[ Ivan Dimkovic @ 22.08.2020. 23:55 ] @
Ok, salio sam se za 4K UHD ali ne skroz... Rosatom je odlucio da deklasifikuje mnogo bolji materijal: film koji prikazuje pripremu i test RDS-220 termonuklearnog uredjaja poznatijeg i kao "car bomba" u kvalitetu koji do sada nije bio dostupan javnosti

https://thebarentsobserver.com...video-50-mt-novaya-zemlya-testNikita je hteo 100 megatona, ali je razum prevladao (kao prvo, avioni i posada bi morali biti otpisani i kao drugo, zagadjenje koje bi nastalo bi bilo diplomatski daleko "eksplozivnije" od same bombe).

Konacna sila je bila ekvivalentna nesto iznad 50 miliona tona dinamita ili 3800 bombi bacenih na Hirosimu.

Ili, jos krace: skoro 20 WWII (= sve sto je eksplodiralo u WWII na gomili pa pomnozeno sa 20)

Vrh "pecurke" je dostigao 60km, da je postojala ISS, iz orbite bi posada mogla golim ocima da vidi blesak i dizanje "pecurke" dima u klasi globalnih prirodnih katastrofa.

Na snimku se moze videti da je duzina termalnog bleska vidno veca od svih ostalih snimaka atomskih eksplozija do tad i bez specijalne opreme se jasno vidi efekat "dvostrukog bleska" koji je inace kod manjih bombi nevidljiv za oko osim ako se ne koristi dramaticno usporen snimak.

Interesantno pitanje je da li su Sovjeti takodje imali i specijalne kamere za snimanje prvih momenata eksplozije kao sto se to moze videti na deklasifikovanim USA operacijama.

Posmatrati prvih nekoliko milionitih delova sekunde gde energija 20 drugih svetskih ratova spakovana u "mini-zvezdu" od par desetina metara napusta mesto stvaranja brzinom koja se meri u hiljadama km/s i sve pred sobom bukvalno dezintegrise bi bio jedinstven dozivljaj.
[ Java Beograd @ 23.08.2020. 11:33 ] @
Sad je samo pitanje: koliko Car bombi imaju Rusi u arsenalu, spremne za upotrebu?
[ MajorFatal @ 23.08.2020. 11:49 ] @
"Dovoljno"? "Previše"?
[ ademare @ 23.08.2020. 12:17 ] @
Atomske bombe imaju svoj vek trajanja kao i sve ostalo .

Ne bi me zacudilo da nemaju ni jednu operativnu , niti im je tako nesto uopste potrebno .

Radi se o zastarelom sistemu , ogromna bomba , vidi se kako je zastareli avion jedva nosi . Taj avion treba da se probije do cilja ? Ako je cilj na USA teritoriji , tako nesto je jako malo verovatno .

Nove rakete su mnogo ubojitije , prakticnije , delotvornije . Ovo je vise neka muzejska prica .

Naravno da atomske bombe i dalje imaju svoj znacaj , ali ne nesto ovako . Bombe su vise postale takticko nego strategijsko oruzje . Iako obe nuklearne supersile i dalje imaju strategijsku avijaciju koja moze da nosi i atomske bombe , ta flotila na obe strane je sve manja i ne obnavlja se i ne razvija se ni tehnoloski !
[ Java Beograd @ 23.08.2020. 12:29 ] @
Najopasniji nuklearni arsenal danas je u podmorničkim raketama, a podmornice su, kao što se NE ZNA, negde po svetskim okeanima.
[ Ivan Dimkovic @ 23.08.2020. 14:02 ] @
Citat:
Java Beograd:
Sad je samo pitanje: koliko Car bombi imaju Rusi u arsenalu, spremne za upotrebu?


Nula. Car bomba je besmislena u svakom pogledu, doduse trenutno Rusi plase Amere sa dron-podmornicom koja bi se prisunjala nekom gradu i detonirala 100 megatona. Cela stvar mozda moze da sluzi kao psiholosko oruzje, u svakom drugom pogledu je ludilo.

Kao sto si primetio, najopasnije nuklearno oruzje danas su podmornice sa MIRV raketama koje poseduju i Rusi i Amerikanci. Moderna bomba poput americke W-88 je sasvim dovoljno "jaka" (jedna bojeva glava moze da se podesi do 475 kt, ali zato stize upakovana u porodicnom MIRV paketu do 12 komada u Trident D-5 izvedbi).

Znaci imas podmornicu koja nosi 20 raketa, svaka ima 8-12 bojevih glava sa do 475 kt svaka = to je max. 114 Mt po podmornici, ali u daleko naprednijem pakovanju koje prakticno jednoj podmornici omogucava da urnise nekoliko razvijenih zemalja.

Nekoliko razvijenih zemalja (moderni SLBM) vs. nekoliko desetina km oko mesta detonacije (car bomba) za ~100 mt... izbor je lak :-)

USA je ispred Rusije po broju nuklearnih podmornica kao i po SLBM tehnologiji sto, kombinovano sa instalacijama raketnih sistema u istocnoj Evropi, vlast u Rusiji tera na hitne protiv mere.

I te mere su brzo i stigle - razvoj novih raketa i cak novih (uslovno receno) klasa nuklearnog oruzja sa cim Rusija planira da kontrira USA.

--

Btw, mislim da nije na prvi pogled ocigledno koliko je opasna ova igra u poslednje vreme. Instalacija Aegis sistema u Poljskoj je bila ocigledna provokacija koja je svima bila ocigledna (verovatno kalkulacija da Rusi nece imati sa cime da odgovore).

Medjutim "tiho" USA poboljsanje SLBM preciznosti unapredjenjem elektronike je daleko gora stvar, sa ovim su Amerikanci efektivno pojacali ubojitu moc arsenala bez instalacije novih raketa. A i pre toga su tu bili ispred Rusa sto nikako nije dobra stvar.

Da stvar bude gora, sa proracunima neki genije moze doci do zakljucka da sa prvim udarom mogu da eliminisu kopnene ICBM instalacije u Rusiji i da im ostane dovoljno bojevih glava za drugi udar na civilne ciljeve (ako treba) i takticke operacije (ako treba).

Naravno neki drugi genije u Rusiji je to isto primetio verovatno i rezultat je novi talas u modernizaciji nuklearnog arsenala u Rusiji (i novi odgovor USA, naravno).

Konacan rezultat je vrlo verovatno isticanje "New Start" sporazuma bez novog i novu trku u naruzanju koja ce verovatno kulminirati sa, prakticno, 2x+ vecom ubojitom moci na obe strane i novim hipersonicnim krstarecim raketama koje mogu biti atomski naoruzane.

"dobra vest"... garantovana uzajamna destrukcija ce verovatno ponovo biti uspostavljena. Losa vest - bicemo malo blizi istoj.
[ Ivan Dimkovic @ 23.08.2020. 14:18 ] @
@ademare,

Bas to kako si napisao. Car bomba nikada nije pretvorena u oruzje.

Uopste te multi-megatonske bombe su relikt ranog hladnog rata tj. kasnih 50-tih i 60-tih. Razlog zasto su postojale je bio nedostatak precizne dostave (ili dostave bilo cim osim avionima uopste na pocetku). Ideja je bila da se strateskim bombarderima nekako ubacis na teritoriju neprijatelja i roknes mu nekoliko megatona na gradove da se cese.

Pojava SAM-ova (posle kojih mozes da zaboravis na bombardovanje Moskve ili Vasingtona) i, konacno, ICBM/SLBM raketa su te debele bombe ucinile potpuno zastarelim.

Kako je prolazilo vreme, raketna tehnika se unapredjivala kao i tehnike maksimizovanja ubojitosti ICBM/SLBM napada kao npr. MIRV sa raznim "varalicama" i obaveznim EMP detonacijama na visini koje obezbedjuju da, pre nego sto te zaspu sa MIRV-ovanim bojevim glavama, da to bude u mraku, cisto da ti budu bolje fotografije (ako jos imas analogne aparate).

Nema tu nicega zastarelog btw - fundamentalni razvoj samih bojevih glava je ostao bez novih ideja jos tamo negde ranih 70-tih. Gore pomenuti W-88 koji je najmodernija USA bomba je dizajniran 70-tih sa vecinom znanja iz predhodnih decenija i racunarskom snagom (za simulacije) koja je omogucila da primarni detonator ne bude sfera vec "jaje" (sto je omogucilo minijaturizaciju 475 kt). USA ima agenciju za odrzavanje nuklearnog oruzja i nacionalni lab-ovi (koji su deo DOE-a) trose silne pare i CPU/GPU cikluse sa zadatkom samo da bojeve glave sljakaju u sledecim decenijama.

Pretpostavljam da je isto tako u Rusiji, sa razlikom da su Rusi fokusirali R&D na nove rakete dok su Amerikanci fokusirali R&D na optimizaciju postojecih i dalje sirenje protivraketnih instalacija (koje su, u kontekstu nuklearnog rata, zapravo ofanzivne mere)

Uprkos tome, razvoj svega ostalog (navodjenje, nevidljivost/ECMs, novi nacini propulzije i sl) nikada nije stao. Ironicno, cak su Ameri uspeli da poboljsaju plasticnu penu za apsorpciju gama zraka zato sto originalni proizvodjac vise ne postoji i nisu mogli da nadju sve sto treba za proizvodnju. Reverznim inzenjeringom su nasli greske i dosli do cistijeg proizvoda.

Mozda deluje banalno, ali ako uspes da smanjis gresku u ciljanju (koja je danas, bar javno, oko 100m - smanjena sa 160+) prakticno si umnozio efektivnu ubojitu moc arsenala. Sitna "korekcija u formulama i elektronici" cini vise nego godine fundamentalnog razvoja. I, sto je najlepse - ovo nije zabranjeno niti kontrolisano :-)
[ Ivan Dimkovic @ 26.08.2020. 00:34 ] @
Kada je RDS-220 u pitanju, odmah se znalo za sudbinu specijalnog Tu-95V "Bear" aviona i njegove posade koji su 30.10.1961 u 11:33 AM izbacili najvecu termonuklearnu bombu u istoriji (do danasnjeg dana) jacine preko 50 Mt.

Bomba je imala padobran i za 3 minuta i 8 sekundi je padala do svoje poslednje tacke: 4000m nadmorske visine. U tom momentu je doslo do aktivacije detonatora i serije atomskih reakcija koje su za delic sekunde napravili malu "zvezdu" cije svetlo je bilo vidjeno i u Norveskoj. Kugla nikada nije dodirnula zemlju, talas od soka odbjen od zemlje je kuglu poslao ka stratosferi.

Tu-95V je vec uspeo da se udalji oko 40 km od mesta eksplozije kada je doslo do detonacije. Na snimku na 22:50 mozete da vidite "kupanje" unutrasnjosti aviona u svetlu. Nakon 8 minuta, 20 sekundi - avion je stigao udarni talas koji je bukvalno "ukucao" avion i poslao ga u propadanje od 1 km visine.

Ocigledno ova posada ima svoje gravitaciono polje zbog mase njihovih m**a.

ALI - Tu-95V i Tu-16 nisu bili jedini avioni u okruzenju...

https://www.thisdayinaviation.com/tag/rds-220-thermonuclear-bomb/

Citat:

At the same time, a secret United States Air Force Boeing JKC-135A Stratotanker instrumentation aircraft, Speed Light Bravo, 55-3127, had flown closer to ground zero to gather data about the air burst. It was so close that its special anti-radiation paint was scorched. (55-3127 was later converted to the NKC-135A airborne laboratory configuration to support the Limited Test Ban Treaty of 1963. It was returned to tanker configuration in the 1980s. Later, 55-3127 served as a test bed aircraft for the Aeronautical Systems Division at Wright-Patterson It was retired to Davis-Monthan Air Force Base in 1992.)

[ Living Light @ 26.08.2020. 01:02 ] @
Ivane, Xexexexe,

Po pravilima foruma Elaktronika f51,
onaj ko napise 3 posta za redom (kao da prica sam sa sobom)
ide direkt u ban.
Ne kazem da je i ovde to obicaj, samo sam naveo primer.

Nista zlobno :-)
Pozdrav,
[ AstralPro @ 02.09.2020. 19:34 ] @
Zanimljivo za citanje, molim te nastavi.
[ Ivan Dimkovic @ 03.09.2020. 00:01 ] @
Neposredno posle detonacije RDS-220 Amerikanci su odlucili da "odgovore" sa operacijom "Dominic".

Umesto sumanuto velike jacine, Ameri su odlucili da odgovore na drugi nacin: detonacijama u svemiru. Operacija "Dominic" je imala ukupno 34 testa (!) izvedenih tokom 1962-te - od toga 11 testova su bili deo pod-operacije koja je nazvana operacija "Fishbowl" (akvarijum) i bili su vezani za testiranje efekata nuklearnih eksplozija u gornjoj atmosferi i u svemiru. Takodje, i prve nuklearne balisticke rakete (Thor) :-)

Jedan od tih 11 testova sa kodom "Starfish prime" (prim se dodaje ponovljenom testu, prvi Starfish je "zakazao") je bila termonuklearna eksplozija na visini od ~400 km (visina orbite danasnje ISS) i jacine od oko 1.45 megatona.

Ideja iza Starfish testa je bilo testiranje elektromagnetnih efekata (EMP, prostiranje iznad zemlje i sl.).

Na zalost po infrastrukturu i satelite u severnoj hemisferi, Ameri su se debelo preracunali oko EMP i ostalih fenomena: 1.4 Mt je izazvala drasticno vece efekte od ocekivanih...

Osim urnisanja gomile eksperimentalne opreme, Starfish Prime je izazvao probleme sa elektricnim instalacijama skoro 1500 km odatle: ulicna rasveta na Havajima je bila unistena. Gomila americkih i nekoliko sovjetskih satelita su permanentno onesposobljeni ili osteceni.

Nebo je bilo popunjeno aurorama. Glasine su pricale da je Starfish test imao jos jedan cilj: testiranje kreiranja ili pojacanja Van Alenovih pojasa kako bi se onesposbila moc SSSR da koristi kosmos za ofanzivne mere prema USA. Sam Van Alen je pristao na ucesce U.S. armije i na testiranje efekata nuklearnih eksplozija na njegove pojase.

Da li je to bio deo plana ili ne, svejedno: Starfish Prime je svakako uspeo u tom pogledu: pojacana radijacija u Van Alenovom pojasu je trajala nekoliko godina.

Ovi svemirski testovi su bili toliko ludacki da su SSSR i USA jako brzo, vec 1963-ce, odlucili da prestanu sa ovim ludilom (pre nego sto nebo ucine potpuno neupotrebljivim) i tako je potpisan TBT koji je zabranio testiranje u atmosferi, svemiru i u vodi. 1967 je potpisan i sporazum o svemiru koji je omogucio mirno istrazivanje svemira.

Posle 1963 vise nije bilo svemirskih testova. Na zalost, ovo je ubilo Orion program, koji je jedini program do sada sa realnom mogucnoscu puta do najblizih zvezda za vreme jednog ljudskog zivota.

--

Sve je to proslost. Ali ne treba gubiti iz vida da je Homo Sapiens 1961-ve i 1962-ge prvi put ukrotio toliko energije da je ostavio "potpis" vidljiv sa drugih planeta: oblak od detonacije visok 65 km i pojas radijacije koji je zahvatao prostor od vise hiljada km iznad planete. Korak do destrukcije ili do "nivoa 1" na Kardasevoj skali?

0:20 - eksplozija u svemiru:Nebo sa aurorama posle Starfish Prime testa (kredit: LANL):

[ BuzzLightyear @ 03.09.2020. 07:55 ] @
Ne bih ja bio baš siguran da bomba nikada nije pretvorena u oružje. Car bomba je bila prototip i test koncepta. Samo godinu dana kasnije izvršena je proba bombe od 24,2 Mt. Vrlo je verovatno da je to bila Car bomba u formatu pogodnom za dostavu.
[ Ivan Dimkovic @ 04.09.2020. 01:30 ] @
Originalna car bomba nije nikad omasovljena, Tu-95 koji je nosio istu je morao da je nosi polu-izlozenu zato sto nije mogla da stane u prostor predvidjen za bombe. Cak i pre omasovljenja zemlja-vazduh raketa, ne mogu da zamislim kako bi taj avion stigao u jednom komadu do kontinentalne USA.

Citat:

Vrlo je verovatno da je to bila Car bomba u formatu pogodnom za dostavu.


24.2 Mt 1962-ge? To je "test 219" pakovanja car bombe sa smanjenim prinosom na 24.2 Mt. Verovatno su uklonili kompletno treci stepen kako bi smanjili fizicko pakovanje.

Test 219 pakovanje (ime a ni snimci nikad nisu procureli u javnost) je bilo predvidjeno za R-36 i noviji R-36M (GRAU 15A14) ICBM poznatiji na zapadu kao SS-18 "Satan" - ova raketa je mogla da nosi jednu bombu ovog kalibra. Te varijante su, isto kao i USA verzije dole, odavno penzionisane.

Obavezni sovjetski humor - "Here's your death" :-)Sto se Amera tice, vidi listu ovde: https://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_weapon_yield

Najjaca USA bomba koja je bila namenjena za ICBM dostavu je W53 (bazirana na B53, dizajn iz 1955!) i imala je 9 Mt. U konacnu penziju je otisla 2010 iako su same Titan rakete koje su je nosile bile rashodovane 1987-me. Posle ovoga, najjaca bomba u USA arsenalu ima 1.2 Mt.

Uporedite velicinu W53 vs. B83 i sve jasno :-) A modernije varijante...Zbog ovoga ni Rusi a ni Ameri ne drze te megatonske monstrume. Umesto jedne mrcine od 25 Mt (dobar deo eksplozije ce otici u atmosferu) poslati istom raketom 10-tak+ MIRV-ovanih komada od ~0.5 Mt + gomila varalica i za*bancija: veca sansa da neka od njih pogodi cilj, ako prodje vise njih - jos veca steta + mozes jednu da iskoristis da napravi EMP u atmosferi i stvarno u*ere dan neprijatelju koji ce imati poteskoce i sa strujom onda.

Doduse Rusi vole da plase raju sa 100 Mt torpedom...

[ BuzzLightyear @ 04.09.2020. 10:42 ] @
Citat:
Doduse Rusi vole da plase raju sa 100 Mt torpedom...


Čemu bi inače nuklearno oružje trebalo da služi ako ne zastrašivanju?
[ Ivan Dimkovic @ 04.09.2020. 20:22 ] @
Zavisi :-)

Naravno da je cilj nuklearnog oruzja zastrasivanje, ali postoje razne ciljne grupe koje mozes (ili ne) da zastrasujes ali sa razlicitim stvarima.

Nuklearni torpedo od 100 Mt je prica za zastrasivanje masa i za domacu upotrebu (jaki smo k'o zemlja). Prakticno je besmislen i jasno je da bi jedna takva detonacija bila vise nego dovoljan razlog za odmazdu. Ili, game over za obe strane (u teoriji).

Krstarece rakete koje se krecu hipersonicnim brzinama ili raketa na nuklearni pogon je prica za zastrasivanje vojske neprijatelja kao i za internu politicku upotrebu. Koliku prakticnu razliku mogu da naprave ce se videti, jedno je sigurno - izazvale su da druga strana takodje krene da radi na slicnim projektima (raketa na nuklearni pogon nije ukljucena, mada USA je uspesno okoncala slican projekat jos 60-tih i ukapirali da je cela ideja previse, cak i za standarde najgorih dubina hladnog rata).

Ali osim ovih gore stvari, postoji gomila "na prvi pogled" manje uociljivih poteza koji su drasticno veci problem od "100 Mt torpeda".

Pomenuo sam poboljsanja preciznosti koja na prvi pogled deluju kao tehnicki detalj, ali su u stvari vrlo opasno dizanje "temperature".

Postoji prag iznad koga jedna strana moze da postigne uspesan prvi udar koji bi eliminisao sve ICBM silose druge strane + da ostane dovoljno rezerve za sledece kontra-udare dok se druga strana ne primora na kapitulaciju. Rusija ima slabiju flotu podmornica i oslanja se bas na ICBM.

https://www.mitpressjournals.org/doi/pdf/10.1162/ISEC_a_00273 - strana 20, baci pogled na efekat unapredjenja na % pogodaka

Rusi, naravno, nisu idioti i naravno da su prepoznali problem i pokusavaju da ga nadomeste jos opasnijim oruzjima.

Ako se uzme u obzir i krace vreme za reakciju pre nego sto bi Moskva, u hipotetickom prvom udaru USA, nestala sa lica zemlje, stvari postaju mnogo rizicnije.

Jos je Putin pre neki dan najavio da ce svaka raketa upucena ka Rusiji biti tretirana kao nuklearni napad. OK, to je verovatno objavljeno sa nekim politickim ciljevima, ali samo jos vise dize temperaturu.

U principu ako imas 15 minuta do smrti i treba ti 10-13 minuta do kredibilne odluke... sanse da ces da izaberes opciju "lansiraj sve sto imamo" nisu male.
[ Java Beograd @ 04.09.2020. 20:42 ] @
A pri tome, ako Ameri zaspu Rusiju nuklearnim bombama, sve i da Rusi uopšte i ne odgovore - opet su Ameri na]ebali, zajedno sa celom planetom, kad krenu radioaktivne čestice da se šire stratosferom i padaju po poljoprivrednim usevima, ne mareći za granice.

Naravno, važi i obratno.
[ BuzzLightyear @ 04.09.2020. 21:44 ] @
Car bomba od na desetak Km od obale... mini cunami, udarni talas, malo radijacije... zastrašivanje masa i za domaću upotrebu. Međutim, prljava Car bomba od 100Mt bi trebalo da uplaši sva razumna živa bića na Zemlji.

USA: Povećali smo preciznost naših hi-tech raketa.
RU: Zakačili smo gomilu radioaktivnog otpada, koji nam inače ne treba za bombu od 100Mt i nije nam potrebna raketa.
[ Ivan Dimkovic @ 04.09.2020. 22:26 ] @
U principu, verovatno nema epiloga gde na kraju ne izgine dobar deo planete (u najboljem slucaju).

Mada, ne treba gubiti iz vida da u nekoj ludackoj glavi "izgine dobar deo sveta" nije katastrofalan scenario ako je "nasih" ostalo vise od "njihovih". Bonus poeni ako je ostalo pucaljki da dokrajcis neprijatelja.

Ono sto sprecava katastrofu je neizvesnost da racunica nije tacna - svaki korak koji daje jednoj strani vise razloga da veruju da mogu da uniste drugu stranu i nekako prezive je povecavanje sansi da se desi katastrofa.

Fakat da se u USA, recimo, prestalo sa finansiranjem nuklearnih bunkera jos 70-tih ukazuje da su politicari prestali da uzimaju ozbiljno u obzir varijantu da nuklearni rat moze da se prezivi. 50-tih su i USA i SSSR verovali da je rat bilo moguce ne preziveti vec i pobediti.

Citat:
Java Beograd
A pri tome, ako Ameri zaspu Rusiju nuklearnim bombama, sve i da Rusi uopšte i ne odgovore - opet su Ameri na]ebali, zajedno sa celom planetom, kad krenu radioaktivne čestice da se šire stratosferom i padaju po poljoprivrednim usevima, ne mareći za granice.


Zapravo, u globalnom ratu svi direktni efekti atomskih eksplozija (termalni, mehanicki kao i efekti padajucih radioaktivnih cestica) bi izazvali velika stradanja koja bi se merila bar stotinama miliona (verovatno i vise) neposredno poginulih.

Ali to, verovatno, nije nista u poredjenju sa efektima totalnog kolapsa drustva kombinovanim sa globalnim padom temperature od >10 stepeni.

Zamisli vecinu planete bez struje i u mraku (od svih cestica dignutih u vazduh eksplozijama i pozarima), bez osnovne infrastrukture, sa milijardom+ povredjenih i bolesnih bez hrane (gore od velikih gladi 20-tog veka: ovog puta sa globalnom zimom koja ce trajati godinama).

Dok umiru od gladi i infekcija na -25 stepeni u mraku, preziveli bi verovatno zalili sto nisu imali srece da poginu u prvih par sati rata.
[ Ivan Dimkovic @ 04.09.2020. 23:00 ] @
@BuzzLightyear,

Nema nikakve potrebe da se "soli" bilo kakva megatonska termonuklearna bomba, posto su ogromna vecina bombi u upotrebi (sve?) "prljavog" dizajna (bez obzira na "zeleni" marketing iz 50-tih i 60-tih).

Zasto? Najveci "boost" termonuklearnoj bombi daje treca faza (fisiona) koja je realizovana sa, obicno, U-238.

Ako se eliminise treca faza, bomba moze postati "skoro cista" sa vidno manjom stetnom radijacijom, ali drasticno manje snage.

Sokantno, ali vojske su se ipak odlucile za "prljav" dizajn i mnogo veci "bum" u istom pakovanju :-)

Tzv. "ciste" (skoro) termonuklearne bombe su testirane u vreme kada je svest gradjana o stetnom dejstvu nuklearnog oruzja skocila. RDS-220 car bomba je bila jedna od njih: Saharov je, pametno, U-238 zamenio sa olovom koje nije reagovalo i tako je bomba degradirana na dvostepenu, skoro "cistu" bombu od 50 Mt umesto 100 Mt.

Ali 50% jacine nije cela prica, da je RDS-220 imao treci stepen od U-238, kolicina radioaktivnih padavina bi bila >drasticno< veca.

Da li su Sovjeti smanjili eksploziju na ~50% (i stetu verovatno za red velicine) zbog brige za okolinu :-) ili zbog izbegavanja diplomatske katastrofe, mozda cemo znati ako ikad deklasifikuju nesto vise od dokumentarca za internu upotrebu.

Inace, "cista" car bomba je, teoretski, jedna od "najcistijih" eksplozija ikad: 97% energije je oslobodjeno fuzijom.

Ali ostatak od 3% je i dalje preko 1.7 Mt = 85 bombi bacenih na Hirosimu = i dalje najveca fisiona eksplozija ikad :(

--

Bilo je ideja za "zasoljene" bombe - od "kobaltne bombe" do raznih varijanti gde je radijaciona kutija izradjena od "adekvatnog" metala.

Ali testovi su pokazali da je najbolji nacin za sirenje stetne radijacije termonuklearna bomba sa U-238 trecim stepenom.

Ovo, naravno, vazi za drzave koje imaju znanje i materijal za proizvodnju hidrogenskih bombi. Mada, ako vec planiraju koriscenje nuklearnog oruzja, EMP verovatno rezultuje sa daleko vecim brojem zrtava, ali je manje efikasan za propagandu.

Teroristi i druge male grupe nemaju tu opciju - koncept "prljave bombe" je baziran na njihovim operacijama i precenjenim mogucnostima.
[ mjanjic @ 05.09.2020. 11:09 ] @
Sve to pije vodu kad su potencijalne strane u ratu k'o zapeta puška, inače u ovim "redovnim" uslovima većina tih raketa nije spremna za lansiranje i ne može biti spremna za lansiranje unutar 12-15 minuta, već je potrebno mnogo više vremena, pošto je većina balističkih raketa na kamionima, koji su skriveni u nekim hangarima, pa dok se to izveze na bezbedno rastojanje, podese svi parametri lansiranja...

Plus, ICBM-ovima je potrebno, ako se dobro sećam, više od 6 minuta da dostignu zemlje Zapadne Evrope, a do SAD treba bar duplo više vremena, tako da za to vreme druga strana može praktično lansirati sve što ima.

Zato nikome i ne pada na pamet da upotrebni nuklearno oružje, osim onom malom Kimu, mada je i on svestan da bi u tom slučaju cela njegova država bila sravnjena sa zemljom, pa mu je mnogo jači adut da ispali sve što ima na Južnu Koreju, i to je praktično jedini razlog zašto SAD do sada nisu napale Severnu Koreju - Seul praktično u dometu severnokorejske artiljerije, a procenjuje se da Severna Koreja ima na granici oko 20.000 artiljerijskih cevi spremnih da ispale projektile na Seul.
[ BuzzLightyear @ 05.09.2020. 12:04 ] @
Kim ti je lično to rekao ili su javili na CNN-u?
[ Ivan Dimkovic @ 05.09.2020. 12:49 ] @
Kim nije budala, A-bombe kao ofanzivno oruzje Pjongjanga su "samo" vrlo eksplozivan nacin za samoubisto.

Kao dodatni element odvracanja, da. Sada svaki plan "menjanja rezima" mora racunati i sa ~50-tak A-bombi (pored sve artiljerije "vidjene za Seul").

Citat:

Seul praktično u dometu severnokorejske artiljerije, a procenjuje se da Severna Koreja ima na granici oko 20.000 artiljerijskih cevi spremnih da ispale projektile na Seul.


Da, plus ne zaboravi da je Kim-ova familija je bila preskupa meta jos decenijama pre nego sto su se naoruzali atomkama. Sada, osim Seula, sa mape mogu da obrisu bilo koji azijski ekonomski centar.

Tako da... nist od skorije vojne "promene rezima". Masna hrana i cigarete su veca pretnja od kompletne vojske USA.

A sto se Seula tice...Opis za stanovnike Seula: "jako ruzan dan".

Za ostatak sveta: ICBM-ovi lete negde drugde, ko voli da se kocka?

Citat:

Sve to pije vodu kad su potencijalne strane u ratu k'o zapeta puška, inače u ovim "redovnim" uslovima većina tih raketa nije spremna za lansiranje i ne može biti spremna za lansiranje unutar 12-15 minuta, već je potrebno mnogo više vremena, pošto je većina balističkih raketa na kamionima, koji su skriveni u nekim hangarima, pa dok se to izveze na bezbedno rastojanje, podese svi parametri lansiranja...


Ovo sto si napisao je bila jedna od stavki koja je Sovjete motivisala da ne ulazu previse u globalni sistem za detekciju pretnji uporediv sa americkim.Verovatno korektno smatraju da nuklearni ratovi ne pocinju iznenada, vec im predhde nedelje eskalacija. Tesko da ce USA predsednik na WC solji odluciti da lansira nuklarnu arsenal na ruske ICBM silose (Rusija zauzima 11 vremenskih zona). Zbog toga Rusi imaju mnogo jeftiniji sistem i racunaju da ce imati vremena da podignu sve na najveci nivo spremnosti pre nego sto Armagedon pocne.

USA ima razlicitu stragiju: Iznenadnim udarom deo SLBM arsenala (teorijski) moze da uniste sve ICBM silose u Rusiji + ostaje dovoljno za sledece "runde" gde Rusi imaju slabiju poziciju. Amerikanci su izabrali ovu strategiju zato sto je maksimalno dobra po njih a losa po Ruse: SLBM lansiranja bi se desila iz "primaknutih" podmornica koje Moskvi daju jako malo vremena za odluku i, u svakom slucaju, ih ostavljaju bez ICBM-ova.

U kom univerzumu je ovo dobro po Amere pojma nemam. Ako Moskva ima 10 minuta za odluku, Ameri samo povecavaju sanse da je sledeca runda instant "totalna odmazda" bez obzira na ishod USA "prvog napada". Mozda USA racuna da se Moskva za*ebe ili da im ne ostane dovoljno vremena za aktivaciju i lansirnje ICBM arsenala, sve na kopnu sto nije lansirano bi bila meta prvog napada.

Verovatno su za javnost objavljeni "idealni" delovi strategije (tj. "zelje za deda mraza"). Za ostatak sveta je daleko bitnije da USA i Rusija razumeju strategiju druge strane kako bi se izbegle situacije kao 1962 ili 1983.

Depresivna stvar je sto je sistemska greska prakticno neizbezna. Sve ovo pociva na ljudskoj proceni rizika pod enormnim pritiskom u vreme kriza (+ oslanjanje da oprema radi). Sta lose moze da se desi? :)

Sledeci put kad se zacuje alarm mozda u smeni nece raditi neki Stanislav Petrov.
[ ademare @ 05.09.2020. 12:53 ] @
Ono sto pomera ravnotezu nije lansiranje raketa sa teritorija USA - Rusija ili iz tamo neke podmornice .

USA strategija je da ako moze , buduci Nuklearni rat prebaci na teritoriju Evrope !

Drzave tipa Rumunija , Poljska su spremne da budu prve na udaru ! Jer USA bi lansirala odatle svoje rakete na Rusiju . Tim raketama ne treba toliko vremena da dolete do Rusije kao onima iz USA ili sa podmornica , vec nekoliko puta manje !
[ Branimir Maksimovic @ 05.09.2020. 13:18 ] @
Nisam obavesten, ali ne bi li se Rusi bunili da USA razmesti nuklearne rakete u Ruminiju i Poljsku? Mislim ono, kubanska kriza je izbila zbog toga..
[ Ivan Dimkovic @ 05.09.2020. 14:12 ] @
Rusi su se i te kako bunili oko stavljanja raketa u Poljsku, Cesku i Rumuniju.

To sto su Ameri postavili u Rumuniji je daleko manje od originalnog plana za Poljsku npr. ali i za ovo Rusi prave problem.

Originalni plan je rezultovao ruskim izlazenjem iz sporazuma i promene strategije USA, sto govori o tome koliki je bio problem za Ruse.

Da su Amerikanci realizovali originalni plan, Rusi ne bi imali izbora osim da odgovore drasticnim merama (postavljanje SS-26 Iskandera u Kaliningradu bi veerovatno bila sitnica). Efikasan raketni stit blizu granice Rusije bi opasno umanjio njihove sposobnosti sto je nezamislivo da prodje bez odgovora.

Citat:

USA strategija je da ako moze , buduci Nuklearni rat prebaci na teritoriju Evrope !


Nuklearni rat izmedju USA i Rusije je uvek ukljucivao Evropu kako bojno polje.

Za vreme hladnog rata su obe strane imale planove koji obavezno ukljucuju brisanje Nemacke i Poljske sa mape.

Kao ovaj: https://en.wikipedia.org/wiki/Seven_Days_to_the_River_Rhine

Najvece su sanse da bi prva faza rata bio konvencionalni rat u Evropi koji bi eskalirao u ograniceni nuklearni rat

Neko je napravio ekranizaciju alternativne istorije, gde SSSR prepoznaje NATO "Able Archer" vezbe kao pocetak NATO ofanzive (ovaj scenario je bio jako blizu da se ostvari, na zapadu su tek kasnije saznali koliko su Sovjeti bili u paranoji):[ ademare @ 05.09.2020. 14:12 ] @
@ Branimir Maksimovic

Nisi pratio .

Tzv protivraketni stit koji je odavno zavrsen u Ruminiji i koji se gradi u Poljskoj ima dvojaku namenu . Defanzivnu i ofanzivnu .

Zato je USA izasla iz sporazuma o krastarecim raketama da bi mogla da ove sisteme da opremi i ofanzivnim raketama . Vec je odavno testirana ofanzivna raketa sa istog ovakvog " defanzivnog " lansera .

Naravno da Rusija " se buni " na sve ove poteze ali ko je pita .

Zato su Rumunija i Poljska prve mete , pre Wasingtona . A Poljaci i Rumuni su toliko glupi i toliko mrze Rusiju da pristaju da prvi nestanu u eventualnom ratu .

[ Branimir Maksimovic @ 05.09.2020. 14:16 ] @
ademare:"Naravno da Rusija " se buni " na sve ove poteze ali ko je pita ."

Znaci mlaki su. USA je zapretila nuklearnim ratom, kada su to Rusi uradili na Kubi.
[ Ivan Dimkovic @ 05.09.2020. 16:07 ] @
Citat:
ademare:
@ Branimir Maksimovic

Nisi pratio .

Tzv protivraketni stit koji je odavno zavrsen u Ruminiji i koji se gradi u Poljskoj ima dvojaku namenu . Defanzivnu i ofanzivnu .

Zato je USA izasla iz sporazuma o krastarecim raketama da bi mogla da ove sisteme da opremi i ofanzivnim raketama . Vec je odavno testirana ofanzivna raketa sa istog ovakvog " defanzivnog " lansera .

Naravno da Rusija " se buni " na sve ove poteze ali ko je pita .

Zato su Rumunija i Poljska prve mete , pre Wasingtona . A Poljaci i Rumuni su toliko glupi i toliko mrze Rusiju da pristaju da prvi nestanu u eventualnom ratu .


Pratio sam.

Ne postoji "defanzivni" protivraketni stit kada se radi o nuklearnom ratu.

Razmisli!

Svaki korak koji povecava sansu jednoj strani da ili a) prezivi nuklearni udar druge strane ili b) pojaca efikasnost svog nuklearnog udara je de-facto ofanzivna mera prema drugoj strani, zato sto, mozda zanermarljivo ali sigurno, povecava izglede napadacu koji se "brani" za "dobijanje" nuklearnog rata.

Neko ce reci da se ovo moze tvrditi i za ostale tipove odbrambenog oruzja. Ali analogija nije ispravna - za razliku od konvencionalnog oruzja, nuklearni rat ima kao moguc scenario eliminaciju cele drzave za samo par sati. Zbog toga svako "poboljsanje" sansi jedne od strana da izvedu uspesan nuklearni udar se smatra za direktnu egzistencijalnu pretnju i korak ka realizaciji uspesnog udara.

Zato su Rusi toliko jako reagovali. Americka komicna opravdanja ("odbramebeni" stit) i toboz iznenadjenost sto se Rusi toliko bune zbog sistema koji bi trebalo da spreci Iran da zaspe Evropu sa raketama (WTF?) su bila dobra zabava. Rusi su prihvatili salu i ponudili Amerima da "dele" sa njima ruski sistem u Kavkazu.

Sokantno, Amerikanci su odbili ponudu! :-)

Mislim, wtf, Rusi su jasno rekli da ce Poljska biti odmah stavljena na listu za atomsko bombardovanje (sa 100% garancijom da ce biti gadjani cim rat pocne):

https://www.telegraph.co.uk/ne...er-US-missile-shield-deal.html

Kad si poslednji put cuo da se preti sa "100%" nuklearnim udarom? :-) 2008-me su ovakve pretnje bile bukvalno iz drugog vremena.

Citat:

Zato su Rumunija i Poljska prve mete , pre Wasingtona . A Poljaci i Rumuni su toliko glupi i toliko mrze Rusiju da pristaju da prvi nestanu u eventualnom ratu .


Poljska bi uvek bila "prva meta" zato sto sama nije nuklearna sila i na putu je ruskih i NATO snaga. Da li bi prvi nestali zavisi ko prvi pocne, za prvo mesto se bore Nemacka i Poljska. Ali, bez brige, drzava #2 bi nestala vrlo brzo posle #1.

Rumunija, nesto manje ali vrlo verovatno ne bi dobro prosli.

Nisu oni nista specijalno "glupi" niti su presudne neke emocije prema Rusiji (mada, u slucaju Poljske, sigurno ima toga). U pitanju je cista kalkulacija: tzv."odbrambeni" stit je kritican deo infrastrukture za vodjenje nuklearnog rata.

Ukljucivanjem sebe u tu infrastrukturu su Poljaci i Rumuni ocekivali da povecaju sansu da budu dovoljno vredne USA/NATO da ih Rusi uopste ne uzimaju za vredan cilj u bilo kojoj situaciji osim WWIII (u kom slucaju, ako nista drugo, dobro dodje imati jos vise raketa).

Uzgred, kao sto rekoh, USA je odustala od originalne ideje i odlucila se na daleko slabiju varijantu (koja je instalirana u Rumuniji i koja kasni u Poljskoj). Originalni plan koji je Poljska prihvatila je bio daleko opasniji po Rusiju.
[ Ivan Dimkovic @ 05.09.2020. 16:28 ] @
Citat:
Branimir Maksimovic
Znaci mlaki su. USA je zapretila nuklearnim ratom, kada su to Rusi uradili na Kubi.


Mogu da se kladim da bi Rusi >identicno< reagovali da je situacija identicna (ili bar slicna).

Ali situacija uopste nije identicna, niti su Amerikanci stigli sa planom toliko daleko koliko je SSSR stigao u Kubi.

Tzv. "odbrambeni" stit u Poljskoj jeste bio ozbiljna pretnja Rusima ali ni priblizna kao Amerima SSSR rakete sa atomskim bojevim glavama 150 km od Floride.

Uprkos tome, kao sto napisah, Rusija je i te kako pojacala retoriku sa garancijom Poljacima da ce njihove koordinate biti unesene za prvi udar:

https://www.telegraph.co.uk/ne...er-US-missile-shield-deal.html

Od svih, Poljaci svakako znaju sta Rusi tacno misle sa ovim, zato sto su nekada davno Poljaci bili kljucni deo SSSR operacija za eliminaciju NATO pakta za 7 dana.
[ ademare @ 05.09.2020. 17:29 ] @
Ti si pratio , ali ti je sustina izmakla

Ne radi se o igri reci , jer onda bi svako defanzivno oruzje , u stvari bilo ofanzivno sto nije .

Znaci sistem koji je instaliran u Rumuniji u Deveselu , bas naziv sela ne zvuci Rumunski , sto nije ni cudo jes se nalazi blizu Dunava granice sa Bugarskom . Od nas je udaljen oko 120 km .

Zvanicno se radi o The air base near Deveselu was selected for the NATO missile defence system .

Medjutim sistem koji se koristi https://en.wikipedia.org/wiki/...llistic_Missile_Defense_System nije samo defanzivni vec i ofanzivni sistem .

Umesto rakete koja je namenjena da pokusa da presretne drugu raketu , stavi se krstareca raketa dometa 1.000 km i eto ofanzivnog sistema u Rumuniji . Takva raketa je do skoro bila zabranjena bilateralnim ugovorom , ali je USA jednostrano izasla iz njega .

Posmatrajuci celokupna desavanja , moze se reci da je tzv. odbrambeni sistem , samo jeftina prica dok je ofanzivna namena primarna i planirana mnogo ranije . Sada se samo polako sprovodi .
[ BuzzLightyear @ 05.09.2020. 17:37 ] @
U Deveselu žive Šopi, jasno ko dan kada se malo analizira naziv. Deveselo je mesto (g)de (je) veselo - 'deveselo. Istovremeno je to i deve (devojke) selo, ali i deve (kamile) selo. Znači selo u kojem su živele deve koje su se bavile uzgojem kamila. Nije cilj NATO baza u Deveselu pretnja Rusiji, nego im je cilj da otrgnu Šopluk od svojih pravih korena!
[ Ivan Dimkovic @ 05.09.2020. 18:27 ] @
Citat:
ademare
Ne radi se o igri reci , jer onda bi svako defanzivno oruzje , u stvari bilo ofanzivno sto nije .


Napisao sam ti tacno zasto to nije odgovarajuca analogija.

Sa nuklearnim udarom je izvodljivo (i, verovatno, neizbezno ako je vec pocelo) unistiti ceo kontinent u roku od par sati.

Sa konvencionalnim oruzjem je to apsolutno nemoguce. Takodje, sanse za konvencionalnu "pobedu" USA ili Rusije u ratu su skoro nula.

Zbog toga je "defanzivno" oruzje koje ti povecava sanse da prezivis neprijateljev drugi nuklearni udar (odgovor/odmazdu) zapravo ofanzivno oruzje zato sto >tebi< povecava sanse za uspesan i odlucujuci prvi udar. Neprijatelj (tj. ono sta ostane od njih) ce posle i dalje imati sa cim da odgovori, ali ce odgovor biti oslabljen tvojim "defanzivnim" oruzjem.

Rezultat: je*o si im mamu (bar na papiru, ako zanemarimo da radijacija i nuklearna zima ne diskriminisu tj. da smo na*abli svi)

Kapiras?

Ne pricamo o nekom scenariju da tvoj novi PVO sistem brani glavni grad, pa mozda lakse dises verujuci da ti neprijatelj moze naneti samo manju stetu, pa onda to ubacis u neke modele za odlucivanje da li ces da zapocnes nekakav kopneni napad stagod.

Ovde pricamo o totalnoj destrukciji cele drzave velicine Rusije ili USA za vreme duze pauze za rucak. Tu destrukciju sprecava samo nestabilan "balans terora" koje potezi poput poboljsanja "odbrane" od ICBM-ova izbacuju iz ravnoteze.

U celoj toj semi, malo "ofanzivnih" raketa srednjeg dometa kolociranim sa "odbrambenim" instalacijama su samo dodatna so na ranu (Rusima, u ovom slucaju). Te rakete bi svakako imale efekta, ali sve to je potpuno neuporedivo sa glavnim izvorom destrukcije: stotinama raketa sa hiljadama bojevih glava (svaka ~20 Hirosima) koje bi bile ispaljene iz podmornica.
[ ademare @ 05.09.2020. 19:44 ] @
Dobro posto si dobar poznavalac oruzja , posebno nuklearnog , bolji nego sto sam ja svakako . I kad vec pominjes rakete koje su stacionirane na podmornicama , onda me zanima tvoje ili nekog drugog misljenje o sledecoj stvari .

Poznato je da Amerikanci imaju tzv. reporting name za Rusko , Kinesko i eventualno oruzje ostalih neprijatelja ako bi imali nesto originalno . Znaci bez obzira da li neko oruzje ima svoj naziv ili nema USA vojska tom oruzju dodeli neko svoje prepoznatljivo ime .

Tako da svi avioni Ruski , nekada SSSR-a imaju takva imena , rakete itd . Rakete svih vrsta pa i one SS tj. u USA terminologiji Surface to Surface .

Rakete stacionirane na podmornicama spadaju u SS terminologiju .

I sad znaci sta je tu meni cudno ?

Da su Amerikanci SSSR raketu koja se nalazila na podmornicama , i bila glavna pretnja USA, SSSR oznaka R-27 , njoj su dali svoje ime SS-N-6 Serb ?!

Znaci posto u engleskom jeziku ne postoji drugo znacenje ove reci osim Srbin , ne radi se o skracenici , oni koriste reci ne skracenice , Raketi su dali ime Srbin ??

[ Ivan Dimkovic @ 05.09.2020. 20:17 ] @
Svasta, nisam nikakav poznavalac oruzja, tematika atomskih bombi, raketa i eksplozija me cisto zanima kao zabava u slobodno vreme.

Verovatno koliko i tebe manje-vise.

Kao odgovor na tvoje pitanje oko SS-N-6 Serb NATO naziva za R-27?

OK, jasno je sta znaci SS (zemlja-zemlja). Takodje, N ukazuje da se radi o mornarici. Ovo je kompletno standardizovano.

Ali... Serb?

Jednostavno :-) Postoji malo pravila:

- Prvo slovo je vezano za funkciju (tipa F za avione lovce: MiG-29 'Fulcrum', Su-27 'Flanker' - ili SS-18 'Satan' gde je S = zemlja)
- Rec ne sme biti u cestoj upotrebi, idealno bi trebala da zvuci neobicno i da bude laka za pamcenje

I to je to... verovatno imaju skup reci koje su pogodne. Kako ih biraju pojma nemam, verovatno slucajno. Ili to, ili su imali nekog k'o ne voli Srbe i to jos pre ratova 90-tih :-))))

Osim Srba imas i Mongole (MiG-21 'Mongol'),

Imena deluju kao tipicna imena koje koristi USA vojska: u najvecem broju slucajeva su besmislena (osim ako zahtev nije suprotan) i zvuce skroz neobicno. Si video imena za atomske testove? Upshot-Knothole? Buster-Jangle? Tumbler-Snapper? :-)

Doduse, ponekad dobro opisuju stvar. Moji omiljeni primeri:

- SS-18 'Satan': ICBM pominjan na ovoj temi, moze da "dostavi" 25 Mt ako treba, gde to padne ce odmah izgledati kao pakao :-)
- SSC-X-9 'Skyfall': raketa na nuklearni pogon koju definitivno ne zelis da vidis na nebu (Americka proto-varijanta 60-tih se zvala 'SLAM' :-)
[ dejanet @ 05.09.2020. 20:36 ] @
^^ Haha, zanimljivo.

Mislim da je USA vrh jos osamdesetih, posebno pod ludim Reganom, vrlo ozbiljno razmatrao opciju preventivnog atomskog udara. Od tada, preko raspada SSSR, pa negde do 200x godine, razlika u tehnologiji i vojnoj moci se stalno povecavala, tako da je bila drasticno u korist USA i Nato, da bi poslednjih petnaestak godina, ta razlika pocela da se smanjuje. Po mom skromnom misljenju, taj trend nece dugo trajati.
Vec vidimo kako ce se resiti problem sa komunikacionim i navigacionim satelitima(hint Elon Mask - StarLink).

Takodje, strateske pozicije u Rumuniji i Poljskoj su neodrzive za Ruse i to ce verovatno morati da resavaju, konvencionalno ili hibridno, ako budu mogli. Ukrajnu i Belorusiju moraju da rese juce...
[ Ivan Dimkovic @ 05.09.2020. 23:52 ] @
Hehe, ako cemo vec sa teorijama zavere, moja "pet" teorija zavere je da je USA bas to razmatrala 50-tih i mozda pocetkom 60-tih.

Za Regana ne verujem, mozda na samom pocetku - posle 1983-ce sigurno ne. Takodje, kad je SSSR pao bilo je moguce ali ne verujem da je bilo previse motivacije.

Ali ranije?

Iako je u javnosti bila panika oko "raketnog procepa", Sputnjika i sl. vojno-industrijski kompleks i obavestajne sluzbe su vrlo brzo prikupili tacnu sliku da je SSSR daleko iza od USA po atomskom naoruzanju i da su samo bili jako dobri u improvizaciji i trikovima koji su ucinili da politicari i mase u USA misle da su daleko ispred stanja u kojem su stvarno bili.

Necemo sigurno skoro znati, ali je opcija "saseci u korenu" bila na "stolu" vise od jednom. Sasvim sigurno krajem 40-tih i pocetkom 50-tih, a vrlo verovatno i za vreme kubanske krize.

Ako bas hocemo do holivudskih razmera, mozda Kenedi nije hteo da "pritisne odgovarajuce dugme" :-)

Razdor se nazire u javnim informacijama kao npr. kada je Curtis LeMay bio vrlo nezadovoljan sto USA nije okupirala Kubu 1962-ge kada je Hruscov popustio. LeMay tada nije znao da je na Kubi bilo stacionirano ~150 nuklearnih raketa i da Kastro ima plan da ih upotrebi kada Sovjeti odu ('fala bogu pa su Sovjeti imali 2 ciste i pokupili svo atomsko oruzje sa sobom).

LeMay, sa druge strane, jeste znao da SSSR uopste nije bio spreman za rat, sto je inace dalo hrabrost Kenediju da insistira na svojim uslovima. Ovo je primeceno pracenjem pokreta SSSR snaga: USA SAC je jedini put u istoriji bio u DEFCON-2 uzbuni i strateski bombarderi su stavljeni na 24h kruzenje ("Chrome Dome"). Prilazi SSSR radarima nisu rezultovali bilo kakvom reakcijom Sovjeta, nije bilo nikakvih vecih pokreta, u kljucnom momentu su Sovjeti naredili svojim brodovima na putu za Kubu da se okrenu...

SSSR, bukvalno, nije ocekivao rat niti su bili spremni za isti. *rcenje koje je kulminiralo sa Kubom je prestalo da bude za*ebancija, kalkulacija da je Kenedi klinac koji ce da se u*enja je opasno zakazala. Kenedi je dobio i sve super, ali je LeMay bio besan zato sto Kuba nije okupirana.


Pitanje je da li je Pentagon imao namere samo da stane na Kubi. Mislim da je odgovor: vrlo verovatno ne.

Inace bonus za ljude koji ne znaju: Za vreme DEFCON-2 uzbune je prakticna mogucnost kontrole bila minimalna. Posada nekog od bombardera je komotno mogla da odluci da ignorise protokol i da nastave ka SSSR od poslednje "tacke bez povratka" i bace bombe k'o u Dr. Strangelove.

Citat:

Takodje, strateske pozicije u Rumuniji i Poljskoj su neodrzive za Ruse i to ce verovatno morati da resavaju, konvencionalno ili hibridno, ako budu mogli. Ukrajnu i Belorusiju moraju da rese juce...


Rusi u ovom momentu ne poseduju snagu ni resurse da ponovo uspostave "bafer" (koji im, svakako, treba ako se odnosi ne budu menjali).

Eventualno nekim vrlo lukavim metodama tako da mic-po-mic sa ogranicenim sukobima "otkidaju" teritoriju bez da predju prag kada bi USA/NATO resili da udju u sukob. Nekim direktnim otvorenim akcijama ili, jos gore, taktickim nuklearnim oruzjem (zasto??) bi navukli sebi veci problem na vrat.
[ Steve Lonmo @ 06.09.2020. 09:14 ] @
- Prvo su Amerikenjci instalirali svoje rakete u Turskoj.
- Zatim su Sovjeti zahtevali od Amerikenjaca da te rakete mrdnu sa njihove granice.
- Amerikenjci su odbili da to urade.
- Onda su Sovjeti dovezli na Kubu pet puta više raketa.
- Sada su Amerikenjci tražili od Sovjeta da uklone te rakete sa Kube.
- Sovjeti su im odgovorili da nema problema, da će ukloniti rakete sa Kube, ali pod uslovom i da Amerikenjci uklone svoje iz Turske.
- Nakon toga su i Sovjeti uklonili svoje rakete sa Kube, i Amerikenjci svoje iz Turske.

EDIT:

Ovo, vi naučnici, sada možete pročitati čak i na srpskoj Wikipediji, u prvom pasusu članka.

Citat:
Ivan Dimkovic: SSSR, bukvalno, nije ocekivao rat niti su bili spremni za isti. *rcenje koje je kulminiralo sa Kubom je prestalo da bude za*ebancija, kalkulacija da je Kenedi klinac koji ce da se u*enja je opasno zakazala. Kenedi je dobio i sve super...


Da... A ovom slavnom Kenedijevom "dobitku" sa razmeštanjem raketa u Turskoj je prethodilo i slavno iskrcavanje u Zalivu svinja, kada su mu zli komunisti pobili i ponabijali na doživotne robije sve njegove izvoznike demokratije na Kubu. Slavno je i sam završio par godina kasnije u Dalasu.
[ Ivan Dimkovic @ 06.09.2020. 13:02 ] @
Fokus je na nuklearnom naoruzanju. Ostalo je offtopic.

Razlog zasto je kriza bila "dobitak" za USA nema nikakve veze sa ideologijom vec sa faktima na terenu (bas kao sto je i odustajanje USA od originalnog plana za raketni stit u Poljskoj 2009-te bio dobitak za Rusiju).

- Posle povlacenja SSSR raketa, USA vise nije imala rakete sa atomskim bojevim glavama uperene ka njima u neposrednom komsiluku
- Rakete u Turskoj koje je postavila USA su bile manja pretnja za SSSR nego SSSR rakete u Kubi

Posle krize, USA je kratko vreme imala bolju poziciju. USA rakete su povucene iz Turske ali su ostale u Italiji neko vreme dok nisu povucene i zamenjene sa Polaris SLBM-ovima.

Kad su ICBM-ovi i SLBM-ovi usavrseni, priblizavanje sa ofanzivnim atomskim oruzjem nema smisla posto i jedna i druga strana mogu da se bolje "prisunjaju" (SLBM) bez diplomatskih posledica ili da zaspu drugu stranu sa gomilom preciznih ICBM-ova sa svoje teritorije.

Danas, od 300 raketa sa 2500 bojevih glava je garantovano da ce neke proci. Vrlo verovatno "neke" = "vecina".

--

U oba slucaja (1962 i 2008) je USA bila ta koja je agresivno povecavala uloge priblizavanjem infrastrukture za atomski rat SSSR/Rusiji.

SSSR odgovor je bio neoptimalan (za njih) - ali treba staviti stvari u kontekst: u tom momentu je USA imala preko 30000 komada dok su SSSR imali ~1/10. Osim Kube (bas zbog cega je i nastala kriza), SSSR nije imao mogucnost "ekspres" dostave, dok je USA mogla da koristi Italiju i Tursku.

SSSR je, naravno, intenzivno radio na uklanjanju ovog problema intenzivnim radom na ICBM raketama i povecanju svog nuklearnog arsenala. Doduse, to nikad ne moze eliminisati skroz geografsku prednost USA.

U 2008 je Rusija mnogo bolje odigrala igru (verovatno pomaze ako ti je na celu drzave ex-KGB kontraobavestajac koji odlicno razume "drugu stranu", to mu je bio posao) i sprecila konkretnu pretnju bez kompromitovanja svoje pozicije.
[ Ivan Dimkovic @ 07.09.2020. 01:35 ] @
Btw,

Saharov je, vrlo pametno, uklonio U-238 treci stepen i zamenio ga olovnim, visestrukoo smanjujuci zagadjnje. Verovatno je bilo i opreza - iako je u momentu testiranja "Car bombe" SSSR vec 6 godina posedovao znanje i implementacije hidrogenskih bombi, pametno je bilo biti oprezan.

Godinu dana pre prve SSSR hidrogenske bombe, USA je uspela da udje u knjgu rekorda sa >vrlo< losom procenom koja je od planiranih 6 Mt proizvela 15 Mt, "sitnih" 2.5x koje definitivno niko nije planirao. Steta koja je nastala i diplomatski incident sa Japanom su ucinili da USA prizna da ima hidrogensku bombu te da "fallout" nije teorijski koncept.

Uredjaj koji je koriscen u "Bravo" testu operacije "Castle" je imao naziv "SHRIMP". Adekvatnije ime bi bilo "Mother of All Fuc*ups" (MOAF).

MOAF? Svedocenje jednog od ocevidaca "greske u racunu":

Citat:

The flash from the nuclear explosion was overwhelming, even by the standards of nuclear explosions. Men saw their bones appear as shadows through their living flesh. Streams of blinding light shone through the smallest cracks and pinholes in secured doors and hatches.


Sta malo "pogresnoog" izotopa Litijuma moze da ucini. Zapravo, jedina pogresna stvar je bila pretpostavka da Litijum-7 nece reagovati. Na zalost... reagovao je.

Vise detalja: http://blog.nuclearsecrecy.com/2013/06/21/castle-bravo-revisited/

Osim "greske u racunu", neki genije je odlucio da "Bravo" test bude "povrsinski" a ne "atmosferski", sto drasticno povecava zagadjenje. Znate sta je jos >vrlo< losa ideja? Detonacija iznad koralnog grebena! Zasto? Ne samo zbog ekologije! Ako ste mislili da su detonacije u pesku lose, koral je druga kategorija loseg.

Kako ljudi znaju da su koral+A-bomba losa ideja? Isto kao sto sada znaju da Litijum-7 nece ostati inertan. Koincidencija je htela da se to sve sazna iz istog testa, ovog:0:26 - "kameo" pojava Dr. Strangel.. pardon, Dr. Teller-a, ("otac hidrogenske bombe"), pracena sa obaveznim "Health & Safety" uputstvom (OPNAV. Instruction 003400.1 / AFOAT 385.2) posto je bezbednost uvek bila prioritet. Dr. Teller je, verovatno, bio jedini naucnik srecan sa ishodom (ne racunam vojsku), toliko srecan de cak napisao i deciju pesmu:

Citat:

A stands for atom; it is so small

No one has ever seen it at all.

B stands for bombs; the bombs are much bigger.

So, brother, do not be too fast on the trigger.

F stands for fission; that is what things do

When they get wobbly and big and must split in two.

And just to confound the atomic confusion

What fission has done may be undone by fusion.

H has become a most ominous letter;

It means something bigger, if not something better.


Nije za*bancija, ovo je Dr. Tellerova poezija za decu :-)

Sa druge strane, Dr. Sakharov je pronasao novi pacifizam i postao ostar proponent nuklearnog razoruzanja. Za Dr. Teller-a, sa druge strane, sve do njegove smrti 2013-te, nije postojala bomba koju nije voleo.

[ MajorFatal @ 08.09.2020. 21:34 ] @
Ma te tvoje pečurkice su ništa, vidi samo kako danas izgleda deponija u Vinči :)
[ Ivan Dimkovic @ 12.09.2020. 10:01 ] @
Se to neko igrao malog naucnika u Vinci? :-)

Btw, evo clanka koji opisuje koliko je opasno (po povecanje sanse za WWIII) "odrzavanje arsenala": https://thebulletin.org/2017/0...eight-compensating-super-fuze/

Citat:

The US nuclear forces modernization program has been portrayed to the public as an effort to ensure the reliability and safety of warheads in the US nuclear arsenal, rather than to enhance their military capabilities. In reality, however, that program has implemented revolutionary new technologies that will vastly increase the targeting capability of the US ballistic missile arsenal. This increase in capability is astonishing—boosting the overall killing power of existing US ballistic missile forces by a factor of roughly three—and it creates exactly what one would expect to see, if a nuclear-armed state were planning to have the capacity to fight and win a nuclear war by disarming enemies with a surprise first strike.

--

The revolutionary increase in the lethality of submarine-borne US nuclear forces comes from a “super-fuze” device that since 2009 has been incorporated into the Navy’s W76-1/Mk4A warhead as part of a decade-long life-extension program. We estimate that all warheads deployed on US ballistic missile submarines now have this fuzing capability. Because the innovations in the super-fuze appear, to the non-technical eye, to be minor, policymakers outside of the US government (and probably inside the government as well) have completely missed its revolutionary impact on military capabilities and its important implications for global security.


Hehe "mala dorada" osiguraca je komotno povecala ubojitost ~3x.

Naravno, Rusi i Kinezi nisu budale. Jedini smisleni odgovor na ovo je pojacanje njihovih arsenala.

USA je, takodje, odobrila razvoj novog modela atomske bombe prvi put posle mnogo godina. Ideja je da se napravi model sa "malom" eksplozivnom moci ("malo" znaci nesto sasvim drugo kada se prica o atomskim bombama, tu je "malo" i dalje na nivou koje hiljade tona TNT).

U cemu je problem sa tim? Ideja je da se ima "odgovor" na "mali" nuklearni napad druge strane.

Ideja je, uprosceno: "Ako nam Rusi bace bombu od 10 kt i mi "vratimo" isto sa 10 kt nece doci do eskalacije" (koji ludak sa autoritetom je ovo zakljucio da mi je znati... razmena dve 10kt atomske bombe ce samo normalizovati upotrebu takvih bombi, sto znaci da je pomerena granica i sledeci test ce biti >10kt).

Ovo uopste nije opasno... sta lose uopste moze da se desi :-)