[ akitanovic @ 17.09.2023. 21:59 ] @
Pozdrav drugari, ide polako hladnije vreme pa se treba i valja pripremati za zimu... Potreban mi je savet u vezi kotla, ja cu ukratko pokusati da vam opisem problematiku pa ako neko ima iskustva mozda moze i da pomogne... Kuca je u pitanju, na sprat nova gradnja. Zidana je klima blokom 20, spolja je izolacija 10 cm stiropora Na podu je 10 cm stirodura u prizemlju i 2 cm stirodura na spratu. Stolarija je nova pvc sestokomorna sa dvoslojnim staklom. Na ploci je mineralna vuna debljine 10 podascana, preko krov isto podascan... U celoj kuci smo razveli podno grejanje, znaci u svim prostorijama. Obzirom da sam nekad razmisljao o grejanju na cvrsto gorivo ozidan je i odzak schiedel fi120 ako se ne varam. Sto se tice zapremine za grejanje to je negde oko 335m³. Sta je po vama najpametnije uraditi po pitenju kotla... Namerno sam stavio naslov teme grejanje na struju, jer sam i sam poceo da razmisljam o istom... Prvobitno je bilo zamisljeno kao grejanje na kotao za drva, pa da se kasnije doda dozer za pelet i onda da se kombinuje... Medjutim svi mi preporuciju kombinovane kotlove koji su 300+ hiljada dinara sto mi je iskreno mnogo. Elem za podno grejanje je potrebno do 35° u vodovima tako se i tu potencijalo javlja problem regulacije temperature kad se greje na ogrevno drvo. Posle sam krenuo da razmisljam o kotlu samo na pelet medjutim kako ga je prosle godine bilo jako tesko naci po normalnoj ceni ili ga uopste naci na stovaristu postao sam svestan cinjenice da nije pametno grejati se samo na jedan nacin. I tako dodjosmo do grejanja na struju... Koja ce da poskupi... Sta predlazete... Za toplotnu pumpu nemam novca, vidim da je to investicija 10+ hiljada evra ako se radi sa solarnim panelima baferom i fenkojlerima... Pomagajte 🙄 |