[ dule_ns @ 06.06.2021. 20:59 ] @
https://www.b92.net/biz/vesti/...6&dd=06&nav_id=1870074

Nije mi jasno, je li u pitanju porez na promet ili nesto drugo?
[ ademare @ 06.06.2021. 21:12 ] @
Ne nego porez na dobit kompanija .

Kod nas je 10 % .


A ovo ide u smeru da se zaustavi da kompanija se prijavi u poreskom raju , pa ne placa porez nikome .

Ovako ako bude dogovoreno , placace tamo gde ga ostvaruje , a ne gde je registrovana .
[ Nebojsa Milanovic @ 06.06.2021. 21:13 ] @
Najbolje će se videti sutra kada se otvori berza po tome koliko će pasti AMZN i GOOGL.
[ dule_ns @ 06.06.2021. 21:54 ] @
Citat:
ademare:
Ne nego porez na dobit kompanija .

Kod nas je 10 % .


A ovo ide u smeru da se zaustavi da kompanija se prijavi u poreskom raju , pa ne placa porez nikome .

Ovako ako bude dogovoreno , placace tamo gde ga ostvaruje , a ne gde je registrovana .

Sta to znaci - kompanija na kraju godine (tj u nekom trenutku kad se dogovore) prijavljuje kolika joj je zarada te godine. Onda gledaju geografsku pripadnost svih kupaca, tj recimo Ameri su platili 50% prometa, Britanci 40% itd. i onda tako dele? Sve to mi deluje malo komplikovano al ajde.
[ Living Light @ 06.06.2021. 22:42 ] @
Tako gledano, ne da je koplikovano,
nego u opšte nije transparentno za poresku.

To nije zgodno tako...
[ mjanjic @ 07.06.2021. 02:25 ] @
Sa jedne strane nema nikakvih problema, zna se tačno koliko je novca došlo iz koje države, čak i ako se koristi PayPal ili drugi posrednik za online plaćanje, ali je problem koliki procenat profita neke globalne kompanije potiče od kupaca iz određene države.
A šta ako ta kompanija ima velika ulaganja u nekoj državi, takva da su ona veća od profita ostvarenog u toj državi (npr. zamislite Google otvori u Srbiji centar u kome zaposli 300 programera, plati zakup prostora za nekoliko godina...), kako će onda ta država da izračuna svoj deo poreza na ostvaren profit te kompanije?

Ovde će da budu u prednosti samo SAD i još nekoliko država, koje hoće da nateraju globalne kompanije da njima plate porez na deo profita ostvaren kod njih, koja će npr. Srbija da juri za tako nešto, sve zamišljam kako Srbija juri Google ili MS da plate porez na deo profita ostvaren od poslovanja u Srbiji, samo što npr. MS može da iskaže kako je profit od poslovanja u Srbiji nula zbog nekog ulaganja u razvojni centar u BG i slično.

Sa druge strane, Google može u SAD da prikaže da nema profita od poslovanja u SAD, tj. sav prihod je otišao na troškove poslovanja i ulaganja u nove data centre zbog širenja poslovanja... ali, resurse tih data centara koriste i klijenti izvan SAD, ali sad Google za njih ne mora da plati porez u SAD...


Mislim, u teoriji lepo zamišljeno, ali u praksi ni oni sami ne znaju kako će realizovati... znaju samo da Google, MS i ostali treba da plate porez bar na neki do profita u SAD, UK, Francuskoj, itd. A za ove manje zemlje zabole ih uvo, sad će neka tamo Bugarska ili Severna Makedonija da natera Google ili MS da plate neki porez kod njih, oni su srećni kad uzmu PDV na uslugu koju plati neki lokalni korisnik.
[ Ivan Dimkovic @ 07.06.2021. 03:10 ] @
Ne moze nikad biti jednostavno niti pravicno.

Stvar je, zapravo, vrlo jednostavna. Ono sto stvari cini komplikovanim su... ljudi. Tako da, dok je ljudi, stvari ce biti komplikovane.

Situacija je ovakva:

- Idealno, pravno lice ne bi uopste trebalo da se oporezuje, zato sto ono distribuiira profit akcionarima, plate radnicima, kupuje materijal (sa cim opet pravi profit snadbevacu ili placaju jos jedan porez - PDV npr.) i sl . - sve te stavke su oporezovane.

Cek, ali zasto onda oporezujemo firme? Iz 2 razloga:

#1 - Kao sto je Jean-Baptiste Colbert (ministar finansija francuske krune) rekao pre 300 godina: umetnost oporezivanja je kao cerupanje guske - kako do najvise perja uz najmanje buke
#2 - Prirode medjunarodne trgovine, gde zemlje imaju autonomne poreske sisteme koji se razlikuju, sto stvara priliku za arbitrazu

Razlog #1 je bio dominirajuci do pre globalizacije - ideja je prosta, umesto da zveknes gradjanina i investitora 40% "flat" - ti lepo prvo malo zveknes "firmu" (zapravo istog tog gradjanina), recimo 15%, pa onda gradjanina direktno recimo 30% kad primi platu ili 20% ako je kapitalna dobit, i tako dalje.

Gradjanin ne primeti skroz odmah koliko na 1 EUR/$/stagod sto zaradi ide drzavi, firme i ovako i onako nisu ljudi - a investitori ce se vec snaci...

Odjednom bolje sve zvuci, a ti i dalje imas preko 50 centi na dolar (ne racunajuci inflaciju koja je prakticno jos jedan porez) - nije lose, a? ;-)

Onda je doslo vreme medjunarodne trgovine, i zbog nedostatka jednog jedinstvenog poreskog sistema imamo ovo sto imamo. Neke zemlje su se profilisale kao poreski rajevi, gde vodi UK (koja drzi vise desetina triliona $ da se zna + bog te pita koliko jos da se ne zna), dok neke druge zemlje imaju jako oporezivanje.

Ovo naravno stvara priliku za razne konstrukcije, mnoge od kojih smo videli u poslednjih 10-20 godina.

Kao kontra mere, lokalne vlasti su razvile sve komplikovanije poreske zakone, pravila o transferima (transfer pricing), povlastice/poreske amnestije i sl. Medjutim nista od ovoga nije bilo efikasno, ali je stvorilo citav sektor i industriju poreskih inspektora, savetnika, konsultanata, racunovodja. I njih sada hranimo i nece oni nigde :-)

Ova nova mera je samo jos jedna bitka u prelivanju para. Ne postoji pravi odgovor sta je "posteno", "dovoljno" ili "fer". Jos je besmislenije pricati o "postenom mestu oporezivanja". Sustina je bila i ostala: kako ocerupati gusku i zahvatiti sto vise.

Kao i svaka mera, ovo ce imati svoje pobednike i gubitnike. Pobednici ovde, bar u pocetku, ce biti lokalne vlasti kojima ce ostati vise kesa.

Ko ce da gubi? Nisam siguran - te "tax free" pare firme na USA berzi su morale i ovako i ovako da drze napolju i cekaju USA poreske amnestije (koje se obicno desavaju na pocetku mandata GOP predsednika) - 15% uopste nije lose, pitanje je dal i bi bolje prosli u amnestiji.

Mozda manje firme koje su skroz van tih tokova, ali one i nisu bas relevantne za ovu pricu.
[ nkrgovic @ 07.06.2021. 08:01 ] @
Fascinantno je kako je u pitanju dogovor o NAJMANJOJ stopi poreza - moze, naravno, da bude i vise ako je domicijelna stopa veca. Da slucajno ne bude neke olaksice ..... I na sve to, jos kukanje kako su stope mogle da budu vece, ali eto... srmc... Ovo je sad bukvalno bilo "nasli smo kako, sad cemo da cerupamo sto vise moze".

Videcemo kako ce trziste da odgovori na ovo, kreativno knjigovodstvo je vrlo, vrlo dobro placena umetnost. Ovo ce, verovatno, mnogo manje da pogodi Alphabet Inc nego sto ce da zvekne neke manje firme.
[ Java Beograd @ 07.06.2021. 08:39 ] @
Da li je do sada valjalo? Nije.
Da li su i do sada, sa lošijim sistemom, ipak krali i varali i tajili porez? Jesu.

Da li je ovo novo idealno? Nije.
Dali će biti poteškoća u realizaciji? Biće.

Da li je ovo novo, ipak znatno bolje nego što je bilo? Jeste.

To je to, nema dalje. Kad smisle još bolje - primeniće ga.Setimo se samo neverovatnog dila Googla i Irske.

Googl Irskoj: Ako mi daš esktra povoljne stope poeza, meni i samo meni, onda ću ja da registrujem firmu za celu EU upravo u Irskoj, i sva kinta od poreza, na zaradu u celoj EU ide samo tebi!
Irska Googlu: Hm, pa ne smemo mi to tako, to je zabranjeno u EU!
Googl Irskoj: Ako nećeš ti, ima ko 'oće. Luksemburg, Letonija ... svi čekaju u redu.
Irska Googlu: Može, registruj kod nas!

Onda je krenula spora i komplikovana EU procedura, pa komplikovano dokazivanje, pa svesno prikrivanje činjenica od strane Irske, pa kazna, pa žalba, pa politički pritisci.
Na kraju - svi znamo kako vuk pojede celog magarca.

Slične "neverovatne dilove" su pokrenuli i Amazaon, i FB i ostal veliki igrači, sa manje ili više uspeha.