[ atikus @ 17.07.2023. 17:49 ] @
Imam deo dvorišme ograde koji je ujedno i potporni zid koji drži deo kaskade na kome je dvorište prema delu van ograde.

U pitanju je mala cokla ukupne dužine 20 metara, širine 20 cm, koja je prema spoljašnjem delu van ograde praktično zidić visine oko 40 cm. Dvorište je dakle, na platou 40 cm iznad dela koji je van dvorišta.


Duž te cokle je postavljena pletena žičana ograda sa metalnim stubovima na svaka 2,5 metra. Ideja je da se na istom zidiću ta ograda zameni za kombinaciju ograde zidanih stubova od betonskih blokova i aluminijumskih polja između. Postojeći metalni stubovi su čvrsti i betonski zid je kvalitetan ali bih ipak želeo da ništa ne prepustim slučaju i da ga dodatno učvrstim od izvrtanja spolja kada bude opterećen a i znatno više nego sad, odnosno osiguram sa spoljašnje strane a to mogu jer je ograda povučena nekih 30 cm unutar mog poseda tako da je taj deo ispred ograde moj.

Treba mi mišljenje s obzirom da ne bih nepotrebno da ulažem, kako to da uradim najelegantnije. Vidim da se uglavnom ovakvi potporni zidovi ojačavaju novim trakastim temeljem paralelno ispred postojećeg a ja sam pre za pravljenje malih kosih vertikalnih betonskih podupirača - kontrafora sa stopama, na svakih 2,5 metara, odnosno na sredini svakog polja buduće ograde.

Ima li neka druga ideja ili je ova ok?

[ bakara @ 17.07.2023. 22:20 ] @
Takvi temelji za ograde se uglavnom protiv izvrtanja pravljenjem stopa u obliku obrnutog slova T
tako da bih ja to uradio na nekoliko mesta duz tog potpornog zida, nema potrebe da pravis celom duzinom, narocito ako nece celom duzinom biti zid i velika tezina na tom temelju.

Kosi betonski podupiraci mi ne izgledaju dovoljno cvrsto.
[ Java Beograd @ 18.07.2023. 07:54 ] @
Daj neke slike. Tvoj imanja, pa oda i neke slike sa neta - predlog projekta.
[ atikus @ 18.07.2023. 17:50 ] @
Hvala obojici na odgovorima.

Slike su tu, samo kao gruba orijentacija.

Iskreno, ne bih ovde ništa posebno rasturao niti radio iznova. Mislim da je dosta stabilno ali eto, da me ne grize savest i u nameri da me građevina nadživi, da možda zakopam betonsku stopu i od svake stope jedan sličan podupirač.

Moguće je i da je ovaj zidić rađen kao obrnuto T, mada bih to verovatno video tek kada bih krenuo da kopam. Ovo pitam za slučaj da nije.


https://ibb.co/R2mh4Gq

https://ibb.co/YyKMN7H[ bakara @ 18.07.2023. 21:50 ] @
Ovaj beton dosta solidno deluje i ako je radjen pre verovatno bar 30 godina i tada su majstori morali voditi racuna da im se ovaj zid ne izvrne zbog ovog zemljista na njemu.
Tako da su ga morali obezbediti na neki nacin posto se ocigledno nigde nije pomerio.

Ove tvoje podupirace, ne znam kako bi tehnicki izveo, ne mozes ih samo nasloniti jer onda nemaju nikakvu funkciju a betonom ih ne mozes vezati za stari beton.
[ atikus @ 19.07.2023. 07:40 ] @
Tako je.

Zid je star između 30 i 40 godina i rekao bih da je još uvek stabilan.

Jedini način da proverim da li je zaista zidan adekvatno je da kopam a možda i okrenem prethodnog vlasnika ako se seća šta je radio.

Ideja za podupirače je bila da se na sredini svakog polja ograde duboko ukopa vertikalna stopa barem 80cm i ispuni ili gotovim betonskim šipom ili armira i zapuni betonom a na njegovoj stopi ošaluje trouglasti podupirač takođe uzdužno armiran a armatura bi bila vezana za zid, u koji bi se ubušila pa bi se tako dobila celina.

Mada to je sada sve malo upitno, jer bi se bušenjem možda narušio integritet zida.

Hvala, Bakara. Realno, trebalo mi je mišljenje nekog iskusnog da ne bih nepotrebno trošio pare i izvodio dodatne radove.
[ Java Beograd @ 19.07.2023. 07:53 ] @
Prvo pravilo za Sam Svoj Majstore: ne popravljaj šta nije pokvareno!

Šalu na stranu, ovaj tvoj zidić, koliko se vidi na slici je potpuno vertikalan! Nigde se nije niti malo iskrivio, ukosio ... a kamoli da 'oće da padne.
Mogu se zaključiti dve stvari: zid je dobro urađen i / ili zemlja koju drži je potpuno stabilna, bez tendencije da klizi i ruši zid.
Da sam na tvom mestu, ništa ja tu ne bih dirao.

Ako ti je baš želja, kad prođu ove vrućine, možeš na jednom mestu da iskopaš do temelja, neznamnija, širine jedne lopate, ako te baš zanima kako je urađeno.
Možda zidić i nije ništa posebno dobar, ali je zemlja sasvim stabilna.
[ Java Beograd @ 19.07.2023. 10:20 ] @
I ono drvo je tu stabilizirajući faktor: drži zemlju i sprečava horizontalno pomeranje (ako uopšte i ima tendencije)

Mogao bi da posadiš još neke sadnice drveća okolo, što će da drži zemlju, možda i bolje od zida, tek da te ne grize savest i da budeš siguran da će da te nadživi.
[ test1234 @ 19.07.2023. 10:33 ] @
Na slici se ne vidi najbolje ali izgleda da zidić ide u potkovicu što ga, ako je tako, dodatno učvršćuje.
[ atikus @ 19.07.2023. 11:24 ] @
Slažem se da ne treba dirati ništa što nije pokvareno i sve što ste naveli je tačno.

Sa obe strane zida je veliko drveće, stare lipe, javor i brest i to verujem da znači.

Problem je više ako bih zidao tu novu ogradu na ovaj zid, svaki stub bi bio oko 1,90 m visok i pojedinačno težak oko 250kg a bilo bi ih skoro 10 ak na ovu dužinu, plus tezina aluminijuma između pa fenomen "jedra" kada duvaju vetrovi koji su dosta jaki, mislio sam da je moguće da to krene da se izvrće napolje. Možda ste u pravu da preterujem.

Hvala puno svima na odgovorima, uštedeli ste mi pare. :)