[ RMAN @ 22.05.2019. 10:03 ] @
Otplatio sam kredit i dobio potvrdu od banke da je kredit otplacen.
Posto vise ne zelim da imam ikakvih obaveza prema toj banci da li treba neki racun da zatvorim ili slicno?

Bio sam u jednoj ekspozituri i rekli su mi da ne treba nista da radim vise i da prema njima nemam obaveza.

Da li neko zna da li je to istina?

Hvala
[ dule_ns @ 22.05.2019. 10:09 ] @
Možda najbolje da im pošalješ neki mail kako bi dobio odgovor u pisanom formatu.
[ anon70939 @ 22.05.2019. 10:12 ] @
Ja sam od rfb tražio potvrdu o tome da sam zahtevao zatvaranje računa. Jer isto... samo su mi rekli da će zatvoriti račun i to je to... bez ikakvog papira. Malo je negodovala službenica ali imaju već formu za to.
A nisam hteo da me iznenadi za 10 godina neko održavanje računa kao što se dešavalo.
[ Java Beograd @ 22.05.2019. 14:17 ] @
"Održavaju" se tekući računi, tj. računi na koje leže plata, sa kojih se pare skidaju karticama, čekovima i slično.

Namenski računi otvoreni zarad servisiranja kredita se ne "održavaju" tj. ne plaćaju, kao ni štedni računi.

Na kraju krajeva, sam ugovor o otvaranju i vođenju računa mora da sadrži stavku da li se plaća mesečno održavanje ili ne.
[ djoka_l @ 22.05.2019. 16:17 ] @
Studentske kredite daje država, banka samo administrira kredite.
Da objasnim pojam - država nije banka, nema softver, resurse ni iskustvo u radu sa kreditima. Administrator kredita sve to ima i daje uslugu državi, tj. posreduje između države koja obezbeđuje novac i primaoca kredita. Za svoju uslugu naplaćuje ugovorenu proviziju od države, a otplaćenu glavnicu i kamate vraća državi.

Osim ovoga, banka može da ponudi i druge usluge. Recimo, onaj ko prima kredit (student) može da dobije debitnu karticu, web i mobilni pristup, kako bi lakše raspolagao tim novcem.

Dakle, ako je student samo išao po pare u banku, nakon otplate kredita nema više nikakav račun u toj banci ni bilo kakve obaveze prema banci (u stvari, student nije ni bio pravi klijent banke, banka je samo bila posrednik).
Međutim, ako je uzeo karticu i imao neke slične pogodnosti, verovatno ima i otvoren transakcioni (tekući) račun po kojem mogu postojati mesečne obaveze (održavanje računa).

Mislim da trenutno Unikredit banka radi administraciju studentskih kredita, ali u svakom slučaju treba da proveriš da li imaš i neki transakcioni račun u onoj banci preko koje si primao novac i kojoj si otplaćivao kredit.
[ Burgos @ 22.05.2019. 17:15 ] @
Banka u kojoj smo primali kredit je davno preminula Univerzal Banka Beograd UUB, ili kako se govorilo u bankarskim krugovima "Ubij, Boze, Banka". Ja sam pare od kredita vratio Unikredit banci, ali sa njima sigurno nisam potpisao nikakav ugovor, niti bilo sta slicno, tako da ne znam za sta bi mogli da me terete.