Našo se lik da lupa o tome kako "se Kosovska bitka odigrala 13 dana pre nego što mi slavimo".
Tako kako je rekao, ispada da, pošto se Vidovdan slavi danas u petak, da je u pretprošlu subotu bila Kosovska bitka. U stvari, pošto Vidovdan slavimo periodično, svake godine, onda se i Kosovska bitka odigrava jednom godišnje.
Broj smena dana i noći od Kosovske bitke do danas je objektivna realnost i predstavlja neki ceo broj, koji neko zna, a neko ne zna da izračuna tačno.
[ Branimir Maksimovic @ 28.06.2019. 19:23 ] @
13 dana? Greska u kalendaru?
[ Miroslav Jeftić @ 28.06.2019. 20:15 ] @
Pa po Julijanskom kalendaru danas i jeste 15. jun, a ne 28.
[ alimamnekolikokuća @ 28.06.2019. 21:06 ] @
Ko tu ima šta da slavi?
Turci?
Pa jesu pobedili ali su ostali bez Murata.
Sa druge strane koaliciona vojska Srba, Bosanaca i nešto Nemaca plaćenika
je poražena i ubijen Lazar.
Ne znam da li Turci slave ali ovi drugi nemaju šta da slave.
[ nkrgovic @ 28.06.2019. 21:09 ] @
Pitanje je da li slavis godisnjicu bitke, godisnjicu nekog drugog dogadjaja, ili praznik posvecen Svetovidu...
[ alimamnekolikokuća @ 28.06.2019. 21:44 ] @
Citat:
@nkrgovic
Pitanje je da li slavis godisnjicu bitke
Tu bitku ne slavim po dva osnova:
1) Poraze ne slavim.
2) Ne učestvujem u verskim ratovima.
[ MajorFatal @ 29.06.2019. 00:18 ] @
Ja weedowdan slavim na weedowdan, a kad je to po nekim drugim kalendarima ne zanima me
Nedeljko nisam bas shvati sta te je iznerviralo i sta je pogresno rekao?
[ Everovic @ 29.06.2019. 08:39 ] @
Kog datuma po gregorijanskom kalendaru ce se slaviti Vidovdan 2100. godine?
[ Nedeljko @ 29.06.2019. 09:07 ] @
@bananaphone
Ništa me nije iznerviralo, već samo zabavilo.
Hajde, objasni mi sledeće:
1. Istorijski podatak je da se Kosovska bitka odigrala na Vidovdan, 15. juna 1389. po julijanskom kalendaru. Vidovdan je praznik koji je stariji od Kosovske bitke.
2. U toj bici je poginuo Knez Lazar.
3. Srpska pravoslavna crkva je Kneza Lazara proglasila za sveca.
4. Kao što je uobičajeno, ako se svetac slavi nekog datuma, onda je to datum njegove smrti.
5. Julijanski kalendar je bio službeni crkveni kalendar Pravoslavne crkve u vreme Kosovske bitke, kao što je i danas službeni kalendar Srpske pravoslavne crkve.
6. Srpska pravoslavna crkva slavi dan Svetog Kneza Lazara 15. juna po julijanskom kalendaru.
Gde je ovde greška? Ja bih rekao - nigde. Kako se to onda uklapa u lupetanje onog istoričara?
@Everovic
Ako se dotle ništa ne promeni, Vidovdan će se u Srbiji slaviti 29. juna 2100. godine po gregorijanskom kalendaru.
[ bananaphone @ 29.06.2019. 09:32 ] @
Pa dobro to je jedan ugao da se posmatraju stvari.
Covek je istoricar i on celu tu stvar vidi iz drugog ugla. Da li ocekujes da istoricari koriste julijanski kalendar kad opisuju istorijske dogadjaje?
Bez ikakve zelje da se svadjam, stvarno nisam razumeo, mozda masim neki bitan detalj
[ Darko Nedeljković @ 29.06.2019. 09:56 ] @
Citat:
Nedeljko:
1. Istorijski podatak je da se Kosovska bitka odigrala na Vidovdan, 15. juna 1389. po julijanskom kalendaru
Tada je po gregorijanskom takodje bio 15 jun, ili neki drugi jun? Mislim, da li bi gregorijanski kalendar trebalo primeniti retroaktivno?
[Ovu poruku je menjao Darko Nedeljković dana 29.06.2019. u 11:14 GMT+1]
[ Everovic @ 29.06.2019. 11:27 ] @
Dana 15. juna 1389. po julijanskom kalendaru bio je 23. jun 1389. po gregorijanskom kalendaru. Istoričar u svakom slučaju nije u pravu.
[ Nedeljko @ 29.06.2019. 11:41 ] @
Gregorijanski kalendar je uveden u 5. oktobra 1582. po juijanskom kalendaru, kada je po gregorijanskom kalendaru bio 15. oktobar.
U vreme Kosovske bitke nije ni postojao gregorijanski kalendar.
Ako se gregorijanski kalendar primenjuje retroaktivno, to je onda proleptički gregorijanski kalendar.
Ako se zna datum istorijskog događaja po nekom kalendaru i znaju se pravila tog kalendara, to je onda dovoljno dobro, jer se može pretvoriti u bilo koji željeni sistem.
[ Nedeljko @ 29.06.2019. 11:45 ] @
Citat:
Everovic: Dana 15. juna 1389. po julijanskom kalendaru bio je 23. jun 1389. po gregorijanskom kalendaru. Istoričar u svakom slučaju nije u pravu.
Da, 1589 je razlika bila 10 dana, 1489 je razlika između julijanskog i proleptičkog bila 9 dana, a 1389 8 dana, tako da je to proleptički gregorijanski 23. jun 1389. Može i tako. Oboje je ispravno i dovoljno dobro.
[ bananaphone @ 29.06.2019. 13:26 ] @
Ah - ok, nisam obratio paznju na datume...
[ Java Beograd @ 29.06.2019. 13:50 ] @
Kao da je bitno baš koji je datum stari / novi.
Bitno je da se podsetimo istorijskih događaja i obeležimo ih.
[ Shadowed @ 29.06.2019. 14:45 ] @
Pa hajd' onda da pojednostavimo stvar i odaberemo jedan dan u kojem cemo se podsetiti i obeleziti sve bitne istorijske dogadjaje :)
[ alimamnekolikokuća @ 29.06.2019. 15:14 ] @
Citat:
Java Beograd
Bitno je da se podsetimo istorijskih događaja i obeležimo ih.
Kako da ti kažem?
Ja sam navikao za vreme Tita da se slave pobede, oslobodjenja,
sve je bilo puno vedrine, orilo se, blještilo,
prosto je čoveka teralo da radi, gradi i stvara.
Pevalo se "da na živi živi rad".
Ovo sad sve neka kuknjava, stratišta, groblja, crni smor.
Čitam da u Srbiji svake godine nestane opština veličine Bačke Palanke ili tako nešto.
Toliko se mortalitet nadvio nad Srbijom kao i ta kuknjava.
[ Branimir Maksimovic @ 29.06.2019. 15:35 ] @
Bas je bilo super za vreme Tita, kao i sad u SK...
[ Darko Nedeljković @ 29.06.2019. 15:44 ] @
Citat:
alimamnekolikokuća:
Ja sam navikao za vreme Tita da se slave pobede, oslobodjenja,
...
Ovo sad sve neka kuknjava, stratišta, groblja, crni smor.
Jel? A vidis, ja se secam kao da je juce bilo, ja prvi razred, dete od sedam godina, odveli me u kragujevac-sumarice na obelezavanje kragujevackog oktobra. I dan danas decenijama nakon toga su mi uklesani u secanje citiranje ucitelja "pucajte, ja i dalje drzim cas" i stihovi Desanke Maksimovic
"Bilo je to u jednoj zemlji seljaka
Na brdovitom balkanu,
Umrla je mucenickom smrcu
Ceta djaka u jednome danu"
U danasnje vreme na ulazu u taj muzej su verovatno napisali zabranjeno za mladje od 18 godina.
[ alimamnekolikokuća @ 29.06.2019. 16:06 ] @
Sećam se da smo tokom neke ekskurzije prošli kroz Kragujevac.
Nema sumnje da su fašisti činili zločine.
Niko me nije terao da učim te pesmice.
A pogotovo nismo slavili streljanje djaka.
Te pesmice su recitovane sa R i TV, recitovane na skupovima ili po zadatku, često za platu a ponekad radi isticanja.
Ali u školi, nikad, apsolutno nikad niko od mene nije tražio da učim te pesmice.
Pošto smo slavili samo pobede i tako me učili od malih nogu,
ostao sam zadrt i dan danas slavim samo pobede.
A da me i nisu učili sigurno da bih se primao samo na pobede.
I još nešto: streljanje djaka koje si pomenuo ti je loš primer.
Streljanje djaka je zločin koji nema veze ni sa politikom ni sa religijom nego je samo zločin.
Sa druge strane vidovdansko-kosovski mit je duboko religiozna manipulacija i kao takva dovodi do podela baš medju Srbima.
A obaška što podstrekava razvoj naopakih vrednosti.
[ Branimir Maksimovic @ 29.06.2019. 16:30 ] @
"Sa druge strane vidovdansko-kosovski mit je duboko religiozna manipulacija i kao takva dovodi do podela baš medju Srbima."
O cemu ti to? Da ne pominjete ovde ne bih ni znao da je neki praznik.
[ Darko Nedeljković @ 29.06.2019. 16:35 ] @
Citat:
alimamnekolikokuća:
Streljanje djaka je zločin koji nema veze ni sa politikom ni sa religijom nego je samo zločin.
Malo si se sad pogubio u mislima, jesi li ti siguran da znas sta si prethodno pomenuo a ja citirao? Tu nije bilo reci ni o politici ni o religiji ni o zlocinu, nego si tvrdio da je tematika praznika titovog vremena bila vesela, a danasnja sumorna, sa cim se nisam mogao sloziti.
[ Bradzorf012 @ 29.06.2019. 17:30 ] @
Što bi se reklo na staroslovenskom, just for the record tj. neka uđe u zapisnik da nisam ja preusmerio temu na... Znate već na šta.
[ Grada22 @ 29.06.2019. 17:49 ] @
Konstatovano - za buducnost!
Ako Sveti Vid, sa nekog svog neba, gleda o cemu pricaju njegovi Sloveni.. Ne bih bio na njegovom mestu!
[ alimamnekolikokuća @ 29.06.2019. 18:34 ] @
Citat:
@Branimir Maksimovic
Da ne pominjete ovde ne bih ni znao da je neki praznik.
Kroz temu se nagurava stav da je vidovdansko-kosovski mit od opšteg interesa.
Što nije tačno. Nego je reč o parcijalnom interesu jedne verske grupe.
Da je tako pokazuje i to što si ti napisao.
[ Darko Nedeljković @ 29.06.2019. 19:25 ] @
Citat:
Bradzorf012:
Što bi se reklo na staroslovenskom, just for the record tj. neka uđe u zapisnik da nisam ja preusmerio temu na... Znate već na šta.
Da, ja sam isto primetio i jos uvek ne znam da li da poverujem... Saglasan sam da se to pribelezi i da ti se ukaze svako postovanje za uzdrzanost ovom prilikom. Izuzev... da nemas ti slucajno drugi nalog, znas vec koji
Citat:
Kroz temu se nagurava stav da je vidovdansko-kosovski mit od opšteg interesa.
Ne, tema je vise o kalendarima i racunanju vremena, dakle totalno naucno-matematicko-astronomska, a sam dogadjaj je slucajno odabran i konstatacije do kojih se dodje mogu se primeniti na svaki drugi slucajno odabrani dogadjaj iz tog perioda istorije. Koliko vidim jedino ti se bavis samim dogadjajem, umesto pravilnim racunanjem datuma, sto je tema.
[ anon70939 @ 29.06.2019. 20:43 ] @
Ne kapiram bas... Kosovski boj po ovom trenutnom kalendaru nije bio na jucerasnji dan nego na dan pre 14. dana?
Edit:
Dakle jeste se desio 15. Juna ali po starom kalendaru koji je na jucerasnji dan bio po novom.
[Ovu poruku je menjao CoyoteKG dana 29.06.2019. u 21:59 GMT+1]
[ eeestablishment @ 29.06.2019. 20:59 ] @
Citat:
Nedeljko:
Citat:
Everovic: Dana 15. juna 1389. po julijanskom kalendaru bio je 23. jun 1389. po gregorijanskom kalendaru. Istoričar u svakom slučaju nije u pravu.
Da, 1589 je razlika bila 10 dana, 1489 je razlika između julijanskog i proleptičkog bila 9 dana, a 1389 8 dana, tako da je to proleptički gregorijanski 23. jun 1389. Može i tako. Oboje je ispravno i dovoljno dobro.
Kad pomenuste ove kalendare od kakvog je uticaja tkzvani Milankovicev kalendar i njegovo usvajanje .
Naime ,
Citat:
tokom 20. veka, praktično sve pravoslavne zemlje, prešle su na upotrebu gregorijanskog kalendara (u svetovne svrhe). Njihove pravoslavne crkve nisu želele da koriste „katolički“ kalendar, već su tražile usvajanje novog kalendara koji bi bio precizniji od gregorijanskog. Tako je na Svepravoslavnom kongresu, 30. maja 1923. godine usvojen Milankovićev kalendar. Međutim, kako su sve pravoslavne crkve autokefalne, neke su crkve zadržale upotrebu julijanskog kalendara (između ostalih i SPC, iako je za novi kalendar usvojen njen predlog).
Srpska pravoslavna crkva, koja je bila predlagač novog kalendara koji usvojen na kongresu 1923. godine, i dalje koristi julijanski kalendar. Posle kongresa, SPC je Milankovićev kalendar načelno prihvatila za upotrebu, ali je njegovu primenu bila odložila.
Jos 1923 Srpska pravoslavna crkva jepredlozila i prihvatila pomenuti kalendar a onda
( iz neke naknadne pameti ) odlucila da njegovu primenu odlozi . DO KADA ?
Sta ce se i koliko u racunanju vremena ( i verskih praznika ) konkretno promeniti primenom ovog neminovno
nadolazeceg kalendara ?
[ MajorFatal @ 29.06.2019. 21:13 ] @
Do kada? Pa dok na nekom kongresu ne odluči da počne da ga primenjuje, svašta.
Primenom ovog kalendara promeniće se računanje vremena i praznika, tako da će na primer Weedowdan biti 28-og..
[ alimamnekolikokuća @ 29.06.2019. 22:31 ] @
Citat:
@Branimir Maksimovic
Bas je bilo super za vreme Tita
Pa vidi, poredjenja radi:
Tito je podizao na noge milione omladinaca i omladinki
da na dobrovoljnim radnim akcijama grade i izgrade,
zidaju i izidaju fabrike, mostove, puteve, pruge...
Mora da im je bilo super čim su rintali za Tita!
A ovi današnji čekaju autobus da ih odveze na miting
pa da "slave". Ništa ne urade samo ostave smeće iza sebe...
Titovi su iz smeća podigli Novi Beograd.
To ti je poredjenje Titovog realizma s jedne strane
i crkvenog mitologizma s druge strane.
[ Darko Nedeljković @ 30.06.2019. 00:18 ] @
alimamnekolikokuća
Imas li ti nesto da izjavis, ali da je u vezi sa temom?
[ alimamnekolikokuća @ 30.06.2019. 04:15 ] @
Kad me već pitaš:
Nedeljko je temu vezao za slavlje pominjući više puta.
Zvuči mi konfuzno
pa sam već postavio pitanje slave.
Smatram bitim da se ogradim od stava da svi u Srbiji slave.
Bilo da je reč o Kosovskom boju
bilo da je reč o vidovdanu
bilo da je reč o nekakvim svecima.
Kosovski boj je bio klanica i nema tu šta da se slavi,
slično kao što se ne slavi snajperisanje ljudi po Sarajevu tokom ratova u bivšoj SFRJ.
Vidovdan - šta tu ima da se slavi? Zaista ne znam.
Proglašavanje svetaca je opet čisto verski ritual
i van kapija crkve nema nikakav značaj.
Lazar je radio po diktatu popova, bio je njihov pion,
ratovao je za popovske interese i na kraju poginuo.
On je možda važan za tu crkvu ali generalno ništa značajno nije učinio za društvo,
za razliku od nekih drugih poznatih ličnosti koje su unapredile Srbiju.
Da rezimiram - kompozicija vidovdan/Kosovski boj/Lazar kao svetac
je obavijena religijskim mitovima i suština te kompozicije je borba za interese crkve
i kao takva (ta kompozicija) se može obeležavati u crkvi.
Medjutim ako se na taj način ističe u javnosti onda je sve podložno javnoj kritici.
Opet ne znam da li ti nešto slaviš od svega navedenog.
Ako slaviš šta i zašto?
Pošto i jedni i drugi tvrde da su pobedili (u nekom kontekstu),
čiju pobedu slaviš Tursku ili Srbijansku?
Da li pališ sveću "svecima" (bilo Lazaru bilo Muratu)?
Sve to imajući na umu persijske korene tvoga imena.
[ Whitewater @ 30.06.2019. 05:18 ] @
Nedeljko je dobro rekao.
Posle kosovske bitke uveden je gregorijanski kalendar, a po julijanskom KB bila je 15. juna 1389.i dan je bio utorak ! Recimo ako uzmete novine iz Kraljevine Srbije pre WWI dok je jos i drzava isla po julijanskom kalendaru 15. jun se slavio kao Vidovdan i tada su se raspustale skole, delile ocene itd...
Kad je u Srbiji bio 15.jun, u recimo Austriji koja je isla po Gregorijanskom kalendaru tada je bio 28.jun. Dakle ako zelimo da obelezimo bas godisnjicu Kosovske bitke onda treba da je slavimo kad se i odigrala a to je 15.jun po julijanskom kalendaru, a to je 28.jun po gregorijanskom.
Slicno imamo i istorijske dogadjaje Majski prevrat i Oktobarska revolucija nazvane tako po tada u tim zemljama Srbiji i Rusiji vazecem julijanskom kalendaru, a desili su se u Junu i Novembru po gregorijanskom kalendaru.
[ MajorFatal @ 30.06.2019. 06:54 ] @
Kod mene se slavi tako što se to jutro umijem vodom u kojoj je celu noć stajala majčina dušica i još uvek stoji, verovatno je neki paganski običaj inkorporiran u našu varijantu pravoslavlja. Sigurno je tako i Gavrilo Princip na Weedowdan kad je pucao, i Slobodan Milošević kad je skoknuo do Haga.
[ Deda Ranko @ 30.06.2019. 09:20 ] @
Kaki smo mi Srbi, sve duplo imamo. Dva kalendara, dva pisma, dva kučeta, dva vučića, dve države + kosovo 3. To, tri prsta. Al skupljena. I orao sa dve glave.
[ anon70939 @ 30.06.2019. 11:31 ] @
Meni je zanimljivo kako se o krvoproliću priča samo o kosovskom boju. Možda zato jer su ubijena i dva turska velikana...
Zašto niko ne pominje maričku bitku? U školi sam samo učio za datum i mesto i to je sve... Možda zato što je to naša najveća sramota ikada...
I nedavno čuo da je manje kd 1000 turaka masakriralo nekoliko desetina hiljada naših junačina.
Jer su se naši osećali mnogo nadmoćnijen zbog brojnosti. Pa se ponapijali noć pred bitku, ovi došli sa 1000 vojnika uzeli im oružje i poklali na spavanju.
Verovatno je dosta banalizovano, ali se ne bih začudio uopšte da je istina.
[ alimamnekolikokuća @ 30.06.2019. 13:06 ] @
Citat:
@CoyoteKG
Zašto niko ne pominje maričku bitku? U školi sam samo učio za datum i mesto i to je sve...
U školi se uče proverene istorijske činjenice.
Medjutim, oko Kosovskog boja sve je obavijeno velom mistike.
Pisanih dokumenata praktično nema.
Kod Srba zapisi o Kosovskom boju se javljaju tek nekoliko decenija godina kasnije.
Turci možda imaju nešto više ali za to je porebno znati Turski.
Haos je pravila crkva koja je mitologizovala dogadjaje i ličnosti iz tog perioda.
Na primer Vuk Branković je proglašen za izdajnika
a istorijski podaci nagoveštavaju da je Vuk Branković konsolidovao Srbe nakon Kosovskog boja.
Problem Vuka Brankovića je što nije bio popovski potrčko (za razliku od Laze).
Terajući po svom i ignorišući bradate jarce Vuk Branković je ispljuivan od strane crkve
iako je spasio mnoge Srpske živote koje bi popovi ladno poslali u smrt za Lazarom.
[ bananaphone @ 30.06.2019. 13:35 ] @
Ziveo Vuk Brankovic i kosovska revolucija!
[ Darko Nedeljković @ 30.06.2019. 13:39 ] @
Citat:
Whitewater: a to je 15.jun po julijanskom kalendaru, a to je 28.jun po gregorijanskom.
A sta cemo sa 23. Junom koji je najtacniji datum?
[ Everovic @ 30.06.2019. 14:07 ] @
Zašto ne bismo slavili i 23. i 28? Ovo 23. bi mogao da bude katolički Vidovdan, a 28. odnosno 15. po julijanskom pravoslavni.
[ Nedeljko @ 30.06.2019. 17:22 ] @
CoyoteKG
Podaci sa sh vikipedije koju si citirao su netačni. Kosovska bitka se odigrala 15. juna 1389. po julijanskom kalendaru (po istorijskim izvorima, kojima verujemo). U XX i XXI veku se julijanski 15. juni poklapa sa gregorijanskim 28. junom.
Zašto sam pokrenuo temu? Zbog lupetanja jednog istoričara. On je problematizovao dan slavljenja (ili obeležavanja, ako se nekome tako više sviđa) Kosovske bitke. Kontekst njegove izjave je svakako bio praznik Srpske pravoslavne crkve - Vidovdan, Sveti Knez Lazar.
Dakle, stvari ću razmatrati u tom kontekstu.
1. Što se crkvenih praznika tiče, jedini ispravan dan je onda kada ih zakaže crkva kao njihov organizator. Prema tome, crkva ne može da pogreši u tome, jer je na njoj da odredi datum svog praznika i koji god datum da odredi, ispravan je kao datum koji je odredilo telo nadležno za njegovo određivanje.
2. U vreme Kosovske bitke, zvanični kalendar Srpske pravoslavne crkve je bio julijanski. Kosovska bitka se odigrala 15. juna 1389. po tom kalendaru i prema tome, crkva ga je datum događaja evidentirala kao 15. juni.
3. Tog dana je poginuo Knez Lazar, koga je Srpska pravoslavna crkva kasnije proglasila za sveca.
4. Običaj je da se sveci slave na dan njihove smrti.
5. Kao dan Svetog Vita - Vidovdan, je od ranije bio određen 15. juni.
6. Prema tački 2., crkva slavi Svetog Kneza Lazara 15. juna.
7. Crkva za sve svoje praznike koristi svoj službeni kalendar.
8. Trenutno je službeni kalendar Srpske pravoslavne crkve julijanski.
9. Prema prethodnom, crkva slavi i Vidovdan i Svetog Kneza Lazara 15. juna po julijanskom kalendaru.
10. BTW, Katolička crkva takođe slavi Svetog Vita - Vidovdan, 15. juna po svom službenom kalendaru, a to je gregorijanski.
Ukucajte 1389. godinu i kliknite na 15. juni. Bio je utorak, drugi dan petrovskog posta.
[ Darko Nedeljković @ 30.06.2019. 18:18 ] @
Citat:
Nedeljko:
U XX i XXI veku se julijanski 15. juni poklapa sa gregorijanskim 28. junom.
A u 14. veku se julijanski 15. juni poklapao sa danasnjim 23. junom. Nakon 2100. godine moracemo da pomeramo drzavni praznik na 29. jun jer ce se tada julijanski 15. jun poklapati sa gregorijanskim i milankovicevim 29. junom? A ako bi drzava uzela 23. jun, shodno stvarnom astronomskom datumu onda bi uvek bio 23. jun, ne bi smo imali pomeranje drzavnog praznika na svakih 100 godina.
[ Darko Nedeljković @ 30.06.2019. 18:23 ] @
Citat:
Nedeljko:
Ukucajte 1389. godinu i kliknite na 15. juni. Bio je utorak, drugi dan petrovskog posta.
Je li to po julijansom ili po gregorijanskom kalendaru? Aha, vidim, po julijanskom. Nego ne valja ti ovo nista - pise da je 15.juna 1388 bio praznik Sveti Velikomucenik Knez Lazar
[Ovu poruku je menjao Darko Nedeljković dana 30.06.2019. u 19:42 GMT+1]
[ bananaphone @ 30.06.2019. 22:32 ] @
@Nedeljko - crkva moze da obelezava odredjeni dogadjaj, po sopstvenom nahodjenju. Ali taj dogadjaj ima i istorijsku dimenziju, i u istorijskom smislu, bitno je da se odredi tacan datum kad se nesto desilo.
Ovaj je zabrljacio u svom racunanju vremena, ali da jeste izracunao tacno, imao bi pravo da javno saopsti, kao i da uputi kritiku ako obelezavamo istorijski dogadjaj u sekularnoj drzavi, na dan, kad se taj dogadjaj nije desio.
[ Whitewater @ 01.07.2019. 02:41 ] @
ja mislim da je to sve stvar konvencije i ne postoji jedini tacan odgovor.
Kako bi smo reagovali da neko opet izvrsi reformu kalendara i pomeri ga za samo 3 dana. Ako je nekom rodjendan 1. oktobra da li bi posle pomeranja nastavio da ga slavi 1 oktobra ili bi rekao ne sad sam rodjen 4.oktobra jer se u novom kalendaru tako zove 1.oktobar ?
Npr Grcka je bila zadnja pravoslavna zemlja koja je presla na novi kalendar 1923 (Bugarska 1916, SSSR 1918, Rumunija i KSHS 1919) medjutim Grcka crkva je sledila drzavu pa je i ona presla na novi kalendar.
Nasa crkva ostala je na starom kalendaru, ali to kao sto vidimo nije ama bas nikakav probel. ne znam zasto bi bio kad ima toliko Arapa i Muslimana koji imaju opet svoj kalendar i slave neke seste praznike. jevreji isto imaju lunarn solarni kalendar sad im je 5K i neka godina. kinezi takodje itd itd....
[ bananaphone @ 01.07.2019. 06:51 ] @
Pa cuj, ja da sam slavio rodjendan 4. Oktobra, a da utvrdim da sam se ustvari rodio 1. Augusta, pa mislim da bi pomerio datum proslave na 1. August , ali ako bi neko drugi ostavio proslavu 4-tog Oktobra, meni ne bi smetalo...
Uopste ne ulazim u to da crkva koristi koju hoce konvenciju, nek rade kako im volja. Ali sa druge strane ne vidim ni potrebu crkve da se mesa u drzavnu konvenciju, odnosno ako drzava koristi kalendar koji se ne poklapa sa crkvenim, a nepobidno je utvrdjeno da je tacniji od crkvenog, ne vidim problem da se to i kaze, pogotovo kad su u pitanju istorijski dogadjaji.
Ako crkva kaze - taj i taj dogadjaj slavimo danas, zato sto se desio na danasnji dan, po nasem kalendaru, dozvoljeno je reci, taj kalendar nije tacan, dogadjaj se ustvari odigrao 5-10-15 dana ranije/kasnije...
[ Everovic @ 01.07.2019. 07:01 ] @
Načelno si u pravu, ali u ovom slučaju istoričar je samo napravio zabunu i izbrukao se.
[ zzzz @ 01.07.2019. 07:21 ] @
Godišnjica se slavi kad prođe godina,dvije,tri,,,,itd, dana.Turci slave pogibiju Murata nakon svakih 336 dana jer njihova vjerska godina toliko traje.Oni su to dosad slavili 684 puta,a Srbi 630 puta.Srbi slave po julijanskom kalendaru iako je službeni državni kalendar gregorijanski.Imaćemo slučaj u budućnosti da će između dve proslave proteći službena godina +1 dan.Ali po julijanskom to je okruglo godina.Ako se u budućnosti dogodi da SPC pređe na gregorijanski,neće se dešavati ovakve anomalije da se godišnjica pomjera na godinu +1 dan.
Kada su crkveni praznici ujedno i državni,onda se godišnjice prilagode vjerskom kalendaru.Tako je to sa božićem,vaskrsom,bajramom pa onda i sa pogibijom jadnog Murata.
Nema to nikakve veze sa dokazivanjem koji je kalendar bolje usklađen sa nekim astronomskim ciklusima.
[ bananaphone @ 01.07.2019. 08:01 ] @
Citat:
Everovic:
Načelno si u pravu, ali u ovom slučaju istoričar je samo napravio zabunu i izbrukao se.
Jeste, obrukao se, ne pravdam njegovu gresku, nego je argumentacija krenula od njegove greske, a zavrsila se na necem sasvim 10-tom
@zzzz - svakako da kalendar ima veze sa astronomskim ciklusima, samo su neki kalendari precizniji od nekih drugih. I ne mislim da relativizacija "ma nema to veze" moze da se koristi, kad se nepobitno utvrdi da tvoje racunanje vremena jednostavno nije tacno... OK - koristi kakav hoces kalendar i konvenciju, ali znaj da postoji greska u tvom racunu.
Ja tebi dopustam da koristis sta hoces, ali dopusti meni da kazem da je to sto koristis - netacno, kao sto i jeste netacno
[ alimamnekolikokuća @ 01.07.2019. 08:32 ] @
Sad mi nije jasno oko čega debatujete?
Nepobitno se svi slažete da je crkveni kalendar grešan pa prema tome i bogohulan.
Na crkvi je da se pokaje.
Kad se crkva pokaje onda ćemo utvrditi šta je istoričar hteo da kaže i da li je tačno to što tvrdi.
Smešno je pozivati se na tvrdnje bradatog lažova koji je falsifikovao 99% istorijskih činjenica zarad lične koristi.
Nije mi poznato da su Titovi slavli 4. maj
ali fašisti i fašističke sluge i drugi zločinci su verovatno skakali do plafona od sreće.
[ bananaphone @ 01.07.2019. 09:19 ] @
Citat:
alimamnekolikokuća: Nije mi poznato da su Titovi slavli 4. maj
ali fašisti i fašističke sluge i drugi zločinci su verovatno skakali do plafona od sreće.
Koji si ti SKOJ-evac kad ne obelezavas 4-ti Maj???
[ Darko Nedeljković @ 01.07.2019. 09:22 ] @
Citat:
bananaphone:
odnosno ako drzava koristi kalendar koji se ne poklapa sa crkvenim, a nepobidno je utvrdjeno da je tacniji od crkvenog
Trenutno astronomsko vreme odrzavanja kosovske bitke odstupa od crkvenog kalendara za 8 dana, a od drzavnog za 5. Ukoliko se nakon 2100 promeni drzavni datum ovog dogadjaja (kao sto je prethodno svaki put uradjeno), tada ce drzavni datum ovog dogadjaja odstupati za 6 dana, a crkveni i dalje za 8 i nakon dovoljno mnogo vremena drzavni ce biti netacniji od crkvenog. Cela situacija je kao kad bi neko pitao koliko je 3x5, pa ti odgovoris 20, a ja odgovorim 7, pa se onda ti hvalis kako si odgovorio tacnije
[ zzzz @ 01.07.2019. 09:46 ] @
Citat:
bananaphone:
@zzzz - svakako da kalendar ima veze sa astronomskim ciklusima, samo su neki kalendari precizniji od nekih drugih.
Jevreji i muslimani koriste lunarne kalendare.Imaju lunarne godišnjice kada obilježavaju vjerske ili istorijske događaje.Države koriste opšteprihvaćeni gregorijanski kalendar u kome ovi događaji "datumski šetaju".Jevrejski i muslimanski kalendari se ne poklapaju,a koji je precizniji nisam siguran.Mislim da to nije važno.
Ali da vidimo kako možemo porediti 15.05 (julij.) sa 28.06 (greg.).Novi kalendar je nastao zbog pomjeranja datuma ravnodnevnice.U nekom od jevanđelja je zapisano kojeg datuma je bila ravnodnevnica.Uočeno je odstupanje za oko 10 dana za proteklih 15 vjekova.
Uzmimo i mi proljetnu ravnodnevnicu 1389 kao reper i nađimo broj dana od tada do kosovske bitke.Isti broj dana odbrojmo i za ovu godinu.Koji je to datum po starom,a koji po novom kalendaru?Šta je preciznije?
[ Nedeljko @ 01.07.2019. 09:47 ] @
Neko je pomenuo Milankovićev kalendar i predlog SPC koji sama SPC ne sprovodi.
1. U IV veku, 325. godine je održan Prvi vaseljsnki sabor na kome je kao službeni crkveni kalendar usvojen julijanski kalendar jer je kao službeni rimski kalendar bio najrašireniji. Takođe, donete su odluke o datumu slavljenja Uskrsa, koje se svode na korišćenje julijanskog kalendara i nekakvih tablica. To ej zasebna tema.
2. Odluke vaseljenskih sabora se mogu preinačiti samo na kasnijim vaseljenskim saborima. Preinačavanje na saborima nižeg ranga ili bilo kako drugačije nije legalno (po crkvenim pravilima).
3. Poslednji vaseljenski sabor koji priznaje Pravoslavna crkva održan je u VIII veku, 787. godine.
4. 1923. godine je bio zakazan Svepravoslavni sabor, bez snage vaseljenskog sabora, koji je trebao da uredi kalendarsko pitanje u delu u kome nije uređeno Prvim vaseljenskim saborom. Dakle, ne za Uskrs i pokretne praznike vezane za njega, nego za sve ostalo osim toga.
5. Došlo je do ozbiljnog pojkota tog kongresa. Recimo, Moskovska patrijaršija nije došla. Zbog toga neke pomesne crkve (kao Moskovska patrijaršija) ne priznaju taj kongres, a neke (kao Srpska pravoslavna crkva) priznaju.
6. Na tom kongresu je Srpska pravoslavna crkva predložila Milankovićev revidirani julijanski kalendar, ali samo ako ga svi usvoje, tako da ne dođe do narušavanja jedinstva. Uprkos tome, došlo je baš do narušavanja jedinstva tako što su ga neke pomesne crkve usvojile, a neke nisu.
7. Nakon kongresa, na saboru Srpske pravoslavne crkve u Sremskim Karlovcime iste godine je usvojen Milankovićev kalendar uz odlaganje primene dok ga i ostale pomesne crkve ne usvoje.
@Darko Nedeljković
Ako bukvalno tumačimo tvoju izjavu, ona nije tačno pre svega jer današnji 23. juni ne postoji jer danas nije 23. juni ni po jednom kalendaru. Poruku si pisao 30. juna po gregorijanskom kalendaru. Takođe, nijedan datum iz XIV veka se ne može poklapati sa sadašnjim jer je sada XXI vek.
Ako pokušamo da shvatimo šta si zapravo hteo da kažeš, Kosovska bitka se odigrala 23. juna po danas najraširenijem kalendaru - gregorijanskom. Međutim, u XIV veku gregorijanski kalendar nije postojao. Može se reći da se Kosovska bitka odigrala 23. juna po proleptičkom gregorijanskom kalendaru. Ipak, rekao bih da je praktičnije podrazumevano koristiti julijanski kalendar za datume pre reforme (jer su po njemu beleženi datumi na istorijskim artefaktima iz tog perioda), a gregorijanski za datume od reforme (jer su datumi na većini istorijskih artefakata dati po njemu). Katolička crkva to i radi, pa Vidovdan obeležava 15. juna po gregorijanskom kalendaru. Srpska pravoslavna crkva pak i dalje koristi julijanski kalendar kao službeni.
@bananaphone
Nisam primetio da crkva određuje državi kad će šta da obeležava. Država može da obeležava Kosovsku bitku kad hoće, a naravno da bira crkveni datum jer je to tradicija većine građana. Takođe, država kao neradne dane uvažava verske praznike zaposlenih (kako se koji izjasni prilikom zapošljavanja) uvažavajući njihovu tradiciju, jer je cilj da se sve organizuje tako da građanima bude dobro.
[ bananaphone @ 01.07.2019. 10:27 ] @
@zzzz i Drako, sta je preciznije je upravo ovde tema. Precizan datum moze da se izracuna, cak i matematicari na ES-u su sposobni da dodju do tacnog datuma...
Sam gregorijanski kalendar je precizniji od julijanskog i kad racunamo tacan datum uzmamo u obzir gregorijanski kalendar...
@Nedeljko - tebe je pogodilo sto neko uopste pominje tacan datum nekog istorijskog dogadjaja. Tacan datum definitivno postoji i moze da se izracuna, nije relativan, odnosno ne postoje dva, matematicki i istorijski, tacna dana u godini kad mozemo da obelezimo jedan dogadjaj koji se odigrao jednog dana u proslosti.
Odnosno dozvoljeno ti je da slavis rodjendan bilo kog proizvoljnog dana u godini, ako ti rodjendan pada za radni dan, mozes recimo sledeci vikend, mozes i vise puta godisnje da slavis - recimo rodjendan ti pada u periodu kad si na odmoru, proslavis tu, pa kad se vratis kuci, proslavis sa familijom jos jednom, ma mozes 2x dnevno.
Ali ako uzimamo za konvenciju da je rodjendan proslava dana kad si se rodio, postoji tacno samo jedan dan u godini kad ti je stvarno rodjendan
[ Nedeljko @ 01.07.2019. 10:42 ] @
@bananaphone
Mene je pogodilo što čovek javno lupeta o stvarima o kojima nema pojma.
Postoji samo jedan datum kosovske bitke i on pripada XIV veku. Taj datum je jedinstven i samim tim ne može pripasti XXI veku. Ne postoji datum u XXI veku kada se Kosovska bitka dogodila.
Ako danas obeležavamo događaj iz prošlosti, to je nemoguće istog datuma kog se taj događaj dogodio, jer vreme ne ide u krug.
[ Darko Nedeljković @ 01.07.2019. 11:08 ] @
Citat:
Sam gregorijanski kalendar je precizniji od julijanskog i kad racunamo tacan datum uzmamo u obzir gregorijanski kalendar...
Znaci, potvrdjujes ovo:
Citat:
Cela situacija je kao kad bi neko pitao koliko je 3x5, pa ti odgovoris 20, a ja odgovorim 7, pa se onda ti hvalis kako si odgovorio tacnije
Sto se mene tice, 3x5=15, a odgovori 7 i 20 su podjednako "neprecizni" kako ti volis da se izrazis. Znas, ovo je programerski forum, a programeri imaju taj true/false nacin razmisljanja izmedju kojih nema nikakvih medjustanja.
Citat:
Kosovska bitka se odigrala 23. juna po danas najraširenijem kalendaru - gregorijanskom. Međutim, u XIV veku gregorijanski kalendar nije postojao. Može se reći da se Kosovska bitka odigrala 23. juna po proleptičkom gregorijanskom kalendaru. Ipak, rekao bih da je praktičnije podrazumevano koristiti julijanski kalendar za datume pre reforme (jer su po njemu beleženi datumi na istorijskim artefaktima iz tog perioda), a gregorijanski za datume od reforme (jer su datumi na većini istorijskih artefakata dati po njemu).
Razumem sta hoces da kazes, ali, ispravi me ako gresim, tradicija je upravo suprotna - julijanski kalendar se koristi i za datume pre nego sto je usvojen, dakle i gregorijanski isto treba da se koristi za datume pre nego sto je usvojen.
Ili, ako cemo suprotno - sta cemo naprimer sa datumom prvog srpskog ustanka? Koji datum je naveden u istorijskim spisima? Tada Gregorijanski kalendar u Srbiji nije postojao, niti de jure, niti de facto. Da li smo samo prepisali datum onako kako pise u istorijskim spisima, ili smo mu dodali tadasnjih 12 ili sadasnjih 13 dana? Dodali smo 12 dana. Prvi srpski ustanak je poceo 2.2.1804. kao sto i pise u svim istorijskim spisima, a sad se obelezava 14.2. po gregorijanskom kalendaru. Ja ne vidim nikakvog razloga da se tako ne uradi i sa kosovskim bojem i sa svakim drugim dogadjajem, dakle za 14. vek dodaje se 8 dana, za 15. vek 9 dana... Za 19. vek 12 dana, za 20. i 21. 13 dana, za 22. vek 14 dana itd.
Zasto je interesantan datum prvog srpskog ustanka - pa zato sto je poceo na praznik sretenje, a sad vec se obelezava dan pre sretenja. Isto tako i kosovski boj moze da se obelezava 5 dana pre vidovdana, princip je isti.
[ bananaphone @ 01.07.2019. 11:08 ] @
Nedeljko - da je istoricar kojim slucajem rekao "obelezavamo godisnjicu na pogresan datum, istorijski gledano, trebali bi to da radimo 23. Juna" - ti bi rekao da je on u pravu?
@Darko, preciznos kalendara te ne sprecava da u preciznom kalendaru izaberes pogresan datum nekog dogadjaja. Recimo upises u planer da 17. Jula 2019 ides kod zubara, a treba da ides 27. Greska koju imamo u crkvenom kalendaru je nastala zbog nepreciznosti kalendara, greska kod ovog istoricara je nastala zbog nepreciznosti istoricara
[ alimamnekolikokuća @ 01.07.2019. 11:34 ] @
Citat:
bananaphone
Koji si ti SKOJ-evac kad ne obelezavas 4-ti Maj???
Ko ti kaže da sam ja SKOJ-evac? Ili da nisam?
Samo poredim dva sistema vrednosti
jedan crkveni zasnovan na falsifikatima
i drugi Titov zasnovan na realizmu.
Već sam naveo primer Titovih omladinaca i omladinki
koji su dobrovoljno, bez plate, gradili domovinu.
Taj (Titov) sistem je ostavio vrednosti iza sebe za dobrobit celog društva.
Sa druge strane sistem vrednosti koji je nametnula crkva
(i današnji politički sistem) je zasnovan
na isisavanju vrednosti iz društva.
Društvo, generalno, nema koristi nego samo štetu.
Milioni omladinaca i omladinki (koji bi u Titovo vreme krčili močvare)
sada besciljno luta ulicama uvaljujući gradjanima beskorisne "čestitke"
za 100 dinara na ime dobrovoljnog priloga.
Kratko rečeno današnji omladinci i omladinke prose.
One što iz budžeta dobijaju sendvič za dolazak na "miting" da ne pominjem.
I sad ovde se raspravlja o tačnosti izjave u tamo nekom kupusnom poletarcu.
A po čemu vi uopšte znate kada se dogadjaj desio?
Na osnovu kojih dokumenata?
Ako već kritikujete izjavu "istoričara"
odakle vama pouzdani podaci o tome kada se odigrala Kosovska bitka?
Šta crkveni izvori?
Pa crkva je falsifikovala do na mit činjenice u vezi Kosovskog boja.
Ili nije valjda da verujete da postoje nekakavi sveci koji na krilima andjela jezde kroz oblake?
Biblija, Stari/Novi Zavjet - se sastoje uglavnom od izmišljotina.
Poput tvrdjenja da je "Svet stvoren za 6 dana" i slično.
Šta vama znači kad takav neko maše Biblijom i tvrdi da je Kosovski boj bio xy. juna?
Zar zaista ozbiljno shvatate takve izjave?
[ bananaphone @ 01.07.2019. 13:35 ] @
Pa poredio si obelezavanje godisnjice od smrti nekog vladara, kao nesto sto je naopako, a izneo si SFRJ kao primer sistema gde se tako nesto ne desava, a da pri tom nisi znao da se obelezava godisnjica smrti Josipa Broza Tita
A ovaj ostali tekst? Mislim da si pobrkao loncice, nije gostovao pop u jutarnjem programu, nego je gostovao istoricar. I istoricar se bavio istojiskom pozadinom tog perioda i te bitke, istorija kao nauka - ako je nauka ima svoj metod kako utvrdjuje cinjenice vezane za neki dogadjaj.
Tako da ne znam cemu histerija oko popa, biblije, Tita i ostale bratije? U emisiji nema popa, nema biblije, nema religije, nema politike, ima samo pogresno izracunat datum istorijskog dogadjaja
[ Nedeljko @ 01.07.2019. 13:40 ] @
Cela priča oko "preciznosti kalendara" je pogrešna. Ako se ona meri kao odstupanje srednje kalendarske godine od tropske godine, onda to ima smisla samo ako se kalendar koristi za prebrojavanje tropskih godina, što nije slučaj. Ja ne poznajem nikoga ko koristi kalendar u tu svrhu. Ako se kalendar ne koristi za takva merenja, onda priča oko "preciznosti" nema smisla, barem u tom kontekstu.
Ako se kalendar koristi za prebrojavanje broja smena dana i noći između dva događaja na istom ili bliskim podnevcima (meridijanima), onda oba kalendara daju isti rezultat i to je tačan ceo broj. Nema nikakve greške.
Ta priča se svodi na pitanje da li je "tačniji" dekadni ili heksadekadni sistem predstavljanja brojeva. Kalendar je sistem predstavljanja datuma.
Ako je Prvi srpski ustanak dignut na Sretenje 1804, lako je taj datum izraziti na više načina.
[ Nedeljko @ 01.07.2019. 13:47 ] @
Citat:
alimamnekolikokuća: Šta vama znači kad takav neko maše Biblijom i tvrdi da je Kosovski boj bio xy. juna?
Pa, vidi, postoje istorijski artefakti, a u to vreme su koliko znam, skoro svi bili religiozni. Razlika je bila samo u tome kojoj veri je ko pripadao.
Zbog čega bi bilo ko iz tog vremena falsifikovao datum i mesto Kosovske bitke? Možda neko i bi, ali valjda postoji više nezavisnih izvora. Ne znam, ali ja verujem istoričarima u vezi onoga oko čega se slaže najveći broj istoričara koji se bave određenom temom.
Ako se slažu da se Kosovska bitka odigrala 15. juna 1389. po julijanskom kalendaru, ja to prihvatam, kao što prihvatam i da je Hitler napao Jugoslaviju 6. aprila 1941. po gregorijanskom kalendaru i ja umem da izračunam tačan broj smena dana i noći protekao između ta dva događaja, kao i tačne dane u nedelji kada su se odigrali.
[ alimamnekolikokuća @ 01.07.2019. 14:46 ] @
Meni neverovatno zvuči da crkva nije odmah zabeležila jedan
takav dogadjaj od životne važnosti ne samo pojedinca već i nacije čijim se predstavnikom crkva pričinjava.
U principu meni ne smeta mada bih u realnoj situaciji tražio dokumentovan dokaz iz tog perioda.
Prvi pisani podaci o Kosovskom boju kod Srba se javljaju tek više godina kasnije.
To nije dovoljno pouzdano imajući na umu pre svega potrebe crkve da mitologizuje dogadjaje.
Dobro, idemo dalje.
"Istoričar" ne pominje Vidovdan.
To si ti podmetnuo
Citat:
@NedeljkoTako kako je rekao, ispada da, pošto se Vidovdan slavi danas u petak, da je u pretprošlu subotu bila Kosovska bitka.
On jednostavno nije pomenuo Vidovdan nego ti modifikuješ njegovu izjavu
i počinješ raspravu sam sa sobom!
Obojica tvrdite da se bitka odigrala 15. juna 1389.!
"Istoričar" ne objašnjava kako se preračunavaju datumi izmedju različitih kalendara,
opet to je tvoja insinuacija na njegov račun.
Pripisao si mu dosta toga što nije napisano.
Stiče se utisak da ti zapravo mitologizuješ?
Ili je on svojom pričom načeo crv sumnje u verske mitove?
[ Darko Nedeljković @ 01.07.2019. 14:57 ] @
Citat:
alimamnekolikokuća:[
Šta vama znači kad takav neko maše Biblijom i tvrdi da je Kosovski boj bio xy. juna?
Ti zaboravljas cinjenicu da u 14 veku na ovim prostorima nisi mogao naci nikog pismenog a da ne nosi bibliju u ruci.
[ Nedeljko @ 01.07.2019. 15:04 ] @
Istoričar je rekao da se Kosovska bitka odigrala 13 dana pre nego što mi slavimo.
Kontekst pomenutog slavljenja je očigledno crkveni praznik Vidovdan - Sveti Knez Lazar. Ja ne znam na koje se to drugo slavljenje izjava odnosi.
Dakle, ako smo je "proslavili" 28. juna 2019. po gregorijanskom kalendaru, po tome ispada da se Kosovska bitka odigrala 13 dana ranije - 15. juna 2019. godine po gregorijanskom kalendaru. Ne znam, ali koliko ja pratim vesti, nisu javili da se tog dana desila ikakva bitka.
Izjava nema previše smisla. Dakle, po tome je između sledeća dva događaja
1. Kosovska bitka,
2. slavljenje Kosovske bitke
bilo 13 smena dana i noći. To nema veze nisakakvim kalendarima. Prvi događaj se desio samo jednom u istoriji, a drugi se ponavlja. Kako je između to dvoje došlo do 13 smena dana i noći, kad je prvo jedinstveno, a drugog ima mnogo?
[ Darko Nedeljković @ 01.07.2019. 15:05 ] @
Citat:
Nedeljko:
Cela priča oko "preciznosti kalendara" je pogrešna. Ako se ona meri kao odstupanje srednje kalendarske godine od tropske godine, onda to ima smisla samo ako se kalendar koristi za prebrojavanje tropskih godina, što nije slučaj. Ja ne poznajem nikoga ko koristi kalendar u tu svrhu. Ako se kalendar ne koristi za takva merenja, onda priča oko "preciznosti" nema smisla, barem u tom kontekstu.
Posle konacno mnogo vremena dodje do dovoljno velikog pomeranja da se kosovski boj obelezava u sred zime. I onda uciteljica kaze "Deco, na danasnji dan 1389. godine desio se kosovski boj". A deca pogledaju kroz prozor, vide metar snega i pitaju:"uciteljice, a jesu li prvo ocistili sneg, ili su se tukli po smetovima i kako nisu umrli od prehlade"? A uciteljica odgovori:" ali na danasnji dan 1389 godine nije bila zima, nego leto".
[ alimamnekolikokuća @ 01.07.2019. 15:24 ] @
Citat:
@bananaphone
Pa poredio si obelezavanje godisnjice od smrti nekog vladara, kao nesto sto je naopako, a izneo si SFRJ kao primer sistema gde se tako nesto ne desava, a da pri tom nisi znao da se obelezava godisnjica smrti Josipa Broza Tita
Ajd sad izmišljaj!
Napisao sam:
Citat:
@alimamnekolikokuća
Citat:
@bananaphone
Podseti me sta se ono obelezavalo 4-tog Maja?
Nije mi poznato da su Titovi slavli 4. maj
I dalje stojim da mi nije poznato da su Titovi slavli 4. maj!
A nigde nisam napisao da je "obeležavanje godisnjice smrti nešto naopako".
To je tvoja podmetačina.
Citat:
bananaphone
nije gostovao pop u jutarnjem programu
A ko i gde je napisao da je "pop gostovao u jutarnjem programu"?
Citat:
Nedeljko
Kontekst pomenutog slavljenja je očigledno crkveni praznik Vidovdan
To je tvoja insinuacija.
Ako ti imaš pravo na slobodu tumačenja
onda isto takvo pravo ima i "istoričar".
Zato ono "15.jun" tumači po jednom
a "28.jun" tumači po drugom, kako god je ispravno.
[ bananaphone @ 01.07.2019. 15:28 ] @
Citat:
Darko Nedeljković: Posle konacno mnogo vremena dodje do dovoljno velikog pomeranja da se kosovski boj obelezava u sred zime. I onda uciteljica kaze "Deco, na danasnji dan 1389. godine desio se kosovski boj". A deca pogledaju kroz prozor, vide metar snega i pitaju:"uciteljice, a jesu li prvo ocistili sneg, ili su se tukli po smetovima i kako nisu umrli od prehlade"? A uciteljica odgovori:" ali na danasnji dan 1389 godine nije bila zima, nego leto".
Na danasnji dan pre 19248 godina nije bila zima nego leto, i nije bilo na saturnovom mesecu gde danas zivimo, nego na planeti zemlji, koja vise nije nastanjena zivim bicima
Darko bre, greska je 1 dan na svakih 128 godina
[ Nedeljko @ 01.07.2019. 15:33 ] @
Nije mi jasno ko se tu pomera i u odnosu na šta.
Možemo reći da srednja kalendarska godina nije jednaka tropskoj. Da li je to problem? Meni nije.
Ako učiteljica kaže "na današnji dan", onda se to svakako odnosi na nekakav kalendar jer datumi svakako nisu isti - između njih je došlo do nekog broja smena dana i noći.
Kako uskladiti kalendar sa tropskom godinom?
Pa, dani se u tom slučaju broje po Zemljinom obrtanju oko sopstvene ose, a godine po Zemljinom kretanju oko Sunca u odnosu na gama tačku (tačku prolećne ravnodnevnice). Nijedno od ta dva trajanja nije konstantno, pa samim tim ni njihov odnos, pri čemu su te promene samo delimično proučene.
Jedino rešenje je stalno usklađivati kalendar sa astronomskim merenjima koja bi svake godine bila vršena.
Ali, onda se postavlja pitanje da li odlučivanje o prestupnim godinama i sekundama na osnovu astronomskih merenja umesto po matematičkom pravilu proizvodi više štete ili koristi. Prestupne sekunde su uvedene i ima onih koji se bune protiv toga.
Po bilo kakvom kalendaru koji je definisan matematičkim pravilima će kad-tad Vidovdan da padne usred zime.
[ Bradzorf012 @ 01.07.2019. 15:42 ] @
Citat:
Nedeljko:
Ako danas obeležavamo događaj iz prošlosti, to je nemoguće istog datuma kog se taj događaj dogodio, jer vreme ne ide u krug.
Marko Aurelije
Citat:
“Čak i da poživite tri hiljade godina ili deset puta toliko, zapamtite da svaki pojedinac gubi samo život koji živi sada i da svako živi samo životom kojeg gubi. Dakle, najduži i najkraći vek se izjednačuju. Sadašnjost pripada svima; umreti znači izgubiti sadašnjost koja je veoma kratka. Niko ne gubi ni prošlost ni budućnost, jer se čoveku ne može oduzeti ono što on nema. Zapamtite da se sve kreće ukrug i da će sve proći ponovo istom putanjom, tako da je onom koji posmatra svejedno da li to posmatra vek, dva veka ili večno” (Misli, 14).
[ Nedeljko @ 01.07.2019. 16:09 ] @
Tada je bilo rasprostranjeno ciklično shvatanje vremena - ponovo će se roditi Platon i Aristotel i napisati ista dela.
Savremena nauka nas uči suprotno od toga.
[ Everovic @ 01.07.2019. 16:38 ] @
Marko Kraljević
Citat:
More Turci ne gazte oranja!
[ ademare @ 01.07.2019. 18:12 ] @
A bilo je proslave kako nije ?
Proslava je bila organizovana Radno , sa sve svecanim otvaranjem i sta sve ide uz to . Bilo je autobusa , sendvica , poznata prica .
Ovog puta je otvoren Aerodrom , koji postoji 60 godina , s tim sto ljudi iz okoline tvrde da nista na njemu nije radjeno od 2012 ! Drugi kazu da su zakrpili neke rupe na pisti !
U svakom slucaju civilni Aerodrom , Morava je svecano otvorio licno Predsednik , iako je kasnije saopsteno da aerodrom , Morava Nije u stanju da primi Nijedan vid putnickog saobracaja , da je pista suvise kratka itd .
Inace je to zamisljeno da opsluzuje pre svega tzv. " Sandzak " kazu da tamo ima dosta zainteresovanih i da ce Jednog dana biti letovi za Tursku i Nemacku odatle . Bar jedan avion od 80 putnika Nedeljno !
Za sada nema nista od toga jer nema uslova za sletanje tako " velikih " aviona u tako velikoj frekvenciji .
Nesto slicno kao sto smo Gledali otvaranje , jednog delica Prokopa , Z. stanice , da bi posle bilo utvrdjeno da je samoj stanici Nemoguce prici , cak ni peske , jer nijednog puta ili ulice Nema !
Ne znam kako su Predsednika tamo , tada dovukli , valjda na Krkace , jer je u medjuvremenu neki putic asfaltiran .
[ zzzz @ 01.07.2019. 19:31 ] @
Umjesto vidovdana uzmimo obilježavanje hristovog rođendana-božić.
1)Sve crkve koje koriste gregorijanski kalendar to rade 25.decembra.
2)Sve crkve koje koriste julijanski kalendar to rade 25.decembra.
3)Gregorijancima izgleda da julijanci slave 7.januara
4)Julijancima itgleda da gregorijanci slave božić 12.decembra.
-Ima država gdje se taj rođendan slavi dva puta u razmaku od 13 dana.(Naprimjer Srbija)
-Ima država gdje se vidovdan slavi dva puta u razmaku od 13 dana.(Naprimjer Hrvatska,jer je pokrovitelj i zaštitnik grada Rijeke upravo sveti Vid)
Da li je pogrešno što se vidovdan,kao i božić u Srbiji obilježava po julijanskom kalendaru?
Ako SPC pređe na Milankovićev kalendar,pomjeriće se ti datumi,a bez tog prelaska nema govora o pogrešnom datiranju navedenih događaja.