[ sinisaklicevac @ 11.02.2021. 17:08 ] @
Pozdrav svim forumašima. Imam problem sa mini šporetom marke MBS. Kada se uključi ringla nekoliko puta je iszbacivala sklopka. Ne odmah kada se ukljući, već posle petnaestak minuta. rada. Otvorio sam šporet i prvo video da je uzemljenje na ringlama nagorelo. Zatim sam našao da je jedan kontakt na grebenastom prekidaču od ekspres ringle potpuno zalepio i ne može da se odvoji (prvi kontakt s a leve strane na slici). Kupio sam grebenasti prekidač, promenio žicu od uzemljenja na ringlama i probao šporet. Prvo sam uključio malu ringlu i radila je 2 sata. Zatim sam probao ekspres ringlu i ona je radila 2 sata. Otvorio sam šporet i pregledao sve žice i sve je bilo u redu.
Zatvorio sam šporet i namestio ga u kuhinju. Posle par sati uključio sam ga da se nešto isprži i posle par minuta poćelo je nešto da se puši iznutra i isključio sam šporet. Otvorio sam ga i video da je izolacija na žici od uzemljenja na ekspres ringli izgorela u dužini od 15-ak cm. (vidi se na slici).
Proverio sam multimerom i svi grejači na ringli imaju otpor. Proverio sam i svaki grejač ringle sa uzemljnjem i nema nikakav kontakt.
Sada više ne znam šta da proveravam i kako da utvrdim da li je ringla u pitanju ako multimetar pokazuje da su ringle valjda ispravne i da nema kontak sa uzemljenjem, ili je možda nešto drugo u pitanju.[Ovu poruku je menjao sinisaklicevac dana 11.02.2021. u 18:19 GMT+1]
[ baresi @ 11.02.2021. 17:36 ] @
Provjeri da nije to možda zbog vrućine jer se dotiče one obujmice na ploči. Malo je odmakni da bude u zraku, ako je sve ok, onda stavi tu silikonsku žicu ili silikonski bužir preko žice.
[ sinisaklicevac @ 14.02.2021. 16:28 ] @
Stavio sam silikonski provodnik, pomerio od obujmice koliko je moglo, probao sat vremena i radi, a izolacija na silikonskom provodniku je u redu. Hvala na pomoći.