Zanima me iskustvo da li se udarni odvijac moze da se koristi kao klasicna srafilica?
Vidim da dosta ljudi udarne odvijace slabije snage koriste kao srafilice jer kazu da im je dosta zgodnije.
Nije mi potrebna nikakva velika snaga uglavnom srafim srafove u drvo, cesto i sa predrupom, a sam udarni odvijac mi se dopada zato sto je fizicki manji alat i deluje da sa manje napora radi srafljenje.
[ Java Beograd @ 20.11.2024. 14:07 ] @
Citat:
bakara:Zanima me iskustvo da li se udarni odvijac moze da se koristi kao klasicna srafilica?
Može.
Jedino što nema to je stezna glava, i eto, bušenje burgijom praktično "pada u vodu". Doduše, postoje stazne glave koje mogu da se nameste kao bit, ali nije to - to.
I nema fino podešavanje "kvačila", da zategne do određene snage.
Ali je zato komotnije u ruci i manje opterećuje zglob.
Najbolje je imati obe, što opet, sa ovom cenom amaterskih alata i nije neki izdatak.
Udarni odvijač je nekako više specijalizovan za taj jedan, glavni posao - ušrafljivanje, i za taj "svoj" posao prevazilazi ostale alate.
Ma, kupi, čim ti je želja da probaš. Ne možeš mnogo da se prevariš.
Kupi brushless, obavezno. Za istu snagu, motori su manji i lakši.
Kad se samo setim koliko sam nameštaja napravio samo sa ovim u ruci.
Teško, glomazno, bučno, neprecizno ...
[ bakara @ 20.11.2024. 14:23 ] @
Busenje mi realno najmanje treba, a busilicu svakako vec imam
meni treba nova accu srafilica, mada ja uglavnom srafim sitnije stvari, a zeleo bih sto manju spravu
Na primer ceka me sledece srafljenje gips tabli, kako bi tu prosao sa udarnim odvijacem?
ja mislim da i to moze bez problema.
Pun YT snimaka da ih koriste i za to
[ Java Beograd @ 20.11.2024. 14:27 ] @
Može sigurno.
Nego, kad si pomenuo gips table, po čemu je karakteristična ova, "prava" šrafilica za GKP?
I gips table sam ušrafljivao istom onom žutom bormašinom. Kad se samo setim ...
[ eeestablishment @ 20.11.2024. 14:34 ] @
Citat:
Java Beograd:
Citat:
bakara:Zanima me iskustvo da li se udarni odvijac moze da se koristi kao klasicna srafilica?
Može.
Jedino što nema to je stezna glava, i eto, bušenje burgijom praktično "pada u vodu". ..............
Postoje burgije koje su prilagođene za bit prihvat .
Jedino što bi u tom slučaju bio problem ti minimalni mikro-udari koji bi ometali pravilan rad i bušenje ( bar po meni )
[ bakara @ 20.11.2024. 14:40 ] @
Citat:
Java Beograd:
Može sigurno.
Nego, kad si pomenuo gips table, po čemu je karakteristična ova, "prava" šrafilica za GKP?
I gips table sam ušrafljivao istom onom žutom bormašinom. :D Kad se samo setim ...
iskreno i ja sam se uvek pitao, cemu sluze te namenske masine za GKP
Eto nove teme za diskusiju :)
Citat:
eeestablishment:
Postoje burgije koje su prilagođene za bit prihvat .
Jedino što bi u tom slučaju bio problem ti minimalni mikro-udari koji bi ometali pravilan rad i bušenje ( bar po meni )
Da bitovi, zaudarne zavrtace (odvijace) imaju te mikro amortizere koji kompenzuju udare masine. Toliko sam istrazio
To predstavlja taj prsten na burgiji
Kazu da moze i da se busi sa takvim burgijama, u svakom slucaju raznih dodataka ima za taj alat
[ BanovoBrdo1 @ 21.11.2024. 03:24 ] @
kad sam gledao majstore dok rade gips, primetio sam da te masine posebne za gips table imaju dosta velik broj obrtaja i granicnik ugradjen tako da u sekundi zasrafi sraf..
[ Java Beograd @ 21.11.2024. 07:49 ] @
Nevezano za Bakaru i njegov plan kojim je započeo temu,
mislim da nema mnogo logike kupiti udarni odvijač a onda i gomilu specijalnih dodataka, da bi udarni odvijač mogao da se koristi i za bušenje, tj. za ostale univerzalne primene - da glumi standardnu šrafilicu.
Bezveze.
Udarni odvijač je specijalizovan alat za jednu namenu (tj. dve: ušrafljivanje-odšrafljivanje) i za tu namenu je daleko bolji od ostalih multifunkcionalnih alata.
I tako ga treba posmatrati.
Udarni odvijač će kupiti onaj ko svakako možda već ima standardnu šrafilicu, verovatno i bormašinu, ali i čestu potrebu za konkretno ušrafljivanje-odšrafljivanje.
Da ubrza i olakša posao.
[ banebeograd66 @ 21.11.2024. 09:44 ] @
ako kupujes alat da bi sebi odradio nekoliko zidova suve gradnje onda mozes slobodno da koristis i najjednostavnije odvrtace, ja sam sebi u stanu uradio desetak duznih metara gips-karton zidova sa BOSCH GSR 10,8-12v , apsolutno nista nije falilo tom alatu.
ultra brzi (citaj skuplji) tzv sauberi su za majstore koji rade velike povrsine i koji uz dobre tj pouzdane alate poznatih proizvodjaca koriste i sarzere za municiju i neke druge dodatke da bi ubrzali radove.
tebi kao hobisti je bitno da uzmes dobre vijke radjene bas za gkp (mada u slucaju nuzde i drugi mogu da posluze) i onaj bit sa granicnikom kojim obezbedjujes da vijak nece uci previse ili da ce ostati da viri, naravno to je opet lako resivo kod suve gradnje ali da ne gubis vreme.
u wobiju ti bitovi su bili manje od 100 dindzi. https://www.wobyhaus.co.rs/pin...7-pin-set-10-kom-za-gips-ploce
[ Java Beograd @ 21.11.2024. 10:01 ] @
Što se tiče vijaka, baš nema nikakvog razloga da se ne kupe vijci namenjeni GKP, oni crni. Mogu i obični, mislim "mogu", ali nedajbože šta se trpeti može.
Obični vijci (namenjeni za drvo):
- nemaju dovoljno oštar vrh da bez problema - brzo probiju pocinkovani profil
- nemaju dovoljno široku glavu da efikasno drže GKP
- brzo budu pojedeni korozijom u gipsu.
Gde god se prodaju GKP i profili, prodaju se i šrafovi. Tako da - nema izuzetka.
[ bakara @ 21.11.2024. 16:07 ] @
Citat:
Java Beograd:
Udarni odvijač će kupiti onaj ko svakako možda već ima standardnu šrafilicu, verovatno i bormašinu, ali i čestu potrebu za konkretno ušrafljivanje-odšrafljivanje.
Da ubrza i olakša posao.
To i jeste moja osnovna dilema...
Sahranio sam moju accu srafilicu, ostala mi je samo stara dobra elektricna, tako da moram kupiti novi accu alat.
Znaci nemam vise baterijsku standardnu srafilicu a zelim tu udarnu,
ali mi istovremeno sva logika govori da kupim klasicnu srafilicu na koju sam navikao.
[ Living Light @ 21.11.2024. 16:48 ] @
Bakara,
pa vise ces valjda u zivotu
da Usrafljujes/Odsrafljujes
nego da
koristis Odvijanje udaranjem?
(ce otvoris vulkanizersku radnju ,
a imas samo 4 tocka na kolima)
Glasam za kvalitetnu
AKU Srafilicu.
pOz
[ bakara @ 21.11.2024. 17:40 ] @
Naravno da hocu, najcesce i srafim male srafove u ivericu i druge materijale, i to je verovatno 90% upotrebe sto mi treba
ali ponekad srafim i drvene camove grede i letve
a tu klasicna accu srafilica nije mocna i brzo se prazni, i onda predjem na struju i to je nekih 10% upotrebe.
[ veselinovic @ 21.11.2024. 20:29 ] @
Kad sarafas te drvene letve grede sta god, prije uvrtanja sarafa isti utisnes u obicni sapun.
Mnogo manje trenje i lakse ide cak i sa poluistrosenom baterijom.
[ Java Beograd @ 22.11.2024. 08:32 ] @
Ma kupi obe, ajd' nije to bap toliki izdatak. Kupi na dve rate.
Treba ti jedna baterija, na primer 2Ah i jedan punjač
Ja nešto ne volim ove kopije poznatih marki. Pogotovo što mislim da nema garancije. Vidim neki ljudi ih hvale. Kao za te pare dobro. Makita, Bosch, DeWalt se najviše kopiraju i ja ih nakon malo korišćenje od drugara nekako ne bih uze nizakakve pare.
Citat:
banebeograd66:
ako kupujes alat da bi sebi odradio nekoliko zidova suve gradnje onda mozes slobodno da koristis i najjednostavnije odvrtace, ja sam sebi u stanu uradio desetak duznih metara gips-karton zidova sa BOSCH GSR 10,8-12v , apsolutno nista nije falilo tom alatu.
ultra brzi (citaj skuplji) tzv sauberi su za majstore koji rade velike povrsine i koji uz dobre tj pouzdane alate poznatih proizvodjaca koriste i sarzere za municiju i neke druge dodatke da bi ubrzali radove.
Ma šta da mu fali. Taj alat apsolutno može da se koristi za profi upotrebu čak šta više ja bih ga preporučio više nego neke, veće, jače, brže šrafilica. Ta baterija u ručki je neverovatno udobna i laka za rad. Ne može da se poredi sa ovima sa budžom dole.
Ja imam zeleni model ove šrafilice. Imo samo jednu brzinu 400 rpm, dok plavi ima i drugu na 1300 rpm. Retko kad mi je falila brzina. A da imam ovaj sa 2 sigurno više od 1300 rpm ne treba. Snaga moje je 25Nm (plavi ima 30Nm) što je neverovatno jako za tako malu igračku. Jedina zamerka kod ove moje što ne može da se menja baterija kao kod plavog.
Kupiću i ja verovatno ovaj komplet od dole. Pošto mi na zelenom baterija slabije drži, a odradila je sebe nekih 7 god fino.
Ja nešto ne volim ove kopije poznatih marki. Pogotovo što mislim da nema garancije. Vidim neki ljudi ih hvale. Kao za te pare dobro. Makita, Bosch, DeWalt se najviše kopiraju i ja ih nakon malo korišćenje od drugara nekako ne bih uze nizakakve pare.
Ma šta da mu fali.
imam vec iskustva sa ovakvim alatima...
i to "sta mu fali", i "ne moze da bude los za te pare" je zapravo glavni razlog za njegovu kopovinu.
Kod accu alata je glavni problem baterija a ne sam alat a ona je u ovoj varijanti uvek losa cak i kada dobijate 2 komada.
Da se razumemo ja kupujem amaterski alat, i to bi bio neki einhel womax ili parkside, najverovatnije womax posto mu se on najzahvalnije pokazao, i uvek je dostupan uz dobru cenu i servis.
Iz lidla mi je sav alat crkao, i ako deluje kvalitetno i dobri su sto se tice vracanja para ali ostajem bez alata.
[ Java Beograd @ 22.11.2024. 14:08 ] @
Ako ćeš standardnu šrafilicu: evo godina i mesec dana od kako imam: TE-CD 18/40 Li BL, i mogu ti reći - svaka preporuka.
Mala, lagana šrafilica, a moćna i snažna. Baterija bukvalno traje toliko da zaboraviš kad si punio. U amaterskoj upotrebi, naravno. Drugim rečima: kad god mi zatreba, baterija je spremna za rad.
3 godina pisane garancije na bateriju, punjač i šrafilicu, a 10 godina na brushless motor.
U neznanju da postoji bolje i jeftinije, čekao sam i čekao da se Parkside šrafilica pojavi u Lidlu i nisam je dočekao (]ebala ih politika prodaje i snabdevanja).
Na kraju sam video ovo, i kupio, i uradio mnogo bolji posao. Znatno je manja od Parkside, a pri tome lakša i jača sa manjom potrošnjom struje (baterije). Kupi, nećeš se pokajati.
Da se razumemo: šta god kupiš, uvek ima bolje - "samo da si dodao još hiljadu ili dve dinara". Ja sam se zaustavio na ovom nivou cene.
Stvarno je povoljno a sa njihovim alatima imam jako dobro iskustvo.
[ Living Light @ 23.11.2024. 06:22 ] @
Lepo ti je Java Beograd rekao "kupi Oba".
Imaces miran sam i zadovoljstvo u dusi a i u Radu sa tim alatima.
Svaki alat koji sam negde video "jeftinije/akcija" a Nisam ga kupio kasnije sam Zažalio,
... a onda odem u radnju i na kasi ostavim 6-7 hiljadarki za "punjenje Frižidera i za kucnu hemiju".
e dagaehhhbm ...
Ovu aku bušilicu sam kupio u WinWin-u (ne znam da li postoje još),
radi dok radi (nije za profi zgrtanje para), ja zadovoljan za kucne radove:
[Ovu poruku je menjao Living Light dana 23.11.2024. u 07:36 GMT+1]
[ Living Light @ 23.11.2024. 07:22 ] @
Citat:
veselinovic:
Kad sarafas te drvene letve grede sta god, prije uvrtanja sarafa isti utisnes u obicni sapun.
Ovaj savet @veselinovica je odlican i ISPROBAN jos pre
ihaha godina.
Naime,
U firmi, po ceo dan rade AKU alati (brusilice, bušilice, testere, udarne/vibracione busilice).
ali kad ušrafljujemo u "debelo, tvrdo drvo" (koje guta struju baterije)
onda šrafove "namažemo/umočimo u suv sapun (ne u sapunicu),
i tako srafovi ulaze neuporedivo lakse u drvo.
Tako radimo i sa kablovima kada i provlačimo kroz neki mali otvor,
ili na mestu gde je povecani otpor trenja o vec postojece ranije položene kablove.
Sapunom premažemo kabl spolja i "Vozi Miško".,
skoro ide kao kroz sir.
Aku alati su proizvodjaca Würth i Makita.
[ Java Beograd @ 23.11.2024. 10:20 ] @
Citat:
Living Light: Lepo ti je Java Beograd rekao "kupi Oba".
Imaces miran sam i zadovoljstvo u dusi a i u Radu sa tim alatima.
... a onda odem u radnju i na kasi ostavim 6-7 hiljadarki za "punjenje Frižidera i za kucnu hemiju".
Upravo tako! Što bi jedna koleginica rekla: "kupim artikle koji idu direktno u kanalizaciju" Misleći pri tome na ono šta se jede, pije i naravno kućnu hemiju. Direktno u kanalizaciju.
Pa jedan usputan odlazak u Maksi je 2.000 din, a ono, kad krenemo u veću nabavku bude min 10.000. Iz Maksija u kanalizaciju.
5.200 + 4.600 din = 9.800 din.
[ Living Light @ 23.11.2024. 10:34 ] @
zamisli sta bi Bakara mogao da kupi od AKU alata,
samo da "preskoci" jedan maxi-odlazak :)
------------------------------------------
a alat Ostaje godinama da sluzi,
Bakara kupuj OBA,
sada su popusti, crni petkovi, i NE cicijaši,
dobar Alat ti treba, a svakodnevni artikli odoše Dunavom nizvodno ...
Ma batali te sa budžom od baterije. Vredi žrtvovati malo obrtnog momenta zarad mnogo udobnosti i jednostavnosti pri rukovanju. (pogotovo ako se otvoriš i za udarni)
veselinovic:
Ovaj savet @veselinovica je odlican i ISPROBAN jos pre
ihaha godina.
Naime,
U firmi, po ceo dan rade AKU alati (brusilice, bušilice, testere, udarne/vibracione busilice).
ali kad ušrafljujemo u "debelo, tvrdo drvo" (koje guta struju baterije)
onda šrafove "namažemo/umočimo u suv sapun (ne u sapunicu),
i tako srafovi ulaze neuporedivo lakse u drvo.
Tako radimo i sa kablovima kada i provlačimo kroz neki mali otvor,
ili na mestu gde je povecani otpor trenja o vec postojece ranije položene kablove.
Sapunom premažemo kabl spolja i "Vozi Miško".,
skoro ide kao kroz sir.
Aku alati su proizvodjaca Würth i Makita.
Izgleda da se baš koristio sapun kod vas u firmi za razne namene. Mora da je malo, malo pa nekom ispadao dole?
(Šalim se malo Robi. Ne zameri. Bilo je jače od mene )
Što se tiče mazanja sapunom šrafova pomaže naravno ali za iverice, meka drva tanjih profila mora pilot rupa. Čak i gde ne mora ja volim da izbušim.
[ dusanboss @ 23.11.2024. 12:24 ] @
Nego kad smo kod womaxa jel imao neko iskustva sa njihovim ledjnim duvačima za lišće. Gledam, skoro duplo jeftiniji od sličnog Villagera?
[ Java Beograd @ 23.11.2024. 12:47 ] @
Tipična razlika u šrafiicama kod motora sa četkicama i motora bez četkica
[ Living Light @ 23.11.2024. 15:20 ] @
Extra,
odlicno uporedjenje.
Svaka cast Java BG!
[ bakara @ 23.11.2024. 22:18 ] @
Citat:
dusanboss:
Ma batali te sa budžom od baterije. Vredi žrtvovati malo obrtnog momenta zarad mnogo udobnosti i jednostavnosti pri rukovanju. (pogotovo ako se otvoriš i za udarni)
Sve one imaju baterije od 2.0Ah ali ove fizicki vece imaju veci napon od 20V a ove manje od 16.8V
sto bi trebalo da znaci da vece imaju vise celija...
Mada kod kineza sve to ne mora nista da znaci.
kupujem hobi alat i baterija me stvarno najvise brine,
zato ne bih kupio neku generic kopiju, hocu bar da ima neki minimum garancije kvaliteta
[ Living Light @ 23.11.2024. 23:47 ] @
Bakara,
mozda ces lakse da se odlucis za OBA alata kad vidis ove cene:
U Lidlu ima često dobrog hobi i poluprofesionalnog alata. Imaju Parkside performance alat koji se dobro pokazao. Motori su bez četkica a razlikuju se od niže klase po boji, crni su bolji a zeleni za klasu niži. Baterije su 20V. Kod mene u firmi ga koristimo. Imaju dobru servisnu uslugu. Skoro smo posle godinu dana korišćenja imali jednu bateriju koja nije htela više da puni. Bez problema smo dobili zamenu. Kurir je o njihovom trošku došao da preuzme staru i posle dostavio novu.
[ Java Beograd @ 24.11.2024. 09:10 ] @
Otkad Lidl ima kurire?
[ bakara @ 24.11.2024. 09:31 ] @
Citat:
Living Light:
Bakara,
mozda ces lakse da se odlucis za OBA alata kad vidis ove cene:
Ma znam za cene, i nikako mi nije jasno cime pravdaju toliko veliku razliku u ceni.
Amaterski alat u opste nije toliko los, vise vredi nego sto kosta pa ga cesto koriste i profesionalci.
[ bakara @ 24.11.2024. 09:34 ] @
Citat:
stil2:
U Lidlu ima često dobrog hobi i poluprofesionalnog alata. Imaju Parkside performance alat koji se dobro pokazao. Motori su bez četkica a razlikuju se od niže klase po boji, crni su bolji a zeleni za klasu niži. Baterije su 20V. Kod mene u firmi ga koristimo. Imaju dobru servisnu uslugu. Skoro smo posle godinu dana korišćenja imali jednu bateriju koja nije htela više da puni. Bez problema smo dobili zamenu. Kurir je o njihovom trošku došao da preuzme staru i posle dostavio novu.
kao sto sam vec pisao ja imam sasvim lose iskustvo sa lidlom, sve sto sam iole koristio se pokvarilo.
Pod "dobrom servisnom uslugom" ja ne mogu da smatram kada mi umesto alata vrate novac, jer ostanem bez alata koji mi treba.
To jeste posteno ali nije svakom dobro.
[ bakara @ 24.11.2024. 09:35 ] @
Citat:
Java Beograd:
Otkad Lidl ima kurire?
bex vozi za lidl, servisni centar je u NS.
Tako funkcionise zamena robe.
Posle podnosenja reklamacije 10-14 dana sam cekao da dodju da ga preuzmu (ne postoji opcija odnosenja u najblizu Lidl radnju),
verovatno cu cekati jos 10 dana dok mi ne stigne zamenski proizvod. 9tako je bilo prosli put) oko 35 dana bude ukupno.
A do tada sam ja morao da kupim drugi alat jer mi treba i nemam sa cim da se sluzim.
Ovo moze biti dobro samo nekome kome nije nuzno potrebna stvar koju je kupio preko lidla.
Sto se tice kvaliteta, ako stvar koristite redovno, ona ce crci u garantnom roku 90%.
Dobro (posteno) u svemu tome je sto je taj rok 3 godine.
[ Living Light @ 24.11.2024. 13:43 ] @
Citat:
Java Beograd:
Otkad Lidl ima kurire?
kurire ima od kada je Bordzija PRESTAO
da ide i slika unutrasnjost radnje,
(uhapsili ga, obezbedjenje iz Nemačke)
i
od kada Prodaje na "Kup-Prod"
sve što je do sada kupio u Lidlu,
... ali po TROduplo višim cenama :)
[ stil2 @ 24.11.2024. 15:57 ] @
Lidl alati imaju dve kategorije crni i zeleni. Ovaj crni je bolji. Iskustva bravara koji je koristio zeleni kada se pojavio lidl u Srbiji je da nije da se koristi svaki dan. Doduše on je imao i makitu profi svake godine su mu dok je bila u garanciji menjali motor na baterijskoj bušilici. Toliko o kvalitetu a makita je dosta skuplja od parkside alata. Što se tiče kurira i zamene. U roku od 7 radnih dana je kurir došao da preuzme neispravnu i da donese zamensku.
[ bakara @ 24.11.2024. 20:16 ] @
Citat:
stil2: Što se tiče kurira i zamene. U roku od 7 radnih dana je kurir došao da preuzme neispravnu i da donese zamensku.
nece biti da je u 7 dana preuzeo i doneo drugu...
pre ce biti da si cekao 7 dana da preuzme i jos toliko da dobijes drugu.
Nisam jednom prosao kroz tu proceduru.
[ stil2 @ 25.11.2024. 09:10 ] @
Ne pokušavam da budem u pravu. samo pričam šta je istina. Ko želi da čuje neka čuje.
[ bakara @ 25.11.2024. 11:59 ] @
Znaci ja pricam neistinu?
Ova poruka da usled povecanog obima posla ide od kad postoji lidl...
8. novembra podneta reklamacija, danas je 25. novembar
Oni su tek u petak preuzeli od mene reklamirani proizvod, u medjuvremenu su mi trazili da slikam proizvod.
Reklamacija je priznata ali ja jos nisam dobio zamenski proizvod.
Aj da vidimo koliko ce da traje.
da ne kacim reklamacije od ranije jer kao sto rekoh to u proseku bude 30-35 dana
[ dusanboss @ 25.11.2024. 13:08 ] @
Da li Lidl ima taj kako kažu servis? Ja mislim da je to neki centar za zamenu gde se skupljaju stari uredjaji i odakle se šalju novi. Nisam čuo nikome da je uredjaj popravljen. Svi dobiju ili povraćaj novca ili zamenu. Meni su rekli da zamena nije moguća samo povraćaj.
[ stil2 @ 25.11.2024. 13:13 ] @
Mislim da i ti i ja pričamo istinu samo imamo različita iskustva. To je moguće zar ne ?
29.10. 2024 podneo zahtev, kurir došao da preuzme bateriju 31.10.2024. 05.11.2024 kurir doneo novu bateriju na adresu. Da sad ne skrinšorujem mejlove i narudžbenice.
Sve najbolje
[ Java Beograd @ 25.11.2024. 13:27 ] @
Citat:
dusanboss:Da li Lidl ima taj kako kažu servis? Ja mislim da je to neki centar za zamenu gde se skupljaju stari uredjaji i odakle se šalju novi. Nisam čuo nikome da je uredjaj popravljen. Svi dobiju ili povraćaj novca ili zamenu. Meni su rekli da zamena nije moguća samo povraćaj.
Ovo ponašanje, bez servisiranja, verovatno u pozadini ima neko recikliranje. Ali je ta reciklaža, verovatno negde u nekoj fabrici, verovatno Kina.
Ja sam imao slično iskustvo sa Nutri Bulit-om, dok se prodavao preko nekog od TV Šopova.
Pokvario se meni kupljeni Nutri Bullet u garantnom roku, pozovem, oni kažu donesite u radnju.
Ja doneo, on proveri - ne radi, i kaže: "Mi nemamo servis. Hoćete li pare nazad ili novi nutri-bulit?"
Čiča-miča gotova priča. Na hiljadu komada prodatih, zarade u vrednosti od 300 komada (moja procena). Vraćenih desetak ne menja mnogo zaradu.
Trošak servisa je sigurno mnogo veći, a i eventualno loša iskustva korisnika sa servisom i servisiranjem mogu mnogo više da utiču na prodaju.
[ ademare @ 25.11.2024. 14:07 ] @
Tako je na zapadu . U sustini niko nista ne popravlja ni u garanciji jer se ne isplati masovnu jeftinu robu popravljati, skup je cas rada majstora plus skupo je drzati zilion delova na lageru !
Ovaj deo sa kuririma mora da se odradi u svakom slucaju jer im je to jeftinije nego da svaka samoposluga ima jos i radnika za to. Pa da onda iz svake skupljaju !
Naravno kvarovi mogu da budu od Trivijalnih do neisplativih, ali to njih ne zanima !
Evo kao primer covek kojeg pratim na YT kupio neku Kinesku fotelju sa motorom da se preko daljinskog podize deo za noge, da prilegne !
E sad kakvu je on imao garanciju ne znam, ali kaze dosao majstor jer je ubrzo motor crkao ! Naplatio mu 100 Funti i pitao ga da li mu treba stari motor . Ovaj odgovorio treba i majstor morao da mu ostavi .
Dobro ne brinem za Youtjubera iz UK on preko filmova zaradi tih 100 funti od YT za dan !
Posebno jer je snimio film o tome , pa mu dobro doslo
U sustini kada je otvorio nije to samo motor , vec po puz sistemu izlazi cela sipka i uvlaci se ! Umesto nekakvih granicnika i kojecega ima dva velika mikroprekidaca koji kada se pritisnu vrte motor u jednom ili kontra smeru !
Motor naravno bio ispravan , crkao fizicki samo jedan mikroprekidac koji kosta 0.1 Funtu !
Zato je "majstor" trazio stari motor da uzme , jer to posle zamene mikroprekidaca , a majstor zna sta najcesce crkava ugradi drugom kao novo !
Ali to je neka manja firma . Ove velike kao Lidl nista ne popravljaju !
[ dr0id @ 26.11.2024. 12:40 ] @
Citat:
bakara:
Citat:
dusanboss:
Sve one imaju baterije od 2.0Ah ali ove fizicki vece imaju veci napon od 20V a ove manje od 16.8V
sto bi trebalo da znaci da vece imaju vise celija...
Mada kod kineza sve to ne mora nista da znaci.
Znaci i kod kineza 10.8-12V = 3 celije, 14.4-16.8V = 4 celije, 18-21V = 5 celija.
Citat:
kupujem hobi alat i baterija me stvarno najvise brine,
zato ne bih kupio neku generic kopiju, hocu bar da ima neki minimum garancije kvaliteta
Womax je genericki kinez sa garancijom (ako si sahranio Parkside srafilice, verovatno ces i ovo)
Posluzice ako je za hobi, vise srafis nego busis i nije ti bitna brzina, ako vise busis onda trazi srafilicu, udarni odvijac slicne brzine je skuplji
[ vucko47 @ 26.11.2024. 17:20 ] @
Ja sada udjoh na yt i izbaci mi kao ponudjen video ovog nemca valjda. Pa mozda nekom bude zanimljivo.
[ dusanboss @ 27.11.2024. 02:02 ] @
Citat:
Java Beograd:
Ovo ponašanje, bez servisiranja, verovatno u pozadini ima neko recikliranje. Ali je ta reciklaža, verovatno negde u nekoj fabrici, verovatno Kina.
Tako sam i ja čuo. Da Lidl ima ugovor sa kineskim firmama da sve što mušterije vrate njima oni vraćaju u fabriku. Šta oni posle rade ebem li ga. Ali sigurno ne recikliraju sve. Recikliranje mnogih materijala je neisplatljivo, a čisto sumnjam da ga kineska vlada bog zna kako subvencioniše. Zato subvencioniše masivnu proizvodnju raznih jeftinih gluposti tako da prave gomilu đubreta koje završi svuda po svetu, a dobar deo se nikad ne proda pa imamo one slike gomila novih bicikala i el. auta koja nikad nisu prodati, a verovatno nije ni planirano da budu.
Citat:
dr0id:
Womax je genericki kinez sa garancijom (ako si sahranio Parkside srafilice, verovatno ces i ovo)
Poznato mi je to, ali reko reko možda imaju neku malo bolju kontrolu kvaliteta od ovih FB kineza bez garancije. I Villager je tako krenuo pa sad ipak imaju znatno bolji kvalitet od tih najlošijih kineza. Villager leđni duvač lišća košta duplo više nego Womax.
[ Java Beograd @ 27.11.2024. 07:46 ] @
Teba ipak razlikovati "kineze i kineze". Ogromna zemlja, ogromni industrijski megalopolisi, imaju više fabrika nego Srbija stanovnika.
1. U Kini postoje fabrike, skoro svih brendova, koje su jednostavno preseljene tamo, zbog jeftine radne snage, ali sa kompletnim proizvodnim linijama, sa kompletnom proizvodnim ciklusom, kontrolom od sirovina do gotovog proizvoda.
Kao što kupac Poršea nema pojma i ne zanima ga da li je njegov Porše proizveden u Slovačkoj ili u Štutgardu, tako i korisnik STIHL testere nema pojma gde je njegova testera proizvedena, jer, jednostavno nema razlike.
2. U Kini su nastali neki brendovi, koji vremenom bivaju sve više cenjeni. Kao što je Einhell na primer, ili eto, Parkside. Ali, to ne znači da je to bofl roba.
Šta je kineski bofl? E to je ono šta stiže kod nas, naj-naj-najjeftinije. Kopirani projekti, falsifikovani brand-name, maksimalna ušteda u proizvodnji i gde se može i gde se ne može. Nepostojeća kontrola kvaliteta i prodaja na 100.000 komada.
Pun kontejner šrafilica, sa praznim mestom da se zalepi brand name - bilo koji.
I onda se sprdamo s terminom "proizvedeno u Kini". PRC.
[ test1234 @ 27.11.2024. 09:19 ] @
Sva tehnička roba vraćena u garanciji, na teritoriji Srbije, se skladišti u Šimanovcima na placu Milšped-a.
Bukvalno sva.
Kasnije se to sve proda na veliko određenim kupcima. Dosta te tehnike nije mnogo pokvareno ili čak uopšte nije pokvareno.
To što se popravi dalje se prodaje kao oštećena roba a ovo što se ne popravi, koristi se za rezervne delove.
To su aparati stari do 6 meseci i retko se šta baca. Aparati se menjaju u okviru 6 meseci, kasnije se samo popravljaju, postoje izuzetci.
E sad baš ono što se ne iskoristi to se razvrstava i ide u reciklažu.
Inače neke firme kao Vox imaju svoje proizvodne pogone u Šimanovcima.
[ Java Beograd @ 01.12.2024. 13:20 ] @
@bakara
I šta bi na kraju? Šta si kupio?
[ bakara @ 01.12.2024. 20:44 ] @
Kupio sam na kraju ipak srafilicu, stvarno je super i izuzetno malih dimenzija sa dve baterije u najsirem delu ima svega 14cm (na slici deluje mnogo vece)
Uzeo sam je preko neta tako da imam 14 dana fore da se predomislim
Vec obigravam i opet gledam onu udarnu, i sada vidim da je ona ipak malo teza od ove srafilice ali deluje jos kompaktnije
Na kraju cu morati uzeti i nju... ne znam sta da radim mnogo mi se svidja
[ BanovoBrdo1 @ 01.12.2024. 22:25 ] @
ako je zadrzis da te lepo sluzi :D
[ Living Light @ 01.12.2024. 23:02 ] @
Citat:
bakara: Vec obigravam i opet gledam onu udarnu, i sada vidim da je ona ipak malo teza od ove srafilice ali deluje jos kompaktnije
eee vala uspeli smo barem malkice da te "nagovaramo" i da Kantar prevagne za OBA alata.
E x t r a ! ... baš mi je drago.
Uzdravlju te služilo !
[ Java Beograd @ 02.12.2024. 08:33 ] @
Koji je to model? Ne mogu da ga nađem na web sajtu woby house.
[ Living Light @ 02.12.2024. 08:39 ] @
ni na YT ga ne nalazim,
[ bakara @ 02.12.2024. 10:07 ] @
Nisam ni ja nigde nasao recenziju ja sam ovaj alat video uzivo pa me zainteresovao, u medjuvremenu poskupeo
[ Living Light @ 02.12.2024. 10:32 ] @
Citat:
bakara: obigravam i opet gledam onu udarnu, i sada vidim da je ona ipak malo teza od ove srafilice ali deluje jos kompaktnije
I?
Kad skidamo Zadnji, veliki točak sa kumovog traktora Ferguson-a "Udarnom" ?
čisto da ga malo iznenadimo pre odlaska na njivu u Cik-zore
[ bakara @ 02.12.2024. 12:08 ] @
Odustajem od zamene kada vidim ove cene
kako se oni zezaju sa ovim cenama, pa kolike su im marze kada je sada ista stvar 50% skuplja
baterija jedna da se kupi posebno 3000din, ovde u paketu ide 2 takve.
parkside ovakav letos bio 5000din bez ikakve baterije
narucio sam sa aliexpresa neku udarnu sa ovakvim tipom baterije za 23$, videcemo sta cu tu da dobijem, nemam prevelika ocekivanja.
[ Java Beograd @ 02.12.2024. 12:59 ] @
Citat:
Living Light:Kad skidamo Zadnji, veliki točak sa kumovog traktora Ferguson-a "Udarnom" ?
Ne, pomešao si. Postoje dva "udarna alata".
Jedan je ovaj mali, koji pominje bakara, koji koristi one šestougaone bitove.
Sad, bemliga, nema dobar srpski izraz, ali na engleskom to je "impact driver" iliti, ajde, udarna šrafilica. To su mali, slabiji motori, i koriste se za ušrafljivanje / odšrafljivanje hol šrafova i tako, taj nivo. Prihvat je onaj mali šestougaoni, za bitove.
Sasvim drugo je "impact wrench", ne znam srpski izraz, ali oni imaju prihvat kao gedora i direktno idu nasadni ključevi (gedore). E, oni ti služe za zadnji točak Fergusona. To su znatno veći, teži i jači alati. U velikoj meri zamenjuju pneumatski alat kod vulkanizera ili kojih drugih automehaničarskih radionica. Kod njih je najbitnije koliki obrtni momenat imaju, zarad održafljivanja, eto na primer felni i slično
[ Living Light @ 02.12.2024. 13:11 ] @
Bakara u pravu Si !
Sa marzama nas ebhhhnnu samo tako!
U SVIM trgovackim lamcima
marze su "skoro ko pola cene od Robe",
za neverovati.
Treba otvoriti 4-oro ociju
kod kupovine.
(kao iz Lidla,tako se i reklamira, za tockove.)
s Bakari treba nesto Finije odvrtanje,
a NE Grubo- sa pola cola prikljuckom.
Oba su "impact" ali
- Fini je Driver,
- Grubi je Wrench,
jasno,
[ bakara @ 02.12.2024. 13:43 ] @
Citat:
Living Light:
s Bakari treba nesto Finije odvrtanje,
a NE Grubo- sa pola cola prikljuckom.
Oba su "impact" ali
- Fini je Driver,
- Grubi je Wrench,
Tako je ovako izgleda taj mali impact zavrtac
a ovako taj veliki koji sam porucio i ne znam da li cu ga dobiti za te pare (malo se kockam)
kinezi napravili da ima oba prihvata i za bit i za gedore
[Ovu poruku je menjao bakara dana 02.12.2024. u 21:59 GMT+1]
[ bakara @ 04.12.2024. 15:19 ] @
upravo testirao ovu novu srafilicu sa dugackim vijcima od 150 i 170mm u drvene grede i srafi ih ko od sale bez predrupe i mazanja sapunom.
Sto se mene tice ovo radi onako kako treba.
[ SASASTA @ 04.12.2024. 17:49 ] @
Udarna je jaca, srafilica finija
Skoro sve se moze uraditi srafilicom, stim da mozes i busiti
Al kad zatreba za menjanje tockova ili neko teze odvrtanje - udarna
Imam obe srafilicu vise koristim