[ bordzija @ 22.08.2020. 22:43 ] @
Pozz imao sam super šljivu rađala je baš fantastično svake godine (stara 30 godina mislim američka) dok je jedne zime (pre 3 god) nije razvalilo -13

Osušila se, odrezali smo je i sad:

Iz korena kreće ponovo da raste više izdanaka. Da je pustim? Nije divlja? Jel se to uopšte kalemi ili?!??

Ako se ne kalemi da pustim da raste? Da pustim sve da raste ili da posečem i ostavim jedan izdanak?

Hvala unapred.

Ps: koju šljivu i gde da kupim sadnicu ako ovo ne drži vodu?
[ Shadowed @ 22.08.2020. 23:13 ] @
Citat:
bordzija: Ps: koju šljivu i gde da kupim sadnicu ako ovo ne drži vodu?

Za gde pogledaj: http://polj.uns.ac.rs/sr/node/786
Za koju.. Pogledaj kakvih sorti ima, koje su karakteristike pa uzmi ono sto ti najvise odgovara (mozes pitati i njih tamo sta imaju uopste a valjda imaju i neke informacije o sortama).
[ mjanjic @ 23.08.2020. 00:07 ] @
Ako je bila kalemljena sadnica, nema šanse iz izdanka da dobiješ istu tu šljivu, ili je u pitanju dženarika ili neka druga podloga (ne znam tačno šta se koristi kao alternativa), ali najverovatnije ćeš dobiti to. Možeš sačekati da se pojave prvi listovi pa da uporediš.
Pošto kažeš da je bila američka, najverovatnije je stenlej (Stanley): https://www.agroklub.rs/vocars...ej-sljiva-za-sve-namene/58307/
Da li je plod bio ovakav: https://revadva.co.rs/prodavnica/vocne-sadnice/sljiva/stenlej/
[ bordzija @ 23.08.2020. 08:33 ] @
Pa liči mi na tu ali i na čačanku nemam pojma, deda davno umro niko ne zna šta je to bilo ali su bile prelepe i puno je rađala. Svake godine jedeš i jedeš, praviš kolače i jedeš i... Nema kraja :-)

Lep plod, malo kisi, zelenkasta iznutra, tvrda srednje veličine plod, nikad nikakvi nametnici ni problemi ali je dotuče zima. Na moru ovde svi kažu da šljiva ne može ne znam ni zašto.

E sad pošto je sađena odmah posle rata ne verujem da je čačanka. Pre će biti stenlejka.

Stvarno danas nemati šljivu je krajnje besmisleno.

[Ovu poruku je menjao bordzija dana 23.08.2020. u 11:13 GMT+1]
[ Darko Nedeljković @ 23.08.2020. 11:10 ] @
U selima zapadne srbije rastu tri vrste sljive koje se ne kaleme, a u narodu su poznate pod nazivima Ranovaca, Trnovaca i Madzarka (mislim da se ova treca isto sto i Pozegaca). Ranovaca stize pocetkom jula, a druge dve polovinom avgusta. Trnovaca ima trnje. Madzarka jedina kad je stisnes kostica se potpuno odvoji i ispadne, a druge dve mozes totalno zgnjeciti, kostica se ne odvaja. Zato su moje omiljene sljive od tih nekalemljenih Madzarke - lepo izvadis kosticu, proveris da nema crv unutra i pojedes a da ne umazes prste lepljivim sokom od sljiva, sto je kod druge dve nemoguce. Ranovace i madzarke su unutra zelenije, a trnovace ako se pravilno secam totalno zuto-narandzaste. Ako se uklapa u neki od tih opisa, verovatno ce iz izdanka da izraste ista takva bez kalemljenja.
[ bordzija @ 23.08.2020. 11:49 ] @
Evo sad sam pito kewu kaže da je šljiva rađala tj sazrevala polovinom avgusta. Nije imala trnje.

Ono što je po meni bitno nije bila slatka mnogo i kisila je, krckala pod zubima kao krastavac šargarepa više.

Probaću neku fotku da nađem.

Da pustim ove mladice da rastu ili da odaberem jednu, dve ostalo fiknem?

[Ovu poruku je menjao bordzija dana 23.08.2020. u 19:02 GMT+1]