[ deki2free @ 03.11.2019. 17:53 ] @
Krenuo sam prosle nedelje da gledam brusilice, jer mi je stari dobri plavi Bosch crko posle 30 godina!!! Normalno Made in Germany
Brusilica je bila 900W, 10.000 obrtaja, za disk 125mm. A kabal gumiran debeo ko prst! Novi Bosch vise nema tako debeo kabl.

Elem, u jednoj prodavnici na Bezanijskoj kosi na akciji je bio Hitachi model G13SR4-Z (nigde nisam nasao na netu ovaj model, tj tehnicke specifikacije) po ceni 4550 dinara, a redovna cena 6500?!? Br obrtaja 10.000, 730W, za disk 125m.

Pitam prodavca - on krene da hvali... I onda pomene da je Hitachi kupio Metabo?!?!?! Ja u soku!!! Pogledam ostale na Hitachi standu, na nekima pise Hitachi, a na nekima METABO HPT, ali su sve made in China

Odem kuci da proverim kad ono:

https://www.inddist.com/merger...etabo-for-reported-180-million

Hitachi Buys German Power Tool Maker Metabo For Reported $180 Million

a tek onda jos veci sok:

https://www.core77.com/posts/8...-Tools-Will-Still-Be-Different

- Hitachi Koki was the power tools subsidiary formerly owned by Hitachi Ltd. in Japan
- In 2016 Hitachi Koki bought Metabo, the German power tool brand
- In 2017 Hitachi Koki itself was purchased from Hitachi Ltd. by KKR, Henry Kravis' investment firm
- Following the buyout, since Hitachi Koki was no longer owned by Hitachi Ltd., the brass (read: KKR) decided to change the name to Koki Holdings Co.

Ko je KKR, Henry Kravis' investment firm???

Ja imam staru aku busilicu Li-ion od Hitachija od 12V kupljena 2010 izraubovana maximalno i dalje radi! Ali je made in Japan!

Moje pitanje je da li je i dalje Hitachi kvalitetan za profi upotrebu??? I sta je sa Metabom koji je bio sinonim za vrhunske brusilice???

I glavno pitanje sta sada kupiti? Koje su dobre male profi brusilice?
[ SASA M. @ 03.11.2019. 21:55 ] @
https://www.kkr.com/


sam zakljuci...
[ tenzorSSM @ 03.11.2019. 22:45 ] @
U toj radnji nije ni "Hitachi " nego "HIKoki" i vrlo verovatno se radi o radnji Okov . No nije ni bitno generalno više niko se i ne trudi da pravi iole ozbiljnije male brusilice ispod 1 kW , tako da šta god kupiš nećeš pogrešiti a možda i hoćeš . Moj glas bi svakako išao za "plavi Boš" jer su ubedljivo najbolji po pitanju servisa . Nije loše da brusilica ima potenciometar jer to povećava dijapazon primene . Sa Hitachi alatom postoji višedecenijski problem sa servisom jer delovi stižu iz magacina u Madjarsko a toliko su ažurni da sam ja recimo prekidač za šrafilicu čekao preko godinu dana , na kraju sam ga poručio direktno od proizvadjača Omron i dobio za 10 dana . A mislim da na prste jedne ruke mogu da se izbroje proizvodjači čija proizvodnja nije u celosti i jednim delom prebačena u Kinu . Da sumiram za profi upotrebu nikako ispod 1000 W i da ima potenciometar . Ja sam ti kazo a ti kako hoćeš
[ optimizator @ 04.11.2019. 01:58 ] @
Hikoki ili Hajkoki (koje li će se ime odomaćiti) i jeste bivši Hitači! Još godinu ili dve dok se rasprodaju sa skladišta zalihe sa starim brendom i posle se više i neće moći naći pod nazivom Hitachi. I da,kupili su i Metabo,tako da to sad više nije nemački brend nego japanski.

Što se tiče preporuke, moje iskustvo sa brusilicom Makita 9558 HN 840W je odlično.Imam je jako dugo i mnogo radim sa njom. Malo ćeš je teže naći već sad,ali se proizvodi u komšiluku kod rumuna pa budi uporan.Cena je oko 62 evra. Može se reći neuništiva u pravim rukama.
Ako hoćeš isto to ali još bolje kupi Makitu 9565CVR koja je jača, ima usporen start i održavanje obrtaja pod opterećenjem.Noviji je model pa neće biti problema sa nalaženjem.
Ima mnogo videa na jutjubu kako rade i kakva je unutrašnjost.
[ bordzija @ 26.11.2019. 15:38 ] @
Sve ti je to danas mačka u džaku, kolika garancija toliko i traju ležajevi. Možda malo duže kod profi varijanti. Ja sve staro što imam krpim i popravljam baš zato što je sve živi krš. Sve dolazi iz kine!
[ Java Beograd @ 27.11.2019. 07:38 ] @
Nema veze odakle dolazi, nego kakvi su delovi ugrađeni, i kakva je kontrola proizvodnje.