[ zoranjoza @ 05.03.2019. 01:50 ] @
Pozdrav, da li je neko pokusao ovako nesto napraviti. Koliko je tačno da ovo moze da greje prostoriju?
Ja bih pokušao ovo napraviti pa povezati na kupatilo.
Jel ima negde limenke da se kupe?

https://solar.freeonplate.com/solarni_kolektor.htm
[ ctrl alt del @ 05.03.2019. 06:46 ] @
Limenke možeš kupiti u svakom supermarketu, samo pre izrade moraš da isprazniš tečnost kojom su napunjene. Najbolje su se pokazali brendovi Staropramen, Lav i Jelen.😋
[ SG kamikaza @ 05.03.2019. 07:21 ] @
Imaš limenke da kupis na KP.
[ Horvat I @ 05.03.2019. 10:20 ] @
Mala efikasnost, Kad je sunce dovoljno jako da to greje tada i kroz prozor uđe dovoljno topline
[ Java Beograd @ 05.03.2019. 10:31 ] @
Citat:
zoranjoza:Pozdrav, da li je neko pokusao ovako nesto napraviti. Koliko je tačno da ovo moze da greje prostoriju?
Može, par sati dogrevanja tokom sunčanih i bistrih zimskih dana, pod uslovom da je kolektor postavljen normalno na sunčeve zrake.

A ti sračunaj koliko je bistrih i sunčanih zimskih dana, i koliko će ti značiti tih par sati dogrevanja.
[ ctrl alt del @ 05.03.2019. 10:58 ] @
To je primer neefikasnog i nepraktičnog DIY projekta čija je jedina svrha davanje primera za "reuse" primenu ambalažnog otpada.
[ component @ 05.03.2019. 14:28 ] @
Vidim da je dosta ljudi protiv ovog projekta. Da li je neko zaista napravio ovaj kolektor i probao kako radi? Čime ste najviše bili razočarani u njegovom radu?

Meni se recimo sviđaju 3 stvari ovde:
1. pražnjenje limenki (najbolje da to bude pivo i da to bude sa društvom)
2. "Uradi sam" varijanta - lep hobi
3. Gotov proizvod može da generiše bar neku toplotu zimi, makar to bilo samo po neki dan. Ne troši ništa. Jedion može ružno da izgleda ako se loše sklepa.
[ Predrag Supurovic @ 05.03.2019. 18:39 ] @
Ako uradiš kako treba, nema razloga da ne radi otprilikeisto kao i kupovni.

Što se tiče efikasnosti, sa soalrnom energijomje to prosto, ako tu ej trošak prihvatljiv, svaka dobit je dobro došla.

Ovo ti ne može zagrejhati kuu ali može svakako da podigne donji prag temperature u prostoriji.
[ bogdan.kecman @ 07.03.2019. 00:26 ] @
Citat:
component:
Da li je neko zaista napravio ovaj kolektor i probao kako radi?


nisam pravio, bio kod coveka koji je pravio i koristi, njemu radi do jaja, ja sam davao zimi 5 funti mesecno na plin za grejanje a on se grejao free :D ..

fora je sto je to bilo na kipru, padnu temperature na 10tak stepeni, nekad i na 7-8 .. i to je uz ogromnu vlaznost mnogo ladno, posebno kad je osim tih par meseci kad je ladno uglavnom preko 30 pa se odviknes.... covek je imao slicnu kucu kao ja (~120m2) na slicnoj poziciji (1km od mene), ja sam grejao celu kucu sa jednom plinskom grejalicom, on je grejao celu kucu sa 2 komada od po 2m2 tih solarnih grejaca, pravio od alu konzervi stim sto je on sekao skroz vrh i dno, nije samo busio 3 rupe kao na ovom snimku, jedan grejac mu je bio na juznom zidu (ni blizu normalno na sunceve zrake) i bez ventilatora (bem li ga to nesto kanda samo kruzi topao ide gore etc.. pa je on to nesto uvrtao u kuci) a drugi je bio na krovu pored solarnog kolektora za vodu i imao je ventis za forsirano kretanje vazduha.. i on je drzao zimi (kada padne napolju na oko 10c) na 24-25C bez problema preko dana... nocu so to razladi malo...

e sad, kipar ima ono 6 kisnih dana godisnje, sunca ima uvek i temperature reeeeeeetko padaju ispod 10C (na obali, u nikoziji padaju do 2-3C ) tako da mi to ima smisla ... raditi tako nesto u srbistanu, sta znam, sigurno moze da izgenerise dosta toplote kad ima sunca, sigurno ce ta toplota da bude bedza, sigurno pravljenje cele sprave ne kosta realno nista.. nemas bas nesto da izgubis, dal ce ista dobijes, pitanje, al nes izgubiti nista osim vreme :)