[ antonizo @ 21.04.2020. 18:17 ] @
Sedmi sprat (zadnji) u relativno novoj zgradi.
Nekada je postojao sistem centralne tople vode koji je nakon deset godina rada otišao u zaborav.
Zbog toga smo bili primorani da svaki stan postavi bojler u kupatilu.
Moja priča je sledeća...
Glavni ventil (virbla) u stanu od centralnog sistema tople vode je zatvoren, dakle dolazna cev od tog sistema nije uštopovana.
Hladna voda kao i svuda u funkciji bez prekida ili problema sa pritiskom.
Vodu u bojler dovodim posle ventila koji dovodi vodu za veš mašinu, znači veš mašina i dovod u bojler vezani preko T račve i tu nema problema. 50cm cevki po zidu.
Izlaz tople vode iz bojlera je vezan iznad glavnog ventila u stanu od starog centralnog sistema tople vode i na taj način ceo stan dobija toplu vodu iz tog bojlera tako da nema ni malog kuhinjskog bojlera. Takođe cevka po zidu od 2m dužine.
Zadnjih meseci dolazna cev bojlera je toliko vruća, čak je vruć i sam ventil koji zatvara vodu za veš mašinu i bojler a izlazna cev iz bojlera je hladna. Skroz naopako. Kad pustim toplu vodu ona ide normalno, pritisak je nešto slabiji nego kad ide hladna voda ali ništa strašno.
Bojler je Ariston, titanium plus. Prva pomisao mi je bila da su zarotirane dolazna i odlazna cevka za bojler ali je to nemoguće jer su sve cevke po zidu i sve je jasno kao dan a i sve je radilo već tri godine.
Majstor je jednom čistio bojler (bez skidanja) i čak dva puta menjao sigurnosni ventil (Komak).Mislili smo da možda i on utiče na celu problematiku ali ništa nije pomoglo.
U zadnje vreme, kad stanem ispod bojlera jasno čujem šuštanje vode koja otiče, da ne pominjem da ujutru kad ustanem od punog bojlera tokom noći, ostane manje od pola tople vode. A tek račun za struju, od nekih 4500 koliko je bilo u normalno vreme sada je to preko sedam hiljada, kao da se grejem na grejalicu i klimu zajedno.
Majstor koji je dolazio kaže da je vrlo verovatno problem u tome što stara cev od centralne tople vode nije uštopovana već samo eliminisana preko običnog ventila.
Ima li neko iskustva sa sličnim situacijama i šta bi moglo da bude rešenje? Da lupamo zid i štopujemo cevku, da probamo sa nepovratnim ventilom.
Svako iskustvo i predlog su dobrodošli.
[ bakara @ 21.04.2020. 18:59 ] @
nema tu posebne misterije, ne valja sigurnosni ventil.
nigde drugde i ne moze da pusta.

Jedino sto ne razumem kakve veze ima stara cev iz toplane kada se ona ne koristi?
[ antonizo @ 21.04.2020. 19:17 ] @
Sigurnosni ventil je menjan, ovo je treći po redu za 6 meseci.
Drugo, u prodavnicama kažu da sigurnosni ventil nije isto što i nepovratni, to kažu i majstori.
Postoje i sigurnosni nepovratni ventili ali su jako retki i teško se nalaze.
Stara cev više nema toplu vodu ali je pod pritiskom i hladnom vodom koja je ostala u tom sistemu. To nije bio sistem vezan na toplanu već je instaliran u jednoj od četiri zgrade koje su bile na tom sistemu lokalno.
I meni sve deluje jednostavno ali ništa ne funkcioniše kako treba i to dan po zameni sigurnosnog ventila problem se opet javi.
Svaki put sam uzimao najkvalitetnije ventile koje ljudi ugrađuju.
[ toppelet @ 21.04.2020. 19:26 ] @
zatvori dovod vode...odavi lagano dovodnu cjev na siugurnosni...
[ toppelet @ 21.04.2020. 19:29 ] @
u nepovratnom je integrisan sigurnosni...neki cudni ventili a i majstori
[ scoolptor @ 21.04.2020. 19:30 ] @
To bi majstor koji je bio trebalo da zna.
Postoje dve vrste sigurnosno nepovratnih ventila.
Ventili sa i bez povratnog toka. Ovi prvi rasterecuju pritisak u bojleru vracanjem vode u sistem, kada isti postane veci za 1bar od pritiska hladne vode na ulazu.
Preuzeto iz Komakovog kataloga:
[att_img]
Za vise informacija konsultuj isti.
[ toppelet @ 21.04.2020. 20:20 ] @
a visak pritiska da izbaci na pipu...
[ scoolptor @ 21.04.2020. 20:26 ] @
Ne.
Sigurnosni ventil se otvara, kada pritisak u bojleru predje fabricki setovanu vrednost, recimo 7, 8 9 bar.
A "nepovratni" se otvara, kada pritisak u bojleru predje 1 bar u odnosu na dolazni pritisak, recimo 4,5bar > 3,5bar.
[ toppelet @ 21.04.2020. 20:36 ] @
da u pravu si ja sam mislio na one staru tipu ona se rasrerecivala na pipu ... nisam obratio panju na proizvodjaca,,,,znam da su cesto kapali na onu pipu ,,,to je zastita od pritiska mozda 7,8 bari a ako padne pritisak u bojleru ispod ,,,4 bara ili nesto manje ne vraca vodu u sistem,,, ali po svemu sudeci nevalja ovaj ventil.,,,,gasi li termostat na vrijeme....

[Ovu poruku je menjao toppelet dana 21.04.2020. u 22:05 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao toppelet dana 21.04.2020. u 22:07 GMT+1]
[ scoolptor @ 21.04.2020. 20:44 ] @
Svi sigurnosno nepovratni ventili kaplju na pipu, kada pritisak u bojleru dostigne setovanu vrednost sigurnosnog ventila.
Oni ventili koji imaju funkciju povratnog toka mogu pre toga da vrate vodu u sistem, ako pritisak u bojleru predje za 1 bar pritisak na dovodu, pa, ako je ulazni pritisak dovoljno nizak, nece se nikada dostici setovana vrednost sigurnosnog ventila, pa nece biti curenja na pipu.
[ toppelet @ 21.04.2020. 21:10 ] @
ok to je to pozz
[ antonizo @ 21.04.2020. 21:25 ] @
Citat:
scoolptor:
Ne.
Sigurnosni ventil se otvara, kada pritisak u bojleru predje fabricki setovanu vrednost, recimo 7, 8 9 bar.
A "nepovratni" se otvara, kada pritisak u bojleru predje 1 bar u odnosu na dolazni pritisak, recimo 4,5bar > 3,5bar.


Upravo tako, dosta se može naučiti iz specifikacije i šematskih prikaza sa njihovog sajta.
Ali na mom ventilu nigde ni traga od serijskog broja koji zapravo označava kom tipu pripada, gledah ga sa svih strana, jedino što ima je logo proizvođača i strelica za tok vode.
Kladim se da većina majstora ne zna za ove stvari, za njih je ventil - ventil i tu nema razlike.
Po dokumentaciji sa sajta ispada da je meni običan sigurnosni ventil i ispada da mi je pritisak u bojleru veći nego u dolaznoj cevi pa voda ide kontra smerom.
To bih i razumeo kada je voda zagrejana na maksimum ali meni voda ističe i kada je skroz hladna u bojleru.
Na sigurnosnim ventilima koje sam imao nikada nije ni kap izašla kroz otvor za previsok pritisak.
Prosto je, uzmeš slamčicu za sok, napuniš je vodom i zatvoriš jedan kraj i nema šanse da kapne dok ne skloniš prst.
Šta se ovde dešava da voda sama teče i to u kontra smeru a sve živo u kući zatvoreno i nigde da kapne ni jedna slavina ni ventil a voda šušti li šušti?
Kod kolege u vikendici bojler nema sigurnosni ventil pa se nikad nije desilo da mu topla voda izlazi kroz dolaznu cev.
Nešto je očigledno vezano za pritiske u instalaciji ali gde, kako i zašto?
[ antonizo @ 21.04.2020. 21:31 ] @
Nakon svega, ispada da je pritisak na dolazu previše nizak?
Odokativnom metodom nikada ne bih to rekao, kako se to može proveriti?
[ tihi2 @ 22.04.2020. 07:13 ] @
Kad bi pritisak na ulazu u bojler bio suviše nizak ne bi bilo vode tj kad se otvori topla voda na slavini u slavinu bi ulazio vazduh a voda iz bojlera bi izlazila kroz dolaznu cev bojlera.
Hoću da kažem da tada ne bi bilo tople vode u slavinama a pišeš da je ima i da je pritisak samo malo manji.
[ toppelet @ 22.04.2020. 09:16 ] @
zatvori vodu,, skini dovodno crijevo na ventil ,,otvori malo vodu ,,
[ tenzorSSM @ 22.04.2020. 13:32 ] @
U sustini ovde nema problema i sve funkcionise kako treba . I verovatno je ugradjen sigurnosni ventil tip 0 . E sad zasto se desava da dolazi do povrata tople vode , to se pogotovo desava kod Ariston bojlera jer su tako konstruisani tj imaju nedovoljan kompenzacioni prostor , kako se voda siri prilikom zagrevanja , taj porast pritiska sigurnjak pusti nazad u mrezi i sve radi kako treba . Vrlo je moguce da bi u slucaju ugradnje ventila tip 1 doslo do toga da sigurnosni ventil maltene non stop kaplje na atmosferskom izlivu .
E sad taj pritisak koji se stvara u bojleru jeste veci od onog u mrezi i svakako je negde izmedju 6 i 9 bar , kad sigurnjak to propusti u mrezi nazad , u bojleru spadne pritisak na onu vrednost koja je u mrezi i tako vise puta u toku rada bojlera . Ako je bojler ukljucen stalno onda se i taj proces stalno desava . Kad se opet pritisak u bojleru digne preko tih 6 bara opet se vraca u mrezu to vam je kao neki ciklus . Sama konstrukcija ventila tip 0 omogucava ispravan rad bojlera , dakle dok god ventil moze da vrati pritisak u mrezu to tako radi , kad bi se desilo da to vise ne moze , onda bi se aktivirao atmosferski izliv , to je negde oko 9 bar , i tuda bi izasao taj stvoreni visak pritiska . Naravno sve ovo vazi ako je sigurnjak ispravan .
Kako vi vec tvrdite da imate veliku potrosnju struje i da brzo gubite kolicinu tople vode .Mogu biti sledeci kvarovi

1 .Propala pecurka na ulazu hladne vode unutr bojlera . Popravka i utvrdjivanje kvara ako je grejac 5/4 ili 6/4 je nemoguca , ako je krejac na flansnu onda je moguce ali opet spada u budznje . Dakle zamena bojlera
2. Propala prelivna cev tople vode unutar bojlera . Prave popravke u sustini nema osim budzenja sa ubacivanjem nove cevi unutar stare . Dakle zamena bojlera
3 . Kvar termostata kao dodatni problem , nema direktne veze sa problemom ali moze uticati na porast priitiska u bojleru .
4 Propao ventil na starom vodu tople vode pa vode otice kroz tu mrezu . Ne treba lupanje zida , ventil se moze ispitati pumpom visokog pritiska pa se zameni ulozak ventila , i opet ispita . Tek ukoliko i posle toga ima propustanja onda treba cepovati cev , dakle lupanje .
Sto se tice oznaka ventila na samoj ambalazi tj kesici Komak ventila ima visebrojna oznaka izmedju ostalog ima oznaka 0.0.0.0 i to je tip 0 a ima i oznaka 0.0.0.1 i to je tip jedan . Ovo se odnosi na novu amablazau .
Na staroj ambalazi je unutar pakovanja papir na kome pise sve .
[ dragoslav.b @ 22.04.2020. 14:23 ] @
Citat:
antonizo:U zadnje vreme, kad stanem ispod bojlera jasno čujem šuštanje vode koja otiče, da ne pominjem da ujutru kad ustanem od punog bojlera tokom noći, ostane manje od pola tople vode.


Meni je ovo čudno....

Ako je bio centralni sistem, da li je moguće da je komšija s druge strane zida vezan na isti taj vod koji si ti iskoristio???
Možda je čovjek skontao kako da ima toplu vodu džabane..... :D
[ tenzorSSM @ 22.04.2020. 14:51 ] @
Moguće je ali pre ventila ,a onda bi svi medjusobno imali toplu vodu dzaba 😁😁
[ toppelet @ 22.04.2020. 14:54 ] @
centralni bojler....
[ eeestablishment @ 22.04.2020. 18:44 ] @
Mogao bi komsija da ga tuzi , pokusa siroma covek ujutru da se umije a " ladna " voda ga osuriiiiiiiii
[ antonizo @ 22.04.2020. 19:24 ] @
Priključak je posle glavnog ventila, tako da ne bi trebalo.
Mada svašta je moguće, mislim na razne izvođače radova, prekrajanje planova bez ičijeg znanja itd.
Da za početak probam sa postavljanjem jednog nepovratnog ventila ispod sigurnosnog?
Ako sam sve dobro razumeo iz prethodnih komentara i saveta, trebao bih očekivati kapljanje na sigurnosnom ventilu ali ne i oticanje tople vode.
To bi onda bio ispravan rad sistema ali i najmanje komplikovan zahvat.
[ tenzorSSM @ 22.04.2020. 20:25 ] @
To ne bi bio ispravan rad sistema ,ali vaše kupatilo pa radite šta hoćete . Vama i sadašnji sigurnjak radi kao nepvratni ventil dok ne skoči pritisak i ne savlada povrat ,čim ta pritisak spadne ,opet je nepovratni ventil .