[ anon70939 @ 21.11.2021. 16:45 ] @
Treba da zamenim ovaj svoj obican sporet koji imam.
Gledam i vidim da postoje indukcione, staklokeramicke ploce. Pojma nemam prednosti i mane.
Ako sam dobro razumeo te indukcione su valjda bolje, ali je mana sto posudje treba biti sa nekim magnetnim ili kakvim vec dnom.
Sad pogledah na mojim serpama, pise na dnu da mogu da se koriste i za indukcione, pa bih mogao da uzmem to ako je bolja od staklokeramicke.

Trenutni sporet mi je samo 50cm uzak kao i respirator iznad njega, pa bih uzeo ovako nesto posto nikad u zivotu nismo imali vise od 2 ringle istovremeno ukljucene. A na ovom valjda polja mogu i da se kombinuju, pa neki veliki pekac koji cesto koristimo bismo mogli sada da zagrevamo celom povrsinom.
https://www.eponuda.com/ugradn...fb1e-ugradna-ploca-cena-426249

Kakva su vasa iskustva, valja li to, ili da idem na obicne ringle? Crkavaju li te indukcione? Znam da smo imali u office neki kao indukcioni rešo koji smo reklamirali nekoliko puta, crkavao non stop.

Je l' Bosh i dalje vazi za kvalitetan brend?

Treba i rernu neku da nadjem koja je tako uska, ni tu ne znam na sta je bitno obratiti paznju prilikom kupovine. Koristim sve vreme najobicniji sporet koji ima eto taj neki ventilator u rerni i ringle.
Najvise bih voleo kad bi mogla biti neka koja moze da se zagreva na jako visokim temperaturama, zbog pice, ali pretpostavljam da su to samo neke profesionalne i preskupe.

[ optimizator @ 22.11.2021. 07:35 ] @
Boš jeste kvalitetan brend, ali kako je sad moderno, koliko para toliko muzike. Boš je uvek bio iskren sa time, (bar što se tiče alata) pa je i boja samog bila za cenovnu kategoriju različita. Valjda svi znate šta znači zeleni a šta plavi Boš? Cene se drastično razlikuju među njima za istu stvar, kao i garancija, za zeleni godina, a za plavi 3 godine.Valjda to nešto znači?
Potražio sam malo ru-net za tvoju tablu, jer obično oni imaju najviše opisivanja i utisaka o svemu što se prodaje, i srednja ocena za nju je samo 3+, a uz to još je i zastarela i nema je više u prodaji. Spada u red ,,jeftinih". Inače, za oko 100 evra je jeftinija bia tamo nego sa tvog linka.
Uglavnom se zale na senzorne ,,dugmiće" jer zbog blizine ringle često se zbunjuju pa ne reagiruju kako treba, posebno za regulaciju temperature, mora se sačekati prvo da se ohladi a posle izabrati drugu temperaturu.

Inače, i staklo-keramičke traže kvalitetno posuđe koje ima debelo ili duplo dno, inače će se deformisati od brzine nagrevanja. Znam,jer sam iskusio to!)



[ anon70939 @ 24.11.2021. 21:08 ] @
E, hvala.

Videh da ima i serija 8. Mozda su u toj resili problem.
No izgleda cemo ipak plin sa duplim gorionikom.

Te indukcione, vidim da su kao stetne za zdravlje. 50:50 pretrage jedni kazu stetno, drugi da nije, da je jednako stetno kao mobilni telefon, kompjuter i sl...
[ test1234 @ 25.11.2021. 13:39 ] @
Inukcione ploče imaju veoma male gubitke i nešto malo brže greju nego staklo keramičke ploče. Za 20-30% imaju bolji stepen iskorišćenja El. energije, recimo za zagrevanje dva litra vode, od staklo keramičkih ploča.

Po onome što piše na servisnim uputstvima, ne bi trebalo da su nešto specijalno štetnije od drugih aparata. Samo dno od posude je kao sekundar od visokofrekventnog trafoa i gotovo sva idukcija prelazi u termičku.

Sada da moram da kupujem šporet ili ugradnju ploču verovatno bih tražio neku kombinovanu indukcionu-Propan/Butan. Možda bih uzeo čak dve vizički odvojene sa po dva grejna mesta.
[ component @ 26.11.2021. 10:40 ] @
Mi koristimo Bosch indukcionu već nekoliko godina i zadovoljni smo. Svaki put kad negde drugde uključim ringlu da zagrejem vodu za kafu iznenadim se koliko treba da čekam. Razmazio sam se sa indukcionom. Posuđe treba da bude predviđeno za indukciju, ali nisu sva posuđa ista. Imamo omiljjene tiganje i šerpe koje bolje reaguju na indukciju od drugih (iako svi imaju isti znak). Recimo kod nekih je dno u snekim slojevima aluminijum i gvođža. Kod nekih čisto gvođže. Najviše volim ono najobičnije posuđe - tipa Metalac kao što je moja baba imala. Nikakve specijalne legure. Radi savršeno sa indukcijom.
Inače indukcija nije štetna. Ko se malo razume u fiziku to shvata. Ali valjda je logika "dok ne vidim vatru, ne verujem ja tome".