[ Milos.kostic @ 16.11.2019. 07:57 ] @
Pozdrav svima. Imam problem sa ta peći Magnohrom 3.5kw. Često mi izbacuje sigurnosni termostat, to jest svako veče kad uključim da se peć dopuni, i to na 2.u početku je izbacivala na bilo koju jačinu preko 2, zamenio sam oba termostata, zamenio sve žice novim, očistio je komplet i stavio novu vunu. I opet, uključim punjenje na 2,kad ujutru tinjalica ne radi, otvorim lim sa strane, opet izbacio. Peć je trofazna ali prevezana da radi na monofaznu, dakle greje, zagreva se, ujutru je vrela i dugo drži toplotu kad ne duva. Jedino što nisam menjao to su grejači, mada u pokazali da su ispravni ispitivanjem. Da li može da se desi da su oslabili ili da je jedan oslabio pa se druga dva pregrevaju? Peć je vruća na strani gde su instalacije, dok je na drugoj mlaka, skoro hladna.
[ Branimir Maksimovic @ 16.11.2019. 08:14 ] @
"Peć je vruća na strani gde su instalacije, dok je na drugoj mlaka, skoro hladna. "

Crko grejac izgleda. Ja imam neku stariju od mene a ja imam 50 godina, pa vremenom crkne pokoji grejac.
Zamenis grejac i pici dalje...
[ Milos.kostic @ 16.11.2019. 08:29 ] @
Unimer pokazuje da su grejači ispravni
[ gilopile @ 16.11.2019. 08:31 ] @
Ne verujem da je crko grejac, mozda je pec lose slozena, pa jedna strana grejaca lebdi u vazduhu ( tamo gde je pec hladnija ). I samim tim se grejac usijava vise nego sto treba i tu gde je teromo sonda sigurnosnog, dostize kriticnu temperaturu i izbaci.
Naravno, ovo je samo moje misljenje logicki razmisljajuci.
Da je crko grejac, ne bi ni grejao, da je prespojio na masu, to bi se primetilo, ne daj Boze.
Mozda sama sonda sigurnosnog nije na adekvatnom mestu, mozda je isuvise blizu grejaca.

Raskaci zabice sa grejaca i unimerom premeri omski same grejace ( moraju isto ili bar priblizno da pokazuju ) i premeri svaki ka masi. Ne sme da provodi ni malo na masu, koristi omsko podrucje MOhm za ispitivanje ka masi.

[Ovu poruku je menjao gilopile dana 16.11.2019. u 09:50 GMT+1]
[ Milos.kostic @ 16.11.2019. 08:54 ] @
Sigurnosni je nalegajuci, nije sa sondom. Gornji grejač je malo klimav to sam sad uočio, moguće da sam prilikom slaganja cigala slučajno jednu okrenuo naopako. To bi resilo problem grejanja druge strane, ali ne i sigurnosnog. Kad izvučem sondu radnog termostata, vrela je, a očigledno da sigurnosni odradi pre nje. Negde sam na forumu pročitao da je lik stavio parče pertinaksa između sigurnosnog i lima, da li je sigurno da se odradi to? Omski su grejači ispravni, iako pokazuju veliku vrednost pretpostavljam da je do slabe baterije na unimeru.
[ gilopile @ 16.11.2019. 09:00 ] @
Pa to da stavis parce pertinaksa da, naravno da ce da resi problem, ali ti moras da ustanovis zbog cega ne tom mestu zagreje toliko do iskakanja tog zastitnog termostata. Kako god da okrenes, on tu nabije 95C ili koliko god da je bazdaren taj sigurnosni, sto nije ok.

Nesto tu nije OK, cim ti je jedna strana hladnija, a kada je ona hladnija, to znaci da se sa grejaca ne rasporedjuje ravnomerno temperatura po svim ciglama, mozda zato nabije vecu temperaturu tu gde nabije.

Kada na celu povrsinu grejaca ravnomerno dodju cigle, onda on sam ne moze da nabije toliku temperaturu niti da se zazari toliko u tom delu da bi odreagovao sigurnosni. Jednostavno cigle tu toplotu sa grejaca upijaju i nedaju mu da se pregreje.

Mozda jesi lose slozio, cim se taj grejac lako pomera, sto znaci da nema dobar kontakt sa ciglama i greje ustvari vazduh, te se i sam pregrejava.

Nisam do sada rastavljao TA pec, pa neka mi neko kaze, da li postoji neko vezivno srestvo, kao malter koji se stavlja ispod i iznad grejaca da bi sa njega bolje provodilo na cigle? Ili cigle se samo bace na njega i to je to?
[ Milos.kostic @ 16.11.2019. 09:16 ] @
Cigle imaju zlebove gde samo legne grejac, nema vezivnog sredstva, grejac je knap sa ciglama. Otvoricu da proverim, kad se malo prohladi, mozda to pravi problem.
[ SlobaBgd @ 16.11.2019. 11:35 ] @
Proveri SVE kontakte u i oko TA peći: i kontakte viljuške (utikača) i utičnice u zidu, i sve žabice (buksne) na krajevima kablova u peći, kao i sve spojeve sa šrafovima. Može se desiti da neki od tih spojeva ima slab kontakt i da se sigurnosni termostat dodatno zagreva pa odradi (isključi) iako ne treba. Proveri i kakve su žabice (buksne), ako su mesingane zameni ih čeličnim.

Sondu radnog termostata gurni još malo u onu rupu u kojoj je sada, pa bi trebalo da radni termostat isključuje pre sigurnosnog, naravno ako je radni termostat namenjen TA pećima a ne neka zamena. Takođe, da li je radni termostat ispravan? Proveri da li "cakće" (radi li bimetal), a unimerom proveri i da l su svi kontakti unutar termostata ispravni (da li ima ili nema prekida između parova kontakata).
Citat:
Peć je vruća na strani gde su instalacije, dok je na drugoj mlaka, skoro hladna.

Ovo nije baš najjasnije... Ako misliš na bočne stranice peći, ne obaziri se na to, možda je na strani suprotnoj od instalacije bolja izolacija. Međutim, ako je cela jedna strana peći hladnija, verovatno je na toj strani više izolacije a na onoj toplijoj manje ili se pomerila pa slabije izoluje šamotne cigle.

[Ovu poruku je menjao SlobaBgd dana 16.11.2019. u 12:49 GMT+1]
[ Milos.kostic @ 16.11.2019. 12:54 ] @
Termostat je nov, zamenio sam oba termostata. Problem je postojao i pre zamene, tako da sam prvo na njih posumnjao. Sonda je skroz do kraja gurnuta, onda da probam da je malo izvucem, mada kažem vrela je sonda, dakle na dobrom mestu očitava. Termostat cakće, proverio sam glimericom kad je isključen, izlazni kontakti nemaju napon, kad se uključi na 1 napon ide na grejače. Ali mi i dalje nije jasno, uključuje se na 1 čak i kad je peć vrela,i evo duva još od jutros i dalje je poprilično topla, a termostat se ne pomera od 1. Jeste za ta peć taj termostat, 50-230c. Neka smešna sitnica me zaj..... ali ne mogu da uočim koja.
[ Living Light @ 16.11.2019. 13:05 ] @
Citat:
Milos.kostic:Peć je trofazna ali prevezana da radi na monofaznu,

Miloše, molim te, dozvoli jedan TEST.

A to je: Za prvo, okreni monofaznu viljušku, i tako ubodi u Šteker na zidu.

Usnimi,

-Da li se cela skalamerija ponaša isto?

Molim Te...aj ne bilo Ti teško.

Uzdravlje.
[ Milos.kostic @ 16.11.2019. 13:21 ] @
Pa će tako sigurnosni da bude vezan na nulu tj nakon radnog, grejači dobijaju fazu neprekidno a nulu kad se uključi radni? To je i moja ideja bila, ali nije rešila problem. Okrenuo sam opet svakako, pa ćemo da vidimo sta ce večeras da kaže punjenje.
[ Living Light @ 16.11.2019. 13:50 ] @
Miloše,
Ovo nije nikakvo moje Filozofiranje,

-Več je to provera grejača sa "Obe strane", sa "Fazom" ili eventualnim probojom na masu,
nadam se da razumeš o čemu pričam.

pOz
[ Milos.kostic @ 16.11.2019. 14:12 ] @
Nisam ni hteo da kažem da filozofiras, razumem o cemu pricas, probao sam i to, i probao da otkacim nule sa grejaca, uključim peć i na klemi gde je nula glimericom ispitam da li faza "stiže" na drugu stranu, i to je prošlo. Jedino mi ostaje da čekam da se ohladi i onda je otvorim i proverim cigle.
[ gilopile @ 16.11.2019. 15:27 ] @
Proveri ti cigle man.
Nema tu sta, ono sto je sigurno je to da se na to mesto gde dolazi sigurnosni usijava. Ne moze biti ni do mase, ni do faze, ni do krca palca, moze samo biti da grejac iz nekog razloga tu postize visoku temperaturu, a razlog moze biti jedino lose slozene cigle i grejac ne moze celom povrsinom da isporuci toplotu, vec se usijava jer lebdi.
Jednostavana skalamerija.
[ Milos.kostic @ 17.11.2019. 11:22 ] @
Poslednji red cigala je bio naopako, rešeno, sad termostat pokazuje tačnije, ne pali se i gasi više na 1 već na oko 2 jer se punila pec noćas. Ali opet izbacio sigurnosni 😂
[ gilopile @ 17.11.2019. 11:49 ] @
Sad je to ok oko radnog.
Napisi tacno specifikaciju sigurnosnog termostata.
Mozda je takav, izbacuje na nizoj temperaturi i nije bas predvidjen za tu pec ili montazu na tom delu.
Ima raznih, mozda je taj 130C a treba 150C...
Uglavnom ako pec ok greje, slobodno ugradi taj sa visom temperaturom okidalja ili taj, kako si vec zamislio, odvoji malo sa pertinaksom.

Izmeriti prvo temperaturu gde taj termostat naleze i onda usporediti. I onda se tacno moze zakljuciti koji je pogodan za to mesto.
Napuniti pec na MAX i onda meriti temperaturu na tom limu gde sigurnosni naleze i traziti pogodan termostat.
[ Milos.kostic @ 17.11.2019. 15:37 ] @
Ovaj je 130, i stari je bio 130. Probaću da premostim ovaj, da se napuni do trojke da vidim dal će da isključi radni, probaću i sa 150.
[ vstamenovic4 @ 17.11.2019. 16:52 ] @
Opterecenje!Ukljuci trofazni utikac u trofaznu uticnicu!Mozda ce resiti problem.
[ Milos.kostic @ 17.11.2019. 17:15 ] @
Da je opterećenje onda bi verovatno i viljuška bila topla, ili iskocio osigurač. Nemam trofaznu u toj sobi, zato je na monofaznu.
[ vstamenovic4 @ 17.11.2019. 17:33 ] @
>
[ gilopile @ 17.11.2019. 18:32 ] @
Trofa ili monofazna, nema veze sa ovim slucajem.
[ Milos.kostic @ 17.11.2019. 20:23 ] @
Rastavio je celu, onako vruću, i primetio sam da vuna na lim na kojem je sigurnosni ne naleze u potpunosti, već ima malo prostora izmedju. Pribio sam cigle malo više na tu stranu kako bi držale vunu, sad sigurnosni naleze direktno na vunu, pa ćemo videti noćas.
[ Milos.kostic @ 18.11.2019. 18:49 ] @
Problem rešen, kao što sam napisao, odvojena vuna pravila problem.
[ gilopile @ 20.11.2019. 14:41 ] @
Super.
Znaci to je bio razlog zasto se to mesto gde ide sig. termostat usijavalo.
Moglo je i sa onom plocicom izmedju term. i lima da se odvoji, u principu mu dodje na isto.

Najteze je to izbazdirati da okida samo u slucaju da radni zavari s i nakon 10-ak sati kad se TA usija da izbaci. E to su zezancije to uskladiti a da ne izbacuje kada se TA pec bas full napuni.
[ Milos.kostic @ 21.11.2019. 16:55 ] @
Peć se napuni na 3 za svega 6-6.5h,zavisi koliko se ohladila u toku dana.
[ Living Light @ 21.11.2019. 19:12 ] @
Miloše,
Da li si ti zadovoljan sa tim?

Ako jesi, To-Je-To!
[ bordzija @ 23.11.2019. 18:57 ] @
Isključuj jedan po jedan grejač i probaj, svake noći jedan. Više puta sam se sreo sa grejačima koji rade, greju ali posle izvesnog vremena izbacuje osigurač. Pred smrt grejač. Dal je žica, dal je keramika se raspala pa kada zagreje dodirne spoljašnji zid, dal poveća otpor.

Biće da si ti možda i više cigli loše složio? One se danas rasklapaju uz obavezno fotografisanje korak po korak i posle nema zime.

Pre par godina sam restaurirao dve kompletne peći, prebacivao sa dvofaznog na trofazno, menjao kablove, nove lampice, novi točkići, kablovi do termostata, remontovao ventilatore...

Farbao kompletnu peć u perla belu :-)
Žena insistirala jbg moram da priznam, uživao sam.
[ Grada22 @ 23.11.2019. 19:10 ] @

Jel moze shema kako dvofazno povezati grejace u TA peci?
[ bordzija @ 23.11.2019. 19:11 ] @
Imaš nalepnicu unutra na limu kada je otvoriš.

Ne kapiram zašto dvofazno, za svaku fazu ide jedan grejač.


[ SG kamikaza @ 23.11.2019. 19:38 ] @
Citat:
bordzija:


Pre par godina sam restaurirao dve kompletne peći, prebacivao sa dvofaznog na trofazno, menjao kablove, nove lampice, novi točkići, kablovi do termostata, remontovao ventilatore...

[ bordzija @ 23.11.2019. 20:14 ] @
Ijaoj moja greška lapsus.
[ gilopile @ 23.11.2019. 20:40 ] @
Dvofazno, a sto pa ne bi moglo?
Jedan grejac na jedni i druga dva na drugu.

[ bordzija @ 23.11.2019. 20:50 ] @
Može al zašto? Poenta trofazne struje je da se rastereti instalacija kada su u pitanju veliki potrošači.
[ gilopile @ 24.11.2019. 05:14 ] @
Naidje se na svakakve probleme, pa i na taj da u kuci/stanu ne radi jedna faza i onda sta drugo nego pec premostiti da sva tri grejaca rade na 2 faze dok se problem sa fazom ne resi.
Kako pec moze da se premosti da radi na jednu fazu, isto tako moze da se napravi da radi na 2.
Trecu fazu mozda hocu da dam komsiji da se koristi jer su mu isekli struju...
Pogotovo na selu, zabiti, kuce i instalacije stare 100 godina. Na banderi lako ode jedna faza, crkne zica, osigurac...Pa dok to EPS ne sredi prodje ihaj vremena...
[ bordzija @ 24.11.2019. 07:17 ] @
Lakše ložiti nego prespajati faze naročito na selu 🤔 uopšte je sumanuto grejati se na ta peći i slično u 21 veku.
[ Branimir Maksimovic @ 24.11.2019. 07:20 ] @
Vidi, struja je i dalje najjeftinija za grejanje... a na drva se grejati u gradu u 21. veku.... :P
[ gilopile @ 24.11.2019. 13:46 ] @
Citat:
bordzija:
Lakše ložiti nego prespajati faze naročito na selu 🤔 uopšte je sumanuto grejati se na ta peći i slično u 21 veku.


Naravno, nema grejanja bez vodr.
U selu, gde imas uslova da tovaris i dovlacis drvo, samo lud covek ce da se greje na ubogu TA pec.

Komsija se do skoro grejao na TA ( jbg, mala deca ) i na drva lozio na dva mesta.
Prelomio letos i ugradio Kepo pec na pelet i radijatore i cao dovidjenja. Sune pelet i dva dana je miran, samo dozira i ebava...pali na dugme...:D
[ vstamenovic4 @ 24.11.2019. 14:04 ] @
Vidi, drva,ugalj i sporet na grejanje su i dalje najjeftiniji za grejanje...a na struju se grejati u gradu ili selu je najskuplje!
[ bordzija @ 24.11.2019. 14:07 ] @
30 kila peleta na leđa svaki dan i bog da ga vidi dok ne crkne elektronika, ventilator ili ako ništa drugo nestane struje. Lopatanje je zakon, ugalj mila majka. Sećam se davno drugar imao staru kućicu 70 m2 na voždovcu, kameni ugalj 100 maraka za celu sezonu u kući ko u paklu vruće samo piči peć.

Ja se tih godina nasmrzavao imali grejanje preko toplane koje nije ni radilo. Prvu klimu montirao zbog grejanja.

Moja neka hierarhija je:
Ugalj
Inverter klima
Drva
Ta peć
Pelet
Plin
Ic kvarcne grejalice kaloriferi.
Etažno

Centralno preko toplane je najgora i najskuplja moguća opcija.
[ Branimir Maksimovic @ 24.11.2019. 14:17 ] @
Citat:
vstamenovic4:
Vidi, drva,ugalj i sporet na grejanje su i dalje najjeftiniji za grejanje...a na struju se grejati u gradu ili selu je najskuplje!


To pod uslovom da imas funkcionalan dimnjak :)
Mi smo se prvo grejali na ugalj i naftu pa se pre vise od 40 godina presaltovali na struju... e sad modernija varijanta je
centralno, ali ovi traze 5 soma evrica od svakog stana za uvodjenje, a onda da udaraju po usima sa 10 soma dinara mesecno.
To nije proslo u mojoj zgradi...

[ gilopile @ 24.11.2019. 14:26 ] @
Siroka je to tema.
Jbg, greje se ko kako moze, kako je u mogucnosti i kako mu najlakse.

Bitno da pecka nije hladna, a sad koja je, nije ni bitno u principu. :D

Meni u radionici/sobica dovoljna radijator grejalica, ona krs od 750-2000W. Meni i na 750W zagreje + svetla, monitori i ostala cuda sto greju i toplo je.
Neko bi se smrzo sa ovim, jbg. Ko im kriv kad grade dvorce...:D

Sto se mene tice, ako se grejes na struju, onda ipak TA.
[ bordzija @ 24.11.2019. 15:45 ] @
Auuu gilopile mislio sam da si moderniji al ti stara garda.

Što se tiče kuće sve sam probao, jedino je loženje i inverter klima, sve ostalo je smrzavanje i tiha patnja a koštaaaa.
[ bordzija @ 24.11.2019. 16:00 ] @
Neego hteo sam da ugradim u ta peć svojevremeno 3 bežična prekidača koji bi bili povezani na conradov daljinski koji je imao tajmere, termometar uglavnom programabilan. Daljinski bi palio grejače po jeftinoj struji a izduvavanje bi bilo podešeno prema termometru u samom daljincu. Sveukupno 50 evra.

Danas sve to može da se odradi preko sonof pa aplikacijom da se reguliše?


[Ovu poruku je menjao bordzija dana 24.11.2019. u 18:30 GMT+1]
[ gilopile @ 28.11.2019. 11:48 ] @
Moze to da se zbudzi lako, samo ti treba jaci kontaktor i digitalija tajmer kakav god, to je najjeftinija stavka, jer kinezi to stancaju za nekoliko dolara.

Jedino ti jaci kontaktori su malo skuplji.

Al sve u svemu, manuelizacija je mama. Sve to izbeci ako nije bas preterano moranje.
Ljudi su se ulenjili maksimalno i samo izmisljaju. Cu, sad cu mobilnim da palim potrosace po kuci :D
Ostaviti takve bez struje jedno 10 dana da dodju sebi :D
Moze sada da mi iseku struju, ja se necu mnogo strecnuti. Nalozim smederevca i mogu da se grejem, kuvam, grejem vodu za kupanje...:D :D
A sta ce on? Samo ce da blene u tel dok mu traje baterija i da place.
Covek se jako brzo prilagodi na sve uslove.
Za te pare koliko kosta ta skalamerija mogu da kupim 2 metra drva i da se grejem pola zime maltene :)

[Ovu poruku je menjao gilopile dana 28.11.2019. u 13:01 GMT+1]
[ bordzija @ 28.11.2019. 23:11 ] @
Baš me čudi da neko danas kupuje drva u Srbiji :D