[ lega99 @ 31.07.2020. 10:15 ] @
Da li je placanje poreza na imovinu, konkretno porez na stan potpada pod moratorium. Dobio sam od e-uprave resenje mail da idem i da se ulogujem i skinem resenje o porezu.
Da licu dobiti i papirno resenje sa priznanicama ili samo ovo pa moram da skidam na USB i trazim kopirnicu da mi odstampa.
Odusevilo me to sto pise ako ne skinem u roku 15 dana to resenje smatrace se da sam ga primio. Ovo mi lici na varijantu-shemu izvrsitelja, navodno vam se ne uruci resenje, niste tu ili na toj adresi,
resenje se okaci nekad bilo na oglasnoj tabli suda ili Opstinske uprave, zavisi od predmeta, a vi pojma nemate. Onda lepo dodje izvrsitelj uz asistenciju i krene da vam pleni imovinu ili cak ceo stan.
[ SlobaBgd @ 31.07.2020. 10:30 ] @
A ti, neobavešten, mlad i neiskusan, ne znaš da treba da platiš porez na imovinu, po rešenju za tekuću godinu, ili ako ti nije uručeno (fizičkim ili elektronskim putem) onda po rešenju za prethodnu godinu?
I zašto je problem štampati uplatnice u kopirnici? Pet dinara list A4, crno-belo. Na jedan list staju tri uplatnice. Na kraju krajeva, ako nema kopirnica u tvom kraju, uzmi (besplatno) tri-četiri seta (po dva lista) opštih uplatnica na šalteru bilo koje pošte ili banke, pa ih popuni ručno, po podacima sa tog pdf-a koji su ti poslali iz poreske uprave.

Slažem se da je poreska uprava jedna od najgorih državnih službi, da su im zaposleni arogantni i da otaljavaju svoj posao, ali takođe je besmisleno praviti problem tamo gde ga nema.
[ lega99 @ 31.07.2020. 11:15 ] @
Citat:
SlobaBgd: A ti, neobavešten, mlad i neiskusan, ne znaš da treba da platiš porez na imovinu, po rešenju za tekuću godinu, ili ako ti nije uručeno (fizičkim ili elektronskim putem) onda po rešenju za prethodnu godinu?
I zašto je problem štampati uplatnice u kopirnici? Pet dinara list A4, crno-belo. Na jedan list staju tri uplatnice. Na kraju krajeva, ako nema kopirnica u tvom kraju, uzmi (besplatno) tri-četiri seta (po dva lista) opštih uplatnica na šalteru bilo koje pošte ili banke, pa ih popuni ručno, po podacima sa tog pdf-a koji su ti poslali iz poreske uprave.

Slažem se da je poreska uprava jedna od najgorih državnih službi, da su im zaposleni arogantni i da otaljavaju svoj posao, ali takođe je besmisleno praviti problem tamo gde ga nema.


Ja nisam trazio da mi neko drzi predavanje, pitao sam jer su nesto juce spominjali na vestima, ne radi se o uplatnici nego o resenju, nemam takvu kopirnici koja stampa sa usb, volim da imam papir i da priheftam priznanice za to resenje.
Izvinjavam sto sam vas uznemirio, izvinjavam se sto mi je bilo zabranjeno da izlazim, izvinjavam se sto su nas banke opljacklae kroz moratorijum, izvinjavam se sto nisam bogat kao vi, izvinjavam se sto imam malu penziju, samo nemoj da se ljutite, proci ce i vase vreme. Imam jedna Jevreska kletva: Dabogda imao pa nemao

[Ovu poruku je menjao lega99 dana 31.07.2020. u 12:27 GMT+1]
[ SlobaBgd @ 31.07.2020. 11:27 ] @
To sa predavanjem ostavi za plaćenog advokata ili poreskog/bankarskog savetnika, a čak će ti i oni držati predavanje jer ih plaćaš za savetovanje, što uključuje i predavanje.
Ovde na forumu diskutujemo, pa ako ti ne odgovara ta forma a ti nađi bolju.

Nego, dokle ćeš da patetišeš? Kako su te banke opljačkale kroz moratorijum? Je l' bio obavezan taj moratorijum? Je l' si se raspitao (ovde na forumu, bilo je diskusije) ili u komšiluku ili kod rođaka - šta je najbolje za tebe? Nisi? Je li i za to Vučić kriv kao što je kriv jer širi zarazu?
[ lega99 @ 31.07.2020. 12:21 ] @
Okrenuo si moje pitanje na politiku, nisam prozvo po imenu nikoga, nisam caln nijedne partije niti sam ostrascen, ja sam konkretno pitao, ako ne razumes, sto odgovaras. Ko si ti? Zasto bi ja mora da znam da se ovde diskutovalo o moratorijumu? Kad su me zvali iz banke nijednom recenicom nisu rekli da moratorijum nije grejs period i da tece kamata. Bilo je izjasni se. Zeni je njena banka uzela pare a moratorijum je jos trajao, cim je ukinuto vanredno stanje, u Maju poslali jednu priznainucu na naplatu, govorili joj da ne mora da plati ali ce joj poslati 3 priznanice kad zavrsi moratorijum i morace sve da plati odjenom. Nastupas sa pozicija moci, to nije diskusija niti odgovor na moje pitanja, procitaj malo okolo na koji nacin su banke izvrdale ili ignorisale odluku NBS. Sad sam vec 2x slao e-mail i dobijam odgovor kad izadje na bancinoj stranici moci cu da se izjasnim o moratorijumu. Oko poreza juce su pricali na TV pa sam zato postavio pitanje. Inace u USA se porez placa kad istekne kalendarska godina a ne unapred (oni tozovu u L.A teks)...
[ Java Beograd @ 01.08.2020. 21:55 ] @
Ja mislim da je u medijima bilo da se moratorijum odnosi i na poreske obaveze. Nisam 100% siguran, ali mislim da sam na TV čuo takvo nešto.

Ali, pazi, porez na imovinu ćeš morati da platiš! Samo, dakle, odloženo, ne odmah.Gos'n SlobaBgd i ja se često prepiremo na forumu, ali ovde se slažem sa njim.

Ako si dovoljno informatički pismen da otvoriš nalog na: email serveru, forumu, e-upravi, onda mora da si dovoljno sposoban da barataš pdf fajlovima.
Ne znam što bi štampao poresko rešenje i uplatnice. U svakoj banci/pošti uplatnice su besplatne, samo prepiši i uplati.
Naravno, mnogo je bolje da platiš on-line.

Takođe, ako si dovoljno obrazovan da razumeš kako funkcionišu krediti, pa si i ušao u kreditne aranžmane (ti i/ili tvoja gospođa)
onda mora da si i sposoban da razumeš kad je i kako trebalo obavestiti banku, tj. izjasniti se o prihvatanju/ ne-prihvatanju moratorijuma.
Svaka je banka na kraju moratorijuma nudila poznate tri opcije, mogao si da izabereš koja ti se sviđa.
[ lega99 @ 02.08.2020. 20:26 ] @
Au bre covece nije problem skinuti na PC, nemam printer, nemam uopste blizu kopirnicu mislim na par blokova. Uplatnice ima u svakoj posti to ije problem, ocu samo da imam resenje na papiru i da priheftam placen porez (uplatnice). Tako radim godinama, doziveo sam da su me izgubili za jednu godinu a ja iz fascikle izvucem sva resenja sa svim uplatnicama. Doziveo sam da mi salju resenje da platim porez na oruzje koje nemam i koje sam uredno predao u MUP i odmah kopiju odneo u poresku upravu. Nisam projektovao da ce mi neko oprostiti porez na imovinu, pitao sam samo o odlaganju roka al ne vredi kad neko zapne taj ce da pise 100x isto da me grdi. Sve silnici i bogati pa pljuckaju na sirotinju, meni bi znacilo odlaganje al vidim ne smes ni da pitas. To oko elektronskog placanja znam da moze al cekam da vidim sta ce mi stici od EDB, jednom je QR kod bio onako kako pise i na racunu ali zato kad se zvanicno umesala NBS sad taj QR kod nije isti, iscitao sam ga jer ovi iz banke nisu imali objasnjenje a njihova je aplikacija itd....
[ SlobaBgd @ 02.08.2020. 21:27 ] @
Pa ne moraš da štampaš rešenje odmah, ponesi flešku u džepu kad budeš išao u neki tržni centar koji ima kopirnicu sa kompjuterom, pa neka ti tamo štampaju, može i za mesec-dva. Ionako u poreskom neće gledati štampano rešenje nego će u slučaju spora izvući na monitoru (ili možda i štampati, ako treba) rešenje koje je u njihovoj bazi podataka. Dakle, želja da imaš štampano rešenje je samo zbog tvojih navika, i ništa nije urgentno. Možeš da štampaš rešenje ujutru, možeš sledeće nedelje, možeš do kraja godine, a možeš i da ga ne štampaš - na isto mu dođe. Rekao bih - mnogo buke niokočega.

Što se tiče pitanja koje si postavio, ništa nisam našao ni na sajtu poreske uprave Srbije, ni na sajtovima dnevnih listova. Najbolje je da pozoveš područnu jedinicu (opštinsku poresku upravu) na kojoj je stan za koji plaćaš porez, pa da se direktno raspitaš. Ili ako možeš, da odeš lično u poresko na tvojoj opštini i da se informišeš.
[ ademare @ 02.08.2020. 21:34 ] @
Ja za odlaganje poreza nisam cuo. Mada nisam mnogo ni pratio , pominjano je porezi za firme . Za stanove ko zna , sumnjam da ce biti tako nesto .

Jer prosli put , ova rata sto se placala u Maju , svi su ocekivali , Vanredno stanje je tek bilo ukinuto nekoliko dana , medjutim , bila su pitanja gradjana , o tome , ali je tada receno to lokalna samouprava odredjuje , ako ona odredi pauzu onda moze , i na kraju to nije ni bilo .

Kada nije bilo pred Izbore , mala je sansa da bude sada .

Mada ne znam koliko ko placa , al to je ipak iznos koji i ne znaci mnogo . Ja placam za stan negde oko 2.400 din kvartalno , tako da mi to ne znaci nista da se odlaze .

Resenja niko nije dobio , jer nisu ni radili neradnici iz Poreske .

U svakom slucaju ja im nisam davao nikakvu Mejl adresu , pa nemaju kako da mi posljaju osim preko poste .

Takodje ne verujem da ce smeti ove godine da menjaju iznose na vise , jer to nikada ne pojeftinjuje
[ Java Beograd @ 03.08.2020. 07:46 ] @
Citat:
lega99:... doziveo sam da su me izgubili za jednu godinu a ja iz fascikle izvucem sva resenja sa svim uplatnicama. Doziveo sam da mi salju resenje da platim porez na oruzje koje nemam i koje sam uredno predao u MUP i odmah kopiju odneo u poresku upravu ...

Kapiram te ja za ovo. I ja redovno čuvam sva poreska i druga rešenja, sve račune i sve uplatnice, tj. potvrde uplata.

Slažem se, može da zatreba. Retko, ali kad zatreba, a ti nemaš dokaz - onda je muka.

Samo, odavno to više ne čuvam u papirnom obliku. Samo pdf fajlovi. Na google drive (a replicira se, naravno na mom kompu i telefonu)
I onda, kad i ako zatreba - lako je odštampati.

Evo, kao primer - uplatnica druge rate poreza, od pre 8 godina! Zapravo, ne uplatnica nego pdf - potvrda plaćanje koje može da se overi u banci, kad i ako zatreba.
Ni jedan račun nisam platio u pošti još od 2011.

[ lega99 @ 03.08.2020. 10:16 ] @
Moje zadnje iskustvo sa oruzjem je bilo e sad napisi zalbu pa ce da razmotrimo, uz zalbu prilozi papir da si odjavio i predao oruzje. Znas da se ja seckam bilo bi lako ali suvise sam mator i imam one pridruzene bolesti sto voli korona. Zadnji puta lekarki sam isprinto sa USB bila kopirnica blizu DZ, al to idem na 6 meseci za receptea sad odjednom na 3meseca. Nema poverenja u ta skladista ali na kraju dolazis do toga da to sve moras negde cuvati ker ako cuvas samo na kompu caskom ode, pukne particija i nema vise. Papir je kod nas ostao zakon, dokazi drugacije ako nemas papir. Ima iskustva i na sudu gde maceha koja me tuzi kaze ja sam dala i kupila stan, ja sudu predo 2x sva dokumenta, VJ potvrdila da je to tako, ja platio, preko urgencije nabavio i razvijeni promet iz kod se vidi transakcija placanja izmedju mene i VJ i sud i dalje sudi. Znaci taj koji nema nikakv dokaz moz da te maltretira godinama. parnicni postupak. Ima anegdota za Valjevo i krompir na kraju pomrese svi a advokati ispali naslednici tako se zatrefilo.
[ SlobaBgd @ 03.08.2020. 11:27 ] @
Citat:
...ako cuvas samo na kompu caskom ode, pukne particija i nema vise.

Koliko sam ja samo podataka povratio sa hard diskova na kojima je "pukla particija i nema više". Uostalom, postoji cloud (Google Drive, MediaFire, OneDrive, Yandex Disk, Degoo...), postoji eksterni hard disk...
[ lega99 @ 03.08.2020. 16:49 ] @
Citat:
SlobaBgd: Koliko sam ja samo podataka povratio sa hard diskova na kojima je "pukla particija i nema više". Uostalom, postoji cloud (Google Drive, MediaFire, OneDrive, Yandex Disk, Degoo...), postoji eksterni hard disk...


Gde si vracao u win, evo dodji kod mene ima jednu koja je pukla ali je ext4, od nje nije ostalo nista kao da sam je formatizovo, vracao sam ja preko superbloka ali nekad ne pomaze. Za ove znam ali vec se ponavljam nema poverenja,
npr. Mega.nz cuvao sam tamo recnike, koliko sam procitao kupio neki kosoki krimos. Ne znam sto je fazon ovde da ako nesto pitas moras da se pokajes i jos da se pravdas zasto si pitao i zasto ne radis kako ti narede a vec si sve rekao. Ja bas ne volim svoje podatke na izvolte npr na google drive, evo e-upravi sam preko google mail naloga sa moba prebacio sliku licne karte, sad me lepo imaju i na google i za buduce kamre i za nase svevidece oko :).
Rekao sam sebi necu vise al eto opet repliciro, lepo mi jedan mod kaze mani se toga, presto covek da pise a i ja cu. E-upravi sam poslao slike licne karte, danas citav dan pokusavam da dobijem vlasnicki list elektronski ili na kucu a 2003 kad sam bio sef informatike primali smo zahteve u opstinskoj upravi e-mailom i govorno. Dobi odgovor od zavoda to nije za vas obicne smrtnike. Ne znam sto su oni vaska obaska od e-uprave a sa e-uprave u odgovorima koje daju kaze moze se dobije , moze a kako za koga, moze ima upis za obdaniste ali nazalost to mi ne treba.
Pozdrvljam i nema me vise, ne smem vise da pisem jer ce opet da bude spominjem politicare pa jos da mi namestis da mi dodjuna vrata :( Otkud znam sve moze se prepravi, barem ja znam dok sam bio na nekom forumu admin.
[ ademare @ 03.08.2020. 17:56 ] @
Sad ga malo vise pretera !

Ako nisi zadovoljan forumom , nisam ni ja . Ali me niko ne tera ni da pisem , ni da ne pisem . To je ipak slobodna volja i stvar izbora .

Ovo da ce Moderatori i Administrator da ti menjaju postove , pa da ti nameste robiju ?

Bez komentara !
[ lega99 @ 04.08.2020. 16:46 ] @
Citat:
ademare: Sad ga malo vise pretera !

Ako nisi zadovoljan forumom , nisam ni ja . Ali me niko ne tera ni da pisem , ni da ne pisem . To je ipak slobodna volja i stvar izbora .

Ovo da ce Moderatori i Administrator da ti menjaju postove , pa da ti nameste robiju ?

Bez komentara !


Evo sad si pokazao kako se sve sto napises moze izvrnuti,
Covek je ovo napisao, ne znam ja ko je on, koja mu je fukcija i koliko moci ima, slikam ja to za svaki slucaj:
https://www.elitemadzone.org/p3959568
[ SlobaBgd @ 04.08.2020. 17:34 ] @
Kakva bre funkcija, o čemu pričaš? I šta te briga ko sam ja, je l' se ja raspitujem ko si ti? Je l' treba da ti pošaljem izvod od lične karte i radnu i životnu biografiju da bi ti prihvatio da ti odgovaram u temi na JAVNOM FORUMU? Ili si zapravo sebi dao za pravo da opljuneš po svemu oko sebe na onaj najniži način, glumatajući žrtvu, pa kad ti neko skrene pažnju da to nije u redu i da iskrivljuješ činjenice, tebi zaiskri suza u oku i odma' nećeš da se igraš više sa nama!
I to me baš potreslo.
Ako si očekivao blanko podršku na svaku tvoju jadikovku, prešao si se. I to ne zato što imam bilo šta lično protiv tebe, ne znam ja ni koja ti je funkcija ni ko si , već principijelno ne volim kada ljudi glume žrtve i ponašaju se detinjasto. OK, svima se desi da puknu, ni ja nisam imun na to, ali kada neko uporno iz poruke u poruku insistira da je žrtva ličnog napada i da se boji da mu ne pošaljem kolege iz Službe na vrata, e tada moram da reagujem i da pokušam da urazumim sagovornika.

Da ne govorim da smo ademare i ja, pa i Java, više doprineli rešavanju tvog pitanja nego što si se ti sam angažovao. Ti si samo kukao i nalazio opravdanja za svoju pasivnost.

Aj uzdravlje!
[ ademare @ 04.08.2020. 18:48 ] @
Citat:
lega99:

Evo sad si pokazao kako se sve sto napises moze izvrnuti,
Covek je ovo napisao, ne znam ja ko je on, koja mu je fukcija i koliko moci ima, slikam ja to za svaki slucaj:
https://www.elitemadzone.org/p3959568


Svasta ima , sto se kaze pod kapom nebeskom .

Nisam ja izvrtao sta si ti napisao , nego nisam mogao da zamislim dokle ide necija Paranoja !

Logicno mi je bilo da mislis , mada ni to nije realno da ti neko menja postove itd . A to mogu samo Moderatori i Administrator foruma, posebno sto si spomenuo , da si ti bio admin nekog foruma pa znas sta moze !

Totalno je nelogicno razumeti da si ti iako si sam pominjao urednistvo foruma , u stvari mislio na clana Slobu ?

Ne boj se nece Sloba da hapsi . Nije on takav , jer bi mene odavno uhapsio
[ bordzija @ 28.09.2020. 23:30 ] @
Možeš da čuvaš račune do mile volje, ja čuvam od 1990te godine i meni su pre par godina poslali izvršitelja. Kada sam otišao u infostan dobio sam 3 izmišljena računa i dug od 250.000 dinara. Godinu dana kasnije saznam da su i komšiju na istu foru odradili za 60.000 din. Verujem da su i sve ostale stanare u zgradi više manje isto opljačkali. Jednostavno život u srbiji nije za normalne osobe.

Ko je i kada ukinuo mesec zaduženja sa računa infostana taj je odgovoran za ovo kriminalno delo.