Plašim se da je mogučnost potecionalnog nuklearnog sukoba u skoroj budućnosti
vrlo visoka. Ako ovaj zapad nastavi da se podlo bori protiv Rusije, plašim se da će
poleteti neka taktična sa jedne strane, pa sa druge, a onda višeglave aždaje sa svih
strana.
Kako se spremiti za takav scenario, kako preživeti sve to i šta štekovati. Ja sam u
dilemi da li da kupim baterije za Gajger metar ili da turim viski da se ladi, a led da
se pravi pa da pijuckam Balantine, da sednem na terasu i gledam kako na Srbiju
padaju pečeni ljudi
"Kad izbije ovaj ljuti rat, teško onijem vojskama koje budu uzlećale u nebo, a blago
onijem vojnicima koji budnu vojevali po zemlji i po vodi. Ljudi koji budnu vodili ovaj
rat imaće svoje učenjake i mudrace koji će izmišljati svakojaku tanad za topove.
Mi u tom ratu nećemo vojevati, ali će se drugi biti preko našijeh glava. U vazduhu
iznad Požege s neba će užareni ljudi padati na zemlju," navodi se u proročanstvu
Tarabića.
[ DSL @ 30.11.2024. 12:15 ] @
Ja nisam verovao da ce USA koalicija da napadne Irak (ili IRAN, kako se ono bese pise). Pa napadose.
Ja nisam verovao da ce puci ex YU...da ce krenuti rat. Pa krenu.
Pa nisam verovao da ce biti bombardovanje Srbije. Pa bese.
Sad u sve verujem.
Nije mi zbog mene. Imam dovoljno rakije, biolosku funkciju odradio, radim u necemu sto je deklarisano sa nuclear facility, ima radijacije, ne bojim se (sve je pod kontrolom. Valjda).
Ali, ko i mnogi ovde, imam decu. Dva pileta koji tek treba da zakokodacu. Ne mogu da gledam sta im nasa generacija ostavlja. Jad, cemer, bedu i radijaciju. Nista nismo napredovali za sve ove hiljade godina covecanstva.
U Svedskoj, gde sam sad, podelili su neku brosuru Sta ako kriza i rat dodju. Vesela sveska. Svodi se na, nakupite hrane i vode, slusajte radio i bezite u zaklon pa, kom obojci, Tom i Dzeri. Mogu casove prezivljavanja da im drzim, sta sam/smo sve preziveli. 9 meseci bez struje, Instagrama, FB i iole pristojnog zivota. ALi...zar smo dotle dosli, da opet prezivljavamo. Opet da prezivljavamo. Hebo to..necu prezivljavanje. Ili zivot...ili viski (radije rakiju). Nisam bezao u skloniste ni kad su bombardovali po Srbiji. Kum i ja smo pili pivo na terasi, do km vazdusno udaljeno od RTNS, kad su roknuli u TV objekat i sravnili ga. Izuvao je iz cipela. Samo smo zapalili po jos jednu. Ne zelim nigde da se sklanjam niti bezim.
Ja svoju rakiju vec pijem.
[ ademare @ 30.11.2024. 13:44 ] @
Zapad se zaludjuje , zaludjuje svoje gradjane pricama o 3. svetskom ratu koji ce biti isti kao i 1. ili 2.
Ne pominju oni nuklearno oruzje, vec su te brosure protiv obicnih TNT raketa.
Od onih Nuklearnih nema ni spasa ni sklonista !
Vecinom smo na forumu dovoljno stari da se setimo Cernobilja , oni koji se ne secaju su gledali filmove , serije, citali itd.
Od jedne raspale Nuklearne elektrane radijacijski oblak je obisao celu Evropu ! Taj Cernobilj na granici sa Belorusijom je dosta daleko od nas preko 1.000 kilometara !
Pa je stigao do nas i mnogima ostetio zdravlje ! Nije svima samo onima najosetljivijima !
E sad mogu da zamislim sta bi se desilo kada bi Nuklearne rakete pocele da padaju po okolnim NATO drzavama, pre svega po Rumuniji , koja je odlucila da bude centar Antiraketnog stita zajedno sa Poljskom ? I tako sebe postavila kao prvu metu ! Taj "antiraketni" stit koji je lazno bio prikazivan da je uperen protiv Irana , se nalazi u bivsoj vojnoj bazi Deveselu u blizini Dunava par stotina kilometara od Srbije !?
Znaci ne mora niko da gadja Srbiju , vec je dovoljno da u tom Devoselu svi budu spaljeni , a da radijacioni odlak za par sati dodje u Srbiju pa da od toga pomru svi ? Ko pre , ko posle !
Za Svedsku zalim slucaj ! Oni sigurno dobijaju Nuklearke po glavi jer su iako lazno Neutralni jedva docekali komandu Gazde da udju u NATO ! Samo komanda im je izgledala , "pravi se mrtav" na kraju je bilo stvarno ! Isto i "genijalci" iz Finske ?
[ ironman @ 30.11.2024. 13:52 ] @
Nema zaštite, neće preteći čak ni dobar deo "zlatne milijarde".
[ dr0id @ 30.11.2024. 14:56 ] @
U jbt, al ste se uplasili. Sta bi vi radili da ste ziveli u SSSR 40ih, 50ih i 80ih ili u USA 60ih i 70ih?
[ B3R1 @ 30.11.2024. 16:04 ] @
Citat:
branko tod:
Plašim se da je mogučnost potecionalnog nuklearnog sukoba u skoroj budućnosti vrlo visoka.
Ja se ne plasim, jer nisam Englez. (*)
(*) "Plasim se da _____" je anglikanizam, preuzet iz bukvalnih prevoda nasih nepismenih novinara. "I'm afraid that it might happen" znaci: "Nazalost, moglo bi da se dogodi", a ne "Plasim se da bi moglo da se dogodi". A jos smesnije kada kazu: "Plasim se da nam je nestalo jabuka". Sta me briga za jabuke. Ja se ne plasim toga. Mozes se plasiti svega, pa i ovna i g*vna, sto bi rekao Mesa Selimovic. Ali onda - "Kad ces zivjet?" - sto je nastavak tog njegovog citata.
Citat:
Ako ovaj zapad nastavi da se podlo bori protiv Rusije, plašim se da će poleteti neka taktična sa jedne strane, pa sa druge, a onda višeglave aždaje sa svih strana.
Mislim da od toga nema nista, jer svaka strana dobro zna da ce nakon toga i sama dobiti po tintari. I upravo ta cinjenica drzi Putina podalje od nuklearnog dugmeta. Kao i NATO. Ali nikad ne reci nikad, slazem se ...
Citat:
Kako se spremiti za takav scenario
Nikako.
Citat:
kako preživeti sve to
Nikako. Tacnije - bolje ne preziveti.
Citat:
i šta štekovati.
Nista. Na onom svetu ti ionako nista nije ni potrebno.
Citat:
Ja sam u dilemi da li da kupim baterije za Gajger metar ili da turim viski da se ladi, a led da se pravi pa da pijuckam Balantine, da sednem na terasu i gledam kako na Srbiju padaju pečeni ljudi
Ne bi ti imao vremena ni da kazes "B" od tog Balantajnsa.
Citat:
"Kad izbije ovaj ljuti rat, teško onijem vojskama koje budu uzlećale u nebo, a blago ...
Ti bese covek koji ceni dobre knjige i koji je vrhunski strucnjak za elektroniku? Razocarao si me ovim citiranjem tih Trla-baba-razbibica. Uzgred, bio neki covek zaludan, pa je nasao sva moguca izdanja tih Trlababarazbibica i njihovog (ne)prorocanstva, pa je to objavio i u svojoj knjizi, a sazeti tekst imas da skines ovde: Voja Antonic - Kremansko (ne)prorocanstvo.
Nego, posto si ozbiljan covek. a i cenjeni inzenjer, verovatno si i sam svestan da cak i ta cuvena "zlatna milijarda" koja bi prezivela globalnli termonuklearni rat ne bi imala previse vajde od toga sto ih je bog (ili neka "sila") postedeo smrti. Radioaktivni oblaci i padavine bi im bile svakodnevica, nekontaminirane pijace vode bi na planeti bilo sve manje, uslovi za gajenje hrane jos gori ... Svi bi oni pocrkali od raka vrlo brzo, a oni poslednji bi izjeli jedni druge da ne crknu od gladi.
Mozda bi ovi na juznoj hemisferi preziveli, ali sigurno ne bi bili postedjeni klimatskih promena koje bi im usledile odmah nakon toga ... Tako da na ovaj ili onaj nacin - i oni bi se mrcvarili. Sto nije zivot.
Mislim da i tzv. elita shvata to isto. A uprkost tome sto su neki od njih verovatno sebi kupili nekakve (navodno postojece) lux bunkere u Andima za Sudnji dan - mislim da i oni kapiraju da u nekom takvom slucaju oni vise nece biti nikakva "elita". Njihov elitizam i bogatstvo pociva na svih 7 milijardi robova na ovoj planeti. Redukcija sa 7 na 1 bi im smajila bogatstvo 7 puta, a oni to sebi ne bi nikada dozvolili. Suvise su sebicni.
Tako da od svega toga nema nista. Zaboravi.
Q.E.D.
[ SunnyBoy @ 30.11.2024. 16:22 ] @
Ja se ne spremam.
Ako ne bude, dzabe bih se brinuo i spremao.
A ako bude, opet dzabe, ne bi mi pomoglo.
Zato zivim kako sam ziveo, a ako Putinu zadrhti ruka i resi da unisti svet, ja tu nista ne mogu.
[ branko tod @ 30.11.2024. 22:34 ] @
Citat:
B3R1:
Citat:
branko tod:
Plašim se da je mogučnost potecionalnog nuklearnog sukoba u skoroj budućnosti vrlo visoka.
Ja se ne plasim, jer nisam Englez. (*)
(*) "Plasim se da _____" je anglikanizam, preuzet iz bukvalnih prevoda nasih nepismenih novinara. "
Prezimenjače, plašim se da bi ti Vajda, moja draga pokojna profesorka Srpskog jezika zavalila
vaspitnu zujku da bi ti uši zvonile sigurno sve do kuće. Pa nije Srpski jezik repa bez korena da
mu trebaju aglikanske osnove i prevodi. Tada su bile zujke poželjne kao metod vaspitavanje, a
engleski je bio u povoju. U Srbiji se govorio Francuski i nemački(*). Otac me je učio Francuski,
a majka je govorila nemački. Nismo nešto učili nemački, verovatno zbog skorog kraja rata. To
je bilo pre 60 godina.
(*) nemački se piše uvek sa malim slovom jer deutsch ist die Sprache der Pferde
Vidiš u to doba, ipak nekoliko godina kasnije devojčice su šaputale: Joj, ne smem, plašim se da
ne ostanem trudna ... šmrc, šmrc, ajde, ali samo malo ...
Pošto sno završili kutak Crven Ban, da krenemo na ozbiljne teme.
Iskeno se nadam da Crveni car , a i Beli neće otvoriti kofere smrti i ako počnu da lete rakete to
neće biti brzi kraj čovečanstva. Brzo će stradati samo oni koji su tu oko mesta eksplozije dok
će oni koji su udaljeni, recimo 1000 kilometara, imaće vremena da popiju ceo sanduk Balantine.
Što se Tarabića tiče, imam negde neku knjigu iz tridesetih, i na to gledam kao Mir-Jam knjižice.
Ali narod to voli to je krvotoku Srba i to je tako.
Što se posledica eksplozija tiče, tu su oprečna mišljena. Mount St. Helens je oslobodila 24 Mt
termalne energije i nikom ništa. Kuriozitet je da sam bio u oktobru 1979 u Sietlu i da smo tamo
išli na pecanje. Jeste ta erupcija napravila cirkus, ali bez posledica ovde kod nas.
Krakatao je eruptirao mnogo većom snagom i uz nekoliko srotina hiljada mrtvih svet je preživeo.
Interensantno je da su eksplozije A i H bombi mnogo čistije od katastrofa u Černobilu i Fukušimi.
Obe su bile slične po snazi i emitovanju, ali ne nespretni SSSR napravio više štete svojom lošom
organizacijom i neefikasnošću nego Japan.
Pri eksploziji oružja potroši se skoro sav radioaktivni materijal i i ima malo direknog produženog
zračenja. Mnogo veće je sekundarno zračenje izazvano gama emisijom bombe. Kod nesreća u
nuklearnim centalama gorivo počinje prvo da se emituje u atmosveru u obliku oblaka, pa ona ako
dođe do eksplozije i troši se deo na to i topi se jezgo.
Apsolutno ne govorim da atomski rat nije opasan, jeste i to neverovatno, nego me poražava
to što su ovi naši nazovi političari turili prst u uvo i prave se ludi sto posto.
[ SlobaBgd @ 01.12.2024. 07:41 ] @
Izgleda da Vajda nije dovoljno vaspitnih zujki zavaljivala.
Nije ona bila profesorka Srpskog već srpskog.
Nije se u Srbiji u to vreme učio Francuski nego francuski.
Anglikanski se odnosi na Anglikansku crkvu, ne na engleski jezik. Reč koju ti i tvoj prezimenjak tražite je anglicizam.
Mis'im, kada smo već na jezičkom polju...
[ branko tod @ 01.12.2024. 09:14 ] @
SlobaBgd
Kao što znaš postoji samo jedan Srpski jezik, i proglašavanjem imena jezika
pridevom je nonsens. Nije Srpski jezik pridev već odrednica indentiteta naroda.
Tim pre jer i mađari i kinezi koji žive u Srbiji govere Srpski, a i srbi(Srbi) koji ne
žive u Srbiji već u Tunguziji mogu da govore samo Srpski. Francuski prilično
poštujem, dok se jezik konja uvek piše malim slovom zbog poštovanja prema
tom narodu.
Što se ove druge primedbe tiče možda delimično stoji, ali "Angles" je ustvari
francuski (pridev) naziv za anglikance ili engleze , koji je katolička Evropa u
XVI veku posle reformi Henrika VIII Tjudora verovatno i prikačila novoj crkvi.
Doduše, možda je i ovaj malo ludi kralj skovao taj naziv, jer je Francuski jezik
bio nobles i pored silnih međusobnih ratova.
[ branko tod @ 01.12.2024. 10:02 ] @
Citat:
B3R1:
Mislim da i tzv. elita shvata to isto. A uprkost tome sto su neki od njih verovatno sebi kupili nekakve (navodno postojece) lux bunkere u Andima za Sudnji dan - mislim da i oni kapiraju da u nekom takvom slucaju oni vise nece biti nikakva "elita". Njihov elitizam i bogatstvo pociva na svih 7 milijardi robova na ovoj planeti. Redukcija sa 7 na 1 bi im smajila bogatstvo 7 puta, a oni to sebi ne bi nikada dozvolili. Suvise su sebicni.
Da odgovorim na ovaj deo o eliti. Elita ne razmišlja uopšre kao ti ili ja, valjda je i zato elita. Ja sam
bio zapanjen gomilom gluposti koje sam čuo od naše prave naučne i političke elite. Toliko pogrešnih
analiza i procena da je to jezivo. Ni strana elita nije ništa bolja, odličan primer je Putin sa baš lošom
procenom i sa tim napadom na Ukrajinu. Mnogo je takvih primera kroz istoriju, ali se to lepo pokriva
i pegla pisanjem novih istoriskih pogleda. A miloni mrtvih robova su tu nevažni, oni su kako reče ono
zlo, samo kolateralna šteta iako će i za njima plakati neka deca.
Da se Hitler nije bacio na SSSR mislim da bi Engleska pala, ali što se više popneš to lošije vidiš oko
sebe.
[ Java Beograd @ 01.12.2024. 11:18 ] @
Nuklearni sukob, ako se nedajbože desi, nikako ne može da bude ograničen. To će da pršti na sve strane. Svako svakog, mnogo desetina hiljada najjačih bombi.
- Intenzivna radijacija
- Nuklearna zima
- Ozračeni usevi
- Toliko mnogo mrtvih da će se poremetiti ukupna svetska trgovina: nema nafte, nema dizela, nema za traktore i kamione - nema ništa.
Ko preživi bombe, umreće u roku od godinu dana, od gladi i bolesti, garant.
Ko napravi baš, baš neke velike zalihe, napravi podzemni bunker, (pravi "preper") možda će živeti onoliko koliko mu traju zalihe.
Ko preživi fizički, velika verovatnoća da će mentalno da se poremeti.
Ko preživi i fizički i mentalno, velika verovatnoća da neće imati dece, ili će deca biti deformisana, ili neplodna.
Posle nuklearnog sukoba, čovečanstvo umire. Kraj. Nikakva, ali nikakva priprema nema efekata.
[ B3R1 @ 01.12.2024. 13:28 ] @
U nekom buducem globalnom ratu Evropa ce opet pretrpeti najvece udarce, bas kao i u prethodna dva svetska rata. U Evropu ubrajam i Rusiju, mada je ona samo jednom nogom u Evropi. Ameri su u prethodna dva svetska rata prosli skoro bez vecih direktnih zrtava i stete, izuzimajuci Havaje. Kopneni deo SAD je bio postedjen ratnih uzasa. Mozda bi ih tek WW3 zakacio, ali opet mislim da bi Evropa stradala daleko vise. I to cela geografska (ne samo politicka) Evropa bez razlike.
[ branko tod @ 01.12.2024. 15:05 ] @
. U svakom slučaju, živeli ...
[ DSL @ 01.12.2024. 15:36 ] @
Živeli, dobri nas Branko
[ mjanjic @ 02.12.2024. 12:14 ] @
[ branko tod @ 02.12.2024. 22:53 ] @
[ Java Beograd @ 03.12.2024. 07:41 ] @
Ovi bunkeri - da, sve je to u redu. Onaj ko bude bio u bunkeru, najverovatnije će preživeti bombardovanje i nuklearne eksplozije. (Osim ako nuklearka hidrogenska Tzar bomba ne rokne baš baš iznad bunkera)
Onaj ko u bunkeru ima dovoljno hrane i vode - najverovatnije će preživeti onoliko koliko ima hrane. Ali, hrana će jednog dana biti potrošena.
Kapiram da je teoretski moguće da se nagomila konzervirana i suva hrana, i voda - do kraja života. Ali, pitanje je kakav je to život na planeti sprženoj radijacijom? Da li će pojedinac želeti da živi?
Globalni užasi nuklearnog rata će biti takvi, da će možda bolje proći oni koji momentalno izgube život u centru eksplozije.
Ovi bunkeri za super bogate, to je sprdnja sama po sebi. Jasno je da bogatim pijanim milionerima treba uzeti para što više.
[ Living Light @ 03.12.2024. 07:52 ] @
Neverujem da ce da bude bas ovako:
[ Living Light @ 03.12.2024. 08:20 ] @
Da se spasimo nema leba,
[ Living Light @ 03.12.2024. 08:26 ] @
Hitler & Biden
[ mjanjic @ 03.12.2024. 11:46 ] @
Citat:
Java Beograd:
Kapiram da je teoretski moguće da se nagomila konzervirana i suva hrana, i voda - do kraja života. Ali, pitanje je kakav je to život na planeti sprženoj radijacijom? Da li će pojedinac želeti da živi?