[ TheSpiridon @ 05.10.2022. 19:00 ] @
Takođe i za sebe mislim da sam siromašan. Ali podstakla me jedna emisija na tv, baš sam se rasplakao. Minimalna potrošačka korpa je daleko skuplja od minimalne penzije, možda i plate, treba proveriti. A o socijalnoj pomoći i da ne pričam.

Mislim da davanje novca nije pravo rešenje. Jer postoje na primer poljoprivrednici kojima manje treba prodavnica. Sve imaju u bašti. A šta da rade oni u gradu, bez hrane, bez krova nad glavom. Nisam pametan, kako napraviti tu 'socijalnu kartu' o kojoj pričaju neki političari već nekoliko godina, a niko ne zna šta je to.

Kome treba a kome ne treba pomoći?

Pogledajte 'Oko magazin' od malopre, ako ima na rts planeti.
[ chris6212 @ 05.10.2022. 19:28 ] @
U neoliberalnom kapitalizmu si rob ili robovlasnik. Ako ne možeš da radiš i plaćaš račune, završiš na ulici, zatvoru ili groblju.

Mogu političari da pričaju šta hoće, ali kada ti izvršitelji za 2 neplaćena računa uzmu više od 60% zarade ili penzije, popišu imovinu ili prodaju stan za bud zašto i za to i sebi namaknu astronomske bonuse, pa izbace na ulicu sa malom decom, nema tu nikakve pravde. Takve su zakone krojili, a nikome ne pada na pamet da ih ukinu. Tačka.
[ TheSpiridon @ 05.10.2022. 19:39 ] @
Pa nije sve do političara, nešto je i do nas. Da postoji ljudska solidarnost, skupile bi se komšije i oterale izvršitelje, na primer. Treba da se pomažemo.
[ chris6212 @ 05.10.2022. 19:46 ] @
Izvršitelji idu sa policijom. Samo se usudi da ih sprečiš u obavljanju sl. dužnosti, pa čak i da ih snimaš, sledi ti pritvor i krivična prijava.

Sve je do političara, oni donose zakone. A kakve zakone donose, znamo svi...
[ scoolptor @ 05.10.2022. 20:08 ] @
Citat:
pa čak i da ih snimaš

Ko moze da te spreci da snimas u svom stanu?
[ TheSpiridon @ 05.10.2022. 20:37 ] @
Mislim da skrećemo sa teme. Ako si dužan, moraš da platiš i slično. Ali kako pomoći siromašnima. Siromašni nemaju takve dugove. Siromašni su IZVAN radara. Oni drže upaljenu jednu led sijalicu, kupaju se hladnom vodom, nelegalno skupljaju drva po šumi i slično. Pre bih rekao da BAHATI imaju dugove za struju komunalije i slično.
[ chris6212 @ 05.10.2022. 21:05 ] @
To nije tačno. Postoje nameti koji moraju da se plate, pa koristio ti te usluge ili ne. Na primer, ZAKON O KOMUNALNIM DELATNOSTIMA, svako domaćlnstvo je u obavezi da plaća taksu za odnošenje smeća koju je propisala lokalna samouprava (valjda se to tako još uvek zove) na osnovu ugovora koje su sa takvim preduzećem potpisali. Pa ti živeo u nekoj vukojebini u kolibi sam samcit, bez ikakvih prihoda, moraš da platiš imao ti njihovu kantu ili ne, bio kontejner na par desetina metara ili par kilometara od kuće, vršili oni tu uslugu ili ne. Njima je dat spisak domaćinstava od strane službe matične evidencije, pa će i takvom jadniku uredno stizati računi. Pa tako, ne plati dva uzastopna računa, eto izvršitelja i eto problema...

Definiši šta podrazumevaš pod tim "siromašan", beskućnik koji prosi na ulici i kopa po kontejnerima da se nekako prehrani ili domaćin koji jedva krpi kraj s krajem imao porodicu ili ne. Većina nas nisu beskućnici, ali ne može da skrpi kraj s krajem.

Evo i primer sada popusta za štednju struje. Mi "bednici", štedimo struju non-stop na svakom koraku i u zelenoj smo zoni, nikakve popuste nećemo da imamo, jer nemamo šta više da uštedimo. A ovi koji imaju bazene i sl. sad će samo da isključe grejanje bazena i eto maksimalnog popusta... Gde je tu pravda?


[Ovu poruku je menjao chris6212 dana 05.10.2022. u 22:53 GMT+1]
[ Java Beograd @ 06.10.2022. 07:33 ] @
Imaš (bar) dve vrste siromašnih

1. Siromašni "po opredeljenju": dakle lenji, neodgovorni, neradnici, nezainteresovani da promene svoj status, i slično.
Njma ponuduti neki javni ili sezonski posao.

2. Siromašni "po muci". Nesrećnici koje je život surovo kaznio. Vredni i odgvorni pojedinci i porodice kojima se sudbina grubo poigrala.
Njima pomoći finansijski, pre svega. A posao će već sami naći.
[ scoolptor @ 06.10.2022. 07:53 ] @
Srednja klasa su ljudi koji nemaju problema sa novcem, za razliku od siromasnih i bogatih, koji imaju.
Mnogi koji sebe smatraju srednjom klasom zapravo jesu siromasni.
[ TheSpiridon @ 06.10.2022. 09:06 ] @
Da, mnogo je kategorija. Ja sam pre svega mislio na ljude koji su takoreći zaboravljeni, žive na ulici i slično. Misdlim da za njih treba obezbediti neki smeštaj kolektivni.. Međutim, sada se vidi da ima i onih drugih, koji su odgovorni i lojalni a ipak žive na ivici gladi.

Mnogo je siromašnih. Čak i oni koji sebe nazivaju srednjom klasom, šta rade, preživljavaju. Imaju taman toliko da kupe hranu i plate račune. Ni to nije život.
[ bordzija @ 18.11.2022. 02:19 ] @
Glup narod bira glupu vlast aaa pošto su većina... Nema tu sreće. Ko je pametan pakuje kofer i ništa ne planira u ovom rektumu pakla.
[ Java Beograd @ 18.11.2022. 07:33 ] @
Citat:
bordzija:Ko je pametan pakuje kofer i ništa ne planira u ovom rektumu pakla.


Ogroman je broj pametnih koji su svojom pameću i sposobnostima u Srbiji, ovde i sad, stvorili sebi nekakav imetak, obezbedili pristojan život, i provode ga u sreći sa svojom porodicom, rodbinom i prijateljima.

Svako ko misli da će švapski poslodavac i austrijski konjušar da mu posluži srećan život na tacni - taj se grdno prevario.
Tvrdim: onaj ko nije sposoban da u Srbiji zaradi za pristojan život, tamo, preko, će još manje pristojno da živi.

Ali, ima jedna lepa srpska poslovica, koju često citiram Putuj igumane, i ne brini za manastir.
[ bordzija @ 18.11.2022. 14:05 ] @
Dada pristojan život vučićeva potrošačka korpa 😎
[ whitie2004 @ 19.11.2022. 13:12 ] @
Citat:
Java Beograd:

Svako ko misli da će švapski poslodavac i austrijski konjušar da mu posluži srećan život na tacni - taj se grdno prevario.

Da, bolje je ostati u Srbiji i raditi u profitabilnim domacim firmama ... Serbia Zijin Copper, HBIS Group Serbia Iron & Steel d.o.o, A1, Yettel, Tigar Tyres d.o.o, Coca-Cola HBC, Philip Morris Operations ... Ako izostavimo drzavu i javna preduzeca( tzv SNS firma ), sve sto vredi i radi - sve je to taj strani poslodavac! Samo ovde nije konjusar - ovde je dusa malena, na ranu da ga stavis!!!

Ako gledamo spisak preduzeca sa najvecim indeksom rasta (300 - 600%) tu su:
- SEBIA ZIJIN MINING D.O.O. BOR
- BECHTEL ENKA UK LIMITED OGRANAG BEOGRAD
- CHINA COMMUNICATIONS CONSTRUCTION COMPANY LTD. OGRANAK BEOGRAD
- JINSHAN CONSTRUCTION DOO BOR
- CHINA RAILWAY INTERNATIONAL CO., LTD. SERBIA OGRANAK BEOGRAD ...
Ne otici na zapad znaci ostati u Kini ... Hteo to neko da shvati ili ne!

A opet - koja je razlika raditi u A1 u Srbiji, Austriji ili Nemackoj ? Radis isti posao u istoj firmi sa istim kolegama ...Pa bas onaj deo - drzava i javna preduzeca. Policija, sudstvo, zdravstvo, sta znaci termin 'besplatno skolovanje' u ove 3 zemlje ...

Citat:
ima jedna lepa srpska poslovica, koju često citiram Putuj igumane, i ne brini za manastir.

To ono, kad mislis da je manastir mnogo vise od igumana, kada ne shvatis da manastir cine vera i vernici a ne gradjevine. Tada ostanes sa praznim i zapustenim crkvama po Kosovu ...

Tako sada uvozimo strance da rade u nasim(stranim) firmama. Uskoro ce dobijati i nase pasose uz clansku kartu neke stranke. Uskoro ce od Srba u Srbiji ostati samo ovi penzioneri ... Dok pozive, posle toga bice vise Srba na zapadu nego ovde ... Nije to 'putuj igumane' nego 'ko zadnji - gasi svetlo'
[ bordzija @ 19.11.2022. 16:47 ] @
Java je već zadužen za gašenje svetla ajmo dalje :)
[ Java Beograd @ 19.11.2022. 20:38 ] @
Pa jesi li "spakovao kofere"?

Ako jesi - pali brate.

Ako nisi - šta čekaš? Šta prosipaš mudrolije po forumu? Pakuj se i putuj.
[ balavi @ 19.11.2022. 20:56 ] @
@whitie2004

šta nije u redu sa ZiJinom
minimalna plata 90 tisuća ... od kad su Kinezi došli privatna i javna preduzeća imaju hroničan nedostatak radne snage
[ whitie2004 @ 20.11.2022. 09:41 ] @
Zasto mislis da nesto nije u redu? Nabrojao sam najuspesnije fime ... vidis da nema Fijata i slicnih. OK, mogu dati i spisak onih koji su za los primer. Ima i toga!

Moja je prica reakcija na podelu: ides van da radis za stranca konjusara ili ostajes ovde da radis za dobrodusnu domacu firmu. Nema toga! Stranci su i tamo i ovde !! Posebno je problem sto tu podelu rusimo mi (poveliki broj) koji radimo u inostranstvu a dosta vremena provodimo u Srbiji. Niko te vise ne tera da se preselis. Treba samo zbog zakona da par meseci budes tamo negde u Evropi ...
[ bordzija @ 20.11.2022. 16:50 ] @
Java šta radiš u slobodno vreme gledaš pink vesti i zadrugu? 🤣🤣🤣
[ gilopile @ 20.11.2022. 16:59 ] @
A nije ti Java man u tom fazonu.
[ ademare @ 20.11.2022. 17:16 ] @
U pravu je Gile !

Java samo gleda Happy i RussiaToday
[ Java Beograd @ 20.11.2022. 17:29 ] @
Citat:
bordzija:Java šta radiš u slobodno vreme gledaš pink vesti i zadrugu? 🤣🤣🤣

Zarađujem, sine. Kao odgovorni pater familijas, za sebe i porodicu.

Slabo imam vremena za TV. Ali, volim da odem u pozorište. Preporučujem "Pozorište na Terazijama".

Šta ti radiš? Pakuješ kofere? Pa jesi li ih spakovao?
Dokle ćeš da plačeš ko plačipička po forumu? Spakuj te kofere, ko pravi muškarac, i pali. Švabo te čeka. Jedva čeka da te usreći i ponudi više desetina soma evara za tvoje nesvakidašnje poslovne sposobnosti.
Eno drugi švabo već buljomoran što je prvi švabo uspeo tebe da zaposli za $$$$$$. 🤣🤣🤣

I bečki konjušari te čekaju. Kažu, jedva čekaju da dođeš da počistiš štale. Neće niko to da radi, ni imigranti iz Afro-Azije. Nude platu, tako se priča, 20.000,00 €
A Beč, kažu najbolji grad za život na svetu. Još kad ti dođeš, da upotpuniš milinu. 🤣🤣🤣

Jedino, ne znam dal' ćeš Ladu uspeti da preregistruješ.

[Ovu poruku je menjao Java Beograd dana 20.11.2022. u 18:46 GMT+1]
[ chris6212 @ 20.11.2022. 17:38 ] @
Koja je beše ono strana firma/fabrika kod nas primoravala radnike da nose pelene za odrasle kako ne bi morali da trčkaju do toaleta više od dva puta dnevno, nego da RINTAJU dok ne crknu, usrani i upišani?

E vidite u fabrikama u Kini je još gore. Tamo jedna fabrika može da ima i po milion radnika, a ljudi rade ceo mesec za 200 dolara od jutra do mraka, pa još i spavaju po hodnicima kako ne bi gubili vreme da idu kući, nego kada se probude, odmah počinju da rade. Mislim da je Fokskon bio u pitanju, a tamo su takve torture da na desetine mladih godišnje izvrši samoubistvo...

Daleko im lepa kuća...

[Ovu poruku je menjao chris6212 dana 20.11.2022. u 18:48 GMT+1]
[ bordzija @ 20.11.2022. 17:47 ] @
Aaaa hepi i rt znači stari radikal onda mu je sve oprošteno jer je blažen 🤣🤣🤣
[ Java Beograd @ 20.11.2022. 17:54 ] @
Citat:
chris6212:Koja je beše ono strana firma/fabrika kod nas primoravala radnike da nose pelene za odrasle kako ne bi morali da trčkaju do toaleta više od dva puta dnevno, nego da RINTAJU dok ne crknu, usrani i upišani?

To je, naravno, izmišljotina, ali pre svega, jasno je da ne postoji državni ukaz da mora da se radi i toj i takvoj fabrici.

Zaobiđi ih, sine, oni zapošljavaju proste i neobrazovane.

Radi na sebi, edukuj se, obrazuj se, nađi, stvori bolji posao za sebe. Potrudi se da od sebe stvoriš NEKOG kojeg će poslodavci tražiti.

[ bordzija @ 20.11.2022. 18:24 ] @
Dada obrazuj se za malinara pa kada ukinu protivradnu službu onda se obrazuješ za programera jel tako java? 🤣🤣🤣
[ chris6212 @ 20.11.2022. 18:52 ] @
Citat:
Java Beograd:

To je, naravno, izmišljotina, ali pre svega, jasno je da ne postoji državni ukaz da mora da se radi i toj i takvoj fabrici.

Zaobiđi ih, sine, oni zapošljavaju proste i neobrazovane.

Radi na sebi, edukuj se, obrazuj se, nađi, stvori bolji posao za sebe. Potrudi se da od sebe stvoriš NEKOG kojeg će poslodavci tražiti.Ovo je od ranije:
https://www.danas.rs/vesti/eko...alet-teraju-ih-da-nose-pelene/

A ovo skoro pa od juče:
https://nova.rs/vesti/biznis/f...padaju-u-nesvest-zbog-vrucine/

Pa u tome i jeste poenta, ne znam samo kako to zamišljaš. Lako je pridikovati, ali nemoguće da se to i ostvari, upravo nekome kome je i to što radi kao prosta fizička radna snaga maksimalan domet koji može da postigne. Da je mogao bolje, sigurno se ne bi jedva provukao i kroz osnovnu školu...

P.S. Zar ti mene nisi ubacio u ignore listu sa "ostalim pacijentima", kako si sam napisao? ;)
[ Java Beograd @ 20.11.2022. 21:14 ] @
Citat:
bordzija:Dada obrazuj se za malinara pa kada ukinu protivradnu službu onda se obrazuješ za programera jel tako java? 🤣🤣🤣

- Obrazuj se uvak, u svako doba, i ne prestaj sa obrazovanjem. Dok si živ.
- Što više znaš, to više vrediš.
- Kad puno znaš, ne zavisiš od poslodavca, pošto lako možeš da nađeš drugi posao.

- Kad si glup i neobrazovan, moliš boga da te bilo ko zaposli. A onaj ko te zaposlio, takvih može da nađe koliko god hoće, pa te tako i tretira. Pa nosiš pelene pošto će da te kara ako odeš u klonju.Nisam siguran da postoji neka posebna škola za malinare.
Ali i među voćarima, siguran sam, ima onih pametnijih koji su tokom godina rada i uzgoja odvojili neki dinar na stranu, uložili u dalji razvoj proizvodnje.


Evo kako gaji maline neko ko je pametan i vredan. Neko ko kapira šta je bitno i neko ko ume sebi da obezbedi budućnost. Napravi protivgradnu mrežu!A kako na to gleda bordžija?
Neko (?) ukine protivgradnu službu, a onda ti, glup i neobrazovan, lenj i nezainteresovan, zavisiš od tog "nekog" pa ti grad uništi letinu.Svako je kovač svoje sreće.Uzgred, nisam "programer". Ja sam dipl.ing.elektrotehnike. Godinu dana, odmah nakon diplomiranja radio u državnoj fabrici, a sve ostalo radio u dobrim, jakim, privatnim firmama.
Gradio inženjersku karijeru, neprekidno učio, iz dobre u bolju firmu prelazio.

Nikad na državu nisam kukao, niti ikog krivo za eventualne probleme. Svoj život u svoje ruke. Uzdaj se u se i u svoje kljuse.

Ovakvi kao ti, koji se večito žale na državu, zapravo ne mogu da prihvate svoje greške i nesposobnost, i zato im je uvek neko drugi kriv za nešto.

A zapravo si toliko slab i nejak, da ni kofere nećeš da spakuješ, da uzmeš svoju sudbinu u svoje ruke.
Samo ćeš po forumu da kukumavčiš da "treba pakovati kofere". I kriviti državu, trenutnu vlast, političare, komšiju, kuma, zeta ...

[Ovu poruku je menjao Java Beograd dana 20.11.2022. u 22:27 GMT+1]
[ Java Beograd @ 20.11.2022. 21:30 ] @
Da ja, kojim slučajem gajim maline, moj bi malinjak ovako izgledao:A garant bi sagradio sebi neku hladnjaču, toliko da ne zavisim od trenutne cene, i da ne dam da me je bu otkupljivači.

Ali, džabe ja to tebi pričam, ti ionako "pakuješ kofere".
[ bordzija @ 21.11.2022. 12:07 ] @
Zvonar bogorodičine crkve iliti čuvar retardirane srbije 🤣

[ bordzija @ 21.11.2022. 12:10 ] @
Kako nema imaš na megatrendu i singidunumu doktor malinarskih nauka 🤣

Posle ako ne plati dovoljan broj doktora stranom osiguranju, zataji protivgradna oprema

Ps. Stručnjaki ta mreža je zaštita od sunca 🤣
[ bordzija @ 21.11.2022. 14:21 ] @
Citat:
Java Beograd
Uzgred, nisam "programer". Ja sam dipl.ing.elektrotehnike.

Ako je ovo istina onda nam nema spasa, zvučiš zastrašujuće 😬
[ Bradzorf012 @ 07.02.2023. 21:52 ] @
Prosti i neobrazovani su takođe ljudi, zaslužuju život dostojan čoveka.

P.S. Razmišljam naglas, grešim li negde?
[ Darko Nedeljković @ 09.02.2023. 06:51 ] @
Citat:
Prosti i neobrazovani su takođe ljudi, zaslužuju život dostojan čoveka.

P.S. Razmišljam naglas, grešim li negde?

Ne gresis. Ovo je vek prostih i neobrazovanih.
Danas svaki priuceni zidar, keramicar, kuvar, autolimar, kamiondzija ima visi standard zivota nego profesor, lekar, sudija... Problem u najavi su penzioneri. Milion ovih nabrojanih sa relativno visokim zivotnim standardom zvanicno zive od minimalca, na koji ce im se obracunavati penzija i to u najboljem slucaju - polovina uopste nije penziono osigurana. Nekima vijuge ne vizualizuju nista dalje od sutra, pa ne vide u tome nikakav problem. Drugi misle da su pametniji od sistema pa ulazu u neretnine, kriptovalute, sitne biznise kojekakve, gde svi ti baloni potraznje pre ili kasnije puknu i ostave ih bez icega. Tako da je pravo pitanje u najavi - kako pomoci sutra siromasnima prostima koji su danas polubogati....
[ Bradzorf012 @ 10.02.2023. 15:18 ] @
To što se u načelu slažem sa onim što si napisao, to ne znači da sam pisao o tome o čemu ti pišeš. Da, to jeste jedan deo problema, ali sam mislio na nešto drugo.

U kapitalizmu se piramida podrazumeva. Stratifikovano društvo i sistem u kojem je sve super i najnaj. Ako si kojim slučajem gladan ili nemaš posao, ako si iz nekog razloga ponižen kao čovek, to onda nije problem poretka kao takvog, već tvoj lični problem. Sistem je odličan, ali se ti nisi dovoljno potrudio, nisi dovoljno radio, nisi se dovoljno potrudio, nisi se dovoljno obrazovao.

Preciznije. Ne znam kako da razrešim tu kontradikciju koju emituju apolegeti kapitalizma na ovom forumu. Sa jedne strane, podrugljivo i cinično nam saopštavaju da dolaze vozači(i drugi radnici) iz Bangladeša da rade u Srbiji, jer zaboga "neće Srblji". Ne mogu ništa drugo da zaključim, nego kako se "Srbljima" indirektno učitava kako su lenji i neradnici. Sad mi pada na pamet, pa to je mantra vrlog nam predsednika, bar neko vreme bila. Sa druge strane nam se sugeriše(nama "Srbljima", neradnicima) kako bi trebalo zaobići poslove koji su slabo plaćeni i obrazovati se, napredovati u struci.

U tom smislu, pitanje da li onaj koji slaže robu u maksiju ili vozi smeće zaslužuje život dostojan čoveka postaje retoričko.

Nadam se da sam sada jasniji.
[ BrutalCoin @ 20.02.2023. 12:25 ] @
Tzv. vlada nastavlja da "pomaže" siromašnima.
Citat:
Vlada Srbije usvojila je odluku o uvođenju prelevmana (uvozne takse) od 15 dinara po litri mleka i za mlečne proizvode od 30 dinara po kilogramu.

Ministarka poljoprivrede, šumarstava i vodoprivrede Jelena Tanasković rekla je da država tom odlukom pokušava da stabilizuje stanje na tržištu.

Šta da stabilizuju?
Tržište mleka je stailizovano uvozom i mleka ima dovoljno i to najraznovrsnija ponuda još od vremena Tita i SFRJ.
Nešto se "uvozi" iz BiH i ostalih BR-SFRJ a nešto iz Poljske.

Povećanje cena uvoznog mleka za više od 10% do 15% treba da obezbedi neradnicima bogate zarade i premije ministrima.

Interesantno je da ostali mlečni proizvodi poskupljuju za manje od 3-5% (oko 3-4 puta manje nego mleko) medju kojima ima "luksuzne" robe. To ne mora toliko da poskupi kao mleko kao osnovna životna namirnica iz prostog razloga jer ministri verovatno žderu kačkavalj.


Eto šta je "democracy & freedom": gradjani biraju "svoje predstavnike" a onda (na tajnim sastancima sa lobističkim lezilebovićima) ti "predstavnici" zabadaju nož u ledja svojim biračima.

Dakle, nema ni tržišta ni demokratije ni prava potrošača. Znači ni zakona. Ali ima bezakonja.

U svem tom nju-sra jedina jutros objavljena vest koja malo popravlja utisak je da su Severno Koreanci (kao odgovor na američke provokacije) ispalili nekoliko balističkih projektila od kojih jedan uz obalu Japana.

[ Darko Nedeljković @ 20.02.2023. 15:24 ] @
Citat:
Bradzorf012:
U tom smislu, pitanje da li onaj koji slaže robu u maksiju ili vozi smeće zaslužuje život dostojan čoveka postaje retoričko.

Ne zasluzuje.

Da bi imao zivot "dostojan coveka" moras da radis nesto sto ljudima treba, a drugi ne umeju, ili nece. Sto ti daje ogroman izbor mogucnosti - ili ces se obrazovati pa postati kardiohirurg (drugi ne umeju) ili ces zaroniti u sahtu punu gomana da otcepis kanalizaciju (drugi nece). U oba slucaja ces inkasirati solidnu sumu novca i imati zivot dostojan coveka. Za pakovanje robe u maksiju i vozenje smeca pretpostavljam da su to primeri posla koji svi umeju i zele da rade, tako da ne, ne mogu svi imati zivot dostojan coveka, to pravo je rezervisano samo za retke pojedince.
[ ademare @ 20.02.2023. 15:59 ] @
Evo i clanak za @ Darka

Drzava od kamiondzija pokusava da naplati porez kao da su Frilenseri


Nesto sto smo bezuspesno pokusavali da objasnimo Javi da od Poreske stigne samo resenje ! Da se plati a da covek ako je u pravu posle se zali itd.

Samo sto to sve kosta !

Ove ljude kostalo 250 Eura da izbegnu placanje od 50.000 din .


https://n1info.rs/biznis/vozac...-a-srbija-im-razrezala-namete/

[ Darko Nedeljković @ 21.02.2023. 06:19 ] @
I medju kamiondzijama se nadje po neki Java koji je "genijalno" smislio da radi i placa porez u inostranstvu, a da mu plata leze na racun u Srbiji i da nece da podnosi nikakve poreske prijave za pare koje mu lezu, u fazonu "to su moje pare, sta drzavu ima da interesuje od koga su legle i za sta". Ali, to je nekako ocekivano - medju kamiondzijama ima odredjeni procenat takvih sirovina za koje je svakom jasno da niti sta znaju o poreskim zakonima epohe u kojoj zive, niti imaju zelju da nauce. Problem je kad naletis na nekog za koga verujes da je obrazovan i sirokouman, a on sa takvim istim stavom! Em se blamiras sto pokusavas da ga naucis, em te on na kraju ispsuje, proglasi glupim, nenormalnim ili sta vec. Ali, dobro - i to je neka lekcija, ubuduce treba biti uzdrzaniji kad neko nesto ne zna. Ne dokazivati mu da bije u pravu nego ga tapsati po ramenu recima "u pravu si".

A sto se tice teme, kamiondzije jesu idealan primer siromasnih u najavi - zaradjuju 1.000-3.000 evra i zivotne navike formiraju na bazi toga, doprinose im uplacuju na 300 evra, penzija ce im biti 150 evra. Naizgled ostale to ne zanima - njima ni iz dzepa ni u dzep? Ali upravo naprotiv - taj penzioner sa 75 godina sta ce drugo nego da ponovo sedne za volan i vozi. Jednog dana dobije mozdani udar, probije zastitnu ogradu, predje preko tvog automobila i ubije ti komplet porodicu. Danas gajimo neodgovornost prema buducnosti, sutra beremo takve plodove, sta se tu moze...
[ Java Beograd @ 21.02.2023. 07:22 ] @
Citat:
Darko Nedeljković:I medju kamiondzijama se nadje po neki Java koji je "genijalno" smislio da radi i placa porez u inostranstvu, a da mu plata leze na racun u Srbiji i da nece da podnosi nikakve poreske prijave za pare koje mu lezu, u fazonu "to su moje pare, sta drzavu ima da interesuje od koga su legle i za sta"...

Ti malo, malo pa uzmeš Javu u usta. Samo napred, prija obojici!

Samo, šteta što ne čitaš moje postove, mogao bi nešto i da naučiš. Nije život samo da se prepustiš čulnim uživanjima i gutanju.


[Ovu poruku je menjao Java Beograd dana 21.02.2023. u 09:00 GMT+1]
[ Darko Nedeljković @ 21.02.2023. 15:23 ] @
neverovatno da ne kapiras, ali da objasnim - totalno je nebitno ime i random pojedinac, kao i da li je taj neko inteligentan ili veoma glup. a sve i da jeste bitno ti ni nemas pravo ime i prezime na forumu, tako da si nebitan na kvadrat. Sve moje kritike se odnose na pojavu da se ljudi skroz neodgovorno odnose prema pravnom sistemu u kom zive, u smislu da uzivaju u sopstvenoj totalnoj neinformisanosti. Ali, jednog dana to stigne na naplatu i onda kukaju na nepravdu i glume francuske sobarice. Moj stav je jasan - zakoni mogu da budu dobri ili losi, ali pojedinac treba da ih postuje ili ako nece onda da pazi da ne bude uhvacen. Ako niti postuje niti pazi onda je glup. Totalno mi je nepojmljiva treca opcija - gurni glavu u pesak i nemoj uopste da imas pojma o svojim pravima i obavezama. Ne ti kao random anonimus, nego bilo koji onaj ko to praktikuje.
[ BrutalCoin @ 25.02.2023. 16:05 ] @
Da se vratimo na pitanje teme.

Evo šta Vučić kaže o uvodjenju taksi na mleko i mlečne proizvode:
Citat:
"situacija da mi moramo da branimo svoje tržište koje je poremećeno", istakla je Tanaskovićeva.

Imate proizvođača koji imaju mleko, a nemaju kome da ga daju u otkup jer su mlekare pune zaliha i to mora da se reši, dodaje ministarka poljoprivrede.

Dakle oni brane "svoje tržište". Ne brane tržište Srbije nego "svoje tržište". Pogotovo ne brane potrošaća koji je svetinja u tržišnoj ekonomiji.


A o čemu se radi?
Citat:
mlekare imaju zalihe, naši proizvođači imaju mleko

Opa, njihovi proizvodjači imaju mleka ali ga skrivaju da bi održali visoku cenu na tržištu.

Kako se to naziva? Monopol?

Samo da se podsetimo da je u vreme "zlog" socijalizma država intervenisala iz robrih rezervi i razbijala monopole.

Ali taj socijalizam je "zlo", zar ne?

Ispada da je u socijalizmu potrošač bio bolje zaštićen nego u tržišnoj ekonomiji.
Ma nije moguće.

Nemate vi pojma kako je dobro da se neki bogate stvaranjem veštačkih nestašica.


[ ademare @ 25.02.2023. 18:34 ] @
To je isto kao sto je sa ljudima koji se greju preko Toplana !!

Cim se AV-u Navrne , iskljuci se Grejanje !!

Kaze toplo je, idu ljudi u gacama itd . ??


Posle svakog iskljucenja se Hvali , kaze ustedeli smo dosta para za Gas ??

Ko je ustedeo ?

Gradjani su platili punu cenu kao da imaju ceo dan grejanje !

Sibicar je naredio da grejanje pocinje sat kasnije , i da se sat ranije gasi ! Plus pocela je "sezona " 15 dana kasnije !

Znaci mi smo platili iskesirali , sav visak NASEG novca koji nije potrosen za Gas jer nije bilo grejanja je On ustedeo !?


Gde je taj novac ?
[ Bradzorf012 @ 18.03.2023. 16:50 ] @
I šta sad? Kako pomoći siromašnima?

Kako je uopšte moguće da u najboljem mogućem sistemu ima siromaštva?

Nešto nije u redu sa njima, lenji su i neobrazovani, ne zaslužuju ni siromaštvo.
[ Darko Nedeljković @ 18.03.2023. 20:28 ] @
Pre bilo kakvog razgovora trebalo je definisati sta znaci biti siromasan. Prakticno svaki covek na svetu smatra da je siromasan, izuzimajuci mozda neke monahe, koji za sebe ne smatraju da su materijalno vec duhovno siromasni. Kad imas milijarde, onda panicno trazis nacina da ih investiras, da ti donesu jos milijardi, koje ti trebaju, jer ako ne pristzu eto osecaja da si siromasan.

Do pre par godina postojala je jedna jednostavna web aplikaija, zvala se valjda GlobalRichList, gde ukucas mesecnu platu, tipa 500 evra i izbaci ti rezultat da spadas u 80% najbogatijih ljudi na planeti. Ali, korisnici su se pobunili, u fazou "hej, ne inteesuju mene kojekakvi arapi, crnci i kinezi, ja sa 500 evra ne spadam u 80% najbogatijih ljudi u svojoj opstini, a to je jedino bitno". Tako, na primer ako zivis u Njujorku a nisi milioner, automatski si siromasan. A ako zivis u etiopiji i jedes dva obroka dnevno automatski si bogat.

Pokretac teme smatra sebe siromasnim? Moje pitanje za njega glasi - druze, imas li ti kupatilo? Citam da 60% ljudi na planeti nema isto! Eto, to bi mogla da bude polazna osnova za diskusiju - kako pomoci ljudima da imaju kupatilo u kuci... Kako da imaju pristup vodovodu, da uvedu vodu u kucu, nabave i instaliraju wc solju i kadu ili tus kabinu. Ne mora ves masina, ipak je to cudo tehnike dostupno samo manjem procentu najbogatijih ljudi na zemlji.

Ko je kriv za siromastvo - kriv je progres, razvoj konkretno novac. U prvobitnoj ljudskoj zajednici nije bilo bogatih i siromasnih. Ulovis zivotinju, ne mozes je sam pojesti, moras je podeliti sa drugima, inace ce meso da se usmrdi pa ces baciti. A onda ce sutra neko da nadje 100kg banana, pa nece da podeli sa tobom, nego ce pojesti 10kg a ostale ce da mu istrule. Ljudi u prvobitnoj zajednici su imali jasnu svest da ako zele da imaju moraju poklanjati. Pojavom novca svet je krenuo sa stranputici jer zasto da poklanjas kad mozes da prodajes pa da novcem punis cup ili slamaricu.

I tako, resenje nam je pred ocima - da bismo eliminisali siromastvo potrebno je da unistimo okove napretka, treba nam nekakav reset, nuklearni ili drugi armagedon koji bi omogucio da krenemo od pocetka. Dok opet ne uprskamo stvar... ko zna da li nam je i ovo prvi put.
[ Bradzorf012 @ 10.04.2023. 16:49 ] @
Imao bih mnogo toga da napišem, ali mi se nešto ne da. Nije ni bitno. Međutoa, očigledno je da ne pratim pažljivo na času, pa bih da pitam.

Citat:
Java Beograd:
Imaš (bar) dve vrste siromašnih

1. Siromašni "po opredeljenju": dakle lenji, neodgovorni, neradnici, nezainteresovani da promene svoj status, i slično.
Njma ponuduti neki javni ili sezonski posao.


Zašto bi osobama koje se mogu opisati rečima "lenji, neodgovorni, neradnici, nezainteresovani da promene svoj status" bilo ko ponudio posao? Da li biste vi u sopstvenoj firmi zaposlili nekoga ko je lenj i neodgovoran? Zašto su "javni" poslovi manje bitni ili važni, pa da se pomeutim osobama ponudi takav posao? Nije mi jasno, priznajem.

Citat:
Java Beograd:
2. Siromašni "po muci". Nesrećnici koje je život surovo kaznio. Vredni i odgvorni pojedinci i porodice kojima se sudbina grubo poigrala.
Njima pomoći finansijski, pre svega. A posao će već sami naći.


Sudbina! Ne ne, čekaj malo, ništa mi nije jasno. Sudbina? Šta je to sudbina? Zašto se ona poigrava nekim ljudima, a nekima ne? Ako se poigrava sa svima, zašto se sa nekima poigrava ovako, a sa nekima onako?

Posao će naći sami? Čekaj, ako neko ima posao, zašto mu pomagati? Ne razumem.

Kako razlikovati lenje i neodgovorne od vrednih i odgovornih kojima se sudbina poigrala?

Sloboda medija je osnovno ljudsko pravo.