[ pedjolino1976 @ 07.07.2023. 19:12 ] @
Imam vikendicu kojoj je zadnja strana ukopana u zemlju zbog takvog terena placa,otprilike oko 1,5m.E sad godinama nije bilo nikakvih problema,al kao sto znate u zadnje vreme ove kise su bile jako obilne.Pa mi se u jednoj sobi u cosku pojavila vlaga.E sad posto je to gradjeno pre vise od 20 tak godina,ja ne znam sta je i kako radjeno.Ali koliko vidim sa spoljne strane zida prema zemlji ima postavljen kondor.To mislim da ima samo on da je ono grejan i zalepljen za zid.Na slikama se vidi kakva je trenutna konfiguracija terena.Moj plan je da sa zadnje strane celom duzinom do tog drveta uradim beton ili behaton i da se spusta pored prozora i sve do dole da bude u behatonu ,verovatno.Sa tim bi dobio da vodu odvedem dalje od kuce i kanalicama je sprovedem do ispod kuce na ravniji teren.E moje pitanje da li bi trebalo da uradim i drenazu oko tog dela kuce,posto sa druge strane kuce imam garazu ,kod koje je celom spoljnom duzinom uradjen behaton i kanalice,tako da tu nemam nikakvih prolema.Ako bi trebalo da radim drenazu ,da li ze drenazne cevi postavljaju uz zid kuce,i na kojoj dubini.Ili one cevi mogu da se postane ne znam na metar od kuce .Ako s epostavljaju uz zid kuce da li ja smem da kopam ,tj da otkopam do temelja da ne narusim neku statiku kuce ili sta vec ako me razumete.U principu drenazne cevi shvatam kako da postavim samo ne znam da li moraju uz zid kuce ili kako ako se neko malo vise razume u ovu temu.
https://imgur.com/a/dwN7zCN
[ Predrag Supurovic @ 08.07.2023. 00:15 ] @
Imao sam sličan problem sa drvenom brvnarom.

Postavljena je na blago ukopanoj površni tako da su površinske vode ulazile u brvnaru. Rešio sam to kopanjem drenašnog kanala sa gornje strane brvnare. Dubina je bila oko metar čini mi se, i sve je urađeno kako se i inače to radi građevinski, stavljeno je prvo krupno kamenje u kanal pa onda rizla pa drenažne cevi pa opet rizla, pa kamenje i na kraju betonski trotoar, koji ima coklu do zida brvnare i nagib od zida tako da i voda koja se skuplja na trotoru bude dobijena i odvedena sa strane.

Drenažne cevi su produžene sa obe strane brvnare sa blagim padom tako da ovdvode vodu dalje. Teren ima blagi pad pa nije bio problem odvesti vodu.

Ako nemaš uzemljenje na vikendiciiskoristi priliku da u drenažni kanal položiš i traku za uzemljavanje.

Što se statike tiče tu ti ne mogu pomoći. Ja taj problem nisam imao jer je brvanara mala i lagana a i stoji na zemlji tako da joj kanal nije smetao. Preporučujem da za svaki slučaj vidiš sa nekim arhitektom ili građevinskim tehničarem za savet oko toga.