto i potrosaci kao sto je grijanje ili klima npr. ubijaju autonomuju do te mjere da je npr. hyundai uveo dugme za "grijanje samo vozaca" radi ustede...
E Golfa sam vozio prije nekoliko godina, ima malu autonomiju i sa njim ne treba napustati grad... Brzi punjaci nisu preporucljivi da se koriste svaki cas... Auto treba puniti cijelu noc na obicnoj uticnici...

Tesla je prilicno skup auto i ima izrazen problem sa opterecenjem odnosno grijanjem sistema prilikom naglih ubrzanja i to može da uradi samo u pikovima a onda mora da se ohladi. Na autoputu je prilicno neupotrebljiv, tesko ga je uopšte vidjeti daleko od kuće...

Zamislite situaciju... zima, snijeg neki zastoj na putu, ili treba cekati na granici a vama grijanje radi na baterije...
[ Nebojsa Milanovic @ 07.02.2019. 23:53 ] @
Ništa nisam slagao a time što sam rekao hteo sam da obesmislim po ko zna koji put pokrenutu priču zvanu "koliko ti troši u gradu".

Ako želim lagano mogu da dobijem i ispod 7 litara, litar više rekoh zbog sigurnosti i da bih 100% dobio opkladu ako se neko javi.

To naravno ne znači da taj auto "malo troši u gradu", nego je termin "vožnja u gradu" (čak i u Beogradu) toliko rastegljiv da je priča o tome do te mere neprecizna da gubi smisao.

[ pajapop @ 08.02.2019. 00:06 ] @

" Elektricna vozila Da ili Ne?"...Svakako DA!...Ali, porodicni automobil kao cisto elektricno vozilo, je toliko daleko od Nas...ne nas kao Srbe ili Srbijance...vec Nas kao ljudsku populaciju. Ali jednog dana...jednog dana u dalekoj buducnosti, to ce biti jedino prevozno sredstvo. A naslednik tome ce biti "lebdeca vozila"...krstite ih kako hocete (kao u filmu"Peti element"). Nocni pise o problemima kod elektricnih vozila i to je potpuno tacno, ali ti problemi su sada. Ali i to ce se vec nekako prevazici...neki inzenjer, kao sto je bio Edison, Pupun, Tesla...neki Bordzija,... vec ce te probleme kad tad resiti i resice probleme sa autonomijom u voznji, ubrzanjima, nosivoscu i sl. I tada ce svako moci automobil da napuni strujom kao sto se sad puni rezervoar s gorivom. Samo pod tim uslovom ce elektricni automobil biti potpuno rentabilan i moci ce da se koristi u sirokim masama kao sto se sad koriste automobili sa SUS motorom. Hibridna vozila su za sad, samo "prelazno resenje"...A i njima treba vremena da postanu siroko rasprostranjena u narodnim masama. Za sad su jos uvek samo "luksuz"...Ali jednog dana na trzistu ce postojati samo takva...SUS polako odlazi u istoriju, za sad stidljjivo...ali smesi se lepa buducnost autoelektricarima, odnosno autoelektromehanicarima i autoelektronicarima. Eto i novih zanimanja . Autoelektroprogramer??? Kako to zvuci???
[ veselinovic @ 08.02.2019. 04:53 ] @
Energetski gledano to izgleda otpilike ovako.
Akumulator ( olovni startni) od 80Ah ima uskladisteno oko 1kWh energije, i tezak je 20-tak kg.
1 kg nafte, benzina, plina, ... nosi oko 10kWh energije.
Ako izuzmemo problem malog korisnog dejstva sus motora ispada da u ozbiljnom akumulatoru ( doduse stratnom) ima energije kao 100 grama naftnog goriva.
Mozda je mudrije gadjati koeficijent korisnog dejstva motora na naftne derivate nego ici drugim pravcima.
Eto problematike. Naravno da su litijum baterija mnogo bolje po odnosu kapacitet/tezina ali opet je to daleko od naftnog goriva.
Nocni je stavio dobar primjer grijanja.
Zimi se kola moraju grijati bar sa 2 kW.
[ Darko Nedeljković @ 08.02.2019. 05:27 ] @
Moze li neko da izracuna - da li na planeti ima dovoljno litijuma da broj elektro vozila predje broj sus vozila?
[ looker-on @ 08.02.2019. 05:44 ] @
A zašto baterije moraju biti izvor energije?
[ component @ 08.02.2019. 07:12 ] @
Litijuma ima dovoljno ima ga čak i u morskoj vodi samo što je tehnika vađenja iz morske vode za sada neefikasna. Kobalt je problem. Najviše ga ima u Kongu koji drži monopol i rudari se pod nehumanim uslovima. Zato svi gledaju da izbace kobalt kako znaju ili bar da smanje količinu koja mora da se koristi.
Ne moraju baterije da budu izvor energije ali su sada najisplativije i tehnologija proizvodnje je sazrela. Dobra stvar kod električnih automobila što može da se zameni izvor energije. Važno je da motor dobija određeni napon i jačinu a odakle je to stigno baš i nije bitno. Kod SUS motora ne možeš jednostavno da sipaš nešto drugo u rezervoar, moraš da prepraviš motor. Mislim da je jedini izuzetak dizel->biodizel.

Najveći problem kod sadašnjih baterija je gustina skladištene energije koja je mnogo manja nego kod benzina. To se sve više popravlja i svi obećavaju neke revolucionarne baterije (setite se šta su sve obećavali kada je otkriven grafen).
[ looker-on @ 08.02.2019. 07:35 ] @
Citat:
component
Ne moraju baterije da budu izvor energije ali su sada najisplativije i tehnologija proizvodnje je sazrela. Dobra stvar kod električnih automobila što može da se zameni izvor energije. Važno je da motor dobija određeni napon i jačinu a odakle je to stigno baš i nije bitno. Kod SUS motora ne možeš jednostavno da sipaš nešto drugo u rezervoar, moraš da prepraviš motor. Mislim da je jedini izuzetak dizel->biodizel.

Najveći problem kod sadašnjih baterija je gustina skladištene energije koja je mnogo manja nego kod benzina. To se sve više popravlja i svi obećavaju neke revolucionarne baterije (setite se šta su sve obećavali kada je otkriven grafen).

A hladna fuzija?
[ component @ 08.02.2019. 08:10 ] @
Šta sa hladnom fuzijom? Misliš na elektranu? Baterije će i dalje trebati u kolima. Ako misliš na mini reaktor u samom automobilu mislim da smo još mnogo daleko od toga. Ne vredi da čekamo i vozimo SUS dok se to ne desi.
Znaš li uopšte kako hladna fuzija funkcioniše? Koliko je skupo da se postigne hladna fuzija? Za sada se hladna fuzija postiže preko miona (μ⁻) ali da bi napravio mion treba da uložiš energiju. Tako da hladna fuzija u stvari troši energiju. Bar za sada.

Ali to nema puno veze sa temom...
[ looker-on @ 08.02.2019. 08:18 ] @
Polako. Ono što je danas nerešivo sutra nije.
Zbog velikog interesa velikih u biznisu sa naftom, hladna fuzija leži hladno u nekoj fjoci.
Ima nekih najava i o baterijama sa trajanjem od 100 godina?
Ponavljam, još se vrte veliki novci u biznisu sa naftom tako da još prelezak sa sus motora na drugi vid pogona ekonomski nikome još ne odgovara.
[ ineve74 @ 08.02.2019. 08:23 ] @
http://www.novosti.rs/vesti/na...proizvodnju-elektricnih-vozila
U cileu u juznoj americi ima cela pustinja litijuma https://www.southworld.net/lat...ica-a-treasure-called-lithium/
[ cozmo_im @ 08.02.2019. 08:37 ] @
U Srbiji ima solidnih zaliha litijuma isto.
[ component @ 08.02.2019. 11:32 ] @
Koga interesuje evo par videa gde je lepo objašnjeno sve oko baterija za EV. Bar one koje Tesla koristi:
https://youtu.be/kGFiaWvD-KI
https://youtu.be/TdUqQZC2dcE

looker-on, hladna fuzija ne sedi u nekoj fioci. Postignuta je još pre više od 50 godina. Evo i jedan kratak video o tome: https://youtu.be/aDfB3gnxRhc

Moram priznati da nisam baš razumeo ove baterije koje se zasnivaju na "radioizotopske izvore napajanja na osnovu betavoltaičkih izvora napajanja uz korišćenje nanoklasterskih filmova radioizotopa nikl 63". Ali svaki napredak je dobrodošao. Za sada mi deluje kao još jedno od desetina obećanja, ali niko nije još napravio fabriku za proizvodnju tih baterija.
Realnost je da se sada koriste litijum-jonske baterije i da jedino za njih postoji masovna proizvodnja za automobile. Tako da ako danas kupiš električni automobil, on će imati litijum-jonske baterije sa svim njihovim prednostima i manama.

I nemoj da brineš za naftne kompanije. Neće skoro propasti čak i da sutra magično svi automobili postanu električni. Nema još najave o električnim poljoprivrednim mašinama (oni hrane svet), avioni i dalje će koristiti kerozin pošto baterije ni u teoriji ne mogu da obezbede enrgiju po kilogramu+što je rezervoar prazniji avion je lakši. Brodovi će takođe i dalje korisiti naftu. Znaš od čega se prave sve vrste plastike? Od nafte. Asfalt za puteve? Od nafte. Ulja i maziva? Od nafte.
Ni jednom lobiju se ne ispalti se da ulaže toliko energije i resursa da sprečava razvoj nečega što će svakako doći. Nekad su teorije zavere samo to: teorije
[ Nebojsa Milanovic @ 08.02.2019. 13:23 ] @
VW je sa dizelgejtom doživeo katarzu i odlučio se na vrlo rizičan potez tako što je celu svoju poziciju, ugled i ogroman novac uložio na električna vozila:

Volkswagenova kocka veka – "sve ili ništa" na električne automobile

Ovo je trenutno verovatno najvažniji podatak u svetu autoindustrije. Dovoljno je njega pratiti i po tome će se videti gde su elektroautomobili danas.
[ looker-on @ 08.02.2019. 13:29 ] @
Prelazak na elektropogon gasi ogroman broj radnih mesta, zatvara silne fabrike koje rade za potrebe proizvodne sus motora. Znači, na prvom mestu rafinerije a zatim silne livnice i fabrike za proizvodnju komponenti.
To je udar za gotovo sve ekonomije i zato će se priča o elektropogonu vući još dugo, dugo.

[ component @ 08.02.2019. 14:20 ] @
Naravno da će uticati na radna mesta. Ali neće se ta mesta odjednom ugasiti već postepeno. Samo neće zapošljavati nove ljude na tim mestima. Isto kao što su kovači i sarači postali sve manje traženi kada su ljudi počeli manje da jašu konje a više da voze automobile. Ali su se zato otvorila radna mesta o kojima sada ti pričaš. Ona će se polako ugasiti a otvoriće se neka nova o kojimaće naši unuci pričati kako ne treba da se ugase pošto dolazi neka njihova nova tehnologija... i tako opet... u krajnjem slučaju briga me za radna mesta. Hoću da robot radi umesto mene a ja da imam vremena za porodicu i stvari koje volim.
[ bakara @ 08.02.2019. 15:01 ] @
Glupost...
Pa nece se sa pojavom elektrovozila ugasiti SUS motori, oni ce jos dugo postojati
[ looker-on @ 08.02.2019. 15:16 ] @
Citat:
component:
Naravno da će uticati na radna mesta. Ali neće se ta mesta odjednom ugasiti već postepeno. Samo neće zapošljavati nove ljude na tim mestima. Isto kao što su kovači i sarači postali sve manje traženi kada su ljudi počeli manje da jašu konje a više da voze automobile. Ali su se zato otvorila radna mesta o kojima sada ti pričaš. Ona će se polako ugasiti a otvoriće se neka nova o kojimaće naši unuci pričati kako ne treba da se ugase pošto dolazi neka njihova nova tehnologija... i tako opet... u krajnjem slučaju briga me za radna mesta. Hoću da robot radi umesto mene a ja da imam vremena za porodicu i stvari koje volim.

Sve to lepo zvuči ali kada sabereš koliko samo ljudi radi samo u naftnom sektoru, od vađenja nafte, transporta, prerade, prodaje, to je ogromna cifra i ogroman novac. Onda sledi ostalo, sam pokretački agregat koji je daleko jednostavniji za izradu i održavanje.
Zato mislim da će taj prelazak još dugo da se oteže.
Citat:
bakara:
Glupost...
Pa nece se sa pojavom elektrovozila ugasiti SUS motori, oni ce jos dugo postojati

A ko je tvrdio suprotno?
[ bordzija @ 08.02.2019. 17:40 ] @
Premotajte film unazad sto godina i videćete da i nisu baš mnogo pomakli u izradi električnih vozila. Sve što može da se ostavi za sutra oni jedva dočekaju. Još duuugo godina će se voziti na naftu u raznim oblicima ali električna vozila neće zaživeti jer to niko ne dozvoljava sa vrha hranidbenog lanca. U trenutku kada bude ili ćeš da jedeš ili voziš tek tada će se nešto mrdnuti iz kamenog doba u kome ćemo biti. Ništa kapitalno niti revolucionarno se neće desiti u narednom periodu, preanalizirajte kojim tempom napreduju i to vam je to. Vojska da, zdravstvo i život ne.
[ AstralPro @ 08.02.2019. 19:40 ] @
Krenete za Grcku i onda kad se svima koju su krenuli u isto vreme sa bubanj potoka isprazne baterije na jednoj pumpi sa 20 punjaca cekace 500 vozila, sa ugasenom klimom. I onda na tu pumpu mnogo brze pristizu vozila sa praznim baterijama nego sto se ovi koji su vec stigli pune i eto problema.
[ ineve74 @ 08.02.2019. 20:04 ] @
Mislim da su elektricna vozila pre za gradsko koriscenje nego za putovanje u inostranstvo.
[ pajapop @ 08.02.2019. 20:09 ] @
Citat:
bordzija:
...Vojska da, zdravstvo i život ne.


Eee da,,,Kad vojska za svoje potrebe to bude preuzela na sebe, problemi ce biti reseni. Kad se primeni neki kontrainzinjering..."Rozvel" tehnologija i slicno...
[ Predrag Supurovic @ 08.02.2019. 21:00 ] @
Citat:
looker-on:
Prelazak na elektropogon gasi ogroman broj radnih mesta, zatvara silne fabrike koje rade za potrebe proizvodne sus motora. Znači, na prvom mestu rafinerije a zatim silne livnice i fabrike za proizvodnju komponenti.
To je udar za gotovo sve ekonomije i zato će se priča o elektropogonu vući još dugo, dugo.


Nema to veze. Isto je bilo i sa ranijim industrijskim revolucijama. Jedino što se meri je profit.

Kada električna vozila budu predstavljala dovoljno veliki potencijal za zaradu, tad će se u njih i ulagati. bez obzira na to koliko će to radnih mesta da ugasi.
[ bordzija @ 08.02.2019. 22:06 ] @
Citat:
pajapop:
Eee da,,,Kad vojska za svoje potrebe to bude preuzela na sebe, problemi ce biti reseni. Kad se primeni neki kontrainzinjering..."Rozvel" tehnologija i slicno...:)

Sva današnja "moderna" medicina su ti u stvari mrvice koje su ostale od vojne tehnologije, koja se naravno jedina razvija na ovoj zemaljskoj kugli. Svi materijali i tehnologije su upravo direktan ili indirektan proizvod vojne industrije naoružanja ili osvajanja svemira. Mislim iskren da budem, trebali bi da imaju baš baš dobre i napredne baterije ali ih očigledno ne puštaju.

Opet kada pogledamo sus motore koji se lagano vraćaju u praistoriju, trocilindrični motori pa čak i dvocilindrični sa protivtegom pazi, možemo u narednom periodu da očekujemo i dvotaktne motore kao nešto "novo"
Sve zarad profita ide uglavnom dole ali se pomalo i uspinje. Da nema tolike pohlepe, nebi bilo ni ratova, gladi, boleština i svega onoga što unazađuje 21 vek koji je trebao da bude vek tehnologije, nauke i blagostanja.

Što se tiče električnih automobila, evo već može da se nabavi 4-5 godina star auto sa dometom 100 km za 6-7-8.000 evra. Ko voli nek izvoli. Više nemojte da očekujete u narednih 20 godina.
[ ineve74 @ 08.02.2019. 23:00 ] @
Elektricni automobili su do skoro bili za bogatije ljude.
Gledo moj brat toyota aute poslednje modele pa sam obratio paznju da su dosta modela hibridni.
https://www.toyota.rs
Vise od pola modela su hybrid
[ bordzija @ 09.02.2019. 12:40 ] @
Na ovoj temi bi mogli da se malo pozabavimo polovnim vozilima na električni pogon jer su samo takva nama i dostupna. Ne verujem da neko sa platom od 1000 evra u srbiji priča o nečemu drugom sem o zdravom životu i putovanjima a još manje sedi na forumu. Pre par dana sam gledao neke citroene i nisan leaf, na drugoj temi postavljao cene i ostale podatke dok nisam video da je otvorena tema samo o električnim vozilima.

Koja je verovatnoća da se prosečna srbenda nađe za volanom ovako nečeg jednostavnog ali ipak na ovim prostorima čudnog vozila?
Imajući u vidu da smo jako snalažljiv narod jer nas je siromaštvo podučilo raznim zanatima, kakve su šanse da se prosečan srbin snađe sa eksploatacijom ovakvog vozila, punjenjem, popravkama i slično?
Uzimajući u obzir mali domet postojećih vozila, mislite li da može poslužiti kao drugo vozilo u porodici uz još jedno sus vozilo?

Imajući u vidu dosta povoljnije registracije nego u EU recimo, konkretno ja sam za malolitražni automobil izdvajao 400 evra godišnje dok u Srbiji za isti auto dajem 20.000 dinara godišnje. Pa i nije toliko strašno imati 2 automobila i biti apsolutno pokriven u svim segmentima?
Kako bi se snašao naš prosečan srbin koji živi na šestom spratu zgrade? Ja sam konkretno struju vukao kroz izolacioni bužir iza oluka do prizemlja i koristio za svoje lične potrebe pre 20 godina (usisavanje, poliranje, brušenje, farbanje etc)

Daklem Citroen C Zero, Nisan Leaf, Renault Zoe ili nešto peto?

Vidim da preprodavci napominju dal je baterija u vlasništvu pošto je to kod francuza drugačije - kupiš auto ali plaćaš najam baterije 80 evra mesečno.
[ bordzija @ 20.02.2019. 22:21 ] @
Hyunda KONA, potpuno električno suv vozilo sa dometom od 400 km!

Ono što je meni zanimljivo je da automobil ima težinu jedva 100 kg veću od dizel varijante!Cena 36.450 dolara ili oko 30.000 evra kod nas.
[ Lavlja_Jazbina @ 21.02.2019. 05:38 ] @
Citat:
Ono što je meni zanimljivo je da automobil ima težinu jedva 100 kg veću od dizel varijante!

Mislis da je malo pa si pomenuo ?
[ bordzija @ 21.02.2019. 08:52 ] @
Ja sam očekivao da su to mnogo teži automobili sobzirom da svi koriste zastarele karoserije izrađene od običnog lima a tu treba i dodatno ojačati pod zbog baterija. Jedino mi nije jasno kako su izveli da baterije budu zaštićene od uticaja vode i povišene vlage jer sam gledao rasklapanje nekih modela i nije bogznašta preterano zaštićeno. Sve u svemu uskoro se bliže magičnoj crti od 500 km i trebala bi cena da ide dole, po meni da bude ista kao za dizel u boljoj opremi. Onda tu ostaje još jedino problem sa punjenjem automobila u urbanim sredinama.

Obratite pažnju na ubrzanje automobila a samim time i domet koji pada. Drugar se pre x godina igrao sa tesla roudsterom i pamtim njegovo zapažanje da su se baterije vrlo brzo ispraznile nakon njegovih akrobacija sa isprobavanjem ubrzanja.

[ bordzija @ 27.02.2019. 18:00 ] @
Kinezi razvili u SAD superautomobil težak 281 kg

https://www.b92.net/automobili...9&mm=02&nav_id=1510841

Kalifornijska kompanija Mullen Technologies sa kineskim partnerima Qiantu Motors najavila je svoj model električnost sportskog automobila za Sajam automobila u Njujorku u aprilu.
Qiantu K50 je suparautomobil težak je svega 281 kilogram zahvaljujući panelima od ugljenih vlakana te aluminijumskoj konstrukciji na koju otpada najveći deo težine (234 kg).
Za pogon su zadužena dva elektromotora, po jedan za obe osovine, a zajedno razvijaju 375 KS i 580 Nm.
S njim ovaj lagani sportista ubrzava 0-100 km/h za 4,6 sekundi, dok je maksimalna brzina elektronski ograničena na 200 km/h.Krenulo je! Svi znamo da je sva supertehnologija prvo krenula u sportskim automobilima!
[ peromalosutra @ 27.02.2019. 20:55 ] @
Nisu elektricni automobili teski zbog "zastarjele karoserije", vec zbog baterija.

Npr, kod Tesle:

Citat:
The 85 kWh battery pack weighs 1,200 lb (540 kg)


Gustina energije kod baterija se povecava, cijena pada. Vec ove godine ce se pojaviti veci broj elektricnih modela. Neka predvidjanja kazu da ce elektricni automobili doci na istu cijenu kao jednako opremljen dizel automobil, kada cijena baterija padne na oko 100$ po kwh, sto bi trebalo da se desi u narednih par godina.

Dosta proizvodjaca se ukljucuje u utrku oko razvoja boljih baterija, vec su dostupne solid-state baterije, radi se i na povecanju broja ciklusa, itd. Proizvodjaci automobila sa druge strane rade na super punjacima, mislim da je Porshe skoro demonstrirao rapid charge punjenje snage 450kw:

Citat:
A Porsche research vehicle with a net battery capacity of approximately 90 kWh achieved a charging capacity of over 400 kW on the new charging station, allowing for charging times of less than 3 minutes for the first 100 km range.


Buducnost EV vozila djeluje svjetlo, bilo je i vrijeme.
[ bordzija @ 27.02.2019. 21:36 ] @
A kako onda objašnjavaš da Hyundai Kona ima jedva 100 kg više od verzije sa sus motorom ako tesla teži 500 kg više?
[ peromalosutra @ 28.02.2019. 07:36 ] @
Tesla ne tezi 500kg vise ni od cega, jer nemas Teslu na dizel pogon. :) Zaboravio si da uracunas da u toj dizel Koni imas, jel, dizel motor, tako da imas dva faktora:

1. Baterija je manja (64kwh), nisam trazio kolika je to gustina, ali ako kazemo da je u rangu tesline baterije, onda je sama baterija u Koni teska ~380kg
2. Elektricna Kona nema (teski) dizel motor i potrebni prenos (mjenjac, kvacilo..). Elektricni motor koji ga zamjenjuje naravno tezi nesto, ali pretpostavljam daleko manje nego dizel motor.

U zakljucku, jednacina: Dizel motor + prenos = Elektricni motor + baterija - 100kg mi ne djeluje ni malo nerealno.
[ component @ 28.02.2019. 07:51 ] @
Ovaj kineski auto od Mullen Technologies nije težak 281 Kg već mu je to težina šasije (234 Kg) i karoserije (47 Kg). Ali da su tako napisali vest ne bi uopšte bila impresivna i niko ne bi kliknuo. U suštini je vest da su koristili lake metale i ugljenična vlakna i da će zbog toga ovaj automobil biti lakši čitavih 35 Kg nego da su pravili od klasičnih materijala. Sam automobil se ni ne zna koliko će biti težak. Verovatno oko 1 tone... Ali ko bi to onda čitao da je vest bila "Kinezi su najavili da će napraviti električni automobil koji će biti za 35 Kg lakši"... Meh...
[ HoT_Steppa @ 28.02.2019. 08:26 ] @


Najbrži elektroautomobil na svetu. Kineski
[ bordzija @ 28.02.2019. 19:17 ] @
Dobro permutovao sam u žurbi naveo si podatak da su tesline baterije teške 540 kg a hyundai kona je teža 100 kg od modela sa sus pogonom.

Da i ja sam pogledao malo bolje, čak su i dometi bili pogrešno napisani pa pošto sam skrenuo pažnju ispravljeno je. Klasična klik vest koja ne vredi 5 dinara ali eto, i B92 se time bavi i srozava sve više jer su počeli da izbacuju naslove kao kurir tipa "haos" "šta joj se desilo kada je" i slično.
[ bordzija @ 01.03.2019. 02:27 ] @
Koliko su pouzdana električna vozila? Peugeot iOn sa neispravnom baterijom posle samo 7 godina eksploatacije i pređenih 75.000 km po ceni od 4000 evra.

https://www.njuskalo.hr/auti/p...odina-ime-kupca-oglas-27388597Jedva malo više od garancije?

http://kiwiev.com/taking-the-electric-car-skiing/
[ mozdasamjaamozdainisam @ 01.03.2019. 07:32 ] @
https://www.autoscout24.nl/aan...33-e053-e250040a185a?cldtidx=1

A kad smo vec kod Tesle, nocas su najavili Model 3 sa cenom od 35.000 dolara kao sto su i najavili.

Deca rodjena danas, kad steknu pravo na vozacku dozvolu nece znati sta su benzin i dizel :)
[ bordzija @ 01.03.2019. 10:02 ] @
Bojim se da nisi u pravu, ja slušam te iste priče zadnjih 10-15 godina i još uvek automobili imaju domet 100-200 km a koštaju duplo ili troduplo više od sus.

Neki tu priču slušaju i duže.

[ bakara @ 01.03.2019. 10:14 ] @
Citat:
bordzija:
Koliko su pouzdana električna vozila? Peugeot iOn sa neispravnom baterijom posle samo 7 godina eksploatacije i pređenih 75.000 km po ceni od 4000 evra.

https://www.njuskalo.hr/auti/p...odina-ime-kupca-oglas-27388597Jedva malo više od garancije?

http://kiwiev.com/taking-the-electric-car-skiing/


Pa toliko kosta kada kupujes u ovlascenom servisu...
Obrati se hyundaiu i pitaj koliko kosta ceo motor i menjac za tvoj auto (koji nije nov) da urade sve sa garancijom pa ces isto da se iznenadis sa cenom.

Mada tesko da je na tom pezou u opste crkla glavna baterija, da bi sve trebalo da se menja, a i za njega postoje zamenske
https://www.ebay.com/itm/YUASA...b:g:Z9EAAOSwjedcXEed:rk:1:pf:0
[ mozdasamjaamozdainisam @ 01.03.2019. 10:21 ] @
Mhm, Tesla S je izasao na trziste pre samo 7 godina. Za to vreme su izbacili jos 2 nova modela (X i sada 3) + kamion + uskoro i pickup.
Zamisli sta ce za jos 7 a kamoli za jos 17 godina biti.

Mislim da je Elon malo promesao karte i da sada svi proizvodjaci nude neku vrstu elektricnog auto. Volvo (kroz Polar) je takodje pre dan/dva izbacio vozilo slicno Teslinom modelu 3.

Vozila do 200 km dometa su mala gradska vozila, za potrebe ljudi koji dnevno prelaze po gradu do 20 kilometara pa na jednu dopunu mogu da se voze i 2 nedelje.

Inace upravo izbacen model 3, u najjeftinijoj varijanti sa najjeftinijom baterijom i najmanjim dometom po realnom ciklusu moze da predje 350 kilometara. Ja licno ne poznajem nikoga ko svakodnevno prelazi toliko kilometara svaki dan. U NL ljudi zbog posla umeju da prelaze podosta od kuce do posla, ali je cak i u NL taj prosek oko 50 kilometara dnevno. A posto je 50 kilometara manje od 350 - cak 6 do 7 x zadovoljava prosecne potrebe :)

Jos sve vise ljudi ugradjuje solarne ploce, pa ih dopuna automobila kosta ravno nista :-)
Ok, sa druge strane ima puno odrzavanja voz.. ne, cekaj elektricni automobili nemaju ni pumpe, ni servo, ni klipove, ni cilindre, ni kaiseve, niti gomilu drugih komplikovanih i veoma skupih delova.

Ah da, ne zaboravi da su prvi elektricni automobili kostali preko 50.000 evra (najskuplji modeli i dan danas toliko kostaju) - ali eto, od danas moze da se kupi pristojan elektricni auto za $35k. Dakle za 7 godina smo stigli od 100.000 dolara na 35.000. Za jos sedam godina neka se to spusti na 20.000 i taman :)

Ah da, ti vec 15 godina slusas ovo. Mora da slusas duplo brze od svih posto je sve navedeno bilo u poslednjih 7 :)))
[ bordzija @ 01.03.2019. 11:05 ] @
@Bakara da video sam, gore sam kačio kako skidaju bateriju i menjaju ćelije koje su crkle. Generalno, na svakih 75.000 km ova akcija, skidanja kompletne baterije i zamena crknutih ćelija? Sa sličnim polovnim ili novim opet sličnog kvaliteta?

Nešto mi ne uliva poverenje ta priča nema klipova i karika (koje su potpuno nebitne danas kod novijih automobila) i neka famozna održavanja i zamene ulja u motoru. Ja ovde vidim da crkavaju baterije i ne tako jednostavan postupak zamene/popravke istih? Kolika je to pouzdanost o kojoj se priča?

Sve više ljudi ugrađuje solarne ploče? Gde to? Ajde nemoj da fantaziraš nisu tamo ljudi sisali vesla.

[ bakara @ 01.03.2019. 11:09 ] @
Citat:
mozdasamjaamozdainisam: Ja licno ne poznajem nikoga ko svakodnevno prelazi toliko kilometara svaki dan. U NL ljudi zbog posla umeju da prelaze podosta od kuce do posla, ali je cak i u NL taj prosek oko 50 kilometara dnevno. A posto je 50 kilometara manje od 350 - cak 6 do 7 x zadovoljava prosecne potrebe :)


Ovo je samo delimicno tacno, jer ti kada na kraju dana dodjes vozilom na parking prikljucices ga na punjac tako da svaki dan imas punu bateriju, otprilike isto sto i radis sa svakom drugom punjivom baterijom, jer auto svakako stoji, sto se ne bi punio za to vreme.

Citat:
bordzija:

Nešto mi ne uliva poverenje ta priča nema klipova i karika (koje su potpuno nebitne danas kod novijih automobila) i neka famozna održavanja i zamene ulja u motoru. Ja ovde vidim da crkavaju baterije i ne tako jednostavan postupak zamene/popravke istih? Kolika je to pouzdanost o kojoj se priča?
]

Pa nema nikakvog posebnog odrzavanja...
mali servis?
sta to bese?
Koliko on godisnje kosta?

I gde si video da baterije crkavaju na 75000km?
Taj iz oglasa...?
nista ne znas o njemu osim da ima neki problem sa baterijom.

koji bi drugi troskovi bili elektro vozila?

A i ona slika gde pise da baterija kosta 18000eur to je postavio covek kome isti takav pezo radi sasvim normalno.
[ mozdasamjaamozdainisam @ 01.03.2019. 11:38 ] @
Citat:
bordzija:
Nešto mi ne uliva poverenje ta priča nema klipova i karika (koje su potpuno nebitne danas kod novijih automobila) i neka famozna održavanja i zamene ulja u motoru. Ja ovde vidim da crkavaju baterije i ne tako jednostavan postupak zamene/popravke istih? Kolika je to pouzdanost o kojoj se priča?

Jel dovoljan podatak da navedena Tesla u prethodnom linku posle 330.000 kilometara i dalje ima preko 90% originalnog kapaciteta originalne i prve baterije? A to je (u IT-u/tehnologiji) uzasno zastarela tehnologija baterije, od pre 7 godina.
Navedi mi koji delovi SUS motora mogu da izdrze 330.000 taksi eksploatacije bez zamene? Mozda samo zadnja sijalica za tablicu - ako i toliko. 75% pokretnih/potrosnih delova motora mora da se menja. Sto znaci zamena celog motora i menjaca na svakih 50.000 kilometara. Izem ti nauku.

Citat:
bordzija:
Sve više ljudi ugrađuje solarne ploče? Gde to? Ajde nemoj da fantaziraš nisu tamo ljudi sisali vesla.Covek protiv prirode ne moze.
Pogledaj samo koliko su SUS motori otporni:

https://eimports.files.wordpress.com/2017/09/flood1.jpg?w=520

Inace NL kao zemlja sa dokazano malo brojim suncanih sati podosta prednjaci u upotrebi solarnih ploca. Srecom ovde nema uragana, ciklona, vulkansih erupcija niti pomeranja tektonskih ploca koje bi unistile te ploce kao sa tvog primera :)
[ bordzija @ 01.03.2019. 11:40 ] @
Do sada sam slušao samo neke bajne i sjajne priče, na ovaj pežo sam slučajno naleteo eto vidiš, u toku noći je oglas deaktiviran?
Kažem da su danas kod modernih automobila intervencije na motoru svedene na minimum, pod time ne mislim na one stare preko 10 godina sa milion km koji se kod nas prodaju kao NOV NOV.

Redovan servis na sus motoru nije skup (ulja i filteri), svake druge treće ili šeste godine se promeni po neki fluid eventualno svećice svakih 50.000 km i miran si 10 godina. Sve ostalo što je papreno skupo a to su intervencije na trapu, kod električnih vozila zbog težine može samo skuplje i češće da bude. A tu je i baterija kao bonus pennis
[ component @ 01.03.2019. 11:53 ] @
Pa imaš troškove zamen letnjih/zimskig pneumatika
Šalu na stranu ni troškovi SUS atumobila nisu neki. Evo meni je do 120.000 km bilo ispod 500 Eur popravki i još ispod 500 Eur svih servisa. Ono što je meni bio trošak je gorivo koje je sve skuplje u Srbiji. 2011 godine sam dao 10.000€ za nov automobil koji malo troši i do sada sam imao još oko 8000€ troškova za gorivo (a vozim na plin).
[ mozdasamjaamozdainisam @ 01.03.2019. 11:53 ] @
Citat:
bordzija:
Redovan servis na sus motoru nije skup (ulja i filteri), svake druge treće ili šeste godine se promeni po neki fluid eventualno svećice svakih 50.000 km i miran si 10 godina. Sve ostalo što je papreno skupo a to su intervencije na trapu, kod električnih vozila zbog težine može samo skuplje i češće da bude. A tu je i baterija kao bonus pennis :D


Koliko sam cuo, ovi bas novi automobili, u njima ulja postaju vremenom sve bolja - a svecice sve bolje pale :))) Cak se i gorivo sto duze vozis povecava u rezervoaru. A onda je mrmot...

Zasto bi bilo ko uopste kupio nesto sto mora da se odrzava kao SUS motor? Da stalno nesto menjas. Te popravis jedno, crkne drugo. Sredis drugo, crknu trece i cetvrto. Mozda neka vrsta novog automobilskog mazohizma?

Na zalost nemam trenutno para za novi elektricni automobil, ali da imam odmah bi pazario jedan. Manji, gradski, ja se ne vozim niti puno, niti daleko. Na dalje puteve idem drugim prevoznim sredstvima. A od 2021 godine ce u NL parking biti jeftiniji za elektricna vozila. Milina :)
[ bordzija @ 01.03.2019. 12:09 ] @
Vidim da ti je ekstenzija provajdera nl ali i dalje razmišljaš kao da si u rodnom kraju, kada kupiš nov automobil onda nemaš takve troškove koje navodiš (sem goriva naravno koje opet kompenzuje duplo veća cena novog električnog vozila). Ne znam iz kog razloga špekulišeš. Da se razumemo nemam ništa protiv električnih vozila ali je to daleko od pouzdanosti i kvaliteta kakvim se predstavljaju. Vrlo slično zvuče kao reklame za kredite tačnije šalala.

I odakle vam ideja da je automobil prešao 330.000 kilometara sa originalnim baterijama? Odakle vam ideja da nije servisirana i da nisu menjane ćelije kao na prethodnoj strani što sam okačio video?
[ component @ 01.03.2019. 12:56 ] @
bordzija,
Svi se odmah hvataju za tehnologiju i razlike između SUS i električnih automobila. I jedni i drugi imaju prednosti i mane. Meni recimo ne treba ni jedna prednost SUS-a ali smetaju sve njegove mane. I ja bih pre kupio električni automobil bez obzira što je trenutno skuplji.
Nije poroblem kod električih automobila ni pouzdanost ni cena ni domet. Problem je što je teško da kupiš jedan (pogotovo u Srbiji). Evo, spremio sam 45.000€ i hoću da kupim Tesla model X, kako to mogu da uradim i kada ću moći da ga vozim? Imaj u vidu da živim u Srbiji i da treba da ga registrujem u Srbiji.

[ bordzija @ 01.03.2019. 14:14 ] @
Ok apsolvirali smo da umesto servisiranja sus motora imamo servisiranje baterija, to je za mene novo saznanje koje sam podelio sa vama. E sad koliko košta zamena zamena dotrajalih tj neispravnih ćelija i koliko često se to dešava?
Koliki je rok trajanja a koliki vek trajanja baterija? Koliko često ćete imati trošak servisiranja baterija? Verujem da žurka počinje još u garantnom roku jer vidim da se dosta ovih malih citroena i pežoa prodaje odmah po isteku garancije? Ne govori li vam to nešto?

Vidim da tebi mašta radi bolje od logike, a gde bi ti punio tu teslu? U jednom ili dva tržna centra širom cele srbije? Kablom od 50 metara sa solitera? Treba biti maštovit ali ne treba preterivati sa bajkama.
[ component @ 01.03.2019. 14:36 ] @
Koliki je vek trajanja baterija sam već linkovao video gde je to objašnjeno. Evo ti link sa vremenom na videu gde se objašnjava kako je to kod Tesla automobila.
[ bakara @ 01.03.2019. 14:40 ] @
Citat:
bordzija: Ne znam iz kog razloga špekulišeš. Da se razumemo nemam ništa protiv električnih vozila ali je to daleko od pouzdanosti i kvaliteta kakvim se predstavljaju. Vrlo slično zvuče kao reklame za kredite tačnije šalala.

I odakle vam ideja da je automobil prešao 330.000 kilometara sa originalnim baterijama? Odakle vam ideja da nije servisirana i da nisu menjane ćelije kao na prethodnoj strani što sam okačio video?

Ovde samo ti spekulises i pricas o necemu o cemu zaista malo znas.

Zamenske baterije nije neka nauka pronaci, a cak ni sam zameniti:

https://www.electronautomotive.com/installation-videos
https://kit.com/jehu/lithium-battery-sources-july-2018


A sto se tice punjenja...
ako nemas gde da punis ti nemoj da kupujes, mi koji imamo gde mi cemo da punimo...
pa mozemo da se dogovorimo da napunimo i tebiCitat:
Vidim da tebi mašta radi bolje od logike, a gde bi ti punio tu teslu? U jednom ili dva tržna centra širom cele srbije? Kablom od 50 metara sa solitera? Treba biti maštovit ali ne treba preterivati sa bajkama.

U ostalom nije bilo stanica ni za plin, a i za metan su i sad retke pa ih ima to sev ide sa porastom broja korisnika.
Cemu bi sluzilo da ima 10000 punjaca kada nema vozilo koja ce da pune?

U svakom slucaju je jednostavnije i jeftinije instalirati novi punjac od nove benzinske stanice.

A onaj pezo je verovatno kupio neko ko ce to jeftino da popravi, jer na njemu sigurno nece menjati klipove ili ravnati glavu motora, dovoljno je da ima srafciger i unimer i malo mozga
[ bordzija @ 01.03.2019. 15:18 ] @
Aha kapiram, nekada sam tražio polovnu razvodnu ruku da sam promenim a sutra ću da jurim polovnu bateriju i sam da ugrađujem? Taman sam se rešio jedne bede kad ono me čeka nešto još gore?

Bajdvej baterija ne može da se menja samostalno, bez stubne dizalice i pomoći nekoliko ljudi? Nekada sam menjao lamelu, skidao menjač a sutra treba da menjam bateriju i skidam komplet celo dno automobila koje je 300+ kg? Zanimljivo nema šta, sjajna budućnost nas čeka! Fantazija jedva čekam.

Znači ipak će biti višestruko skuplje održavanje električnih automobila nego sus automobila hehe.
[ peromalosutra @ 01.03.2019. 15:32 ] @
Stvarno, jel imas neki izvor za svoje tvrdnje o baterijama? Nemoj mjesati baterije za mobilne telefone sa onima u automobilima, iako je ista hemija u pitanju. Vecina EV automobila koristi termalni menadzment baterija, sto drasticno mijenja situaciju oko njihove dugotrajnosti.

Citat:

But even for the Model S, certain studies by the company show that it would take about 500,000 miles for it to wear the battery down to 80% capacity.


Sa druge strane, Nisan Leaf nema termalni menadzment baterije, pa je kod njega situacija gora:

Citat:
A study of the Nissan (NSANY) Leaf suggests about 15% degradation after two years.


Ne mozes tek tako generalizovati.
[ bordzija @ 01.03.2019. 15:47 ] @
Na prethodnoj strani sam naveo oglas gde se u hrvatskoj prodaje peugeot sa neispravnom baterijom i malo sam pročeprkao šta kako po internetu. Nevezano za mobilne telefone i ostale uređaje, realno ne pamtim kada mi je neka kvalitetnija aku ili obična baterija tek tako otkazala poslušnost ali eto, naišao sam na ovaj automobil na internetu.

I posle se čude kako eto niko neće da kupi električni automobil a oni sami traže za novu bateriju koliko maltene košta ceo nov automobil. Kada fabrika ima tako besmislenu logiku zašto bi se neko normalan upuštao u te očigledno budalaštine zvane električni automobil?

Samo razmišljam na glas, nemojte pogrešno da me shvatite, sviđa se meni ideja o električnom vozilu ali je to sve na nivou kao što je i bilo u pretprošlom veku kada su izmišljeni. Najveći bezobrazluk po meni je što se predstavlja kao svemirska tehnologija a ono budalaština (još uvek nažalost).
[ mozdasamjaamozdainisam @ 01.03.2019. 15:58 ] @
Citat:
bordzija:
I odakle vam ideja da je automobil prešao 330.000 kilometara sa originalnim baterijama? Odakle vam ideja da nije servisirana i da nisu menjane ćelije kao na prethodnoj strani što sam okačio video?


Proverena informacija, na zapadu ima muljanja - ali daleko manje nego u Srbiji. Tako da sigurno nije vozila baba sa kracom desnom nogom do crkve svake prestupne nedelje, vec je vozilo bilo 24/7 u taksi sluzbi i na prodaju je sa originalnom baterijom.

Citat:
bordzija:
E sad koliko košta zamena zamena dotrajalih tj neispravnih ćelija i koliko često se to dešava?


U Nisu voze dosta hibridnih vozila, koja takodje koriste baterije. Manje su baterije nego u cisto elektricnom vozilu. Za Toyotu zamena cele baterije kosta oko 700 evra (u Srbiji).
Za Teslu ne znam, jos se nijedna nije pokvarila :) Pored toga Tesla daje 8 godina full garanciju na bateriju. A pricali smo sta se desava za 7 godina, da ne pricam za 8 :)

Sto se tice koliko cesto crkava? Tesli jos ni jedna baterija nije crkla. A mislim da su do sada oko pola miliona komada isporucili.

Za te sto si ti naveo, to su se pezo i citroen malo igrali. To je neka teska beta. Vidi na sta lice ta vozila - nisu ih ni zavrsili do kraja. Izbacili ih na trziste da se na njima uce i da skupljaju podatke. Pezo je pre 2 dana izbacio elektricnu 208-u koja vec lici na nesto i sigurno su joj izbacili sve decje bolesti koje su te dve igracke pre imale.

Citat:
bordzija:
Verujem da žurka počinje još u garantnom roku jer vidim da se dosta ovih malih citroena i pežoa prodaje odmah po isteku garancije? Ne govori li vam to nešto?


To je klasicna politika poslovanja. Operativni lizing, kuca kupi i iznajmi auto dok je u garantnom roku. Posle toga ga prodaju. Isto rade recimo i sve renomirane rent-a-car kuce, nijedno vozilo nije kod njih duze nego sto je fabricka garancija. Nebitno da li je to SUS, hibrid ili elektricno vozilo, to je poslovna strategija. Ne znam sta tu ima da te cudi?

Citat:
bordzija:
Bajdvej baterija ne može da se menja samostalno


Srecom pa 99,99985% vlasnika ni nece menjati sami. To sto volis da radis oko kola, to je tvoja stvar. A svaki hobi kosta para. Mogu i ja da se zalim da je karting skup sport...
[ bordzija @ 01.03.2019. 16:02 ] @
Citat:
mozdasamjaamozdainisamProverena informacija, na zapadu ima muljanja - ali daleko manje nego u Srbiji. Tako da sigurno nije vozila baba sa kracom desnom nogom do crkve svake prestupne nedelje, vec je vozilo bilo 24/7 u taksi sluzbi i na prodaju je sa originalnom baterijom.


Kao što rekoh, i ovo je originalna baterija popravljana možda i sto puta?Tesla S koja je završila u delovima posle samo 130.000 km Crkla bobina?
https://www.njuskalo.hr/auti/t...terijski-moduli-oglas-25755078

[Ovu poruku je menjao bordzija dana 01.03.2019. u 17:15 GMT+1]
[ mozdasamjaamozdainisam @ 01.03.2019. 16:14 ] @
Ja o toj bateriji ne znam nista, za razliku od Tesli koje sam naveo.

E, vidis - bas to mi se svidja kod Tesle. Na linku koji si dao jasno se radi o zestoko razlupanom vozilu, ceo prednji kraj mu nedostaje. Baterija je sacuvana i moze da se iskoristi za drugo vozilo. Brilijantan sistem - reciklaza level pro.

SUS motor bi mogao samo da gurnes u reku i toliko.

Odlican primer si dao koliko su elektricni automobili svetlosne godine ispred SUS.

Hvala! :)
[ bordzija @ 01.03.2019. 16:18 ] @
Odakle znaš? Iz oglasa? Evo ti isto oglas, tesla s se prodaje u kobasicama. Ako si u EU onda lepo okreni i popričaj sa čovekom ne moraš da gledaš u internet i naslove tipa "dačija prešla milion km"

Jedan polovan modul 1200 evra. Tesla ih ima 12.
[ mozdasamjaamozdainisam @ 01.03.2019. 16:22 ] @
Citat:
bordzija: Odakle znaš? Iz oglasa? Evo ti isto oglas, tesla s se prodaje u kobasicama. Ako si u EU onda lepo okreni i popričaj sa čovekom ne moraš da gledaš u internet i naslove tipa "dačija prešla milion km"


Amsterdam je medju prvim svetskim gradovima uveo Tesle kao taksi vozila zbog ekologije i smanjenja stetnih gasova u gradovima.
Pisano je nasiroko o tim vozilima pre 5 godina kada su ih uveli kao taksi. Takodje se jos vise pisalo o njima kada im je istekao operativni lizing i kada su otisla u prodaju.

Iz vise razloga je ovo bilo bitno, ne samo u NL vec na svetskom nivou:

1. Kako su se ponasala vozila u teskoj eksloataciji
2. Koliko su baterije prezivele
3. Kolika je vrednost polovne tesle (ovo su medju prvima bile tesle na polovnom trzistu)

Tako da su tih 50-tak taksi vozila koja su se rabila vrlo detaljno proucena od mnogih auto casopisa, pa se prema tome sa vise strana provereno zna da li su baterije original ili ne :)
[ bordzija @ 01.03.2019. 16:25 ] @
Citat:
:mozdasamjaamozdainisamvec je vozilo bilo 24/7 u taksi sluzbi i na prodaju je sa originalnom baterijom.


Izvini a kada se to vozilo punilo?
[ mozdasamjaamozdainisam @ 01.03.2019. 16:26 ] @
Citat:
bordzija: Izvini a kada se to vozilo punilo?


Svaki put kada ceka na putnika. Korisceni su iskljucivo za prevoz od aerodroma do grada. Na aerodromu su se uvek dopunjavali.
[ bordzija @ 01.03.2019. 16:32 ] @
Priča sa baterijama je puna rupa zar ne? Zato je i cena novih vozila tako velika jer je pitanje koliko puta se u garantnom roku popravljaju baterije? Koliko puta se menjaju a da vlasnik to i ne zna? Na svakom drugom servisu po jedan modul ili češće? Šta se dešava izlaskom iz garancije? BUM 1200 evra za polovan modul ode iz džepa. Ako sam skidaš bateriju od 300+ kilograma. Mislite o tome.
[ bakara @ 01.03.2019. 16:32 ] @
pa otkud ti znas zasto s eprodaje u delovima?
Mozda je ukraden, mozda havarisan, moze biti 1001 razlog.

na tom autu su gotovo svi delovi iskoristivi, a narocito ukljucujuci baterijske celije.

to ti je samo klasican primer sta ce biti na trzistu kada bude puno elektro vozila, parkticno ce ti biti dostupna vrlo jeftino rezervna polovna baterija sa drugog vozila.

Citat:
bordzija:

Bajdvej baterija ne može da se menja samostalno, bez stubne dizalice i pomoći nekoliko ljudi? Nekada sam menjao lamelu, skidao menjač a sutra treba da menjam bateriju i skidam komplet celo dno automobila koje je 300+ kg? Zanimljivo nema šta, sjajna budućnost nas čeka! Fantazija jedva čekam.

Znači ipak će biti višestruko skuplje održavanje električnih automobila nego sus automobila hehe.

A koliko je tezak motor SUS automobila?

To si onako jednom rukom zavrsavao a druga u dzepu?

kapiras valjda da je ta baterija isto kao da si promenio motor na SUS automobilu, pa eto koliko si cesto menjao motor toliko ce otprilike i baterija da ti traje.
a lamelu, menjac, bobine, ulje i kaiseve nemas u medjuvremenu da menjas jer ih nema.
[ mozdasamjaamozdainisam @ 01.03.2019. 16:37 ] @
Citat:
bordzija: Priča sa baterijama je puna rupa zar ne? Zato je i cena novih vozila tako velika jer je pitanje koliko puta se u garantnom roku popravljaju baterije? Koliko puta se menjaju a da vlasnik to i ne zna? Na svakom drugom servisu po jedan modul? Šta se dešava izlaskom iz garancije? BUM 1200 evra iz džepa. Mislite o tome.


E gluplju stvar nisam cuo skoro :)

Menjaju delove bez da vlasnik zna. Sjajno.

Tesla je otvorila sve patente koje su napravili sto se tice baterija. Nema tu nikakvih tajni. Kao i sve drugo, u pocetku proizvodnje je skupo. Sto je masovnost veca, cena pada. Tako da trenutno baterija cini oko 60 do 75% cene elektricnog vozila.

Prava kradja je sa SUS motorima. Nesto sto se preko 100 godina proizvodi, sto je dovedeno do velikog savrsenstva, sto ne kosta skoro nista da se proizvede se i dalje prodaje za po 30, 40 i vise hiljada evra. Jedan Golf mozda kosta oko 4.000 da se proizvede, ali posto je SUS mora da se ovce malo sisaju pa se prodaje od 20 hiljada i vise. To je lopovluk. Pa ti misli o tome ;-)
[ bordzija @ 01.03.2019. 16:40 ] @
Sus motor možeš da ugrađuješ prvo blok pa onda menjač i odozgo dalje pakuješ glavu i ostalo, ne moraš 300 kg odjednom. I da moraš, čekrk je jeftileja. Ne znam kako misliš bez stubne dizalice ovo da radiš? Sam? Ok možeš da rizikuješ sa nekoliko hidrauličnih dizalica pa te poklopi ko mišolovka.

Sve u svemu isti posao ali još teži po meni, ne vidim nikakvu prednost u odnosu na održavanje sus motora. Čak šta više, puna generalna je kod nas jeftinija od jednog polovnog modula.
[ bakara @ 01.03.2019. 16:43 ] @
Ajde molim te ne zasmejavaj ovde vise narod
[ bordzija @ 01.03.2019. 16:53 ] @
Citat:
mozdasamjaamozdainisam:
Sto se tice koliko cesto crkava? Tesli jos ni jedna baterija nije crkla. A mislim da su do sada oko pola miliona komada isporucili.


Ma sigurno, nema ko da se žali kada svi pocrkaše od otrovnih isparenja:Tesla spaljuje kuću:Citat:
mozdasamjaamozdainisam:
Menjaju delove bez da vlasnik zna. Sjajno.


Recimo nazovimo to kao "redovno održavanje baterija, provera i kontrola modula"

[Ovu poruku je menjao bordzija dana 01.03.2019. u 18:12 GMT+1]
[ bakara @ 01.03.2019. 17:14 ] @
Evo ga gori i20 isto ko i tesla[ bordzija @ 01.03.2019. 17:19 ] @
Kakve veze ima hyundai i20 sa sus motorom na temi o električnim vozilima?
[ bordzija @ 02.03.2019. 11:57 ] @
Nego da mi rezimiramo, električna vozila imaju problem sa baterijama, vole povremeno moduli da crkavaju a nisu imuni ni na samozapaljenje kod telse. Prošlo leto mi je bilo potpuno ludo i naleteo sam na kamen na putu po kiši. Ispred mene je išao kamion koji nije ni pipnuo kočnicu i ja sam imao nekoliko sekundi da odreagujem po klizavom. Dobro sam prošao, udarac je bio o deo šasije i preskočio sam bukvalno. Da sam vozio električno vozilo, od udarca bi se oštetile baterije i pitanje je dal bih izvukao živu glavu. Nemojte sad da započnete sa rezervoar benzina je ispod, naravno da jeste ali daleko manje površine od baterija koje prekrivaju čitavo dno automobila.

Električna vozila i nisu baš nešto rentabilna naročito kada izađu iz garancije i crkne vam jedan modul baterije od 2000 evra?
[ component @ 02.03.2019. 18:11 ] @
Da si vozio Teslu ne bi se ni čuknuo pošto bi kola odregovala i zakočila pre tebe. 😁
[ bakara @ 02.03.2019. 18:27 ] @
Dzaba mu odgovaras on i onako sam donosi zakljucke i to obicno pogresne
[ bordzija @ 02.03.2019. 20:27 ] @
"Load Error"

Tesla car that crashed and killed driver was running on Autopilot, firm says

https://www.theguardian.com/te...-crash-autopilot-mountain-viewTek ove zezancije neću da komentarišem, za ovo važi ona izreka za motordžije: Da se dele na one koji su pali i one koji će tek da padnu.
[ component @ 11.03.2019. 12:31 ] @
Primetio sam da mi automobil za potrošnju goriva prikazuje dok sam u leru 0.9 km/h. Kada sam 2011 kupio nov automobil (prešao je od tada 120.000 km) ista potrošnja je bila 0.7 km/h. Pošto imam statistiku sipanja goriva i kilometraže, uporedio sam potrošnju dok je automobil bio nov i sada. I ispada da mi je sada potrošnja veća za oko 15%. Ovo je po meni mnogo gore neko smanjenje kapaciteta baterije kod električnih automobila.
Kao prvo, ne mogu da zamenim bateriju, već samo da zamenim motor.
Drugo, imam smanjen domet. Sa punim rezervoarom mogu da pređem manje nego kada je automobil bio nov. Ovo mu dođe isto kao i kod degradacije baterije električnih automobila.
Teće, sada me pređeni kilometar košta više nego ranije. Tu ne mislim što je gorivo poskupelo, već što više goriva potrošim da pređem isti put. Kod električnog automobila bi me pređeni kilomear uvek isto koštao bez obzira što je kapacitet smanjen.
[ SASA M. @ 11.03.2019. 13:08 ] @
lepo pise da je vozilo trazilo da preuzme kontrolu svetlosnim i zvucnim signalom, napomenuto kroz razne tekstove vise puta da auto-pilot ne znaci da vozac moze da spava za vreme voznje.
[ bordzija @ 11.03.2019. 21:22 ] @
Koji automobil? I jedan i drugi imaju neke dizne, ventile, senzore i jos mnogo toga a sve to ima rok trajanja i servisni interval. Normalno je da se poveća potrošnja goriva.

Baterija ti posle prve godine gubi li gubi kapacitet ali zato kad krenu da ti crkavaju ćelije jedna po jedna biće veselje.

Evo ti primer LED televizori, još ugaranciji krene da ugiba led pozadinsko osvetljenje, malo pomalo i malo posle garancije aj ponovo u radnju po novi tv. Ne platis na mostu platis ispod mosta duplo tako daaaa ta elektricna vozila su prevara za sebe.

Daj ti garanciju 10 godina na bateriju pa mozemo da pricamo normalno po prihvatljivoj ceni za vozilo.
[ popusicko @ 11.03.2019. 22:02 ] @
Baterija na svakom laptopu danas traje malo vise od godinu dana.Zato i daju garanciju na laptop 2 godine a na bateriju pola od toga.
Doduse baterije su takve ne zato sto ne znaju da naprave dugotrajnije nego zato sto je to potrosni materijal na kojem se dobro zaradjuje.
Jedva cekam da se pojave Triax replacement chinese battery pack for Tesla model taj i taj.
Krenes i molis boga da stignes na odrediste
[ bordzija @ 12.03.2019. 00:00 ] @
Možeš misliti kakve će tek biti mahinacije sa baterijama u budućnosti? Projektovani kvarovi? Oćeš nećeš hehehe samo crkne. Ruke u vis daj pare.
[ component @ 12.03.2019. 07:50 ] @
Da li se to sada radi sa SUS automobilima pa zato kažeš? Jel' to povlačiš paralelu: kod električnih automobila će projektovati bateriju da crkne bez razloga, a kod SUS automobila projektuju recimo kaiš da pukne bez razloga pa da moraš da kupiš nov motor ili nešto tako? Stvarno, gde ti kupuješ stvari kad ti se to dešava? I kako porediš televizore i automobile? Sada hvala bogu ima gomila prozvođača. Da jedan pravi da njegovi proizvodi namerno otkazuju sve mušterije bi preše kod drugih.
[ bordzija @ 12.03.2019. 10:45 ] @
Problem je što su danas proizvođači sve sličniji po tom pitanju, jedan plasira inovativan način kvarenja pa odmah za njime i ostali krenu, proglašavajući seriju za problematičnu. Evo sve što sam kupio u zadnjih 5 godina od led displeja polako crkava na ovaj ili onaj način dok displeji kupljeni pre više od 10 godina rade besprekorno i dan danas. Kupim akumulator za automobil i on crkne par dana pred istek garancije ili par dana posle. Sve se danas projektuje, očigledno da je inženjerski posao otišao u k.

Danas uz sva tehnološka poboljšanja, traje mnogo kraće.

Zašto mi je to palo na pamet zato šta god ukucam na youtube odmah izlazi kako se krpari relativno novo. Recimo ukucam električni auto a odmah izlazi video kako ljudi menjaju crknutu bateriju.
[ component @ 13.03.2019. 10:13 ] @
Pa zašto onda kupuješ od tih proizvođača? Meni se još ništa nije pokravilo na taj način kako kažeš. Mora da je to tvoje lično iskustvo.

Probaj da u Youtube ukucaš "electric car" umesto "električni auto" pa ćeš možda dobiti bolje rezulate pretrage. Kod nas retko ko vozi električni autombil pa još i da deli iskustva na Youtube-u. Hoću da kažem da imaš pogrešan utisak što se tiče samih automobila a još više što se tiče baterija. Probaj malo da pogledaš dalje od svog okruženja.

Da se razumemo, električni automobili nisu ni blizu savršenog i tek su u začetku masovnog korišćenja. Ali i kao takvi imaju dosta prednosti nad SUS automobilima koji se razvijaju već 100 godina. Da li možeš da zamisliš šta će biti na tržištu za 10 godina? Najveća stvar koja se uzima kao negativna strana električnih automobila su baterije. Ali shvati da ako danas kupiš električni automobil, imaćeš 8 godina garancije na bateriju, tj. da za to vreme kapacitet neće pasti ispod 70% (inače dobijaš potpuno novu bateriju besplatno). Ako baterije napreduju za 8 godina ovim tempom kako su napredovale za proteklih 8 godina, zamena baterije će koštati bar duplo manje nego sada, a ta nova će biti većeg kapaciteta i moći će brže da se puni nego stariji model.
Ista (ili lošija) stvar je i sa SUS automobilima. Retko ko da preko 5 godina garancije za motor a i to je samo na kvarove, ne i na performanse. I svi kažu da je normalno da vremenom motor sve više troši i da gubi snagu. A kada se spomenu električni automobili onda je neprihvatljivo da nešto ne može da traje 20 godina isto kao i prvog dana.
[ bordzija @ 13.03.2019. 10:37 ] @
Vrlo dobro znam da razlikujem prodajni reklamni video od realnog gde ljudi dele svoja iskustva i informacije, internet pretraživače koristim već više od 20 godina. Hvala na savetima koji su verujem vrlo atraktivni zadnjih par godina u Srbiji.
[ Grada22 @ 13.03.2019. 18:08 ] @
Ipak ce buducnost doci pre nego sto neki ovde, na ovoj temi, predvidjaju:
https://insideevs.com/volkswag...n-electric-vehicles-ten-years/
[ bordzija @ 13.03.2019. 19:57 ] @
Samo pričaju o planovima u budućnosti a domet vozila 100 km. I tako zadnjih 100 i kusur godina ista priča.
[ component @ 14.03.2019. 07:27 ] @
U tekstu nigde ne piše planirani domet vozila. Samo da planiraju da za 10 godina proizvedu 22 miliona 70 različitih modela električnih automobila. VW je ogromna kompanija i ako su doneli ovakvu stragetiju to neće proći tek tako. Kada se ulože resursi u tako nešto, nema nazad. Nije to eksperiment sa 50.000 vozila. Koliko vidim oformljena su partnerstva sa Samsungom koji sada gradi fabriku baterija kod Budimpešte, CATL-om koji pravi fabriku u Nemačkoj i LG Chem-om (fabrika baterija u Poljskoj).

Ako u sledećim godinama VW stigne Teslu po dometu, performansama i ceni eto meni novog automobila
[ AstralPro @ 14.03.2019. 08:40 ] @
Nemojte mnogo mastati sva prica sa El vozilima je u daljoj buducnosti, ima jos 20 godina da trujemo dizelima :) a jos 50 godina ostaju klasicni autobusi,kamioni i radne masine gde el.motor jednostavno nema sta da trazi.
[ component @ 14.03.2019. 09:09 ] @
Zašto? Možeš da obrazložiš zašto tako misliš?
Možda misliš da radne mašine ne mogu da dobijaju energiju iz baterija, ali već odavno rade na struju. Sve veće mašine imaju električni pogon. Recimo onaj veliki dumper kamion u kamenolomu. Njegov pogon su elektromotori koji dobijaju struju iz dizel agregata. Tako je mnogo efikasnije, jednostavnije i jeftinije nego da se pravi mehanički sklop koji bi podneo ta opterećenja.
Što se tiče autbousa: već postoje. Što se tiče kamiona: ne postoje još osim Nikola kamiona i Tesla Semi truck. Dakle imaš Nikolu i imaš Teslu :)

I ja mislim da ćemo da se trujemo dizelima ne zato što je takva tehnologija, nego zato što živimo u Srbiji. Norvežani, Holanđani, Nemci i slični se neće trovati i voziće električe automobile, a mi ćemo kupovati ono što su oni odbacili kada su prešli na električne.
[ mozdasamjaamozdainisam @ 14.03.2019. 09:27 ] @
Tesla model 3 koji je tek stigao u EU je dostigao prvo mesto prodaje u Norverskoj. Takodje DE i NL registruju uvecan broj trojki. Jos uvek su to srazmerno male brojke, svega par hiljada vozila, ali to je i limit koliko jedan teretni brod moze da prenese vozila prek okena u cugu.

Cinjenica je opet, da za sada samo elektricna vozila - i u ovom slucaju za sada samo Tesla je u mogucnosti da na daljinu, izmeni software i pojaca domet, ubrzanje, funkcije i slicno. Ne postoji ni jedan drugi (SUS ili elektro) auto kojem se domet, performanse ili bilo sta drugo promeni dok stoji parkiran nocu, dok vlasnik spava. Obicno je obrnuto, nesto crkne pa ostane bez te funkcionalnosti ili se smanji snaga motora ili se poveca potrosnja goriva i/ili ulja. Tesla je za trojku pocela da dostavlja nov software koji povecava domet za oko 20-tak kilometara a sledi i software update da pojaca performanse.

U tom pogledu je, iako je tek par godina na trzistu apsolutno nedostizna Tesla.
[ Grada22 @ 14.03.2019. 09:51 ] @
Citat:
component:

Ako u sledećim godinama VW stigne Teslu po dometu, performansama i ceni eto meni novog automobila :)


Mogu da se kladim da ce Bordzija od svih koji su se javljali na ovoj temi biti prvi koji ce kupiti 'auto na struju'!
[ Grada22 @ 14.03.2019. 09:59 ] @
Citat:
AstralPro:
Nemojte mnogo mastati sva prica sa El vozilima je u daljoj buducnost.


Nije tako daleko. Volkwagen od 2026. prestaje sa razvojem SUS motora.
Prakticno - od sutra..
https://www.auto-motor-und-spo...oren-entwicklung-fuer-2026-an/
[ SASA M. @ 14.03.2019. 10:09 ] @
https://www.youtube.com/watch?v=SE_dPa1d4ok
[ bordzija @ 14.03.2019. 13:01 ] @
Nije zabranjeno maštati ali ne treba preterivati jer to vodi u drugu krajnost, pogledajte samo ove priloge za kamione na struju, izgledaju kao i 50tih godina futuristički prikazi vozila i života u svemiru - smešno.

[ component @ 14.03.2019. 14:15 ] @
Da li imaš kako su pre 60 godina zamišljali televizor ili telefon? Sigurno su lepo opisali specifikacije i izgled iPhone-a
I koja je to druga krajnjost maštanja? Na primer kada su ljudi maštali da mogu da naprave mašinu sa kojom će da lete. Ili da mogu da pričaju sa nekim ko je na drugom kraju sveta? Ili kako bi bilo dobro da pritisneš dugme i upališ time svetlo?
Evo neki su čak i maštali da će možda postojati automobil koji neće zagađivati, praviti buku, a moći će da ubrza za ispod 6 sekundi do 100km/h i moći će da ide i 200km/h. A potrošnja na 100 km će iznositi 100 dinara (zelena zona, jednotarifno brojilo, Srbiija 2019.). A čak može i sam da te vozi i da spreči sudar pošto može da zakoči pre nego što vozač može i da reaguje.
Eto, neki su dočekali sve ovo što sam naveo da se ostvari... Ko zna šta ćemo dočekati u budućnosti...
[ bordzija @ 14.03.2019. 14:24 ] @
Ako pogledaš malo bolje, slabo šta od toga je neko dočekao za života, isto važi i za električna vozila a do tada ćemo odavno da se valjamo po prašini u potpuno uništenoj civilizaciji i apsolutno zatrovanim prirodnim resursima. Prvi taj trovač vw.
[ dlalic @ 02.04.2019. 13:19 ] @
Dok forumasi u Srbiji zamisljaju buducnost, stigli su februarski rezultati prodaje sa evropskog trzista.

Ukupno trziste pada vec 6. mesec uzastopno. Smatra se da je broj SUS vozila u svetu dostigao svoj vrhunac prosle godine, i da dalje sledi samo pad. Nasuprot tome porast registracija cisto elektricnih vozila je 92% na godisnjem nivou. Tesla Model 3 je najprodavanija premijum limuzina srednje velicine u Evropi. Iako je u prodaji tek prvi pun mesec, prestigla je C klasu, Audi A4 i BMW serie 3. U nekim zemljama je najprodavaniji model ukupno.


[ Nebojsa Milanovic @ 02.04.2019. 14:34 ] @
Slažem se, po prvi put je sasvim jasan trend pada proizvodnja SUS motora i početak jasnog prelaska na EV.

Evo jednog zanimljivog članka koji govori o ekonomskom aspektu toga

https://www.fool.com/investing...tesla-stock-headed-to-450.aspx

Izdvojio bih rečenicu koja sve objašnjava:

Citat:
"With the performance of a 911 and the price of an Audi A4 or BMW 3 series, we see the Model 3 as the best value proposition currently on the market today"


Trend je nezaustavljiv, jedino je pitanje kojom dinamikom će infrastruktura od zemlje do zemlje to podneti i ispratiti.
[ bakara @ 02.04.2019. 15:52 ] @
Infarstruktura ce se vrlo brzo razviti kada bude postojao finansijski interes...

U praksi ja to vidim da ces bukvalno na svakom cosku moci da punis vozilo jer je lakse i jeftinije instalirati punjace nego napraviti pumpu, narocito sto je ceo sistem elektronski pa ti ni radnik nece biti potreban.

Znaci trebaju samo automobili punjaci ce sami doci...

[ Nocni @ 02.04.2019. 18:06 ] @
Nece to tako lako i tako brzo ici...
Kad nesto procitate da je poraslo za 93% treba vidjeti koliko je to komada... Kad je prosle godine prodato 10 elektricnih auta na nekom trzistu a ove 19 to je isto rast za 90%...
Za sada ne postoji niti je locirano toliko litijuma i kobalta u svijetu da sva vozila mogu postati elektricna a i podatak da je proizvodjac tesla u 2018 bio u minusu za milijardu dolara isto govori za sebe...
Trendovi jesu takvi ali ce ta tranzicija biti veoma spora i pitanje je da li ima i elektrana toliko da to sve pokriju... mozda je hibrid koji ima i mogucnost punjenja realnije rjesenje od cisto elektricnig automobila...
Jos uvijek morate pozajmiti normalan auto ako zelite na duzi put... Sa elektricnim to nece ici...
Dosta fino je objasnio situaciju onaj Mladen Alvirovic u emisiji sat u kojoj je predstavio golfa i up-a na struju... da bi se isplatila voznja na struju treba auto da predje 600.000 kilometara jer je takav golf preko 20.000 skuplji u startu od golfa dizela. U Srbiji je i struja 50% jeftinija za gradjane od trzisne cijene jer je to socijalna kategorija... tako da ni ova racunica iz emisije nije odrziva na duze staze.[Ovu poruku je menjao Nocni dana 03.04.2019. u 00:00 GMT+1]
[ Branimir Maksimovic @ 02.04.2019. 18:17 ] @
https://en.wikipedia.org/wiki/...esla_Financial_Performance.svg

Jeste da je tesla izgubila toliko ali pogle grafik. Tesla svake godine sve vise zaradjuje a prosle godine je duplirala dobitak.
[ component @ 03.04.2019. 07:57 ] @
Električna vozila su u Evropi dostigla ove cifre zbog Tesla Modela 3. Ali koliko znam nije striktno prodato u martu toliko vozila, nego je toliko isporučeno. Ljudi su u napred rezervisali svoja vozila i čekali su ih dugo. I sada su ih jednostavno dobili. Videćemo u sledećim mesecima kakve će cifre biti. Sigurno pozitivne ali mislim da će proći vreme dok se ponovo ne napravi martovski rezultat.

Druga stvar je kada ljudi porede električki automobil sa istim modelom istog proizvođača na SUS. Na primer Golf i električni Golf. Kao prvo koliko košta golf sa performansama i mogućnostima električnog Golfa? Kako Alvirović nije spomenuo koliko treba da se pređe da bi se isplatio Mercedes u odnosu na Dačiju Logan? Nije sve u ceni benzina/dizela u odnosu na cenu struje. Ja bih recimo platio dodatno da ne moram da idem na pumpu nego da mogu kući da sipam gorivo. Platio bih dodatno da ne moram da menjam brzine i za nečujni motor.

Kad god neko spomene kako Tesla motors gubi novac, odmah se vidi da ne zna ništa o ekonomiji. Imaju robu na koju su ljudi spremi da unapred daju 1000$ i da čekaju godinama i ne mogu da postignu da naprave kolika je potražnja. Cena je viskoka, čak dosta viša cene koštanja da se proizvede (ovi skuplji modeli). Prave nove fabrike, ulažu gde god može da se uloži i onda Srba kaže kako propadaju. Ja bih zaista voleo da moja firma posluje sa takvim "gubicima". Ono što Musk radi, a što malo ljudi ima hrabrosti je da konstantno hoda na ivici. Stalno izvlači više i više i stalno je na ivici da propadne. Neko manje hrabar bi usporio i gledao da izvuče što više para od do sada postignutog. Više puta je ponovio da ono što je cilj Tesla motors je da natera ostale da se uključe u proizvodnju električnih vozila, a ne da se obogati od toga. Iz svega što do sada možemo da vidimo od drugih proizvođača automobila, veoma dobro mu ide u tom planu.
[ dlalic @ 03.04.2019. 08:49 ] @
Citat:
Nocni:
Nece to tako lako i tako brzo ici...
Kad nesto procitate da je poraslo za 93% treba vidjeti koliko je to komada... Kad je prosle godine prodato 10 elektricnih auta na nekom trzistu a ove 19 to je isto rast za 90%...


[Ovu poruku je menjao Nocni dana 03.04.2019. u 00:00 GMT+1]


Slazem se, ukupan broj je jos uvek mali, ali trend je jasan.

Mada i nije vise tako mali... Pre Tesle se prodavalo oko 30000-40000 komada mesecno u EU. A pazi, to su samo cisto elektricna vozila. Hibrida se proda jos 3x vise.

Definitivno je Tesla napravila pometnju, i to sa ovim, ponudjenim, verzijama. Kada se pojavi osnovna verzija u Evropi, prodaja ce biti jos bolja.

I jos nesto, pored Renoa/Nisana, evropski i korejski proizvodjaci tek sada ulaze u trku. BMW je vec prosle godine bio ukupno najuspesniji, Hyndai/Kia je za ova 2 meseca dospela na drugo mesto, Audi za e-tron ima neki nenormalan broj rezervacija...


[ Nocni @ 03.04.2019. 09:16 ] @
Citat:
component

Druga stvar je kada ljudi porede električki automobil sa istim modelom istog proizvođača na SUS. Na primer Golf i električni Golf. Kao prvo koliko košta golf sa performansama i mogućnostima električnog Golfa? Kako Alvirović nije spomenuo koliko treba da se pređe da bi se isplatio Mercedes u odnosu na Dačiju Logan? Nije sve u ceni benzina/dizela u odnosu na cenu struje. Ja bih recimo platio dodatno da ne moram da idem na pumpu nego da mogu kući da sipam gorivo. Platio bih dodatno da ne moram da menjam brzine i za nečujni motor.


E golf ima 136 konja i sta znaci koliko kosta drugi golf sa tim performansama... imas cjenovnike pa pogledaj... razlika je bas onakva kako je Alvirovic rekao a e golf nema neke posebne performanse... ako bi se vozio punim gasim mogao bi da predje 100 km.
Kazes da e golf ima neke mogucnosti posebne ali ne kazes koje su to osim sto sa onim obicnim sipas 1 minut i vozis se 1.000 km a sa elektricnim kad se isprazni posle 150 ili 200 km ostajes tu 10 sati...
Kazes dodatno bi platio da ne ides na pumpu nego kuci da punis auto strujom... pa ti si sigurno onda kupio e golfa za 40.000 eura...
Sta znaci "platio bi dodatno da ne moram da mijenjam brzine"... kao da je automatski menjac neka novotarija...

Prilican broj ljudi je u zabludi u vezi elektricbih vozila... u americi postoje subvencije za kupovinu pa se novac poreskih obveznika uvaljuje u proizvodnju... U Evropi takodje postoje subvencije, doduse manje ali ipak oko 25% od vrijednosti auta...

citat:
Kupovinu električnog automobila jeftinijeg od 30.000 američkih dolara federalna vlada podstiče sa 7.500 dolara poreskih olakšica i 2.500 dolara poreskog rabata. Tu je i trgovački popust od 7.000 dolara zbog modelske godine automobila, a ako ste ujedno klijent kompanije za distribuciju električne energije Sonoma klin pauer (Sonoma Clean Power) i imate niska primanja, konačna cena vašeg novog električnog vozila može se spustiti na 4.495 dolara.

Šta ce se desiti sa prodajom kada subvencija ne bude?
Odgovor mozete zakljuciti pogledavsi kroz prozor jer zivite u zemlji gdje subvencija nema pa vidite koliko se tesli nalazi na ulicama...

Da se ne shvati pogresno, nemam ja nista peotiv elektricnih auta ali treba razmotriti situaciju i uvidjeti glavni problem koji rijetko ko pominje... a to je da ce trebati vise stotina novih atomskih centrala u Evropi ako se trend nastavi...
Hibridi su jednostavnije i prihvatljivije rjesenje... a i ne morate da pozajmljujete drugi auto kad idete na more 😀
[ pajapop @ 03.04.2019. 09:18 ] @
Citat:
component:
Prave nove fabrike, ulažu gde god može da se uloži i onda Srba kaže kako propadaju.


Zapadnjacki "kapitalizam" je prosao fazu surovog/sirovog kapitalizma u kojem smo mi sada. Nas covek, kad krene u neki biznis, ako ulozeno ne povrati za mesec/godinu i bar ga ne duplira...propao posao...Na zapadu ti treba bar desetak godina da stanes na "0" a posle i sa malim procentom dobitka su na "konju"...Na zapadu se u neki biznis krece i zbog ideja i opsteg dobra a ne samo zbog profita. Dobro..moze im se, ne boluju vise od decijih boilesti jer su vremenom odrasli. Mi smo jos uvek "mala deca" za njih i normalno je da imamo decije bolesti...profit, profit i samo profit...
[ peromalosutra @ 03.04.2019. 13:53 ] @
Citat:
Nocni: Šta ce se desiti sa prodajom kada subvencija ne bude?
Odgovor mozete zakljuciti pogledavsi kroz prozor jer zivite u zemlji gdje subvencija nema pa vidite koliko se tesli nalazi na ulicama...


Ne znam kako je u ostatku Europe, ali u Njemackoj i Holandiji ne postoje subvencije za elektricne automobile, pa se opet kupuju elektricna vozila.
[ pero_brzi @ 03.04.2019. 15:31 ] @
https://autostart.24sata.hr/in...a-daje-80-000-kn-poticaja-4947

Ima bas lijep izbor kad bi kod nas bio ovakav poticaj
[ component @ 03.04.2019. 16:09 ] @
@Nocni

Nisi me razumeo. Ono što pokušavam da dovedem u pitanje je sa kojim modelom Golfa su e Golf poredili kada su rekli da je skuplji 20.000€ i da će se isplatiti posle 600.000 km? Na primer kreni od modela koji ima preko 130 konja i automatski menjač i isti paket opreme pa vidi kolika je razlika u ceni. Odjednom nije tolika razlika. Evo gledam cenovnik "običnih" Golfova i ne mogu da nađem 1 na 1 model koji bi odgovarao ovom "e" modelu.
Meni se lično ne dopada e Golf. VW je kompanija koja tera sebe da prave električe automobile. Nije im tu ni isustvo ni tradicija i trebaće im vremena dok ne naprave dobar električni automobil. Ono što je ključno kod električnog automobila su baterije. Za sada Tesla je dva koraka ispred konkurencije. Trećina cene atumobila leži u bateriji. VW za cenu Tesle model 3 daje duplo manji domet, manju snagu a nema ni mrežu punjača. Ni paket opreme nije ni sličan... jednostavno drugačiji automobil. Samo hoće da cena bude tu negde.

A što se tiče potrošnje struje i novih elektrana, mislim da sam već pisao negde da su cifre i dalji na strani električnih vozila (moraću da držim u nekom fajlu pa da stalno radim copy/paste kad neko to spomene). Mnogo više energije se potroši za benzin i naftu nego na električnu energiju. Električni motor je efikasniji od bilo kog SUS motora. Prenos energije je efikasniji za električnu energiju (dalekovodi) nego za benzin i naftu (kamioni cisterne). Ono u čemu je prednost fosilnih goriva je da imaju mnogo veću gustinu energije (oko 100 puta veću). Ali pošto je SUS motor oko 3 puta neefikasniji od električnog to mu dođe na kraju oko 30 puta više energije, što je i dalje puno.

[Ovu poruku je menjao component dana 04.04.2019. u 11:02 GMT+1]
[ Nocni @ 03.04.2019. 19:01 ] @
Citat:
peromalosutra:

Ne znam kako je u ostatku Europe, ali u Njemackoj i Holandiji ne postoje subvencije za elektricne automobile, pa se opet kupuju elektricna vozila.


Davali su subvencije od 5.000 eura do prije mjesec dana i ta subvencionisana vozila jos nisu ni isporucrna svima... barem kad se radi o tesli.
[ Nocni @ 03.04.2019. 19:22 ] @
,................................................

[Ovu poruku je menjao Nocni dana 03.04.2019. u 20:58 GMT+1]
[ Nocni @ 03.04.2019. 19:27 ] @
Citat:
component:
@Nocni

Nisi me razumeo. Ono što pokušavam da dovedem u pitanje je sa kojim modelom Golfa su e Golf poredili kada su rekli da je skuplji 20.000€ i da će se isplatiti posle 600.000 km? Na primer kreni od modela koji ima preko 130 konja i automatski menjač i isti paket opreme pa vidi kolika je razlika u ceni. Odjednom nije tolika razlika. Evo gledam cenovnik "običnih" Golfova i ne mogu da nađem 1 na 1 model koji bi odgovarao ovom "e" modelu.
Meni se lično ne dopada e Golf. WV je kompanija koja tera sebe da prave električe automobile. Nije im tu ni isustvo ni tradicija i trebaće im vremena dok ne naprave dobar električni automobil. Ono što je ključno kod električnog automobila su baterije. Za sada Tesla je dva koraka ispred konkurencije. Trećina cene atumobila leži u bateriji. WV za cenu Tesle model 3 daje duplo manji domet, manju snagu a nema ni mrežu punjača. Ni paket opreme nije ni sličan... jednostavno drugačiji automobil. Samo hoće da cena bude tu negde.

A što se tiče potrošnje struje i novih elektrana, mislim da sam već pisao negde da su cifre i dalji na strani električnih vozila (moraću da držim u nekom fajlu pa da stalno radim copy/paste kad neko to spomene). Mnogo više energije se potroši za benzin i naftu nego na električnu energiju. Električni motor je efikasniji od bilo kog SUS motora. Prenos energije je efikasniji za električnu energiju (dalekovodi) nego za benzin i naftu (kamioni cisterne). Ono u čemu je prednost fosilnih goriva je da imaju mnogo veću gustinu energije (oko 100 puta veću). Ali pošto je SUS motor oko 3 puta neefikasniji od električnog to mu dođe na kraju oko 30 puta više energije, što je i dalje puno.


O cemu pricas ti? Kakve cifre su na strani elektricnih vozila? Kakve se energije vise potrosi na benzin i na naftu? Prenos energije je efikasniji? Pricas totalne nebuloze...
Nebi bilo struje za punjenje kad bi sva vozila bila elektricna... ali sporo to ide... Treba da prodju godine da bi elektricnih vozila bilo 10%...
Shvatas li ti da sa elektricnim vozilom ne mozes na put jer ces posle 200 km morati da ga punis satima... treba ti do mora da putujes nekoliko dana...
Jesi li ti vozio teslu kad ga ovoliko hvalis ili samo gledas performanse na papiru?
Ja sam vozio E golfa i o tome pisao ovdje prije nekoliko godina... to je totalno neupotrebljiv auto pogotovo kada treba upaliti klimu ili ici uzbrdo... onda se potrosi posle 100 km... Inace ubrzava do 100 za 10 sekundi kao bilo koji drugi auto i veoma je naporno stalno posmatrati koliko ima baterije dok se ne zaustavi.
Alvirovic je fino objasnio situaciju i on je jedan od rijetkih novinara koji se dobro razumije u automobile. Nije bas mogao reci da mu autonomija pada duplo brze nego sto idu kilometri ali treba malo citati i izmedju redova... On ima jos mnogo gore misljenje o golfu nego sto ga je iznio u emisiji i u pravu je.
Zasto govorite u superlativu o tesli kad ga ne posjedujete niti ste ga vozili i koristili... ispada kao da ne moze da se pokvari i maltene kao da se radi o svemirskom brodu...

[ component @ 04.04.2019. 08:36 ] @
Drago mi je da si vozio e Golfa pre nekoliko godina. Siguran sam da nije zadovoljio tvoja očekivanja. Ja na žalost još uvek nisam vozio električni automobil i sve što znam je iz papira kao što kažeš. Vozio sam hibrid i sviđa mi se kako se ponaša kada se koristi električni motor. Kad sam to priznao da razjasnimo neke nebuloze:

Da li ti misliš da benzin se jednostavno magično pojavi na pumpi da ga ti sipaš u rezervoar? Radio sam u naftnoj industiji pa znam nešto od procesa i koliko otprilike košta da se proizvede i distribuira gorivo. Ako preskočimo sva ispitavanja znači da prvo treba da dođeš do sirove nafte (na recimo 2km dubine). Nije baš na da nećeš potrošiti ništa energije da izbušiš toliku rupu i da pumpom izvučeš naftni mulj. Ne radi to na pedale, znaš? Pa kad dođeš do sirove nafte tu naftu onda sprovedeš do skladišta u blizini. Pa odatle se prenosi u rafineriju (opet neće samo). U rafinierij se potroši puno energije da se recimo napravi benzin (ok, nije samo benzin, pravi se i kerozin, nafta, bitumen...). Onda taj benzin preneseš cisternom do benzinske stanice (gle čuda, cistarna isto ne radi na pedale). I tek tada ti možeš da počneš da trošiš taj benzin u svom SUS motoru koji ima određen procenat iskorišćenja. Litar benizna može da se poredi sa energetskom vrednošću sa 9,5 KWh električne energije. Kakav god da imaš SUS motor u svojim kolima on će iskoristiti maksimum 3KWh energije za pokretanje automobila dok će ostatak da ode u toplotu.
Električni motor ne odaje toliko toplote već od 9,5KWh električne energije za pokretanje automobila iskoristi 8,5KWh a ostatak ode na toplotu. Zato električni automobili imaju manji domet zimi. Zato što moraš da uključiš dodatne grejače da bi ugrejao kabinu, a ovi sa unutrašnjim sagorevanjem imaju toplote za bacanje. Leti oba troše dodatno za hlađenje.

Nadam se da sam ti bar malo objasnio šta znači kada kažem da je električni automobil efikasniji.

OK, VW je izbacio automobil koji ima slab domet i ne ponaša se baš fantastično u vožnji. Ne verujem da će osvojiti tržište sa tim modelom. Mislim da treba da se ugledaju na model (nećemo da imenujemo kompaniju koja ga proizvodi) koji ima bateriju bar 50KWh a uz doplatu i do 75KWh. e Golf ima 35KWh. I tako umesto dometa od 350 do 500 km imaju domet od ispod 200 km. Samo hoće da prekopiraju cenu, ali ne i da daju performanse, domet itd. Ali dobro, bar su krenuli. Krenuli su da ulažu ogroman novac u električna vozila i sledeći model može da im bude samo bolji od ovog.
Ali ako poredimo modele, zar ne bi u klasi sa Teslinim modelom 3 da bude Passat, a ne Golf?
[ Nocni @ 04.04.2019. 10:51 ] @
................


................
[ Nocni @ 04.04.2019. 10:52 ] @
Ja ne mislim da se benzin magicno pojavi na pumpi ali izgleda da ti mislis da se struja magicno pojavi na dalekovodu...
Benzin/dizel je roba koju kupujemo na pumpi i govorio sam o prakticnosti... Sipas 1 minut i vozis se 1.000 kilometara. Onda opet sipas minut za narednu 1.000.
Kad se elektricni auto isprazni na putu sta ces da radis? Da uzmes hotel i ides da spavas dok se ne napuni? Da zanemarimo to sto punjaca sada nema ali ce ih vremenom biti... efikasno nema sta, onda kad se probudis predjes 150-200 km pa onda ponovo na spavanje... Efikasnost koju ti pominjes je ona iz laboratorijskih uslova i ja vrlo dobro znam kao el ing. kakvi su elektro motori, poznajem njihov rad vjerovatno mnogo bolje nego sto ti mislis da znam...
Elektricna auta nisu konstruisana niti se kupuju da bi se ustedjelo na gorivu, jer ustede nema jer ih u startu treba platiti duplo vise... Vec su planirana da bi se smanjilo zagadjenje u velikim gradovima i imaju logike jedino ako struja kojom se pune dolazi iz izvora koji ne zagadjuju a ne od uglja...
Vise zagadjuje par termo centrala u Srbiji nego sva auta na benzin zajedno...
Osjecaj voznje auta na struju je orjentaciono, kao kad vam se upali rezerva na klasicnom autu, pa onda imate onaj mjerac koji pokazuje koliko je ostalo do pumpe... sa njima ne treba napustati gradsko podrucje... cak ni sa teslom koji sa sobom vuce 530 kila baterija.

edit:
Na zemlji nema toliko kobalta i litijuma da bi sva auta mogla da predju na baterije a nema ni toliko elektrana koje bi mogle tolika prevozna sredstva da pune... Srbiji bj trebalo 3-4 nova Djerdapa ili neka nova nuklearka posto se svaka termocentrala mora zatvoriti do 2030... a pogledaj malo u kakvim se rudnicima i pod kakvim uslovima kobalt vadi, kakva su djeca koja rade u tim rudnicima itd...


[Ovu poruku je menjao Nocni dana 04.04.2019. u 12:24 GMT+1]
[ Java Beograd @ 04.04.2019. 11:19 ] @
Ima tu više hipotetičkih opcija, ono kao "kako će biti u budućnosti"

1. Kapacitivne "baterije", tj. kondenzatori umesto baterija. To se već puni mnogo, mnogo brže
2. Zamena celih baterija. Koje, naravno, treba da budu standardizovane. Dođeš na "pumpu", iskopčaš svoje prazne baterije, i ukopčaš pune, koje si dobio na pumpi. Kao na aku-šrafilici.
3. Punjenje baterija u vožnji. Trolejbus fazon na autoputu. Misilm, futuristički, naravno, ali ne i neostvarivo.

Ali, dok je jeftinih fosilnih goriva - dotle će se eksploatisati, nema dileme.

Jedino, pitanje je da li će zemnog gasa biti i nakon iscprljivanja nalazišta sirove nafter, jer, zemni gas koji se koristi se u velikoj meri i ponovo stvara - raspadanjem organiskih materija.
Ako je tako, onda, "neka se spremi zamni gas umesto benzina"
[ Nocni @ 04.04.2019. 12:17 ] @
Oko rezervi nafte i gasa se stalno laže da bi se postigla veca cijena... prije 50 godina je receno da nema nafte bez za jos 50 godina sto naravno nije tacno...
U Rusiji ima gasa za narednih 500 godina kad bi se trosio ovim tempom kao sad i to samo ono za sta sad znaju da postoji...
[ component @ 04.04.2019. 12:58 ] @
Noćni,

Možda se razumeš u elektro motore više nego ja, ali si ostalo nalupao za medalju Hajde ako imaš daj neke konkretne podatke koliko to zagađuje termo elektrana u Srbiji a koliko prevozna sredstva. I za litijum si nalupao. Litijuma ima jako puno. To možda slušaš naše političare kada pričaju o jadaritu pa misliš da je litijum nešto posebno. Za kobalt si do duše u pravu. On je ređi. Ali se procenjuje da ga ima 7.100.000 tona, a za bateriju jednog automobila potrebno je oko 4,5 kg (sa tendencijom da se to smanji možda čak i na 0). Po statistici u svetu je registrovano 973 miliona automobila (podatak iz 2016 godine). Znači da baš svaki automobil bude koristio Litijum-kobalt bateriju (a neće) ostaće ti kobalta za još preko 600 miliona automobila.
I odakle ti podatak da je potrebno da se baterije tako sporo pune? Pa brzi punjači (ova generacija koja se sada ugrađuje) ti omoguće da za 20 minuta napuniš za sledećih 350Km vožnje. Stariji model koji je mnogo rasprostranjeniji je dosta lošiji. Tu ti treba oko 35 minuta za to isto.

Daj malo pogledaj realne podatke pa onda napiši nešto. Kao da ti ide u džep ako ljudi budu koristili više SUS automobila. Da ne radiš u nekom autocentru ili tako nešto?

[ djoka_l @ 04.04.2019. 13:05 ] @
Citat:
koliko to zagađuje termo elektrana u Srbiji a koliko prevozna sredstva.

Transport: 12%
Proizvodnja električne energije: 31%

U USA su ovi procenti drugačiji, tako je otprilike izjednačeno zato što znatno više voze, ali imaju i veliki broj nuklearnih elektrana, pa se procentualno manje energije dobija iz uglja i gasa.https://www.weforum.org/agenda...t-sources-of-carbon-emissions/
[ Nocni @ 04.04.2019. 13:06 ] @
Osim sto nisi duhovit priča ti je vise za SF romane nego za ozbiljnu tehnicku raspravu...
Razmisli malo logicno za to ti ne treba skola... 500 kila betarija ces da napunis za 20 minuta a baterija u telefonu se ne može napuniti za toliko...
Nemamo sta vise da pricamo.
[ djoka_l @ 04.04.2019. 13:30 ] @
https://pod-point.com/guides/d...long-to-charge-an-electric-car

Punjenje baterije električnog automobila od potpuno prazne do pune traje 8 časova u "kućnim" uslovima, napajanjem od 7kW (kućne instalacije obično mogu da daju do 15kW, maksimalno).
Punjenje napajanjem od 50kW koje daje autonomiju od 100km traje 20 minuta.

Sve zavisi od snage izvora i same instalacije unutar uređaja (koliku struju punjenja može da podrži baterija i ostatak instalacije).

Primer, akumulator u automobilu može da ima kapacitet od 45 Ah pa na više (moj auto ima akumulator od 80 Ah).
Ovaj kapacitet se meri tako što se uzima struja koju može da da akumulator prilikom pražnjenja od 10 sati, drugim rečima akumulator od 80 Ah, u normalnim uslovima, može da daje struju od 8A tokom vremenskog perioda od 10h.
Kod punjenje, najčešće se bira takva struja punjenja, da se akumulator napuni u roku od 10-12 sati.

Međutim, svaki automobilski akumulator može da se prazni strujom od 100-150 A (prilikom startovanja motora).
Dakle, instalacija podržava i struje pražnjenja koje su 10-20 puta veće od "normalne" struje pražnjenja.
Teoretski, akumulator na kolima bi mogao da se puni strujom od 150A ali to je samo teorija, nije predviđen da u dužem vremenskom periodu (30 minuta) trpi toliko opterećenje. Klasični olovni akumulatori ne mogu da se pune tako brzo, međutim mi ne pričamo o tim akumulatorima.

EDIT: Još jedna napomena, tipična baterija u kolima daje autonomiju od 200-300 km, što automobil pređe za 2-3 sata. Onda pomisli, ako baterija može da izdrži pražnjenje od pune do prazne u roku o2 sata, zašto nije moguće i da se napuni za 2 sata? Ili kraće?

[Ovu poruku je menjao djoka_l dana 04.04.2019. u 14:45 GMT+1]
[ component @ 04.04.2019. 14:35 ] @
djoka_l,

Hvala na linkovima. Ovaj drugi, za brzinu punjenja automobila, jasno daje neke odgovore. I dalje mi ne deluje strašno da se na 150kW rapid chargeru sačeka oko 30 minuta za oko 320Km.
Sada sam video, Tesla Supercharger V3 puni sa 250kW. što bi značilo da je da je oko 18 minuta punjenje za tih 320Km na tom punjaču (za modele automobila koji to podržavaju). Naravno ovo je teoretski tj. u idealnim uslovima.


Noćni,

Nema ljutnje. Nemoj da se bojiš promena. Uzmi digitron i pogledaj link koji je djoka_l postavio.
[ bakara @ 04.04.2019. 19:09 ] @
malo je bezveze ta diskusija poredjenja brzine punjenja kada se to toliko brzo menja da, to sutra moze biti triput brze i baterije duplo jeftinije.
[ Nocni @ 04.04.2019. 20:12 ] @
Citat:
component:
što bi značilo da je da je oko 18 minuta punjenje za tih 320Km


Noćni,

Nema ljutnje. Nemoj da se bojiš promena. Uzmi digitron i pogledaj link koji je djoka_l postavio.


Sad si smanjio jos 2 minuta... Prije ti se 500 kila baterija punilo za 20 a sad za 18 minuta 😂... Po ovoj tvojoj racunici bi se litijumska baterija u telefonu punila za 4 sekunda 🙄
Ti si u velikoj zabludi jer ne znas nista o punjacima i o baterijama.
Nema nista od toga o cemu ti pricas... Provozaj se po Evropi pa pogledaj koliko ima tesli po autoputevima.

[ bakara @ 04.04.2019. 20:34 ] @
Nije ni tesla najbolji primer...jer to je neki premium segment.

Dok to ne budu komercijalno stancovali reno, VW, opel i sl za 12-15k eura nece biti ni punjaca niti cemo ih puno sretati na drumovima.
[ bordzija @ 05.04.2019. 00:17 ] @
Pre 100 i kusur godina su pravili električne automobile koji su imali 100 km autonomiju. Danas prave "moderne" automobile koji realno imaju isto 100 km autonomiju. Treba proslaviti jubilej ničega.
Baš zanimljivo, samo se brblja a sve isto.

Doduše pre 100 godina si morao sam da napraviš auto na struju a danas ti to omogućavaju velike korporacije i banke na kredit. Po meni je to jedini pomak.
[ component @ 05.04.2019. 07:48 ] @
Citat:
Nocni:
Prije ti se 500 kila baterija punilo za 20 a sad za 18 minuta 😂... Po ovoj tvojoj racunici bi se litijumska baterija u telefonu punila za 4 sekunda 🙄


Mislio sam da si el.ing. Baterije meriš u kilogramima. Imaš li negde u jednačini struju kojom puniš tu bateriju? Proteraj 250kW kroz telefon pa možda ti uspe ta računica Tvoj način razmišljanja me podseća na ono "Ako je ženi potrebo 9 meseci da rodi dete, onda 9 žena može da rodi dete za jedan mesec"
[ component @ 05.04.2019. 08:05 ] @
bordzija,

Znam da troluješ, ali ajde ipak da te pitam koliko se pomerila autonomija SUS automobila? Recimo moj automobil ima domet oko 600 kilometara sa punim rezervoarom.

Pošto misliš da moderni električni automobili imaju 100 km domet, evo ti da pogledaš: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_electric_cars_currently_available
[ whitie2004 @ 05.04.2019. 08:14 ] @
Citat:
component:
Sada sam video, Tesla Supercharger V3 puni sa 250kW.

Bas mi palo na pamet da bi mogao da napravim 'malu pumpnu stanicu' za 4 vozila. Samo da mi elektroprivreda odobri 1 MEGAWAT !!! Djerdap moze da zadovolji 1000 ovakvih malih potrosaca pa bi valjalo da budem medju prvima koji ce traziti. Posle ce trebati mito ...
[ bakara @ 05.04.2019. 08:54 ] @
http://www.b92.net/automobili/...9&mm=04&nav_id=1526007
[ bordzija @ 05.04.2019. 09:35 ] @
@Component taj tvoj link zvuči kao ona emisija na radiju "želje i čestitke"

Realnost je ipak mnogo drugačija: Domet 50km

Čak tri puta manji domet od obećanog. Po meni, ovakva tehnologija sa kojom se barata je osuđena na apsolutnu propast prema tome mogu slobodno da daju besplatno patente.

Zamislite samo koliko automobila na operativni lizing po završetku ugovora ide odmah u presu? Ista stvar je i sa električnim automobilima, po isteku garancije postaju apsolutno bezvredni i besmisleni, da svako malo menjaš ćelije, krpariš, napinješ se da stigneš do odredišta, preračunavaš se, mozgaš gde i kako usput da puniš pod uslovom da imaš sreće pa barem kod kuće uštekaš u struju.

Uglavnom skupa budalaština kao i VW eko test i potrošnja fosilnih goriva. Sve je to uvezano u sitna crevca. Ali lakoverni i podvodljivi nasedaju, zagrizu udicu da će besplatno da se voze pa trk u banku po kredit.
[ component @ 05.04.2019. 11:14 ] @
U pravu si. Wikipedia ipak ne može da se uzme kao neki referentni sajt. Njuškalo.hr je ipak verodostojniji
Šalu na stranu, verujem da Smart koji je proizveden pre 10 godina nije reprezentativan električni automobil. Ni benzin Smart nije automobil od koga očekuješ da sa njim ideš na duži put. Mogu misliti kako se ponaša ovaj električni sa tako starom tehnologijom
Zar nismo rekli da su električni automobili tehnologija budućnosti a ne prošlosti? Ako ćemo da gledamo tako, hajde da uporedimo koliko su električni automobili napredovali za poslednjih 10 godina, a koliko benzinci/dizeli. Sa tim u vidu možemo da pretpostavimo da će se taj tempo nastaviti u budućim godinama. Zato svi proizvođači automobila gledaju kako da što više preusmere proizvodnju ne električe automobile, pošto je jasno da za 20 godina, benzinci a dizelaiši pogotovo neće imati šta da traže u takvoj konkurenciji.
[ whitie2004 @ 05.04.2019. 13:25 ] @
Evo bas citam da su poodavno ljudi napravili elektricnu lokomotivu na akumulatore ... 1000 akumulatora, 1500 KW, puni se 2 sata ... Sta je onda problem napraviti obican auto?

http://www.astronomija.org.rs/...a-potpuno-elektrina-lokomotiva

A secam se da se i podmornice furale na akumulatore ...
[ bordzija @ 05.04.2019. 14:50 ] @
Ko je tu merodavan da oceni šta je zastarelo u električnim vozilima? Jel ovi danas što proizvode automobile čija je autonomija oko 100 km ajd' se nađemo na 200 km? Evo u poslednjih godina koliko su sus motori napredovali. Automobil troši 4,5-5,5 litara benzina. Do pre 10 godina su se vrteli oko brojke 6-10 litara.

Uglavnom danas što se tiče električnih vozila, prodaje se skupa magla, odavno prežvakan sistem ide kao nešto potpuno novo.
[ mjanjic @ 05.04.2019. 19:40 ] @
Bolje i kvalitetnije baterije postoje, čak i one sa elektrolitom u vidu plastične mase, mogu da se probuše bušilicom i radiće bez problema, nema opasnosti od zapaljenja usled pregrevanja i sl. Ali, kako su izjavili u tom nemačkom institutu, treba najmanje 5 godina ispitivanja da bi te baterije bile spremne za komercijalnu upotrebu.

Da su do pre 100 godina tako razmišljali, Teslin sistem polifaznih struja bi bio primenjen možda posle WW2, a mi bismo još uvek vozili parne lokomotive, dok bi one na dizel bile u "završnoj fazi ispitivanja".
[ bordzija @ 06.04.2019. 21:19 ] @
Naravno da postoji bolje i kvalitetnije samo je u završnoj fazi ispitivanja po stotinak godina ko što ti kažeš, takav je kapitalizam gomno se prodaje dok ide.
[ component @ 09.04.2019. 10:13 ] @
Ima interesntan momak na YouTube-u koji lepo objašnjava tehnologiju motora sa unutrašnjim sagorevanjem (Engineering Explained). Može svašta da se nauči. Ali čovek se zapita koje tehnologije su uključetne u projektovanje i prozvodnju dobrog motora?
Na primer pritisak u izduvnoj grani treba da bude balansiran da bi svaki cilindar imao optimalan pritisak svom taktu. Ili precizno okidanje svećice kod benzinaca. I koji benzin mora da se koristi (veći pritisci zahtevaju 100 oktana da se ne bi sam ranije zapalio). Habanje na raznim mestima i koje ulje koristiti i kada menjati. Optimalno korišćenje brzine, za vožnju, za preticanje. Menjač i prenosni mehanizam su priča za sebe. Lamela, tajmiranje kvačila i gasa, da li treba i kada izbaciti iz brzine. Tu je i raspored i orjentacija cilindara koji utiču recimo na vibracije motora. Mešavina goriva i vazduha, saug. Filteri za gorivo...

Motor sa unutrašnjim sagorevanjem je jedna umetnost. Savršen sklop mehanike. Fino izbalansiran instument. U njegovo stvaranje učestvuju desetine različitih profila stručnjaka...
Na žalost, kada se malo rašeluje (pokvari), potrebno je isto toliko stručnjaka da ga ponovo našteluje (popravi).

Ovi pišem zato što mi se jutros auto sam od sebe ugasio na semaforu. Kao i svako jutro, upalim automobil i krenem na posao (nikada ne čekam da se zagreje ili tako nešto). Otkako sam kupio automobil (a kopio sam nov, tako da sam jedini njegov vozač i znam kako se ponaša) nikada nisam imao zamerki na pouzdanost motora. Jutros se samo na prvom semaforu ugasio. Nisam ni primetio. Ništa, ključ na jednu, pa na drugu stranu i upali iz cuga i dođem na posao.
E sad kreće zanimljivo: Požalim se kolegi on kaže to je 100% zbog toga. Drugi se uključuje i kaže nije zbog toga nego zbog onoga. Trećem je ćale automehaničar pa on ima treću teoriju. U glavnom slažemo se da ako se ponovi, vozim kod majstora pa da ga dijagnostikuje.
Palo mi je na pamet, kako bi izgledalo da vozim električni automobil :) Neke priče će biti deo prošlosti. Da li se čuje da nešto lupka, škljoca, "trokira", guši se, na kom broju su obrtaji,... a naša svetinja "koliko troši" će totalno izgubiti smisao. Pa kako će komšija da se hvali kako njegov troši "kao upaljač"?
"Meni troši 15kWh na 100 km."
"I meni."
...
"Dobra ova kafa."
"Dobra."
...
"Kažu sutra će kiša..."
...
Nema više tu draž, zar ne? Prestaćemo da budemo stručnjaci za motore, već ćemo samo da koristimo automobile, a ne da ih održavamo...
[ bordzija @ 09.04.2019. 11:18 ] @
Neće biti ko upaljač ali biće troši mi kao led sijalica.

I meni se desi jednom godišnje iz čista mira neće da upali. Vergla, vergla i to sasvim promenjenog zvuka a upali tek kada mu dam pun gas pa polako uhvati. I tako jednom godišnje, ček endžn blicne nekoliko puta i nikad više. Možda to ima veze da auto nije paljen nedelju dana pa sam brzo okrenuo ključ ne sačekavši pumpu da odradi razmišljajući o milion drugih obaveza i problema? Verovatno to.

Još je jako daleko masovna upotreba električnih vozila, najverovatnije ni za našeg života neće biti moguće uraditi kompletnu infrastrukturu punionica, parkinga itd. Realno svako parking mesto bi u početku trebalo da ima kabl. Još su oni daleko možda i dalje nego pre jednog veka kada su izmišljeni električni automobili.
[ Grada22 @ 09.04.2019. 12:10 ] @
@bordzija
Mozes li da odolis ovom lepotanu?
https://www.youtube.com/watch?v=4-cA9k7B6do
[ bordzija @ 09.04.2019. 16:54 ] @
Iskren da budem, odvratan mi je sa tim akvarijum farovima napred koje je prve plasirao francuz koliko mi se čini, svako parkiranje jedan manje. Sa druge strane mi možda nebi bio toliko gadan po ceni nekog prosečnog benzinca i ako bih našao neku računicu zašto da ne, ako isplatim pola auta vožnjom od recimo 5 godina. Obrni okreni sve je to besmisleno tj fake priča.

Najbolji mi je ovaj dizajn sa zakržljalom prednjom maskom za hladnjak koga više nema u automobilu ali i dalje postoji potreba da se naznači njegovo mesto. Kao zakržljale nogice i oči kod čovečje ribice.
[ Nebojsa Milanovic @ 09.04.2019. 19:47 ] @
Analiza Tesla Modela 3 nakon pređenih 40.000 kilometara (VIDEO)
[ bordzija @ 09.04.2019. 21:19 ] @
Citat:
Jutjuber Endi Slaj, pre godinu dana je kupio Tesla Model 3 i platio ga 50.000 dolara.


Tu sam stao sa čitanjem i zatvorio link.
[ Nebojsa Milanovic @ 13.04.2019. 12:04 ] @
Prvi domaći test elektroautomobila

[ whitie2004 @ 13.04.2019. 21:32 ] @
Kupis sportski auto sa 170KS i onda ga vozis 60 km/sat u proseku - nije bas realno ....
[ bordzija @ 13.04.2019. 21:40 ] @
Uopšte ne nejasna ta snaga električnih vozila, valjda za pokazivanje ko sedne u auto i to je to a posle se pegla 50 na sat gde god kreneš. Ceo koncept je promašen ako se ja pitam. U ovom testu ma koliko on bio planski izveden, nema studije o režimu punjenja baterija i njenoj degradaciji prilikom forsiranog punjenja.
[ peromalosutra @ 14.04.2019. 09:59 ] @
Srecom pa se ti ne pitas.
[ BEOVOR @ 14.04.2019. 10:29 ] @
@bordzija:

samo 15-ak kilometara udaljeno do centra "dvojke" upravo se zavrsava fabrika za proizvodnju komponenti za elektricna i hibridna vozila. Startuje za koji dan. Ta bbuducnost o kojoj ti pricas je vec tu. U Kaliforniji i Norveskoj odavno. Niko tebe ne ceka niti pita. Na svu srecu.
Nego, ako si zaista inzenjer, eto ti prilika: trazi se strucni kadar za tu fabriku. Ne za rad u pelenama, nego, pazi sad: mehatronicari, masinski, elektro inzenjeri, PLC programeri, za pogon proizvodnje ali iza R&D. Eto nama Srbadiji prilika da bar uskocimo u neki vagon buducnosti. Da bar decu uputimo i odskolujemo da uhvate korak sa svojim vrsnjacima. Ponudjeno je obucavanje i skolovanje u Nemackoj.
Jako se tesko nalazi strucni kadar. Nema ga. Veruj mi- nema ga. Nisu u pitanju ponudjene plate, nego je problem jedna zapustena nacija u tehnickom i inzenjerskom smislu. Ono sto je bilo vredno je napustilo, stari kadar omatorio. Podmladak radije ide u komercijalu. Fabrike kojih jos uvek ima, nisu im interesantne.
Klikni na sajt pomenute kompanije, pogledaj desetine ponudjenih pozicija za rad, prijavi se i pokazi svoje inzenjerske vestine i znanja.

Moderator je iz tog grada, pa eto moze i da potvrdi ovo sto pisem.

[ SG kamikaza @ 14.04.2019. 10:31 ] @
Malocas sam u blicu procitao to o cemu govoris.
[ BEOVOR @ 14.04.2019. 11:10 ] @
proizvodnja elektromotora za hibridna vozila. Porsche i Volvo vec cekaju. Najnovija tehnologija.Sinhrone masine sa permanentnim magnetima
Plus proizvodnja mikro perkidaca za vec poznate ZF transmisije.
Sledi druga faza.
Na kraju 800 i vise zaposlenih.
Ali, podvlacim, tu je R&D za pogone. Dakle znanje i tehnologija. Nemac veruje da imamo snage i znanja za to. Jel verujemo mi u to?
Ili cemo da tupimo o TDi crveno I?
To je "pluskvamperfekat". Osvestimo se.
[ veselinovic @ 14.04.2019. 16:46 ] @
Citat:
BEOVOR: Najnovija tehnologija.Sinhrone masine sa permanentnim magnetima


Ne mogu da odolim.
Ti motori su poznati najmanje 40 godina i zovu se BLDC motori.
Nista novo, detaljno opisani u literaturi i masovno koristeni.
Obicni smrtnici ih srecu u video rekorderima.
Samo su hemicari napravili superiorni napredak ( baterije) ostalo poznato.
[ bordzija @ 14.04.2019. 17:13 ] @
Dal je moguće da AV botovi spamuju i na ES?!?? Najnovija tehnologija, otvaranje fabrika i ostalo?
[ BEOVOR @ 14.04.2019. 17:21 ] @
AV Bot?
sve , samo to ne!
klik!
1. Head of Performance Measurement (42015BR)
2. Head of Product Development (37201BR)
3. Controls Engineer (41763BR)
4. Model Based Software Development Engineer (41761BR)
5. Head of Engineering – Axle Drives (41742BR)
6. Senior Design Engineer – Axle Drives (41743BR)
7. Office Assistant (42068BR)
8. Test Engineer - Active Endurance Testing (37378BR)
9. Team Lead - Quality Management (42065BR)
...itd....itd
nije za rad u pelenama.
Sve znamo! Najpametnij!
SM od pre cetrdeset godina? Pa eto nam prilika da bar uhvatomo korak sa minus 40 god. Bar da ne idemo do Marcevica jaruge i tamo se zamrzavamo u pocetak 19. veka.
Hajde malo ono sto smo ucili kod Jeftenica da primenimo. R&D. Design engineer - to se nudi.
Pustite AV-a. Nemac je dosao zbog subvencija i vere da moze da nadje kadar ovde.
[ whitie2004 @ 14.04.2019. 18:17 ] @
Pusti ti pricu - kolika je ta plata. Jel dovoljna da Bogdan sa toliko godina iskustva, ostavi baze podataka i ode da radi tu? Zasto Nemac nije doveo Nemca da radi ovde ako vec nema takvog profila ovde? Ako nije plata razlog onda nepoverenje u stabilnost drzave, tih obecanih dotacija ... Kako da ne! Znas li koliko Nemaca i drugih zapadnjaka radi u BG?

Uzgred, ZF je AV overio proslog avgusta ...
[ pajapop @ 14.04.2019. 22:57 ] @
Citat:
BEOVOR:

...Jako se tesko nalazi strucni kadar. Nema ga.Kako nema???. Ja znam bar jednog strucnjaka za silikonsko lepljenje menjaca


[ Branimir Maksimovic @ 14.04.2019. 23:32 ] @
Evo tu su oglasi za posao u ZF Pancevo.
https://zfjobs.jobs.net/en-US/search?facetcountry=rs
[ bordzija @ 15.04.2019. 04:05 ] @
Ima stručnog kadra nego neće da PLATE. Mog drugara slali stalno u inostranstvo kao poslovni put sve duže i duže a plata domaća. Kad im je ponudio otkaz da vidiš kako su smislili evropsku platu brzopotezno. Gamad robovlasnička.

I nije tema av reklamna kampanja, zapošljavanje niti delovi nego električna vozila DA ili NE.
[ Nocni @ 19.04.2019. 11:59 ] @
Elektricna auta se pune i po nekoliko dana - tekst autoblog

Ljudi ne znaju nista o struji a hoce da se raspravljaju na tu temu... i pored ovog sto se pominje u tekstu bice drugih problema jer ljudi jednostavno ne shvataju sta znaci i koliko je jaka struja od 120KW DC... ili nekih buducih 250 i 350 DC koji se pominju u ovoj temi... kakvi kablovi i konektori trebaju itd...
[ bakara @ 19.04.2019. 22:05 ] @
Ako malo bolje razmislis shvatices da se elektroautomobili nece puniti kao klasicni automobili...

Klasican auto retko punimo do vrha (osim kada putujemo) uglavnom vecina natoci za okrugle cifre tipa 2,3,4000 din pa koliko to bude, i vozi tako dok kolicina goriva ne padne na neki nivo kada ga opet dopuni.

Elektricni auto se definitivno ne koristi na taj nacin, on sa parkinga krece pun, jer tamo gde stoji on se vec puni, i taman da s evozi ceo dan, on ce sutra opet da krene pun.

Tako da je vreme punjenja veliko samo u odnosu na klasicno sipanje goriva u rezervoar, sto kod elektro auta nije fer poredjenje jer se on samo dopunjava.
[ Nocni @ 21.04.2019. 15:47 ] @
Ti pričaš o gradskoj vožnji što je u redu cak je meni čudno, s obzirom na cijenu struje u Srbiji koja je najjeftinija u Evropi, da nema taksista sa vozilima na struju... Druga je stvar to sto smo komentarisali da sa takvim autom ne mozes napustati grad jer ce se posle sat vremena potrositi...
Na putavima po Evropi uvijek problem i kolonu prave upravo ta elektricna vozila koja se krecu kao ova testirana na navak stazi ... 50 ili 60 km/h...
Test im je inače prilicno loš jer veze sa realnim životom nema... Trebali su ih voziti u realnom saobracaju po Beogradu a ne na stazi...
[ bordzija @ 21.04.2019. 18:07 ] @
Meni ova električna vozila liče na VW prevaru sa eko testom, ima da ih forsiraju nog ide žvaka i u trenutku će se industrija opet prebaciti na nešto "revolucionarno" na sus motore sa jednim cilindrom i turbopunjačem.

"Klimi pomaže samo na papiru": Električni automobili štetniji od dizelaša?!
[ mozdasamjaamozdainisam @ 22.04.2019. 07:06 ] @
Noćni, gde si u Evropi video da idu 50-60 km/h na auto putu? U NL i DE toga nisam video a dosta sam po auto putevima.

Nissan Kona može da predje 350+ km. Svaka Tesla isto toliko. Neka je prosečna brzina 100 km/h na auto putu - svakako mogu više od 3 sata da se voze van grada. Po Evropi ima sve više brzih punjača, tako da ni to nije više problem.

Inače je elektro auto industrija dostigla da isto zagađuje kao i SUS, ali je auto industrija stara 10 godina a SUS 120. Mala razlika :)

Za taksije, u Amsterdamu ima mnogo Tesli. U Nišu takodje voze hibride. Preci će i tamo na skroz električna kad bude bilo više od trenutno 2 punjača.
[ component @ 22.04.2019. 08:12 ] @
Citat:
bordzija:
Meni ova električna vozila liče na VW prevaru sa eko testom, ima da ih forsiraju nog ide žvaka i u trenutku će se industrija opet prebaciti na nešto "revolucionarno" na sus motore sa jednim cilindrom i turbopunjačem.

"Klimi pomaže samo na papiru": Električni automobili štetniji od dizelaša?!


I ja sam pročitao ovu vest, pa mi je bilo čudno pošto studije upravo pokazuju suprotno. Zato sam hteo da vidim odakle B92 ova informacija. Prepisali su članak od "bizlife" koji je prepisao od "seebiz" koji su prepisali od "Al-Jazeera Balkans" kojima je izvor "Agencije". Ne mogu naći dalje informacije ili detalji...

Ali OK, pretpostaviću da je studija bila nezavisna i dobro urađena. Jedino vidim problem u računici da su za CO2 uračunali proizvodnju električnog automobila i korišćenje struje iz čisto NEOBNOVLJIVIH izvora energije... Pa samo u Srbiji imamo 25% obnovljivih izvora pa im već kod nas račun nije tačan.
Drugo ne navode učešće CO2 u proizvodnji dizel automobila, proizvodnju dizela i transport dizela. Sve te promeljive su ugurali na jednu stranu jednačine, a na drugoj su ih izgleda zaboravili
Treće, porede dizel i električni automobil a ne navode NOx u računici. Previše CO2 utiče na klimatske promene, a azotni oksidi, osim toga, direktno utiču i na stvaranje kiselih kiša i na zdravlje ljudi. A najveći deo se ispušta u gradovima.

Moja ocena ovog članka je da se uglavnom sastoji od "click bait" naslov, a sam tekst ne nudi neke korisne informacije.
[ Nocni @ 22.04.2019. 08:20 ] @
Nisi dobro pročitao... nisam rekao da prave kolone po autoputevima, što nebi ni mogli, nego po putevima...
Nisam pričao o hibridima, oni postoje i voze se vec dvadesetak godina...
Ovo što kazeš da svaki tesla automobil može da pređe 350 km... to apsolutno nije tacno a naravno ni kona to ne može... pogotovo ako joj se ukljuci grijanje ili ako put ima uspone... Ugradili su joj dugme da se moze uključiti "grijanje samo vozača" što dovoljno govori o potrošnji... u velikoj ste zabludi što se tiče te autonomije većina vas ovdje...
Isprobaj lično takav automobil pa nam onda prenosi utiske...
Ne znam šta si htio reći sa tim da se električni automobili proizvode 10 godina...
Što se tesle konkretno tiče po meni su to veoma ružni (prebudzeni američkim stilom) automobili i ni malo mi se ne svidjaju, nevezano za to koje pogonsko gorivo koriste, ne bih ih vozio.[ whitie2004 @ 22.04.2019. 08:43 ] @
Citat:
mozdasamjaamozdainisam:
Neka je prosečna brzina 100 km/h na auto putu - svakako mogu više od 3 sata da se voze van grada.

Ako ta kona ima akumulator od 50KWh, mozes ga praznis 3 sata sa prosecnih 17KW. Prosta matematika. A ako stvarno mislis da ces sa tih ~22 KS gaziti 100 na sat .... :-)
[ Branimir Maksimovic @ 22.04.2019. 08:52 ] @
Video sam elektricni auto pre koji dan. Lepo bi bilo kad bi se to omasovilo.
[ mozdasamjaamozdainisam @ 22.04.2019. 09:00 ] @
Zašto bi ti trebalo više od 20-ak konja da odrzavas 100 kmh? Kona je SUV, Tesla 3/S su daleko aerodinamičniji pa im manje ks/kw i treba.

@nocni po gradu i ne sme više od 50. Provincijalni putevi 80 do 100. I nigde nisam video da prave gužve ali sigurno ima izuzetaka ali je to više do vozaca nego kola. Taj bi i SUS vozio toliko.
[ bordzija @ 22.04.2019. 11:04 ] @
Ja sam jednom vido reno zoe kako pravi gužvu, išao je brže od svih preticao nas desnom trakom pa se spucao u neki auto ispred i ostao sa sva 4 žmigavca :)
A ima i na youtube ljudi putuju i snimaju vožnju svo vreme, kako planiraju uglavnom reklamiraju automobile na struju.

[ Nocni @ 22.04.2019. 15:46 ] @
Nije mi jasno zasto ljudi koji voze ta elektricna vozila ocekuju da bi trebalo punjenje na tim brzim punjacima da bude besplatno i da bi oni trebali struju da dobijaju za DŽ samo zato jer su kupili elektricni auto...
U Hrvatskoj se punjenje na brzom punjaču koji puni jednosmjernom strujom do 80% (sta god to znacilo) plaća 10 eura a postoje i spori punjaci na kojima je punjenje za sada besplatno sli ce se u buducnosti naplacivati... ne znam koliko se sa tim može preći a nije me ni interesovalo jer smatram da je putovanje sa tim elektricnim vozilom jedno veliko psiholosko mucenje barem za sada...
Treba detaljno prije puta razmatrati pozicije tih punjaca... treba biti spreman na to da neki od njih nece mozda raditi itd
Vecinom se ta auta ne voze opusteno, ti vozaci stede cijelo vrijeme iz nekog meni nepoznatog razloga...
[ tuxserbia @ 22.04.2019. 20:47 ] @
Tesla
[ sasa022 @ 22.04.2019. 23:01 ] @
Ćeraćemo se još....


http://www.politika.co.rs/sr/c...utomobili-stetniji-od-dizelasa
[ component @ 23.04.2019. 09:47 ] @
Juče sam naleteo na objašenja da se ultra kondenzatori (korak dalje od super kondenzatora) mogu koristiti u kombinaciji sa baterijama. Zanimljiv video o ovoj tehnologiji:


Sada mi je jasnije zašto je Tesla Motors kupio Maxwell Technologies. Uvođenjem kondenzatora u igru rešavaju se mnogi problemi i po mnogo čemu električni automobili postaju još superiorniji od SUS-ovaca. Na primer, ukoliko se obezbedi dovoljno struje, ultra kondenzator se može napuniti u par minuta ili čak nekoliko sekundi. Čak brže i od punjenja gorivom. Drugo, rasterećuju baterije prilikom naglog povlačenja energije, pa sa već sadašnjom tehnologijom baterijema se produžuje vek za bar dva puta. Dakle možete da prestanete sa pričom o menjanju baterja na 10 godina, pošto ćete ih menjati na 20 godina (ukoliko se ništa novo ne uvede u igru). Osim toga, nagla ubrzavanja i kočenja bi preuzeli ovi kondenzatori i ne bi bilo gubitaka u prebacivaju struje u hemijsku eneriju baterija, već bi se direktno sačuvala struja u kondenzatorima.

Palo mi je na pamet kako i najluksuzniji automobili za pokretanje i zaustavljanje koriste arhaične tehnologije. Mislim, hajde da spalimo nešto da povećamo pritisak da bi pomerili parče metala, pa ćemo preko raznih poluga i zupčanika da okrenemo točak. A ako hoćemo da se zaustavimo kleštima ćemo uhvatiti metalni disk pa ćemo trenjem zaustaviti kretanje. Ovako su se isto pokretali i zaustavljali automobili početkom 20-tog veka.
Zašto u 21. veku nije logično da kočenje izvodimo pretvaranjem kenetičke energije u električnu koju ćemo ponovo iskoristiti za ponovo pokretanje?
[ mozdasamjaamozdainisam @ 23.04.2019. 09:59 ] @
Citat:
Nocni:
Nije mi jasno zasto ljudi koji voze ta elektricna vozila ocekuju da bi trebalo punjenje na tim brzim punjacima da bude besplatno i da bi oni trebali struju da dobijaju za DŽ samo zato jer su kupili elektricni auto...


Po meni, dva su glavna razloga za ovo:

1. Tesla, koja je uz kupovinu S i kasnije X modela davala life long besplatno punjenje na superchargerima
2. Razne drzave, koje kroz subvencije zele da podstaknu upotrebu elektricnih vozila

Medjutim, kako je sve vise vozila na putevima, to je postala skupa rabota kako za Teslu tako i za drzave ali se narodu to osladilo :)

Opet, ako neko ima uslove za solarne ploce, moze (sporo) da puni vozilo potpuno besplatno (minus naravno investicija u solarne ploce). Opet, sa druge strane, preko noci ce se napunuti dovoljno (ako cuvas solarnu energiju naravno).

Citat:
Nocni:
Vecinom se ta auta ne voze opusteno, ti vozaci stede cijelo vrijeme iz nekog meni nepoznatog razloga...


Ovo je samo u pocetku, makar tako kazu ljudi koji su to iskusili. Nemam licno iskustvo, ali ne vidim zasto bi bilo drugacije nego sa benzinom/dizelom. I na SUS motoru imas pokazatelj koliko jos mozes da se vozis, a sumnjam da neko krece put Grcke sa upaljenom lampicom za rezervu, pa se nada da ce stici :)

@sasa022

Evo i jednog detaljnog istrazivanja ko je 'zeleniji' uzimavsi u obzir i zapravo proizvodnju baterije, elektricne energije - ali i proizvodnju i potrosnju SUS motora.

http://blogs.ulg.ac.be/damien-...to-become-green-true-or-false/

TL;DR; Zakljucak je:
"With this new set of assumptions, we can see that per 100 km traveled, our electric vehicle will now produce 6 x 3.2 – 23 x 0.317 = 19.2 – 7.291 = 11.90 kg less CO2 than a petrol-driven vehicle. It will have to travel 10153/11.90 x 100 = 85319 km to become greener than a petrol-driven vehicle. It should be noted that if I had taken a consumption of 28 kWh per 100 km travelled for the electric vehicle, as Gérald Wery observed during his tests with the Audi E-Tron, I would have obtained a value equal to 10153/ (6 x3.2 – 28 x 0.317) = 98343 km."

Sa obzirom da baterije u Tesli su sada testirane na do 500.000 a Elon juce je najavio da ce uskoro ugradjivati i baterije koje ce raditi i do 1.000.000 kilometara, jasno je da su na long-run elektricna vozila bolja za ekologiju, ma koliko se dizel lobi protivio.

Takodje, juce je Elon prezentovao napredak na polju autopilota. Zanimljivo je da su napravili prvi cip dizajniran za ove namene, takodje sa softwarom koji prati ovo. Koriste vrlo advanced stvari da sve radi kako treba. Iako jeste po malo sales pitch, dve cinjenice su mi zapale za oko/uvo tokom prezentacije:

1. Da Elon ocekuje da ce korisnici uskoro 'zahtevati' da vozila ne budu vise u vlasnistvu, vec da se koriste istima. Za ovo pripremaju Robotaxi, kao i mogucnost car sharing-a ali iskljucivo preko Tesla mreze
2. Da u 2019-oj jos uvek ne postoji konkurentno vozilo koje moze da parira Tesli S iz 2012. Odnosno, svi ostali kasne, za sada, minimum 7 godina. Naravno, VW je najavio letece automobile i svemirske stanice, bice odmah, evo samo sto nisu :)

ps. Ovo pod 1 u Srbiji jos makar jedno 150 generacija nece zaziveti, nemamo mi jos taj mentalitet
[ Nebojsa Milanovic @ 23.04.2019. 10:10 ] @
Elonove izjave ne bih uzimao previše za ozbiljno, naročito od onda kada je u gostujući na TV sve vreme pio viski i pušio mariguanu, što je dovelo do momenatnog pada već ionako slabih TSLA akcija za više od 10%

Zanimljivo će biti kako će recimo objasniti ovo?

Parkirani Tesla Model S eksplodirao iz čista mira

Prema tome, iako Tesla ima podršku američke vlade, napredak elektro vozila i uopšte stanje u elektroautoindustriji bih pre posmatrao kroz razvoj i stepen napretka evropskih elektro modela.
[ bordzija @ 23.04.2019. 13:55 ] @
I ja se pitam već neko vreme zašto se ne kombinuju kondenzatori sa baterijama u izradi automobila, evo gledam ove autobuse na struju što ferceraju po beogradu. Bus može ali auto ne može, ili je cena kondenzatora prevelika ili njihov volumen ne dozvoljava ugradnju u automobile što će pre biti sobzirom da je autobus bogat prostorom naspram relacije koju vozi i dopunjava se na svakom okretištu.

U svakom slučaju ako se baterije zapale ljudi u automobilu postaju grilovani pilići a pre toga se uguše u sekundi otrovnim isparenjima.

Moja vizija je da se u skorije vreme dočepam nekog polovnjaka na struju 100 km+ i krenem da pametujem. Malo će ići teže jer je svo inženjersko društvo odavno napustilo srbiju...
[ mozdasamjaamozdainisam @ 23.04.2019. 14:11 ] @
Siguran sam da ce Tesla da istrazi sta je uzrok i da otklone problem koji pronadju. Svaka nova tehnologija, pogotovo ona koja pomera granice ima ovakve slucajeve. Pre dan/dva je SpaceX eksplodirala i kapsula prilikom testiranja pomocne rakete. I tu ce sigurno istraziti sta i kako.

Razvoj elektro modela je sveprisutan, ali ce trebati svakako vise godina, mozda i decenija da se predje sa SUS na elektro. Mada ko ima para, moze i danas :)
[ bordzija @ 23.04.2019. 15:08 ] @
Ali kada malo bolje pogledaš svoje okruženje, elektroliti u uređajima su sve lošijeg kvaliteta i kraćeg veka trajanja bilo to samsung, sony ili toshiba pa prema tome zašto bi sad ovo doživljavalu neku renesansu kada je moto današnje industrije zavrni kupca i uživaj drogu i skupe stvari.

Nema tu nekog znatnog pomaka ni milimetar, to je samo presipanje iz šupljeg u prazno što se mene tiče kada je ta automobilska industrija u pitanju. Evo ti danas reklamiraju kao sedmo svetsko čudo trocilindrične sus motore sa turbinicom. Da nije smešno bilo bi da plačeš.
[ mjanjic @ 23.04.2019. 16:24 ] @
Elektroliti nisu lošijeg kvaliteta iz nekog bezveze razloga, već zato što su npr. tajvanci ukrali od japanaca formulu, ali nepotpunu, pa se tamo oko 2005. pojavio "Capacitor plague". Ako kupite od japanaca, nećete imati tih problema, bar ne u tom obimu.
Ali, na 100.000.000 elektrolita, neka je po cent, to je milion dolara, eto bonusa za nekog menadžera!

Da je bela tehnika, nego što je i u automobilskoj industriji, gde platite auto 20k evra, pa ispadne da morate na vanredni besplatan servis zbog menjača, nekog senzora ili neke druge gluposti.
[ mjanjic @ 23.04.2019. 16:42 ] @
Citat:
tuxserbia:
Tesla

Sve zavisi od lokalnih zakona. Kod nas je problem i da staviš restilizovane štopove, a kod komšija:
- "Električni Fićo": https://www.youtube.com/watch?v=FSz2HDC_Llk
- "Električni Stojadin": https://www.youtube.com/watch?v=h8PyPywFFcY
- "elektro kadet": https://www.youtube.com/watch?v=C4BvYmst6EU

Ali, zamisli ti u Srbiji da na autoputu pretičeš tatine sinove i bizMismene koji su dali po nekoliko stotina hiljada evra za auto sa nekim e-kršom od Kadeta: https://www.youtube.com/watch?v=N39KNGACCyo
[ bordzija @ 23.04.2019. 21:24 ] @
Ima i kod nas je jedan momak pokušao da prepravi automobil i naravno registrovaće ga nikada a možda ni tada.

Znaš kad će se vozi za 15 dinara 100 km nikad dok država mlati pare na akcizama.


[ component @ 24.04.2019. 08:14 ] @
Može ali ako plati sve potrebne ateste, a to se naravno ne isplati. Neke zemlje dozvoljavaju budženje na automobilima, neke ne. OK, u Srbiji baš preteruju sa ograničenjima, ali nema veze sa električnim pogonom. Isto kada bi hteo da u Kadet ubaciš motor od Ferarija da bi preticao tatine sinove.
Pravo da kažem, ne bih se baš osećao bezbedno u saobraćaju kada bi oko mene bili sve ovakvi Mad Max automobili.
[ SG kamikaza @ 24.04.2019. 09:20 ] @
Bez da otvaram video, jel to onaj momak sto su mu trazili prvo odobrenje proizvodjaca za prepravka auta, pa kad he I to dobio napismeno opet dobio rampu?
[ bordzija @ 24.04.2019. 12:42 ] @
Da to je taj momak koga su vozali na fazon šalteruša fali ti jedan papir. Da ti kažu šta fali pa da iskalkulišeš nego ti traže jedan po jedan papir kako smisle, taman da vide koliko možeš da izdržiš plaćajući raznorazne budalaštine.

To je naša stara administrativna škola davljenja zdravog razuma. Ljudi se upuštaju u beskrajnu bitku sa administrativnim aparatom koji u nerazvijenim zemljama radi apsolutno protiv pojedinca, zdrave pameti i logike.
[ Nocni @ 24.04.2019. 18:28 ] @
Potpuno je normalno što mu se ne dozvoljava da registruje tu skalameriju. To je prepravljani truli kadet star 30 i kusur godina, koji se teško može registrovati i da nije prepravljan...
Pa ne može da prepravlja ko kako hoće auto, da ubacuje npr. elektromotor koji nije ni predvidjen za auto i da sa njim učestvuje u saobraćaju... Da hoce da ucestvuje na nekim skupovima oldtajmera na koje ce da dodje organizovano ili na prikolici u redu... ali ovako iz svoje garaze direktno u saobracaj ne dolazi u obzir. To ne treba dozvoliti bez rigoroznog atesta ni onima koji naprave sami prikolicu a kamoli auto.
Da to napravi u nekoj ozbiljnoj sredjenoj drzavi kakva je Njemacka ili Švajcarska npr. i da napravi sa tim kadetom neki saobraćajni prekršaj nebi se vadio iz zatvora.
Postoji nešto što se zove homologacija i svaki vitalni dio vozila svih proizvodjaca mora proci tu proceduru i mora biti u skladu sa bezbijednoscu i sa ostalim sklopovima na vozilu...
Ne moze se dozvoliti javasluk tih razmjera da neko budži stope motora, da razvodi instalaciju koja po propisu mora biti silikonska specijalna i specijalno označena narandźastim buzirima na svim elektro vozilima, da smiješta baterije na nosačima koji nisu atestirani i nisu projektovani... uostalom da mijenja raspored težina po osovinama...
Da mijenja kočioni sistem i buži elektricne vakuum pumpe da bi mogao da radi itd...
Nije problem to sto je toliku kolicinu zapaljivih sredstava i baterija smjestio u prostor koji nije za to predvidjen niti ima azbestne protiv pozarne ploce sa strana... sto rizikuje svoj i zivote onih koji se voze u tom vozilu... problem je sto rizikuje zivote onih koji mu idu u susret...
Pogledajte onaj snimak od prije nekoliko postova na kojem se tesla zapalio u garazi i pored svih milijardi koje su ulozrne u njegov razvoj i u njegovu konstrukciju...
Da li je ovaj sa kadetom ili ovaj sa pezoom 205 svejedno je, uopste i razmisljao o tome?
Da sam ja u komisiji za eventualni tehnicki pregled takvog vozila nebi ga ni pustio u halu i odma bi mu stavio do znanja da moze da zaboravi registraciju... jer onaj koji mu to odobri prakticno odgovara za buduce posljedice.

[Ovu poruku je menjao Nocni dana 24.04.2019. u 20:20 GMT+1]
[ mjanjic @ 24.04.2019. 22:06 ] @
Sve se lako reši kad je država uređena. Na primer, radi šta hoće na autu, ali ako napraviš i najmanji prekršaj čiji uzrok je neka falinka na tom autu, zaboravi doživotno na dozvolu.

Ali, u Srbiji to ne može, ali možeš da divljaš i da voziš pijan, zaustavlja te policija i nikom ništa, ti i dalje divljaš, dok ne ubiješ tvojom krivicom nekoga u saobraćajci, kao npr. http://www.novosti.rs/vesti/na...RALI-Pijani-vozac-ubio-cetvoro
[ bakara @ 25.04.2019. 09:33 ] @
Ma naravno da ne moze da registruje auto, nocni je lepo objasnio koliko bezbednosnih stvari treba da ispuni...

Ali je istovremeno dovoljno jasno koliko je elektro automobil prosto za sastaviti u garazi cak i kada nemas originalne sklopove...
Zamislite samo kada bude dovoljno polovnih delova, polovnih baterija, motora i ostalih sklopova, tu se prakticno ni jedan deo ne baca sve moze da se iskoristi.
[ SG kamikaza @ 25.04.2019. 09:56 ] @
Sa bezbednosne strane je u redu onemoguciti mu registraciju, I to mu odma staviti do znanja.
Nije u redu, na kraju krajeva traziti mu da nabavi saglasnost proizvodjaca auta da mu dozvoljava promene na automobilu I time mu davati laznu nadu da je nesto moguce.

A juce/prekljuce je u NS postavljen jedan punjac za besplatno punjnjenje E automobila, ispred direkcije JKP Cistoca. Ako he verovati novinama, imaju jos jedan koji ceka postavljanje.
[ AstralPro @ 26.04.2019. 10:28 ] @
Da, stavili 1 punjac na grad od 200 000 stanovnika i odmah se hvale :) Neko ce da sedi 2 sata u kolima dok se puni a ovi iz direkcije da blenu.

10 godina iza cele Evrope. Napredno nema sta.
[ bordzija @ 26.04.2019. 11:25 ] @
Koliko ja znam taj atest je vrlo jednostavan kod nas, izrada šasije i delova trapa nije dozvoljen što oni odmah naglase, raznorazne prepravke prekontrolišu i daju sugestije koje treba da se isprave, ono što neće da prihvate jasno napomenu ali ima ljudi koji po svaku cenu to nešto svoje guraju i guraju pa to onda košta ko svetog petra kajgana i ništa ne urade.

Po meni je konverzija vozila u elektro sasvim prihvatljiva, pod uslovom da se radi po pravilima struke a to danas baš i nije zastupljeno otkad su naprdnjaci na vlasti. I eto problema.
[ bakara @ 26.04.2019. 14:50 ] @
Citat:
AstralPro:
Da, stavili 1 punjac na grad od 200 000 stanovnika i odmah se hvale :) Neko ce da sedi 2 sata u kolima dok se puni a ovi iz direkcije da blenu.

10 godina iza cele Evrope. Napredno nema sta.

Hoces da kazes da nema dovoljno i da se dugo ceka?

pa koliko ima benzinskih pumpi u odnosu na broj vozila?
nesto cenim da je cak i taj jedan punjac trenutno previse.

recimo takodje da ima i malo pumpi za metan u odnosu na broj vozila...
pa ne vidim da ih treba vise u odnosu na broj vozila.

Sve to trziste samo regulise kada se pojavi potraznja.


[ AstralPro @ 26.04.2019. 21:44 ] @
Da,
da su postavili na svaku benz pumpu po jedan punjac ili dva mozda bi ljudi poceli da kupuju elektro vozila. Ovako i da ga kupi neko sta ce s njim,da baca produzni sa petog sprata?

Metan je druga prica to imaju samo taksisti i ukupan broj vozila na metan je uzasno mali u odnosi na plin ili ostalo
ne zbog pumpi nego zbog same ugradnje metana u standardna vozila tj tezine sistema.

Ja bih prvi kupio (polovno) elektro vozilo kao drugi auto u kuci ali sa njihovim trenutnim dometom i nepostojanjem punionica stvar je prilicno prosta i jasna.
Nadam se da cemo se sledecih desetak godina resiti bar polovine dizelasa i raznih krseva na putevima.


[ bordzija @ 26.04.2019. 22:47 ] @
Bože pa ti kao da ne znaš kako naš narod iscedi i poslednji dinar od prodate njive za nov auto. I sada njima neko da proda priču o ekoloZiji i sličnom? Pa nema te sile da se naš narod navuče na jeftinu priču ko telešop a kamoli tek na pazi sad, struju od koje se svaki prosečan balkanac plaši!

Ukratko, o toj žvaki može da razmišlja neko ko ima 1000-1500 evra platu u srbiji a taj verujem da ima pametnija posla. Punjači za 20-30 godina ako bog da.
[ bakara @ 27.04.2019. 16:01 ] @
Citat:
AstralPro:
Da,
da su postavili na svaku benz pumpu po jedan punjac ili dva mozda bi ljudi poceli da kupuju elektro vozila.


Znaci tolika je guzva na tom punjacu da se ceka na red? :D


Citat:
Ovako i da ga kupi neko sta ce s njim,da baca produzni sa petog sprata?

Pa ne zive svi na petom spratu, elektro vozilo mozes da punis i u garazi.

Kada bi ja imao elektro vozilo prakticno nikad ga ne bi punio na javnom punjacu.


[ Darko Nedeljković @ 27.04.2019. 19:54 ] @
Citat:
AstralPro:
10 godina iza cele Evrope. Napredno nema sta.

10 godina? Mislis? Danas su objavili da su u norveskoj u martu elektricni automobili imali udaju u prodaji svih automobila od 58%, a svi drugi - benzin, dizel, lpg, cng zajedno 42%. Sledece godine takvu statistiku mozemo ocekivati u vecini razvijenijih drzava evrope. A u Srbiji za 10 godina? Mozda je za 20 realnije?
[ component @ 06.05.2019. 08:20 ] @
Državi nije u interesu da pospešuje korišćenje električnih vozila. Osim ako ne postoji neki uslov EU koji treba da ispunimo. Ukoliko hoćeš da povećaš broj električnih automobila, samo ukineš carinu i PDV na ovakva vozila i smanjiš troškove registracije i polako će sami ljudi kupovati umesto dizelaša. Naglašavam polako, pošto su promene svuda spore a u Srbiji mili.
[ component @ 19.05.2019. 09:29 ] @
VW ponovo jaše. Nije bila dovoljna afera sa dizelom i potrošnjom sada pokušavaju da obmanu kupce električnih vozila. Radi se o Audiu eTron. Skoro je bilo na vestima čuveni grafik gde se vidi kako je Audi superioran u odnosu na konkurenciju. Inače, obećali su mnogo veći domet ali nisu ga realizovali. Smislili su neko opravdanje da su namerno ostavili mnogo veću marginu baterije što je kao u stvari bolje za kupce.

Što se tiče grafika i punjenja ovde je objašnjeno kako je zaista:
https://cleantechnica.com/2019...times-faster-than-audi-e-tron/
[ bordzija @ 19.05.2019. 11:16 ] @
Pa jednostavno je, država se kroz porez za novo vozilo naplati odmah za akcize i ostale trošarine koje bi ubirala godinama na gorivu, negde više negde manje pa neki prosek.
Ja recimo dajem oko 400 evra godišnje na gorivo x10 koliki je vek trajanja i to mu dodje na to 4000 evra.

Vozilo na sus motor košta oko 10.000 evra dok isto takvo na električni pogon je 20.000 evra. Gde su tu usput baterije koje crkavaju i na koje isto ide 25% poreza?
Statistika je vrlo jasna. Normalno niko pametan neće da kreditira državu i auto industriju kroz ovakav sistem. Čuj da oslobode poreza električna vozila ha ha ha.

A gde su tu banke sa kreditima koje uzimaju na ove cifre još 50-100%

Mislite o tome.
[ Nocni @ 26.06.2019. 11:42 ] @
Bosch i Mercedes uzvraćaju udarac... proizvodiće dizele koji zagadjuju daleko manje od benzinaca...

https://autoblog.rs/blog/auto/...ela-evropski-gradovi-protiv-eu

Citat:


Nakon primene novih EU pravila o emisijama vozila, u Parizu, Briselu i Madridu došlo je do povećanog zagađenja

Evropska komisija i gradovi, koji su posebno pogođeni zagađenjem vazduha, nastavljaju pravnu bitku oko toga koliko zapravo vozila mogu emitovati azotnih oksida (NOx).

Pre nekoliko meseci Evropski sud je presudio u korist gradova Pariza, Brisela i Madrida, a protiv promene pravila EU o emisijama vozila. Ova tri grada su saopštila da je nakon primene tih EU pravila došlo do povećanog zagađenja!

Evropski sud naveo je kako je regulatorna izmena Evropske komisije iz 2016. kojom se povećavaju ograničenja emisija azotnih oksida iz automobila i lakih dostavnih vozila prekoračila ovlašćenje izvršne vlasti EU i prekršila zakone o ljudskim pravima i drugim zakonima EU. U odluci Evropskog suda se nadovi kako "Evropska komisija nije imala ovlašćenje da izmeni granice emisije EURO 6 za nova stvarna ispitivanja emisije iz vozila (RDE)", prenosi T-portal.

Glavno pitanje je da li vozila sa EURO 6 motorima ispunjavaju emisionu normu od maksimalno 80 grama NOx po pređenom kilometru.

Međutim, u ovom trenutku je dozvoljeno da dizelaši izbacuju veće količine azotnih oksida. Prema aktuelnom EURO 6d-TEMP standardu, maksimalni nivo emisije azotnih oksida, prilikom RDE testiranja, sme biti 168 mg/km.

Od januara 2020. se spušta na 120 mg/km, a možda će ova norma pasti i na samo 80 mg NOx/km, jer je krajem 2018. godine Evropski sud pravde presudio da Evropska komisija nema pravo na određenje faktore usklađenosti, kojim je omogućena viša granica. Najavljeno je da će se EK žaliti na tu presudu, jer smatra da je testiranje u realnim uslovima zapravo prilično netačno i rezultati nisu precizni.

Zato sada predlaže odgovarajući zakonodavni postupak. Međutim, faktori konverzije bi trebalo da ostanu isti 'kako bi se stvorili stabilni uslovi za lokalne vlasti i automobilsku industriju', navodi Komisija.

Pored povećanja azotnih oksida, cela ova anti-dizel kampanja je uticala na povećanje zagađenja još jednim gasom. Na mesto dizelaša došli su benzinci, koji, zanimljivo, izbacuju veće količine ugljen-dioksida, pa je prošle godine zabeležen porast CO2 u Evropskoj Uniji, prvi put u poslednjih deset godina.

Nedavna ADAC-ova testiranja pokazala su neverovatne rezultate emisije NOx. Novi dizelaši emituju neverovatno malu količinu azotnih oksida (NOx), ako ih uopšte i emituju, kao i slučaju Mercedesa C220d (0 mg NOx/km).

Još neki modeli su postigli ekstremne vrednosti. BMW 520d karavan i Opel Astra 1.6D su izbacili samo 1 mg NOx po kilometru, BMW 520d Steptronic 5 mg NOx/km, a Sitroen Berlingo BlueHDI 130 7 mg Nox/km.

Neverovatni rezultati ovog testiranja posledica su primenjene tehnologije koju je kompanija Boš najavila prošle godine.

Iz Boša su tada najavili da će nova tehnologija, koja je namenjena novim EURO 6d agregatima, softverskom nadgradnjom smanjiti emisiju azotnih oksida za čak više 90 odsto u odnosu na postojeće stanje. Bošova "laboratorijska" vozila postigla su tada rezultat od samo 13 miligrama NOx po kilometru i mereno u novom RDE ciklusu.

Mercedes je ovakav rezultat objasnio i "posebnom obradom i višestrukom recirkulacijom izduvnih gasova" u njihovom motoru OM 654. "Naš cilj je da do 2020. dostignemo prosečan nivo od 30 mg NOx po pređenom kilometru, mereno po RDE ciklusu", saopštio je nemači proizvođač.
[ component @ 19.08.2019. 11:45 ] @
Odavno nismo pisali na ovu temu, pa hajde da je oživimo...

Naleteo sam na par članaka o električnim vozilima i do sada mi neke stvari nisu padale na pamet.

Na primer da je Tesla model 3 trenutno najbolji automobil koji se može kupiti za te pare. Ne najbolji električni. Nego najbolji automobil uopšte (za taj novac). Malo mi deluje kao preterivanje ali možda kada bih vozio pa da shvatim zašto. Razvila se priča šta očekuješ i šta ti je potrebno od automobila. I ispada da je Tesla Model 3 odlično pokrio sve aspekte. Ja niti imam para niti živim u delu sveta gde mogu da kupim taj automobil. Planiram da za nov automobil dam 15-20.000€ i tu naravno nijedan automobil nema šta da traži u poređenju sa Modelom 3. Ako može mišljenje nekog sa foruma ko vozi nov automobil od 40-tak hiljada evra?

Druga stvar je što su i drugi proizvođači počeli da kopiraju onaj tablet koji je Tesla stavio po sredini. Zaključio sam da je to u stvari genijalan dizajn. Na automobilu mi nije potrebna gomila brojčanika, lampica, prekidača... Ono što su na tom automobilu napravili ima savršenog smisla, a još više pošto je maltene u pitanju kompjuter na točkovima a ne običan automobil. Čak i da je potrebno da se nešto komplikovanije odradi na tom tabletu, autopilot će kontrolisati automobil bolje nego što sada to rade vozači dok podešavaju klimu i menjaju stanice na radiju. A imajući u vidu da je autopilot glavni feature tog automobila već mogu da zamislim kada će neka verzija u budućnosti biti bez volana. Dakle samo tablet u sredini na mestu na kome su "vozač" i "suvozač" ravnopravni.

Treća stvar koja mi nije pala na pamet je samopražnjenje baterija. Radi se o tome da je čovek otišao dva meseca na putovanje i imao je problem gde za to vreme da ostavi električni automobil. Čak i kada se ne vozi, baterije se svaki dan po malo prazne. Delom zbog samih baterija, a delom zbog elektronike i kompjutera koji konstantno rade. Ako je hladno vreme stvar je još gora pošto se deo struje koristi da održi toplotu baterijama. Elem, zamislite da se vratite sa tako nekog dužeg puta i hoćete da koristite automobil? Zamislite da ste ga ostavili na aerodrodmu (naravno neuključenog na punjač) i sad treba da se vratite kući. Ne možeš čak ni da "dospeš gorivo". Jedino da zoveš šlep službu da te prebace do najbližeg punjača pa da sačekaš da se napuni pa da ponovo koristiš automobil... Inače stvar nije tako loša pošto se ispostavilo da je za 2 meseca potrošeno struje za ekvivalent od oko 100 km dometa. Nije se ispraznio do kraja nego samo sa 350km dometa na oko 250km. Ali u svetlu te priče krovni solarni panel kao što je Hyundai stavio na Sonata hybrid (mislim da se tako zove) ima savršenog smisla. Ostaviš automobil na parkingu i posle X meseci se vratiš po njega i on ima isto (ili više) struje nego kada si ga ostavio... OK, u Srbiji ne da ne bih ostavio automobil na nikakvom javnom parkingu ni par dana, nego u garažu, a garažu bih zaključao sa pet katanaca i postavio alarm i eksploziv za svaki slučaj. Ali pretpostavimo da živimo u normalnom svetu...
[ bakara @ 19.08.2019. 13:02 ] @
Kada bude mnogo elektro vozila na svakom parking mestu ce biti punjac tako da ce vozilo uvek sa parkinga kretati puno a ne poluprazno kao sto koristimo klasicne automobile a punimo ih samo pred put.
[ Java Beograd @ 19.08.2019. 13:31 ] @
Tablet u autu je neverovatna navlaka! Odsustvo dugmića - veoma za]ebana stvar.

Evo jedne paralele, kao uvod u obrazloženje:
Pošto imam android Samsung mobilni sa infra red - nađem i aktiviram Samsung aplikaciju za daljinski (remote control) i pomislim: Super! Sad imam na jednom mestu i daljinski za TV, i za STB, i za klimu, i za muzički stub! Jeee! Bravo za mene!
I tako ja, zavalim se u kauč, i umesto krštenog daljinskog uzmem mobilni u ruke.
'El znaš koliko sam kanala promenio? Nula.
'El znaš koliko je trajalo korišćenje aplikacije? Oko 30 sekundi! Obris'o sam aplikaciju sutradan.

Elem.
Dugmići tj. fizičke komande (ne na tabletu) za svetla, brisače, ventilaciju (grejanje/hlađenje) MORAJU da postoje, i to opipljivi.

[ mozdasamjaamozdainisam @ 19.08.2019. 14:40 ] @
Citat:
component
Dakle samo tablet u sredini na mestu na kome su "vozač" i "suvozač" ravnopravni.


Tesla je prvenstveno software development kompanija, koja usput pravi i automobile. Takav im je ceo koncept. Izbacili su dedicated chip, autonomni software. Igrom slucaja, Musk ima i firmu za solarne panele, pravljenje tunela a i neke rakete salje u svemir :) Ja verujem da te kompanije vrlo blisko saradjuju medjusobno na polju razmene informacija i iskustava.

Citat:
component
Treća stvar koja mi nije pala na pamet je samopražnjenje baterija...


U normalnom svetu koji si spomenuo, lokalni AMSS (tipa ADAC u DE) je vec spremio posebna vozila za pomoc na putu elektricnim vozilima.
https://presse.adac.de/meldung...charger-adac-service-gmbh.html

Nema ih jos mnogo, ali taman srazmerno koliko je EV po ulicama.

Citat:
Java Beograd: Tablet u autu je neverovatna navlaka! Odsustvo dugmića - veoma za]ebana stvar.

Evo jedne paralele, kao uvod u obrazloženje:
Pošto imam android Samsung mobilni sa infra red - nađem i aktiviram Samsung aplikaciju za daljinski (remote control) i pomislim: Super! Sad imam na jednom mestu i daljinski za TV, i za STB, i za klimu, i za muzički stub! Jeee! Bravo za mene!
I tako ja, zavalim se u kauč, i umesto krštenog daljinskog uzmem mobilni u ruke.
'El znaš koliko sam kanala promenio? Nula.
'El znaš koliko je trajalo korišćenje aplikacije? Oko 30 sekundi! Obris'o sam aplikaciju sutradan.

Elem.
Dugmići tj. fizičke komande (ne na tabletu) za svetla, brisače, ventilaciju (grejanje/hlađenje) MORAJU da postoje, i to opipljivi.


Koliko znam (nisam nikada ni sedeo u jednom, a kamoli vozio), Tesla ima samo rucice za zmigavce i za 'menjac' (americki tip, poluga sa strane volana).

Sve sto si naveo je automatizovano kroz senzore: svetla, brisaci. Klimu podesis jednom i kad opet cackas istu? Sta ti ostaje od dugmica sto ti treba? Za radio stanice mozda. I nista drugo mi ne pada na pamet sto koristim aktivno, prilikom svakog koriscenja vozila. Pored toga, table te velicine ti prikazuje sve najbitnije parametre na jednom ekranu. Po meni je Peugeot 308 napravio glupost sa ekranom malo vecim od telefona gde su sve smestili, pa su nekim opcijama trebali i 2-3-4 ekrana da prikazu sve.
[ component @ 19.08.2019. 15:24 ] @
"Dugmići tj. fizičke komande (ne na tabletu) za svetla, brisače, ventilaciju (grejanje/hlađenje) MORAJU da postoje, i to opipljivi."

Upravo to ti pričam... shvatio sam da ne moraju. Svetla kao i brisači se sami pale. Ima dugme na ručici u slučaju da hoćeš hitno da obrišeš nešto, ali nije potrebno da mi bude dostupno preko fizičke komande. Ventilacija je fantastično urađena na modelu 3. Preko tog tableta mnogo jednostavnije se podešava klima nego preko bilo kakvih dugmića. Isto važi i za zvuk. Možeš pozicionirati gde želiš da se čuje u kabini i to sve samo prevlačenjem prsta po silueti kabine. Veoma jednostavno i intuitivno.

Baš gledam na svom automobilu šta imam na kokpitu... Ama baš ništa mi ne treba u vožnji osim brzinomera (koji opet ne mora da bude fizički). Treba mi volan sa ručicama za migavce i to je to. A da imam autopilot koji će da me održava u traci a pri tome da koči ukoliko nešto se pojavi na putu, mogao bih bez problema da skrenem pogled na sekundu dve sa puta.
Možda sam nešto prevideo, ali voleo bih da neko navede koja je to još komanda u automobilu potrebna da bude u fizičkom obliku?
[ SASA M. @ 19.08.2019. 15:55 ] @
vest koju sam procitao pre neki dan ;0


The US Navy is replacing touch screen controls on destroyers, after the displays were implicated in collisions.
https://www.bbc.com/news/technology-49319450
[ mozdasamjaamozdainisam @ 19.08.2019. 17:11 ] @
Citat:
SASA M.: vest koju sam procitao pre neki dan ;0


The US Navy is replacing touch screen controls on destroyers, after the displays were implicated in collisions.
https://www.bbc.com/news/technology-49319450


To je failed management na vise nivoa. Od verovatno originalno dobro zamisljene ideje se stiglo do pogibije ljudi. Ne znam samo kome je u celom tom procesu palo na pamet da se sa +/- 10.000 do 35.000 tona broda upravlja touch screenom? I da GUI nema smer kretanja broda?

To bi bilo kao kada bi pokusao da pijes vreo caj iz solje, dok bos upravljas kolima jer su papucice pedala 2 mala touch screen-a, umesto volana imas joystick velicine sibice a sve vreme se kreces niz stepenice u naravno potpuno nekontrolisanom stilu, sto bi se reklo sisla je kao sa klavirom...

Btw, Tesla planira da uskoro izbaci model 3 bez volana (za taxi usluge). Mada, uskoro u Muskovim planovima znaci sve 'izmedju sada i buducnosti'.
[ bordzija @ 19.08.2019. 17:14 ] @
Evo nešto gledam fotke i naletim na teslu, ovde ih je bilo nekoliko na moru u junu sad nema nijedan jedini iako je postavljena punionica. U pitanju je selendra pa mi je sinulo da domet drastično opada ako se koristi klima u električnim vozilima? Jel ima neko izračun?
[ veselinovic @ 19.08.2019. 20:17 ] @
To ti je lako skontati.
Za voznju po ravnom terenu bez ubrzavanja treba oko 10KS- zavisi od otpora kotrljanja ali red velicine je tu.
Za klimu treba cirka 3KS.
Sad kad se uzmu ubrzanja, preticanja, uzbrdo.... prosjecno treba oko 15KS.
Dakle klima ce ubiti oko 20% autonomije minimalno.
[ component @ 19.08.2019. 20:46 ] @
Mislim da je sa klimom kao i kod klasičnog automobila. Ako troši 5l sa klimom će trošiti 6l. Dođe otprilike oko 15 do 20%.
Tako valjda i električni izgubi domet za isti procenat. Jedini plus je što može klima da radi kad je auto "ugašen" dok kod SUS moraš da imaš ključ u bravi i da bude u leru.
[ Whitewater @ 20.08.2019. 02:48 ] @
kada bih ziveo u Srbiji usudio bih se da kupim elektricni auto samo kad bih imao kucu. Nocu ga punim, danju se vozikam u dometu. Nema dovoljno punjacnica, a i da ima sta vredi kad punjenje traje satima.

Pored toga i dalje su elektroauti skuplji za eksploataciju od SUS iako je prvobitna ideja bila da bas budu jeftiniji i da manje zagadjuju. Mislim OK je treba vremena da zazivi tehnologija jer cim se omoasovi cena ce padati. I prvi PC XT je kostao valda $3,999
[ mozdasamjaamozdainisam @ 20.08.2019. 08:34 ] @
Koliko znam, u zimskim uslovima je EV jos vise na gubitku. Pre svega zbog hladnije spoljne temperature koja utice na bateriju. A pored toga za grejanje kabinskog prostora takodje mora da koristi struju jer nema ostatka toplote kao kod SUS motora koje moze da koristi za to.
[ bordzija @ 20.08.2019. 09:19 ] @
Baš mi je bilo čudno da ih ima u predsezoni kada nije toliko toplo a evo sada nijednog jedinog. Ostaje još septembar možda se ponovo pojave. U suštini rekao bih da prate pojavu punionica i širenje mreže.

Električni automobili imaju još jednu veliku ali elegantno skrivenu manu - crkavanje baterija i njihova zamena tj malo malo crkne deo baterije i mora da se promeni. Pod garancijom je to gotovo neprimetno ali u sopstvenoj režiji mislim da otpadaju uši.

Električni automobil danas je nebrojeno puta skuplji u odnosu na aute sa sus pogonom. To je samo još jedna zjbancija zdravog razuma i ništa više.

Uključite u eksploataciju to brzo punjenje baterija i nikada do kraja uglavnom... Probajte svoj telefon da punite do 50 ili 80%

Ne platiš na mostu ali kad te sačeka ispod leleee.
[ since1986BC @ 20.08.2019. 12:08 ] @
Ja sam za elektriku zbog sledeceg teksta. (biciklista sam)

Sve više obolelih od astme u Vojvodini, pumpica većini jedini lek
https://www.021.rs/story/Novi-...pumpica-vecini-jedini-lek.html

U NS-u su vozila/saobracaj krs. Pocev od gradskog pa do polovnjaka starih "samo" 10 godina.
[ bordzija @ 20.08.2019. 14:40 ] @
Džabe se ložiš, najveći trovači su ti toplane i ostale industrije, nekada su imale kakve takve filtere a danas bukvalno ništa. I sa otpadnim otrovima je ista stvar, umesto zbrinjavanja oni samo izruče u reku i plate simboličnu kaznu.

Ekologija je po meni najveća prevara na svetu ali to je neka druga tema.
[ since1986BC @ 20.08.2019. 17:49 ] @
Nije to 'ekologija' to je razum. A ja pak krecem od svoje mesne zajednice jer jedino tu mogu da delujem.
[ Whitewater @ 20.08.2019. 22:03 ] @
Citat:
mozdasamjaamozdainisam:
Koliko znam, u zimskim uslovima je EV jos vise na gubitku. Pre svega zbog hladnije spoljne temperature koja utice na bateriju. A pored toga za grejanje kabinskog prostora takodje mora da koristi struju jer nema ostatka toplote kao kod SUS motora koje moze da koristi za to.


ali nema problema sa kresanjem ma kako da je hladno. Nemoj zaboraviti da EA ima i sopstveni generator koji proizvodi struju na osnovu kretanja. Neki se cak tako i dopunjuju. Naravno nije perpetuum mobile ali koristi se sve sto moze da se iskoristi.
[ bordzija @ 20.08.2019. 22:20 ] @
Naravno poboljšanja su vidljiva na sve strane ali su baterije nekako ostale kao najslabija karika u celom tom sistemu. Isti domet kao pre 100 godina kada je napravljen prvi elektromobil. Danas povećavaju autonomiju samo uvećavanjem paketa sa baterijama koliko vidim. Po meni ništa preterano revolucionarno sem novinskih najava, kao da gamižu. Ili su to jednostavno inženjeri slabog kapaciteta ili ne smeju od naftnog lobija i banaka.

Uopšte mi nije jasno da firma tesla pravi automobile bez ikakvih ranijih saznanja i iskustava. Da su barem pravili bicikle ili motore nego ni to. Mala privreda gde god se okreneš. Velike gigante skoro da i ne zanima, izbace ponešto tek prividno da sw misli nešto se dešava a razrađeni posao sa naftom i bankama samo šiba.
[ mozdasamjaamozdainisam @ 21.08.2019. 07:12 ] @
Citat:
bordzija: Naravno poboljšanja su vidljiva na sve strane ali su baterije nekako ostale kao najslabija karika u celom tom sistemu. Isti domet kao pre 100 godina kada je napravljen prvi elektromobil. Danas povećavaju autonomiju samo uvećavanjem paketa sa baterijama koliko vidim. Po meni ništa preterano revolucionarno sem novinskih najava, kao da gamižu. Ili su to jednostavno inženjeri slabog kapaciteta ili ne smeju od naftnog lobija i banaka.

Uopšte mi nije jasno da firma tesla pravi automobile bez ikakvih ranijih saznanja i iskustava. Da su barem pravili bicikle ili motore nego ni to. Mala privreda gde god se okreneš. Velike gigante skoro da i ne zanima, izbace ponešto tek prividno da sw misli nešto se dešava a razrađeni posao sa naftom i bankama samo šiba.


Naravno da nijedna firma nece da kolje kravu koja jos daje mleko i ne znam zasto bi iko normalan ista drugo ocekivao.

Tesla je i uspela da napravi to sto je napravila jer je krenula od pocetka. Veliki giganti su uzeli postojece SUS vozilo i gurnuli mu baterije dok je celokupno vozilo dizajnirano da bude SUS. Frankenstajn - ali to im je bilo najjeftinije da se nauce, da dobiju feedback od trzista, da ispitaju sta treba ispitati.

Takodje, svaki pionir u pocetku bude proglasen ludim. Bilo da taj pionir kasnije uspe ili ne, on je po definiciji lud jer odstupa od ustaljenog rezima. Srecom po ljudski rod, pa se takvi pioniri pojave sa vremena na vreme inace bi jos uvek skakali oko vatre :)
[ component @ 21.08.2019. 08:21 ] @
Joj bordzija, stvarno drviš sa tim da je domet isti kao pre 100 godina. Pa baterije nisu iste kao pre 100 godina, nie elektromotori. Ništa nije isto. Molim te neki link koliki je domet imao električni automobil tu negde posle prvog svetskog rata. Hajde neki dokaz da ne bude samo prazna priča.

Inače interesantna je priča sa baterijama i automobilima, na primer NiMH baterije je otkupo Daimler-Benz. Prekretnicu je napravio Stanford R. Ovshinsky kada je usavršio baterije koje su mogle da se koriste u auto industriji. 1994 godine General Motors je otkupio prava a onda ih kasnije prodao Texaco naftnoj kompanij. Texaco (kasnije Chevron) nije dao da se patent koristi i on je skupljao prašinu 20 godina dok nije istekao. Procenjuje se da je vrednost (sirove) nafte koja je u međuvremenu izvađena iz zemlje preko 40 biliona dolara (ili po engleskom jeziku trilion: 40.000.000.000.000). Zašto bi naftne kompanije ubile koku koja nosi zlatna jaja?

Sada su proizvođači automobila konačno videli da je "vrag odneo šalu" i da pošto poto moraju da proizvode električe automobile ukoliko žele da ne prođu kao konjušari pre 100 godina. U isto vreme dok su u Tesla motors radili na razvoju električnih automobila proizvođači SUS automobila su ulagali resurse da lažiraju rezulate izduvnih gasova. Danas kad hoće da i oni uzmu deo kolača, toliko su u zaostatku da je to smešno. I sada pričaj deci priču o kornjači i zecu. Ali nema veze menadžment je dobio dobre bonuse.
[ bordzija @ 21.08.2019. 10:22 ] @
Evo ti link pa čitaj, električna vozila su počela da se prave još u 19 veku: https://en.m.wikipedia.org/wiki/History_of_the_electric_vehicle
[ mozdasamjaamozdainisam @ 21.08.2019. 10:34 ] @
Citat:
bordzija: Evo ti link pa čitaj, električna vozila su počela da se prave još u 19 veku: https://en.m.wikipedia.org/wiki/History_of_the_electric_vehicle


Ne razumem, sve sto pise na toj stranici pobija doslovce tvoju tvrdnju:

Citat:
bordzija: Naravno poboljšanja su vidljiva na sve strane ali su baterije nekako ostale kao najslabija karika u celom tom sistemu. Isti domet kao pre 100 godina kada je napravljen prvi elektromobil. Danas povećavaju autonomiju samo uvećavanjem paketa sa baterijama koliko vidim. Po meni ništa preterano revolucionarno sem novinskih najava, kao da gamižu. Ili su to jednostavno inženjeri slabog kapaciteta ili ne smeju od naftnog lobija i banaka.


Razvoj je napredovao od 8 do 50 kilometara range na danasnjih 500+, brzine od 10 do 100 km/h na danasnjih 250+ km/h

Da ne spominjem da su prve baterije sadrzale kiseline i ostale hemikalije koje su danas nezamislive.

Kada bi stavili danasnju bateriju u vozilo iz 1800-ih, dakle bez klime, bezbedonosnih sistema, ostale opreme (sve to kosta bateriju) - takvo vozilo bi prelazilo preko 2.000 kilometara sa jednim punjenjem. Ali potrosaci zahtevaju da vozilo danas ima sve - a sve to kosta.

Ali da - naravno, baterija mrdnula nije u razvoju :)
[ component @ 21.08.2019. 11:21 ] @
Citat:
bordzija:
Evo ti link pa čitaj, električna vozila su počela da se prave još u 19 veku: https://en.m.wikipedia.org/wiki/History_of_the_electric_vehicleDobar ti ovaj sajt. Mogao bi da pričitaš šta piše na istom

Dakle, pre sto godina:
Detroit Electric
maksimalna brzina: 32 km/h
domet: 130 km


Danas:
Chevrolet Bolt
maksimalna brzina: 146 km/h
domet: 383 km


Pošto su ti predstavio ove podatke bilo bi fer da bar priznaš da nisi bio u pravu ili bar da ne unosiš dalje dezinformacije u temu
[ mjanjic @ 21.08.2019. 12:31 ] @
Pa, možda je mislio da ono što je bilo 130km pre 100 godina za prosečnog putnika, danas je 400km, tako da je u relativnom smislu isto, možda još i gore ;)

U ono vreme se retko ko odvažio da putuje autom iz Beograda do Amsterdama, danas ljudi hoće svaki vikend da odu negde dalje (u normalnim zemljama u kojima mogu to da priušte).
[ since1986BC @ 21.08.2019. 13:49 ] @
Citat:
component:

Dakle, pre sto godina:
Detroit Electric
maksimalna brzina: 32 km/h
domet: 130 km


Danas:
Chevrolet Bolt
maksimalna brzina: 146 km/h
domet: 383 kmŠto se brzine tiče
https://en.wikipedia.org/wiki/..._currently_available#Race_cars
https://en.wikipedia.org/wiki/SSC_Aero#SSC_Ultimate_Aero_EV

Kad je Porsche ušao u priču oko EA tu nema dalje dileme.
Porsche Taycan WORLD EXCLUSIVE
https://www.youtube.com/watch?v=TP9kokeyxGU
[ bordzija @ 21.08.2019. 17:20 ] @
Citat:
component:
Citat:
bordzija:
Evo ti link pa čitaj, električna vozila su počela da se prave još u 19 veku: https://en.m.wikipedia.org/wiki/History_of_the_electric_vehicleDobar ti ovaj sajt. Mogao bi da pričitaš šta piše na istom

Dakle, pre sto godina:
Detroit Electric
maksimalna brzina: 32 km/h
domet: 130 km


Danas:
Chevrolet Bolt
maksimalna brzina: 146 km/h
domet: 383 km


Pošto su ti predstavio ove podatke bilo bi fer da bar priznaš da nisi bio u pravu ili bar da ne unosiš dalje dezinformacije u temu


Bla bla bla.
Citat:
Among the most notable of these records was the breaking of the 100 km/h (62 mph) speed barrier, by Camille Jenatzy on 29 April 1899 in his 'rocket-shaped' vehicle Jamais Contente, which reached a top speed of 105.88 km/h (65.79 mph). Also notable was Ferdinand Porsche's design and construction of an all-wheel drive electric car, powered by a motor in each hub, which also set several records in the hands of its owner E.W. Hart.


Ej u pretprošlom veku
[ mozdasamjaamozdainisam @ 22.08.2019. 05:11 ] @
Izgleda da je 'bla' jedino što umes da kažeš.

"It recorded a top speed of 358 mph, propelled by a 3,000-horsepower engine that Venturi says makes it the world's most powerful electric car."

https://edition-m.cnn.com/2016...d-land-speed-record/index.html

Kad već poredimo rakete...
[ bordzija @ 22.08.2019. 13:14 ] @
Kao što rekoh, u pretprošlom veku su električni automobili išli brže od 100 kmh i imali domet veći od 100 km. Kako danas stoje stvari? Ja vidim recimo putnički peugeot koji ima domet 100 km i brzinu nešto malo više od 100 kmh.

Po meni, gospoda stručnjaci i naučnici nisu ništa uradili po pitanju poboljšanja. Dok je trgovine naftom, presipaće iz šupljeg u prazno što se tiče električnih vozila.

https://www.njuskalo.hr/auti/c...ction-automatik-oglas-28702480

Ukoliko se neko isključivo vezuje za želje proizvođača onda je sve ok.
[ component @ 22.08.2019. 14:34 ] @
Da li da plačem ili ipak da probam?...
Hajde ovako, rekordi za električne automobile:
Pre 100 godina rekord za brzinu je bio nešto preko 100 km/h sada je to oko 550 km/h (automobil "Buckeye Byullet 3", 16. septembar 2016.)
Pre 100 godina rekord za domet je bio nešto preko 100 km sada je to oko 1,600 km (automobil "The Phoenix", 16. oktobra 2017.)
(ovi rekordi su verovatno ponovo oboreni, ali ovo je što sam na brzinu našao na netu).

Dakle za 100 godina preko 5 puta se povećala brzina i preko 15 puta domet.

Mislim da ću uskoro morati da dokazujem da je 2 veće od 1 :(
[ bordzija @ 22.08.2019. 14:47 ] @
I bilo je za očekivati da danas uspeju da naprave serijsko putničko vozilo sličnih karakteristika kao u pretprošlom veku, bolje ikad nego nikad zar ne? Treba da budemo srećni i zadovoljni a tek najave i priče što imaju po pitanju električnih vozila u budućnosti stvarno blago nama :-)

Hej električni toster pežo juri čak 120 na sat 😂

Nisi ukapirao šta kažem, da ponovim: tek danas je serijska proizvodnja dostigla rekord iz pretprošlog veka.
[ mjanjic @ 22.08.2019. 15:06 ] @
Bila konferencija na tu temu: https://www.thebatteryshow.eu/...rence/conference-overview.html
[ since1986BC @ 06.09.2019. 18:51 ] @
Baš se dosta piskara ovih dana na temu litijuma u Srbiji.
Gledao sam negaitvne i neutralne izveštaje na YT o obradi rude i malo me briga spopala ... ako se odluče da stvarno teraju inat sa Kinezima
preko naših leđa.
[ Nocni @ 17.09.2019. 17:55 ] @
Citat:

Električni automobili predstavljaju budućnost transporta, a tome svedoči i sve veći broj serijskih električnih modela. I dok je pre nekoliko godina ponuda bila slaba, danas svi oni koji se odluče na električni model na raspolaganju imaju priličan broj opcija.

Ipak, osim infrastrukture, glavni problem bi mogla da bude cena same baterije. Naime, jasno je da je to najčešće najskuplja komponenta električara, a proizvođači pritom nude i garanciju na istu. Ipak, novinari nemačkog Auto Bilda su proverili kako se kreću cene baterija na njihovom tržištu i došli do prilično šokantnih podataka.

Baterije neretko imaju cenu kao pola automobila, a uteha kupcima može da bude činjenica da većina proizvođača nudi garanciju od 8 godina. A to je jako važno, budući da ne želite da istu menjate o svom trošku. Naime,  prema listi Auto Bilda, cene baterija su se kretale od 30 do 73 posto vrednosti automobila.

Primera radi, na Jaguaru i-Pace baterija košta 32.450 evra. Ako uzmemo u obzir da u Nemačkoj novi takav model košta 79.450 evra, cena baterija je čak 41 posto ukupne vrednosti novog automobila. Oko pola cene automobila treba izdvojiti za nove baterije električne Hyundai Kone i Ioniqa. Naime, nova Kona u električnom izdanju košta 34.600 evra, dok baterija za istu ima cenu od 16.955 evra (49 posto) a novi Ioniq košta 33.300 evra uz cenu baterije istu kao kod Kone – 16.955 evra (51 posto). Očekivano, za manje modele stvari su na papiru još gore, pa tako elektirčni Peugeot iON košta 21.800 evra, a nova baterija čak 73 posto ukupne vrednosti (16.000 evra).

Renault Zoe ima nešto niži odnos cene i baterije (cena 21.900 evra, baterija 9.000 evra, odnosno 41 posto ukupne vrednosti), ali i dalje je reč o itekako skupoj bateriji i trošku na koji je retko koji vlasnik spreman. Dakle, ovo bi mogao da bude ozbiljan problem električnih automobila za mase, budući da će kupci u strahu od visokih cena potencijalne zamene (naravno, moguće je da se baterija neće morati menjati dugo posle garantnog roka, ali strah će ponekad biti prevelik) ipak odlučiti na kupovinu klasičnog benzinca ili dizelaša...

Izvor: Jutarnji.hr / Autobild.de

______________________________________________

Edit: Ima u cijeloj priči i još jedan "problemčić" koji se nigdje ne pominje a vožnju el. auta poskupljuje drasticno u konačnoj racunici...
A to je cijena tih vozila kao polovnjaka koja će biti smiješno mala...
Treba dati duplo vise u startu... npr. 40.000 za E golfa a posle ga treba prodati... ko je taj ko će da ga kupi i koliko ce da ga plati ako mora za nove baterije dati 17.000 eura?


[Ovu poruku je menjao Nocni dana 17.09.2019. u 19:38 GMT+1]
[ mjanjic @ 17.09.2019. 22:09 ] @
Još kod baterija, bar sa sadašnjom tehnologijom, nema pada cene kako bude rasla tražnja, jer će da raste cena određenih materijala koji nemaju zamenu u izradi baterije.

Poređenje sa autima od pre 130 godina nema smisla, tadašnji automobili su mogli da pređu plafon nekoliko kilometara do možda par desetina kilometara, sadašnjim mogu 20-30 puta više. Može i sad neko umesto Li-ion baterije da stavi u pikap punu prikolicu olovnih akumulatora i da pređe 20-30 kilometara, a onda da ih puni celu noć. I posle nekoliko godina mora da kupi ponovo isti broj akumulatora.

Možda se nešto promeni primenom grafena, ali to bi bile kondenzatorske baterije, koje bi omogućaval prelazak kraćih relacija, što može biti značajno u gradskoj gužvi gde je SUS motor ekstremno neefikasan (više radi u leru nego što pokreće auto, plus start-stop vožnja metar-po-metar), gde sadašnji hibridi imaju prednost, ali bi kondenzatorske baterije bile dosta jeftinije i ekološki pogodnije.

A što se tiče cene, posmatrajmo recimo Power bank baterije. Za tip 20€ i manje ima da se kupi power bank kapaciteta 8000mAh. Napon je 5V, tako da je tih 8Ah otprilike da daje struju 8A (realno daje par ampera, ali je i ovaj račun ispravan za preračun kapaciteta u Wh) jedan sat pri naponu 5V, što je 40Wh. Sa druge strane, kapacitet baterije kod automobila je prosečno 1000 puta veći, recimo kod Golfa iz 2017. godine je baterija sa oko 24kWh povećana na oko 36kWh, dakle 800 veći kapacitet.
Ako rešite da kupite 800 baterija za DIY električni auto, koštaće vas oko 16000€, ali recimo da na veliko dobijete baterije po 10€, onda je cena 8000€. Pa kako onda baterija za auto košta nekoliko puta više? Pa lepo, prodavac vam daje garanciju ne na broj punjenja, već na broj godina. Ako dva puta dnevno praznite i punite bateriju (malo verovatno u praksi, ali ipak...), to je 720 puta za 2 godine, odnosno preko 1000 puta za 3 godine. Ta baterija neće izdržati ni polovinu garantnog roka.

To vam je isto kao oni što remontuju turbine naplate nekoliko stotina evra, a delovi za remont koštaju 50€ i rad sigurno ne više od toga. Ali svaka 3. ili 4. turbina vrisne u garantnom roku od 3 meseca ili koliko već daju, što zbog tih delova (ležaj, dihtunzi, itd.), što zbog nemogućnosti preciznog sklapanja kao u fabričkim uslovima.

Isto tako je i sa baterijom, proizvođač računa cenu baterije bar x2, a neki i više, jer baterija kod nekih modela ima omotač koji se greje (zimi) ili se hladi (leti), plus zaštita od mehaničkih oštećenja, i sl., plus procena za % baterija koje će morati da zamene besplatno u garantnom roku.

Cena bi mogla da padne kad proizvodnja bude višestruko masovnija, a procenat baterija koje moraju da zamene u garantnom roku zanemariv, ono bar ispod 10%.
[ component @ 19.09.2019. 08:38 ] @
Mene ne brine puno cena baterija kada im bude došlo vreme za zamenu. Ako danas kupim automobil na struju (a neću najverovatnije bar još 5 godina), mogu da računam da ću želeti da zamenim bateriju za recimo 8 godina.
2010 godine cena baterija je iznosila 1160$/kWh znači da je baterija od 50kWh koštala otprilike 58,000$. 2018 godine cena je 176$/kWh znači da je cena za istu bateriju 8,800$. Nemam podatke za 2019. godinu. Zato poredim ove godine. Ali princip je isti. Neko ko je imao novca da plati automobil oko 100,000$ čija je vrednost bila 50% u bateriji, neće imati problem da danas plati 9000$ za zamenu te baterije.
Nemojmo zaboraviti da današnje baterije nisu iste kao i one pre 8 godina već su unapređene. Tako da se može očekivati njihovo sporije propadanje.
Inače cena baterija po kWh iz godine u godinu pada oko 20% i očekuje se da će se tako nastavit. Ukoliko se takav trend zaista nastavi, mogu da očekujem da ću zamenu baterije od 50kWh 2027. godine, kada dođe vreme za zamenu, platiti nešto manje od 1500€. Nije tako strašno.
[ Nocni @ 19.09.2019. 09:21 ] @
Nisi procitao gore kolike su cijene baterija u odnosu na cijenu vozila... Cijena vozila pada pa ce kada bude doslo vrijeme za zamjenu baterije biti dosta skuplje od samog polovnog vozila... pričali smo o cijeni tog polovnjaka koja će se moći pistići kada vlasnik bude htio da ga proda...
Slično kao što se sada šteluju kilometraže tada će se zadirati u softver koji pokazuje u kakvom su stanju baterije...
Ova tvoja prognoza da ces 2027 moci da kupis bateriju od 50 KWh za manje od 1.500 je više za SF jer toliko košta novi iphone 11
[ peromalosutra @ 19.09.2019. 10:47 ] @
Poenta je da cijena baterija takođe pada.

Prelomna tačka je kada cijena električnog automobila bude bila jednaka cijeni istog motora u benzinskoj varijanti.

2017. godine, predviđanje je bilo da će se to desiti 2026. 2018. je ta procjena promjenjena na 2024, a 2019. na 2022. (izvor: https://www.bloomberg.com/opin...nks-and-so-does-the-total-cost). Dakle, cijene baterija padaju, i ako se ovaj trend nastavi, uskoro će mnogo više ljudi početi kupovati električne automobile samo zato što je to isplatnije (a ne zbog nekog entuzijazma).[ component @ 19.09.2019. 11:09 ] @
@Nocni
Daj mi svoje predviđanje cene baterije za 8 godina. 2010 su rekli da je baterija od 40-50kWh ispod 10.000$ za SF, pa eto sad ih ima. Ne verujem ni ja da će se trend od 20% nastaviti u nedogled. Realistični je pogled bloomberg linka koji je postavio Ivan u prethodnom postu. Moraš se složiti da ukoliko zamena baterije treba da se radi jednom u deceniji, a ta zamena košta 20% cene novog vozila, to i nije tako strašno, zar ne?
Što se tiče štelovanja stanja baterije to i nije baš tako lako. Postoji način da se izmeri stanje baterije bez uplitanja softvera samog automobila. I to ne možeš da lažiraš kao kilometražu. Ako ne veruješ probaj da na nekom starom telefonu lažiraš stanje baterije
[ Nocni @ 19.09.2019. 16:46 ] @
Nisi shvatio poentu... nije bitno hoće li neko umjeti da lažira stanje baterije... isto kao što nije bitno umije li neko da ukrade novog mercedesa, a umije naravno... To je rečeno tek onako...
Poenta je koliko ce vlasnik elektricnog vozila da izgubi kad ga bude prodavao. Evo recimo golf E... Cijena mu je 40.000 a baterija je 17.000...
Ili uzmi ovu konu koja je pomenuta koja kosta 34.000 a baterija 16.900.
Koliko ce vrijedjeti taj auto kao polovnjak posle 8-9 godina?
Svi mi znamo da nije sve kako proizvodjac planira... kad kupis laptop kakva mu je baterija posle par godina?
Baterija se ne prodaje na kilo nego prema brendu... moze "ista" snaga da bude duplo skuplja kod jaguara nego kod hyunadia...
Ovim tempom odnosno trendom kako si naveo za nekoliko godina baterije ce biti maltene dzabe... Ali toga vise nema ni u crtanim.
[ pero_brzi @ 20.09.2019. 11:10 ] @
Najeftiniji polovni elektricni golf iz 2014 godine nije ispod 16 000,
toliko im pada cena, bacio sam pogled u drzavi gde toga ima
[ vladd @ 20.09.2019. 16:27 ] @
Sa tim elektricnim autima, i obicajima usteda u auto industriji, se moze slobodno zaboraviti na neke obicaje proslog veka, samopopravljanje, preprodaja skarabudzenog polovnjaka i slicne zabave za sirotinju.

Kupis nov autom vozis 5-7 godina, zatim sledi odluka, na osnovu opsteg stanja, kupiti novu bateriju ili nov auto.

A za cumurase, standardne igre sa benzincima, i prelivanja polovnog u polovno
I dizel, boze zdravlja, gde ga ne banuju..
[ bordzija @ 22.09.2019. 20:06 ] @
Niko nece kupovati novu bateriju nego ce drugi i treći vlasnik lešinariti baterije, preprodavati i ugrađivati. Po mojoj nekoj proceni, malo malo pa crkne neka ćelija hehe. Ima u hrvatskoj lik prodaje teslu u kobasicama.
[ component @ 23.09.2019. 07:40 ] @
Mislim da će se način korišćenja baterija biti veoma sličan kao kod današnjih telefona. Dok dođe vreme za zamenu baterije već ćeš želeti nov automobil. Mislim da će sve više ljudi iznajmljivati automobil nego što će ga posedovati.
I ne znam zašto je to toliko teško poverovati da će cena baterije po kWh nastaviti da pada? Ne znači to da će baterije biti prodavane budzašto, već da ćemo za isti novac dobiti dosta veći kapacitet.
[ bordzija @ 23.09.2019. 09:43 ] @
Misliš već ćeš želeti novi kredit? U svetu verovatno, mi više spadamo u onu drugu grupu gde se seku uši i krpi dupe- znači reciklaža. Izgori ćelija, tražiš drugu polovnu, zamensku iz kine ili kod nas, auto na dizalicu demontaža i montaža pa teraj dalje. I tu će naravno ko i danas, francuzi da imaju najgore baterije itd 😁
[ peromalosutra @ 23.09.2019. 10:10 ] @
A bordzija bas smaras sa tim izgaranjem celija. Spominjes to kao pokvarena ploca. Jel imas neku statistiku da potvrdi tvoje tvrdnje? Ja to nisam nigdje cuo, osim od tebe ovdje na forumu, a citajuci tvoje postove, ispada da poslije svake voznje pregore bar tri.
[ bakara @ 23.09.2019. 11:19 ] @
Pa sa umnozavanjem broja vozila sve vise ce se pojavljivati i svakakve baterijse celije pa ce se i to reciklirati.

I na kraju ove cifre su full fabricke cene proizvodjaca vozila, a ni sada vecina vlasnika u 10 godina stari auto ne ugradjuje novi motor vec popravlja stari ili kupi drugi polovan motor, zasto bi se kod elektro vozila to razlikovalo?

baterije na elektrovozilima su isto sto i motor na klasicnim vozilima na kojim popravljamo kvacila, plivajuci, dizne, alternatore, bovine, turbo, ulja i tecnosti itd... kod EV sve to nema, ima samo baterije.

I jos uz sve to nece se morati menjati kompletna baterija vec samo potrosena celija, i verujem da ce vremenom to postati lakse izmenjivo pa ces kod lokalnog elektricara putem dijagnostike videti da ti je riknula celija broj 12 i samo nju zamenis.
[ bordzija @ 23.09.2019. 15:35 ] @
Tačno tako, nov auto nova baterija, polovan ide polovna reparirana baterija ili kineska kopija.

Baterija će do jedne granice ići cena dole a onda kreće fora sa 20% više, jače, brže, duže... Kao uostalom za sve što se prodaje al cenu nema šanse da spuste. Biće to nova zavrzlama reciklaže koja će naslediti fosilna goriva. Što sitnije to bolje uglavnom bez 100 evra mesečno dal ćelija dal punjenja - nema šanse da prođe.

I da stavljao sam linkove ka polovnim vozilima sa neispravnim baterijama kao i snimke popravke istih. Zanimljivo mi da se taj auto u zagrebu ODMAH prodao takav neispravan. Znači ide to krparenje jako dobro i na balkanu.

Pre samza kondenzatore koji mogu da pređu 100 km pa da se brzo pune, baterije su zastarele bilo koje.
[ bakara @ 23.09.2019. 15:39 ] @
Meni nije jasno zasto sumnjas da ima ljudi koji to umeju jeftino da poprave...

I veruj mi lakse ce se popravljati ti automobili nego ovi danasnji za koje je ipak potrebna ozbiljna mehanicka radionica za iole ozbiljniji kvar.
[ bordzija @ 23.09.2019. 20:58 ] @
Ne sumnjam ja bi sam sebi popravljao tj koristio nekoga sa dizalicom koja je jedini problem u celoj priči. Zamena baterija nikada neće biti jednostavan posao, minimalno kao zamena kvačila po ceni i obimu posla. To je valjda i pticama na grani danas jasno kada se obična sijalica fara menja kroz auspuh.

Ovo je realno, nema pumpe, dizne, auspuha i slično ali da zameniš ćeliju hmmm ma važi.
[ vladd @ 25.09.2019. 07:38 ] @
Bice ljudi koji to mogu da poprave, ali jedno hiljadu puta manje nego sada mehanicara. Petljanje sa velikim strujama i naponima zahteva ozbiljnu strucnost, a ne samo komplet gedora i dizalicu, i pride sertifikovane procedure.
Inace je paljevina cest epilog.

Npr pogledati EDB. Imaju srazmerno malo strucnih majstora, dosta pomocnih, ali postoji bulumenta inzenjera i propisa. A ceo sistem je poprilicno zaokruzen i resursima i visedecenijski razradjen.

To neki privatnik vrlo komplikovano moze da organizuje na ozbiljnom nivou.
[ component @ 25.09.2019. 08:04 ] @
Ko se razume i ima opremu moći će da popralja električne automobile. Ko se ne razume i nema opremu neće moći. Kada neko kupi novi automobil obično će želeti da ga održava u "ovlašćenom servisu" a ne kod Pere/Mike/Žike ili drugog priučenog majstora. Na svu sreću izgleda da mnogo manje stvari treba da se popravi kod električnih automobila. Videćemo šta nam budućnost donosi...

Inače, Elon Musk je pisao da Tesla Motors stiže i u Srbiju. Bilo bi lepo da dobijemo i servis, ne samo Online kupovinu.
[ Nocni @ 25.09.2019. 08:47 ] @
Tesla motors ce najvjerovatnije bankrotirati a sahranice ga konkurenciija koja se sve vise okrece električnim vozilima i uzimaju mu tržiste...
Cijene akcija tesle su u ovoj godini pale za 40% sto dovoljno govori... Njihovi megalomanski projekti nisu za ovo turbulentno vrijeme... recimo planirali su da otvore fabriku u Šangaju koja treba da proizvodi 10.000 modela 3 nedeljno, što je praktično jedno vozilo za jedan minut i tek tada ce moći da budu održivi...
Moje mišljenje je da neće moći da se izbore sa njemačkim gigantima automobilske industrije, kakav je npr. mercedes... Tesla ima 45.000 zaposlenih i ni malo nije fleksibilan sistem a nema ni stabilne izvore prihoda kao što mercedes ima npr. od prodaje kamiona, a to je presudno za prevazilazenje bilo kakve krize.
[ bordzija @ 25.09.2019. 09:16 ] @
Setimo se samo spectruma kako je kao pionir u kućnim računarima završio bankrotom. Isto čeka i teslu kada se svi uhvate proizvodnje.
[ component @ 25.09.2019. 11:46 ] @
Ne verujem da će Tesla motors bankrotirati u skorije vreme. Svake godine su sve jači. Sve što proizvedu to i prodaju tako da potražnja za njihovom modelima nije problem. Ubedljivo najviše električnih automobila prodaju od svih kompanija. Ali mislim da im je najjača strana njihova mreža punjača/superpunjača i prikupljeni podaci za autopilot.
[ bakara @ 25.09.2019. 17:19 ] @
Pa sta i da bankrotiraju, kakve to veze ima sa elektricnim vozilima?
kao da ce ako tesla propadne svet da stane...

Zasto teslu uzimate za primer kada se pominje elektrifikacija vozila?

Dok francuzi i nemci ne pocnu to masovno da stancaju elektro vozila vozicemo se na fosilna goriva, od tesle se necemo leba najesti.

Uvoze ljudi i sad teslu, vidjao sam ih vise puta na carinskim parkinzima, ali to je cesto koliko vidite i ferari.
[ Living Light @ 25.09.2019. 18:41 ] @
Bravo Bakara!

Evo, ja tek danas saznao da "Švaba" proizvodi motore za
elektro-Drive auto od 25000Wati ovde nadomak mog nosa ?!

Da me biješ do zore, ja za to nisam znao.

Vidim ja, da niče neka Fabriketina, iz dana u dan raste.
Hale ogromne, trava postavljena, ošišana,
ulazna kapija pod-konac,
nigde kese da leluja, sve čisto,ovako:

https://www.youtube.com/watch?v=jFzaLp2JQMw

https://youtu.be/TY6rU87iIEo?t=381


Misim se u sebe (aj think tu maj self)
mamicu vam Vašu : Pa šta Vi TU radite a da niko ne zna?

Kad, ono, rade motore za MIX vozila BMW i VOLVO,
MIX drive (benz+elektro) od skoro 30 kW-a.

Ebt, kako ste tajanstveni...
Samo šljakate, ......a ništa u oglas u sred dnevnika :)

E, tako se radi!

Radiš i čutiš i uspevaš da napreduješ!

(E, nemo neko sad da mi shherinja da su im plate male, jer to nije tačno)
Ne želim da kažem kolike su plate, jer želim da ispoštujem HSE proceduru Companije.

[Ovu poruku je menjao Living Light dana 26.09.2019. u 04:53 GMT+1]
[ bordzija @ 28.09.2019. 07:31 ] @
Nema veze kad će propasti samo polemišemo, tesla sad grabi dobar deo kolača dok može ali kada se ozbiljno uključe svetski proizvođači baj baj tesla.
[ component @ 30.09.2019. 08:05 ] @
Pa neka se uključe već jednom. Tesla radi masovnu proizvodnju električnih automobila od 2012 godine. Ako svetskim proizvođačima treba toliko vremena da se uključe onda imaju mnogo veći problem od Tesle kao konkurencije. Nemam skoro 40.000€ da dam za model 3 pa sve čekam nekog drugog da se uključi i da omasovi proizvodnju i obori cenu. Reno Zoe mi je za sada favorit.
[ bakara @ 30.09.2019. 14:23 ] @
A ti si bas resio teslu da kupis?

Pa sta si do sad vozio, verovatno bar porse?
[ bordzija @ 30.09.2019. 19:33 ] @
I meni je zoe favorit ali su i polovni preskupi, ovde u hr su 10-12 soma evra. Sa baterijom u vlasništvu pošto se preko rentira na mesečnom nivou 80 evra. Što je meni van svake pameti. Zoe mi se sviđa i po dizajnu, ima pristojan domet e sad francuski automobili su uvek imali problema sa elektrikođ hehehe 😁
[ mjanjic @ 30.09.2019. 21:18 ] @
Za grad bi bila zakon vozila sa kombinacijom SUS+elektromotor, i to tako da SUS radi u nekom optimalnom režimu rada (do 1000-1200rpm) i generiše napon za pokretanje elektromotora i dodatno puni bateriju relativno malog kapaciteta (može da bude kondenzatorska) koja bi služila za peglanje opterećenja (dodavanje gasa za ubrzanje, pokretanje iz mesta i sl.).
To bi za gradsku vožnju bilo dosta povoljnije u smislu ekologije, jer većina auta strašno zagađuje pri stalnim kretanjima iz mesta, kad vozači nepotrebno dodaju jači gas za bolje ubrzanje, posebno kod ovih sa dizelima kojima na nižim obrtajima turbina nema efekta, plus skinut DPF... čađi koliko hoćete. Ovako, SUS bi radio na max 1200rpm ili čak niže i generisao napon za pokretranje elektromotora, a opterećenje pri pokretanju bi preuzimala baterija.

Na ulicama gde je više ograničenje (70km/h) i van grada SUS motor može da radi i na višim obrtajima, ali opet kad se postigne neka brzina, praktično može da radi na 1200-1300rpm, možda maksimalno 1500rpm, pa je opet zagađenje manje.
Naravno, ko hoće bolje performanse, a da bude ekološki prihvatljivo, može da uzme paket sa većom baterijom i jačim elektromotorom.

Tako bi onima koji su zadovoljno "normalnim" performansama možda mogao da se ponudi auto koji je tek nešto malo skuplji od klasičnog sa SUS motorom (tipa 20%), a ko hoće daleko bolje ubrzanje, moraće da plati proporcionalno više.

[Ovu poruku je menjao mjanjic dana 01.10.2019. u 18:19 GMT+1]
[ bordzija @ 01.10.2019. 09:27 ] @
Logično bi bilo da se proizvode hibridi sa malim motorima i elektromotorima kao ispomoć u gradu, gužvama i slično ALI to ne žele kupci uglavnom što veće, jače, skuplje. Prius je dobro zamišljen ali predimenzionisan. Na struju može da ide 15 km, znači za gužve je gradske, u kojima se uglavnom voze 1+1 osoba maksimum.

Treba da bude veličine pežoa 107 pa još manji ali takve prave samo na struju. Besmisleno.
[ pero_brzi @ 01.10.2019. 09:29 ] @
Evo jeftinijh el. automobila i kod nas, za drugi auto u porodici.

Ko do sada ima 2 automobila mogao bi jednog da zameni sa ovim, naravno ako ima uslove da ga puni u kucnoj radinosti , svaki dan na posao, jednostavnije parkiranje.


Nisam bas detaljno citao karakteristike ali mislim da ne moze da se puni na brzi punjac sto je nedostatak iako mozete da odete do Novog Sada tesko se vratiti,

Čini se i brzina da mu je nešto niska tipa 60, ima dosta ograničenja lošija je varijanta čini mi se od onog prvog kineskog "Boujan" ili tako nesto.


7800 €- ovaj ima samo 120 km autonomiju, :Boujan" u Kini 5600 $ 150 km


https://www.elektricni-automobili.rs/elektricni-automobili.php

Ali dobro, možda će biti i neke subvencije i tako to pa i konkurencija .
Ako neko zna nekoga, da ga vozi , neka ostavi zapažanja.

[ bordzija @ 01.10.2019. 10:17 ] @
Taj kineski električni romobil košta u kini oko 2,5-3.000 evra, za 4 soma možeš da biraš automobil mali gradski sa petoro vrata na el. pogon.
Problem je carina i atest koji uvoz i distribuciju tih vozila čine besmislenim.

[ bakara @ 01.10.2019. 11:32 ] @
Citat:
pero_brzi:
Nisam bas detaljno citao karakteristike ali mislim da ne moze da se puni na brzi punjac sto je nedostatak iako mozete da odete do Novog Sada tesko se vratiti,


Pa sto ides u novi sad ako se odmah vracas?
....
Znaci ipak se ne vracas odmah?

Onda nema problema


Nije ovo ni zamisljeno da se putuje bilo gde...
Zamisli da svaki dan imas posla po gradu nekoliko sati, uvece na punjac i svaki dan tako...pa racunaj
Za to sto ustedi plati avion pa putuj.
[ pero_brzi @ 01.10.2019. 13:47 ] @

Mislio sam turisticki, hteo sam da ga pohvalim, da nije samo po gradu nego moze i za izlete van grada
zasto ne otici do vikendice ili drugog grada na par sati a ne morati ostavljati auto na punjenju

Ali sutra kadA BUDE punjaca na svakom cosku ovaj ce autic imati problem ako se nece moci puniti na njima ispod 7 sati

pre svega normalno da ce se puniti na kucnoj uticnici zato ce i sluziti i tu ce biti usteda
konkretno meni koji imam nocnu jef. struju troskovi godisnji za odlazak na posao i lokalne potrebe u 12 meseci su 120 000 din ovde padaju na 2000-2500 din ako je cena kw 1.4 din

Znaci vec sada to nije zanemarivo
Samo nedostaci moraju da se istaknu ali sledeci ce sigurno i to pokriti, samo je pitanje kad ce nasa drzava da reaguje nekim beneficijama
[ bakara @ 01.10.2019. 15:35 ] @
Citat:
pero_brzi:
zasto ne otici do vikendice ili drugog grada na par sati a ne morati ostavljati auto na punjenju

Zato sto nacin upotrebe sus motora u opste ne vazi kod upotrebe elektro vozila.

fakticki svako malo duze parkiranje EV bi trebalo biti prikljuceno na struju, na slican nacin na koji danas koristis mobilni telefon.
[ since1986BC @ 01.10.2019. 15:52 ] @
El se neko zapitao: Koliko je pokrenutih biznis ideja u koje je krenuo Elon Musk propalo dok su bili pod njegovim vlasništvom?
Dakle pre prodaje ili izlaska iz tog posla.


*Punjača već "može" da bude na svakom ćošku.
[ mjanjic @ 01.10.2019. 17:31 ] @
Problem tih kineza je bezbednost, bilo da se ide autoputem ili magistralnim i ostalim putevima nižeg ranga.
Drugo, nigde nije navedena snaga motora, maksimalna brzina i druge važne karakteristike, da ne pričam o pasivnim i aktivnim sistemima zaštite putnika.
A autu je 120Ah GEL baterija, dakle baterija slična onoj koju japanci stavljaju kao akumulator umesto ovih sa olovnim pločama i kiselinom, samo što je umesto 12V ovde napon 60V, pa je kapacitet 10-ak put veći u odnosu na prosečan akumulator od 60Ah.

Ovo mi više liči na neko vozilo za vožnju po industrijskim zonama i parkovima, ili u parkovima prirode i sl., a ne za vožnju po gradskim ulicama i magistralnim putevima po kojima se kreću vozila sa SUS motorom, kombiji, autobusi i kamioni. Recimo, u Pekingu je naučno-tehnološki park reda 2000 kvadratnih kilometara, i tu bi bilo prirodno da se koriste isključivo vozila na baterije u cilju smanjenja zagađenja, ali ovo vozilo da učestvuje u saobraćaju sa ostalim vozilima... ovo mi izgleda manje bezbedno od skutera ;)
[ bordzija @ 01.10.2019. 17:46 ] @
Prepravljeni autići za golf terene.