[ mmix @ 20.11.2024. 23:47 ] @
Pitanje za one koji su u avio sveetu u Srbiji. Da li je Batajnica otvorena za civilni saobracaj i da li se na njoj moze uraditi passport/customs clearance? Treba da odradim svoje sate leta, i razmisljao sam da dodjem do Srbije u rodno Pancevo koje ima sportski aerdrom (LYPA), izmedju ostalog i da izvezbam te cross-border procedure za letenje. Ali pre nego sto sletim u Pancevo, posto dolazim iz inotranstva moram da prvo sletim na aerodrom koji je opremljen granicnom policijom ili odgovarajucim autoritetom da overim pasose i prodjem carinu pre nego nastavim sa domacim letom. Na nekom spisku koji imam ovde izlistani su naravno Beograd (BEG) i Nis (INI), ali i Morava kod Kraljeva (KVO), i Batajnica (BJY). INI i KVO mi nisu bas usput posto stizem sa severozapada i oba mi dodaju 200 do 400km na rutu. BEG bih hteo da izbegnem zbog visokih cena a i da se ne guram bas sa mlaznjacima u gustom patternu ako ne moram. BJY bi mi bio idealan, ako radi. Kazem ako radi jer ne mogu nigde da nadjem ni kontakt ni informaciju da taj aerodrom zaista radi sa civilnim saobracajem a jos manje dal moze da mi ispecatira pasos. Pocinjem da sumnjam u tacnost ove informacije jer ne mogu da nadjem BJY ni na spisku direkcije za vazdusni saobracaj. Samo gomila novinskih clanaka od pre 15 godina da je aerodrom poceo da radi civilni saobracaj. Tri prva aerodroma, BEG, INI i KVO imaju svoje sajtove i svoje kontakte za notifikaciju leta, ali BJY je nekako, nepostojeci, ako moram da kazem. |