Ja sam konzervativan i zaostao, što je lako zaključiti na osnovu mojih postova sa foruma. Meni je ova muzika odvratna i mislim da samo debil može da je sluša. Danas sam prvi put čuo za Voyage, "krindž" autotjunera i zaprepastio se da je on zvezda!?. Vi kako te? Jel pratite moderne trendove?
Jbla ih Furijeova transformacija.
[ niki212 @ 08.08.2021. 09:19 ] @
idi meri napon
[ BuzzLightyear @ 08.08.2021. 09:30 ] @
Napon nema veze sa ovom temom.
[ Mikis1011 @ 08.08.2021. 11:28 ] @
Sedim pre neki dan na Keju kad grupa tinejdžera sede na klupu do moje i onako bahato, kako samo oni znaju, počeše da puštaju na telefonu ovu njihovu muziku o kojoj Buzz piše i to onako "do daske". Ja izvadim svoju Nokiju N95 i isto "do daske" pustih pop i rok muziku iz osamdesetih i početka devedesetih. Da ste im samo videli kakve su teleće face napravili, em što ih je moja Nokijica totalno zvučno poklopila. Ubrzo se pokupiše i odoše. Nemam ništa protiv da svako sluša muziku koju voli, ali kada neko tom muzikom teroriše druge, onda mi stvarno skoči pritisak.
[ gilopile @ 08.08.2021. 11:44 ] @
Uzas, samo debil moze ovo da slusa.
Klinci totalno prolupali od yt, fb.
[ BuzzLightyear @ 08.08.2021. 11:51 ] @
Pitao sam ćerku za ovog "umetnika" i ne zna ko je on. Kaže to slušaju samo budale. Odkud mu onda 11.168.979 pregleda za malo više od mesec dana?!
P.S.
Osim zavijanja, koje ide na nerve, obratite pažnju o čemu peva i ko su mu sponzori.
[ B3R1 @ 08.08.2021. 12:10 ] @
Mene vise nista ne moze iznenaditi. Taj šund je samo dalja evolucija u ljaksonizaciji Srbije, koja je zapocela erom turbo-folka i dizelaskom kulturom 90-ih ...
Dovoljno je prosetati se Beogradom i pogledati te klince i cuti njihove akcente ... i sve vam odmah postaje jasno ...
[ Java Beograd @ 08.08.2021. 12:13 ] @
Ne radi se tu o "ovoj ili onoj" muzici, "staroj ili novoj", "tinejdžeska"
Postoji nešto iznad: DOBRA MUZIKA.
Pitanje je: koliko je talentovan onaj koji je napravio neku pesmu (novu, staru, svejedno) Koliko ima sluha, koliko ima kvaliteta, koliko je rada, energije, strasti uložio u muziku koju stvara.
Bilo je i biće šunda, od vremena Baha do današnjih dana. Bilo je šunda i u rok muzici '70-tih, 80-tih, ko kaže da nije?
Šund se zaboravi, makar i doživi nekad neku popularnost u nekom segmentu društva.
[ BuzzLightyear @ 08.08.2021. 12:32 ] @
Zaboraviće se, ali će ostaviti generaciju čiji će potomci da generišu još gori šund i to ne samo u oblasti muzike.
Zanimljivo je da je sponzor ovog spota kladionica.
[ SlobaBgd @ 08.08.2021. 12:57 ] @
Citat:
BuzzLightyear:
Pitao sam ćerku za ovog "umetnika" i ne zna ko je on.
To su ti obične, isfabrikovane teenage zvezde za dečju publiku, i toga ima po celom svetu.
E sad, isto to (fabrikovanje teenage zvezda) dešavalo se i u vreme nastanka i ekspanzije rock'n'rolla, i u vreme nastanka rap muzike... Samo mi tada toga nismo bili svesni, ili nam nije bilo važno. Uostalom, takva muzika nije ni pravljena za boomere ili one muzički potkovane.
Ergo, pusti decu neka se zanimaju muzikom i rečnikom koji vole, jednom su mladi, neka taj period prožive kako im prija. Treba ih samo sačuvati od droge i sličnih zala, sve drugo se računa u rok službe.
[ BuzzLightyear @ 08.08.2021. 13:03 ] @
Kako misliš da ih sačuvamo od droge i sličnih zala ako njihov idol peva baš o drogi, dok reklamira Meridijan kladionicu?
[ MajorFatal @ 08.08.2021. 13:18 ] @
Sačuvajmo ih od drogiranja, droga sama po sebi nije opasna ako samo stoji na polici, neće da ujede :)
[ SlobaBgd @ 08.08.2021. 13:26 ] @
Puška koja se pojavi u prvom činu pozorišne drame, u poslednjem činu će sigurno da opali, kako nas je lepo učio Čehov.
Tako je i sa drogom - ako droga stoji na polici u prvom činu, opaliće u trećem.
[ B3R1 @ 08.08.2021. 13:27 ] @
Citat:
SlobaBgd:
Citat:
BuzzLightyear:
Pitao sam ćerku za ovog "umetnika" i ne zna ko je on.
Moze li neko u zemlji Srbiji da ne bude "necije dete" ... mislim, kad god vidis neku javnu licnost odmah je to sin/cerka jos poznatije javne licnosti i tako u krug. Tako i onaj Baka Prase, inace je sin naseg svestenika, paroha u Holandiji. Koliko sam cuo, otac mu je ok lik (ja ne idem u crkvu, tako da mogu nista da kazem na tu temu ...).
A gledam inace tu stranicu na Vikipediji, pa tamo kaze:
Citat:
Široj publici postala je poznata 2019. godine kada je, zajedno sa tadašnjim dečkom Vojažom, objavila pesmu Vrati me.
Nepismeni balavci ne znaju da se francuske reci voyage i royal citaju: voajaž i roajal, a ne vojaž i rojal.
Ali objasni ti to nepismenom detetu koje ne zna ni sve srpske padeze, kamoli nesto drugo ...
[ SlobaBgd @ 08.08.2021. 13:30 ] @
Citat:
BuzzLightyear:
Kako misliš da ih sačuvamo od droge i sličnih zala ako njihov idol peva baš o drogi, dok reklamira Meridijan kladionicu?
Pa baš zato i postoje roditelji, da daju sve od sebe da izvedu decu na pravi put. Neće svaki put uspeti, zbog subjektivnih ili objektivnih okolnosti, ali na roditeljima je da daju sve od sebe da im dete bude razumno i zdravo.
[ BuzzLightyear @ 08.08.2021. 13:44 ] @
Roditelji koji su u mladosti slušali turbo folk?
[ SlobaBgd @ 08.08.2021. 13:47 ] @
Citat:
B3R1:
Nepismeni balavci ne znaju da se francuske reci voyage i royal citaju: voajaž i roajal, a ne vojaž i rojal.
Ali objasni ti to nepismenom detetu koje ne zna ni sve srpske padeze, kamoli nesto drugo ...
Kakav francuski?! Na engleskom se voyage izgovara vojidž (ˈvɔɪɪdʒ), i znači putovanje, isto kao i u originalnom francuskom izrazu. Misliš li da prosečan Britanac zna da je voyage francuska reč? Nema pojma, to je još u srednjem veku usvojeno u engleskom jeziku kao engleska reč, i nema veze (u britanskim glavama) sa francuskim jezikom. Ako Englez (posebno mladi) nema pojma o "voajaž", kako očekuješ da prosečni srpski tinejdžer to zna? Pa danas malo ko zna da je "žurka", "žur" nastalo od francuske reči "jour", jer je engleski jezik po uticaju dominantan u celom svetu, a uz jezičku dominaciju ide i kulturna, i svaka druga. No to je druga tema.
[ SlobaBgd @ 08.08.2021. 13:54 ] @
Citat:
BuzzLightyear:
Roditelji koji su u mladosti slušali turbo folk?
Šta su slušali tvoji roditelji, a šta tvoji babe i dede? Isključivo klasiku? Jer pazi, i šansone, i šlageri, i rock'n'roll, sve je to komercijalno isti k'rac, samo mu vremenski odmak, patina i idealizovanje prolosti daju neki "izuzetan" kvalitet. Hoću da kažem, sve ono kvalitetno iz muzike raznih epoha izdvojilo se i traje, ono što ne valja zaboravljeno je. Isto će biti i sa današnjim muzičkim pravcima i pesmama nastalim ovih godina.
[ BuzzLightyear @ 08.08.2021. 14:05 ] @
Citat:
Šta su slušali tvoji roditelji, a šta tvoji babe i dede?
Naslov teme je: "Ovako je naša muzika zvučala našim dedama i babama". Slažem se da će vreme pokazati koliko ova sada muzika (ne) vredi, međutim mislim i da ako izuzmemo ovu najnoviju "muziku", može se uočiti negativni trend koji se ogleda u promovisanju neukusa i nemorala.
[ SlobaBgd @ 08.08.2021. 14:12 ] @
Jeste.
Taj trend je počeo još u vreme dvorskih kompozitora i lutajućih trubadura, u srednjem veku, na engleskim, nemačkim i drugim dvorovima, gde su muzičari pisali kompozicije i pevali pesme kakve su od njih očekivali vladari na dvorovima i puk na trgovima. I uprkos tome, postoje remek dela muzike koja su preživela vekove.
Ali ako je tema otvorena da se opljune po ovom narodu, po slušateljima turbo folka, trepa, panka, ex-yu rokenrola i slično, recite da znamo!
[ Living Light @ 08.08.2021. 14:25 ] @
Stvarno se ne mogu setiti gde su prababa i pradeda isli na igranke,
posto je prababa rodjena 1888 god.
SlobaBgd:
Puška koja se pojavi u prvom činu pozorišne drame, u poslednjem činu će sigurno da opali, kako nas je lepo učio Čehov.
Tako je i sa drogom - ako droga stoji na polici u prvom činu, opaliće u trećem.
Eh sad, to rekao Čehov, a neko drugi čekao Godoa od prvog čina pa nije došao. Ama neće da opali sama od sebe, mora neko da napuni, repetira, okine, pa i kad opali nije isto u plafon ili u nekog. Tako i sa drogom, neke od tih stvari koje su proglašene za drogu rastu iz zemlje, neke su koristili šamani od kako je čovečanstva, a od kako je rock n rola i Elvis zanjihao kukovima morali da mu spaljuju albume toliko je to bilo strašno seks and drugs and rock n roll.
Droga ne vreba iza ugla pa naskače na omladinu, nego dileri, narkomani, državna bezbednost, Željko Mitrović i njegova promocija krimosa i fuksi, šizoidni predsednik i njegovi rođaci koji bi da zarade od iste itd ...
Evo na primer zašto se ti ne drogiraš, a droga bila na polici i ulici već u prvom činu? Nije baš tako da mora da opali.
[ BuzzLightyear @ 08.08.2021. 14:39 ] @
Citat:
Ali ako je tema otvorena da se opljune po ovom narodu, po slušateljima turbo folka, trepa, panka, ex-yu rokenrola i slično, recite da znamo!
Tema je otvorena sa ciljem da svi zajedno dođemo do zaključka da sa ovakvom omladinom ne treba da brinemo za budućnost. Deci treba dati što više Pinka, Hepija i Toksika.
[ Living Light @ 08.08.2021. 14:50 ] @
Ajde BRE, ne sehhhhrinjaj
...kad mora da se smejem
.
..i Mani se droge...što dalje od toga!
[ bakara @ 08.08.2021. 14:53 ] @
Bila je droga i u vase vreme, sami znate jel ste se drogirali i cime :)
Pustite decu da slusaju sta hoce, ima danas sasvim dobre muzike koja ce ostati u vremenu iza.
[ BuzzLightyear @ 08.08.2021. 15:07 ] @
Nama odavno nedostaju ljudi koji će vaspitavati svoju decu. Biće dobre muzike, neće biti dovoljno ljudi.
[ Living Light @ 08.08.2021. 15:08 ] @
Ma jeste bakara, ali da li to sto je postavio Buzzy
da li je to muzika za pamčenje?
Da li je to ever-Grin?
Ili je to neka prolazna stvar, tipa: Ludilo za sadašnje generacije?
I TA Generacija hoće da se zaposli kod tebe u Firmi,
i da mu je 70k-80k din malo?
Šta ta generacija uopšte zna valjano da odradi?
Da se skuplja u sred grada, u parku, i da cirkaju pivo, ako neko plati?
Da li je to budučnost ove zemlje?
Ili je pametna BUDUČNOST otišla u Austriju i u Germany?
Taj tip, što peva tu pesmu, ON ne ume da je otpeva 2 x ISTO!!!
i u tome je vrednost pesme? A o textu da i ne pišem.
..nije mi dobro, posle ovakvih postova,...
Uzdravlje
[ BuzzLightyear @ 08.08.2021. 15:15 ] @
Citat:
Taj tip, što peva tu pesmu, ON ne ume da je otpeva 2 x ISTO!!!
On uopšte i ne ume da peva. Ono što čuješ je kompjuterski modifikovan glas. Bilo ko može tako da "peva".
[ Living Light @ 08.08.2021. 15:22 ] @
Ako je tako,...TO je još gore!
Isto kada sam slušao snimak Jelene Karleuše u studiju,
ali samo njen glas.
,,ma znaš šta, ...Horor film,
ima negde na YB-u, alio sada snimak ne nalazim.
[Ovu poruku je menjao Living Light dana 08.08.2021. u 16:58 GMT+1]
[ SlobaBgd @ 08.08.2021. 15:51 ] @
Evo ga opet ovaj koji svaku diskusiju pretvori u ličnu ispovest i u kačenje nekih YouTube snimaka, totalno bez veze sa temom.
Ali zato kada neko u Robertovoj temi napiše oftopic, tu Robert počne da se bacaka, da se guši, da poziva moderatore da intervenišu, da rasteruje ljude sa teme...
Roberte, kakve iebene veze ima tvoj lajt šou i teča iz Germany sa ovom temom? Sa muzikom koja se sluša među mladima? Sa bilo čime osim sa tobom? Hajde ne truj svaku temu u koju uđeš, ako ne možeš da se kontrolišeš mogu da ti sredim privremeni ban, ali da obećaš da nećeš odmah pisati sa nekog od svojih duplih naloga. Deal?
[ Living Light @ 08.08.2021. 15:59 ] @
Obrisao,
Jel sada OK?
[ SlobaBgd @ 08.08.2021. 16:15 ] @
Citat:
bakara:
Bila je droga i u vase vreme, sami znate jel ste se drogirali i cime :)
Pustite decu da slusaju sta hoce, ima danas sasvim dobre muzike koja ce ostati u vremenu iza.
Od reči do reči se slažem!
[ SlobaBgd @ 08.08.2021. 16:24 ] @
Citat:
Living Light:
Ma jeste bakara, ali da li to sto je postavio Buzzy
da li je to muzika za pamčenje?
Da li je to ever-Grin?
Ili je to neka prolazna stvar, tipa: Ludilo za sadašnje generacije?
Da li je nešto evergreen pokazaće vreme. I to nije samo do kvaliteta pesme već i do konteksta: mnoge dobre pesme su skrajnute ili zaboravljene, a mnoge druge, ne baš najbolje, su zapamćene jer su otpevane u nekom poznatom filmu, ili ih je obradio neki poznati duet i slično. Dakle, ni evergreen nije konstanta.
Citat:
Living Light:
I TA Generacija hoće da se zaposli kod tebe u Firmi,
i da mu je 70k-80k din malo?
Normalno da je malo. Je l' bi tebi bilo dosta?
Citat:
Living Light:
Šta ta generacija uopšte zna valjano da odradi?
Da se skuplja u sred grada, u parku, i da cirkaju pivo, ako neko plati?
Ne znam za tebe, ali i ja i moja generacija smo se kao mladi skupljali u parku i cirkali pivo ili vino i lupetali o smislu života. To je manje više uobičajeno.
[ Living Light @ 08.08.2021. 16:37 ] @
Jeste, bilo je to i kod mene, ali pre 40 godina.
[ jovajovic100 @ 08.08.2021. 18:37 ] @
.
[ B3R1 @ 09.08.2021. 10:24 ] @
Ljudi, postoji nesto sto se zove generacijski jaz. Kapirate?
Ne mozete vi da naterate decu da vole ono sto ste vi voleli i da zive po modelu zivota koji im vi namecete.
U prirodi svake generacije je da se u jednom momentu pobuni protiv roditelja i nametnutih drustvenih autoriteta, da kaze NEĆU ... i da pokusa da stvari uredi drugacije. Bas zato se i drustvo stalno razvija, ne tapka u mestu kao nekakvi Amiši ili monasi sa Svete Gore, koji zive vekovima po istim obrascima. Kada bi svi ziveli po obrascima zatvorenih drustava mi bismo i danas ziveli po pecinama i zemunicama i jeli ono sto skupimo po prirodi. Kao zivotinje.
Tako je to i sa kulturom, umetnoscu i muzikom kao njihovim delom. I svim subkulturama koje sve to prate.
Nasim roditeljima, koja su mladost proveli uz šansone Šarla Aznavura, Iv Montana, Edit Pjaf ... ali i Dragana Stojnića, Ive Robića i naravno nezaobilaznog velikog, legendarnog Đoleta Marjanovića - muzika nase generacije (Punk & YU Rock 70-ih i 80-ih) im je bila kazna za usi, muzika divljaka i nekih tamo narkomana itd. Zgrazavali su se i brinuli za nasu buducnost. A mi smo kao izigravali neke buntovnike. Danas mi je sve to smesno. Ali to je deo mladosti. I odrastanja.
Tako isto sada pricamo i mi. Ako zanemarimo Srbiju, njen turbo-folk, narodnjake i 90-te ... i malcice pogledamo stvari iz globalnog ugla - meni kompletna muzika (ovde mislim na globalne trendove) negde od sredine 90-ih pa nadalje lici na nesto sto tezi nekoj ... ucmalosti. Da, to je prava rec. Praznina bez ikakve poruke, bez imalo bunta, s nekim povrsnim emocijama. I kao da tog mladalackog bunta, prkosa i zelje da svima pokazes srednji prstic - vise nema. E to je ono sto mene brine. Iskreno! Ta anestezirana omladina. I muzika koja deluje kao anestetik.
Pre par godina slucajno naleteo sam na RAI1, tamo je bio snimak nekog njihovog festivala. Uh, lepo - pomislih, bas da cujem sta mladi Italijani danas slusaju. Izadje neki decko, poceo da peva neke latino-pesmice, maltene losa muska kopija Dzenifer Lopez ... la-la-la, la vida loca, me corazon ... Na stranu to sto Italijan peva na spanskom, ali hajde ... Izadje drugi - kao da je ukrao matricu od ovog prvog. Opet neki salsa-ritmovi, opet vida loca, opet nezaobilazni amor i corazon ... Nakon njega dve devojke i pratece plesacice, sve klonirane, a matrica - ista. Kao da je neki R2D2 nastancovao muziku istim softverom i samo pusta varijacije na temu. Uzas ... ugasih tv i pomislih: boze, ni Italijani vise nisu ono sto su nekada bili. San Remo - sta to bese?
Meni je nakon toga ostao gorak ukus u ustima kada pogledam sve te latino-matrice i one koji ih izvode ... i pogledam ovu danasnju "street" modu ... i sticem utisak kao da svi na ovoj planeti zapravo zivimo u nekom Matriksu, kao da muziku i modu generise neki softver, neka masina ... Pazite - ja kada pustim neku staru stvar ili pogledam neki stariji film - tacno mogu da smestim tu pesmicu ili film u odredjeni period. Recimo - kazem: aha, ovo su 70-te ... ili - vidi, ovi obuceni kao Majkl Dzekson ili nose frizure kao Sajmon Le Bon ... ili kao tadasnji glumci, recimo Patrik Svejzi ili Kurt Rasel - znaci 80-te. Ili neki rep uz ghetto-blaster i ekipu blejaca na cosku - kraj 80-ih / pocetak 90-tih. Ali od tada, tesko mogu da kazem da je to npr. period od 2000-2005 ... ili od 2010-2015. Sve je isto vec 22 godine !!! ISTO !!! U muzici, modi, obicajima. Cak i iste patike nose danasnji klinci i ovi 90-ih! Tuga! Da li smo to postigli neko savrsenstvo, pa kazemo: ne diraj, to je to?
I kao da vise nema onog bunta 70-ih i 80-ih, nema da vidis nekog klinju ili klinku da u inat drustvu obuju neke teske cokule, naprave neku cirokanu od frizure, duvaju neku krdzu na cosku i pokazuju srednji prst nastavnicima, policajcima, sudijama ... i porucuju "f**k the system". I da kupe bubnjeve i gitare, pa iz neke garaze da dosadjuju komsijama i stvaraju neki svoj zvuk, svoj imidz, pisu neke svoje autenticne tekstove ...
Jok - svi cute, slusaju i ponasaju se kao ovce. Kao po komandi nekog softvera. Svi isti! Klonirani. Iste farmerke, iste patike, isti pokreti ruku, isto ponasanje ... vec dve decenije. I ista poruka - cuti i slusaj. Stravicno! Pa gde ti je mladost, covece?! Cak i na tim povremenim protestima, kao onima u Francuskoj, tu vidis da nema nikakve spontanosti. Kao da je i taj protest na prvi pogled rezultat nekog baga u Matriksu ... ali kad malo bolje pogledas - kao da je to zapravo namerno izazvana i dobro rezirana stvar. Jer promena nakon tih protesta nema. Nikakvih! Matriks nastavlja da zivi svojim ritmom. A ljudi apaticni, nemaju ni zelje za promenom, niti novih trendova koji bi te promene podstakli. Nista!
Sve lici na te latino-pesmice. Bas sve!
[Ovu poruku je menjao B3R1 dana 09.08.2021. u 11:36 GMT+1]
[ BuzzLightyear @ 09.08.2021. 11:21 ] @
Citat:
I kao da vise nema onog bunta 70-ih i 80-ih, nema da vidis nekog klinju ili klinku da u inat drustvu obuju neke teske cokule, naprave neku cirokanu od frizure, duvaju neku krdzu na cosku i pokazuju srednji prst nastavnicima, policajcima, sudijama ... i porucuju "f**k the system". I da kupe bubnjeve i gitare, pa iz neke garaze da dosadjuju komsijama i stvaraju neki svoj zvuk, svoj imidz, pisu neke svoje autenticne tekstove ...
Mladi danas - tako mladi, a tako stari.
[ MajorFatal @ 09.08.2021. 15:58 ] @
Nema muzike od sredine devedesetih, baš od pojave interneta? Do tad kupovao albume, ploče i kasete, to bila svetkovina kad izađe novi album, a od tad na jedan klik svih 15 albuma omiljene grupe, da sad počneš da slušaš ne bi preslušao u cugu, pa ne znam koliko da ti je omiljena?
Nema bunta u rock n rolu, pa ne može i u rocku, i napster, i vikiliks, ovaj pokazao srednji prst celoj muzičkoj industriji, ovaj drugi najmoćnijim državama sveta, njihovo f*ck the sistem je odjeknulo, u odnosu na to tvoj prst ispred dragstora deluje bezveze.
Protiv čega da protestvuje mlađani Francuz? Začešljan, umiven, istetoviran, izpirsigovan, napojen, sit, topla voda, er kondišn, besmisleni posao od koga može da živi, protiv čega tačno on da protestvuje?
Veći su bunt oni lgbt bukači i feministkinje, i bitkoin protiv petrodolara nego neki tradicionalno buntovnički pokreti.
Nema bunta u rock n roll, evo i brat Bare podržava Kolindu :)
[ gilopile @ 09.08.2021. 16:06 ] @
B3R1, tacno je to, ali i taj jaz se poremetio :)
Losa muzika je krenula kada i moderniji racunari, pa i kurta i murta moze za 2 min da napravi nesto.
`Tata, kupi mi racunar da pravim muziku`.
Ranije se znalo, morao si zavoliti muziku, pa tek onda prodati sve zivo, raditi 3 godine sezonski da bi kupio neki krs od instrumenta.
Sedeti u parku uz vino i pivo i skladati.
Sada je sve obrnuto. Gde mladi danas da nadju inspiraciju? Na netu :D