[ bordzija @ 03.09.2020. 19:41 ] @
Za vreme policijskog časa i korona sns terora u Srbiji kupio sam usput kesicu mađarskog semena na pijaci. Posadili smo ih u plitke posude od mesa iz lidla i... Svi su iznikli. To je bilo u maju i ja sam u julu imao prašumu paradajz sadnica na terasi. Deo podeljen komšijama koje imaju vikendice, deo mi posadili, deo ostao na terasi a jedan deo nekih 20 sadnica sam poneo na more.
Zasadio u ovu zemlju ovde kako dalmatinci pevaju "zemlja jalov kamen" sadnice su imale po 25 cm i prvo su vegetirale jedno 15 dana pa su počele da rastu. Na dve pozicije različite, različito rastu. Jedne rastu bolje (đubreno pre) i polako se pojavili klikeri zeleni.

Na drugoj poziciji slabije raste i žute donji listovi a zelene klikere nešto jede! Odozgo izgleda ok ali odozdo fali pola paradajza! Požderan!

Kakva je to štetočina u pitanju? Da prskam otopinom duvana?!?? 😡

[ Branimir Maksimovic @ 03.09.2020. 19:48 ] @
Da nije krompirova zlatica? To je najveci problem za krompir i paradajz...
[ deedee6 @ 03.09.2020. 20:24 ] @
Puževi.
[ bordzija @ 03.09.2020. 21:32 ] @
Evo kako ga jede, puževa ima al nigde nisam našao da hasaju paradajz. Inače su listovi netaknuti evo i fotke
Nafajtao sam ga rastopinom duvana 🤔



[ bordzija @ 03.09.2020. 21:52 ] @
Upravo ulovljen parazit štetočina i eliminisan 😈



[ bordzija @ 06.09.2020. 10:00 ] @
Šta je sad ovo?!?? Svaki treći plod je crn sa donje strane?!??
Pa ovo je potpuni besmisao, zasadiš nešto u svom vrtu, gledaš svaki dan i štetočine sve raskomadaju. Sve mora da se prska jakim otrovima počev od zemlje pa stabljika i sam plod 😡

[ Branimir Maksimovic @ 06.09.2020. 10:09 ] @
E onda nije organski..
[ eeestablishment @ 06.09.2020. 10:11 ] @
Ajde i ja da priupitam nesto kao totalni pocetnik .

Ove god. sam prvi put posadio paradaiz ( onako nasumice iz vise navrata kupovao rasadu ) i ovaj mi se pokazao

najukusniji . Ide poprilicno u vis , veoma je otporan , raste u grozdovima , plodovi su sitniji ali ih ima bar 70-tak



Da li neko zna koja je ovo sorta ( ubuduce cu samo njega da sadim )


[Ovu poruku je menjao eeestablishment dana 06.09.2020. u 11:32 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao eeestablishment dana 06.09.2020. u 11:37 GMT+1]
[ Branimir Maksimovic @ 06.09.2020. 10:18 ] @
Da nije onaj cherry?
[ bordzija @ 06.09.2020. 10:56 ] @
Sve su to hibridi i nikad ne znaš šta si kupio tj šta ćeš dobiti i koliko. i koji će ih paraziti satreti. Ovde na moru hara azijski moljac i bukvalno sve jede od reda. Ovo mađarsko seme je izgleda previše neotporno sve ga napada isve mu smeta. Naravoučenije da se manem ćorava posla jer ništa ne uspeva bes hemije.
[ eeestablishment @ 06.09.2020. 10:57 ] @
Citat:
Da nije onaj cherry?


I ja sam to pomislio , ali ovi moji plodovi su za nijansu krupniji i rastu u grozdovima u krug a ne na duz kao ovi sa videa .

https://youtu.be/H1GZ_3BtJ3U

https://youtu.be/qwlJc2DrJHk

Jbes ove krupnije sorte , samo po 1-2 na biljci a i oni neretko satrunu , ili ih nesto izbusi pre nego sto sazre .

[ Branimir Maksimovic @ 06.09.2020. 11:07 ] @
Citat:
bordzija:
Sve su to hibridi i nikad ne znaš šta si kupio tj šta ćeš dobiti i koliko. i koji će ih paraziti satreti. Ovde na moru hara azijski moljac i bukvalno sve jede od reda. Ovo mađarsko seme je izgleda previše neotporno sve ga napada isve mu smeta. Naravoučenije da se manem ćorava posla jer ništa ne uspeva bes hemije.


Znaš kako dovedeš bogomoljke i buba mare i nema da brineš :)
[ bordzija @ 06.09.2020. 11:07 ] @
Izbuši ih azijskimoljac dok trepneš okom i unutra rastu crvi 😡

Bogomoljki ima, bubamara isto al niko ne šljaka noću.

[ since1986BC @ 06.09.2020. 15:14 ] @
Vidjao sam i neku vrstu Pentatomidae - nalik je smrdi bubi
ali manja i sa "sljokicama" na ledjima kako napada paradajz.
[ bordzija @ 06.09.2020. 18:49 ] @
Ja ovde ništa vido da hasa paradajz sem gusenice koja noću ždere. Puževi samo gamižu ispod ali se ne penju jer nigde nisam našao onaj sluzavi trag po paradajzu. Ne mogu dugo ti da pratim jer mi komarci pojedu noge u sekundi 😡

Ma ovde to ništa ne može da uspe, komša namiče tone stajskog đubriva jebbbeš ti takav posao. Ubiješ se za 10 paradajza i još da prskam hemijom ne pada mi na pamet.
[ Java Beograd @ 07.09.2020. 07:32 ] @
Agrotehničke mere moraju da se primenjuju. "Hemija" postoji ovakva i onakva, nisu to baš sve otrovi za ljude, postoji karenca i još koješta drugo.

Bolje ti je da se malo raspitaš oko "hemije", dal' na internatu, dal' u poljo apoteci, a i ovde na forumu, i da primeniš "hemiju", umereno, kontrolisano nego da kupiš na pijaci albanski paradajz sa NEOGRANIČENO bog zna kakvih otrova i *ovana.



Ja sam u dvorištu zasadio jedno stablo višnje i jedno stablo lešnika, čisto radi hladovine (rod - sasvim usputan, ako bude, kolk'o bude, potpuno nebitno) ali, jbg, mora da se isprska stablo u martu plavim uljem.
Mora! Inače ga štetočine i gljivice unište.

[ bordzija @ 07.09.2020. 10:30 ] @
Ma nema od tog posla ništa, ovo su tri paradajza iz domaćeg semena, nešto ih jede odozdo i odozgo!

Svaku noć nestane jedan! Ceo!

[ gilopile @ 07.09.2020. 10:53 ] @
Ne znam koja je fora, ali i ovde kod mene ista situacija.
Rodjak svake godine gaji paradajz, zdrav, lep...Al ove godine ga isto nesto izjelo.
I kod mene 30-ak strukova, nisam imao par kg paradajza. Isto ga nesto shebalo. Sav se osusio.
Bmlga sta se to desava, nikada nije bilo ovako.
[ Branimir Maksimovic @ 07.09.2020. 11:01 ] @
Citat:
bordzija:
Ma nema od tog posla ništa, ovo su tri paradajza iz domaćeg semena, nešto ih jede odozdo i odozgo!

Svaku noć nestane jedan! Ceo!


Ako nema oštećenja na lišću možda je nešto krupnije, pa stavi statuu ili nekakvo strašilo...


[ bordzija @ 07.09.2020. 11:17 ] @
Ma vidi se da ga je poždrala gusenica, dole je komad oglodan.
[ Branimir Maksimovic @ 07.09.2020. 11:34 ] @
Ako je gusenica, tu samo otrov, nema druge.
[ bordzija @ 07.09.2020. 12:08 ] @
Jel ima neki wifi senzor pokreta koji bi mogao da se zabode pored paradajza i da šalje push notifikaciju kada nešto ždere paradajz? U toku noći cela sadnica nestane, zbriše je. Okolo nema ništa gde može da se štekuje. Juče jedna noćas druga 😑
[ Java Beograd @ 07.09.2020. 12:19 ] @
Ima. Zove se "insekticid"
[ bordzija @ 07.09.2020. 12:59 ] @
Neka hvala pre ću da jedem gloginje nego da prskam hemijom. Ima tu fizičkih sistema kako se rešiti parazita, najlon na zemlju sa navodnjavanjem, pravilan razmak, kontrola i pre svega, dobra sorta!

Ovo sam kupio neko mađarsko seme usput koje očigledno raste uspešno samo u inkubatoru. Videćemo kako se pokazalo na fruškoj gori.

Ovo sam slabo nađubrio, krš dalmatinska zemlja iz pakla, preblizu sađeno itd. Tu i tamo mi je pobegao zaperak itd.
[ Java Beograd @ 07.09.2020. 13:10 ] @
Pa šta misliš, šta jedeš kad kupiš sa pijace ili iz supermarketa?

Šta je bolje: korisiti "hemiju" pametno i odmereno, u svom porvnjaku, za sebe, ili kupiti sa pijace, gde pojma nemaš ko je koliko čega prskao, i dal' poštuje karencu.

Bila jedna emisija na TV pre nekoliko godina. 2/3 seljaka na pijaci nema pojma šta je karenca.
[ bordzija @ 07.09.2020. 13:28 ] @
Ovaj moj uzgaja tu blizu, pola paradajza je bušno i truljavo pa cenim da je ok. Ovo recimo u lidlu što se prodaje, hibrid čista plastika&stiropor. Staklenik, prskanje i to je to. Probao sam, ne ide, hvala doviđenja sledeće godine neka bolja sorta. Volovsko srce je meni zakon po pitanju ukusa i veličine.

Ako može prskanje mlekom ili sodom bikarbonom, otopinom duvana i slično ok, ako ne onda dižem ruke što bi se zezao i nervirao? Ustanem ujutro a neko vnago satrlo celu sadnicu? A sadnica stala jer joj u zemlji proždire koren neka druga parazitčina?!??
[ Living Light @ 07.09.2020. 13:36 ] @
Bordzi,
Ovi moji rodjaci iz DE, kada dodju kod nas u selo,
u banatstku ravnicu,
obavezno su odneli gajbu paradajza,
u nemacku, jer taj "Bastenski, neprskan" paradajz kada preseces na pola,
mirise cela kuhinja.

Ove godine bas i nije tako, nesto ga Izelo, i nagrizlo.
Sreca da rodjaci nisu dosli zbog korone,
pa da se stidimo, da ne umemo da odgajimo valjani paradajz,
u selu, unutar svoje baste.

Tako da, nije to slucaj samo kod tebe,
ima ga i na drugim mestima.

[ bordzija @ 07.09.2020. 13:41 ] @
Sećam se pre par godina kada smo išli kupili gomile onog lepog slatkog duguljastog što se melje i koristi za paradajz sos. Bagatela neka a miriše ko duša. Eto menja se, azijski moljac stigao sa ostalim blagodetima svetske trgovine. Baš me zanima kako napreduje ovaj isti na f gori što je otišao.

Ovo je prethodna tura posađene sadnice početkom maja, znači u debeloj prednosti.

[ popusicko @ 07.09.2020. 17:51 ] @
Volovsko srce je I meni zakon po pitanju ukusa i veličine.
[ baresi @ 07.09.2020. 19:38 ] @
Meni su sve na vrtu uništili oni crveni, ljigavi puževi, "beskućnici". Ne možeš ih ničim uništiti a množe se ko mutavi. Ima li toga i kod vas i čime se borite protiv to odvratno stvorenje?
[ bordzija @ 07.09.2020. 19:57 ] @
Imaš za to dobar preparat, naprskaš sve i on kad dodje pojede, taj neki parazit mu izjede mozak i on postane retos i crkne hehe sad sam ih uhvatio motaju se oko paradajza. U principu se golaći suzbijaju viljuškom i baterijom 😁

Mali update, na f. Gori rodio ovaj paradajz sa kojim se ja mučim. Eto bacio sam 30 evra na zalivanje i NIŠTA.
Aj dobro veliki je vrt.



Hibridčina kilava kao nezreo, vuče na jabuku.

Sledeće godine sadim isključivo samo volovsko srce.
[ bordzija @ 08.09.2020. 09:03 ] @
Oko ovih malih sadnica sam izrokao jedno 10 puževa golaća. Njih sam u principu rešavao tako (puževe) što oko stabljike sipam sitni tucanik pa oni ne prilaze, ne mogu preko toga. Jedino posle treba pažljivo zalivati da se ne raspe tucanik. Valjda ne mogu da gmižu preko toga. Gusenica više nema ali svejedno plodove prskam rastopinom duvana. Cvetove ne treba prskati jer odbija insekte oprašivače. Eto valjda bešto i rodi.

Na drugoj lokaciji se suše listovi odozdo na gore, valjda nešto hasa koren 😑

[ bordzija @ 08.09.2020. 10:35 ] @
Nabavio sam i žabu puhaču ali očigledno da zabušava i ne radi ništa, svako veče hoće da uđe u kuću i gleda vučićeve govnorancije i zadrugu umesto da lovi puževe i gusenice 😑


[ gilopile @ 08.09.2020. 13:04 ] @
Vezi je za stabljiku ko kera.
[ eeestablishment @ 08.09.2020. 16:00 ] @
Citat:
bordzija:
Nabavio sam i žabu puhaču ali očigledno da zabušava i ne radi ništa............................


Nabavi joj parnjaka ( zabca ) , mozda se obraduje i dobije apetit pa krene da lovi ?
[ Living Light @ 08.09.2020. 17:28 ] @
eeestablishment,
Nemoj da ga pališ,
i ovako ne voli francuska vozila, ali bi da kupi C4,
Ono seme paradajza nista ne valja,
izedu ga puzevi, crvotocine, nocni leptiri,

Avalski toranj ne smem ni da pomenem.
Brat-bratu,

-On i Duskez su navatali pola YU-ge,
ali im stalno nesto nedostaje,
pa dogradjuj sabirace, delitelje, pojacavace,
pa bi da razvedu na 4 sobe, a da signal ne slabi :)
A sto barataju sa Loga-Antenama,
to je tek za temu: Biseri!

Hičkok se prevreče,
a da ne trepne :)

Život ide dalje,
pOz

[ eeestablishment @ 08.09.2020. 19:12 ] @
Citat:
eeestablishment,
Nemoj da ga pališ,.........................


Ma ne palim ga Roberte jer sam i ja u slicnoj situaciji i trazim resenja .

Ove god. sam sticajem okolnosti ( od pocetka vanrednog stanja ) u poziciji da zivim u

kuci sa placem pa sam taj momenat iskoristio da po prvi put zasadim 20-tak sadnica paradaiza .

I sada muku mucim sa ovim bubama



Ne zelim da koristim insekticide NITI BILO KOJA HEMIJSKA SREDSTVA , navucem hiruske rukavice

( fala bogu pa ih sada ima ) i skupljam dnevno po 30-tak . Jos malo pa cu da napunim balon od 5 kila , xi xi xi .

Da li je moguce da vise nema voca ni povrca a da nije tretirano nekim otrovom .

Sve komsije okolo obilato prskaju baste , plastenike i pominju neku KARENCU , te ovo te ono . . .

Ili je nesto STETNO ili nije , TRECE NEMA . Sta to znaci sad je malo otrovno a sutra nece da bude .

Sto rekao Shojic E NECE DA MOZE .

[ Living Light @ 08.09.2020. 19:29 ] @
eeestablishment,
Veruj mi, do pre par godina kod moje majke,
u basti nije bilo nekih znacajnijin stetocina.
Ove godine su navrnule kao "Lud na brasno",
izjeli sve živo!

Za ne verovati.

A majka, ona nista ne hemikališe,
nista ne prska,
ali nema ni od roda nista.
Skoro sve unisteno.

[ eeestablishment @ 08.09.2020. 20:14 ] @
Citat:
...............................................
Ove godine su navrnule kao "Lud na brasno",
izjeli sve živo!............


Ko da se sprema posast biblijskih razmera . . .

prvo pandemijska bolest ( virus ) medju ljudima ,

pa navalila neka gamad skakavci , puzevi , gusenice i ostalo

a i ove zabe ( puhace ) se uskopistile pa ne love . . .





[Ovu poruku je menjao eeestablishment dana 08.09.2020. u 21:35 GMT+1]
[ bordzija @ 08.09.2020. 20:21 ] @
E imam novu foru protiv parazita, zabodem ruzmarin ispod paradajza i nema bubice da se pojavi ni puževi ni gusenice. Žive duše! Ubo sam puno grančica ruzmarina i taman je vlažno pustiće koren. Eto male tajne velikih majstora hehe 😁
[ bordzija @ 08.09.2020. 20:47 ] @
Prska se:
1. otopinom duvana.
2. Mlekom razblaženim.
3. Sodom bikarbonom.

Dodajte još prirodnih preparata ako znate.

Planiram da: svetlarnike u zgradi na stepeništu, u Beogradu pretvorim u paradajz raj. Da rađa i tokom zime. Dole bi bile kante ili žardinjere a paradajz bi se penjao po konopčetu.
[ Shadowed @ 08.09.2020. 22:30 ] @
Citat:
eeestablishment: Ili je nesto STETNO ili nije , TRECE NEMA . Sta to znaci sad je malo otrovno a sutra nece da bude.


Voda je u manjim kolicinama ne samo bezbedna nego i nephodna. U vecim kolicinama je smrtonosna.
[ bordzija @ 08.09.2020. 23:04 ] @
Koliko sam ja razumeo ti otrovi (kao) imaju rok trajanja i nestanu, šatro dok stigne do tanjira sve je ok. Ja bih pre rekao da to sve prodire u plod a njih baš briga. I kao rezultat imamo gomile autoimunih boleština i devijacija naročito kod dece. Godinama imam tu nekog manijaka koji sve živo prska non stop... I to posle JEDE!

Čak i zemlju tretiraju sa 2 otrova pre nego što zasade nešto. Da pobiju parazite u zemlji. Horor šou.

Mislim da sa dobrom zemljom i vizuelnom kontrolom te prskanjem prirodnim preparatima i sadnjom uz kojekakve biljke može dosta toga da se izbegne. Ali opet tu je i strovana voda...
[ bordzija @ 08.09.2020. 23:58 ] @
Ruzmarin zaboden ispod paradajza odlično obavlja posao.
[ Shadowed @ 09.09.2020. 00:18 ] @
Moguce da on ispusta neku hemiju koja obavlja pos'o.
[ bordzija @ 09.09.2020. 02:04 ] @
Ima eterična ulja u sebi i miriše, koliko dugo videćemo. Ja sam ih baš dosta nagurao ispod. Rasađuje se tako što se beru grančice bez cveta, donji deo oljušti od iglica i zabode u vlažnu zemlju. Posle mesec dana pusti korenje.
[ gilopile @ 09.09.2020. 11:22 ] @
Pa poznato je da mnostvo buba ne voli bas miris ruzmarina.
Davno sam pravio neki buckuris protiv komaraca, u recept ide obavezno i ruzmarin.
E sad, ko zna kako je sa novijim generacijama tih buba...:)

Ma moze se na netu naci svasta u vezi prirodne zastite biljaka.
Samo treba ustanoviti sta ga zdere.
Al ove godine je svuda los paradajz, rekoh vec. Ko god da je sadio, ono standardica u basti za sebe bez prskanja, nije rodio nikako. Sve ga nesto iznapada.
Prosle godine paradajz do jaja bio.
Djavolje vrtlarstvo.
Ako ne pomremo od virusa, pomrecemo od gladi u skorijoj buducnosti.
[ bordzija @ 09.09.2020. 11:27 ] @
Probao sam pre neki dan natrljao sam na noge ruzmarin i mentu... Odrali su mi komarci noge 😑 bio sam sav u kvrgama tako da ja nebi preteramo ozbiljno uzimao te "narodne lekove" koji su prvenstveno nekada bili bazirani na laksativu
[ Shadowed @ 09.09.2020. 12:16 ] @
Citat:
bordzija: Ima eterična ulja u sebi i miriše, koliko dugo videćemo.


To ti kazem - ispusta neku hemiju i rasteruje gamad :)
[ gilopile @ 09.09.2020. 21:02 ] @
Citat:
Al ove godine je svuda los paradajz, rekoh vec. Ko god da je sadio, ono standardica u basti za sebe bez prskanja, nije rodio nikako. Sve ga nesto iznapada.
Prosle godine paradajz do jaja bio.


[Ovu poruku je menjao gilopile dana 09.09.2020. u 22:19 GMT+1]
[ bordzija @ 09.09.2020. 23:17 ] @
Eeee ako je tako onda ok, rekoh dal je moguće ovoliko loše da ide prosto ne verujem. Sve se navadilo ko mutav na telefon. Sleeeće godine idem u akciju i sadim limetu, još oomorandži i mandarina sa više humusa u startu i prskanjem u početku kako bi se mladice razvile kako treba.
I naravno paradajz volovsko srce samo da nađem dobro seme ča akcija već u februaru. Paprike i blitva o b a v e z n o! U blenderu sameljem, dodam belog luka i dvopeka odozgo kašika milerama 😋
[ eeestablishment @ 10.09.2020. 12:01 ] @
jbmti , danas primetih i kod mene u basti . . .



prvo su se javile smrdi-bube , sada ove gusenice sta li ce da otrojci ?

[ bordzija @ 10.09.2020. 13:20 ] @
Prskaj plodove otopinom duvana samo nemoj cvetove jer ih onda insekti neće oprašiti. Za sve postoji sistem, za puževe sitni tucanik oko stabljike, za gusenice otopina duvana. I naravno baterijska lampa i viljuška oko 12-1 posle ponoći.
[ bordzija @ 11.09.2020. 19:20 ] @
Raste prdajz dodao sam pepela, prskam plodove otopinom duvana i to je to.

[ gilopile @ 11.09.2020. 22:26 ] @
Super coice kad za dva dana vidis napredak
Sve pozelenelo i rodilo do jaja, hehhe.
Zreli plodovi ce sutra, prekosutra ili za vikend?
[ Shadowed @ 11.09.2020. 22:28 ] @
Mora da su instalirali neku 5G antenu u blizini pa se aktivir'o GMO.
[ bordzija @ 12.09.2020. 09:09 ] @
Nije gmo ali su hibridi danas se samo sa time trguje, ne znam gde više može da se dođe do domaćeg semena. Opet sa druge strane ovo je sve iz jedne kesice plaćene 80 dinara, svako seme je izniklo. Svakih 30-20-10 cm imaš grupu plodova od po 3-4-5 prdajza. I još uvek raste, ne znam gde da ih motam. Sledeće godine krećem u martu sa sadnicama da bi u maju to već bilo 20 cm sa dobrim korenom.

Ovo konkretno je bilo seme u jednoj lidl kutiji od 400 gr mesa i nerazvijen koren jbg i još grupisani. Sledeće god ima da razbijem paradajz i još koješta :-)

Pošto idem za neki dan, ovo ostaje pa šta mu bog da. Dal da čupam ove zelene i pravim turšiju jer se vraćam kroz mesec dana?
[ gilopile @ 12.09.2020. 13:04 ] @
Cupaj Bordzi, ne ostavljaj nista :D

Najbolje seme ili rasdad ces naci po selima.
Nadjes neku babu koja to sadi ceo zivot i uzmes lepo rasad i nema da ne rodi. Posle ostavis seme.
Znaju oni sta i kako.
Sada ima mali milion vrsta, prodaje se sve i svasta i nikad neces biti siguran sta zapravo i koju sortu jedes.

Za kuvanje nema boljeg od volovskog srca. Plod pola kile...sa dvadeset strukova imas da kuvas i da imas za celu zimu.
Ja sam volio onaj klasicni jabucar, slatkasto kiselkast i socan. Ne moze da se poredi sa ovim kupovnim smecem.

Dogodine cu da zasadim celu bastu paradajza i malo papricice...Uglavnom to i jedem i paradajz kuvani koristim najvise za sve i svasta.
I 500 lit da imam srajbio bih ga :)
[ bordzija @ 12.09.2020. 18:43 ] @
Obavezno i ja se sledeće godine bacam na zemljoradnju, jebbes fakultetsku diplomu u srbiji. Ja sam mislio podosta paradajza, manje krastavca i paprike te blitvu i štošta sltno još. Obavezno bure za kišnicu i automatsko zalivanje kap po kap. Cenim da će jednom nedeljno obilazak biti dovoljan.

Gledam nešto, paradajzu uopšte ne odgovara sunce, deo koji je od jutra do 3 popodne na suncu se potpuno raspao i osušio a drugi deo sadnica koje u u hladovini do 1 popodne buja i rađa nenormalno. Znači ne gine staklenik od bambusa i onog materijala sa kojim se oblače građevinske skele (bagatela je)
[ bordzija @ 14.09.2020. 15:16 ] @
Opet mi nešto izbušilo paradajz! 😡😡😡

[ bordzija @ 15.09.2020. 11:38 ] @
Jutros gledamvidim nešto kad ono crv burgija zeleni paradajz 😑 sve izedoše živo, totalni masakr! Uhvatim i štitastog moljca, mučio sam ga sat vremena!



[Ovu poruku je menjao bordzija dana 15.09.2020. u 16:28 GMT+1]
[ bordzija @ 17.09.2020. 18:34 ] @
Na f. Gori požderaše sve smrdibube!

[ eeestablishment @ 26.09.2020. 14:30 ] @
Posle isprobanih 7-8 sorti najukusniji i najkrupniji ( mada ovo drugo nije bilo presudno ) se pokazao ovaj . . .



Ima ih 6 na stabljici ( drugi su za nijansu manji ) i roze je boje za razliku od ovih "obicnih" crvenih koji su takodje

krupni ali ni blizu tako ukusni ( levo na slici )



Ako se i iduce sezone odlucim za sadnju to ce sigurno biti ova roza sorta , pa sa tim u vezi i pitanje za upucene :

ako ostavim semenke od pomenutog paradaiza ( i proizvedem rasadu ) hoce le obavezno i svi

plodovi biti ovakvi ? ( kao ove god. ili dolazi neminovno do nekih promena )

[Ovu poruku je menjao eeestablishment dana 27.09.2020. u 09:10 GMT+1]
[ bordzija @ 01.10.2020. 22:54 ] @
Ako je hibrid nema šanse opet išta da bude, gde si kupio i od koga? Šta si kupio? Seme ili sadnicu? Najbolje da pitaš onog od koga si nabavio. Ja sam se tako razočarao, iste takve kupio od jednog lokalnog proizvođača malog kapaciteta, sve sam kopa i prodaje na tezgi ispred bašte. Kada dođem kažem šta mi treba oni odu iza i uberu. I jednom ja svratio i malo popričali - kaže uzima rasad cvrc. Ja pre toga posadio par semenki od tog paradajza, niklo drvce 20 cm i stoji već skoro 2 meseca ne mrda.

To da uloviš neku babu ili dedu koji sade za sebe godinama i čuvaju seme, neku staru sortu jedino ovo danas sve hibridi za jednokratnu upotrebu.
Ova sorta je mislim volovsko srce, po meni najlepša u svetu paradajzova.
Jedva čekam da se vratim i vidim dokle je doguro moj paradajz, taman sam zbrisao pred kišu pa više nije moralo da se zaliva. Svaki drugi dan kiša. Laganica ima još malo da sazri.

99% da je hibrid al šta te briga kupi opet od istog čoveka. I čeri je zanimljiv usput pored ovog velikog. Čeri može uz sve živo, u pastu da se baci, uvek par komada tu i tamo da se provuče.
[ eeestablishment @ 02.10.2020. 07:26 ] @
Hm , kupovao sam od raznih ljudi na pijaci , onako po 2-3 kom. u celoj basti od 20-tak sadnica nije bilo vise od 3 ista a sve

u zelji da probam sto vise sorti i odaberem najbolju . . .

Nisam belezio a jos manje pamtio i ko sad to sve da pohvata , eto i to za hibride nisam znao pa dzabe i seme sto cuvam grrrr . . .
[ bordzija @ 02.10.2020. 11:45 ] @
Pa eto probaj da se setiš od koga si šta kupovao jer drugačije ne ide. To sa hibridima je jednostavno, naprave tako da je seme jeftino ali moraš stalno da ga kupuješ. Plod je uglavnom odličan ali seme moraš da kupiš. Količina uroda je maksimalna ali mora da se kupi seme svake godine. I na kraju domaće sorte, stare i dobre, prirodne, HRANJIVE što je najbitnije u odnosu na hibride - nestaju. Onda kada ostanu samo hibridi jednog dana, cena semena a i same hrane ide gore u nebesa.

Sve se vrti oko zarade i pohlepe. Sve je precizno smišljeno a mi smo samo posmatrači. I ja bih voleo negde da nađem staro seme volovskog srca i da završim priču. Svake godine po 5-6 paradajzova i vozi miško.
[ bordzija @ 05.10.2020. 12:33 ] @
Ja se sledeće godine snabdevam kod ovog lika, ima sve i svašta, po kesicu od svega i svačega pa prvo pravim rasad a onda motokultivator: https://www.kupujemprodajem.com/sve-za-biljke/svi-oglasi/269759/1
[ gilopile @ 05.10.2020. 14:45 ] @
Samo baba & selo.
Imaju ljudi uvek najbolje sorte, decenijama se sadi pa znaju sta valja za kuvanje i za jelo.

Obicno su to 2 sorte, onaj veliki volovsko srce i drugi kao jabucar somborski ili neki drugi.

Uzmes proveren rasad kod neke babe i uvek mozes ostavljati sebi seme...

Ja uglavnom tako nabavljam, imam par rodjaka i komsija i uvek ima viska rasada...

Ovo sto se kupuje po oglasima je hibrid i neke pitaj Boga koje sorte.

Iduce godine cu sve paradajz da zasadim i malo ljutih papricica. Paradajz kuvani i mleveni mama.
[ bordzija @ 05.10.2020. 15:05 ] @
I papriku obavezno crvenu, naseckaš pa u teglu, pečeš ljuštiš pa u ajvar ili za salatu sa belim lukom i malo belog luka. Ima tu svašta nešto da se zasadi a leba ne traži jedino onaj kanister od kubik da se spoji na oluk pa puni kišnicom a iz toga neka arduino idiotarija da pušta vodu kap po kap kroz crevca. Tvoje je samo jednom nedeljno da se promuvaš i prekontrolišeš malo počupaš korov.

I ja bi negde da nabavim domaće pravo seme al nemam nigde u centru beograda niti poznajem nekoga na selu jer imamo vikendicu pa svi tamo kupuju hibridni rasad... Zasadiš paradajz izraste ti banana :D

Iskreno ja volim da iz semena izvučem rasad. To mi je onako gušt dok je još hladno da sve pripremim. U pregovorima sam sa ženom da je odobrovoljim jer je njeno. Opet ja leti uglavnom nisam tu radim sezonski a ovo mora malo da se održava tu i tamo, povezuje, plevi itd. Ljudi su apsolutno protiv automatizacije što je meni neverovatno u 21 veku a svi furaju pametne telefone koji njih automatizuju da svaki put pogledaju kad blipne poruka ili nešto.

Dovukljao sam i male palme ko što je vesić sadio na kalemegdanu i njihovo seme pa je i to u nekoj priči. Svake godine treba nešto saditi, oko kuće sa istočne strane drveće kako bi se pokrila kuća od vetra i sunca a svuda naokolo voćnjak i bašta sa povrćem.
[ eeestablishment @ 05.10.2020. 16:35 ] @
Citat:
gilopile:
Samo baba & selo.
Imaju ljudi uvek najbolje sorte, decenijama se sadi pa znaju sta valja za kuvanje i za jelo.

Obicno su to 2 sorte, onaj veliki volovsko srce i drugi kao jabucar somborski ili neki drugi.

Uzmes proveren rasad kod neke babe i uvek mozes ostavljati sebi seme...

Ja uglavnom tako nabavljam, imam par rodjaka i komsija i uvek ima viska rasada...

Ovo sto se kupuje po oglasima je hibrid i neke pitaj Boga koje sorte.

Iduce godine cu sve paradajz da zasadim i malo ljutih papricica. Paradajz kuvani i mleveni mama.


Kad pomenu papricice , prosle god sam kod komsije na slavi probao tursiju

sa belim grozdjem i ljutim papricicma . U pocetku sam bio rezervisan ali posle 2-3 rakije ,

i probe pomenute salate ( uz predjelo ) ostah prijatno iznenadjen slatko-ljuto-kiselim ukusom .

Pre neki dan sam i sam ostavio za zimu nesto slicno . . .




[Ovu poruku je menjao eeestablishment dana 05.10.2020. u 17:48 GMT+1]
[ since1986BC @ 05.10.2020. 19:48 ] @
Citat:
eeestablishment:
Ima ih 6 na stabljici ( drugi su za nijansu manji ) i roze je boje za razliku od ovih "obicnih" crvenih koji su takodje

krupni ali ni blizu tako ukusni ( levo na slici )



Nece ti svi plodovi od semenki biti ni iste velicine ni oblika. Sve opet random.
Sto se tice ove dvojice sa slike, ovaj levo ima fleke i verovatno tvrdju koru - posledica napada smrdibube.
[ eeestablishment @ 05.10.2020. 21:08 ] @
Citat:
Nece ti svi plodovi od semenki biti ni iste velicine ni oblika. Sve opet random.
Sto se tice ove dvojice sa slike, ovaj levo ima fleke i verovatno tvrdju koru - posledica napada smrdibube.


Nisu bitne velicina , boja ni oblik , najvazniji mi je ukus a ovi roze boje su bas top .

Ovo za smrdibube si pogodio ko da gledas , pred kraj sezone ih je bilo milion . . .
[ bordzija @ 05.10.2020. 23:11 ] @
Tu turšiju sa ljutim grožđem sam probao prošle godine slučajno, žena mislila da su masline doduše dosta tamnije u tegli nego to sa fotke. I ništa mi se nije svidelo, teo sam da bljunem. Inače ne preferiram grožđe. Svako ko ima vinograd to pravi za meze onako usput i interesantno je naravno uz lozu. Inače sam probao i sicilijanske specijalitete, ljuti med, slatko ljuti ajvar i slične đakonije jako mi se svidelo ali ovo ništa.

Sledeće godine sadim, pravim automatsko zalivanje i gledam neku robot kosilicu. Pošto ću i neki internet da smislim do tada, stavio bih i onu wifi kameru da sve to prati i snima ako neko nešto dekra :)
Plan mi je i čeri da posadim, jeo sam fenomenalnu turšiju! Jel neko jeo sušeni paradajz koji se pravi dole na jugu? Ja sam jeo kupovni u ulju i mnogo mi se svideo!
[ gilopile @ 06.10.2020. 00:40 ] @
Ta dva lepotana rodila za uz krisku domaceg belog sira i domacu slaninicu. Nema dalje, kombinacija ubitacna.
A ja sam sadio ebao sam ga u pedu, sada gulim ovaj kupovni plastikaner.
Kupim ga zato sto lici na paradajz i onda mi uglavnom stoji, nemam volje da ga jedem :D

Volim domaci zreli da ogulim i prodinstam sa malo soli i secera dok se ne ukuva dobro i onda to koristim za picu.
Ovaj kupovni nema sanse da izdinstas, sve ostanu neke gumene loptice...tvrd, uzas i katastrofa, a ukusa nidje.

Jedini kupovni u tetrapaku sto mi valja je ovaj, ne mogu naci drugi link.
https://www.google.com/imgres?...AhXUu6QKHcfpC-cQMygUegUIARDaAQ

Najpriblizniji okus domaceg po meni. A sad sta ima u njemu, jbmlga.
Ostale koje sam probao su blagi uzas.


[Ovu poruku je menjao gilopile dana 06.10.2020. u 01:51 GMT+1]
[ bordzija @ 06.10.2020. 05:26 ] @
Pa italijanski hehe ljudi imaju tradiciju i kulturu a ne kao kod nas što im je posao samo da se dočepaju bemveja i mercedesa. Tamo je to sve ljubav i strast a onda dolazi lova. Bukvalno sve iz italije što dolazi je odličnog kvaliteta kada je hrana u pitanju naročito pasta. Kod nas i dalje pokušavaju da naprave špagete od brašna i vode kako bi što pre seli u mercedes.

Gledao sam pre nekog vremena kako imaju male zadruge pa beru zajedno, skladište, prodaju. Jedan traktor radi li radi a ne kao kod nas seljak uzme kredit, kupi nov krš albanski traktor koji se odmah raspadne.

Šta sam hteo da kažem aha da, kako u selu porodica ima pomorandže, pa svašta prave od njih, paradajz itd. Pa kako prave sami testeninu i plasiraju na tržište.
[ since1986BC @ 06.10.2020. 08:43 ] @
Da li se neko raspitivao, koja vrsta ptica bi mogla da se "useli" u bastu (napravis gnezdo, kucicu pa da se doseli) a da jede te smrdibube?
A da je ptica naseg podneblja.

Koliko sam citao, svi ostali metodi su kod mene oprobani i slaba vajda: razmak, sadnja bilja koje im ne prija (bosiljak, lavanda).
Nisam probao da prskam biljke rastvorom sapunice ili blazim rastvorom ulja.
http://www.tomatodirt.com/stink-bugs.html
[ bordzija @ 06.10.2020. 10:19 ] @
Pa ne zove se džabe smrdibuba, tašta donela muškatle pune jedno 10 komada je bilo. Nema tu leba sem ponaosob da ih prskaš asepsolom kao ja. Odma riknu. Ima raznoraznih preparata sa mlekom, sodom, uljem... Ja sam prskao rastopinom duvana i pepela. Naprskam i do prve kiše nema ništa. To je najgora hemija na koju pristajem. Kod korena paradajza sam pobo ruzmarin i izbegao da se deo parazita skuplja i penje. Mora stalno da se nadzire ako ništa onda povremeno jbg.

A pod ptica nema ništa, čim je blizu kuće zaziru. Možda vrapci i senice... Ja imam laste na kući i ništa.
[ since1986BC @ 06.10.2020. 11:40 ] @
Negde sam citao da ova buba ne prija stomaku svake price. Zato ih i ne tamane.

Na povremeno pregledanje (jednom sedmicno) bih pristao.
[ bordzija @ 06.10.2020. 11:59 ] @
Pazi ja sam pričao sa nekom starom ženom, te smrdibube smrde samo u nekom periodu godine, kada ih zgaziš ili nagnječiš tako da verujem da u ostalim periodima godine ptice mogu da ih probavljaju?!?? Dole na moru ih nisam imao ali ovde i na terasi... A da ne pričam u vikendici, po 2 komada na svakom paradajzu. Naprskaj ti otopinom duvana pa vidi šta se dešava. Mislim da im se to ne sviđa ni malo. Ja kada sam redovno prskao ništa, čim zaboravim eto gusenica, glista, crva, buba, mrava.

Jel zna neko šta rade mravi na stabljikama paradajza?!?? Čuče i kao da sisaju, uglavnom na korenu grane.

Evo kako sam došao, očupao paradajz u saksijama, probrljo cvetiće, dodao zemlje i opa, odma 3 nova paradajza krenula :)
[ ademare @ 06.10.2020. 12:02 ] @
Ma jok ljudi ovaj link Giletov je domaci Paradajz .

Prodaje se u, ja sam video samo u radnjama " Kimbi " koje imaju umetnicko ime TSV .

Kod mene ima jedna na par stotina metara i cesto kupujem kod njih jer imaju povoljne cene ,a roba cesto kao ona iz Maxija . Maxi sta ima isto prodaje pod Premia . Bombone iste , krekeri itd .

Ovaj paradajz je bio jesenas 1l 75 din na akciji . Ovako cini mi se 85 . Ove godine ga nisam ni video . TSV je dosta propao u zadnjih godinu dana .

Imaju i u HR otuda cena u KN na slici ali sva roba je domaca bar u SR .
[ eeestablishment @ 06.10.2020. 12:35 ] @
Sticajem okolnosti ove god.sam po prvi put u poziciji da " radim bastu "

Paradaiz je kasno posadjen ( posle vidovdana ) ali zato sada zri i stize svaki dan po neki .



Slucajno se ( za vreme vanrednog stanja ) zatekla i kesica kukuruza kokicara pa je tako

i on stigao za branje . ( dokon pop i goveda . . . )

Komsije po plastenicima ciste i izbacuju suve stabljike a ovaj moj se odmetnuo ,

otisao na 4 metra i jos cveta xi xi xi . . .








[Ovu poruku je menjao eeestablishment dana 06.10.2020. u 13:49 GMT+1]
[ bordzija @ 06.10.2020. 12:39 ] @
Ništa brez domaćeg, pre 10 dana prolazim kroz zemun, čovek ima radnju samo melje paradajz i cedi. Ispred gajbice sa onim najfinijim duguljastim, kupiš gajbicu, on ti odma samelje i sipa u balon 5 litara, nosiš kući i skuvaš dodaš celer, so i još nešto - sipaš u flaše i gotovo. Al ne možemo da se dogovorimo, flaše u vikendici, celer na pijaci i šerpa ko zna gde je :D

Džabe moja dobra volja i trud.

Hehe dobar si establishment isto ko i ja za vreme vanrednog sam sve živo ubadao uzemlju i čekao da izraste, praziluk, luk, krompir :-)

Nemoj toliko da penješ paradajz ubiće ga prvi vetar tj mraz zajedno sa vetrom, trebao si na 2 metra da ga saviješ na dole ili horizontalno da raste...

[Ovu poruku je menjao bordzija dana 06.10.2020. u 14:17 GMT+1]
[ eeestablishment @ 06.10.2020. 14:10 ] @
Citat:
Hehe dobar si establishment isto ko i ja za vreme vanrednog sam sve živo ubadao uzemlju i čekao da izraste, praziluk, luk, krompir :-)

Nemoj toliko da penješ paradajz ubiće ga prvi vetar tj mraz zajedno sa vetrom, trebao si na 2 metra da ga saviješ na dole ili horizontalno da raste...


Ma meni je ovo sve novo , doslo mi ko zanimacija , paradaiz sam posmatrao kao neko cvece , bilo mi zao da ga zakidam , povijam . . . .

Htedoh i suncokret da posejem ali avaj ove semenke ( iz lokalne piljare ) sto grickam su pecene pa sam odustao . . .

( a nesto mislim gde bih mogao i da kupim 10-tak semenki ? )

Uveravao me kolega da je i kikiriki moguce saditi u nesem podneblju ali ista stvar kao i suncokret

gde u onom haosu i blokadi naci sveze semenke-plodove ?

Citat:
...............kupiš gajbicu, on ti odma samelje i sipa u balon 5 litara, nosiš kući i skuvaš ...............................


Ovo je super stvar , u mnogome skracuje postupak i nema loma po kuci ( a posebno u stanovima ) steta

sto i kod nas ( KV ) nema nesto sl.


[Ovu poruku je menjao eeestablishment dana 06.10.2020. u 15:25 GMT+1]
[ gilopile @ 06.10.2020. 17:03 ] @
Ademare, znaci probao si ovaj La pasata?
Stvarno je vrh, a nije skup.

[ gilopile @ 06.10.2020. 17:07 ] @
Ademare, znaci probao si ovaj La pasata?
Stvarno je vrh, a nije skup.

Nedavno sam na pijaci video da lik prodaje domaci kuvani paradajz, cini mi se 2,5dl flasica 200din. Znaci dranje.
Davnih dana baba je znala po 200 flasa da skuva, onako lep gust, a ne vodurina i sve se to smaze tokom zime. :)
Znala je baba da stavi i paprike kad kuva...Al ja nisam voleo
Jedne godine smo kuvali bez ikakvih zacina, samo so i secer. Nikad ukusniji paradajz. Zacini samo shebu, pa i u jelu. So i secer konza, nista vise u jelo.

Udjes u bastu a ono sve zeleno, plodovi zdravi lepi...nikad nikakva hemija, samo zalevanje i okopavanje po malo. Sada se izrodilo buba nebrojeno, nema sanse da nesto ponikne a da ne tretiras otrovom, uzas bre sta uradise sa ovom jadnom planetom.

Odem na pecanje pre par godina, upecam neke babuske, a ono sve u nekim crvenim flekama, znaci zatrovane do jaja. Stoka...sve te fabrike bih momentalno zatvorio, a znaju oni dobro koja je hemikalija i ko je ispusta. Mamu im jbm u prkno. A vamo me hvataju sto pecam ispred kuce bukvalno i traze dozvolu. A u zivotu nisam upecao nista sto je u zabrani, pa cak i pustam ribe, uamem onoliko koliko bih pojeo. Pustao sam i sarane od 1kg...A opet ima krivolovaca, strujara, grebatora i mrezarosa koliko hocete i to se jako dobro zna koji su i niko ih ne dira, ccc
[ eeestablishment @ 06.10.2020. 17:41 ] @
Citat:
bordzija:
.................................................... I na kraju domaće sorte, stare i dobre, prirodne, HRANJIVE što je najbitnije u odnosu na hibride - nestaju. Onda kada ostanu samo hibridi jednog dana, cena semena a i same hrane ide gore u nebesa.......................................


Odosmo u neke druge price ali bas me zanima postoji li neki poljoprivredni institut ili sl. drzavna organizacija koja deponuje i cuva od propadanja

te nase stare autohtone sorte ( povrca - voca . . . . ) koje same mogu iz semena da se reprodukuju ili je sve prepusteno

hibridima stihiji i unistenju .

Bas danas mi iz jednog planinskog sela stize beli luk , svaka glavica je sitna kao lesnik , sastoji se samo iz jednog cena ( lako se ljusti )

a ukus i miris su mu za 3 koplja ispred ovih krupnih hibridnih sto se pakuju u mrezice ( i smrde )











[ ademare @ 06.10.2020. 19:24 ] @
Citat:
gilopile:
Ademare, znaci probao si ovaj La pasata?
Stvarno je vrh, a nije skup.




Naravno od kupovnih najbolji odnos cena/kvalitet . Sto kaze Bordzija , jer on je Italijan isto kao i paradajz

Ne secam se ko ga pravi 99 % da je Verde iz Krnjesevca . Mora da je neki nas bio Gastas u Italiji pa mu sve zvuci Italijanski , maznuo im recept

Po kvalitetu je samo bas originalni Italijanski iz Lidla mogao da se meri . Ali u Lidlu ne prodaju vise taj uvozni , vec ovaj MIN , tj. Gurman , koji je beda prema ovom .

Inace ni ja ne znam nikoga ko vise sam kuva paradajz . Ili su ljudi ostarili za takav posao ili presli na onaj svet .
[ gilopile @ 06.10.2020. 21:01 ] @
Da, da, to je nas Bordjinotti la pomidoro:)

Inace, sad videh na pakovanju, puni se u BG, a proizvodni pogon je u Krnjesevcima PEBEKOM D.O.O. Ruke mu se pozlatile :)

https://poslovi.infostud.com/poslodavac/pebekom-d.o.o/38391
[ bordzija @ 06.10.2020. 23:23 ] @
Teglifikovan čeri, na jugu se prodaje kao zakržljali paradajz 30 din kilo
Bajdvej svi smo probali babin ajvar i onaj kupovni krš. I na ajvar sam hteo da ih navučem al neda se snobovski ološ iz centra neće. Pre bi crkli od gladi samo idu u prodavnicu. A posle jao šta mi je želudac, kiselina, holesterol, srčka daj da gutam lekove 😁

Danas greota pored neke lepe zemlje, čiste vode i vinograda nemati svoje vino, paprike, paradajz, kupus, salatu, luk i slično. Neee bliži maksi.



[Ovu poruku je menjao bordzija dana 07.10.2020. u 01:03 GMT+1]
[ bordzija @ 08.10.2020. 03:46 ] @
Popio sam samoizolaciju u NDH.... Ali paradajz je odlično mada mi se suše listovi...


[ bordzija @ 10.10.2020. 14:48 ] @
Svaki dan 2 sazru, ni traga od štetočina a i dalje je lepo vreme, 24 stepena dnevno, noću oko 16-17. Sunce non stop sija.

Nema ni pčela ni bumbara pa cvetovi ostaju neoprašeni...

[ bordzija @ 11.10.2020. 16:54 ] @
Bio jedan rođak i kaže da sada treba baciti malo veštačkog đubriva pominje neki KAN?!?? Kaže on baci šaku i zalije par dana kasnije sve podivlja. Ovo moje je sve potpuno prirodno, samo zalivanje i okopavanje uz povremeno dodavanje nekog prirodnog humusa koji tu i tamo pokupim... Izgubio je listove ne znam kako ćr izgurati.

[ ademare @ 11.10.2020. 19:07 ] @
Vestacko djubrivo na bazi azota ne predstavlja otrov , osim ako bi ga jeo za dorucak . Ne paradajz vec djubrivo

To kise speru itd . A biljke koriste Azot koji postoji i u vazduhu koji udisemo 78 % je Azot !
[ bordzija @ 11.10.2020. 19:53 ] @
Iz hemije sam imao dvojku hehe ovaj paradajz gubi lišće i zato je azot dobar da opet krene što bi reko naš narod. Pošto sam osuđen na samoizolaciju ne mogu da kupim. Verovatno bi plod još rastao ali šta je tu je dobro je i ovo biće sledeće god i humusa i đubriva. Poima nemam ovo nikada ništa nisam sadio sve se uči. Sledeće godine nabavljam seme za sve isvašta pa pravim rasad i krećem u akciju!
[ eeestablishment @ 11.10.2020. 21:19 ] @
Citat:
.................Sledeće godine nabavljam seme za sve isvašta pa pravim rasad i krećem u akciju!................


Slicno sam planirao ali samo pod uslovom da potraje ova frka sa koronom u suprotnom necu imati slobodnog

vremena sigurno .
[ bordzija @ 11.10.2020. 21:28 ] @
Ja sam u svakom slučaju ovo planirao jer mije nekako sve usput nekako, da nabavim seme preko interneta, preuzmem brzu poštu, uspot negde pokupim rasadnik posude i zemlju pa za sat vremena posadim. Zalivanje je ovlaš prskanje i to je to. Kada izrastu sadnice to je opet dan posla otiću do vikendice i sve zasaditi, razvući crevca i spojiti na bure za automatsko zalivanje na kišnicu. Posle nek drugi održavaju povremeno ja sam najviše odradio.

Na moru je druga priča, tu imam baš puno vremena i volje, naročito ako bude idalje ove budalaštine od korone.
[ bordzija @ 11.10.2020. 22:07 ] @
Adsl stalno prekida, nevreme, dupla poruka jbg
[ eeestablishment @ 12.10.2020. 13:13 ] @
Citat:
bordzija:
........................................ da nabavim seme preko interneta................


Nisam siguran koliko je ovo pametno , ja sam tako porucio ( preko alija ) seme carolina reaper ljute papricice a kad je rodilo

dobio sam ovo najverovatnije tabasco .

Naravno proslo je nekoliko meseci dok sam to ustanovio nije moguca reklamacija ( a i sica u pitanju ) nego sto mi prosla

sezona ( za sadnju ) a bas sam imao par pacijenata kojima nista nikada nije ljuto . . .
[ bordzija @ 12.10.2020. 14:37 ] @
Haaahahaha dobro si me nasmejao i oraspoložio moja žena stalno naručuje sa alija kijekakve trice i kučine 😂 dok nisu počeli graničari i poštari sve da kradu.

To nije loše, ostaviš da se osuše pa ubaciš u mlin ili spakuješ u kesice pa prodaješ. I nama je terasa u bg ove godine prepuna ljutih papričica, seme sa kp.

Na kp možeš da ih oceniš i posle par meseci ali postaviš još neko dodatno pitanje i kada ti odgovori- opet možeš da ga oceniš ili tražiš ispravku. Taman kad proklija i malo odraste :-)

Seme čini mi se treba čuvati na hladnom i suvom, valjda može u papiru u frižideru? Sad skoro sam doneo neko seme i u par dana u kesici krenulo da buđa 🤪 a skrozsveže. Dakle dobro prosušiti i spremiti u papirne koverte.

Evo upravo ulov, sadnice palmi koje je onaj kretten posadio na kališu:


[ bordzija @ 16.10.2020. 16:05 ] @
Rodiloooo prvi kilogram
Ima još par kg da sazri. Lep hrskav i ukusan, rastao na sinjem suncu.



Posle prskanja ploda rastvorom duvana više nije bilo nametnika.
[ eeestablishment @ 18.10.2020. 16:14 ] @
Stize i zri ( na moje zadovoljstvo ) ovaj roze krupni i dalje . . .





odma uz meze sam ga degustirao

[ bordzija @ 18.10.2020. 18:13 ] @
Uuu zavidim ti, ovi moji ko klikeri uglavnom 10 cm prosek :-)
Sa druge strane, zasadio sam u čistu glinu bez ikakve crnice ili đubriva tako daa dobro je išta izašlo. I još kesica mađarskog semena sa kalenić pijace iz cvećare. Sl godine ću se sigurno bolje organizovati za paradajz koga baš puno jedemo.

I još u ovoj samoizolaciji 14 dana samo buljim u paradajz 😐
[ eeestablishment @ 18.10.2020. 19:05 ] @
Nisu ni kod mene svi takvi ima i ovih srednjaka . . .



Na maloj povrsini posadio sam ( po prvi put ) 10-ak sorti da bi se sam uverio koja je najukusnija .

Bez sumnje ovi krupni roze boje ce biti jedina opcija

Inace , sadio sam u nekom cosku gde je bilo dosta trave , peska , krsa , i panjeva bez djubriva i bilo kakve hemije .

Par puta mi komsije rekose " e oce te biljka "

Nego , ova posast ponovo dobija pan-demijske razmere . drzavne firme ce na prinudni raspust i

postavlja se pitanje kako prekratriti vreme sta sada raditi i saditi ( u ovo doba god )

Bar vise nema onih groznih puzeva , cudnih zelenih gusenica i dosadnih smrdi-buba









[ bordzija @ 18.10.2020. 20:30 ] @
Udari plastenik i kreni da sadiš, ovde sam gledao nesto na tv prave plastenike naslonjene na kuću tako da ima grejanje od kuće tokom zime. I ja sam razmišljao o plasteniku ali ne ovde već na f gori. Napravio bih ga od bambusa i najlona sa dodatkom one poljo mreže zelene da može i vetar da izdrži. Eto ti ideja pa kreni u akciju mada ne znam gde ćeš sadnice sad da nađeš.

Još negde sam pročitao da se zaperci stavljaju u zemlju i pomalo zalivaju i tada krenu ponovo isti paradajzi. Tu su i salate i jošponešto može zimi u plasteniku.

Za oprašivanje mutilica za nes kafu imaš na jutjubu.
I to je to valjda, kupi meso pečenica i slanina pa suši i to je jednostavno napraviš od dasaka pušionicu, ložuckaš 2 dana pa čekaš 7-10 pa opet malo ložuckaš pa čekaš 20tak dana. Deo ostaviš da stoji za jelo ostalo u friz.

Biće velika glad korona nije problem.
[ eeestablishment @ 19.10.2020. 11:51 ] @
To sa naslanjanjem plastenika uz kucu je dobra ideja dole na primorju .

Ovde je ipak drugo klimatsko podrucje i ne verujem da bi bilo sta opstalo a da nema dodatnog grejanja .

Ali je zato ovo sa pusnicom odlicna prica , malo cu da prostudiram kako bi izgledala najjednostavnija konstrukcija ,

Informisacu se o tehnikama susenja , videcu negde uputstvo za izradu kobasica i eto meni veselja i zabave zimus .

Jbte , ceo vek sam proveo urbano ( u stanu ) , zamlju sam vidjao u saksijama a zivotinje ( prasad , jagnjad , perad . . .)

samo u kasapnicama i morala je da dodje korona da me prizove pameti i vrati prirodi . . .

[ bordzija @ 19.10.2020. 17:35 ] @
To sa naslanjanjem na kuću plastenik sam video da se radi i na kontinentu ne samo u primorju, ako bude baš -20 onda nema pomoći ali pošto su tople zime ovo može da prođe bez problema. I da imaš do januara povrće malo li je na ovu skupoću i glad? Već u februaru može da se koristi kao rasadnik pa mart april imaš već rasad. Što se tiče pušnice sklepačiš od dasaka, malo mrežice i gotovo. Dimiš da bi se odbile muve (treba da bude oko 5° idealan je januar) i zbog arome naravno. Dva dana dimiš nedelju dve stoji isuši se na svežem vazduhu. I ja sam pravio kobasice ali treba puno vremena i rada za njih pa sam batalio (melješ, stavljaš začine, čekaš, puniš creva. Trebaju ti creva i punilica 100e). I kada se osuše moraju u zamrzivač inače okamene u frižideru se isuše.
Kupiš lepo vrat &slaninu i još ponešto, dobro usoliš i samo okačiš.

Ja danas pobrao grožđe sutra čišćenje i gaženje pa pravim vino
[ bordzija @ 20.10.2020. 18:42 ] @
30 litara vina od 2 čokota odrine, žao mi bilo da bacim.