[ klavire_prevozi_ostoja @ 07.02.2022. 10:03 ] @
Pozdrav, planiram da kupim bicikl (onaj koji imam sam već prerastao) i potrebna mi je pomoć oko opreme, pošto se ne razumem u to najbolje. Budžet oko 300 - 400e. Takođe vidim da se na netu stalno potenciraju razlike između MTBa, Trekinga, City Bike-a i ne znam ni ja čega. Takođe bih voleo par saveta kako da razlikujem dobar bicikl, od lošeg po nivou opreme. Izvinjavam se ako ovo nije mesto za ovakvu temu.
[ TheSpiridon @ 07.02.2022. 10:56 ] @
Ja bih potražio onaj sa širokim gumama. To je ono što znam. Ali ne znam da li ima i za odrasle.
[ Java Beograd @ 07.02.2022. 11:41 ] @
Ima tu nekoliko potpitanja, a glavno je: za šta ti treba bajs, šta si 'teo s njim?
Kao drugo, da li znaš koliki ram hoćeš / kolike točkove hoćeš?

Za početak, ne možeš sve online. Moraš da se prošetaš, da obiđeš bar tri različite radnje koje prodaju bajseve.
Popričaj sa prodavicma, kaži koliki ti je budžet, pitaj za preporuku. U saradnji sa prodavcem, vidi / odredi veličinu bicikla.
Pogledaj ponuđeno, sedi na neki, oseti kako ti paše.

E, onda možemo da diskutujemo na ovoj temi da li ovakav ili onakav menjač, da li ovakve ili onakve kočnice, koje sedište i tako dalje i tako dalje.
[ Turmen @ 07.02.2022. 13:26 ] @
Java je lepo napisao, a ja ću samo da dodam moje viđenje, pa da ostane za pokolenja.

Bicikl ti je sličan kao kupovina auta. Prvo pitanje je "za šta ti bicikl treba?". Kao što imaš automobile za grad, za duža putovanja, za teren, isti je slučaj i sa biciklima.

1) Ako si profesionalac i imaš ambiciju da voziš trke ili prelaziš stotine kilometara dnevno - onda drumaš
2) Ako živiš u gradu i treba ti bajs za rekreaciju, do prodavnice, posla, po Adi, Keju - Izbor je "treking".. Ili "hibrid" koji je meni najbolja sveobuhvatna opcija.
3) Ako si "offroad" tip čoveka onda MTB.


Veličinu rama i točka biraš sam.. Koliko si visok, težak - odeš, probaš ako ti prodavac dozvoli obrneš krug i vidiš da li je to to..Razlika između točka 26' i 29' je kao razlika između Punta i Audia A6.. Bicikli sa većim točkom su brži, a sa manjim sporiji, ali lakši za manevrisanje, okretniji..

Brend

Kao i u svakoj industriji i ovde je u poslednih par godina izražena "brendomanija".. Te da li je Scott, Canondale, Ghost, Polar, KTM i ostali. Viđao sam bajseve sa paketima opreme u rangu tu do 100e - ali piše Scott na njima - i akcija sa 75000 na 50000din još malo pa nestalo.. Uvek je bolji izbor Capriolo sa malo boljom opremom nego Scott sa lošom opremom (za iste pare).

Paket opreme

Najčešći je Shimano.

Sad redosledom od lošijeg ka boljem
- Tourney
- Altus
- Acera
- Alivio
- Deore
- SLX
- Deore XT (ima i dalje, ali ti bicikli koštaju kao prosečan polovan auto).

Tourney je ok za Adu, do prodavnice, za krug u kraju.. Vrši posao, ne nešto naročito precizno i brzo, mora na svakih mesec dva da se šteluje.. Al je ok.. Ja sam na krš bajsu, starom skoro 15god, koji je koštao 150e vremenom ubacio Shimano Acera menjače i rade sasvim korektno.. Naravno ovo ne znači da je bajs kome na zadnjem menjači piše "Deore" dobar, ako ima loš ram, loše kočnice i sve ostalo - džaba sve.

Ram Izbegavati čelični, aluminijumski je ok.. Karbonski su skupi

Kočnice Ovo je najbitniji deo, jer kočnica glavu čuva. Ne znam da li je neko izbegao potencijalan problem tako što je zapedalao 60 - 70km kroz raskrnicu, ali znam mnoge (uključujući i mene) kojima su dobre kočnice spasile glavu na ramenima. Bolje dobar V-Brake nego loši diskovi, ali naravno hidraulični diskovi su poželjni.

nov ili polovan Pitanje od milion dolara.. Kao i kod kupovine automobila - na cikloberzi mogu da se nađu "polovnjaci" za 350 - 400e sa ozbiljnim paketom opreme i očuvani. Po ceni novog Capriola sa Tourney opremom može da se kupi polovan Scott (ili bilo koji drugi) sa Deore opremom.. da l su ukradeni, sklepani, nemam pojma :) Ako je zdrav ram, sve ostalo može da se zameni, našteluje, dotegne kod ozbiljnog majstora za relativno male pare.

Ako neko preferira novo, Polar pravi dobre bicikle, po pristupačnim cenama..I domaća je proizvodnja :)

Iskreno se nadam da će ovo nekom koristiti.

[ mjanjic @ 07.02.2022. 17:25 ] @
Znam neku ekipu ovde koji redovno voze, kad im vreme dozvoljava, svaki dan bar po 50km, idu i na okolne planine, pa posle nizbrdo ne može bez diskova... dvojica njih pre 3 godina komentarišu kako su platili oko 350 evra "veliki servis" na svojim bajsevima (zamena svega i svačega, ali glavno je da su zamenjeni diskovi i pločice, mada se to menja i češće, ali ovde su zamenjeni uz neke druge delove), a bajs kao njihov nema ni polovan ispod 500-600 evra, i to u takvom stanju da novog vlasnika čekaju neka ulaganja (npr. pločice, gume, itd.).

Naravno, može sve i sa manje para, ali sve zavisi za koju namenu, kakvim terenom je vožnja (čak i ako je sve asfalt, nije isto da li je po ravnom ili će da se vozi 5km uzbrdo i posle 5km nizbrdo sa popriličnim nagibom).
[ Turmen @ 07.02.2022. 20:01 ] @
Mnogo je 350e za veliki servis, meni je toliko na autu :) Osim ako nemaju neke karbonce "ubica-bajseve" od par hiljada evra, pa su menjali još svašta nešto i stavljali delove visoke klase.. Poslednji put kad sam proveravao Tektro set hidrauličnih diskova (sa sve ručicom, sajlom) je bio oko stotinak evra. Nekvaltitetniji, ali ok setovi mogu da se nađu za 3000 - 4000din

Ja sam na starom malom MTU (Explorer) za 150e zamenio sve, zadnji lančanik, zadnju osovinu, zadnji i prednji menjač, prednji pogon, lanac, šiftere, pedale, kočnice - ostao samo ram i točkovi :) Ali je taj bicikl nov koštao 150e, 2008e godine.
[ Java Beograd @ 08.02.2022. 08:04 ] @
Citat:
Turmen:
Ram Izbegavati čelični, aluminijumski je ok.. Karbonski su skupi


Svi znamo šta je najbolje, a pitanje je šta nam treba.

Lakši, i lakši i još lakši ram ... je potreba biciklista koji se takmiče, s željom da: sa što manje potrošene snage - postignu što bolje rezultate.

A ako neko vozi bickl da bi smršao, potrošio kalorije, ušao u kondiciju, njemu je onda cilj da uloži, tj. potroši što više snage, zar ne? Za te potrebe čelični ram je najolji jer je najteži.


Analogija: u teretani nam nije cilj da dižemo aluminijumske tegove već čelične i olovne.
[ Java Beograd @ 08.02.2022. 08:14 ] @
Što se para tiče, tu je nebo granica.
Realno, ni ne znam koliko koštaju bicikli takmičara na Tour De France, ali znam da dobri bicikli visoke srednje klase lako dostignu 5.000 €, što je više nego sasvim dobri polovni automobli.

A rekreativac može godinama da uživa u vožnji, rekreira se, uživa u prirodi i vazduhu, održava kondiciju - ako kupi isparavan polovan za 100 €Ponuda stvara potražnju, slično kao i kod mobilnih telefona.
Nudi se "ludilo" od proizvoda, materijala, obrada ... menjači neznamnija sa 20-30 brzina, prednji zadnjih, ovakvi onakvi ... kočnice loodilo, kao da su na F1 bolidima ... lageri, ležajevi, kasete, pedale ... specijalni alati za specijalne lagere koji traže specijalne masti ...

A neko samo hoće da vikendom provoza bajs po Adi, kad je lepo vreme.

[ Turmen @ 08.02.2022. 09:23 ] @
Citat:
Java Beograd: Svi znamo šta je najbolje, a pitanje je šta nam treba.

Lakši, i lakši i još lakši ram ... je potreba biciklista koji se takmiče, s željom da: sa što manje potrošene snage - postignu što bolje rezultate.

A ako neko vozi bickl da bi smršao, potrošio kalorije, ušao u kondiciju, njemu je onda cilj da uloži, tj. potroši što više snage, zar ne? Za te potrebe čelični ram je najolji jer je najteži.


Čelični ram je najbolji za kondiciju... Još ako živiš na četvrtom spratu u zgradi bez lifta - odlična stvar :)

Citat:
Java Beograd

A neko samo hoće da vikendom provoza bajs po Adi, kad je lepo vreme.


Ja sam sa mojim bajsem uživao u vožnji (okačio sam sliku na temu o biciklu kao prevoznom sredstvu). Kupio ga 2008e, održavao, nema grada i sela u prečniku od 50km od Smedereva, da ga nisam obišao njim.. Bio najjeftiniji u prodavnici, nema ni prednji amortizer, imao neke kineske menjače i lančanike, koji su otišli u roku od godinu - dve, pa sam na preporuku majstora zamenio Shimano delovima..Vozio sam i po blatu i po snegu, bez problema.

Kasnije sam (posle pauze od par sezona) isti skinuo sa tavana gde je skupljao prašinu, dovez'o u Beograd da ga sredim, izmenjao mu sve i svašta i par sezona sam išao na posao sa njim.
[ Java Beograd @ 08.02.2022. 10:36 ] @
Ja sam ranije na jednom od bajsova sasvim uklonio menjače. Za koji će mi? Kad hoću brže, okrećem brže. Kad hoću uzbrdo, ja malo jače uprem.
Amortizeri? Ako ne voziš niz planinu - za koji će ti?

Za rekreativu, treba ti:

- udobno sedište
- obične ali pouzdane kočnice
- dobro zategnute žbice na točkovima - pravi tj. ispravljeni točkovi (zarad pozdanog kočenja)
- dobro napumpane gume
- podmazani lageri
- ako si mislio da voziš po kiši - još i pristojni blatobrani

Kontam i kontam i ne mogu da se setim da li je još išta potrebno ...

Možda zvonce od 100 din i trepčuće prednje/zadnje svetlo, komplet: 250 din.
[ Turmen @ 08.02.2022. 11:34 ] @
U pravu si.. to je neki minimum, sve ostalo je sminka i još jedan dodatni deo za zamenu i popravku.. Dodao bih da su - u Beogradu, zbog ulica u katastrofalnom stanju, visokih ivičnjaka ipak neophodni amortizeri, pogotovo neiskusnijim vozačima..

Meni nisu meni je "gujsca" najbolji amortizer, kad vozim po neravninama ustanem sa sedišta i svojim telom "peglam" neravnine. Zato sam i toliko dugo vozio MTB bez amortizera - nije mi smetao njihov nedostatak..A vozio sam i po Košutnjaku i po neasfaltiranim putevima ohoho
[ Nebojsa Milanovic @ 08.02.2022. 22:38 ] @
Sve je relativno, ne smatram se profi vozačem ali volim da vozim, kao i da imam dobar bicikl (ne profi).

Inače postavljač teme treba da napravi pretragu, puno je pisano o biciklima na ES-u, evo jedne velike teme gde je više nas pokazalo kako treba da izgleda dobar bicikl, a ima i drugih tema.
[ Turmen @ 09.02.2022. 09:11 ] @
A dobro, tu se više piše o vožnji, a manje o biciklima, opremi.. Tu sam ja okačio svoj bajs..

Mada sam ruku na srce tu čuo za megarange kasetu i još uvek me proganja onaj Bakarin bajs :)
[ bordzija @ 09.02.2022. 11:10 ] @
Imaš na kupujemprodajem donose iz inostranstva odlične kradene bicikle sa vrhunskom opremom a niska cena jer su to uglavnom nepismeni ljudi.
[ Java Beograd @ 09.02.2022. 11:27 ] @
Ako je nepismen nije glup, a verovatno je alav.
Svakako je veoma sposoban da skapira gde leži kinta, čim se setio dobrog "biznisa".
[ bordzija @ 09.02.2022. 12:00 ] @
Kako je meni drugar koji je od toga živeo preko davno objasnio, svi idu bajsom na posao, moraš da imaš bajs svaki dan, cena fiksna za krš ili super bajs :)
[ Turmen @ 09.02.2022. 14:00 ] @
Ne znam za šta vi ostali mislite o tome, ali ja imam neku mentalnu blokadu da kupim ukraden bajs. Kao da sam "saučesnik" u krivičnom delu, nemam pojma.. Zato će mi verovatno naredni bajs biti i li nov ili polovan a "proveren" (sa računom, garancijom i slično), iako znam da mogu mnogo jeftinije da prođem..

Citat:
bordzija: Imaš na kupujemprodajem donose iz inostranstva odlične kradene bicikle sa vrhunskom opremom a niska cena jer su to uglavnom nepismeni ljudi.


Drugar je kupio Scotta sa 28icama, Deore paketom opreme, hidrauličnim diskovima u top stanju za 10000din pre par godina na Bubanj Potoku. Vozio sam ga, odličan bajs, nema šta, mislim da i dan danas ga vozi do posla 11meseci godišnje..

To je moglo pre 7-8 godina, na tim najlon buvljacima su Cigani donosili sve i svašta, nisu ni znali šta prodaju, po principu "koliko daš"..Jednom sam video na gomili 15bajseva zavezanih jedan za drugi, bilo krševa, ali mi zapao za oko jedan dobar "Bulls", pitao lika a on rekao "sve po 50e kume, ako si ozbiljan ili ako ćeš više komada, možemo i da se dogovorimo".. Da sam prevarant, mogao sam da mu ponudim recimo 350 - 400e za 10bajseva, da ih malo sredim oglancam i preprodam na KPu od 100 - 150e..

Ali u međuvremenu su i oni najzadrtiji otkrili internet, malo se raspitali, a postali su i alavi, tako da je mnogo veća verovatnoća da će neko da pretplati neko raspadnuto đubre od bajsa, nego što će za male pare da kupi dobar.
[ Java Beograd @ 09.02.2022. 14:12 ] @
Citat:
Turmen: Ne znam za šta vi ostali mislite o tome, ali ja imam neku mentalnu blokadu da kupim ukraden bajs.

Ono, ako bih 100% znao da je ukraden, i to, na primer u Srbiji, ne bih mogao.
Ali kad je uvezen, pa samo sumnjem da je ukraden, a možda i nije ... onda mi je lakše.


Ali, evo, moj primer: običan rekreativni, nov bajs VISITOR 26/22 pre godinu i po dana kupljen za 200€ Lep, plav. Garancija, naravno i sve pride.
Pre nego da kupim, tražio sam polovne i za otprilike takav tražili oko 150€. Mislim ...

E sad, možda je mnogo veća razlika kod bicikala više klase i skuplje opreme, ne znam.

[ Java Beograd @ 09.02.2022. 14:13 ] @
(dupli post)
[ Turmen @ 09.02.2022. 14:44 ] @
Citat:
Java Beograd:  E sad, možda je mnogo veća razlika kod bicikala više klase i skuplje opreme, ne znam.


Procentualno je manje - više ista, ako je nov bicikl koštao 1000e, polovan će posle 2godine koštati 750e - 800e. Ako je koštao 700e, polovan će biti oko 500 - 550e.. Jedino, moram priznati da je ponuda novih bicikala kod nas, jako mršava, sve se svodi na Capriolo, Polar, Veneru (Explorer, Scout, Visitor). Intersport prodaje Nakamure koji mi deluju korektno i u BikeLandu ima KTM koji su preskupi. Klot Scottove u PBu ne računam..

I onda je teško odoledi nekom Cube-u "iz uvoza" sa solidnim paktom opreme, koji može da se nađe za 300 - 400e.
[ bordzija @ 10.02.2022. 11:32 ] @
Ma ima super bajseva preko kp ali treba znati i umeti jer ima mnogo prevaranata na tom sajtu. Recimo prodaje televizore i slično kao nisu uspeli da testiraju dođi pogledaj mnogo je lep, valjda nemaju struju pa ne mogu da ga utaknu. Prijateljica je kupila neki ultra fensi bajs za savršenu cifru i još joj je lik doterao na kućnu adresu. Drži ga u stanu da joj ga ne ukradu
[ Turmen @ 10.02.2022. 11:46 ] @
Te "nemam punjač pa ga nisam probo" (a treba ti punjač kao za svaki telefon) oglase preskačem svakako.. A što se bajsa tiče, ja to poistovećujem sa autom - ne bih mogao da ga kupim tek tako na neviđeno, bar dok ne sednem ili obrnem krug. Vidim da većina prodavaca sa Cikloberze je u fazonu da ti dovezu u BG ili pošalju o svom trošku, sve je to sjajno, ali šta - doveze ti, a tebi jednostavno "ne legne" bajs.. Nekako ne ide da ga pošaljem kući :) Isto kao što ne mogu patike da kupujem online.

A inače meni se sviđa Cikloberza, ima dobr filter, gde ti u startu upišeš šta ti treba i onda ti izlista bajseve. Jedino što su cene malo veće, nema "montibajkova" za 50e, ali opet oni koji su dobri odu odmah, a oni koji preteraju sa cenom stoje na oglasima mesecima.
[ bordzija @ 10.02.2022. 13:00 ] @
Od pančevaca ne smeš ništa da kupuješ, ja kupio drumaša davno doneo mi po mraku, ja posle gledam a on skinuo kočnice i sedište zamenio :D
[ Turmen @ 10.02.2022. 13:12 ] @
Ubiće te Milanović :)

Šalu na stranu 90% polovnih bicikala su u Pančevu ili Vršcu, poneki u Novom Sadu i to je to.. Kao Šabac za automobile
[ Java Beograd @ 10.02.2022. 13:46 ] @
Citat:
bordzija:Od pančevaca ne smeš ništa da kupuješ, ja kupio drumaša davno doneo mi po mraku, ja posle gledam a on skinuo kočnice i sedište zamenio :D
Pa ne znam ko je luđi. On što je doneo po mraku ili ti koji nisi upalio svetlo.
[ bordzija @ 10.02.2022. 13:54 ] @
Ma gledao sam na ulici pod rasvetom on kao žuri mu se valjda je to razrađena fora. Na fotkama su bile crvene kočnice a stavio je neke crne različite. Sedište crno sličan oblik posle vidim na fotkama drugo. Probao sam bicikl i pošto sam se usredsredio na ležajeve i uopšte tehničku ispravnost zanemario sam sitnice.

Obrazloženje mu je bilo da su fotke bile stare pa je to u međuvremenu promenio. Ugl u pančevu se ništa ne kupuje.
[ Nebojsa Milanovic @ 10.02.2022. 14:19 ] @
Ne znam o kom Pančevu lupetaš, verovatno misliš na buvljak, nisam tamo bio 30 godina, niti sam ikada kupio nešto u nekakvom "Pančevu" (?!).

Bicikle sam kupovao uvek nove, osim poslednjeg koji je visoke klase, njega sam kupio preko Cikloberze.
[ Turmen @ 10.02.2022. 16:35 ] @
Ja verovatno idem u Pančevo za vikend da pogledam par bicikala. Jedan od njih.

[ Nebojsa Milanovic @ 10.02.2022. 16:51 ] @
Ovo je sasvim fin bicikl gornje srednje klase, pozdravljam što ima točkove 29 inča.
[ Turmen @ 10.02.2022. 19:48 ] @
Korektan bajs skroz, ima isti prodavac još par komada koji isto deluju korektno. Možda bi meni više odgovarali 27.5 točkovi jer dosta moje vožnje po čine i ili Košutnjak ili offroad staze i ulice gde mora da se obilaze parkirani automobili, pa je lakše manipulisati manjim točkovima. Moj stari bajs ima 26ice i najbolja strana mu je ta okretnost - kao mali auto A klase u gradu.
[ bordzija @ 10.02.2022. 20:02 ] @
Pazi da te ne prevare namazani su opasno što se tiče trgovine a naročito bicikla :)
[ Turmen @ 10.02.2022. 20:19 ] @
Vidi prevarant može da prevari samo onog ko mu dozvoli da ga prevari.

Nema šta, odem, pogledam, proverim sve delove, sednem da vidim da li smo "kompatibilni", eventualno zamolim prodavca da obrnem krug u kraju i to je to.. Proverim kako koči, da li rade sve (ili bar većina brzina) da li nešto škripi, tandrče, pucketa i to je to..

I obavezno po danu, nikako po mraku :)
[ Nebojsa Milanovic @ 10.02.2022. 21:43 ] @
Bordžija, ne znam o kakvim prevarantima bulazniš, lepo reci da te izradio ciganin na buvljaku jer ti je za 50 (ili 20) evra uvalio loš bicikl.

Evo kako sam ja kupio bicikl od 1000+ evra:

Pogledao cikloberzu i brzo našao par prodavaca koji su imali slične onome koji želim, na žalost ne i takav. Bukvalno prvog koga sam nazvao, on mi je najviše upao u oči jer ima skoro samo takve bicikle, objasnio sam mu kakav želim i ostavio broj da me nazove ako nabavi takav.

Posle par nedelja me nazvao, rekao da ima bicikl za mene i poslao mi slike. Pogledao sam slike, detaljno se uverio da je baš onakav kakav je na netu i lako smo se dogovorili oko cene.

Poslao je bicikl pažljivo uvijen i karton i puno folija, ja ga pregledao, platio poštaru i - bicikl je grom. Naravno, posle sam ga nazvao da mu se zahvalim i to je to.
[ bordzija @ 10.02.2022. 23:53 ] @
Ma kakav buvljak prodao mi pančevac belokožac preko kupujemprodajem. Nema veze samo su gume koštale u ono vreme koliko ceo bajs ali eto jedan detalj tačnije dva su mi zapala za oko. Bolje da mi nije ništa odgovorio na poruku nego stare fotke potrošile se kočnice i sedište pa sam ti stavio još bolje

Nekako mi je to jajarski eto.

Bajdvej pančevac kada kupuje nešto aaa pa to je obaranje cene te nevalja ti ovo te ono, pa on će to da sređuje ne znam kako i to će da koštaaaaa. A kada prodaje? Pa to kao da je od čistog zlata pravljeno! Optočeno dijamantima!
[ Nebojsa Milanovic @ 11.02.2022. 00:39 ] @
Ne znam šta znači termin "pančevac"?
[ SlobaBgd @ 11.02.2022. 00:43 ] @
Pančevački most.
[ Nebojsa Milanovic @ 11.02.2022. 02:06 ] @
Nije mislio na most pa ga zato pitam.
[ SlobaBgd @ 11.02.2022. 08:05 ] @
Čekaj, ako znaš na šta je mislio a na šta nije, čemu onda propitivanje?
[ Turmen @ 11.02.2022. 09:22 ] @
Bordžija je opisao 90% stanovnika Srbije, ako umesto njegovog "Pančevac" napišeš "Smederevac" ista stvar. Samo što ni pančevac nije most, ni smederevac nije šporet :)

Ja sam pre dva meseca, kada sam uzeo službeni auto, imao fix ideju da prodam Pola i došao mi je lik na plac i zagledao ga skoro sat vremena, kao da kupuje Lamburdžinija.. i bukvalno je imao retoriku "uuu pa vidi ovde ogrebotina od granja (koja može da se skine ako se malo protrlja krpom), moram da ga vozim u perionicu - je l može 500din jeftinije".. I nudio mi zamenu za "Audi A4 iz 1996e godine" :) Da bi mi na kraju rekao da može da mi ponudi "plafon 1500e" i da ne da ni evra više (ja samo 1000e uložio u njega u poslednjih godinu dana)

Sa druge strane sam otišao da pogledam "nov nov bajs, malo vožen, stajao u potkrovlju, nije vožen poslednjih par godina", a njemu zarđao lanac, lančanik proklizava na pojedinim stepenima prenosa, gume pocepane, žbice korodirale od stajanja, menjač ne radi "treba malo da se nešto našteluje" i slično.. A pritom bajs nije bio uopšte jeftin, tek malo jeftiniji od novog u prodavnici..

Kupoprodaje skupih stvari iz više klase i kupoprodaje "za 50e" u nebo i zemlja.. Zato mi je Cikloberza mnogo bolje mesto za bajseve, jesu skuplji, ali je manja verovatnoća da će neko da te zezne na pilićarsku foru.
[ bakara @ 11.02.2022. 10:11 ] @
Sta pravite od kupovine bicikla raketnu nauku...

Bicikl je jednostavna mehanicka sprava, ako kupujete polovan sasvim je normalno da ima pohabanih ili istrosenih delova jer nije nov.

U ostalom ako kupujete polovnu stvar najbolje da kupite u vidjenom stanju i pregledate prilikom kupovine i onda je glupa prica da vas je neko prevario.
a to sto je mozda potrosena guma ili kaseta, boze moj... potrosilo bi se i kod vas, nekosta to 1000 dukata.

Ima delova koji mogu biti polomljeni, lepljeni, zavareni i slicno pa gledajte da li vam stanje odgovara ili ne, nekome bas takav treba.

I velika je zabluda gledati koliko kosta takav nov bicikl ako vi kupujete polovan tzv malo koriscen "stajao na tavanu", jer sto je bajs skuplji nije sigurno stajao vec ima kvalitetnije delove pa i dalje izgleda dobro.

Znaci ako je to model star deset godina, ne znam uz koju pricu da je ukraden preko treba da vam neko proda taj bajs za tipa 600,700,800eura a da nije neki skupi karbonac.

Citat:
Java Beograd:
Ja sam ranije na jednom od bajsova sasvim uklonio menjače. Za koji će mi? Kad hoću brže, okrećem brže. Kad hoću uzbrdo, ja malo jače uprem. :D
Amortizeri? Ako ne voziš niz planinu - za koji će ti?

Za rekreativu, treba ti:


"rekreativa" je vrlo sirok pojam, to je klinac koji vozi jednom nedeljno krug oko zgrade a i onaj koji vozi brevet pariz, brest, pariz

ne treba se zanositi da je isto voziti krs od 100eur i od 5000eur
isto kao sto ne uzivas isto kada vozis auto od 100eur i auto od 5000eur, cak ce ti na biciklu od 100eur biti patnja mnogo veca nego sa autom od 100eur


Uvek ti treba brzi, laksi, i bolji bajs bez obzira koliko si jak ili koliko si "rekretivan" iz prostog razloga sto los i tezak bajs neces ni voziti a dobar ces itekako hteti.

[ Turmen @ 11.02.2022. 10:52 ] @
Slažem se, nema tu filozifije, odeš, vidiš, probaš i kupiš ili ne kupiš.. Ako je udoban, ako odgovara veličina i položaj tela, to je to.. Bicikl je kao auto - ram + točkovi + gomila potrošnih i zamenskih delova koji rade dok rade, a kad prestanu da rade zamene se istim ili kvalitetnijim (koliko para toliko muzike)

Ma koliko ja poistovećivao sa kupovinom automobila, manja je presija, jer na biciklima niže srednje klase za oko 100 - 150e može da se zameni lanac, lančanik, prednji i zadnji menjač i ručice menjača, kočnice (da se stavi tourney, koji je za krug oko zgrade i Adu ili Kej sasvim prihvatljiv nivo opreme).. Za još 50e mogu da se zamene oba točka i gume. Znači nije bogzna kakvo ulaganje. E sad kad skoče apetiti i biciklista poželi viši nivo opreme, cena je srazmerno veća..

Niko meni ne brani da ja na bajs koji je nov koštao 16000din pre 15god. stavim Deore opremu.

Bitno da je ram u dobrom stanju, da nije kriv, napukao, varen i slično..
[ bakara @ 11.02.2022. 11:57 ] @
Pa upravo tako...
sta ima ko da te prevari kada si licno video sta kupujes, a pritom kupujes polovnu koriscenu stvar.

Kaze bordzija zamenio mu kocnice i slicno, na slici su bile druge...
nisi ti kupovao sliku nego bicikl koji si drzao u rukama.
[ Turmen @ 11.02.2022. 12:14 ] @
Ima prevaranata, to nije sporno koji se služe trikovima..Drugar je probao auto sa ALU felnama 18'', kupio ga, platio i kada su izvršili primopredaju dočekao ga auto sa čeličnim 15icama..Na pitanje o felnama prodavac je rekao "a pa to su moje felne, ja sam sačuvao za sebe, ne idu uz auto, ali može ako doplatiš 500e"..a da nigde u oglasima to nije pisalo..

Ali ja jednostavno sa takvima ne sarađujem, još kad krene da se vrpolji, da "žuri" odmah mi se pali crvena lampica.
[ Java Beograd @ 11.02.2022. 12:15 ] @
bordžija nekom čudnom energijom privlači prevarante na sebe
[ bordzija @ 11.02.2022. 21:42 ] @
Svaka škola se plaća jbg mada smo mi davno par puta išli da gledamo neke automobile u pančevu, ima tome i 20 godina u ona vremena kada se auto kupovao iz novina. Opisi hvalospevi, razgovor sa prodavcem sabrana dela svetske književnosti a kad odeš da pogledaš auto ono sve pritegnuto žicom, konopčetom i letvicama kao kokošinjac :D

Al zaboravi se čovek posle toliko godina. Nisam imao pojma da su pančevci bicikl mafija ko šabac za automobile za to znam.

Ono što sam hteo da kažem kako pančevci imaju tako dobru i kvalitetnu trgovačku žvaku da skidam kapu.
[ Nebojsa Milanovic @ 11.02.2022. 21:46 ] @
Kakvo zagađivanje skoro svake teme notornim glupostima..
[ Turmen @ 12.02.2022. 16:39 ] @
Mafija ili ne, meni se onaj Scott što sam postavio mnogo sviđa i verovatno ću otići da ga vidim u narednih nekoliko dana. Ima isti prodavac još nekoliko obećavajućih bicikala.. A i ima 100% pozitivnih ocena, što je meni dovoljno, prevaranti se brzo isfiltriraju sa takvih sajtova.

Još jedan od istog prodavca koji mi se jako dopada.

[ bakara @ 12.02.2022. 20:32 ] @
Citat:
bordzija:
Svaka škola se plaća jbg mada smo mi davno par puta išli da gledamo neke automobile u pančevu, ima tome i 20 godina u ona vremena kada se auto kupovao iz novina. Opisi hvalospevi, razgovor sa prodavcem sabrana dela svetske književnosti a kad odeš da pogledaš auto ono sve pritegnuto žicom, konopčetom i letvicama kao kokošinjac


prodavac pokusava da proda, a kupac da kupi...
naravno da hvali svoju robu kako ce drugacije da proda...
a kupac kada dodje treba da gleda sta kupuje, narocito ako kupuje polovnu jeftinu stvar...
Ako se ne razume i ne zna da proceni pametnije je da kupuje novu stvar.


Siguran sam kada prodajes da ti sve iskreno kazes, "e ovo ti je krs hteo sam da bacim, ali bolje tebi da prodam"
[ SlobaBgd @ 13.02.2022. 01:12 ] @
OK, prodavac hoće da proda, kupac da kupi, i tada prodavac hvali svoju robu, bilo da je to bicikl ili auto ili stan. Ali nemoj, brate, da me lažeš, to nije trgovina nego prevara! Ako kupujem auto i ne pitam da li je udaran, to je moja greška i previd, i prodavac ne mora da mi kaže da je imao udes pre tri meseca i da je auto zbog toga išao na razvlačenje. Bilo bi fer da kaže, ali ne mora. Ali ako ga pitam je l' auto udaran, je l' imao neki ozbiljniji sudar, a on se kune u decu da nije, to je prevara! Ne znam mogu li se takve situacije pokriti nekim izjavama prodavca overenim kod notara, ili postoje drugi mehanizmi zaštite, ali prevaru ne treba tretirati kao trgovačku praksu. Kada pitaš za garanciju za novi laptop, kažu ti da je dve godine. A garancija na bateriju istog tog laptopa je šest meseci! To ti niko ne kaže, nigde ne piše pre nego što kupiš (a često ni posle kupovine), niti prodavac to pominje niti ima na trgovčevom sajtu, niti ima u specifikacijama laptopa na matičnom sajtu proizvođača. To je prevara.
[ Turmen @ 13.02.2022. 09:53 ] @
Naravno, nije isto ako ja prodajem bajs za 100e i u oglasu napišem da bi trebalo zameniti menjač, da je zadnja guma ispustila i "oćelavila", da su se zubci na lančaniku istrošili, okačim transparentno slike na kojima se vidi da je lanac zarđao ili ako okačim slike novog bicikla od pre 10god i napišem "nov nov, nije vožen, stajao na tavanu, samo sedi i vozi".. Na kraju krajeva neko baš ima računicu da kupi takav bicikl.

Na kraju krajeva, pošteni preprodavci kada postave sumnjiv oglas (kada prodaju nešto mnogo jeftinije od realne cene), oni napišu spisak mana i kažu "ovakva cena je zbog toga i toga"..

Mislim da bi "obmana kupca" prilikom prodaje morala da bude kažnjiva, ali kupoprodaje polovnih stvari kod nas nisu regulisane nikakvim zakonima, tako da se sve svodi na "ko će koga tu da zezne".. Poenta je samo zeznuti se što manje.
[ bakara @ 14.02.2022. 10:05 ] @
Citat:
SlobaBgd:Ali ako ga pitam je l' auto udaran, je l' imao neki ozbiljniji sudar, a on se kune u decu da nije, to je prevara! Ne znam mogu li se takve situacije pokriti nekim izjavama prodavca overenim kod notara, ili postoje drugi mehanizmi zaštite, ali prevaru ne treba tretirati kao trgovačku praksu.

Polovnu stvar kupujes u trenutnom stanju...

dakle ako pitas jel udaran a on je citav to je trenutno stanje, prodavac ne mora u opste da zna, niti mora da bude strucan da zna prethodnu istoriju i trenutno stanje robe koju prodaje.
s druge strane kupac koji kupuje polovnu stvar bi trebao i da zna i da razume to sto kupuje a ne da ocekuje da mu neko garantuje za njegovu rizicnu kupovinu.

Posto je tema ovde bicikl, kod njega je sve vidljivo i lako se utvrdi, tehnicka roba vec nije vidljiva i tu tek niko ne moze garantovati za njenu ispravnost.

Citat:
Turmen:
Na kraju krajeva, pošteni preprodavci kada postave sumnjiv oglas (kada prodaju nešto mnogo jeftinije od realne cene), oni napišu spisak mana i kažu "ovakva cena je zbog toga i toga"..

Mislim da bi "obmana kupca" prilikom prodaje morala da bude kažnjiva, ali kupoprodaje polovnih stvari kod nas nisu regulisane nikakvim zakonima, tako da se sve svodi na "ko će koga tu da zezne".. Poenta je samo zeznuti se što manje.


nema tu postenih i nepostenih...
polovna roba je vrlo promenivog stanja od teskog krsa do skoro novog
i neko ko to polovno prodaje profesionalno je sposoban da proda i jedno i drugo jer se i jedno i drugo trazi,
jer da se ne trazi ne bi se ni prodavalo.
Prosto neko kupuje zbog delova, neko zbog koriscenja.

Mislim da samo u siromasnoj srbiji kupac polovne robe ocekuje da mu neko nesto garantuje,
Otvorite neke nemacke oglase tamo bukvalno na svakom oglasu pise da se polovna roba prodaje bez garancije.

Mi smo siromasnije trziste pa je polovna roba losijeg (istrosenija) kvaliteta nego na zapadnom trzistu pa se kupac mora vise cuvati da ne dobije smece.

[ Turmen @ 14.02.2022. 11:01 ] @
Ma znam, ja samo ne volim svesno obmanjivanje kupaca..

Ne očekujem da kupim nešto polovno i korišćeno, a da bude "ko iz radnje" i da imam garanciju naravno.. Ali ne volim laganje, vraćanje kilometraže, provlačenje slika kroz filtere, "dece mi fazone".. Ako neko ne zna u kakvom je stanju, onda to i kaže..

Bicikli su malo zahvalniji za polovnu kupovinu, jer se sve vidi i sve se provali nakon obrnutog kruga od 100m. Vidi se zarđao lanac, lančanik, izlizani zupci, iskidane žbice na točkovima, krivi točkovi, varovi na ramu - onda se vidi kako koči, kako menja brzine, kako ubrzava, da li tandrče ili radi bešumno, da li je viljuška u dobrom stanju... bukvalno sve..

Citat:
bakara

Mislim da samo u siromasnoj srbiji kupac polovne robe ocekuje da mu neko nesto garantuje,
Otvorite neke nemacke oglase tamo bukvalno na svakom oglasu pise da se polovna roba prodaje bez garancije.

Mi smo siromasnije trziste pa je polovna roba losijeg (istrosenija) kvaliteta nego na zapadnom trzistu pa se kupac mora vise cuvati da ne dobije smece.


Upravo to, nemamo para, a imamo velika očekivanja od polovne robe.. Kao što sam već gore napisao, kada su dolazili ljudi da gledaju Pola, auto od 2500e (koga nisam ni prodao na kraju) gledali ga kao da je Maserati, vadili lupu da vide da li ima ogrebotine koje se ne vide golim okom i neki gedžet koji meri debljinu laka (WTF??!).. Jedan me ispitivao da li je udaran, da li je imao plin, ko ga je vozio pre mene, samo što nije tražio moje porodično stablo i svih prethodnih vlasnika, pedigre i ne znam ni ja šta..


[ bordzija @ 15.02.2022. 14:32 ] @
Ja nigde recimo nisam video da televizor bude izubijan, izgreban kao da se neko sankao na njemu i u oglasu odličan kućno korišćen. Ni u nemačkoj ni francuskoj ni kod nas u ubogoj srbiji. Dakle ta roba iz uvoza je neko đubre koje naši skupljaju po ulicama, vade iz kontejnera ali i sa deponija. Nisu samo televizori takvi iz uvoza bukvalno je SVE u takvom stanju.

Dakle koliko sam shvatio te uređaje je neko u nemačkoj koristio dok se potpuno nisu raspali! Vide se tragovi višestrukih popravki i krpljenja! Ovo što se kupuje i koristi u srbiji je MERCEDES! Onaj fox tv recimo posle 5 godina je nov!

Sa druge strane onda zamislite te bicikle i automobile koliko su prešli i kako su krpljeni popravljani a u oglasu nov nov samo proban

Što trgovci vole nemačke automobile pa zato što ima puno delova jeftinih, može trap da se reparira još jeftinije a enterijer izgleda pristojno i posle milion kilometara bukvalno.
[ Turmen @ 15.02.2022. 19:29 ] @
Mislim da je to svima jasno.. "Roba iz uvoza" je roba koja je u inostranstvu zrela za đubre i koju je neki naš preprodavac kupio na kilo. I frankeštajni koji su rastavljani pa krpljeni.. Ono što valja ostane u tom inostranstvu... To važi i za automobile, bicikle, televizore, mobilne telefone, motorcikle..

Ali mislim da to svi znamo i da smo do sada apsolvirali i ono što možemo da priuštimo kupujemo novo, a ono što ne možemo (najviše automobile) kupujemo polovno u takvom stanju, krpimo, popravljamo i eksploatišemo u zdravlju i veselju. Ili se 'vatamo za glavu u zavisnosti od toga koliko smo se zeznuli.

Ja sam danas pogledao dva polovna bicikla, oba kupljena u Srbiji i skoro nova i u odličnom su stanju. Imaću baš problem da se odlučim.
[ Nebojsa Milanovic @ 15.02.2022. 20:17 ] @
Besmisleno da odgovaram da Bordžijine gluposti, ali termin "roba iz uvoza" prosto ne znači ništa i može da navede na pogrešan zaključak

Evo i ovo je takođe "roba iz uvoza"[ Turmen @ 15.02.2022. 20:32 ] @
Mislim da je ova roba iz uvoza izuzetak, a ne pravilo.. A i koliko para toliko muzike :)
[ Nebojsa Milanovic @ 15.02.2022. 20:51 ] @
Pomenuo sam da normalan bicikl ne može da kupi ni za 20 ni za 50evra a Bordžija kroz celu temu, a i van ove teme, gura priču kako "roba iz uvoza ne valja".

[ bordzija @ 15.02.2022. 21:49 ] @
Vidi ima zupčasti kaiš od veš mašine nabudžen umesto lanca ili ja to ne vidim dobro?
[ Nebojsa Milanovic @ 15.02.2022. 21:52 ] @
Vidiš dobro, nabudžen je.

Nema ni prednji menjač, skinuli mangupi pre prodaje.Nema ni zadnju kasetu, i to su skinuli i stavili običan zupčanik sa Ponija.
[ bordzija @ 15.02.2022. 22:09 ] @
Vidi piše made in Japan umesto made in Pančevo :)
[ bordzija @ 15.02.2022. 22:28 ] @
Šalu na stranu bicikl izgleda super i bez greške ja sam jurio retro italijanski koji mi se tada mnogo svideo. Nisam od onih kojima je bajs preko potreban jer u centru bg ne može da se vozi može samo glava da se izgubi kao i sa motorom :)
[ bakara @ 16.02.2022. 10:47 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic:
Pomenuo sam da normalan bicikl ne može da kupi ni za 20 ni za 50evra a Bordžija kroz celu temu, a i van ove teme, gura priču kako "roba iz uvoza ne valja".


pa on i kupuje samo ono sto je jeftino i ne valja, ono sto valja mu je skupo
[ bordzija @ 16.02.2022. 14:15 ] @
Nisam lud da dajem hiljadu evra za bicikl ili mobilni to ostavljam pametnijima.
[ bakara @ 16.02.2022. 15:48 ] @
pa bice i oni jednoga dana 50eur, jel tako?
[ Turmen @ 16.02.2022. 18:58 ] @
Top bajs, nije mi poznat proizvođač, pa sam otišao na njihov oficijalni sajt, imaju baš lepu ponudu.

Oduvao me ovaj https://www.fahrrad-xxl.de/gudereit-lc-r-4-0-evo-p00060558m002 treking sa 14 brzina, ako nekad budem živeo u Nemačkoj ili Holandiji, kupujem ga :) I čuvam ga životom od krađe.

Baš me zanima kako radi "zupčasti kaiš od veš mašine".. I koliko dugo traje, kako se servisira, dostupnost delova ovde. Ja u proseku lanac menjam na 3godine (pod uslovom da svake sezone pređem neku ok kilometražu)
[ Nebojsa Milanovic @ 16.02.2022. 19:06 ] @
Kaiš traje kao nekoliko lanaca, u praksi večno.

Ali nije tu poenta samo u trajnosti, poenta je u udobnosti, čistoći, bešumnosti, itd.

Postoji izreka: jednom kaiš - uvek kaiš.
[ Turmen @ 22.02.2022. 18:39 ] @
Moja nova igračka.

Roba iz uvoza