[ Micod73 @ 21.08.2022. 09:20 ] @
Pozdrav raja, prije par mjeseci kupio sa Santa fe 2013 g,2.2,crdi,145kw, auto je presao preko 350hiljada ali je u jako dobrom stanju,imam problem sto mi izbacuje crn dim prilikom ubrzavanja i na oko 2000 obrtaja nekako cudno zastuca krene pa stane pa opet krene i to par puta i onda povuce. Da napomenem po preporuci majstora prvo sam ocistio sva crijeva interkulera, i sam interkuler, pa zatim klapnu gasa, i komplet usis, nakon toga izvrsena reparacija turbine u uzicu, posle toga nov egr ventil sa najnovijim updatom, posle toga ocistio dpf filter i izvrsio dekarbonizaciju. Malo se smanji dim ali jos cadi. Problem je sto je auto bijele boje pa se cadj vidi na samom gepeku nakon predjenih par stotina kilometara.Po zvanicnom servisu u Sarajevu auto je u besprekornom stanju,na dijagnostici nema nikakvih gresaka. Motor je u super stanju i ne trosi ulje.Imate li neki prijedlog ili preporuki za rjesavanje mog problema ili nekog dobrog majstora koji bi to mogao otkloniti. Iskreno Hvala svima koju uzmu ucesce u ovoj temi jer me je ovaj problem previse opteretio. Za sva pitanja i dopune dodatna objasnje vezana za ovaj problem stojim na raspolaganju. HVALA
[ Java Beograd @ 21.08.2022. 10:35 ] @
Crni dim je pokazatelj lošeg sagorevanja. (Plavi dim je prisustvo ulja, a beli dim je zbog prisustva vode)

ODLIČNO je što si uradio sve pobrojane radnje, ostalo je samo još jedno - glavni uzrok - dizne.

Kod starih dizni, zrelih za reparaciju (zamenu) dizel se ne raspršava u obliku fine magle (što garantuje dobro sagorevanje) već se ubrizgava u obliku sitnih kapi, i onda je sagorevanje loše, i izbija crni dim.

Evo nekih slika i videa, a ati izguglaj jošPazi: nemoj da se navučeš na lažne reklame i prazna obećanja kojekakvih "aditiva za dizel" koji će kao da poprave stvar. Neće. Dizne treba kompletno reparirati.
[ Java Beograd @ 22.08.2022. 08:48 ] @
Evo još jedan klip koji slikovito objašnjava problematiku