[ celOPile @ 01.08.2023. 21:38 ] @
Pozdrav svima.

Sredjujem podrum tj. hoću da ubacim malo alata i da napravim hobi radionicu.

Podrum je 4-5 kvadrata i to je zapravo prostorija u stambenoj zgradi odvojena od ostalih podrumskih prostorija običnim letvicama (kao 5-6 zatvorskih ćelija gde su izmedju "zidovi" od letvica).

Kada se udje u tu podrumsku zajedničku veliku prostoriju oseti se "podrumski smrad", nije to baš vlaga (nema vlage po zidovima ni u jednom podrumu) ali valjda je smrad od toga što je zgrada stara, podrum je, gomila starih stvari, kažu da ima i pacova, a nikada se ne luftira.
Prozori postoje u "ćelijama" tj. u zasebnim podrumima ali se ne koriste ili su zakucani zbog lopova.


Promenio sam prozor (60x60 cm), izvukao košuljicu 5 cm, sproveo struju iz stana i sada dolazim do problema tj. pitanja kako najbolje rešiti zidove.

Podrum je pravougaone osnove, bliža kraća strana su vrata od letvica sa katancem (zazidaću i staviti prava vrata), druga kraća strana je zid od zgrade sa prozorom.
Duže stranice su letvice prema komšijskim ćelijama levo i desno.Prostor je uzan, 130 cm, cilj mi je prvenstveno da neutrališem podrumski smrad i da bude zdravo za provodjenje nekoliko sati dnevno, s vremena na vreme.
Sekundarni cilj mi je termo i zvučna izolacija.Cigla na duže strane prema komšijskim podrumima bi mi oduzela mnogo prostora tj. dodatno bi značajno suzila prostoriju, razmišljao sam o ytong bloku 5 ili 7.5 cm tu gde su letvice ali ne znam da li bi on eleminisao smrad, nemam iskustva (amater sam).

Da li bi vredelo ići sa gips pločama direktno na letvice ili mozda dodati OSB 1 cm ispod gipsanih ploča zbog nosivosti jer nameravam da iskoristim zidove i kačim što-šta od alata (ništa teško, možda poneku manju policu).
Sve bih precizno ukrojio, pur pena po ivicama da nigde nema protoka vazduha sa ostalim podrumima.
Ponavljam da mi je cilj da izolujem prostoriju ne bi li što više eleminisao tj. uklonio smrad.Mali Perica je zamislio da napravi jednu totalno izolovanu, hermetički zatvorenu, mirišljavu sobu ali kako radovi napreduju sve više neiskustvo uzima danak pa se raspitujem. :)Hvala na savetima!