[ bordzija @ 10.01.2020. 00:19 ] @
Pre neki dan rekoh da obradujem starumajku ili taštu, poručim fritezu na vruć vazduh, bez upotrebe ulja. Uzeo dam kineza 2,5 l zapremine 1500 vati za 4800 din. Pomalo skeptičan, kupim danas smrznuti pomfrit, sunem u njega i okrenem 200c 25 minuta.
Bogme izađe pomfrit pečen.

E sad, zanimljivo je da sitniji komadi se osuše, krupniji se uskuvaju unutra površinski dobiju onu boju ali su nekako suvi što je i logično. Probaću u budućnosti da dodam malo putera ili masti, malo ću eksperimentisati sa time.
Meso još nisam pravio, vidim mogu kolači, hleb, riba i još štošta.

Prost programator koji cakće ko bomba na kraju zvrcne, termostat i to je to. Čuje se ventilator kao malo jače napajanje za komp.

Kako vam se čini ova ideja fena?


[ mjanjic @ 10.01.2020. 03:50 ] @
Pa, kao rerne koje imaju ventilatore za bolju cirkulaciju toplog vazduha, samo u manjem pakovanju.

Ja sam kupio nešto sa 7-8 funkcija (kuvanje, dinstanje, barenje, itd.), ali još nisam stigao da probam. Imaju i one "turbo-pećnice" koje mogu da urade isto što i ta "friteza na vazduh", samo imaju još različitih modova rada, ali ona koju sam ja video pre 10-ak godina je dosta veća od ovih što su sad u ponudi, ali je i koštala 200€.
[ bakara @ 10.01.2020. 10:34 ] @
Ideja kao ideja je dobra, samo sto naziv nije ispravan jer to onda nije friteza koja przi hranu vec mala rerna koja pece hranu vrucim vazduhom.

Mogao si te krompirice da peces i u rerni isto bi dobio.
[ Java Beograd @ 10.01.2020. 10:56 ] @
Mi u kući već godinama ne pržimo kromiriće u ulju (dal' friteza, tiganj, šta god ...) nego na pleh pa u rernu.
Naravno, zaulji se to malo, uglavnom posle vađenja iz rerne, a može i malo masti da se doda, uz so i začine.
A još češća je varijanta da se preko krompirića (na plehu), poređaju šnicle svinjskog vrata ili kakvo god drugo meso, zgodno za rernu.

Detalje ne znam nisam ja ovo uveo, nego moja gospođa.
[ bakara @ 10.01.2020. 11:16 ] @
Pa to je prevara, nista bez ulja i masti
[ eeestablishment @ 10.01.2020. 13:46 ] @
Citat:
bordzija:
Pre neki dan rekoh da obradujem starumajku ili taštu, poručim fritezu na vruć vazduh, bez upotrebe ulja. Uzeo dam kineza 2,5 l zapremine 1500 vati za 4800 din. Pomalo skeptičan, kupim danas smrznuti pomfrit, sunem u njega i okrenem 200c 25 minuta.
Bogme izađe pomfrit pečen.

E sad, zanimljivo je da sitniji komadi se osuše, krupniji se uskuvaju unutra površinski dobiju onu boju ali su nekako suvi što je i logično. Probaću u budućnosti da dodam malo putera ili masti, malo ću eksperimentisati sa time.
Meso još nisam pravio, vidim mogu kolači, hleb, riba i još štošta.

Prost programator koji cakće ko bomba na kraju zvrcne, termostat i to je to. Čuje se ventilator kao malo jače napajanje za komp.

Kako vam se čini ova ideja fena?




Probaj celo (neko manje ) pile da vidimo kako ce da ispadne .

Kao ideja je dobro , pece se bez dodatne masnoce .

Inace nisam od nekih koji se groze ulja , cak sta vise zelja mi je da probam i nesto ovako .



2x prze i potapaju piletinu u ulje , verovatno je razlicita temperatura u pitanju kako bi na kraju postala hrskava .
[ bordzija @ 10.01.2020. 14:22 ] @
Tehnički gledano ja se grozim biljne masnoće sem maslinovog ulja samo isključivo za salatu (bez termičke obrade), notmalno ekstradevičanskro koliko je to moguće nabaviti. Volim pomfrit ali za njega baš ide velika količina ulja ili masti koja kasnije može samo da se baci.
problem kod ovakvih sistema pripreme hrane na vruć vazduh dolazi do sušenja hrane, verujem da bi i neke pripreme tipa pohovanja ili marinade znatno smanjile dehidraciju namirnica tokom priprema? U planu mi je u narednom periodu da probam sve i svašta, normalno da ne izbije neki rat u kući sobzirom da pećnicu tašta mrko gleda od prvog trenutka i pita kad će da "ode"

Zanima me i priprema povrća u ovakvim sistemima, uopšte sve pomalo ću da probam. Probao bih i sa umotavanjem u foliju kako bi se stvorio efekat ispod sača. Mala je sredina u pitanju pa može da se igra.
Nabavio bih i neke male zemljane posudice pa bi tu moglo i da se kuva? Sve u svemu zanimljiva igračka.

Imamo i tu rernu sa duplim ventilatorom ali to nije to, ide mnogo masti i ulja.


Više sam za ovakve recepte:



[Ovu poruku je menjao bordzija dana 10.01.2020. u 15:41 GMT+1]
[ bakara @ 10.01.2020. 14:43 ] @
^^
Ovaj gore ti koristi susamovo ulje a i druga

btw;
Mnogo je velika greska bezati od biljnih ulja ona su vrlo korisna, a i sva jela su sa njima ukusnija.

kao sto rekoh gore, moze to bez ulja, ali nije to ono pravo



[ bordzija @ 10.01.2020. 14:49 ] @
Mora bez ulja ali sa svinjskom mašću, premotaj koliko je karcinoma bilo pre pojave suncokretovog ulja. Evo gledam, uglavnom tu suvoću reše sa marinadom u kojoj je puter ili možda ponaški svinjska mas' da se dodaje.
Čini mi se da je ovo super aparat samo treba imati štimunga koliko mi se čini.

Marinada puter, biber, aleva i vozi.

Margarin je no1 za zakrečenje. Uopšte su sve biljne masti uz termičku obradu čist horor! Zato sam i kupio ovo sokoćalo.
[ Java Beograd @ 10.01.2020. 14:59 ] @
Sve je to zdravo: i ulje, i puter, i svinjiska mast ... samo naravno -> umereno. Ne treba izbacivati ni jedan oblik masnoća.

Naučni podaci ukazuju da je svinjska mast bolja za termičku upotrebu, a biljna ulja za hladnu uptrebu. I ne preterivati sa zasićenim mastima. Kao što ne treba preterivati ni sa čim drugim.
[ gilopile @ 10.01.2020. 15:01 ] @
Sad moras jos jedan da kupis za tastu, jer si taj prisvojio. :D

Pomfrit bez ulja kao i poljubac bez brkova :)
[ nkrgovic @ 10.01.2020. 15:04 ] @
Ovo je jako bitno da se shvati! Postoje biljna ulja koja su zdrava za termicku obradu, tipa ulje od kostice grozdja, ali npr. maslinovo ulje ne treba prziti jer je nezdravo (ima dokaza da je kancerogeno). Mi kuci kupujemo njega za przenje, nema nikakav ukus i ne odmaze za bilo koja jela. Svinjska mast, da, isto ne smeta nista da se przi. Moze da se na primer, przi i bez masti, samo na slanini - moj sin voli kad bacim slaninu na tiganj, pa mu samo na toj masti isprzim jaja na oko. :)

edit: Odgovor na ovo sto je Java pisao, ulete mi gilopile izmedju :)

[Ovu poruku je menjao nkrgovic dana 10.01.2020. u 16:16 GMT+1]
[ component @ 10.01.2020. 15:09 ] @
Mi smo imali loših iskustva baš sa ovakvom fritezom kao sa slike što si postavio.Ručka se odvalila iako nikada nije bilo nešto teško u posudi (anti reklama za Delimano).
Što se tiče ukusa pripremljene hrane, zadovoljni smo.
[ gilopile @ 10.01.2020. 15:12 ] @
Citat:
moj sin voli kad bacim slaninu na tiganj, pa mu samo na toj masti isprzim jaja na oko. :)


Nema bolje od toga.
Isto domacu kokos u rernu i onda posle na pola pecenja samo dodati krompir i sve zapeci. Kokos pusti dovoljno masnoce i ne treba dodavati ulje, samo jako malo masti na pocetku i vode i to je to. Od zacina samo so i malo papra...Obavezno domaci crveni krompir, kupovni bez ukusa ne dolaze u obzir. To smece nije nizata.
[ bakara @ 10.01.2020. 16:31 ] @
Sve je to zdravo kada se koristi umereno...i sve moze da bude nezdravo ako se koristi neumereno...

ljudskom organizmu su neophodne masti za pravilno funkcionisanje.
ako mislite biljna ulja samo da zamenite svinjskom mascu brzo cete videti posledice toga



[ bordzija @ 10.01.2020. 17:38 ] @
Ali biljne masti su postojale u tragovima do pojave industrijalizacije, recimo pekarski margarin koji se gura u sve i svašta. Znači maslinovo ulje da, ostalo ne.

Evo malopre sam napravio pomfrit, u pola pečenja sam viljuškom namazao malo svinjske masti na pomfrit, prodrmao i posle 25 min izvukao perfektan pomfrit!

U donju posudu može i voda da se doda! Onda se hrana peče na pari!
[ bakara @ 10.01.2020. 17:52 ] @
da, ali pomfrit na pari se ne moze zvati pomfritom,
takodje ni sa svinskom mascu pomfrit mirise na mast i nije hrskav.

Svinjska mast moze jedino da se upotrebi za spremanje jela od mesa i srodna jela jer ima specifican miris.
[ bordzija @ 10.01.2020. 18:06 ] @
Ne bih se složio, postoji i rafinisana mast za sladokusce a bogme se prave i vanilice od svinjske masti :-)

Ovde se ne prži na gilo svinjske masti nego se doda u procesu pripreme pola male kašičice masti i dobro promeša pomfrit. Samo da se namasti površinski.

Bogme je bio hrskav jedino se nije osušio skroz po ivicama i manji komadi dehidrirali. Odličan je pomfrit ispao, isti kao u meku!

Sledeće je kupovina krompira, guljenje pa pečenje sa i bez kuvanja pre ubacivanja u mašinu. I naravno uz malo vode na dnu.

Sutra pileća krilca, brokuli, boranija.
[ bordzija @ 11.01.2020. 11:29 ] @
Juče pravio kesten u mašini, potopio kesten sat vremena, rasekao, ubacio u mašinu sa malo vode na dnu i ispao je vrhunski!
Danas pileća krilca odstojala u fiš sosu, belom luku, limunskoj travici, biberu... Će da vidimo.
Javljam rezultate.

Sutra vrat sa krompirićima.
[ gilopile @ 11.01.2020. 18:29 ] @
Vrat sa krompiricima u draj kuketu - nemoguce :D
Sibni ti to, brate Bordzija u jedan pleh pa u rernu na 180c 45 min sa kasikom masti i onda napisi utiske :D
Odmah ces to sokocalo da odlozis negde i neces ga vise vaditi.

Isto ja, kada sam kupio mikrovalnu, probao jednom neko jelo sa povrcem i otada samo grejem vodu za kafu u njoj :D A ima i bajagi gril, ali njemu treba 8 sati da radi da bi ispekao krompir, tj rasusis ga.

Isto kao pizza. Kakvu god da napravis, ako je ne peces 5 min na 450-550c, mozes ga ebati, to nije pizza, vec rasuseno i dehidrirano testo sa prilogom. Jedina fora je u tome da se brzo brzo pece na visokoj temperaturi, i ostace nadjevi socni, a testo prhko na krajevima i lepo mekano u sredini, vise gumasto sbog temperature pecenja.
Isto kao i somun za cevap.
Milion nekakvih recepata, a ustvari recept je voda, so i brasno i kvasac. Caka je u mesenju i pecenju 3 min na ~800c. Svaki, ako se ne pece ovako, ce biti kao najobicnija domaca lebcina i nista vise. Gumasta tekstura i ujedno socno je upravo znbog toga sto se tako pece, a ne u izboru `tajnih` sastojaka.
Zato to nije moguce u kucnoj radinosti napraviti, jer treba pec koja razvija bar 700c i masina koja ce neprestano mesiti to testo bar sat vremena.
Moze da se mesi i rucno, pa ostavi sat, pa opet premesi, bice to ok i moze da se malo pobrasni i baci na tavu prethodno jako zagrijanu i onda pece minut sa jedne i minut sa druge. To je napribliznije pravom somunu koje se moze napraviti kod kuce.
[ optix @ 11.01.2020. 19:33 ] @
Citat:
nkrgovic:
Ovo je jako bitno da se shvati! Postoje biljna ulja koja su zdrava za termicku obradu, tipa ulje od kostice grozdja, ali npr. maslinovo ulje ne treba prziti jer je nezdravo (ima dokaza da je kancerogeno). Mi kuci kupujemo njega za przenje, nema nikakav ukus i ne odmaze za bilo koja jela.



Ovo je zapravo, vrlo netacno! Vecinski sastav ulja od kostica grozdja su poli-nezasicene masne kiseline (vise od 2/3) - koje su najneotpornije na termicke promene, i najlakse oksidiraju.

Ukoliko nesto uopste morate da przite, najbolje je da se to radi na masti (zasicene masne kiseline). Ulja, u malim kolicinama, su za salatu, a ne za bilo kakvu termicku obradu.
[ bordzija @ 11.01.2020. 21:03 ] @
Sutra pravim vrat sa krompirićima, polako ulazim u fazon. Prvo pržiš meso sa malo putera, posle kada to ocediš u pomfrit, na kraju povrće. Danas pravio krilca sa brokulom i pomfritom. Delikates!

Hvala za info gile što se tiče leba, mi se pitali večito šta je probl. Običan leba izađe fin iz rerne. Pokušaću ovih dana u ovom sokoćalu da napravim zemičke.

Ps. Krompir je domaći iz radnje nije smrznut nisam ga ni prao ni kuvao pre friteze. Malo je sladunjaviji što se meni đa.

[ eeestablishment @ 12.01.2020. 14:30 ] @
Krilce izgleda kao kuvano , verujem da je socno i slicnog ukusa kao iz ( vatrostalne ) kese .

Kako bi se ispekli deblji komadi mesa ili recimo celi pilici ?
[ bordzija @ 12.01.2020. 19:12 ] @
Pojma nemam, nije ova friteza velika, 2,5 litara, moglo bi da stane manje pile u komadu, veće u delovima ali tu je fora u kruženju vrelog vazduha. Konkretno ova tura je bila potopljena celu noć u fiš sosu i još nečemu pa je ispalo onako fino, lepljivo i preukusno. Druga tura krilaca je bila bez i koža je bila hrskava i rumena. To nisam fotkao mada i ovo ne izgleda bajno bez blica. Vidiš da je pomfrit reš ako na to misliš? Dobro je cvrćalo svaki put kad izvadim da protresem.

Sutra valjda budem pravio vrat pa ćemo da vidimo :)
[ mjanjic @ 12.01.2020. 20:30 ] @
Meni nekako lepše iz krčka, ostavi 8-12 sati (ono, zaboraviš kad je uključen).
[ bordzija @ 13.01.2020. 01:36 ] @
Sad sam izbacio 3 lepčića sveukupno 600 gr brašna. Kad se malo olade će vidim kaki su. 15 minuta na 200-180°

[ gilopile @ 13.01.2020. 03:27 ] @
Ne izgleda uopste lose.
Rodio tako vruc za sunku i dobar kackavalj pa uz casu kefira.
Ili ubaciti grilovanu sniclu, sitan beli sir, crni luk na krupne kockice i tucana ljuta paprika. :)
[ SASA M. @ 13.01.2020. 03:56 ] @
Gilopile, zabranjujem ti da pricas o hrani kad sam gladan!
[ bordzija @ 13.01.2020. 11:53 ] @
Izuzetno je mekan a kora tanka, pravi somun. Još samo da uđem u fazon i eto somuna za male pare. Dal prvo da užarim sokoćalo pa da stavim testo do sada sam stavljao pa uključim.



Evo i video:

[ gilopile @ 13.01.2020. 13:47 ] @
Izvini Sale, nece se ponoviti

Bordzija, pa da, probaj prvo da ugrejes to na max pa onda stavi testo. Al somun treba da je dosta tanji, bas zbog toga da se sto pre ispece i da ostane korica i nesto malo mekonog unutra, al opet to sve dobije gumenastu teksturu, a nikako kao neki hleb. A to je samo zbog visoke temperature i kratkog pecenja, jer se onda testo ne rasusi.

Probaj tako u to sokocalo, a probaj i na tavi. Ugrej neku teflon ili kakvu god, keramocku koja se manje lepi. Umesi testo i isto tako tanko, manje od debljine prsta pobrasni samo i baci na vrelu tavu i peci minut sa jedne i minut sa druge. Bude odlican somun.

Probao ja somun u svakakve rerne i nema sanse. Najjaca koju sam imao je pekla max 350C, al i to nedovoljno. Treba mu vise od 7,8 -10 min da se dobro ispece, al se ipak za to vreme rasusi i nije to to. Jedino na vrelu tavu se moze u kucnoj radinosti ili nabudziti neke grejace dodatne u rernu, sto mi je i ideja da napravim.

Kupio skoro neku mini rernu, ok je, al djavo ne moze ni 300C da postigne, pa sam razmisljao da ubacim jace grejace u nju Bila bi dobra za pizza i somune.
[ bordzija @ 13.01.2020. 14:11 ] @
Pazi onda tebi treba rerna sa pirolizom koja je na 500 stepeni :D

Probaću sledeću turu da užarim i stavim tanje testo, ovaj put je išlo malo teže jer samo sa jednom rukom mesim, drugu šaku sam povredio pa izbegavam da je kvasim i prljam. Ovo su bile jednoruke lepinje :D
Više poraste testo kada se opali na 200 pa smanji na 160 nego sve vreme na 200.
Zanimljiva je zezalica, tašta je prezire, ne može očima da je vidi, samo pita kad je nosim iz kuće.

Šta ti je stara škola, juče je šporet bio u pogonu od ujutro do uveče, celo pre podne se kuvala supa a popodne cvekla. I posle se pitaju što je račun za struju 5000 din bez grejanja u kući sve led rasveta, posle 12 se uključuju veš mašina i pranje sudova.

U ovo sokoćalo može da se doda malo vode na dno kako bi se peklo/kuvalo na pari? I to ću da probam. To ću i za povrće ubuduće da koristim.
[ gilopile @ 13.01.2020. 14:40 ] @
Probaj i to sa malo vode dole.
Mada, obicno hleb ili sta god, kifle, peciva i sl nije lose kada se izvade iz rerne pokriti vlaznom krpom da malo omeksa...moze i peskir i da se dobro ususka i sva vlaga koja bi inace izasla iz vrelog testa ce ostati unutra.
Stvar ukusa, neko voli da hrskavo, neko da je mekano...

I treba da se kuha. Ranije, na smederevce vecito od jutra do mraka su bile nekakve serpe, ceo dan se nesto krckalo :D

Jucer sam pravio spagete bolonjeze i sam sebe odusevio. Da li je do dobrog mesa ili vremena kojeg sam imao za pripremu, jbmlga. Savrsene ispale, davno bolje ne pojedoh.
Nasao neke spagete za 55din 400gr, nije neka marka, ali ja se iznenadio kako su dobre. Dorum su isto odlicne, a nisu skupe. Ove neke u crvenoj kesici, mislim da pocinje sa A...videcu posle na kesi kad izrckam iz kante :) Ne mogu da se raskuvaju kao pojedine i uvek ostanu aldente. Dok sam imao problema ranije da nadjem dobre spagete, sve neki posni krs koji se raspada. Spagete bez jaja, pa koji racku ih onda i moze povezati da se ne raspadnu :D

A pizza kada pravim, uvek ovu moju malu rernu ukljucim na max i onda posle pola sata napravim i ubacim i vreme pecenja je negde oko 5min, e kada bi bili grejaci jaci da se svede na oko 3min bila bi prava. To sto se rasusi ja nadomestim tako sto malo vise maslinovog ulja stavim odozgo...dobije lep smek, a i ne rasusi se toliko.


[Ovu poruku je menjao gilopile dana 13.01.2020. u 15:52 GMT+1]
[ bordzija @ 13.01.2020. 14:58 ] @
Jeste ali to ulje nije za termičku obradu jer postaje otrovčina, namaži mas' ja tako pomfrit blagosiljam sa pola kašičice da vidiš kako zasija u sekundi!

Durum testenina katastrofa samo brašno i voda. Imaš domaće da kupiš na pijaci ako si lenj, može i da se pravi.


[Ovu poruku je menjao bordzija dana 13.01.2020. u 16:12 GMT+1]
[ gilopile @ 13.01.2020. 15:19 ] @
Jbmlga, od vajkada stvaljam maslinovo na pizzu, nekad pre, nekad posle pecenja. Ma sve je to ok.
Durum sam nedavno prvi put probao i svidela mi se, ne zbog ukusa, koji generalno pored svih soseva jednostavno ni ne osetis, vec zbog toga sto se ne raspadaju kao neke. Ja bas rekao prodavacici da te neke posne ne valjaju, a ona meni, pa nemoja da kuvas duze od 5 min :D A one se raspale posle par minuta. Tvrde ko kamen a vec se raspale. Dobio rezance umesto spageta, poludeo sam bio.Onda lepo skuvao krompir i napravio pire, to uvek moze da prodje :)

Pravim i domace, naravno. Ali nekada me bas mrzi. Domace su mi uvek ukusnije. Nisam na pijaci nikada kupovao spagete. Jesam domace rezance za supu i oni su milina, zuti kao dukat.
[ bordzija @ 17.01.2020. 17:27 ] @
Oprao sam i spakovao fritezu za neka bolja vremena, ipak su to ćorava posla, zadnji put sam napravio pomfrit i ispao je poluživ pa sam se smorio. U principu zanimljiv uređaj ali ne možeš puno u njemu da napraviš, par bataka, šaka pomfrita, jedan karabatak, jedna šnicla i to je to. Ako sipaš po njihovom uputstvu ostane poluživo jer je hrana slepljena međusobno. Ako sipaš malo, hoće da izgori. Ako stalno vadiš da bi protresao kako bi se bolje ispeklo/skuvalo - otpadne ti ručka i lonac padne na prste nogu.
Sve u svemu očekivao sam više.

Sad će ljudi da kažu kako tražim dlaku u jajetu e pa nije, očekujem da stavim, protresem jednom i to bude savršeno pečeno a ne tu ja sad da trista puta probam kako bih ušao u fazon.
[ bakara @ 17.01.2020. 17:44 ] @
Ja sam se vec zacudio da si nasao jednu stvar kojom si zadovoljan
[ SG kamikaza @ 17.01.2020. 18:22 ] @
Masoni, zeleni krediti i bankarski lobi.... i odeeeeee pecenjara 😁
[ eeestablishment @ 17.01.2020. 19:28 ] @
Citat:
bordzija:
............................... ipak su to ćorava posla, zadnji put sam napravio pomfrit i ispao je poluživ pa sam se smorio. U principu zanimljiv uređaj ali ne možeš puno u njemu da napraviš, par bataka, šaka pomfrita, jedan karabatak, jedna šnicla i to je to. Ako sipaš po njihovom uputstvu ostane poluživo jer je hrana slepljena međusobno................................


A oni reklamiraju kao da puna posuda bataka moze da se ispece . . .
[ bordzija @ 17.01.2020. 19:34 ] @
Može ako ih fiksiraš super lepkom tako da se ne dodiruju. Inače to sve ostane nekuvano, meso tvrdo živo. Moraš stalno da vadiš i mlatiš kako bi se promešalo, onda ti u jednom trenutku otpadne ručka i ceo usijani lonac se strmopchi na nožne prste.
[ eeestablishment @ 17.01.2020. 20:02 ] @
Citat:
bordzija:

Zanimljiva je zezalica, tašta je prezire, ne može očima da je vidi, samo pita kad je nosim iz kuće.



I taste su ponekad u pravu .

Inace i moja majka se zainteresovala za tu spravu , videla u reklami ( delimano ) kako su ispekli celo pile . . .

Dobro je sto si iskustvo podelio sa nama , ocigledno da za viseclanu porodicu nije prakticno a za samce

mozda i prodje da se malo igraju i pecu neku manuju kolicinu
[ bordzija @ 17.01.2020. 20:34 ] @
Jedino nisam probao ove pohovane smrznute stvari. Nekako mi se čini da ovo dobro peče samo smrznute namirnice, smrznuti pomfrit ispada bez greške ali bajo moj 150-200 dinara kilo preskupo. Nekom drugom prilikom ću da se igram ponovo.
[ mjanjic @ 18.01.2020. 03:18 ] @
Danas vidim to čudo na vazduh u Maxi-ju, Delimanov, 15000 din., oni nisu normalni.

A za to zamrznuto... kupovao ja jedno vreme, uz gomilu drugih stvari, ono nemačko (ili belgijsko) povrće koje ima u Tempu, ima tipa Bungur, Qinoa, i slično... dok nisam video da košta 400 dinara (oni natrpali gomilu papirića za 100 neki stvari u zamrzivaču, pa nisam ni video koliko to čudo košta).

Onda vidim da je na svim mestima recimo povrće za đuveč i neke te slične varijante ispod 200 dinara, često i 120 din., a recimo kineska smeša povrća (npr. za piletinu u voku) je preko 250, nekad i 300 dinara. Pravo dranje, tako da je bolje kupiti sveže povrće, ono ionako ne traži dugu termičku obradu.
Jedino što ne mogu da napravim su oni začinjeni krompirići u Lidlu (potato wedges), još se dodaju pileći kroketi...
[ bordzija @ 18.01.2020. 12:28 ] @
To povrće što je deleze, belgisjska mlada boranija, brokuli i slično je sjajnog kvaliteta. Probaj to da odmrzneš i nešto frikomovo pa ćeš da vidiš kako od frikoma ostane šaka jada, sama voda.
[ gilopile @ 18.01.2020. 13:09 ] @
15000, majko mila, ludih li ljudi. To ne vredi realno ni 3000.

Ovo je mama:


https://www.tehnomanija.rs/bel...ini-sporeti-i-pec-kf-6125.html

Mala, zgodna i pece u fulu.

Ja skoro kupih ono zamrznuto povrce za francusku salatu, a unutra sam krompir, dva zrna graska i nekoliko kockica mrkve :D Predrgli se, zali Boze bacenih para. Bukvalno 200 din me izasao jedan osrednji krompir.
[ ademare @ 18.01.2020. 15:07 ] @
Naravno da je 15.000 din Ludilo od cene . Nije ni ovo Bordzijino bas jeftino :

https://www.winwin.rs/friteza-...s-css-5006b-1500w-1164688.html

Ali je ipak dosta manje od 15.000.

Krompir koji se kupuje - pomfrit zaledjen , je vec polu przen ! Zato ispadne solidan u ovom sokocalu . Ziv ispadne jadan .

Prosle godine u ovo vreme je bila Nestasica krompira pa je bio 100 din. svez ! Tada se isplatilo kupiti ove zaledjene po akcijama . Danas kada je krompir na dzak od 10 KG 35 din , zaledjeni krompir je preskup .

Od povrca je povoljan i kvalitetan Grasak ! Naravno na akcijama . Evo gledam u ponedeljak ce biti u Lidlu domaci 1.25 KG za 140 din . Grasak je kvalitetan i jeftin , ali on se ne pece
[ mjanjic @ 18.01.2020. 16:21 ] @
Citat:
bordzija:
To povrće što je deleze, belgisjska mlada boranija, brokuli i slično je sjajnog kvaliteta. Probaj to da odmrzneš i nešto frikomovo pa ćeš da vidiš kako od frikoma ostane šaka jada, sama voda.

Znam, nego kažem da je cena oko 400 dinara... ima 3 vrste, koliko sam video: Bulgur, Quinoa i Linzen, ali sa piletinom je fenomenalno. Takođe je imala 4. varijanta, nešto "Gegrilde groenten", i to je odlično sa piletinom, a mislim i da je i nešto jeftinije.
Ima smisla kad se podeli na 2-3 obroka, ovako ako sve spremim odjednom jer me mrzi da stavljam u zamrzivač kad otvorim kesu, definitivno se ne isplati, a nije ni zdravo za liniju :)
Ali, koliko košta kesa toga, nije ni mnogo koliko košta ona varijanta smeše za kineski vok i slično (kineski mix). Sve to kad se kupuje sveže na kilogram, može da se dobije bar 5 puta veća količina za istu cenu, a sada čak ima dosta specijalizovanih prodavnica koje prodaju samo voće i povrće.


Citat:
gilopile:
Ovo je mama:
https://www.tehnomanija.rs/bel...ini-sporeti-i-pec-kf-6125.html
Mala, zgodna i pece u fulu.

Kad sam kupovao jedan, da može da se "šeta", ipak sam uzeo MBS iako je bio "malo" skuplji, ima duplo staklo na vratima i sa zadnje strane neku izolaciju. Jedina "mana" je što ima dve ringle, dok ti neki kineski modeli imaju 3, odnosno imaju onu malecnu za kafu.
[ bordzija @ 20.01.2020. 01:31 ] @
Ja sam taj colossus kupio preko kp i izašao me 4800 dinara plus ptt :D
Inače taj pekač na vrući vazduh možete i sami da napravite od pištolja za guljenje farbe, samo se doda termostat hehe a može i da kokiča po potrebi :)

Jesi siguran da taj mbs nije isto iz kine?
[ mjanjic @ 20.01.2020. 02:50 ] @
Ma kakve Kine, kad je onaj beli emajliran koji prodaju već 100 godina. Da su dali kinezima da im to prave, imala bi slična varijanta pod kineskim nazivom :)

Al' najbolje što se desilo sa njim je "kvar" da nigde nema napona na ringlama i rerni iako svetle lampice. Jedva ga nekako rasklopim, kad ono tanke žice kao da su ringle od 100W, a ne tipa kilovat i više. Proverim voltmetrom, napona ima svugde i oko 230V, ali ne greje...
Uglavnom, skinuo žice i očistio one stopice/buksne na krajevima zbog eventualne oksidacije... ponovo uključim, sve normalno, ima odgovarajući napon i svi grejači se greju... ludilo.
[ ademare @ 20.01.2020. 12:13 ] @
To sto pise @mjanic je obican sporet samo minijaturni ! Ja imam takav domaci " Sloboda " dok je jos postojala fabrika u Bajinoj basti .

Znaci klasicni sporet samo ima sve malo , klasicna rerna itd !

Ovo sa Giletovog linka je Kineska mini rerna , koja ima Kvarcne grejace kao sto ih imaju peci ! Nista tu nije klasicno . Ova rernica sa linka i nema Ringle !

Evo linka o cemu on pise :

https://www.emmi.rs/mini-%C5%A...4%8Dni.11.html?productId=65980

A ovo je slicno kao ovo Giletovo :

https://www.emmi.rs/mini-%C5%A...4%8Dna.11.html?productId=68495

Kada se uporedi vidi se jasna razlika .
[ bordzija @ 20.01.2020. 13:49 ] @
Imali mi isto slobodu čačak, kupili novu i svi kablovi tanki morali odmah da nosimo kod električara da zameni kompletnu instalaciju. Posle toga je furao 30 godina i ja ga prodam sa napuklim ringlama za 50 evra :P
[ gilopile @ 20.01.2020. 16:12 ] @
Ma ja imam tu najjeftiniju sto Mare postavi link, bez ringla.
Radi odlicno, s obzirom da se vidi da je kvalitet krs. Lagana ko pero, nema nikakvu izolaciju, pa mozes dobro da se opeces gde god da je dotaknes. Sva se usija :D

Ali pece i radi za sve pare. Evo vec skoro godinu dana cepa, a koristi se bukvalno svaki dan.
[ bordzija @ 20.01.2020. 17:10 ] @
Ubaci ti malo šamota u nju pa da vidiš kako će da radi kao krematorijum :)
[ gilopile @ 20.01.2020. 17:17 ] @
Razmisljam :)
Mora da je otvorim pa da vidim sta moze da se ubaci da ne rasipa toliko toplotu napolje. Sva se usija, jer je lim malo deblji od alu folije :D Preterase stvarno.
Dobro je sto su grejaci u samoj rerni, tako da moze nesto da se ubaci u limariju.

Jel valja da ubacim staklenu vunu unutra svuda okolo? Isto kao i kod sporeta?

Fali bar jos nekih 50C da moze da ugreje. Po termostatu, gasi negde na 240C max. Ispece ona pizzu lepo, ali kada bi nabio jos malo vecu temperaturu, bilo bi skroz ok. Pizza bi bila bar upola kao prava :D
Za ostalo je vise nego odlicna.
[ bordzija @ 20.01.2020. 17:45 ] @
Pazi ne verujem da može staklena vuna otrovčina, možda si mislio na mineralnu ili kamenu vunu? Valjala bi ti presovana i sa alu folijom. Tu imaš i drugi problem, termostat koji opet gasi na 240 znači i to bi trebao da apgrejduješ :P
[ gilopile @ 20.01.2020. 17:50 ] @
Ebem li ga. Moze bilo kakva vuna, samo da odradjuje posao.
U stare sporete je isla staklena, to znam 100%, jer sam se znao sav ispeckati s njom. Ne znam koliko je i da li je uopste stetna, ali ona ne bi bila u dodiru sa hranom, jer je kazan skroz zatvoren, samo bi se nabila unutra po stranicama.

Upgrade isto ne bi bio los, samo bi trebao naci odgovarajuce jace grejace sto nije niti malo lako, jer su neki cudni okrugli i vode u desnu stranu. Prvi put vidim takve. Mislim da ima da se kupe, ali opet iste snage.
To bi onda trebalo da bude bas budzenje malo jace da stavljam one koji ne odgovaraju dimenzijama i strani kacenja zabica.

Ako je staklena toliki krs, koju onda vunicu staviti, jel moze ta minteralna?
Mislim da bi dosta dobio na toplini kada bi je vunirao.

Ne, termostat je na 350 valjda, a hteo sam reci da ona ne gasi jer ne moze da postigne visu temperaturu od 240C koliko god da radila, jednostavno tu joj je granica. A imam i raznih termostata, istih, samo razlicite temperature. Ma to mi je namanji problem.
[ bordzija @ 20.01.2020. 18:12 ] @
Mora da trpi visoku temperaturu u svakom slučaju.
A da kupiš ti lepo neku ugradnu polovnu rernu koja ima i pirolizu? a to sokoćalo prodaš za 50 evra.

A možeš i da sipaš glinu i uključiš rernu, ona se lepo zapeče i imaš turbo rernu :)
https://hr.wikipedia.org/wiki/%C5%A0amot

Parna rerna Miele 45 evra
https://www.kupujemprodajem.co...arna-rerna--89470405-oglas.htm
[ mjanjic @ 20.01.2020. 20:20 ] @
Zas kuvanje na pari postoje manji aparati, nema potrebe tolika rerna, jedino ko ima kuhinju kao prosečna američka kuća.

Sad setih da sam takođe u Maksiju video "sito" od bambusa za kuvanje na pari, 1700 dinara - oni nisu normalni, da je bar sito na 2 ili 3 sprata, nego samo ono jednostruko, može da se stavi 2-3 šargarepe i još nešto sitno...

Uostalom, za tu zapreminu imam onaj lonac sa dodatkom za testenine (polulopta od inoksa sa rupicama), ubacim povrće i stavim poklopac sa onom rupicom.
[ bordzija @ 21.01.2020. 05:33 ] @
Ova friteza sa početka teme ima to kuvanje na pari, sipaš vodu do linije sa onom unutrašnjom posudom pa potrpaš šta ćeš da "bariš". Nisam stigao sve da probam žena i tašta me poterale iz kuhinje Tu poluloptu imamo svi i zovemo je cediljka :D

Meni je poenta cele priče pomfrit za koji trebaju ogromne količine otrovnog zejtina ili masti. Ako može još nešto usput da se napravi zašto da ne.
Gledam šta sve prave u mikrotalasnoj da padneš u nesvest, peku kolače. Ja jednom eksplodirao jaje i viršlu i od tada samo podgrevam.

Zanimljivo je i da u kuvalu za vodu ljudi kuvaju jaja, viršle i još štošta. Meni to bilo genijalno kada sam probao u tuđini.
[ deedee6 @ 21.01.2020. 06:28 ] @
Citat:
bordzija: Ja jednom eksplodirao jaje i viršlu i od tada samo podgrevam.


Jaja u mikrotalasnoj
[ bordzija @ 21.01.2020. 13:27 ] @
Fora je da jaje bude u čaši vode kada se kuva i onda nema problema. Ostalo mora da bude poklopljeno. Inače sve ušljiska.
[ bordzija @ 30.09.2020. 11:52 ] @
Evo malo da se javim sa utiscima, celo leto sam se mučio sa ovim uređajem, pekao sve i svašta u njemu i:

Konačan utisak je da je meso apsolutno suvo kada se peče u ovom sokoćalu, kako god ga peko, mazao sa mašću, puterom... Uvek je suvo. Ako nije suvo onda je živo. Pomfrit je isto suv i nikakav, hleb ako pečeš umesiš pola kile testa i zemičke pečeš 3 sata jer je komora mala.

Povrće isto suvo kremirano ili živo. Dobar je jedino za spremanje onih ribljih fileta i ništa više.

Po meni besmislen uređaj.
[ bordzija @ 11.07.2021. 18:28 ] @
Posle tačno godinu dana počeo teflon da se ljušti. Nikako nemojte da kupujete kolosus uređaje. Ako sam 20 puta nešto pekao, težak colossus bofl.


[ Living Light @ 11.07.2021. 19:53 ] @
naš šta Bordji,
-Ja nemam želju da umrem ko AMERI --i to zdrav!

Želim da jedem vrat sa roštilja, krilca na žaru,
čevape, kobaje...
Ameri nek pišu recepte sebi, a ne meni!

Želim da umočim krckav okrajac hleba u moču, u dnu tiganja!
i boli me Q za teflon

eto...
[ mjanjic @ 11.07.2021. 23:46 ] @
Citat:
bordzija:
težak colossus bofl.

Pre mesec-dva video Delimano u Mega Maksiju, na akciji ili šta već, 6990 dinara, a u DIS-u 9500, kod njih sve 20-30% skuplje, a ponešto i 40%.

Nego, kad je bio u Lidlu u ponudi, mislim da je cena bila 4990, zagledao i mislio da kupim, a onda pogledam "filter" za vazduh, nema ništa, obična krupna rešetka od žice, tako da onaj ogroman ventilator iznad grejača praktično uvuče svu prašinu koja se nađe u prostoriji (a znate kad sunčevi zraci koji se probijaju kroz prozor ujutru ili uveče, koliko prašine se vidi kako lebdi u vazduhu). Ukratko, sve to može i rerna sa ventilatorom, a ako baš mora "friteza na vazduh", birati samo onu koja ima dobar filter za vazduh koji može da se skine i opere ili čak model koji ne uvlači vazduh spolja. Takođe, gledati da posuda za granu može da se "rasklopi", tj. da se odvoji od ručice - recimo, ona koju sam gledao u Lidlu, ima posudu tako da je na 1mm od 'tacne' koja je sastavni deo ručke i plastike koja je tu da sve lepo izgleda kad je posuda u fritezi, problem je što je sve to učvršćeno da ne može da se rasklopi, pa kad se ulje ili recimo mast iz piletine iscedi u tu tacnu, nemoguće je pedantno oprati.

Mnogo bolje rešenje je "turbo pećnica" koju su imali u ponudi ovi neki "brendovi" koji vrše direktnu prodaju ili preko telešopa, ali sećam se da je još pre 15-ak godina koštala 16.000 dinara, samo što je bio neki model sa 20 funkcija ili tako nešto, sad vidim da su svi prešli na neke jeftinije varijante sa 3,4,5 funkcija i manjih dimenzija.


Mada, na kraju opet ispadne da je rerna najbolja, samo sa 2 veća ventilatora. Uz nekoliko dobrih šerpi i par tiganja zameni svu ovu skalameriju koja "olakšava" pripremu hrane.
[ bordzija @ 12.07.2021. 08:33 ] @
Pa pazi sad, ja uzmem veliku šniclu, sipam vodu u ovu posudu, ubacim ogromnu šniclu goveđu, stavim začine, malo lovora i to je gotovo tačno za sat vremena. Zgodno je što stoji izvan kuće i smrdi. Isto pravim i krompir, može i kuvan da se pravi na istu foru. Problem je definitivno nekvalitet.

Kao ideja nije loše ali ne može od gofana pita.