[ Java Beograd @ 18.08.2021. 10:44 ] @
Dakle, dvae's godina NATO vojnici "krvare gaće" po brdima i gudurama Avganistana, samo zarad jednog cilja.

Dva'es godina se priprema krvavi građanski rat, da udari brat na brata.

Ako ništa drugo, ono bar da se zametne krvavi plemenski rat, između Paštuna, Tadžika, Uzbeka, Hazara ... toga je bar bilo u prošlosti

Nato, pošto je skapirao da su jedni motivisaniji, drugima je dao kolkohoćeš oružja, municije ... svega!

I bio je lep dogovor: mi sad odlazimo, a vi se ovde pobijte i maskarirajte! Pušaka, topova ... municije imate napretek.

I tako Amer počeo da se pakuje, obezbedio prevoz, misleći: "biće dobar i krvav građanski rat, potrajaće to, uživaću gledjući krv na CNN. Imam fore da zapalim iz Kabula još bar godinu dana".

Kad ono - mućak. Moša. Od dobrog, krvavog, bespoštednog građanskog rata - ništa ! Nije drugo, nego CNN već pripremio tikere, fleševe, grafiku, udarne vesti ...

Alo bre Paštuni, pa što ne pobiste braću kad smo se lepo dogovorili ?!?

Javio se Bajden, javiše se sateliti i trabanti, velike nato sile, Poljaci i ostali. I svi se čude, i ne mogu da veruju! Izneverovali kako je propao dobar krvav građanski rat !!!
[ dule_ns @ 18.08.2021. 12:14 ] @
Polako, ima vremena. Nazalost po ljude tamo.
[ test1234 @ 18.08.2021. 13:15 ] @
Izračunali Ameri da su ih ovako unazadili skoro pa zauvek. Bolju kaznu nisu mogli da smisle.
[ Java Beograd @ 18.08.2021. 13:43 ] @
Izračunali Ameri, ali u računici koristili svoje aršine.

[ Ivan Dimkovic @ 18.08.2021. 13:58 ] @
Cujes "nato se cudi" - nisi nikad cuo za predstavu za narod? :)))

Potrosili matoro oruzje, narucili novo od svojih respektivnih industrija, Ameri ponajvise oprali bog te pita koliko love i prebacili je iz DoD-a (porez, budzet) u ruke bog te pita koga... cak su i privatne armije imali tamo (Blackrock LLC iz Delaware-a - inace poznatog rasadnika oruzanih snaga :-))

Englezi? Sta znam, ne bi me cudilo da onaj skok proizvodnje pajda posle pada talibana 2001 ima sa njima neke veze.

Sad stvar gotova - nema kinte vise (drugi prioriteti), radnja se seli negde drugde... iznenadjeni, sokirani bre :)

Jos se sami sprdaju sa tim (citaj: cak je i filmska industrija profitirala):

- https://www.imdb.com/title/tt4758646/
- https://www.imdb.com/title/tt2005151/

Naravno, oni kojima nije smesno su oni koji su pokusali da se zakace za avion u pokretu. Talibani su se vratili daleko pametniji, znaju sa kim da se ne kace sad kad su pobedili - nego lepo, umesto "totalne osvete" pustaju Amere & Co. da im vide d*pe, a onda... paa, ne jure ovi nesrecnici za avionom za dzabe :(

Sledi im hard-core sharija ako ih ne nadju za izdajnike a ako ih nadju... jbg, trebali su brze da trce :((((
[ BuzzLightyear @ 18.08.2021. 16:42 ] @
Da li su ljudi koji su se kačili na avion želeli da izvrše samoubistvo ili su mislili da mogu da prežive tamo gore?
[ ssi @ 18.08.2021. 19:46 ] @
Citat:
BuzzLightyear: Da li su ljudi koji su se kačili na avion želeli da izvrše samoubistvo ili su mislili da mogu da prežive tamo gore?

Bili su ocajni. Mislim da su znali sta ih ceka.

[ Java Beograd @ 18.08.2021. 19:51 ] @
Citat:
BuzzLightyear:Da li su ljudi koji su se kačili na avion želeli da izvrše samoubistvo ili su mislili da mogu da prežive tamo gore?

Ništa nisu mislili.
[ Java Beograd @ 18.08.2021. 20:12 ] @
Citat:
ssi:
Citat:
BuzzLightyear: Da li su ljudi koji su se kačili na avion želeli da izvrše samoubistvo ili su mislili da mogu da prežive tamo gore?

Šta ih čeka?

[ dejanet @ 18.08.2021. 21:22 ] @
Koliko se tu opralo para, govori cinjenica da su ameri gurali ceo ruski vojni budzet, oko 50 milijardu $ u Avganistan, svake godine.

Sta znam, ima ovde dosta losih strana za Amere. Ako preskocimo ovo rasulo sada, pitanje je koliko i kakvih regruta ce biti u buducnosti, zatim u nekoj sledecoj avanturi, koliko ce biti voljnih i nevoljnih domcih pomagaca iz okupiranih zemalja, zatim koliko ce neki narod biti voljan da se mlati i odupre.... itd..

Ako su im(amerima), "prioritet" Ruje, neka im je Bog upomoc..
[ ctrl alt del @ 18.08.2021. 21:33 ] @
Citat:
BuzzLightyear:
Da li su ljudi koji su se kačili na avion želeli da izvrše samoubistvo ili su mislili da mogu da prežive tamo gore?

Nepismeni, neobrazovani, bez ikakve tehničke kulture i znanja... Kao što se kešaju po kamionima i vozovima po celom regionu (Avganistan, Indija, Pakistan) tako su mislili da mogu i na avionu. Nemaju predstavu kojom se brzinom avion kreće, na kojoj visini, koliki je gore minus, nedostatak kiseonika, da se točkovi posle poletanja uvlače... Bukvalno su zalutali iz feudalnog doba u savremeni svet. Ko Smrda Mudić u "Posetiocima".
[ mjanjic @ 19.08.2021. 06:51 ] @
Da su im bar podelili padobrane :)

A gledam na video snimcima one talibane, pa da su svakog desetog stanovnika Kabula naučili da rukuje puškom, mogli su da odbrane grad od tih divljaka... oni i igraju na tu kartu straha, a čim neko malo ozbiljnije zapuca na njih, krene bežanija u planine, pa opet čekaju priliku.
[ nkrgovic @ 19.08.2021. 07:55 ] @
Ti ne kapiras ko su Talibani..... To nije neka "narodna pobuna", ili "borba protiv globalista", to je ekipa totalnih ludaka koji koristi tezak ekstremizam kao alat za manipulaciju - i uvodjenje totalitarizma. Vrlo je moguce da im je i veliki deo vodjstva poremecen, ali vojnici su kompletno ludi i znacajan deo njih ce da ide da gine bez problema, jer "kao mucenik ide u raj".

Gradjanski rat je katastrofa za svaku zemlju, ali talibani nisu bolja opcija - oni su konstantan problem za tu zemlju. Bukvalno pricamo o zlu. Drzava koju su ameri podrzavali, ignorisuci sve ostalo je, za narod, bila bolja od svih ostalih opcija - sto je tuzno. Ovo je pre svega pokazatelj zatucanosti i pogubnog uticaja religije, ali ignorisuci taj akademski pogled - ovo je katastrofa za ljude koji zive tamo.... i niko ne vidi resenje. :/ To sto su "ameri izgubili" je samo posledica nivoa idiotizma - i ja i daje ne kapiram sto se ljudi raduju tome....
[ SlobaBgd @ 19.08.2021. 08:55 ] @
Citat:
BuzzLightyear:

Evo tih koji su opadali sa aviona. Slikaju se, smeju se, mašu drugarima, zaiebancija dok avion vata zalet da poleti.

[ SlobaBgd @ 19.08.2021. 09:01 ] @
Ni vojska im nije inteligentnija:

[ djoka_l @ 19.08.2021. 09:08 ] @
U donjem videu imaju jednog intelektualca koji je uspeo da odradi vežbu pravilno.
Samo mu je pri kraju dosadilo...
[ Java Beograd @ 19.08.2021. 09:19 ] @
Imao sam i ja ovakvog jednog u četi. Jbg, loša motorika. Odslužio pun vojni rok, vratio se kući. Šta fali? Sve regularno.

U vojsku se regrutuje muška populacija od 18 - 27 godina. Svakakvih tu ima.
Možemo da se sprdamo do mile volje, ali iako je ovo možda stvarno iz Avganistana, nije ništa posebno.
[ SlobaBgd @ 19.08.2021. 09:20 ] @
@djoka_l
Taj je viđen za načelnika generalštaba.

@Java Beograd
...jednog u četi. Jednog. Ovde je SVAKI takav!
[ Shadowed @ 19.08.2021. 09:53 ] @
Citat:
SlobaBgd:
Ni vojska im nije inteligentnija:

Ne secam se da smo tu vezbu radili u vojsci ali u skoli znam da je mnogima bilo problem, nemam pojma zasto...
[ mjanjic @ 19.08.2021. 10:41 ] @
Ma ovo je neka zezancija, aj' da na 10 njih jedan bude takav, ali da svi budu nema šanse. Ili su se tamo za vojsku stvarno prijavljivale dileje... ili je sve to namerno da bi zezali ove amere koji ih treniraju :)
[ ssi @ 19.08.2021. 10:51 ] @
Citat:
Java Beograd:
Citat:
ssi:
Citat:

Šta ih čeka?

Delice im talibani bombone.
[ BuzzLightyear @ 19.08.2021. 11:03 ] @
[ MajorFatal @ 19.08.2021. 11:03 ] @
Ali ko takvima da oružje i toyote hylux?

[ BuzzLightyear @ 19.08.2021. 11:24 ] @
Avganistan je porazio SSSR i USA. Neka se spremi Kina.
[ Java Beograd @ 19.08.2021. 11:47 ] @
Kina da se spremi, pod uslovom da napadne Avganistan. Inače, može da kulira.

Što se tiče vesti, slika, medijskih reportaža ... ljudi, pa sve šta stiže do nas je zapravo preko zapadnih medija.
Zato, polako .... ništa mi ne znamo.

Na kraju krajeva setite se moćne CNN i ostale zapadnjačke propagande kad je Srbija i srpski narod u pitanju.
Ko je na zapadu čuo za Bratunac? Niko. Ko je čuo za zasipanje Niša kasetnim bombama? Niko.

Ko je čuo da su Srbi "bad guys" Svi.
Ko je čuo da su Talibani "bad guys"? Svi. Svi znaju da Talibani kolju malu decu, tek rođenu. Isto kao i mi, Srbi.

Talibani nisu klali malu decu u onom periodu kad je SSSR napao Avganistan. Tad su bili "good guys", "borci za slobodu". Čak im je i Rambo pomagao u pravednoj borbi.
Ali, posle, kad je USA napala - onda teško maloj deci!
[ BuzzLightyear @ 19.08.2021. 11:50 ] @
Kina mora da dođe u Avganistan, to je neizbežno. Ako ne bude došla znači da nije svetska sila.
[ ssi @ 19.08.2021. 12:01 ] @
Citat:
Java Beograd:

Što se tiče vesti, slika, medijskih reportaža ... ljudi, pa sve šta stiže do nas je zapravo preko zapadnih medija.

Na kraju krajeva setite se moćne CNN i ostale zapadnjačke propagande kad je Srbija i srpski narod u pitanju.
Ko je na zapadu čuo za Bratunac? Niko. Ko je čuo za zasipanje Niša kasetnim bombama? Niko.

Ko je čuo da su Talibani "bad guys"? Svi. D

Talibani nisu klali malu decu u onom periodu kad je SSSR napao Avganistan. Tad su bili "good guys", "borci za slobodu". Čak im je i Rambo pomagao u pravednoj borbi.

Za Nis nije tacno. Vrlo brzo se saznalo.

Kao i cinjenica da mi idemo sa pricom da su kasetne bombe zabranjene, a da Srbija nije potpisnica konvencije

+ malko zaradjuje od proizvodnje kasetnih bombi, tu i tamo za drzavni dzeparac.

Siguran sam da znas za to, samo sto malko volis da zaobilazis to - izgleda nedrzavotvorno i ne nacionalno svesno.

Citat:
Ko je čuo da su Talibani "bad guys"? Svi. Svi znaju da Talibani kolju malu decu, tek rođenu. Isto kao i mi, Srbi.

Dovoljno je reci da uvode serijat. U stvari, to oni sami govore.

Zasto poredis srpski narod sa tim talibanima ?

[Ovu poruku je menjao ssi dana 19.08.2021. u 13:17 GMT+1]
[ BuzzLightyear @ 19.08.2021. 12:06 ] @
Šerijat mi ne zvuči kao da je to nešto napredno.
[ Java Beograd @ 19.08.2021. 12:26 ] @
Citat:
ssi:
Za Nis nije tacno. Vrlo brzo se saznalo.

Kao i cinjenica da mi idemo sa pricom da su kasetne bombe zabranjene, a da Srbija nije potpisnica konvencije
+ malko zaradjuje od proizvodnje kasetnih bombi, tu i tamo za drzavni dzeparac.
Siguran sam da znas za to, samo sto malko volis da zaobilazis to - izgleda nedrzavotvorno i ne nacionalno svesno.

Valjda su se ovih 16-toro samoubilo gutanjem eksera, ili šta?!?

Dal' su kasetne bombe zabranjene ili ne? Potpuno nebitno, jer to se odnosi na bojno polje, front. Bombardovan je Niš, alo, grad u kojem nema ratnih dejstava. Civili!!!
Iz čista mira, zato što su u mogućnosti. Zato što su po difoltu Srbi "bad guys".

I sad, od takvih, slušaš / čitaš kako Talibani kolju malu decu. Mislim ...
[ Ivan Dimkovic @ 19.08.2021. 12:29 ] @
Citat:
Java Beograd:

Meni se nesto cini da se jako lako pada u zamku projektovanja lokalne situacije na nesto deseto.

Ne kontam, ako pokazes da su Amerikanci kauboji agresori u sukobu gde smo mi bili jedna od strana to znaci da su.. Talibani mozda "kao mi"?

Ne.. Talibani nisu "kao mi" i ne treba ti CNN da to ukapiras. Kakve veze imaju lazljive TV stanice (sve su takve) sa nekim evidentnim stvarima - Talibani su hteli i ostvarili na kratko novi "kalifat" sa komplet implementacijom sarijatskog zakona. O tome se moze pricati, to je objektivni fakt - sta god neko mislio, dobro ili lose - o tome.

Plus, idakle ti ideja da nije bilo klanja dok su bili ortaci sa USA (uzgred to su bili mudzahedini, ne talibani)? To sto je Rambo to precutkivao kako bi Rusu video d*pe ne znaci da se tu nisu desavala s*anja. Ne treba ti nikakva TV - naravno da je klanja bilo, jok - igali su domine i resavali svoje nesuglasnice u salonu puseci lulu.

Ali fundamentalna razlika izmedju tih mudzahedina i Taliana je sto Talibani hoce kalifat bez kompromisa sa razracunavanjem sa svakim ko ne zivi po istom tamo - ovi drugi su hrpa warlord-ova koji su nesto na sta su Ameri navikli i imaju iskustva sa "radom" (potplacivanjem i sl. saradnjom) - posle 2001 ljudi hoce prodaju dop i to je to, nasao se zajednicki jezik (i vena). Taliban je malo za*baniji - prioriteti su mu drugacije setovani. Ali pitanje je uopste koliko to ima veze - mozda je Rambu samo trebao prostor za izbacivanje raketa, ko zna.

Sa druge strane, sarija gde se sece ruka za kradju, gubi glava ako promenis veru, ima ucis kuran - tj. ako si musko, ako si zensko - skole nema i sl. je to sto jeste.

Mozes imati misljenje o tome - ne treba ti nikakav TV za to.

I mani se Amerikanaca. Lako je moglo da se desi da budu najbolji drugari sa Talibanima - da recimo Talibani imaju nafte kao Saudi. Ali to ne menja ama bas nista o Talibanima.
[ Java Beograd @ 19.08.2021. 12:30 ] @
Citat:
ssi:Zasto poredis srpski narod sa tim talibanima ?

Ne poredim ni na koji način srpski narod sa Talibanima, nego ukazujem na paterne koje zapad koristi za satanizaciju naroda.
[ BuzzLightyear @ 19.08.2021. 12:31 ] @
Gde su bili Talibani dok su mudžahedini igrali polo sa Rambom i šta se desilo sa dobrim mudžahedinima, gde su nestali?
[ ssi @ 19.08.2021. 12:31 ] @
Citat:
Java Beograd:
Dal' su kasetne bombe zabranjene ili ne? Potpuno nebitno, jer to se odnosi na bojno polje, front. Bombardovan je Niš, alo, grad u kojem nema ratnih dejstava. Civili!!!
Iz čista mira, zato što su u mogućnosti. Zato što su po difoltu Srbi "bad guys".

I sad, od takvih, slušaš / čitaš kako Talibani kolju malu decu. Mislim ...

Znas i sam da se prica sa kasetnim bombama ne odnosi samo na Nis, nego na ceo taj rat.

Kukakmo kako su te bombe zabranjene, pa ih malo proizvodimo i prodajemo :)

To se onako malo zove licemer. Ali dobro... dolazi lova... izvoz i to...

Za Talibane znam iz prve ruke posto imam prijateljicu koja je zivela tamo poslednjih 20tak godina.

Srecom dobila je stipendiju za master i verovatno ce ostati u GB.

Citat:
Java Beograd:
Citat:
ssi:Zasto poredis srpski narod sa tim talibanima ?

Ne poredim ni na koji način srpski narod sa Talibanima, nego ukazujem na paterne koje zapad koristi za satanizaciju naroda.

Kakava satanziacija majke ti ? Pa ovaj narod ni ( ni nas a ni afganstanski ) nije uspeo za 20 godina, ej 20 godnina da napravi nesto sto lici na
drzavu ej.

Ljudima se sudilo za zlocine protiv covecnosti u hagu ej, kao nacistima. Zato sto su klali i mucili ljude, zene, decu

Ej glavo

Nebeskoleteci duhovni narod koji ima paravojne formacije i formira logore za druge nacije.

Nema pravdanja svojih zlocina tudjim zlocinima NEMA.

[Ovu poruku je menjao ssi dana 19.08.2021. u 13:48 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 19.08.2021. 12:47 ] @
Cak ni 2008-me, Srbija nije potpisnik konvencije o zabrani kasetne municije:

https://en.wikipedia.org/wiki/Convention_on_Cluster_Munitions

Ej bre, 9 godina posle rata gde je sama Srbija bila zrtva tog nehumanog oruzja koje nema sta da trazi van zabrane - nije potpisnik.

Ajde da se ne lazemo - jel biznis? Biznis je. Dakle, proizvodi se. Proizvodi se da bi se prodalo. A kad ga proda, to ce ubiti nekoga - negde. I to na odvratan nacin, sa smanjenim izgledima za prezivljavanje - sto je glavni cilj ove municije i ono sto je cini apsolutno neljudskom.

Jos malo trivije:

- Barak Obama je glasao za potpisivanje konvencije u senatu, Hilari i McCain - protiv
- Najveci oponenti su USA, Rusija, USA, Indija, Izrael, Pakistan, Indija i Brazil
- Srbija, takodje, poseduje ovu municiju

Tako da, @Java - mani se toga. Mislim, da, Ameri ubeju da budu i bivaju agresori - cudna mi cuda, valjda bi svakome posle onih klipova iz Vijetnama to trebalo biti kristalno jasno.

Ali to i dalje ne menja cinjenicu da, sasvim sigurno, ne bi hteo da zivis u Talibanlendu.

Citat:
BuzzLightyear
Gde su bili Talibani dok su mudžahedini igrali polo sa Rambom i šta se desilo sa dobrim mudžahedinima, gde su nestali?

Dobri mudzahedini su bili poznati kao "severna alijansa" u ratu izmedju USA i Avganistana.

Hrpica ratnih gospodara svako sa svojom mini armijom finansiranom od strane USA, bliskog istoka... ocigledno "business friendly", ljudi hoce da se bave agrikulturom i stvaraju nova radna mesta ;-)

Talibani nisu postojali u vreme SSSR - sumnjam da je iko tada verovao da mozes da sprovedes tako nesto. Pad SSSR i vakuum koji je nastao tamo sa finansiranjem je stvorio novu generaciju.

Mada, iskreno, ja nikad nisam gledao na Talibane kao na neke lude fanatike - da se razumemo, fanatici jesu, ali su i te kako ukalkulisani. Mislim da su 2001 debelo lose procitali situaciju i mislili da USA nece da gubi vreme na Avganistan. Ali sad znaju, mozes biti siguran da ce Ameri fino i u miru napustiti Avganistan bez zle krvi.

To je ucenje na greskama: fanatizam protiv USA je doneo Osama i njegova ekipa iz Saudi Arabije. Talibani daleko vise deluju kao ekipa koja bi lokalno da vlada a-la "party like it's 699", umesto da vode nekakve svete ratove protiv Amerike i izraela.

Ovog puta ce im verovatno uspeti - ako nisu trn nekom, ko ce uopste da ide tamo? Sve u svemu, ovog puta "kalifat" ima daleko vece sanse.
[ Java Beograd @ 19.08.2021. 12:49 ] @
WTF, šerijat ?!? Pa šerijat je na pola planete !!!

Saudijska Arabija, na primer. Ali, jbg, oni masovno kupuju oružje od USA.
Jeste tamo šerijat, ali to je dobar šrijat, jer tamo žive good guys!!!

Singapur! Šibanje, naravno! Jok nego će da te maze.
[ Java Beograd @ 19.08.2021. 12:52 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:Cak ni 2008-me, Srbija nije potpisnik konvencije o zabrani kasetne municije:

Ali bre ljudi, pisao sam o bacanju kasetne municije na grad, na civile. Ne na front. Da li IKO kapira razliku ??!!?!?
[ ssi @ 19.08.2021. 12:59 ] @
Citat:
Java Beograd:

....

Glavo, ko ti je i gde rekao da je to "dobar" serijat ? Gde ?

Imas gomile tekstova raznih boraca za ljudska prava o UAE.

Imas sliucaj onog mule sto je mucio i ubio devojcicu.

Mozda u domacim medijima procitao da je to "dobar" serijat ?

Verovatno da jesi, posto vidim da ti je mozak dobro ispran domacom propagandnom.

Pazi...

imamo i mi "zapadnjacki" medjij koji laze sve u 16'

zove se:

RTS.

Citat:
Java Beograd:
Citat:
Ivan Dimkovic:Cak ni 2008-me, Srbija nije potpisnik konvencije o zabrani kasetne municije:

Ali bre ljudi, pisao sam o bacanju kasetne municije na grad, na civile. Ne na front. Da li IKO kapira razliku ??!!?!?

To je rat, crn i gadan kao svaki rat.

Najmanje sto je drzava mogla jeste da potpise he*enu konvenciju i ugasi proizvodnju.

Ali ne ... slatka je to lova.
[ Ivan Dimkovic @ 19.08.2021. 13:02 ] @
Citat:
Java Beograd:

Ja bas pomenuh Saude, mislim da se slazemo. Talibani su isto to, samo bez nafte i daleko manje sofisticirano zato sto su par vekova iza Sauda.

Da, jbt, Saudi u ambasadi istranziraju coveka kao kebab - normalna stvar, njihov je, sta qr? Ameri nemusto kazu "nije lepo... ne sme se to... OK, rekli smo im".

Sta, to je nekako umanjilo cinjenicu da su pogresili eru, ubacili su ih u igricu 1000 godina kasnije nego sto treba.

CNN ne prica puno o tome, vise vole da pricaju o Talibanima? I?

Smara bre to gledanje "sta Amerikanci kazu" - boli me costak sta Amerikanci kazu, kazu ono sto njima odgovara kao i, uostalom, svako na ovoj planeti osim totalnih budala. Ako se tale sa nekim on je "good guy", sad ispada da je to nesto specijalno.

Citat:

Da, kapiram - samo ostro.

Samo da ne dolaze ovde jel da, ko na onoj temi o Svajcarskoj i 5 minareta :)
[ Ivan Dimkovic @ 19.08.2021. 13:07 ] @
Citat:
Java Beograd

Ja ne kontam razliku.

Sta, ako bacis kasetnu municiju na front to je bolje?

Sto da se smaramo onda, bolje odmah da se baci neki bojni otrov, potrujes g*vna a sa nekim nervnim agentom i nemas problem sa radijacijom + ostane ti glavna infrastruktura manje-vise netaknuta? Sto da se stidimo ako cemo to razmisljanje da nazivamo smislenim.

Moze malo i takticka nuklearna municija da vidis lepote - mnogo lakse, umesto da se smaras sa artiljerijom ili preciznim bombardovanjem, tamo gde ti treba samo dostavis nekoliko komada od par desetina kt, i ima bude tisina k'o u pozoristu posle.

Kasetna municija je optimizovana za sto vece povrede - od kojih ce dobar deo biti NE FATALAN.

Znaci municija, ciji je cilj da obogalji ljude, ucini ih invalidima do kraja zivota... bez biranja koga ce, krivog ili nevinog. Gde, jbt, to ima smisla primenjivati? Ima smisla bas koliko i antraks.

Cilj kasetne municije je nista drugo nego psiholoski rat sa neprijateljem - unistiti mu zelju za borbu sa stravicnim povredama, vojske ili stanovnistva: nebitno.

Amerikanci to koriste i brane, Rusi to koriste, Indija, Pakistan... A Srbija? Javno mozda ne brani, ali proizvodi i ima "da se nadje". Da, Amerikanci i Rusi nemaju problem da to upotrebe, Amerikanci najvise od svih. To ih mozda cini najgorim od svih.

Ali, prijatelju, neces me ubediti da proizvodnja toga moze biti moralno opravdana. To je oruzje kome nema mesta u ovom veku zato sto mu je cilj a priorno zao.
[ ssi @ 19.08.2021. 13:11 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: ...

Ali, prijatelju, neces me ubediti da proizvodnja toga moze biti moralno opravdana. To je oruzje kome nema mesta u ovom veku zato sto mu je cilj a priorno zao.

Bojim se da, opijen domacom propagandom, upravo to pokusava.

Jer eto vojska srbije ne koristi to oruzije, vec se ono eto, samo prodaje.... nekom ko ce ga mozda koristiti.

:)

U takvim lobanjama to je sasvim OK.

Ali dobro njima je bilo kul kada su nahvatali drzavnu pevaljku na TV-u sa nacionalnim pokrivanjem kako nosi ogrlicu skinutu
sa ko zna cijega lesa ( ubijenog, zaklanog ili ko zna sta u ratu )
[ Ivan Dimkovic @ 19.08.2021. 13:22 ] @
E ja nemam pojma da li je propaganda, misljenje, ili nesto deseto.

Samo kazem da je pogresno neku cinjenicu (ponasanje USA u ovom slucaju) gurati kao nekakav argument za neko drugo zlo.

Kasetne bombe su zlo bez obzira da li ih Amerikanci koriste li ne. Bez obzira da li ih Srbija proizvodi i poseduje ili ne.

Talibanska sarija - to je licna stvar gde ko stoji sto se toga tice. Meni licno ne deluje bas OK da nemas sanse ni da se opredelis da li hoces ili neces da imas nesto sa tim. Napustanje Muhameda je po sariji destruktivna operacija bez popravke - zahteva ubijanje pocinitelja.
[ MajorFatal @ 19.08.2021. 13:23 ] @
Citat:
Java Beograd:

Ma ove tvoje fotkice su blage, ja se povezao preko društvenih mreža sa nekim kolegom limarom iz Pakistana čini mi se, a ovaj par puta objavljivao snimke iz postojbine .. brrr .. ne moš gledati duže od minut, njih dvoje mlađih kamenuju, to kad im vežu ruke to je humano, ovi nesretnici nešto dižu ruke pokušavaju da se odbrane, to traje i traje .. ali tek šake kad im seku snimak ... dolaze ovi ko drogirani, možda i jesu, ili pomireni sa sudbinom, ko na pokretnoj traci 20 njih, sami stavljaju ruke na panj, fik .. ode šaka, idemo sledeći ... one šake napravile brdašce ispod panja ...
[ Ivan Dimkovic @ 19.08.2021. 13:28 ] @
Citat:

dolaze ovi ko drogirani, možda i jesu, ili pomireni sa sudbinom

Talibani su 2000-te uveli novitet - pre amputacije ruke sledi anestezija.

Navatali lopova na stadionu, pre izvrsenja kazne, po novi propisi, anestezija, a onda satara, humano - nije "cruel and unusual punishment".

Tako i to mozda, dali ljudima nesto da se opuste ('fala bogu pa imaju regionalni specijalitet: pogacu od opijuma, i dalje ces da izgines al ce ti biti lepo i bolece te tuki) - em ce njima biti lakse, em ce bolje i kamenje da ih destruktivno deformise.

U Iranu imaju i razne dubine, tipa - do pojasa ili do glave. Zenama sledi "do glave" - to je po proceni legalnih sarijatskih eksperata isto humanije, kad ti je samo vugla na nadmorskoj visini, daleko se skracuje vreme izmedju sudara sa prvom kamenicom i gubitka svesti. Oni su cak uspeli i da izbegnu hemikalije i medikamente, posto bi to moglo da se nazove medicinskim silovanjem, ovo je cista natura.
[ BuzzLightyear @ 19.08.2021. 13:31 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:

Dobri mudzahedini su bili poznati kao "severna alijansa" u ratu izmedju USA i Avganistana.

Hrpica ratnih gospodara svako sa svojom mini armijom finansiranom od strane USA, bliskog istoka... ocigledno "business friendly", ljudi hoce da se bave agrikulturom i stvaraju nova radna mesta ;-)

Talibani nisu postojali u vreme SSSR - sumnjam da je iko tada verovao da mozes da sprovedes tako nesto. Pad SSSR i vakuum koji je nastao tamo sa finansiranjem je stvorio novu generaciju.

Pod kojim imenom su bili poznati u Prvom Anglo-Avganskom ratu, koji je trajao od jula 1839. do oktobra 1842? Tada su pobedili najveću silu toga vremena, Britansku imperiju.
[ ssi @ 19.08.2021. 13:36 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
...

Samo kazem da je pogresno neku cinjenicu (ponasanje USA u ovom slucaju) gurati kao nekakav argument za neko drugo zlo.

...

Nije ideja je sledeca:

Ako su oni nekada ( sada ili pre 500 godina ) pocinili genocid ili ratni zlocnin ok je da "mi" pocinimo koji genocidcic ( mali 5-10 000 zrtava samo ) ili zlocincic ( proteramo par hiljada ili pokoljemo radi otimanja licne imovine ).

Nista strasno jel...

Bar u tim glavama.
[ Ivan Dimkovic @ 19.08.2021. 13:36 ] @
Uzgred,

Za Javu :-) Nisu Ameri daleko - EU je zabranila izvoz nekoliko hipnotika i opijata koje u Americi koriste za ubijanje ljudi ("smrtna kazna").

Da stvar bude jos ludja - ni lokalne farmaceutske kompanije u USA ne zele nista sa tim (logicno, PR - pogotovu u vreme Interneta kad se odmah rascuje da su na NJIHOVOM LEKU nekom iskocile oci ili da se tresao i povracao utrobu sat vremena pre nego sto je umro), dako da nekoliko USA saveznih drzava mora da se bavi kriminalom (da, kriminalom) kako bi stigli do zaliha hidromorfona, sekobarbitala i sl.

Ima vise reportaza o lokalnim serifima koji jure preko granica saveznih drzava da se negde dokopaju nekoliko kutija nekog jakog sedativa ili narkotickog analgetika (kad se dozna da ima negde neki "patriota apotekar" i sl.).

Fora je sto nista od toga nema papirologiju (to su kontrolisane supstance, propisi su takvi da mora postojati pacijent, da to mora propisati lekar, izdati apotekar i sl. - ili da mora biti FDA-odobreno naucno istrazivanje) - ali posto je u pitanju, ehm, drzava, makar i savezna - to se jednostavno moze samo staviti u fioku.

Ali sustinski - zakon prekrsen. Osudjeni ubijen ukradenom supstancom koju dzelat nelegalno poseduje, ali nema ko da ga uhapsi.

[ ssi @ 19.08.2021. 13:58 ] @
@Ivan Dimkovic

Ljudi kao Java imaju tu potrebu, nagon da brane "naciju" odnosno politikante i prisljamcenu im bagru koja cini razne zlocine zato sto su to:

- "nasi"
- zato sto ce ih prozvati autoSovinisti ako to ne rade
- zato sto ce ih prozvati drugosrbijanci ako to ne rade
- zato sto je sramota od iste takve rodine

I zato dobijamo:

- Nato napo' Srbiju 99te koja je bila mirna kao bubica
- Jes da je pevaljka nosila ogrilcu sa lesa na nacionalnoj TV ali - to je "njihov" les
- OK je da prodajemo kasetne bombe, ali nije lepo da ih testiraju na nama.
[ BuzzLightyear @ 19.08.2021. 14:07 ] @
Video klip je iz 2012 godine i radi se o istoriji Avganistana. Posebno je zanimljiv deo gde upoređuju istorijski događaj sa događajima iz 2012. i kažu: "to bi bilo kao kada bi USA sa saveznicima napustila Avganistan i prepustila vlast Talibanima".

https://www.youtube.com/watch?v=_m7uL4Q44ws&t=2984s
[ Java Beograd @ 19.08.2021. 14:31 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
Uzgred,

Za Javu :-) Nisu Ameri daleko - EU je zabranila izvoz nekoliko hipnotika i opijata koje u Americi koriste za ubijanje ljudi ("smrtna kazna").

Niko nije mnogo daleko. Posebno Ameri koji su legalizovali torturu nad vezanim zatvorenicima.

Poenta mojih postova je da ne treba previše satanizovati Talibane, niti previše verovati u dnevno aktuelne medijska bombardovanja o Talibanima.

Daleko od toga da, ja kao pravdam ili podržavam.

Ali, to da neko beži iz Avganistana na stajnom trapu aviona, "zato što Talibani uvode šerijat ... " mislim ...
[ ssi @ 19.08.2021. 14:44 ] @
Citat:
Java Beograd
...
Poenta mojih postova je da ne treba previše satanizovati Talibane, niti previše verovati u dnevno aktuelne medijska bombardovanja o Talibanima.
...

Jadni mali neshvaceni fundamentalisti.

Samo zele da pretvore pola covecanstva u robu ( zene ) i po zelji im smeste metak ili kamen u glavu kada im dosade.
[ Bradzorf012 @ 19.08.2021. 16:03 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
Ja ne kontam razliku.

Koliko se ja sećam, čak i kada se desi rat, postoje neke konvencije koje se moraju poštovati. Moraju ili bi trebalo. Zato, ako već mećeš na etički kantar, ne bi bilo loše da malo preciznije meriš. Proizvodnja i posedovanje je jedno, prodaja nešto drugo, upotreba protiv legitimnog vojnog cilja nešto treće, a upotreba protiv civila nešto četvrto. Čak i kada je zabranjeno prvo, a samim tim i drugo, treće i četvrto.
[ Java Beograd @ 19.08.2021. 17:07 ] @
Evo, Bradzorf012 je odgovorio umesto mene, bolje nego što bih ja sročio.
[ mjanjic @ 19.08.2021. 17:21 ] @
Avganistan je (za sada) praktično završena priča, jedino je pitanje šta će se desiti u međunarodnim odnosima, tj. da li će Avganistan imati predstavnika u UN i drugim međunarodnim organizacijama ili će biti izvačeni i uvedene im međunarodne sankcije.

Sada se otvara druga tema, a to je potencijalna invazija Kine na Tajvan. Već duže vreme vlasti u Pekingu prete da će silom zauzeti ostrvo ako Tajvan zvanično proglasi nezavisnost, a sa druge strane nema nekih konkretnih poteza osim vežbi i verbalnih pretnji, jer vlasti u Pekingu bi mogle bar da zauzmu ono ostrvo Kinmen koje je na samo 10-ak kilometara od obale Kine (komunisti nekim čudom nisu uspeli da zauzmu to ostrvo do kraja građanskog rata 1949. godine, tako da i danas pripada Tajvanu) i Tajvan ne bi danas nikakvog načina da odbrani to ostrvo, posebno ako bi Kina uvela blokadu pomorskog saobraćaja sa glavnim ostrvom.

Razlog zbog kog se Kina ne odlučuje na vojnu invaziju je dobra ekonomska saradnja (većina tajvanskih kompanija ima fabrike u Kini) i to što privrednici Tajvana ipak uspevaju da utišaju svoje političare (bar one koji su na vlasti) da ne potežu previše pitanje zvaničnog proglašenja samostalnosti kako ne bi ugrozili dobru privredno-ekonomsku saradnju.
[ nkrgovic @ 19.08.2021. 17:33 ] @
Citat:
Bradzorf012:
Koliko se ja sećam, čak i kada se desi rat, postoje neke konvencije koje se moraju poštovati. Moraju ili bi trebalo. Zato, ako već mećeš na etički kantar, ne bi bilo loše da malo preciznije meriš. Proizvodnja i posedovanje je jedno, prodaja nešto drugo, upotreba protiv legitimnog vojnog cilja nešto treće, a upotreba protiv civila nešto četvrto. Čak i kada je zabranjeno prvo, a samim tim i drugo, treće i četvrto.

Znaci proizvodnja i posedovanje necega cemu je jedini cilj da na nehuman nacin povredjuje sto vecu grupu ljudi je OK, prodaja je.... mozda isto OK, ako prodajes nekom ko je OK? A kad je lose? :) Sta je legitimni vojni cilj za oruzje koje je namenjeno sakacenju? Ako ga nema, kako je onda legitimno i eticki ispravo proizvoditi nesto cemu je to JEDINA namena?

Istim argumentom mozes braniti i proizvodnju bojnih otrova, generalno hemijskog ili bioloskog oruzja - "OK je dok ga ne koristis". Nije OK. Postoji razlog zasto civilizovane zemlje odbacuju ovakve sisteme i to nije jer su vojno gledano neefikasni.
[ nkrgovic @ 19.08.2021. 17:36 ] @
Citat:
Java Beograd:

Ali, to da neko beži iz Avganistana na stajnom trapu aviona, "zato što Talibani uvode šerijat ... " mislim ...

Taj koji bezi na stajnom trapu verovatno zna da ce tacno njega da srede cim udju, naravno. On je u panici i nema izbora.

Ali, niti to znaci da su talibani "dobri" - taj nivo panike implicira da zna sta ga ceka i da to nije nesto "dobro" ili "humano", niti one ostale ceka nesto divno i bajno. Sistem koji talibani zavode je bukvalno nenormalan - to sto postoji vise-manje slican sistem u drugim zemljama sa kojima npr. US ima dobre odnose ne znaci da je sistem dobar, vec da je US Gov. licemerna i da nekima "gleda kroz prste" zbog novca, nafte... cegavec.
[ MajorFatal @ 19.08.2021. 18:51 ] @
Citat:
nkrgovic:
Istim argumentom mozes braniti i proizvodnju bojnih otrova, generalno hemijskog ili bioloskog oruzja - "OK je dok ga ne koristis". Nije OK. Postoji razlog zasto civilizovane zemlje odbacuju ovakve sisteme i to nije jer su vojno gledano neefikasni.

Ili bilo kakvog oružja, po pravilu deklarisanog kao "odbrambeno" ili za "odvraćanje" a vazda civili u procepu.

Meni u telefon i auto ugradili gps a sebi se ne sete u oružje, svima bi ja njima po jedan gps pa da vidimo gde je proizvedeno, izloženo, kupljeno, bilo u magacinu, upotrebljeno .. to za početak, a posle kafes zna se, pa tamo nek se snajperišu sa brejvikom, humano ili nehumano, kako god hoće
[ ssi @ 19.08.2021. 18:56 ] @
Citat:
Bradzorf012:
Citat:
Ivan Dimkovic:
Ja ne kontam razliku.

Naravno da nije drugo. Sve je to isto.

Ovde se to sa kasetnim bombama lepo upotrebljava u politicke svrhe.

Citat:
nkrgovic:
...
Znaci proizvodnja i posedovanje necega cemu je jedini cilj da na nehuman nacin povredjuje sto vecu grupu ljudi je OK, prodaja je.... mozda isto OK, ako prodajes nekom ko je OK? A kad je lose? :).
...

Kada tvoj "lek" upotrebe protiv tebe, samo tada je lose :) Jer ne ide u tvoju korist.
[ MajorFatal @ 19.08.2021. 19:06 ] @
Citat:
nkrgovic:
Postoji razlog zasto civilizovane zemlje odbacuju ovakve sisteme i to nije jer su vojno gledano neefikasni.

Jes odbaciju, iz aviona a iznad naseljenog mesta, koliko se ja sećam 29 zemalja članica nato pakta su se vodile i kao civilizovane i najrazvijenije?
[ BuzzLightyear @ 19.08.2021. 20:08 ] @
Avganistan i Papua Nova Gvineja su primeri civilizovanih zemalja, jer ove zemlje nemaju kasetne bombe.
[ dejanet @ 19.08.2021. 20:11 ] @
Pa bacili su kasetne bombe iznad Nisa 99-te direktno na pijacu i okolne ulice.

Eh sada i ja sam mislio nepravda, konvencije, bla bla truc, medjutim, ameri su jbt pogazili sve ugovore sa jednom Rusijom(koja ako nista drugo, sedi na 17 000 nuklearnih bojevih glava), od nesirenja Nato na istok, do kontrole oruzija. Mislim da su oglasili nevazecim ili jednostavno nisu ratifikovali ni jedan ugovor tog tipa.

Mislim da je neka Nato njuska objasnila u fazonu da se ne postuju ugovori sa slabijima ili bitno slabijima i to je to.

Moje skromno misljenje je da je mnogo jednostavnije postovati dogovore i ugovore, jer su oni dobar alat za stednju resursa i optimalno upravljanje, sirenje uticaja neke velesile, ali dobro, neko je tami procenio da treba rativati sa pola sveta.
[ BuzzLightyear @ 19.08.2021. 20:19 ] @
Kao što rekoh, neka se pripremi Kina.

Ogromna nalazišta litijuma i zlata: Da li je Kina već prepoznala ekonomski potencijal Avganistana

Avganistanci imaju litijum, još jedna sličnost sa nama.
[ MajorFatal @ 19.08.2021. 20:24 ] @
Naš je litijum deset puta bolji od Avganistanskog
[ Bradzorf012 @ 19.08.2021. 20:30 ] @
Citat:
dejanet:
Eh sada i ja sam mislio nepravda, konvencije, bla bla truc, medjutim, ameri su jbt pogazili sve ugovore sa jednom Rusijom(koja ako nista drugo, sedi na 17 000 nuklearnih bojevih glava), od nesirenja Nato na istok, do kontrole oruzija. Mislim da su oglasili nevazecim ili jednostavno nisu ratifikovali ni jedan ugovor tog tipa.

Sedam hiljada, plus minus.
[ BuzzLightyear @ 20.08.2021. 08:23 ] @
Citat:

Talibani "leže" na bilionu dolara: Imaju resurse za kojima vapi svet
...
Mnoge zemlje sa slabim centralnim vladama pate od onoga što je poznato kao "prokletstvo resursa", u kojem pokušaji iskorišćavanja prirodnih bogatstava ne donose koristi lokalnom stanovništvu i domaćoj ekonomiji.

https://www.b92.net/biz/vesti/...8&dd=19&nav_id=1909393

Šta je to slaba centralna vlada? Jel to ono kada se kompletna vlast nalazi u rukama jedne marionete, čije konce vuku tzv. ambasadori (u stvarnosti namesnici)? U Avganistanu to do sada niko nije uspeo da nametne.

Da li je vreme da termin banana-republika ode u penziju i da umesto toga koristimo termin litijum-republika?
[ ssi @ 20.08.2021. 08:54 ] @
Citat:
BuzzLightyear: Šta je to slaba centralna vlada? Jel to ono kada se kompletna vlast nalazi u rukama jedne marionete, čije konce vuku tzv. ambasadori (u stvarnosti namesnici)? U Avganistanu to do sada niko nije uspeo da nametne.

Da li je vreme da termin banana-republika ode u penziju i da umesto toga koristimo termin litijum-republika?

Da bas kao u Srbiji.

Mada ovde malo i ucenjuju marionetu, posto je ista izgleda poslovala malo sa narko kartelima.
[ nkrgovic @ 20.08.2021. 08:56 ] @
Citat:
BuzzLightyear:
Avganistan i Papua Nova Gvineja su primeri civilizovanih zemalja, jer ove zemlje nemaju kasetne bombe.

Ako hoces zemlju na koju se Srbija cesto ugledala - probaj Francusku. Nije sjajno - ali je mnogo bolje nego kod nas.
[ BuzzLightyear @ 20.08.2021. 09:10 ] @
Da se Srbija ugledala na Avganistan i Papua Novu Gvineju, možda bi bila civilizovanija. Verovatno je Srbija od Francuske naučila da pravi kasetne bombe.

Citat:
ssi: Mada ovde malo i ucenjuju marionetu, posto je ista izgleda poslovala malo sa narko kartelima.

Marioneta ne bi bila marioneta kad ne bi imala "konce". U osnovi konci su satkani od sedam elemenata:

Citat:

1 Požuda, blud
2 Gordost, oholost
3 Pohlepa, škrtost
4 Zavist
5 Proždrljivost
6 Gnev
7 Lenjost
[ whitie2004 @ 20.08.2021. 09:18 ] @
Citat:
nkrgovic:
Taj koji bezi na stajnom trapu verovatno zna da ce tacno njega da srede cim udju, naravno. On je u panici i nema izbora.

Taj tacno zna sta je on licno radio ljudima i da je vise hiljada talibana pusteno iz zatvora. Nece biti ubistava i kamenovanja ... Svi ti talibani su godinama smisljali sta ce raditi tim ljudima ... Nece biti ni kratko ni brzo! Gvantanamo nisi izmislili talibani ali su dobro upuceni u metode ... Ucili na svojoj kozi!

A taj blento nije slucajno mucio te ljude. Dobro je placen da bi bio u poziciji da brani rezim do zadnje kapi krvi. Umesto da koristi pusku on se uhvatio za stajni trap ... Ne ide to tako. Nismo se tako dogovorili!
[ BuzzLightyear @ 20.08.2021. 09:30 ] @
Oni ljudi na avionu deluju opušteno, kao da su krenuli na izlet :( To ne mogu da razumem. Pitam se da li je snimak montiran.
[ Ivan Dimkovic @ 20.08.2021. 10:09 ] @
Citat:
Bradzorf012:
Citat:
Ivan Dimkovic:
Ja ne kontam razliku.

Ja sasvim precizno mislim, evo razbicu na elementarne delove pa da vidimo "eticki kantar". Moze?

--

Uzecemo konkretnu municiju u trenutnoj upotrebi, americki CBU-97

Uzecemo, takodje, ocenu dejstva od strane samih Amera - i to ne nekog udruzenja hipija ili HRW-a nego vojske, oni valjda nemaju interes da predstave svoje oruzje u losem svetlu:

Review: https://www.airforcemag.com/article/0398sensor/

Citat:

The Devastating Impact of Sensor Fuzed Weapons

The SFW is the Air Force’s newest wide-area cluster munition, the first of that breed smart enough to find its target after it has been released. The SFW is considered 10 times more effective than Vietnam-era cluster munitions, which had only a small chance of hitting their targets.

Acquisition of the SFW has generated new visions of what future combat will be like. Air Force planners foresee B-1B heavy bombers taking off from bases in the continental United States, flying halfway around the world, and then delivering a full load of SFWs against large columns of advancing enemy armor. Each SFW released by the bombers would be able to cover an area the size of 20 football fields with 40 top-attack projectiles. Because each B-1B could carry 30 of these SFWs, one heavy bomber would be able to deliver 1,200 projectiles over a huge battle area.

--

Maj. Jeff Latas, USAF’s SFW requirements officer at the Pentagon, said the ability of an aircraft using SFWs to engage several targets at the same time is “something we’ve never had before.” He added, “In one pass, I can drop a whole array of weapons in an optimum fashion, so I can go out and kill many targets with one airplane.”

Dakle, tl;dr: divno oruzje - omogucava da poletis iz neke baze u lokalnoj vukojebini, odes na drugi deo planete - bacis svoje nove igracke i instant frag-ujes "lose momke". Kuci si do popodne sledeceg dana, gde ce te cekati topla vecera, zena i deca za stol... a ne, to su 50-te...

So far so good... ali ajde da se fokusiramo na ovu recenicu:

Citat:

The Air Force doesn’t expect to achieve a hard kill from each projectile, but service officials are confident that little, if anything, would remain on the move after such an attack.

Dakle, USAF sama kaze - ne ocekuju da ce svaki projektil ubiti, ali su sasvim sigurni da kad raspale po neprijatelju, posle ovoga - nece biti problema.

Znas kako, da je kill-rate >50% - to bi bilo "impresivno i selektivno". Kad moras da unapred najavis lose stvari, bice da su rezultati sa terena daleko ispod toga.

Kada vojska javno kaze ovo - posle sve autocenzure, PR stimovanja i sl., mozes prevesti na jezik normalnih ljudi: ova municija ce proizvesti bogalja za izvoz, ali koga briga, bogalji ne mogu da ratuju, sto je i bila poenta. QED. FUC* Y**

Nazad na tvoju poruku:

Citat:

Koliko se ja sećam, čak i kada se desi rat, postoje neke konvencije koje se moraju poštovati

Pre nego sto mozes da ih postujes, konvencije se prvo moraju usvojiti. USA, Rusija, Pakistan, Indija, Kina - a i Srbija, ne zele da usvoje tu konvenciju

I to je OK!!! Ne moze te niko naterati da usvojis konvenciju koju neces. Ja nemam nikakav problem sa tim, ali kad neko od takvih krene da prica o toj municiji to moze kredibilno da radi samo sa pozicije nekog ko je podrzava. Ako krene da gusla o humanosti npr. - to je malo teze za proguati, bez obzira da li dolazi iz Vasingtona, Moskve ili, cak, Beograda

Citat:

Moraju ili bi trebalo

Nema moranja na ovom svetu osim ako nemas pusku da nekog nateras nesto + moral je subjektivna kategorija.

Ja pricam iskljucivo iz moje subjektivne perspektive. Ako je neciji moral drugaciji, nista od ovoga ne mora da stoji

Citat:

Zato, ako već mećeš na etički kantar, ne bi bilo loše da malo preciznije meriš. Proizvodnja i posedovanje je jedno, prodaja nešto drugo, upotreba protiv legitimnog vojnog cilja nešto treće, a upotreba protiv civila nešto četvrto. Čak i kada je zabranjeno prvo, a samim tim i drugo, treće i četvrto.

Slazem se. Ali nista od toga ne menja susitnu kada su ovakvi instrumenti u pitanju:

U cemu je razlika izmedju bogalja civila i bogalja vojnika? Osim tehnikalije da trenutni medjunarodni propisi nisu dovoljno siroki da ovo a-priori ukljuce u zabranu (mozes biti siguran da se jako vredno radilo na tome) ova municija nije nista razlicita od cinjenja ratnog zlocina na drugi nacin - kao npr. anti-personal mine zabranjene medjunarodnom konvencijom?

Sustina je da ovo oruzje proizvodi veliki broj telesnih povreda kako vojske tako i civila (zbog same prirode oruzja) i ti znas za to - bas kao sa pomenutim minama ili hemijskim ili bioloskim oruzjem.

Potpuno je irelevantno da li ciljas na civile ili vojnike, cak i da imas 100% cist teren (sto je u danasnje vreme smesno i ocekivati) - znaci ne urbani konflikt nego old-school bitke velikih vojnih formacija van civilnih centara, CAK I TAD ovo nije u skladu sa dosadasnjom pravnom gradjom izgradjenom na medjunarodnom nivou. To sto ti se igracka drugacije zove, pa je ne kace postojeci propisi ne menja sustinu.

Sta je onda razlika? Tehnicka - jedno je u propisi, drugo jos nije. To je sve.

Ako je to nekom dovoljno i moze nonsalantno da kaze kako to nisu iste stvari, kako je ovo nesto drugo... vojni ciljevi, qrci palci, to tu osobu cini ISTOM kao i ovaj general gore sto hirurski objasnjava kako njegova nova igracka radi.

Cak i to je u redu... uvek je bilo ljudi koji se pale na ovo... ali da onda od istih ljudi cujes o zlim Amerima i njihovim kasetnim bombama? Ne zvuci bas konzistentno.
[ BuzzLightyear @ 20.08.2021. 10:20 ] @
Jel ovaj esej treba da opravda bacanje kasetnih bombi na Niš?
[ ssi @ 20.08.2021. 11:01 ] @
Citat:
BuzzLightyear: Jel ovaj esej treba da opravda bacanje kasetnih bombi na Niš?

Pa Srbija podrzava to oruzije i njegovu upotrebu
. Naime drzava sama svojim postupcima opravdava to.

Nema potrebe neko drugi da pravda to. Postupci drzavnoga aparata to rade mnogo, mnogo bolje.

Ne to je trebalo da objasni zasto Srbija ne bi trebalo da kukaka sto je protiv nje upootrebljen zao tip oruzija koji proizvodi ima i ciju upotrebu podrzava.

Mogao je primer posle rata neki politikant da pokrene to pitanje i da:

- Srbija potpise konvenciju
- Srbija obustavi proizvodnju kasetne municije
- Srbija prestane da poseduuje kasetu municiju

Ali necemo... jer je lova sladja.

...

Znam izgleda jako gadno - da ne poverujes koliko pokvareno i gadno.
[ BuzzLightyear @ 20.08.2021. 11:04 ] @
Ako podržava Srbija, da li to znači da automatski i ti podržavaš? Jesi li siguran da su ljudi stradali od kasetnih bombi podržavali njihovu upotrebu?

P.S.
Kažeš da Srbija kuka, nisam znao da Srbija ima svog predstavnika na forumu.
[ Java Beograd @ 20.08.2021. 11:19 ] @
Ja nikako ne mogu da skapiram nekog ko kaže da je isto kad je meta napada vojnik na frontu i civil u gradu. Isto?!?
[ dule_ns @ 20.08.2021. 11:26 ] @
Zahebo si se. Stavio si akcenat na vrstu oruzja a ne na metu. Tj spomenuo si, a oni su stavili akcenat.
[ BuzzLightyear @ 20.08.2021. 11:31 ] @
Svi imamo nož u kuhinji, noževi nisu zabranjeni, zaključak: ISIS je kul.
[ nkrgovic @ 20.08.2021. 12:33 ] @
Citat:
Java Beograd:
Ja nikako ne mogu da skapiram nekog ko kaže da je isto kad je meta napada vojnik na frontu i civil u gradu. Isto?!?

Nije isto, ali :

- Postoje nacini napada koji se smatraju nehumanim bez obzira koga napadas - pre svega oni kojima se pre svega izaziva ranjavanje, kasapljenje... oni koji zrtve ostavljaju unakazenim. Bojni otrovi, nagazne mine - i kasetne bombe spadaju u ovu kategoriju. Ovo je i razlog zasto "odseci ruku" nije primerena kazna u vecini civilizovanih zakonodavstava.
- Podjednako bitno, cak i ako je cilj vojnik na frontu, neka oruzja, zapravo ta ista - gasovi, nagazne mine i kasetne bombe, nisu selektivna, ostavljaju trajne posledice i cesto povredjuju i civile. Iako, mozda, ti "ciljas" vojnike, dugorocni efekat tog oruzja povredjuje civile - i to mnogo vise od vojnika.

Je'l ovo dovoljno jasno?
[ BuzzLightyear @ 20.08.2021. 12:46 ] @
U Nišu nisu možda ciljani vojnici, već su sigurno ciljani civili.
[ nkrgovic @ 20.08.2021. 12:51 ] @
Poenta je: Ako si ciljao vojnike u kasarni, koje je u centru grada, da li je to onda bolje? Po meni nije...

Takodje, mislim da vec 50 godina, negde od korejskog rata barem, nije bilo nijednog fronta - u smislu linije, ukopanih vojnika i slicno. Tako da.... ne znam kako se gadjaju "vojnici na frontu".
[ dule_ns @ 20.08.2021. 13:06 ] @
Poenta je ono sto je Java rekao - mi sve informacije dobijamo iskljucivo od "zapadnih" medija.

Da budem iskren, i uz svu dozu nepoverenja prema istim meni se ta talibanska druzina uopste ne dopada, da ne upotrebim neki jaci izraz.

Ono sto ostaje nejasno je sledece:

Kako su uspeli da za par nedelja pobede regularnu vojsku? Da li se ista uopste borila?
Talibani su uglavnom Pastuni. Kakav ce imati odnos sa ostalim narodima u Afganistanu?
Kakav dil su sa njima sklopili Ameri, kakav Rusi, kakav Kinezi? Isto vazi i za Saudi Arabiju, UAE, Iran, Pakistan?
Da li ce se talibani baviti izvozom ideologije poput al-Kaide, ili ih to ne zanima?

Da se razumemo, narod Afganistana treba da odluci kako ce ziveti. Da li ce biti jedna drzava ili ce se raspasti. Da li ce biti islamska dzamahirija ili nesto drugo. Ocigledno da nametanje resenja koje su probali prvo SSSR a potom i USA jednostavno ne donosi dobre rezultate.
[ nkrgovic @ 20.08.2021. 13:51 ] @
Prvo, da li stvarno mislis da su apsolutno svi "zapadni mediji" kontrolisani od strane nekog? Shvatas li da bi neko ko bi objavio nesto drugacije, tj. ko bi pokazao da "vlasti na zapadu" lazu vrlo brzo napredovao u novinarskoj karijeri, plus bi novine jako dobro zaradile na tome ;)

Drugo i bitnije: Narod Avganistana ne moze da odluci, ako pre odlucivanja polovini naroda oduzmes pravo glasa na osnovu pola. Te price "narod je odlucio" ne piju vodu u serijatskim drzavama.
[ BuzzLightyear @ 20.08.2021. 13:52 ] @
Napredovao bi kao Asanž.
[ dule_ns @ 20.08.2021. 14:08 ] @
Citat:
nkrgovic:
Prvo, da li stvarno mislis da su apsolutno svi "zapadni mediji" kontrolisani od strane nekog? Shvatas li da bi neko ko bi objavio nesto drugacije, tj. ko bi pokazao da "vlasti na zapadu" lazu vrlo brzo napredovao u novinarskoj karijeri, plus bi novine jako dobro zaradile na tome ;)

Naravno da jesu. I naravno da nisu kontrolisani od jedne iste grupe, ili grupe sa istom agendom. ali ono sto stize do mene cenim da je prilicno iskontrolisano od grupe sa istom agendom.
Citat:

Drugo i bitnije: Narod Avganistana ne moze da odluci, ako pre odlucivanja polovini naroda oduzmes pravo glasa na osnovu pola. Te price "narod je odlucio" ne piju vodu u serijatskim drzavama.

Nisam ni mislio da narod treba da odluci na izborima, nego da se izbori na razlicite nacine. A i ta borba nema pocetak i kraj, to je stalni proces. Sto se tice serijatskih drzava i drustava, ponovicu ono sto sam rekao - ocigledno da nametanje resenja od strane SSSR ili USA ne donosi neki trajniji rezultat.
[ whitie2004 @ 20.08.2021. 14:35 ] @
Citat:
U Nišu nisu možda ciljani vojnici, već su sigurno ciljani civili.

Odakle ti ovo ?
Gadjani su helikokpteri. Koji, normalno, nisu bili na aerodromu nego su ih krili u okolini. A kasetne bombe imaju obicaj da se rasssire na veliku povrsinu ... Nasa pamet, primenjena posle i u Iraku, dovedena do vrhunca sada u Libanu. Silose sa raketama postavis u naseljene oblasti , ispod obdanista , bolnica ... I mali Perica misli da Ameri (Izrael) nece uzvratiti na vatru.

Tako su nama pocistili jedan blok hotela Jugoslavija, gadjana kineska ambasada ...

Normalno ima drugih razloga gadjanja civilnih ciljeva. U ibarskoj dolini su uspevali da vise puta gadjaju most i ne uspeju nista. Treba biti bas precizan ... Onda ti komandant kaze da gadjas kada je na mostu voz (veci odraz na radaru, raketa se bolje snadje) i sredi ti da nadleces u tacno vreme! Totalni debilizam pilota, komandira, cele vojske koja to prihvata ...
[ mjanjic @ 20.08.2021. 15:00 ] @
Sad, kad bi neki moderator mogao sve komentare u vezi sa kasetnim bombama da premesti u posebnu temu.
[ Bradzorf012 @ 20.08.2021. 15:24 ] @
Ivan

Osim nevešte relativizacije nisi ponudio ništa drugo, ne znam šta bih rekao. Mogao bih na sve da ti odgovorim, ali evo kratko, na primer sledeće.

Citat:
Ivan Dimkovic:
Slazem se. Ali nista od toga ne menja susitnu kada su ovakvi instrumenti u pitanju:

Dakle, menja.

Citat:
Ivan Dimkovic:
U cemu je razlika izmedju bogalja civila i bogalja vojnika?

Hm, pa baš je stvar u tome šta je razlika između civila i vojnika, a ne bogalja civila i bogalja vojnika, jer ni jedan ni drugi nisu bogalji pre napada pomenutim oružjem. E vidiš, pre napada postoji velika razlika i to je činjenica.

Mogu ja ovako do sutra, ali nije to poenta. Nemam volje za dubljenje na trepavicama i ostale sporCke discipline.
[ Ivan Dimkovic @ 20.08.2021. 16:06 ] @
Relativizacije?

Sta ima relativno u: Oruzje koje masovno pravi bogalje od ljudi ne treba da bude legalno. Kasetne bombe prave veliku kolicinu ne-fatalnih povreda i zbog toga ne trebaju biti u upotrebi.

Nema nista relativnog u tome. Jedino je moral relativna stvar pa mozes upasti u zamku da ceo sistem ("posmatrano i 'moralne parametre aparata za posmatranje'") proglasis relativnim.

Jedini razlog zasto su anti-personalne mine na listi (koje su zabranjene zbog identicnog razloga) a ovo jos nije je vreme i pritisci da se to izvede.

Daj jos malo ratova gde ce se se stvoriti gomila ljudi sa amputiranim udovima i civilne zrtve zbog fragmentacije i stvar ce zavrsiti bas tamo gde treba i da bude.

@dule_ns,

Talibani su pobedili odavno. Svako ko je hteo i koga je zanimalo je to mogao da proveri. Ono sto se desilo je da su Ameri konacno odlucili da se spakuju - pa je sad sve novost.
[ Bradzorf012 @ 20.08.2021. 17:09 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Relativizacije?

Sta ima relativno u: Oruzje koje masovno pravi bogalje od ljudi ne treba da bude legalno. Kasetne bombe prave veliku kolicinu ne-fatalnih povreda i zbog toga ne trebaju biti u upotrebi.

Nema ništa, što još uvek ne znači da smo se dobro razumeli.

Posedovati nešto što je zabranjeno i upotrebiti isto, to su dve potpuno različite stvari. Iz ovoga slede i ostali delovi nesporazuma.
[ dejanet @ 20.08.2021. 20:01 ] @
Koliko se secam tog bombardovanja kasetnim bombama Niske pijace, to je bila reakcija na 3-4 britanska aviona koja su uletela u nasu pvo "zasedu". Da li su oboreni svi ili par ili ni jedan, da li su piloti poginuli ili ubijeni na zemlji ili su pak uspeli osteceni da slete u Bugarsku, ne znam, cuo sam sve varijante.

Sto se tice, kasetnih bombi, one su koriscene relativno retko i sa malim efektima po nas u trenutku samog dejstva, ali je bila posast kasnije za civile i neobucenu vojsku, jer postoji i verzija koja je u stvari mina, kao i neeksplodirana ali aktivna kasetna municija. Osim civila, izginula je i cela jedinica dok joj je nas najbolji strucnjak, tada, za kasetnu municiju drzao predavanje koristeci takvu jednu neeskplodiranu, koja je verovatno bila deformisana i ubila njega i nesretne vojnike.

Sto se tice vojske u kasarnama i objektima, oni su gadjani tomahavcima i bombama, sve koje sam znao iz vidjenja, a da su poginuli u tom ratu, poginuli su jer im je neki bambus, naredio da budu u vojnom objektu ili kasarni u sred bombardovanja.
[ MajorFatal @ 20.08.2021. 21:35 ] @
Citat:
Bradzorf012:
Koliko se ja sećam, čak i kada se desi rat, postoje neke konvencije koje se moraju poštovati. Moraju ili bi trebalo. Zato, ako već mećeš na etički kantar, ne bi bilo loše da malo preciznije meriš.

Moj etički kantar i moralni kompas detektuju samo ovo što sam obeležio crvenim. Kako se to "desi" rat? Sam od sebe?

Desi se da centrala pogreši jednom, ali neće sto puta, desi se da konobar nehotice prospe piće, ali da se rat "desi" tek tako to nismo videli u skorije vreme. Rat je oružani sukob masovnih razmera, znači mora prvo da se obezbedi masa, pa onda ista i da se naoruža, a sve to se ne dešava samo od sebe, nego mora dobro da se organizuje.
[ BuzzLightyear @ 20.08.2021. 21:48 ] @
[ Bradzorf012 @ 20.08.2021. 22:18 ] @
Citat:
MajorFatal: Moj etički kantar i moralni kompas detektuju samo ovo što sam obeležio crvenim. Kako se to "desi" rat? Sam od sebe?

Gospodine Majore, ne pratite pažljivo, đavo je u detaljima. Ivan i još neki su u pokušaju da relativizuju upotrebu kasetne municije i posledice iste, uspeli da izjednače posedovanje i upotrebu. Kao što niste primetili gospodine Majore, Ivanu sam na njegove reči, citiram:

U cemu je razlika izmedju bogalja civila i bogalja vojnika?

odgovorio, citiram:

Hm, pa baš je stvar u tome šta je razlika između civila i vojnika, a ne bogalja civila i bogalja vojnika, jer ni jedan ni drugi nisu bogalji pre napada pomenutim oružjem. E vidiš, pre napada postoji velika razlika i to je činjenica.

Zato sam rekao, citiram:

...čak i kada se desi rat...

Nadam se da sam sada jasniji.

Da prebacim to na nivo pojedinca, pošto ne postoji propis koji državama zabranjuje da ratuju. Ubistvo je krivično delo u svim zemljama sveta, a posedovanje vatrenog oružja kao što je pištolj nije. Da li mi posedovanje pištolja daje dozvolu da ubijam? Da li mi posedovanje pištolja daje dozvolu da ubijem onoga koji takođe ima pištolj? Ok, ako je posedovanje pištolja dozvoljeno, posedovanje puškomitraljeza nije. Opet slede ista pitanja. Pogrešan logički sled gospodine Majore, o tome se radi.
[ MajorFatal @ 20.08.2021. 22:34 ] @
Onda po mom mišljenju vi svi zajedno relativizujete prirodu rata tako što se slažete da se isti "desi", "izbije" ili nešto treće, na način što razmatrate detalje koji su vam zanimljivi. Rat se vodi, a za to su potrebni preduslovi, kao na primer posedovanje oružja i primena istog itd ...

Verovatno ne postoji propis koji državama zabranjuje da ratuju, ali postoji organizacija čiji je jedan od ciljeva da se brine da države ne ratuju, a to su Ujedinjene Nacije, sad baš da li postoji propis, nešto slično bi moralo da postoji.
[ Bradzorf012 @ 20.08.2021. 23:06 ] @
O prirodi rata i o tome kako on nastaje, heh pa to je široka i ozbiljna političko filozofska tema. Izgleda da je to priroda čoveka, bar nam to potvrđuje istorija, koja se možda može nazvati i istorijom ratovanja. Zaista, postoji li neki duži period u ljudskoj istoriji bez ratova i sukoba? Ne, nisam ništa relativizovao, odgovorio sam na vrlo konkretne stvari.
[ MajorFatal @ 20.08.2021. 23:48 ] @
Citat:
Bradzorf012: O prirodi rata i o tome kako on nastaje, heh pa to je široka i ozbiljna političko filozofska tema.

Nekad su se delili na napadačke i odbrambene, danas komotno možeš reći da je ludilo celih naroda ili nacija u pitanju.

Citat:
Izgleda da je to priroda čoveka,

Oh, ako je tako izvini što te ometam dok iz svog kalašnjikova pucaš u neprijatelja, molim te da se paziš jer i on hoće da pripuca, nemoj da ti forum odvlači pažnju ..

Citat:
bar nam to potvrđuje istorija, koja se možda može nazvati i istorijom ratovanja.

Da, istorija nije zabeležila nastanak pluga, i da različiti narodi žive u slozi i pored različitih jezika i religija, samo je zabeležila gde je išao Džingis Kan.

Citat:
Zaista, postoji li neki duži period u ljudskoj istoriji bez ratova i sukoba?

Ne, samo što su tvoji ratovi zauzimali 1% populacije, dok je 99% živelo u miru, izuzev wwi i wwii, ali koji su trajali 1% vremena od početka civilizacije.

Citat:
Ne, nisam ništa relativizovao, odgovorio sam na vrlo konkretne stvari.

Onda kaži kad neko vodi rat, a ne kad se "desi".
[ Kix @ 21.08.2021. 00:17 ] @
Citat:
ssi:
Kakava satanziacija majke ti ? Pa ovaj narod ni ( ni nas a ni afganstanski ) nije uspeo za 20 godina, ej 20 godnina da napravi nesto sto lici na
drzavu ej.

Ljudima se sudilo za zlocine protiv covecnosti u hagu ej, kao nacistima. Zato sto su klali i mucili ljude, zene, decu

Ej glavo

Nebeskoleteci duhovni narod koji ima paravojne formacije i formira logore za druge nacije.

Nema pravdanja svojih zlocina tudjim zlocinima NEMA.

Satanizacija i dalje traje, jedina razlika izmedju Srbije - Bosne (Balkana) i gore pomenutih je sto su geografski u evropi.
Da nije tako bilo bi isto kao i kod njih, bez ikakve razlike na celom balkanu.
Ali vidis nekome odgovara primirje, samo trenutno.
Sudjenu u hagu, je zapravo skidanje ogovornosti, sa onih koji su zaista cinili teske zlocine.
I dalje ih cine i cinice ih mnogo godina.

Citat:
MajorFatal:
Moj etički kantar i moralni kompas detektuju samo ovo što sam obeležio crvenim. Kako se to "desi" rat? Sam od sebe?

Desi se da centrala pogreši jednom, ali neće sto puta, desi se da konobar nehotice prospe piće, ali da se rat "desi" tek tako to nismo videli u skorije vreme. Rat je oružani sukob masovnih razmera, znači mora prvo da se obezbedi masa, pa onda ista i da se naoruža, a sve to se ne dešava samo od sebe, nego mora dobro da se organizuje.

E moj majore eticki kadar suvise tanko.
Masa je tu najmanji problem. Nalozis kao u Libiji i problem resen.

Rat se jednostavno desi kao na primer:

https://www.history.com/this-d...nton-orders-air-attack-on-iraq

Malo Sloba pa Sadam pa Gadafi pa tako dalje.
UN ionako odavno ne sluzi nicemu, tu je samo da bi se ljudima zamazale oci.

Idite malo dalje u proslost. Da li neko moze da mi kaze koliko je amerikanaca osudjeno za Vijetnam i ko im je sudio ?

https://www.vanityfair.com/new...6/08/nachtwey_photoessay200608
https://www.mcclatchydc.com/ne...rld/world/article24751351.html

[ MajorFatal @ 21.08.2021. 00:24 ] @
Citat:

Pa nije se "desio" nego klinton naredio ...
[ Ivan Dimkovic @ 21.08.2021. 10:00 ] @
Citat:
Bradzorf012:
Citat:
Ivan Dimkovic: Relativizacije?

Nema ništa, što još uvek ne znači da smo se dobro razumeli.

Posedovati nešto što je zabranjeno i upotrebiti isto, to su dve potpuno različite stvari. Iz ovoga slede i ostali delovi nesporazuma.

Ne razumem.

Jasno je da su "radnja" (upotrebiti X) i "stanje stvari" (posedovati X) 'potpuno' razlicite stvari (sta bi znacilo 'nepotpuno'???)

Ali kakve to uopste veze ima?

Uzmimo zemlje A, B, C i D.

Citat:

A = poseduje X, upotrebljava X
B = poseduje X
C = proizvodi X
D = ne poseduje X, ne proizvodi X, obavezali se da nece

Trivijalno je uvideti da se radi o razlicitim kategorjama, nadam se da necemo drviti vise o tome.

Medjutim, kada sa filozofiranja predjemo na konkretne stvari, da vidimo sta se desava:

Citat:

A = Poseduje oruzje za masovno povredjivanje i upotrebljava ga
B = Poseduje oruzje za masovno povredjivanje ali ga jos nisu upotrebili
C = Proizvodi oruzje za masovno povredjivanje i prodaje ga A, B
D = ne poseduje oruzje za masovno povredjivanje, ne proizvodi ga + potpisali i ratifikovali konvenciju da je to nelegalno

Kad postane jasno o cemu se radi (oruzju koje ima nepromenjivu karakteristiku da stvara veliku kolicinu ne-fatalnih povreda, visok % civilnih zrtvi, ...) mnogo je teze biti politicar i mutiti vodu.

Da, za osnovce, A/B/C nisu iste stvari striktno govoreci - klasicni sibicarski trik koji primenjuju politicari da skrenu "pogled" (paznju) sa sustine.

Ali jesu sustinski iste stvari: i A i B i C odrzavaju status quo legalnog oruzja za masovno povredjivanje, svako iz svojih interesa i razloga. Njihov stav ne da ne pomaze da to oruzje nestane, nego pomaze da ostane legalno.

To je sustina. Ko ce ga i kada upotrebiti zavisi samo od sticaja okolnosti (osim ako ne kupujes pricu o dobrim i losim momcima). Sve dok ga ima, samo je pitanje momenta kad ce biti izvuceno iz magacina i poslato da pravi invalide od ljudi.

Jedino D cini razliku i nema nikakve sumnje oko namera.

TL;DR - "Nisi D? Onda mojne o kasetnim bomabama i njihovoj steti".
[ BuzzLightyear @ 21.08.2021. 10:11 ] @
Najzad sam shvatio. Nisi D, "mojne" da kukaš na Talibane. Talibani su potomci mudžahedina i isto su borci za slobodu.
[ Bradzorf012 @ 21.08.2021. 10:42 ] @
Citat:

Vidi ovako. Više se ne sećam koja je to bila tema(davno beše), mislim da je ona na kojoj se raspravljalo o ulasku Rusa u Siriju ili neka slična gde je bila pomenuta mogućnost upotrebe nuklearnog oružja. E vidiš, ja se dobro, čak odlično sećam tvojih reči o upotrebi istog. Obrati pažnju na kontekst, ne govori se o WWIII ili nekom sličnom armagedonu posle kojeg bi prestalo da postoji ljudsko društvo u obliku u kom ga poznajemo. Dakle, ti si upotrebio reči, citiram diplomatsko samoubistvo i moram da priznam da mi se dopalo kako si to opisao. Vrlo je verovatno da bi država koja bi danas upotrebila nuklearno oružje bila izopštena iz zajednice civilizovanih društava, ono na nekih hiljadu godina. Gle čuda, nuklearno oružje je zabranjeno, kako proizvodnja, tako i razvoj, prodaja, posedovanje, rekao bih i upotreba, osim za mali zatvoreni klub zemalja. Naravno, ovaj primer je blaži, ali je suština ista.

Sada više ni ne znam ko je i u kom kontekstu pomenuo bombardovanje Niša i upotrebu kasetne municije, ali ako se ne varam, rečeno je otprilike ovako. Nisi potpisao konvenciju, praviš i sam takvu municiju / oružje, čemu se čudiš? Pa ono, ne ide, ali nema više ni veze.
[ Ivan Dimkovic @ 21.08.2021. 10:44 ] @
Meni je savrseno jasno da su Talibani borci za slobodu. Prilicno sam siguran da to svako od njih misli.

Samo kakvu slobodu i za koga, to je vec sasvim drugo pitanje gde dolazimo do nekih mozda bitnih detalja. Na primer, sta konkretno ta sloboda ukljucuje.

I od kad je "kukanje" normalna rasprava o necemu? To te zahvatio snowflake virus pa se sve nesto dramatizuje bog te mazo... te neko uvredjen, te neko kuka ko da smo satro u pozoristu.
[ Ivan Dimkovic @ 21.08.2021. 10:57 ] @
Citat:
Bradzorf012:
Citat:

Vidi ovako. Više se ne sećam koja je to bila tema(davno beše), mislim da je ona na kojoj se raspravljalo o ulasku Rusa u Siriju ili neka slična gde je bila pomenuta mogućnost upotrebe nuklearnog oružja. E vidiš, ja se dobro, čak odlično sećam tvojih reči o upotrebi istog. Obrati pažnju na kontekst, ne govori se o WWIII ili nekom sličnom armagedonu posle kojeg bi prestalo da postoji ljudsko društvo u obliku u kom ga poznajemo. Dakle, ti si upotrebio reči, citiram diplomatsko samoubistvo i moram da priznam da mi se dopalo kako si to opisao. Vrlo je verovatno da bi država koja bi danas upotrebila nuklearno oružje bila izopštena iz zajednice civilizovanih društava, ono na nekih hiljadu godina. Gle čuda, nuklearno oružje je zabranjeno, kako proizvodnja, tako i razvoj, prodaja, posedovanje, rekao bih i upotreba, osim za mali zatvoreni klub zemalja. Naravno, ovaj primer je blaži, ali je suština ista.

Sada više ni ne znam ko je i u kom kontekstu pomenuo bombardovanje Niša i upotrebu kasetne municije, ali ako se ne varam, rečeno je otprilike ovako. Nisi potpisao konvenciju, praviš i sam takvu municiju / oružje, čemu se čudiš? Pa ono, ne ide, ali nema više ni veze.

Ne, nece bas biti da je tako.

Nisi potpisao konvenciju (ne ti, naravno - nego figurativno), proizvodis i prodajes? Nemam pojma da li se "cudis" (i sl. pozorisna s*anja) - ali ako krenes sa pricama o zlom kasetnom oruzju, moraces mnogo da pojacas suze (do Timberlake 'cry me a river' nivoa) posto si ti deo sistema koji omogucava da to oruzje i danas moze legalno da se upotrebljava.

Sta si uradio da to oruzje bude nelegalno? Nista. Ali ne, nije to problem - problem je sto tvojim imanjem+proizvodnjom tog oruzja (i, naravno, odbijanjem da potpises konvenciju) ti doprinosis da jos ljudi pogine od njega.

To te zapravo u isto vreme cini i zrtvom (posto si bio zrtva agresije tim oruzjem) ali i odgovornim za dalju propagaciju tog zla.

Sto se nuklearnog oruzja tice, da sustina je ista - znas, da mi se pojavi neki Izrael recimo, i krene da prica o zlu atomske bombe, samo bih se nasmejao. Nisu u NPT, svi znaju da posedujes nuklearni arsenal i sad ces da drzis slovo o tome kako je to lose :-) Srecom, nisam primetio da to rade (imaju pametnija posla). Inace bi bilo skoro kao "klub posednika" mada oni bar imaju IZGOVOR u vidu NPT koji je, ono kao, resenje gde ce oni eto lagano da se razoruzaju na casnu rec, a zbog toga ces ti - ne na casnu rec, nego pod pretnjom medjunarodnih sankcija, da se odreknes prava na isto.

OK, ako si se odlucio da batalis NPT zato sto mislis (i slazem se) da je nepravedan... super, godspeed. Ali, bato, nemoj de me edukujes o "zlim atomskim bombama" onda.
[ BuzzLightyear @ 21.08.2021. 11:53 ] @
Da je neko bacio na Izrael nuklearnu bombu ne verujem da bi slegli ramenima i rekli: "nema ljutiš, imamo i mi nuklearne bombe".
[ ssi @ 21.08.2021. 18:54 ] @
Citat:
BuzzLightyear: Da je neko bacio na Izrael nuklearnu bombu ne verujem da bi slegli ramenima i rekli: "nema ljutiš, imamo i mi nuklearne bombe".

Verovatno ne bi kukali, vec bi uzvratili "ljubaznost" vrlo brzo.
[ Shadowed @ 21.08.2021. 19:04 ] @
Citat:
BuzzLightyear: Avganistan je porazio SSSR i USA. Neka se spremi Kina.

Osim ako bude na Talibanskoj strani.
[ BuzzLightyear @ 21.08.2021. 19:13 ] @
Citat:
ssi:

Verovatno ne bi kukali, vec bi uzvratili "ljubaznost" vrlo brzo.

Ne verujem da bi uzvratili na primer SAD-u.

Citat:
SlobaBgd: Osim ako bude na Talibanskoj strani.

Tako su svi mislili, počev od Aleksandra Makedonskog i svi su pre ili kasnije bili uništeni. Ne vidim zašto bi Kina bila izuzetak, a već najavljuje kopanje litijuma.
[ Bradzorf012 @ 21.08.2021. 19:41 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
Meni je savrseno jasno da su Talibani borci za slobodu. Prilicno sam siguran da to svako od njih misli.

Samo kakvu slobodu i za koga, to je vec sasvim drugo pitanje gde dolazimo do nekih mozda bitnih detalja. Na primer, sta konkretno ta sloboda ukljucuje.

Meni je u stvari ovo mnogo zanimljivije. Šta je to civilizacija i ko je merodavan da to proceni? Šta je napredno, a šta zaostalo i zašto je jedan kulturni model bolji od drugog? Zašto bi ceo svet morao da bude uređen po civilizacijskom modelu tzv. "zapada"? Zašto bi svet uopšte morao da bude homogen? Zar nije rečeno "neka cveta hiljadu cvetova"?

Hm, kada bi se malo zagrebalo po površini, mislim da bismo došli do zanimljivih zaključaka, ali je to obično tabu tema. Kutija iz koje posmatram svet je najbolje orijentisana i zato je moj način života najbolji, savršen, jedini moguć. Moj odnos prema smrtnoj kazni, prema muško ženskim odnosima, prema braku i porodici, moj ekonomsko socijalni model odnosa u društvu je jedini pravi, moj način obrazovanja, sve je to savršeno i svi u svetu bi trebalo da se prema tome ravnaju. Pa ono, ima li ograničenijeg razmišljanja?
[ mjanjic @ 21.08.2021. 20:00 ] @
Kud ćeš ograničenijeg mišljenja nego kod Talibana - otimaju i siluju žene i devojčice, po njima je to u redu, a ove druge ne pitaju kako je to njima.

Na tom Zapadu žene bar imaju neka prava po zakonu, sad taj zakon i njegovo sprovođenje nije uvek idealan, zakon te ne štiti od neke budale ako zalutaš u neku mračnu uličicu ili negde u divljinu niti ako ti neki krimosi upadnu u kuću, ali kaznenat politika sprečava većinu da se tako ponaša. Kod talibana će svi da se ponašaju na najgori mogući način kad vide da to prolazi nekažnjeno.
Samo, šta kad prođe 20 godina pa će deca tih talibana da porastu, hoće li mirno da ih gledaju ako ih neko kidnapuje i siluje ako slučajno "zalutaju" sami na ulicu?
[ ssi @ 21.08.2021. 21:16 ] @
Citat:
Bradzorf012:
Citat:
Ivan Dimkovic:

Meni je u stvari ovo mnogo zanimljivije. Šta je to civilizacija i ko je merodavan da to proceni? Šta je napredno, a šta zaostalo i zašto je jedan kulturni model bolji od drugog? Zašto bi ceo svet morao da bude uređen po civilizacijskom modelu tzv. "zapada"? Zašto bi svet uopšte morao da bude homogen? Zar nije rečeno "neka cveta hiljadu cvetova"?

Hm, kada bi se malo zagrebalo po površini, mislim da bismo došli do zanimljivih zaključaka, ali je to obično tabu tema. Kutija iz koje posmatram svet je najbolje orijentisana i zato je moj način života najbolji, savršen, jedini moguć. Moj odnos prema smrtnoj kazni, prema muško ženskim odnosima, prema braku i porodici, moj ekonomsko socijalni model odnosa u društvu je jedini pravi, moj način obrazovanja, sve je to savršeno i svi u svetu bi trebalo da se prema tome ravnaju. Pa ono, ima li ograničenijeg razmišljanja?

Pa ako tvoj odnos prema prema muško ženskim odnosima ukjucuje zabranu skolovanja zenama, izlazak iz kuce, torturu i pretvaranje iste u robu
definitivno nije pozitivian i napredan.

Jer vidis... zelis patnju i bol drugim ljudskim bicima.
[ MajorFatal @ 21.08.2021. 21:27 ] @
A kako je to divna zemlja bila 1979 pre ruske invazije .. ljudi rade, stvaraju, druže se, sviraju, pevaju .. deca se igraju, dobro ponekad i rade ...

.. jedino nema žena na celom snimku od 50 minuta .. :)

[ BuzzLightyear @ 21.08.2021. 21:52 ] @
Pomislio sam da je insert iz "Ko to tamo peva" :)

Pre Rusa tamo su bili Englezi i možete da pretpostavite kako su prošli. Od cele imperije, kada su Avganistanci završili sa njima, ostalo im je samo jedno ostrvo.
[ MajorFatal @ 22.08.2021. 11:22 ] @
E ja kad lupim .. nije ruska invazija nego sovjetska valjda ..
[ whitie2004 @ 22.08.2021. 12:09 ] @
Citat:
HasoMuka:
Šta hoćeš da kažeš? Da Talibani "otimaju i siluju žene i devojčice"?
Odakle ti te informacije?
Sa TV Hollywood-a ili CNN?

Leba ti Haso - dal' ti sam verujes u ovo sto napises ... ?
[ Kix @ 22.08.2021. 14:17 ] @
Citat:
MajorFatal:
A kako je to divna zemlja bila 1979 pre ruske invazije .. ljudi rade, stvaraju, druže se, sviraju, pevaju .. deca se igraju, dobro ponekad i rade ...

.. jedino nema žena na celom snimku od 50 minuta .. :)

21:17 Meni lice na zene, ali ko ce ga znati.
[ MajorFatal @ 22.08.2021. 15:49 ] @
Da liče definitivno, a ples koji igraju liči na trbušni ples takozvani ..
[ jovajovic100 @ 22.08.2021. 18:23 ] @
U Avganistanu prvo svi idu u školu , pa posle postanu izbeglice

[ anon70939 @ 23.08.2021. 20:18 ] @
je l' sad Avganistanci beze iz zemlje kao sto su nekad posle WWII svi oni koji su imali veze sa kraljevstvom u Srbiji?
Hoce li sutra (za mnogo godina od sada) mozda tako da beze svi oni koji danas imaju veze sa ovom vlascu?
[ dejanet @ 23.08.2021. 22:19 ] @
Ako Talibani sada u miru pobiju oko 200 000 Pastuna(ima ih oko 20 000 000 od 40 miliona), a zatim otvore koncetracione logore za one Talibance(Pastune),koji stvarno veruju u Alaha, mogu da se prave neka poredjenja sa partizanima.

Ako se ostvare najcrnji zlocini gore, onda bi Ahmad Masud bio neki ekvivalent Vojvode Djujica.
[ Bradzorf012 @ 24.08.2021. 20:50 ] @
Ubijanje je bolje od seksa.
[ BuzzLightyear @ 24.08.2021. 22:50 ] @
Jesi li probao nekada (seks)?
[ Bradzorf012 @ 25.08.2021. 01:27 ] @
https://www.politika.rs/sr/clanak/152758/Rat-bolji-od-seksa

https://angusyoung111.wordpres...10/24/ubijanje-bolje-od-seksa/

Kada se već govori o "civilizaciji", "demokratiji", "vrednostima" i ostalim tricama i kučinama.
[ BuzzLightyear @ 25.08.2021. 07:28 ] @
Anketirani vojnici (dakle muškog pola, jer bi inače bile vojnikinje ili borkinje) su se sami prijavili da žive na gomili sa drugim naoružanim, mačo muškarcima. Odgovor bi verovatno bio drugačiji da su im postavili pitanje da li je bolje ubijanje ili gej seks. U svakom slučaju uzorak ti nije reprezentativan. Možda se mišljenje ove grupe poklapa sa stanovištem populacije koja živi na Gej ostrvu, ali to ne znači da su zastupljene i ostale grupe.
[ Bradzorf012 @ 25.08.2021. 10:27 ] @
Ne radi se ovde ni o kakvim anketiranim vojnicima, o reprezentativnim uzorcima i sličnom. Radi se o istorijskom trenutku u kom se našla tzv. zapadna civilizacija, a po mom skromnom mišljenju se našla u debelom ćorsokaku iz kog ne ume da izađe. To se već sada jasno vidi na ekonomskom planu, ali problemi su malo dublji, a navedeni primer baca malo svetla na to. Koga to siluju talibani kako kažu neki naivni(moram tako reći) forumaši? Pa u tim zemljama je seks i sve što je vezano za isti rezervisan isključivo za brak i spavaću sobu, za razliku od tzv. zapadnih vrednosti gde žvaku na kiosku ne možeš da kupiš, a da ti sa svih strana ne iskaču gole sise i du5a. Ne gospodo, tamo kada se desi(sada će Major da me potkači, kako se to desi) silovanje nema suda i nema demokratije, nema dokazivanja. Ne. Izvođača radova otac i braća skrate za glavu i tu se priča završava. Neka je petnaesta stvar kako se oni ponašaju kada dođu na zapad, ali to su već ozbiljne psihološke i socijalne igrice u koje mnogi nisu sposobni da proniknu.

Ne, nisam pristalica njihovog načina života. Više sam pristalica lokalne, zdravoseljačke logike kojoj sam učen "među šljivama i na njivama" ove naše Srbije, ali sam hteo da kažem nešto drugo. Obratite pažnju na perspektivu iz koje gledate na stvar, jer stvari nisu crno bele.
[ Java Beograd @ 25.08.2021. 10:45 ] @
Evo da citiram:

Norveški vojnici u sastavu međunarodnih mirovnih snaga (ISAF) koji više od sedam godina ratuju po avganistanskim gudurama smatraju da rat, zapravo, nije ništa drugo nego vođenje ljubavi – ali drugim sredstvima.

„Rat je bolji od seksa. Bolje je voditi rat nego ljubav. Bolje je učestvovati u jednom dobrom vatrenom okršaju, tući se, nego imati seks. Jedna žestoka borba može da zameni tromesečni post, apstinenciju od vođenja ljubavi”, smatraju neki vojnici, pripadnici oklopno-mehanizovanog bataljona iz Telemarka, jedinice u kojoj su profesionalni vojnici koji se u avganistanskoj provinciji Farjab bore za uspostavljanje mira i izgradnju porušene zemlje. ...

Šta se može zaključiti?
Ovo su kobajagi vojnici, sigurno zavaljeni uz džojstik, kojim ratuju.
Niko od ovih nije doživeo da ga "jedu vaške, spava u blatu i krvari gaće četiri godine" kako to reče Bata Živojinović u Povratku Otpisanih.
Nikome dlaka s glave nije falila, dok su "učestvovali u dobrom vatrenom okršaju". Svako jutro doručkuju u kantini, uz sveže mlečne proizvode.

Bilo bi zanimljivo pitati nekog kome je geler odneo pola lica ili ruku od ramena da li je bolje rat ili seks. Ili možda nekog kome je rođeni brat nagazio na minu.

Naravno, ostavljam mogućnost da postoje mentalno poremećeni, koji zaista krvare gaće, ali toliko sadistički uživaju u ubijanju, da im je stvarno bolje od seksa.
Možda nekad bili normalni, ali rat i ratni užasi čine svoje.
[ MajorFatal @ 25.08.2021. 14:31 ] @
Citat:
Bradzorf012:
(sada će Major da me potkači, kako se to desi)

Neka hvala, pa posle da se raspravljam do kraja vremena, desilo se pa šta da radimo :)

Samo ću skrenuti pažnju da si opisao neku kulturu, a u nekim drugim kad njih 7 - 8 siluje 15-togodišnjakinju, nju posle porodica i selo kamenuju jer nije čista, a i šta je tražila izvan kuće, no dobro, dešava se ..
[ BuzzLightyear @ 25.08.2021. 17:07 ] @
Citat:
Bradzorf012: Pa u tim zemljama je seks i sve što je vezano za isti rezervisan isključivo za brak i spavaću sobu...

Misliš ovako nešto, samo sa kozama?

[ Bradzorf012 @ 25.08.2021. 20:40 ] @
MajorFatal

Jeste Majore, znam i za te slučajeve. Vidi, znaš u čemu je problem? Iz njihove perspektive, oni rade sasvim ispravnu stvar i potpuno su ubeđeni u to.

BuzzLightyear

Ne, ne mislim.
[ mjanjic @ 25.08.2021. 21:10 ] @
Citat:
BuzzLightyear:
Citat:
Bradzorf012: Pa u tim zemljama je seks i sve što je vezano za isti rezervisan isključivo za brak i spavaću sobu...

Misliš ovako nešto, samo sa kozama?
https://www.youtube.com/watch?v=4-N5jjexaZ0

Genijalni Roberto Benini, bolje samo slušati na italijanskom, ne mogu da nađem bez titla, pa evo sa (mislim) turskim, kontam da većina ne razume:

Ne znam da l' je smešniji on sa tom intonacijom i upinjanjem da sve objasni do najsitnijeg detalja ili sveštenik koji na to koluta očima (da l' je više zbog gađenja ili problema sa srcem).

Ako neko nije gledao, evo i sa srpskim titlom: https://www.youtube.com/watch?v=Im2oymRwhhE
[ BuzzLightyear @ 25.08.2021. 21:18 ] @
@Bradzorf

Valjda iz svoje perspektive, a ne njihove.

U svakom slučaju ne postoji nikakav problem.

1. Iz svoje perspektive rade sasivim ispravnu stvar:

Ovi drugi koji smatraju da prvi ne rade sasvim ispravnu stvar, ugnjatavaju prve i pritom su ubeđeni da rade sasvim ispravnu stvar. Svi rade sasvim ispravnu stvar (iz svoje perspektive).

2. Iz njihove perspektive rade sasvim ispravnu stvar:

Oni su saglasni da prvi rade sasvim ispravnu stvar, samim tim nema potrebe za bilo kakvim nasiljem.

Gde je tu problem?
[ MajorFatal @ 25.08.2021. 21:54 ] @
Citat:
Bradzorf012:
MajorFatal

Jeste Majore, znam i za te slučajeve. Vidi, znaš u čemu je problem? Iz njihove perspektive, oni rade sasvim ispravnu stvar i potpuno su ubeđeni u to.

A da tebi neko razbije glavu iz svoje perspektive potpuno ubeđen da radi ispravnu stvar, je l bi isto tako slegao ramenima i rekao perspektiva je najbitnija?

U Indiji i Pakistanu odavno raspravljaju da ukinu te zakone koji razrezuje seoski starešina u udaljenom selu, a u Avganistanu verovatno neće biti ni rasprave.
[ Bradzorf012 @ 25.08.2021. 23:12 ] @
DakleM. Kada u pomenutom Pakistanu ili Indiji muškarac vidi žensko koje nije zamotano do grla, nego ima minić do glave, da ne kažem nešto drugo, onda on to tumači kao otvoreni poziv na keks. Mislim ono, osoba ženskog pola zna šta i kako može i koje su joj granice i mogućnosti. Slično važi i za muške, uglavnom, postoji konsenzus oko kojeg su svi saglasni. Da li je to dobro? Ne znam. Da li je loše. Ne znam. Da li njima odgovara? Pa ono, no me interesa. Njihova zemlja, njihovo društvo, njihova stvar.

Doduše, postoje neki slučajevi koji ostaju u vakumu. Eto gospodine Majore, imali smo i mi primere u našem društvu gde sud odluči jedno, a plebs bi da malo pusti krv. Nisu stvari crno bele kao što rekoh.
[ Java Beograd @ 26.08.2021. 10:15 ] @
Kao što se u zapadnoj kulturi obavezno pokrivaju ženske grudi i genitalije (na javnim mestima) tako se u islamskoj kulturi pokrivaju i ruke, i noge, a za žene i kosa i lice ... već u zavisnosti od zemlje.

Potenciram: i muškarci moraju da pokriju cele ruke i noge.
[ BuzzLightyear @ 26.08.2021. 10:36 ] @
Ceo svet je poludeo. Malo razuma je ostalo još na mestima gde nije stiglo zlo zvano "civilizacija". Tu naravno ne ubrajam ludake poput onih koji čekaju Džona Froma.
[ Ivan Dimkovic @ 26.08.2021. 11:15 ] @
Citat:
Java Beograd
Naravno, ostavljam mogućnost da postoje mentalno poremećeni, koji zaista krvare gaće, ali toliko sadistički uživaju u ubijanju, da im je stvarno bolje od seksa.
Možda nekad bili normalni, ali rat i ratni užasi čine svoje.

Ovo je boss Blackwater LLC-a (paravojne jedinice koja je uzivala prava i privilegije nekad i vece od regularne vojske):

Sta mislis Java, kakav profil ljudi juri da se zaposli u nekoj ovakvoj "firmi"?

1. Porodicni ljudi koji su zavrsili sa redovnom vojskom, ali eto - fali im malo kinte pa hoce da se vrate u pakao kao strani placenici (Zeneva ne aplicira, drugim recima jedina zastita je USA vatrena moc - sto mozes okacis macku o rep u avganistanskim planincinama... dakle ides zato sto uzivas u tome, posto ne MORAS za razliku od vojnika)... tako idu malo na izlet u Kandahar, Bagdad, gde vec posao zove.

2. Likovi zeljni akcije i posle vojske pa aktivirase kontakte da im pomognu u tome. Takvima ocigledno nisu sve ovce na broju ako im je normalno stanje uma ratiste

3. Likovi "sa strane" koji ne bi mogli ni u ludilu da prodju testove za redovnu vojsku, ali dodju jako dobro ako treba da se roka... eto resenja, firmica.

4. Ne znam, neki Zika koji je mislio da aplicira u softversku firmu, kad ono... poslase ga u 3lpm?

Inace "radnici" Blackwater LLC-a su mrtvi ladni roknuli 17 civila u Bagdadu, zato sto je zena vozila polako u suprotnoj traci pa su morali da naprave pakao. Dokazi su bili toliko jasni da nisu mogli da izvrdaju (nije da nisu pokusali - zena iz pogresne trake je postala terorista koji je odbijao visestruka naredjenja i postao opasnost po zivot... malo 'falilo da kazu da je vozila APC i da su imali dojavu da joj je cilj "seek and destroy").

Bez brige, ono cetvoro sto su osudjeni na zatvor su pomilovani za bozic 2020 od strane vrhovnog komandanta :) Obrati paznju, nisu vojska nego privatna lica koja su pocinila visestruka ubistva. Pravo cudo da ih je i nizi sud osudio uzevsi u obzir koliko su se trudili da ovo okarakterisu kao krsenje ustavnih prava slobodnih gradjana... naime, u to vreme nije ni bilo moguce kontrolisati ih zato sto nisu potpadali pod jurisdikciju USA vojske...

ALI - bez brige! Blackwater marketinski tim je primetio problem sa ovim, ipak ne zvuci dobro sve to, sto Trump kaze "losa optika". Zato, resenje:

Blackwater vise ne postoji - novo ime firme je...

ACADEMI

Brilijantno... pazi se ako ih vidis u komsiluku, akademija moz' bude vrlo gadna.
[ mjanjic @ 26.08.2021. 11:16 ] @
Citat:
Java Beograd:
Potenciram: i muškarci moraju da pokriju cele ruke i noge.

To važi za običnu raju i one koji drže do nekog imiža, eno tamo sin nekog princa (ne sećam se kog, nešto tipa Sausijska Arabija/Emirati/Katar) "zapalio društvene mreže" fotkama svog bahatog života, skupi automobili, jahte, žurke... i povrh svega, mislim da je na nekom od naših portala bio tekst o tome (nakon ubistva onog novinara u Turskoj) kako i pored ogromnog bogatstva drži do sebe, pa su stavili neke fotke gde pokazuje svoje 'pločice' i ostale mišiće, san snova za ove naše "manekenke" koje svako malo imaju "reviju" u Dubaiju.

Eto, sin tamo nekog princa, a ne ponaša se u skladu sa šerijatom, šta bi ti na to rekao?

Slično je bilo na internetu i za Iran, gde se na pojedinim društvenim mrežama deca bogatih hvale raskalašnim i luksuznim životom, skupim automobilima...
[ Časlav Ilić @ 27.08.2021. 11:58 ] @
Citat:
Citat:
The Air Force doesn’t expect to achieve a hard kill from each projectile, but service officials are confident that little, if anything, would remain on the move after such an attack.

Dakle, USAF sama kaze - ne ocekuju da ce svaki projektil ubiti, ali su sasvim sigurni da kad raspale po neprijatelju, posle ovoga - nece biti problema.

Znas kako, da je kill-rate >50% - to bi bilo "impresivno i selektivno". Kad moras da unapred najavis lose stvari, bice da su rezultati sa terena daleko ispod toga.

Kada vojska javno kaze ovo - posle sve autocenzure, PR stimovanja i sl., mozes prevesti na jezik normalnih ljudi: ova municija ce proizvesti bogalja za izvoz, ali koga briga, bogalji ne mogu da ratuju, sto je i bila poenta. QED. FUC* Y**

Ovo je pogrešno protumačeno. Kada kaže „hard kill“, što se odnosi na prethodnu priču o neprijateljskim vozilima, misli se na minimalno oštećenje posle kojeg vozilo ne može više da dejstvuje i ne može kasnije da se popravi, već mora da se otpiše. Komplementarni termin je „soft kill“, što je privremeno sprečavanje vozila da dejstvuje (npr. od zbacivanja gusenica tenka do EMP udara). Saopštenje u celini je samo procena da će sa tom novom vrstom oružja biti potrebno mnogo manje utroška municije za dati učinak, što je bar od 1. sv. rata omiljena tema vojnih logističara. Na prirodu povreda među vojnicima na udaru saopštenje se uopšte ne osvrće.

U poslednjem smislu problem sa kasetnom municijom nije priroda povreda, tj. ona nije drugačija nego bilo kakav udar artiljerijom, bombama, raketama, ili prosto ručnom bombom. Problem je, prvo, u tome što je neeksplodirana podmunicija sitna, mnogobrojna, i rasturena po širokom području, tako da kasnije predstavlja civilnu opasnost koju je teško otkloniti (kao minska polja), i drugo, to što ako se koristi protiv vojnih ciljeva unutar naseljenih područja, praktično je nemoguće osigurati preciznost udara „srazmernu vojnoj potrebi“, tj. saglasnu konvencijama o prihvatljivom stradanju civila.

Direktan udar primarno na civile (ili vojne zarobljenike) bilo kojim oružjem i iz bilo kog razloga (npr. radi slamanja opšteg morala neprijateljske strane ili radi odvraćanja od gerilskog otpora), nije saglasan konvencijama.
[ whitie2004 @ 27.08.2021. 12:03 ] @
Eto, isis je napao talibane - zvanicno imamo gradjanski rat!

Talibani ce biti dobrice, imace podrsku americke avijacije i javnog mnjenja. Oni ce moci da sprovode svoj uvrnuti dril verom, Ameri ce moci i dalje da peru ogromne pare na neki izmisljeni rat ... Eventualno formirati jos neku novu - super-duper versko/fanaticno/samoubilacku frakciju ...

Jesmo li sada zadovoljni ? Sve na svom mestu ? NATO se ne izcudjava ?
[ mjanjic @ 27.08.2021. 12:25 ] @
Ma, super za SAD, to znači da za sada neće biti ništa od kineskog puta svile kroz Avganistan.
[ whitie2004 @ 27.08.2021. 13:29 ] @
Htedoh reci da je Ghani imao sanse k'o nas Ante Markovic - tikva bez korena. Sto ne znaci da nema dovoljno plemenskih poglavica da ulete u medjusobni rat ... Pocepace zemlju kao sto je vidjeno u Libiji i Siriji!
[ MajorFatal @ 27.08.2021. 17:30 ] @
Citat:
Bradzorf012:
Nisu stvari crno bele kao što rekoh.

Osim za nesretnicu nad kojom se prvo iživljavali, pa onda na pravdi boga kamenovali, za nju je prilično crno. Ali ako ti kažeš da nije onda nije.
[ Bradzorf012 @ 27.08.2021. 23:47 ] @
Citat:
MajorFatal: Osim za nesretnicu nad kojom se prvo iživljavali, pa onda na pravdi boga kamenovali, za nju je prilično crno. Ali ako ti kažeš da nije onda nije.

Okreni obrni, dolazimo do nekih pitanja koja sam već postavljao. Nemam baš volje da ponovo prolazim kroz to, za sada.
[ BuzzLightyear @ 28.08.2021. 09:38 ] @
Lako je postavljati pitanja. Jesi li dobio neki odgovor?
[ MajorFatal @ 28.08.2021. 12:11 ] @
Citat:
Bradzorf012:
Okreni obrni,

"Okreni je, obrni je, iz našeg sela nije ..." Kažu kod nas
[ Java Beograd @ 28.08.2021. 12:41 ] @
Citat:
MajorFatal:
Citat:
Bradzorf012: Nisu stvari crno bele kao što rekoh.
Osim za nesretnicu nad kojom se prvo iživljavali, pa onda na pravdi boga kamenovali, za nju je prilično crno. Ali ako ti kažeš da nije onda nije.

Grupna silovanja, iživljavanja i ubistvo žena, nekako ne mogu da povežem ni sa jednom verom niti pokretom

A u ratu se dešavaju svakave strahote, to stoji. Nema rata, ni osvajanje teritorija bez silovanja žena.