[ pedjolino1976 @ 07.04.2020. 21:06 ] @
Ovde sam pitao dosta stvari posto renoviram neku kuhinjicu na vikendici.Sad moje pitanje je sledece.U kuhinjici sam pre imao polepljene plocice ,al posto je to bila nekad kao neka terasica pa pod pod nekim uglom zbog vode napravljen cuda luda.Trenutno je to kuhinjica ozidana pre i sad sam tu stavljao zidne plocice ugradio pvc prozor i sve to da sredim .Stari pod tj plocice na podu sam skinuo i ostao je dole samo beton.Sad taj beton treba da izaravnam posto je bio pod uglom i ok radicu kao neku kosuljicu posto nije velika kvadratura kuhinjice.Sad mene zanima par stvari.
Posto ne znam al verujem da je taj beton ok armiran i sve to ,posto je to kao neka mrtva ploca tu zanima me
-da li je potrebno pod necim premazati tipa nekom hidro izolacijom ,onda poravnati pod i preko toga lepiti plocice
-da li je potrebno praviti termo izolaciju sa nekim stiroporm,ili cime vec pa praviti kao neku kosuljicu i plocice lepiti
Napominjem da je to kao letnja kuhinjica i da nema neke vlage i tome slicno u njoj,i kvadratura je mala povrsina je 2m x2,5m.
[ Java Beograd @ 08.04.2020. 07:44 ] @
1. Hidroizolacija je UVEK dobrodošla. Ne košta prreterano.
U praksi se to svodi:
- varijanta sa bitumenom, tj. kondorom
- varijanta sa savremenim hidroizolacioim cementnim malterima (guglaj Sikalastic, ali nije Sika jedina. Svi proizvođači imaju neki svoj brend)

Saberi - oduzmi - uklopi se u neki svoj budžet.

2. Termoizolacija je takođe UVEK dobrodošla, ali jbg, ako je to baš LETNJA kuhinja, onda se može i o tome razmišljati.
Ali ipak, 5 kvadrata stirodura 2 cm nije neki trošak. (10 €)
Štaviše, možeš stirodurom da donekle poravnaš. Na primer poređaš stirodur 3 cm tako gde je niže i stirodur 2 cm tamo gde je viši deo poda. (tako nekako, ti ćeš već smisliti.)

Preko stirodura ide najlon, preko toga armaturna žica, pa košuljica, min 2 cm.Pogledaj slike kako sam ja radio pre puno godina kad sam kupio i renovirao kuću. Pojma tad nisam imao ništa, sreća da sam naišao na dobre majstore
Obrati pažnju kako je od kondora napravljena "kadica", tj. kondor je podignut malo uz zid, i ceo pod, tj. košuljica je potpuno hidroizolovana.
Slika 1 - vidi se kondor na podu, poređan stirodur i najlon će uskoro. (Betonska ploča se premaže bitulitom pre kondora)
Slika 2 - preko najlona je poređana armaturna mreža, višak najlona na gomili, i sledi nalivanje i ravnanje košuljice. Pre ravnjanaj košuljice, vagresom se odredi nivelacija.


[ bakara @ 08.04.2020. 13:14 ] @
Davno si ti to radio...za kondor majstori vise nece ni da cuju

Ima raznih drugih hidroizolacija kako praskastih tako i gotovih koje se vrlo jednostavno nanose da za to i ne treba neki majstor, to je jeftino i taj korak na tu kvadraturu svakako uradi.

Sto se termo izolacije 5m2 poda sa plocicama, to moras sam proceniti da li treba prema nameni prostorije (naravno da je bolje da ima nego da nema)

sam materijal stidrodur ili stiropor su jeftini narocito na tu malu kvadraturu ali nakon njih treba da se radi kosuljica sto je vec prljav posao jer zahteva pesak i cement i vreme za susenje i komplikuje i poskupljuje celu pricu.
[ Java Beograd @ 08.04.2020. 13:21 ] @
Davno.
Pretpostavio sam da je tako, pa sam odma i stavio opciju "savremeni hidroizolacioni cementni malteri".

Pokretaču teme nisu problem samo pločice, već i kosina bivše terase, koja se sada mora anulirati.

Najjednostavnije:
- Pošto je to suvo (dakle, i ne mora hidroizolacija)
- Pošto je letnja terasa (dakle, i ne mora tremoizolacija)
- Pošto su pločice već izabrana podna obloga

Onda: samonivelišuća masa pa pločice i gotovo.
A može i hidroizolacioni malter, pa samonivelišuća masa, pa pločice.

Sve zavisi koji je budžet.
[ bakara @ 08.04.2020. 16:25 ] @
Moze jednostavno da uradi hidroizolaciju, to nece da kosta skoro nista...
i posle nadje keramicara da mu uradi plocice na cement (samo sto i to nece vise niko da radi)

Za letnju kuhinju ce to biti i vise nego dovoljno.
[ pedjolino1976 @ 09.04.2020. 17:28 ] @
tako cu i da uradim prosuo sam danas onaj nivelir samonivelisucu masu da popunim neke rupice i to ,pa cu uraditi hidro izloaciju i plocice lepiti.U svakom slucaju hvala.
[ bordzija @ 09.04.2020. 21:46 ] @
Izolacija ti treba ako ispod imaš neku prostoriju inače je besmisleno, sem ako imaš viška para. I sam kažeš da nije vlažno kapiram da je ispod zemlja?
Samo ti kada se saminivelišuća masa stegne, zalepi pločice i kraj filma.

Mene čeka nešto slično ali nismo precizirali vreme: Pod tj ploča u dnevnoj sobi je pukla, nije armirana tako se nekada radilo jbg oko 25m2. Čeka me razbijanje toga nečega, kopanje, pesak, stirodur, najlon, armatura, ploča, parket/pločice.
Sad pošto je pored dunava, dal ću da zajmim mešalicu i sam navučem materijal prosudite sami :)