Stotine borbi s bikovima i dalje se svake godine održavaju u Španiji...
Kritičari smatraju da je to varvarska zabava, natopljena krvlju, dok zagovornici kažu da je ta tradicija duboko ukorenjena u nacionalnoj istoriji...
Borcima se kao nagrada nekad dodeljuju uši bika, rep ili kopita.
@Java - Spanci. Hebu im majku, to im je kao zurka-sala, da na kraju sezone mucki pobiju kerove... Tipa obese ih za drvo da mogu samo zadnjim nozicama da dodiruju zemlju, to zovu sviranje klavira, klanje i sl. perverzije.. Boles' nevidjena, sad od kad je krenula kampanja protiv toga, samo se bolje kriju, ono da ih niko ne snimi sta rade...
[ TheSpiridon @ 13.08.2019. 10:06 ] @
Zivotinje da se ubijaju samo radi ishrane, to se slažem. Drugo ne. A i oko ishrane ima dilema koje životinje. Tako da je to sve dokaz kako je covek jedna velika zver.
[ Ivan Dimkovic @ 13.08.2019. 10:50 ] @
Citat:
dok zagovornici kažu da je ta tradicija duboko ukorenjena u nacionalnoj istoriji...
Mozda bi te zagovornike trebalo poslati u Meksiko i organizovati da ucestvuju u tradicionalnoj srednjeamerickoj igri sa loptom.
Po tradiciji, gubitnici su imali cast da budu zrtvovani odsecanjem glave.
[ eeestablishment @ 13.08.2019. 14:09 ] @
Citat:
TheSpiridon:
Zivotinje da se ubijaju samo radi ishrane, to se slažem. Drugo ne. A i oko ishrane ima dilema koje životinje. Tako da je to sve dokaz kako je covek jedna velika zver.
Bas tako , ove ptice navodno hvataju zbog ishrane ali je sam postupak ubijanja grozan ( neko u komentarima pomenu kako je
sve to bezbolno ? )
[ TheSpiridon @ 13.08.2019. 15:11 ] @
Meni žao mrava. Gledao sam kako Kinezi termite trpaju u džakove, to izgleda kao kavijar, a ukusno je kažu medak maco.
[ bananaphone @ 13.08.2019. 16:43 ] @
@eeestablishment - jes malo gadno kad ih davi i cupa im creva, ali nista bolje ne izgleda ni kad pilice tamane, ali meso izgleda top, ja bi to malo resirao da se napravi cvarak od te masnoce, malo da hrsne...
a taman sam mislio da zabodem neku pecenjaru u Mladenovcu sad za vikend
[ bananaphone @ 13.08.2019. 20:57 ] @
Citat:
CoyoteKG: a taman sam mislio da zabodem neku pecenjaru u Mladenovcu sad za vikend
Posti na ja'njetini - sta ces...
[ jovajovic100 @ 13.08.2019. 23:59 ] @
[ Java Beograd @ 14.08.2019. 10:26 ] @
Pred izlogom mesarnice
Jedno prase život shvata
Gleda redom kobasice
Pa im kaže: mama, tata
Mislim, mala žala u vezi poslednjih postova, ali ono oko španske koride - potpuno delim mišljenje sa postavljačem teme. Užas. Odavno sam odgledao jedan snimak koride, tj. iživljavanja nad bikom, mučenja do smrti, i zgadilo mi se.
Jeste li znali da ako bik ubije nesposobnog toreadora, onda ga brže bolje ubiju, a ubiju i kravu - majku. Valjda je zaslužila, jer je bika loše vaspitavala.
[ Zurg @ 14.08.2019. 12:24 ] @
Tako je to kad Španci nisu imali Svetog Savu.
Citat:
Sveti Sava uči kako se pastrma suši
Idući po svijetu dođe Sveti Sava do neke kuće, u kojoj ču na tavanu veliku galamu, Zapita jedno čeljade: "Šta to rade na tavanu, ljudi?" "Evo ima cijelo jutro dižemo pastrmu na tavan, pa nikako ne možemo da ga umirimo, vo se gica i ne da se objesiti." Sveti Savo pomoli se Bogu, ode na tavan i kaza im, da se vo skine dolje, zakolje i iskasapi, pa tek onda da se vješa i da se suši.
[ eeestablishment @ 14.08.2019. 12:24 ] @
Spanci to bar rade iz neke tradicije a ovi nasi . . .
[ Zurg @ 14.08.2019. 12:30 ] @
Očigledno je da ovi naši to rade zbog hrane i da je došlo do greške. Jesi li ti vegetarijanac, vegan, frutarijanac ili nešto slično? Ako nisi da li grizeš meso sa živih životinja?
[ Ivan Dimkovic @ 14.08.2019. 13:35 ] @
Dobro je da nije imao veterinarski pistolj, zamislite da je sa njim omasio i opalio kolegu...
[ Java Beograd @ 14.08.2019. 13:45 ] @
Citat:
eeestablishment:Spanci to bar rade iz neke tradicije a ovi nasi . . .
Iz tradicije sadistički muče bika, dok ne izdahne?!?
Iz tradicije sadistički muče pse do smrti, posle lovne sezone ?!?
[ anon70939 @ 14.08.2019. 16:32 ] @
Citat:
Java Beograd:
Jeste li znali da ako bik ubije nesposobnog toreadora, onda ga brže bolje ubiju, a ubiju i kravu - majku. Valjda je zaslužila, jer je bika loše vaspitavala.
Jesam li loša osoba jer kad god vidim takve snulimke navijam za bika i bude mi drago kad razvali nekog?
Da l i Španci posmatrači navijaju za bikove?
[ TheSpiridon @ 14.08.2019. 16:59 ] @
Kod nas se to kaže: "šuntavi", "šuntavci", "izmrzli po glave" itd...
[ Zurg @ 15.08.2019. 09:12 ] @
Po reakciji publike rekao bih da većina ne navija za matadore. Sećam se da sam kao klinac na TV u vestima gledao pogibiju matadora i da sam tada navijao za bika. Sada sam morao ponovo da potražim na Youtubu video kako bih otkrio za koga bih sada navijao. Odgovor je ni za koga. Možda jer ne mogu da se identifikujem ni sa bikom ni sa matadorom. Osećaj je bio nešto kao - "kakva gomila idiota".
Jedno je pojesti životinju, koju si gajio zarad mesa.
Drugo je dva sata mučiti životinju pred smrt.
[ Java Beograd @ 15.08.2019. 11:55 ] @
Mada, voleo bih da mi odgovore poznavaoci:
Mužjaci se uvek kastriraju, da bi meso bilo ukusno i jestivo (svinje, junad). Vo na ražnju - OK, kastriran.
Ali bik na ražnju ?!? Kakvog je to ukusa? Jel' jestivo uopšte?
[ Ivan Dimkovic @ 15.08.2019. 12:06 ] @
Ako si gladan, sumnjam da ces mu naci manu :)
[ Branimir Maksimovic @ 15.08.2019. 12:08 ] @
Ja uvek gledam da se najedem sarme, posto nikakvo pecenje ne jedem. Najgore je kad samo iznesu hladno predjelo
i onda pecenje. Tad ostanem gladan...
[ Zurg @ 15.08.2019. 12:15 ] @
Ne znaš šta propuštaš. Jagnjetina sa ražnja u prirodi je fenomenalna dok je vruća.
[ Shadowed @ 15.08.2019. 12:17 ] @
Citat:
Java Beograd:
Mužjaci se uvek kastriraju, da bi meso bilo ukusno i jestivo (svinje, junad). Vo na ražnju - OK, kastriran.
Nisam poznavaoc, ali dok se ne javi neki...
Koliko mi je poznato, to za ukus vazi za svinje (mada se "veparski ukus" ne javlja uvek). Znam da kastriraju bikove da bi bili pitomiji i vise porasli. A sto kaze Ivan, kad si gladan.. :)
[ Branimir Maksimovic @ 15.08.2019. 12:17 ] @
Ma moj deda klao svinje kad sam bio mali, i kad vidim kako vriste i krkljaju a igrao sam se s njima,
meni se zgadilo pecenje. Meso jedva da jedem, samo kad ne pomislim na zivotinju, znaci mleveno
uglavnom.
[ mjanjic @ 15.08.2019. 12:22 ] @
Ne znam da se kastriranje radi zbog ukusa, nego su životinje mirnije i bolje jedu, pa se brže tove, čime je učinak bolji (manje pojedu hrane, a više se dobije mesa).
Kako je rekao moj poznanik, nakon što je odveo mačka kod veterinara na kastraciju: mačak stalno lutao, nema ga po dva dana, a sad miran k'o bubica, eto ga po ceo dan kod kuće :)
[ bojan_bozovic @ 15.08.2019. 12:22 ] @
Citat:
Java Beograd:
Više puta je potencirano:
Jedno je pojesti životinju, koju si gajio zarad mesa.
Drugo je dva sata mučiti životinju pred smrt.
Zasto se onda goje guske? Da budu ukusnije! Da li ih boli prisilno hranjenje, jer same nece pojesti dovoljno, ma koliko da im je hrane na raspolaganju? Da!
Ko nije eticki vegan malo ima osnova da pridikuje - neka se sazali na ono sto mu je bilo u tanjiru danas.
Ako moze.
[ bananaphone @ 15.08.2019. 12:25 ] @
Citat:
Branimir Maksimovic: Ma moj deda klao svinje kad sam bio mali, i kad vidim kako vriste i krkljaju a igrao sam se s njima,
meni se zgadilo pecenje. Meso jedva da jedem, samo kad ne pomislim na zivotinju, znaci mleveno
uglavnom.
Svinju cije meso su samleli za sarmu, nije vristala i krkljala
@Java - i ja sam cuo da se radi samo u svinjama sto se mirisa tice. Ovce imaju neke zlezda u misicima, koje treba povaditi ako je starija zivotinja, pre pecenja. Bikovima seku muda da budu pitomi, da samo sede, jedu i debljaju se (kao prosecan IT-evac), da bi im meso bilo mekse...
Nisam nikad probao vola ni bika sa raznja, ali kontam da posto se pece jako dugo na slaboj vatri, termicka obrada razbije vlakna i meso bude mekse - kao ispod saca...
[ Zurg @ 15.08.2019. 12:27 ] @
Životinje se kastriraju prvenstveno zbog ukusa mesa. Bez kastracije bi u stvari trebalo da ima više mesa, samo što bi bilo veoma žilavo i imalo bi drugačiji ukus zbog drugačijeg sastava mišića.
Uporedite ove dve životinje. Iste su rase, samo što je jedna kastrirana, a druga ne.
Citat:
Branislav: Ma moj deda klao svinje kad sam bio mali, i kad vidim kako vriste i krkljaju a igrao sam se s njima,
meni se zgadilo pecenje
Onda je dobro što sam ti predložio jagnjetinu. Jaganjci pred klanje utihnu, tako da je sasvim u redu.
[ Branimir Maksimovic @ 15.08.2019. 12:33 ] @
"Svinju cije meso su samleli za sarmu, nije vristala i krkljala"
Nemam ja etickih problema, nego fizickih, jeo bi ja i pecenje da mi nije gadno.
[ bananaphone @ 15.08.2019. 12:33 ] @
@Zurg - na prvoj slici bik moze da ima 10g a na drugoj slici je june kog prikolju kad napuni 1.5g dana
[ Branimir Maksimovic @ 15.08.2019. 12:35 ] @
"Onda je dobro što sam ti predložio jagnjetinu. Jaganjci pred klanje utihnu, tako da je sasvim u redu. "
E, ni deda nije mogao da zakolje ovnove, pa su ih prodali. Jagnjetinu ni pod razno.
[ Zurg @ 15.08.2019. 12:40 ] @
Ako bi trebalo da nam bude žao neke životinje onda je to svinja zbog svoje inteligencije. Svinja je najinteligentnija domaća životinja. Inteligentnija je čak i od psa, a gadi nam se i sama pomisao na psa na ražnju! U odnosu na ovcu svinja je genije! Zašto onda ovca ima privilegije?
Citat:
Pigs are actually considered the fifth-most intelligent animal in the world—even more intelligent than dogs—and are capable of playing video games with more focus and success than chimps!
Svinje su nežne i osetljive životinje i bolji su gejmeri od šimpanzi!
[ bananaphone @ 15.08.2019. 12:45 ] @
Citat:
Zurg: Ako bi trebalo da nam bude žao neke životinje onda je to svinja zbog svoje inteligencije. Svinja je najinteligentnija domaća životinja. Inteligentnija je čak i od psa, a gadi nam se i sama pomisao na psa na ražnju! U odnosu na ovcu svinja je genije! Zašto onda ovca ima privilegije?
Klasican fasizam... U sledecoj interaciji gledam te kako lozis furunu sa ljudskim bicima koje smatras inferiornim
[ ineve74 @ 15.08.2019. 12:50 ] @
Ja uzimam pecenje u jednom selu za slavu i kad odem u selo gde koju i peku to pecenje gledaju me jaganjci iz tora.Da ti dodje zao da ih jedes posle.
[ Zurg @ 15.08.2019. 12:53 ] @
A kako nazvati to što ovca ima privilegiju da ne bude zaklana jer je simpatična? Ima lepu vunu? Svinja poseduje duhovne kvalitete. Možda je debela i ružna, ali svinja ima osećanja. Ima svoj stav i izuzetno je pametna. Nalazi se na prvom mestu u konkurenciji domaćih životinja i u prvih pet u ukupnom poretku. Jedini greh joj je što je tako ukusna, ali i ovca je! Ne verujem da su ljudi blizu po ukusu svinji ili ovci. Dok je tako, što se mene tiče, ljudski rod ne mora da strahuje.
[ bananaphone @ 15.08.2019. 13:01 ] @
Ja more - ali ti si uveo etiku kako treba da jedemo samo glupe zivotinje, a ne i pametne. Dao bi test inteligencije prasicima, pa oni koji imaju tremu na dan testa, odmah pod noz... Nemoj mi se sad izvlaciti...
[ eeestablishment @ 15.08.2019. 13:06 ] @
Citat:
Java Beograd:
Mene zanima kakav je divlji vepar , moze li se to meso uopste jesti , da li se oseca i smrdi kao pecenje ( jer nije pociscen )
Nesto ne verujem da ga lovci bacaju .
A bika na raznju bih rado probao ( ne znam kako samo usole ovoliku mesinu ? )
[ Zurg @ 15.08.2019. 13:19 ] @
@Banana
Ok, priznajem fašista sam, ali to ne znači da ću prestati da jedem pametne životinje.
[ bananaphone @ 15.08.2019. 13:35 ] @
Citat:
eeestablishment:
Mene zanima kakav je divlji vepar , moze li se to meso uopste jesti , da li se oseca i smrdi kao pecenje ( jer nije pociscen )
Nesto ne verujem da ga lovci bacaju .
Ma bre, sva divljac ima vrlo snazan vonj, neke bas neprijatan, pogotovo divlja svinja, lovci je drze u soli, ocatu, belom luku i paprici (ne secam se vise sta su sve koristili), nekad danima, ne bi li izvukli vonj... Ja sam jeo divljac kao dete, ali mislim da bi i divlji zec, bez nekog dugotrajong drzanja u zacinima, bio "iznenadjenje" za vecinu ljudi koji nisu navikli.
Mogu da zamislim kad napucaju vepra od 150kg u sezoni parenja, i on jos ne crkne odmah nego sat vremena tako ranjen juri kroz sumu, kontam da bi kroz prozor iskakali kad bi "zamirisao" gulas :)
[ mjanjic @ 15.08.2019. 13:48 ] @
A insekti?
[ ineve74 @ 15.08.2019. 13:56 ] @
[ jovajovic100 @ 15.08.2019. 19:35 ] @
Koga vam je više žao , gice sa ražnja ili turiste ?
[ anon70939 @ 15.08.2019. 21:20 ] @
Citat:
ineve74:
Ja uzimam pecenje u jednom selu za slavu i kad odem u selo gde koju i peku to pecenje gledaju me jaganjci iz tora.Da ti dodje zao da ih jedes posle.
Zato ih ja jedem pečene
[ Ajeje Bradzorf @ 18.08.2019. 10:23 ] @
Divljač jedem samo ako je iz privatnog sektora. Ova iz državnog sektora je puna otrova.