Citat:
pisac: Jebtel je sve više njesra od mreže.
Najbolje je radio kao Mobtel dok je Karić bio vlasnik. Tada je nivo znanja bio veći. Sada su odavno u qurcu.
Nema kadrova, prosto.
U vreme kada je Mobtel poceo da radi primljeno je 200 inzenjera sa ETF-a u jednoj godini. A mnogi iskusni inzenjeri, pogotovo strucnjaci za transportne mreze, su zbog vece plate presli iz tada jos uvek PTT (danas Telekom) u Mobtel ... plus, dobili su isto tako ljude i iz Belpadzeta. Niko bez diplome ETF nije priman na posao, a ljudi koji su tada primljeni su bili mladi, voljni da uce, rade bez obzira na plate ... mada su plate kod Karica bile relaitvno dobre za 90-te! Ali ljudi su tada imali osecaj da su deo necega sto rade za opste dobro. Bez obzira i na Slobu i na sankcije i na ratove. Vrlo slicna situacija je tada bila i kod raznih Internet provajdera, s tom razlikom sto su u ISP firmama radili i ljudi bez diploma, ali opet nebitno - bili su entuzijasti, hteli su da rade i da uce i uprkos svemu imali neku volsebnu motivaciju. Ja sam bio deo price o pocecima Interneta u Srbiji i secam se te atmosfere, entuzijazma, motivacije ... Drugi problem je bio i taj sto je 90-ih bilo jezivo tesko otici iz Srbije.
Nakon pada sankcija mnogi iz Telekoma i Mobtela su poceli da dobijaju ponude za rad u inostranstvu. Mahom je to bilo tako sto im dodje ekipa iz npr. Eriksona, Simensa, Ciska itd. da im drze obuku u Beogradu. Ili njih posalju na obuku ili na neku konferenciju van Srbije. Tu bi instruktori pokupili vizit-karte, a onda ... zna se ... U periodu od 2000 do danas mnogi su spakovali kofere. A na njihova mesta su dosli klinci bez iskustva, kojima je taj posao mahom bila skola ... par meseci da pokupe zanat, pa paljba. Razumem ljude, i ja sam nekada slicno uradio ...Oni malobrojni preostali ex-inzenjeri koji su 90-ih podigli sistem su u medjuvremenu svi postali menadzeri, direktori, poslanici ... i odavno napustili tehniku. I sada mnogi operateri - hteli ne hteli - moraju da uposljavaju ljude sa FON, RAF, ali i visih skola (VETS itd).
Slicna situacija je i u mnogim drzavnim preduzecima. Moj drugar iz odeljenja i kolega s faksa radi na RTS-u. Covek mi je rekao da kada je on poceo da radi tamo (pocetkom 90-ih) u kolektivu je bilo oko 50 inzenjera sa diplomom ETF. Danas ih ima ukupno 5. I to su sve neki direktori i menadzeri. Zakljucak izvedi sam.
Drugi problem je sto ove moderne klince ne zanima oblast telekomunikacija i mreza, jer im to suzava sanse za posao. Pa cak i na ovim forumima je neko rekao: "Brate, koji ce ti ***** MPLS ... pa MPLS ti treba samo u Telekomu i Telenoru, a to je smor od posla, bolje uci Javu, C#, ovaj framework, onaj alat, ono okruzenje ... tamo je kinta veca". Sto i jeste tacno. Cak i medior developer s 2 godine iskustva je bolje placen nego bilo koji senior inzenjer u Yetelu i A1 s 20 godina iskustva, o Telekomu da i ne govorimo ...
Na drugoj strani, dolaskom 3G i kasnije 4G sistem je postao mnogo slozeniji, jer uvodjenjem svake nove generacije mobilne telefonije u sistem se samo ubacuju nove komponente, dok sve postojece komponente iz svih starijih generacija moraju da se i dalje odrzavaju, prosiruju, nadgradjuju ... Dolaskom 3G transportna mreza je prebacena sa SDH na IP/MPLS/DWDM, a priroda mobilnih komunikacija zahteva i slozene QoS mehanizme koji variraju od jednog proizvodjaca do drugog ... i zahtevaju enormno znanje. Plus, sto se sada klasicnog inzenjera za mreze ocekuje da ume i da kodira (Python scripting - makar na osnovnom nivou), da razume razlicite mehanizme virtuelizacije, jer se vecina softverskih komponenata mobilnih sistema sada realizuje na virtualkama ili u docker kontejnerima ... da ne govorimo o 5G koji tek dolazi. Odnos pare/trud je tu sve manji.
A ti koji sve to shvataju svakako nece da gube vreme i rade za 1K-2K evra mesecno ... i traze sebi bolja resenja, sa stanovista kolicnika pare/trud. Bilo u Srbiji, bilo van nje. Naravno, danasnjem klincu da pricas o entuzijazmu i motivaciji da se gradi nesto za opste dobro - pa samo ce te pitati: "Ej, matori, na cemu si ti to? I gde to mogu da nabavim, da se i ja malo zabavim?".