|
[ sinissa @ 18.03.2024. 13:02 ] @
| Pozdrav, imam jedan problem za koji mi trebe mala pomoc. Prvo da se ogradim da sam ja medicinski tehnicar, a ne elektricar. Nesto malo znam, ali ne previse. Evo ovako. Vec neko vreme rerna slabije pece. Danas sam otvorio zadnji panel i resio da proverim grejace. U pitanje je Končar šporet SE 5622 PTK3, grejaci su snage 1Kw (oba po 1 kW).
Gornji grejac: Amper kljestima izmereno 3.7A dok grejac radi. Otpor 56 oma.
Donji grejac : 3.7A, 57 oma. Sporet priljucen na trofazni prikljucak.
Kada koristim kalkulator za snagu uz pomoc Snage i otpora dobijam 780w.
E sada, moje pitanje, posto prijatelj elektricar kaze da grejac ili radi ili ne radi. Onda, zato je snaga za 22% niza od deklarisane ? Inace, provereno i seljackom metodom " rukom " i donji i gornji grejac zaista greju. Sta moze da bude problem?
|
[ Java Beograd @ 18.03.2024. 14:00 ] @
Ništa nije problem, tj. nema problema! To je tako.
Objašnjenje:
Grejač se pravi tako što se otporna žica (jedan od trgovačkih i majstorskih naziva je: cekas žica) iseče na odgovarajuću meru, smesti u keramički bužir, pa u cev (cevčicu)
Otporna žica vremenom stari, isparava (sublimiše), biva tanja, pa otpor raste, a oslobođena snaga se umanjuje. (Na kraju, tako i "crkne", što se previše istanji)
Takođe, upitna je snaga grejača i kad je nov. Jer cekas žica ima svoju deklarisanu otpornost po dužnom metru. I onda ide projektantski proračun potrebne dužine za željenu snagu.
Ali, u proizvodnji ništa nije kao na papiru. Bude cekas žica u grejaču koji cm duža ili kraća.
Ili se promeni dobavljač za cekas žicu, pa nije baš toliko i toliko oma po metru, nego nešto slično. Dal' je kineska ili nemačka žica ...
Ili nije originalni grejač, nego "mala privreda" pa bude tolerancija još veća.
Sve u svemu - rerna radi!
A to je najbitnije, jer, rerna ima termostat, pa sad dal' je grejač malo jači ili slabiji nije ni bitno, biće pod naponom dok se ne dostigne željena temperatura!
Grejači su inače, često malkice predimenzionirani, da bi se što pre dostgla zadata temperatura.
Naravno, uvek imaš opciju da kupiš nove grejače, koji bi naravno, trebalo da budu u nekim zadatim granicama tolerancije, tj. jači od tih 780W.
Ali, wtf, kad odeš u radnju, 99% je pitanje "da li grejač fizički, po dimenzijama odgovara". "Jel' imaš za Gorenje šporet, za rernu, donji ..."
Vole žene, domaćice, da kažu "slaba je struja", "rerna mi slabo greje" ali ne treba se mnogo uzdati u žensko poimanje tehnike.
[ Java Beograd @ 18.03.2024. 14:16 ] @
Ali, ček' malo:
Za 56 oma računica je: 230 * 230 / 56 = 944W
Za onih 57 oma snaga izađe 928W
Što znači da je snaga unutar nekih 10% tolerancije, za oba grejača.
Dakle, zamisli samo: 1.850W skoncentrisano na onaj mali volumen rerne! Greje pa razvaljuje!
Naravno, moguće je i da je termostat netačan, da je izgubio preciznost.
Za takav slučaj, ja lično, nisam čuo, ali sigurno postoji kao opcija.
Da li imaš način da izmeriš temperaturu u rerni? Ima na Aliju nekih termometara za tu namenu (za američke ćurke)
[ sinissa @ 18.03.2024. 15:20 ] @
Sto se snage tice koristio sam neki kalkulator na internetu, gde sam uneo snagu i otpor i on mi izracuna. Ima jos neka formula gde se racuna napon i snaga dobio sam manje vise isto.
U svakom slucaju u pitanju je sporet star 20 godina, koji se nikada nije pokvario pa ima pravo i da nesto ne radi bas najbolje. :)
Hvala svima na odgovorima.
[ dusanboss @ 18.03.2024. 16:16 ] @
Što kaže Java kod tebe jedino termostat može da pravi problem. Ovo kako si napisao je sve OK.
[ test1234 @ 19.03.2024. 07:10 ] @
Iskrivio se gejač i udaljio se od lima i dobio si "vazdušni izolator" izmedju lima i grejača.
Ovo važi za donji koji je ispod lima. Gornji je obično iznad i "infra" je.
Kod tih starijih šporeta izolacija u samim grejačima se "istanji" pa na pojedinim delovima više greje tako da u toku pečenja iskusne domaćice okreću tepsiju.
[ Java Beograd @ 19.03.2024. 08:35 ] @
Citat: sinissa:Sto se snage tice koristio sam neki kalkulator na internetu, gde sam uneo snagu i otpor i on mi izracuna. Ima jos neka formula gde se racuna napon i snaga dobio sam manje vise isto.
Ih, kalkulator na internetu? WTF, pored nas ovde?
Neverovantno je prosto, imaš samo dve jednačine za sve ovakve računice:
snaga (W) = struja (A) x napon(V)
struja = napon / otpor (Omov zakon)
U računici uzimaš da je napon 230V
(Sve je ovo mnooogo komplikovanije kad nisu grejači u pitanju, nego kondenzatori i transformatori, ali za tebe je ovo sasvim dovoljno)
[ dusanboss @ 19.03.2024. 12:54 ] @
Kod mene napon piči oko 245V
[ sinissa @ 21.03.2024. 13:12 ] @
Ok, nisam vadio donji grejac, gornji stoji OK. Da, cini se da odozdo pece nesto slabije, sto ranije nije bio slucaj. Znaci ipak da zamenim taj grejac? Realno ne kosta mnogo nekih 800 din.
[ Java Beograd @ 21.03.2024. 13:39 ] @
Vidim ja da ti očekuješ ohrabrenje, zato: MENJAJ!
Ali time kršiš Prvi Zakon SamSvojMajstora: ne popravljaj šta nije pokvareno!
[ baresi @ 21.03.2024. 15:52 ] @
Ne znam kako je montiran taj donji grijač kod tog Končara, ali znam da su neki bili zakačeni za dno rernne i žicom, koja se vremenom pokida i grijač se obesi, rezultat toga je lošije grijanje od ispod. Ja imam Gorenje koji je dodobra punoletan i ima grijače 1200 W gore i 800 donji. Mislim da novim grijačima nećeš poboljšat skoro ništa. Skini donji grijač i pogledaj situaciju prije kupovine novog, pogledaj u kakvom je stanju izolacija ispod, da li se previše grije pretinac ispod rerne. Tako bi ja uradio.
[ sinissa @ 22.03.2024. 10:25 ] @
Citat: Java Beograd:
Vidim ja da ti očekuješ ohrabrenje, zato: MENJAJ!
Ali time kršiš Prvi Zakon SamSvojMajstora: ne popravljaj šta nije pokvareno!
Nije ohrabrenje , nego resenje :D
A u ovo drugo sam se sam uverio, pogotovu nedavno kada sam resio da "upgrejdujem" lap top star 11 godina...ali to za neku drugu temu.
Onako odokativno, koliko je potrebno vremena da bi se rerna zagrejala npr na 220c? Mozda po tome mogu da ocenim. Kod mene to traje jako dugo, ali napravicu test pa javljam.
[ sinissa @ 22.03.2024. 10:41 ] @
Evo 10 min i 30 sec i termostat je ugasio grejace. Opusteno mogu da gurnem ruku unutra i vruce je ali ne i vrelo. Cak mogu da pipnem onako na kratko donju plocu rerne. Videcu da nabavim neki termometar da proverim tako.
[ dusanboss @ 22.03.2024. 12:12 ] @
To je dobro. I kod mene treba toliko odprilike. Jedino da ti se što kažu donji grejač odvojio od lima. Ako jeste imaćeš malo cimanja da ga prikačiš ponovo (ukoliko se grejač vadi "čupanjem od iza"). Prilaz nije dobar ne znam da li ćeš morati još nešto da skineš da bi ga ponovo zakačio. Mada ne bi trebalo čak i da pukne žica drži njega šraf i izolacija dovoljno blizu lima.
Šta još može biti jeste da taj donji grejač gubi kontakt pa čas radi , čas ne radi. tako da bi i to trebao da ispitaš . Možda da prikačiš unimer i gledaš da li će tokom celog ciklusa imati napon.
Ne znam da li bi trebalo da možeš ruku da staviš na lim nakon prvog gašenja grejač. mažda, ali baš baš kratko. I trebalo bi da ostiš da je poprilično vreo
[ baresi @ 22.03.2024. 12:39 ] @
Ma tu je sve ok. Možda su problem internet recepti u stilu 15 minuta na 220 st. Niko od autora recepta ne piše da li sa startom hladne rerne ili kad je zagrijana na 220. niti nisam naišao na neki recept koji kaže na kojoj visini u rerni bez ventilatora, treba peći. Temperatura u rerni nije ista na svakoj visini, zato su napravili one rešetke za promenu visine pećenja. Sa rernom je sve ok i ne diraj lava dok spava.
[ Living Light @ 25.03.2024. 02:21 ] @
Citat: baresi:Niko od autora recepta ne piše da li sa startom hladne rerne ili kad je zagrijana...
niti nisam naišao na neki recept koji kaže na kojoj visini u rerni bez ventilatora
Ubacivane "tog nečega" u hladnu rernu - pa tek onda uključivanje grejača - Toga NE bi trebalo da bude.
Nisam primecivao,
- da Prababa Nešto ubaci u Furunu pa tek posle pali Tuluzinu i Šapurinu :)
( Eee, da ga J.B., pa kad ce rucak ? Preksutra? )
----------------------
Pošto koristim stari el. šporet+plin, babino godište,
(jer Bordzija kaže:
da su ovi novi dig. EU-šporeti koji Ne rade na šapurinu, bagrem i bukvu, - sve Šhhiiit :) ),
razmišljao sam da mu probušim stranicu rerne,
i provučem osovinu od ventilatora,
čisto da malo promulja i ujednači temperaturu vazduha.
ali,
Ako bez ventilatora "pametna žena" ne ume da obari, skuva i zapeče sarmu, podvarak i kolenicu
- onda se menja žena! ... ako nije kasno? :)
Ipak važi:
Gledaj majku - Biraj čerku! (bez viklera, bez haube za kosu, bez YT-a, bez FB i Instagrama)
... gde ima to? :)
[ sinissa @ 01.04.2024. 19:40 ] @
https://ibb.co/rFrf1RK
https://ibb.co/594zRXW
https://ibb.co/mJ96DSC
Ne znam da li sam dobro ubacio slike ali evo najzad sam izveo test. Skinuo sam termometar sa rostilja i ubacio u rernu. Za nekih 10-ak minuta je ugasio grejace, pustio sam 10 minuta duze. Rerna je podesena na 250 c. Na termometru pokazuje temperaturu od oko 100c. Sada postoji dokaz i pored "slabo pece" dijagnostike.
Sta dalje da radim, da menjam termostat? Jel moze da se nekako priljuci direktno (bez termostata) cisto radi testa?
Edit: sredio sam linkove
[Ovu poruku je menjao Java Beograd dana 02.04.2024. u 08:33 GMT+1]
[ test1234 @ 01.04.2024. 21:07 ] @
Ima neko nepisano pravilo da se kod rerne menjaju donji grejač i termostat u paketu.
[ Java Beograd @ 02.04.2024. 07:41 ] @
Citat: sinissa:Sta dalje da radim, da menjam termostat? Jel moze da se nekako priljuci direktno (bez termostata) cisto radi testa?
Može, naravno, ali morao bi tačno da znaš šta radiš.
Ali, čemu to? Da li sumnjaš da dva grejača ukupne snage 1.800 W ne mogu da zagreju rernu na 200 o C? Nemoj da sumnjaš, jer, mogu, garant!
Idemo redom: merenjem struje utvrdio si da grejači nisu pregoreli i da oslobađaju deklarisanu snagu (u nekim granicama tolerancije)
Merenjem temperature utvrdio si da je termostat isključio grejače dok još uvek nije bila dostignuta naznačena temperatura.
Sledi retoričko pitanje: "Šta treba zameniti? "
Naš kolega, forumaš @test1234 je iskusan električar, serviser i on je, naravno, u pravu. Hiljadu puta hvala za nesebično deljenje pravih saveta, ne samo na ovoj temi, nego i inače.
Ali, on stvari posmatra iz svog, majstorskog ugla gledanja. A mi smo samsvojmajstori
Kad @test1234 dođe na poziv mušterije, u kuću, on ne želi da ode, a da stranka ostane sa polovično ispravnom rernom.
Cena njegovog dolaska, organizacija domaćina da se bude u kući "kad se majstor najavio", izvlaćenje i otvaranja šporeta / rerne ... sve je to previše komplikovano.
Ne zameniti jedan deo, koji košta 5€ - 10€ i ostaviti poluispravnu rernu, ostaviti lošu reputaciju " nije on neki dobar majstor, morala sam ponovo da zovem drugog", ili ponovo dolaziti ... nema smisla.
Zato, majstor lepo kaže domaćinu "najbolje je da zamenimo i grejač i termostat pa da budemo sigurni", a domaćin kaže "menjaj majstore sve šta treba!"
I tako, @test1234 zameni SVE šta treba, sredi i neke buksne koje su nagorele zbog lošeg kontakta, zameni parče neke loše žice, malo kontakt sprej ovde i onde, i kad domaćica sutra ubaci pogaču - nema da omane!
[Ovu poruku je menjao Java Beograd dana 02.04.2024. u 08:58 GMT+1]
[ baresi @ 02.04.2024. 11:08 ] @
Za sitne pare u odnosu na cenu novih štednjaka, može se napraviti remont, ali to mora uraditi stručnjak a ne .....
Prespajanje termostata i čekanje da termometar za roštilj dostigne temperaturu od 250 st. može puno koštati. Budući da termostat isključi tek posle 10 i kusur minuta, mislim da je dobar jer je to otprilike vreme potrebno za temperaturu oko 200 i kusur st.
Još uvek mislim da donji grijač grije sam sebe a ne donju ploču rerne. Uzmi neki IR termometar pa proveri temperaturu na više mjesta, pa ćeš možda doći do nekh zaključaka, kako radi rerna bez ventilatora.
[ dusanboss @ 02.04.2024. 14:39 ] @
Citat: sinissa:
dijagnostike.
Sta dalje da radim, da menjam termostat? Jel moze da se nekako priljuci direktno (bez termostata) cisto radi testa?
Menjaj termostat. Grejači su ispravni. Evo sad sam baš testirao rernu (i ispeko riblje štapiće da arčim stuju :)).
Malo sam se zaznuo kada sam ti napisao da je oko 10 min normalno vreme da ugreje na 200 C°. Do sto je ovoj mojoj trebalo nekih 8-9 min, a posle do 200 ukupno 25 min! Do maksimuma bi bilo sigurno preko pola h. Tako da ti grejači rade OK
[ sinissa @ 08.04.2024. 17:20 ] @
Ok, imao sam neke kucne radove, pa nisam stigao da se posvetim sporetu do danas, nisam popravio ali mislim da sam locirao kvar. Pokusao sam da zamenim thermostat jer za 500 din nisam imao sta da izgubim. Posle mnogo muke jer nisam mogao da skinem gornju plocu i gomilu sitnih problema koji idu uz celu operaciju (sonda za merenje je bila deblja i kraca, pa sam morao da razbusujem rupu ,izvucem sondu skroz do nosaca, a rupi zapusio kuglicom alu folije) ukljucim rernu, krene isto kao prosli put, stavim na 250, on zagreje do 100 i iskljuci. Moja frustracija krece ... Gledam u prekidac i okrecem dugme. On dodje do 100c sasvim normalno, medjutim kada treba da predje preko imam sta da vidim, thermostat se ne okrece! Skinem thermostat i nosac , iz prekidaca ispadne plasticni cilindar koji kod termostata ima "sesir" obod sa zupcima i vidim da su neki polomljeni. Znaci on okrene do 100C , iako ja okrecem dugme i dalje termostat i dalje ostaje na 100c , i eto u tome je kvar. U glupoj plastici u prekidacu.
Videcu da kupim prekidac i zamenim. Najveci problem mi je sto ne mogu da skinem srafove kod plinskih gorionika jer su toliki zapekli da ne mrdaju ni milimetar.
Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|