[ Teofilo @ 25.03.2021. 21:17 ] @
Pre dve godine sam kupio kotao na pelet DON MBS 22 tako da je skoro nov. Ovlašćeni serviseri iz firme Milan Blagojević su ga pustili u rad i overili garanciju. Međutim, već prve sezone nakon otprilike dva meseca upotrebe se javio problem sa pregrevanjem vode u kotlu. Prva dva meseca je sve radilo kako treba i kotao je održavao zadatu temperaturu vode na 65 ± 1 °C ali je malo po malo temperatura rasla, najpre do 70°, pa do 74°, tako da sam pozvao servis ali dok su oni došli posle desetak dana, u jednom trenutku je prešla i preko 80 stepeni. U međuvremenu sam redovno čistio peć prema uputstvu i dnevno i mesečno a pre dolaska servisera sam očistio i dimnjak (koji nije bio opšte zagušen) i unutrašnje dimne cevi, vadeći opruge po savetu telefonom, koje su takođe bile čiste i ništa se nije promenilo.
Došao je mlad momak iz servisa i prekontrolisao rad ali nije mogao da nađe uzrok jer su svi parametri po njemu bili odlični a peć se i pred njim pregrevala.
Uradio je jedino to što je u servisnom meniju minimalno promenio jedan parametar koji je već imao optimalnu vrednost i spustio zadatu temperaturu sa 65 na 60 stepeni. Ne mogu da se setim tačno koji parametar je promenio a ni on nije hteo da mi kaže. Peć je nakon toga počela normalno da radi sve do pred kraj prošle grejne sezone, kada je povremeno podizala temperaturu do 65°.
Kako god, prestalo je grejanje i ja sam ponovo kompletno očistio celu peć i dimnjak i kada je u decembru počelo grejanje sve se ponovilo kao i prve godine. Prvih tri-četiri meseca temperatura 60 ± 2°, potom do 65 a poslednjih nekoliko dana do 75°.
Izvinjavam se što sam bio preopširan ali sam hteo da objasnim sve, pa ako neko ima sličan problem voleo bih da se javi.
Unapred hvala!