[ VirtualPoP @ 11.03.2019. 12:16 ] @
Pozdrav, imam problem sa kuhinjskom slavinom sa tri creva koju je moja zena sa instalaterom uzela sa idejom da cu da imam kolektor tople vode prikljucen na solarni kolektor i na kotao (leto/zima). Medjutim posto nista od toga nemam sada imam samo vezu sa elektricnim bojlerom i dovod hladne vode. Elektricni bojler je iz kupatila. Dakle moj problem je sto imam tri creva i to trece crevo nemam pojma sta cu sa njim.

Probao sam normalno da zablindiram trece crevo (crno) i povezem plavo i crveno. Medjutim imam samo vrucu ili samo hlandu vodu (zaboravio sam kako bi) a takodje ako upotrebim crnu bilo gde slavina radi bez obzira da li je otvorena ili nije, dakle stalno ide voda. Nisam bas vodio evidenciju ali mislim da sam probao sve kombinacije plavo/crveno, crveno/crno.... ali nikako ne mogu da resim ovo.

Imam dve ideje:
1. Da zamenim ulozak u slavini, ako je moguce da bude za dva creva.
2. Da testikom spojim plavu i crnu (jer crna bi trebala da ide na bojler ako ne gresim)

Medjutim nisam siguran ima li svrhe jer istrazujuci po internetu nigde nisam video da je neko pomenuo ovo da ikako moze da se resi. Uvek je iskljucivo kad ide slavina sa 2 a kada sa 3 creva i izgleda resenja nema. Ima li neko da je uspeo ovo da resi. Hvala!
[ pzec @ 11.03.2019. 13:38 ] @
Može samo topla i hladna voda, zatvorena ručicu sa strane, to je standardni spoj.
Otvorena ručica i filter na hladnoj vodi, moderan spoj.

https://i.postimg.cc/MZ4nJyP1/3P.jpg
[ član @ 11.03.2019. 13:53 ] @
ne kapiram sta je razlika izmedju ovog kada sa T-komadom povezes crnu i plavu (preko filtera) i kada crnu skroz blindiras? rekao bih da nece ni u jednom ni u drugom slucaju biti protoka jer u ovom tvom "modernom spoju" pravis zatvoreni krug i voda nema gde da otice… uzgred, ne razumem ni koja je konkretna uloga filtera u celoj ovoj prici? i bez filtera funkcionisalo bi isto kao i sa njim.
[ pzec @ 11.03.2019. 14:23 ] @
Ručica sa strane onemogućuje direktno ulaz hladne vode u pipu, hladna voda ide kroz filter koji služi za filtriranje vode za piće, kad trebamo samo vodu za pranje onda ručica može biti i otvorena. Ako bi spojili sve bez filtra onda to radi kao i obična pipa sa 2 ulaza. U tom slučaju ručica može biti bilo kako okrenuta.
[ član @ 11.03.2019. 14:29 ] @
bez da menjas konstrukciju same baterije (predlog br. 1) mislim da ne mozes da resis problem. batrija sa 3 creva kakvu ti imas funkcionie tako sto kada otvoris toplu vodu, ti si ustvari isto otvorio hladnu koja ide prvo u bojler, pa ta hladna voda potiskuje toplu i onda ona tek kroz drugo crevo stize u bateriju i istice napolje.
ako povezes direkt toplu na toplu, kad podignes rucku na slavini nece se desiti nista jer konstrukcija baterije nije takva da otvaranjem tople vode pocinje da curi topla, nego opet hladna. ako povezes kontra (toplu na hladnu, hladnu na toplu) imaces samo toplu vodu.[ pzec @ 11.03.2019. 14:55 ] @
Ako imamo 2 ručice onda bi u slučaju otvorene samo jedne ( tople ) izlazila topla voda iz slavine.
Tek kad se otvori hladna voda onda može i tako kako si naveo.
Pitanje da li pišemo o istoj slavini ili pipi sa 3 crijeva.
Evo prilog slika slavine gdje se jasno vidi i sama slavina.
https://i.postimg.cc/R0YVcmn2/3P.jpg
Takva slavina košta 250€ i ima svrhu kako sam prije opisao.
[ član @ 11.03.2019. 19:21 ] @
Citat:
pzec:Ako imamo 2 ručice onda bi u slučaju otvorene samo jedne ( tople ) izlazila topla voda iz slavine.
Tek kad se otvori hladna voda onda može i tako kako si naveo.
Pitanje da li pišemo o istoj slavini ili pipi sa 3 crijeva.
Evo prilog slika slavine gdje se jasno vidi i sama slavina.
https://i.postimg.cc/R0YVcmn2/3P.jpg
Takva slavina košta 250€ i ima svrhu kako sam prije opisao.

prvo, iskren da budem, ne razumem tvoje izraze, ne znam sta ti podrazumevas pod slavinom, sta ti je pipa, sta obicna pipa, sta je razlika izmedju slavine i pipe... a drugo ne vidim kakve veze ima ova baterija za koju si postavio sliku sa celom temom?! ako sam ja dobro razumeo, pokretac teme ima slavinu za instalaciju sa niskim pritiskom sa 3 creva, a hoce da je iskoristi kao slavinu sa dva creva i ja pisem upravo o takvoj slavini (skica u mom prethodnom postu)... znaci, nema nikakvih pipa, nema 2 rucice, nema filter itd. bespotrebno komplikujes celu pricu.
[ mrkabrka @ 11.03.2019. 19:33 ] @
Vratiš lepo tu treću - hladnu u bojler , a dovedeš hladnu prvo na slavinu-česmu, i toplu iz bojlera - komplikovano....lakše je kupiti novu slavinu...
[ pzec @ 11.03.2019. 20:37 ] @
@član
Pišemo o 2 različite slavine, moja verzija je slavina koja ima filter i ujedno služi kao slavina za miješanje tople i hladne vode i slavina samo za pitku vodu koja prolazi kroz filter i uključuje se malom ručkom sa strane. Izlaz iz slavine je na 2 mjesta, jedno kao tehnička voda ( miješanje vode ) i drugo pitka voda.
Tvoja verzija je za nisko tlačne ili protočne bojlere.

[ član @ 12.03.2019. 05:33 ] @
Citat:
pzec: Pišemo o 2 različite slavine, moja verzija je slavina koja ima filter i ujedno služi kao slavina za miješanje tople i hladne vode i slavina samo za pitku vodu koja prolazi kroz filter i uključuje se malom ručkom sa strane. Izlaz iz slavine je na 2 mjesta, jedno kao tehnička voda ( miješanje vode ) i drugo pitka voda.
Tvoja verzija je za nisko tlačne ili protočne bojlere.

da i sta mislis, koju od te dve ima pokretac teme?
[ Java Beograd @ 12.03.2019. 09:19 ] @
Citat:
pzec:
@član
Pišemo o 2 različite slavine, moja verzija je slavina koja ima filter i ujedno služi kao slavina za miješanje tople i hladne vode i slavina samo za pitku vodu koja prolazi kroz filter i uključuje se malom ručkom sa strane. Izlaz iz slavine je na 2 mjesta, jedno kao tehnička voda ( miješanje vode ) i drugo pitka voda.
Tvoja verzija je za nisko tlačne ili protočne bojlere.


Ne postoji "slavina koja ima filter". Tj. "slavina koja ima filter" nije tip slavine, već slavina na koju je neko spojio filter.

Tako ja mogu da kažem da "imam verziju slavina koja ima zlatni lanac".


Pokretaču teme:
Ne vredi, ne možeš tu slavinu da montiraš shodno tvojim potrebama.
[ pzec @ 12.03.2019. 09:44 ] @
https://www.ebay.co.uk/itm/3WA..._trksid=p2047675.c100005.m1851

Slavina o kojoj pišem može i na obični bojler koji ima pokretač teme.
[ član @ 12.03.2019. 12:29 ] @
pa da, ima pokretac teme bojler, ali nema takvu slavinu… a ako ce vec kupovati drugu (posto smo manje/vise svi konstatovali da ne moze staru da upotrebi) verujem da nece kupovati takvu kakvu mu ti preporucujes sa 3 creva za 300e, pa da je budza da bude na dva creva, nego ce kupiti obicunu sa 2 creva za 10x manje para.
[ Java Beograd @ 12.03.2019. 13:25 ] @
Citat:
pzec:
https://www.ebay.co.uk/itm/3WA..._trksid=p2047675.c100005.m1851

Slavina o kojoj pišem može i na obični bojler koji ima pokretač teme.

E baš je takvu, od skoro 300,00 Funti sterlinga tražio, ali nikako da je nađe.
[ pzec @ 12.03.2019. 14:20 ] @
Bitno je da ima slavina za koju tvrdite da je nema i da sad razumijete kako radi moderna slavina. Kako je pokretač teme napisao da je kupila žena, nije naveo koji tip slavine je u pitanju, zašto bi bilo čudno da je baš to nova, moderna slavina, moguće od drugih dobavljača po manjoj cijeni.
[ VirtualPoP @ 12.03.2019. 15:31 ] @
Pozdrav, ljudi. Izvinjavam se na kasnom odgovoru, bolovao sam do malopre, neki me grip pokosio. Hvala svima na odgovorima, veceras cu da dam vise podataka o tipu slavine. Incace kupljena je nova u salonu. Jednorucna je, poznata marka, zaboravio koja. Hvala jos jednom, nisam ocekivao ovoliko odgovora :)
Pisem vise veceras.
[ Zlatni_bg @ 13.03.2019. 04:25 ] @
Crk'o sam od smeha :D
[ VirtualPoP @ 14.03.2019. 16:21 ] @
Hvala jos jednom svima koji su odgovorili. Srecom u medjuvremenu sam ukapirao da je slavina jeftina i da nije neka frka da kupim drugu. Tako da mi je lakse da to uradim nego da pelverim nesto. Inace ova slavina je u pitanju, mislio sam da smo je platili 8-9000 medjutim vidim da je 4k tako da...
https://klikmarket.rs/product/...bud-sa-3-cevi-standard-minotti
[ Dragan1981 @ 21.12.2019. 21:58 ] @
Kupio sam rosan slavinu za kuhinju sa tri creva buduci da jos nisam montirao nisko montazni bojler vec sam jedan vod iz slavin prikljucio na glavni venti za vodu o ova dva ostala creva koja treba da idu u bojler spojio sam sa duplo niplom.
Kao na slici.
[ Dragan1981 @ 21.12.2019. 22:10 ] @
Radi se o bateriji sa mesacem na slici sam pokazao kako sam spojio creva sto idu u bojlerce, kada sam pustio vodu na slavini mnogo slabo tece bez obzira dali okrenem na toplo ili hladno.
Sta je razlog? Da li je ralog sto nema bojlerce i sto su cevi sto idu u bojler spojene duplom niplom.
Ako moze pomoc.
[ Dragan1981 @ 22.12.2019. 08:05 ] @
Da li moze na ovakav nacin privremeno da se spoje cevi iz bojlera kao na slici da bih koristio bateriju?
Spojio sam ih na ovaj nacin ali voda iz baterije tece vrlo slabo.
[ edi maj @ 22.12.2019. 20:04 ] @
To je u principu to, samo je pitanje jesi li potrefio pravu kombinaciju jer imaš 3 moguće. Kada se ispravno spoji nema razloga da ne teče normalno hladna voda, bez obzira na koju stranu okreneš ručicu. Čak i da blindiraš oba crijeva koja idu na bojler, trebalo bi da imaš puni mlaz kada okreneš na hladnu.