[ BuzzLightyear @ 08.06.2021. 14:58 ] @
Skupština je izglasala promene Ustava, ali ja ne mogu nigde da nađem novu verziju Ustava. Da li se zna šta se konkretno menja i kako izgledaju promene?
[ jmalic @ 08.06.2021. 17:37 ] @
Zar je vama koji inzistirate na cirilici vazan ustav?
[ Java Beograd @ 08.06.2021. 19:26 ] @
Ja mislim da je nešto u vezi pravosuđa, sudija, tj. izbora sudija.
[ Predrag Supurovic @ 08.06.2021. 19:29 ] @
Mene zanima da li novi Ustav sadrži preambulu kao u dosadašnjem?
[ Java Beograd @ 08.06.2021. 19:56 ] @
Ma nije menjan ustav u celosti, nego samo članovi koji se tiču izbora sudija.

Mislim da se radi o sledećem:

Do sada su sudije birane u skupštini, tj. sudsku vlas' je birala zakonodavna vlas', a to neće da može.
Po novim ustavnim odredbama, sudije bira Visoki Savet Sudstva, šta god to bilo.

Inače, ovo je inicirano od strane EU, da bi smo se prilagodili njihovim zakonima.
[ BuzzLightyear @ 08.06.2021. 20:35 ] @
Citat:
jmalic:
Zar je vama koji inzistirate na cirilici vazan ustav?


Ne inzistiram, nego insistiram. Trebalo bi da je svima važan Ustav.
[ jmalic @ 09.06.2021. 07:34 ] @
Brate, sve drzave koje su napisale ustav cirilicom ili su despotije ili banana drzave ili gresim?
[ component @ 09.06.2021. 08:00 ] @
jmalic,
Na kom pismu su pisali Kinezi?
Na kom Rusi?
Kakve veze ima pismo na kom je Ustav pisan. Važan je sadržaj.
[ jmalic @ 09.06.2021. 08:44 ] @
Sadrzaj? Sta sa njim? To je vazno?
[ BuzzLightyear @ 09.06.2021. 08:56 ] @
Svi zakoni moraju da budu u skladu sa Ustavom. Sadržaj je bitan! Za sada imamo samo nezvanične informacije iz izvora bliskih vlasti:

Citat:
Java Beograd:
Ma nije menjan ustav u celosti, nego samo članovi koji se tiču izbora sudija.

[ jmalic @ 09.06.2021. 09:11 ] @
Pa cenim da je sadrzaj odlican :-)
[ BuzzLightyear @ 09.06.2021. 09:50 ] @
Jeste i zato se pitam šta konkretno menjaju i kako će glasiti te izmene. Skupština je nešto glasala, a izgleda da niko ne zna šta je to konkretno, osim da je nešto u vezi sa sudijama. Zakon o parničnom postupku je menjan navodno zbog digitalizacije, međutim suština je bila nešto potpuno drugo i te izmene nisu bile u skladu sa Ustavom. Brine me šta je sve planirano da se provuče kroz ove promene Ustava.
[ jovajovic100 @ 09.06.2021. 11:51 ] @

https://nova.rs/vesti/politika...i-smeli-vise-da-budu-pravnici/
„Profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu i bivši sudija Ustavnog suda Srbije Svetozar Čiplić izjavio je da svaki od pravnika koji su asistirali i svesno učestvovali u predlogu za promenu Ustava, više ne bi smeli da budu deo pravničke profesije niti da obavljaju poslove pravnika.

Čiplić je agenciji Beta kazao da je usvajanje predloga za promena Ustava u Narodnoj skupštini Srbije, zapravo krešendo jednog političkog i ustavnog galimatijasa, „kojim nas je postojeći režim nesebično častio“.

„Skupština je raspravljala, a potom se izjašnjavala o jednom fantomskom tekstu, koji je bio naslovljen kao Predlog za promenu Ustava Republike Srbije, ali u njemu osim navođenja članova koje treba menjati, kao i obrazloženja zašto su potrebne promene Ustava, sama rešenja kako bi te promene trebale da izgledaju ne postoje“, ocenio je profesor.„


https://insajder.net/sr/sajt/tema/23849/
„Skupština Srbije usvojila je predog za promenu Ustava koji je podnela Vlada čime je tek formalno počela procedura izmene. Poslednju reč daće građani na referendumu. Odluci Skupštine prethodio je niz javnih slušanja tokom kojih su organizacije civilnog društva dale su ocenu da smo tek na početku celog procesa, uz upozorenje da se Ustav ne može menjati za šest meseci.
Obrazlažući predlog, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je u skupštini da je tema vladavine prava izuzetno važna za Vladu i da je zato odlučna da sprovede promene Ustava, kako bi pravosuđe bilo nezavisno, odgovornije i efikasnije.

„Moramo da ojačamo vladavinu prava u Srbiji i to će dovesti do rasta prosečnih plata i penzija. Napredak u oblasti vladavine prava treba da dovede do osećaja građana da su svi jednaki pred zakonom, da je pravda i brza i dostižna, da je pravosuđe nezavisno i odgovorno i mnogo efikasnije“, rekla je Ana Brnabić.

Skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo doneo je 16. aprila ove godine Odluku o pokretanju aktivnosti za promenu Ustava, a nakon toga su organizovana javna slušanja u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

Nakon što je Skupština potvrdila nameru za promenu Ustava, u kasnijoj fazi bi trebalo da dvotrećinskom većinom izglasa i konkretne predložene amandmane, a sledeći korak je organizovanje referenduma.

Predsednik Skupštine Ivica Dačić izjavio je da bi referendum o promenama Ustava mogao da se održi na jesen, odnosno pre parlamentarnih izbora i raspuštanja Skupštine.

Poslednjih mesec Skupština Srbije organizuje seriju javnih slušanja na kojima predstavnici sudija, tužilaca, pravni stručnjaci iznose svoja mišljenja o potrebama promene Ustava, ali kako će se menjati, ko će i na osnovu kojih smernica pisati promenu Ustava još nije jasno.„