[ zica49 @ 20.04.2020. 22:05 ] @
Pitanje je mozda za forum poloprivreda ali u istom nema motike,pluga,gnjojiva i ostalog sto je vezano za poloprivredu.
Ovako.
U odnosu na mjesto gdje sam rodjen i odrastao sad zivim dalje tri kilometra i nize nekih 60m nadmorske visine.
Tu sam ofrmio vocnjak kakav takav od autohtonih sorti koje sam iskalemio i pomalo lijecim zivce sa tim.
E sad nikako mi nije jasno zasto je ovdje kod mene prosjecno hladnije a geobrafski nize :(
Ista jabuka ili kruska koja postoji i gore kod mene kasni sa vegetacijom 7-10 dana. Ne postoji drugi razlog osim te hladnoce.
Ajd sto kasni koga briga diga je godina , mrazevi me bas nerviraju.Kaze mi covjek koji zivi i dalje tamo gdje sam rodjen
Prekjucer ujutru bacim pogled i nekih dvadeset metara sve sto je nize u mrazu kod nas ovdje nista.Te da je takav scenario sa mrazem uglavnom.
ja ne zivim od voca i slicno ali jedna rana sljiva koja gore normalno uspije svake godine,kod mene nikako.Pre dvije godine imala tri neka sugava ploda osakacena mrazom.
Gledao sam po netu zastitu od mraza paljenje vatri orosavanje i jos neke metode.
Sve to zahtijeva ustajanje ujutru i muke te se stvarno divim upornim vocarima koji rade to skidam im kapu.

Znaci sve ostalo manje vise uspije osim te jedne sljive a volio bi,podsjeca na djetinjstvo.
Da li bi tu jednu vocku mogao stiti svjetlom,IR ili jakim obicnim svjetlom.
Mnogo puta sam se po radilistima susio sa reflektorima koji imaju onu halogenu sijalicu.
Znaci montiram reflektor i termostat,Da li bi to radilo po sezoni tri ili tridese i tri sata ne znam. To je najmanje bitno ako bi rezultat bio da spasim to od mraza koliko toliko.
Imam struju 5 metara od te sljive,tako da nije ni to ogranicenje.
I ove su godine mrazevi uzeli danak 100% :( sledecu bi pokusao stititi to.


[ mjanjic @ 20.04.2020. 23:47 ] @
Strujanje hladnog vazduha, ako se radi o dolini ili jednoj strani doline... otprilike, kao što su oni partizani tokom Igmanskog marša prošli kroz jezero hladnijeg vazduha pa ostali bez prstiju, a mnogi nisu ni preživeli, da su išli obodom gde je na većoj visini vazduh nešto topliji, ne bi se niko smrzao.

Za to sprečavanje mraza je najbolje da pitaš nekog iz okruženja za iskustva, ako je kod tebe stalno mraz, slaba je vajda od toga, to ima smisla kad naiđu ovi kasni mrazevi pa mogu da unište pupoljke ili cvet. Može da se interveniše ako se zadesi takav mraz jednu noć ili dve, i ovde voćari pale gume i sl., mada je efekat lokalnog karaktera ko ima 2 hektara, na koliko mesta mora da zapali gume i sl.). Ako je mraz 20 ili više dana, onda teško da može, osim da staviš plastenik, odnosno foliju preko stabala (trebalo bi da je samo po sebi dovoljno, jer se vlaga iz vazduha kondenzuje po foliji sa unutrašnje strane i tako povećava temperaturu). Ako nema dovoljno vlage u vazduhu, samo ubaciš nekoliko kanti sa vrelom vodom koja lako isparava.
Za foliju možeš postaviti stubove i nosače slične kao za protivgradnu mrežu. Nije jeftino, naravno, ali ako ti je baš stalo za nekoliko stabala, onda nije problem.
[ bakara @ 21.04.2020. 17:32 ] @
Ako struji hladan vazduh mozda moze da se postavi nekakva vazdusna barijera i da vocke ne budu na promaji, jer ta hladna struja je zapravo "mraz" dovoljno je da bude u zavetrini i nece mrznuti.

A mozda su vocke jednostavno u rupi i kasnije dolaze u domasaj sunca pa su duze u hladnoj zoni, tu bas i nema pomoci.
[ zica49 @ 21.04.2020. 19:35 ] @
Mraz se pojavljuje izmedju 4 i 5 sati ujutru.Pre izslaska sunca.
Nisu problem ostale vocke koje kasne sa vegetacijom nego ova jedna rana sljiva.
[ iculibrk @ 22.04.2020. 22:50 ] @
Jesi li naisao na ovo? Kod mene dosta ljudi koji imaju male vocnjake gresi, pa krecenje obavlja u rano prolece.
Ovde imaju i recepti za smesu.
[ bordzija @ 16.05.2020. 00:22 ] @
Mikroklima je čudo, obično se po obodu njiva/voćnjaka sadi specifično drveće ili žbunje kako bi se stvorila mikroklima pa određene biljke koje štite voćke od parazita pa nema prskanja ili znatno manje. Čitava nauka je tu u priči. Obavezno krečenje stabla pa eventualno umotavanje u mrežu sa stiroporom i kartonima protiv mraza...

Najgore je kada procveta i udari mraz, onda ti ništa ne ostane. Meni prošle godine mraz ubi sav limun, jedva nešto bede izađe na jesen.