Imamo sličnu temu o Americi, EU, Rusiji - bio bi red da imamo i o "matici".
Tema o raspadu ili opstanku Srbije veoma je kompleksna i često se postavlja u političkom, društvenom, i ekonomskom kontekstu. Ovakva pitanja zavise od mnogo faktora, uključujući unutrašnju stabilnost zemlje, ekonomski razvoj, geopolitičke odnose i način na koji se rešavaju unutrašnji problemi poput odnosa sa manjinama, regionalnih autonomija, i međunarodnih pritisaka.
Šta trenutno znamo:
Politička situacija:
Srbija se suočava s unutrašnjim izazovima poput polarizacije društva, protesta i pitanja vladavine prava. Međutim, vladajuće strukture često ističu stabilnost kao ključan cilj.
Kosovo i Metohija:
Status Kosova i dalje je centralno pitanje u političkom životu, sa značajnim pritiscima iz međunarodne zajednice da se postigne kompromis.
Ekonomska situacija:
Srbija beleži određeni privredni rast, ali su nejednakosti i dalje izražene. Emigracija mladih stručnjaka ostaje problem.
Geopolitika:
Pritisci sa Zapada i istorijski odnosi sa Rusijom i Kinom čine poziciju Srbije delikatnom.
Evropske integracije:
Proces evropskih integracija Srbije traje već više od dve decenije i donosi niz izazova i prilika. Srbija je zvanično kandidat za članstvo u Evropskoj uniji od 2012. godine, ali je napredak često spor zbog političkih i ekonomskih prepreka. Ključni problemi uključuju:
' Normalizaciju odnosa sa Kosovom.
' Reforma pravosuđa i jačanje vladavine prava.
' Borba protiv korupcije.
' Usklađivanje spoljne politike sa EU, uključujući odnos prema sankcijama Rusiji.
Teško je dati definitivan odgovor na pitanje "da li se Srbija raspada", ali je evidentno da se zemlja suočava s mnogim izazovima koji zahtevaju strateška rešenja i konstruktivan dijalog. Kako vi vidite trenutnu situaciju i šta mislite da li ima nade da će ovde biti bolje, ili tonemo u dublji ponor, zajedno sa Amerikom, EU i Rusijom koji su u raspadu sistema?
[ Java Beograd @ 02.12.2024. 10:55 ] @
A da mi sve teme oko "raspadanja" spojimo u jednu? Jer, zapravo, isto pa isto vrtimo u krug.
Garant će se i na ovoj temi spomenuti i Rusija, i Amerika, i EU.
A, podrazumeva se da ćemo doći do četnika i partizana
[ Turmen @ 02.12.2024. 10:59 ] @
Citat:
Java Beograd: A da mi sve teme oko "raspadanja" spojimo u jednu? Jer, zapravo, isto pa isto vrtimo u krug.
Garant će se i na ovoj temi spomenuti i Rusija, i Amerika, i EU.
A, podrazumeva se da ćemo doći do četnika i partizana
SVET - Raspada li se ili ne? :)
PS. Iz'em ti temu bez četnika i partizana.
Šalu na stranu bilo bi lepo da ovde komentarišemo o našoj matici i državi, po mogućstvu sa minimalnom ostrašćenošću. Znamo da vlast ne valja, vidimo gde greše, nismo maloumni, ali ono treba misliti o rešenjima problema.
[ kosmopolita @ 02.12.2024. 11:40 ] @
Citat:
Turmen:
Kosovo i Metohija:
Status Kosova i dalje je centralno pitanje u političkom životu, sa značajnim pritiscima iz međunarodne zajednice da se postigne kompromis.
?
Evo šta bilo kad bi bilo.
Da je država kao BIH,znači da su Srbi konstitutivni narod i da je ZSO u ustavu, bilo bi mnogo teže braniti nepriznavanje.
Onda bi svima mogi da kažu da treba priznati državu dva naroda.
Gde bi mogli da ZSO naprave sa svim manjkom ovlašćenja koja žele za RS.
Ovo nije moguće ali da je to neko uradio Srbija bi mnogo teže branila sadašnju poziciju.
Pa zar taj vlasnik tog projekta, wtf, drži franšizu ili šta, sa strogo definisanim akcijama, bojama, parolama? Ništa originalno? Ništa prilagođeno vremenu i mestu?
Jok, brate, sve mora isto! Zna se šta je ugovorena franšiza. Kao ono onomad sa žutim, da izvinete, patkama.
[ Turmen @ 03.12.2024. 09:15 ] @
Ne moramo da budemo ničija "franšiza" oduvek je bilo kopiranja, pogotovo danas kad postoji internet i kad koga interesuje može za minut da vidi kako se to radi u šta ti ja znam Francuskoj, Gruziji, Poljskoj, USAu.
Negde sam načuo u kuloarskim pričama da su navijači KK Crvena Zvezda pre desetak godina kada im je ubijen neki navijač u Istambulu planirali da ofarbaju isto neki trg, trotoar tamo u crvenu boju, ali im je valjda skrenuta pažnja da se ne bi dobro proveli, pa se odustalo od te ideje.
Mislim kapiram, mi smo već imali iskustva sa Srđom Popovićem i Kanvasom.
Mislim da se razumemo, verovatno ovo i jeste orkestrirana akcija, potrebna je ozbiljnija organizacija, logistika, pa i pare.
Ali opet, neka je - vidim da su se vlastodržci malo oznojili, čim Žvalavi mora sam da gostuje na tri televizije svaki dan - prestao je i da šalje svoje minione - znači da im se ipak malo mrdnuo brk ovaj put.
Možda grešim.
[ kosmopolita @ 03.12.2024. 11:23 ] @
Evo da napišem prvi u ovoj temi:
Neće on biti predsednik 2027 godine.
[ Ulfsaar @ 03.12.2024. 13:03 ] @
Imam utisak da je ogromnoj većini ljudi jedino važno da Vučiću i njegovoj vrhuški vidi leđa, dok se pitanje kapuljaša, huligana, kriminalaca i uopšte ljudi sa terena i onih koji nas sve neposredno ugrožavaju zapostavlja. Čak i najradikalniji među njima, bar od javnih ličnosti, Jovo Bakić, predviđa jurenje po ulicama svega par stotina ljudi. Kakvu to razliku može da napravi, ako te gamadi ima, bar po mojoj slobodnoj proceni oko 50000-70000 ljudi, a možda i koja stotina hiljada? Uključujem u ovaj broj i postojeće zatvorenike ranga provalnika i huligana, pa naviše. I još što je važno je da je ovo nevezano za političku pripadnost. Svakako da ih na liniji vladajuće stranke ima najviše, ali ne treba ni pomišljati da ih nema na svim delovima političkog spektra. U slučaju promene vlasti, oni će većinom opet stati uz vlast - ovoga puta novu.
I kakva bi korist bila da ode Vučić i dođe demokrata Kučić, a svi ovi gore pomenuti i dalje ostanu?
Zamislite sada za trenutak da cela ova društvena grupa ne postoji. Na koji bi onda način Vučić ili bilo koji drugi potencijalni diktator vršio prinudu na terenu? Da li bi on lično išao sa letvom i pretio ljudima?
[ bordzija @ 03.12.2024. 13:04 ] @
Srbija je raspad živi od početka 90tih ovo danas je metastaza radikala i glupog naroda.
[ Java Beograd @ 03.12.2024. 13:32 ] @
Citat:
Ulfsaar:Zamislite sada za trenutak da cela ova društvena grupa ne postoji. Na koji bi onda način Vučić ili bilo koji drugi potencijalni diktator vršio prinudu na terenu? Da li bi on lično išao sa letvom i pretio ljudima?
Nikakva prinuda na terenu nije potrebna. To je više predstava za mase. Sve šta je potrebno to je kontrola medija.
[ B3R1 @ 03.12.2024. 13:37 ] @
Hajdemo ovako: Srbija se raspasti nece, jer ako se nije raspala za ovih poslednjih 220 godina - od Karadjordja do danas - nece ni od sada.
Zalosno je sto je sve ovo se desava u Srbiji jedan zesci déjà vu, tako lepo opisan u delima Sterije, Domanovica, Nusica ... a svi oni su ziveli mnogo pre danasnjih vremena. A sve to sto su napisali izgleda kao da je satira danasnjeg drustva, a ne drustva od pre 100 godina. Tako da nije sve u cetnicima, partizanima, komunistima, reakcionarima, nacionalistima, socijalistima, radikalima ... neko je sve te doticne izmislio. Nisu pali s neba.
Zalosno je i to sto smo u vreme komunista na neki nacin imali izvesnu pauzu, pa su mi kao gimnazijalcu Narodni poslanik i Gospodja ministarka delovali kao neko arhaicno stivo koje se desavalo u nekoj egzoticnoj kraljevini. Bas kao i Glisiceva Glava secera, koja mi je delovala jos arhaicnije, a kada sam je procitao nedavno ponovo - gle cuda, sve je tu: crna magija i sujeverje, korupcija, izvrsitelji ... Stradija, koja je cak u vreme mojih skolski dana bila ekranizovana kao tv drama, mi je delovala kao neka vrsta distopijskog SF-a ... koja se u danasnje vreme ostvarila 100%, tako da to vise uopste nije distopija.
Trebalo je da licno dozivim rat da bih shvatio Lazarevicevo "Sve ce to narod pozlatiti". Ratni veterani prozivljavaju iste muke kao i junaci te pripovetke.
Nusicev "Dr" - kada sam ga kao klinac prvi put gledao na tv pitao sam se kako je takva stvar uopste moguca. A eto, poslednjih 10 godina shvatili smo da i to moze!
Dis je napisao Nase dane jos 1908. ili tako nesto. A ta pesma kao da je napisana danas!
A znate i onu: "Dodju tako neka vremena kada pametni zacute, budale progovore, a fukara se obogati". To je rekao Ivo Andric jos pre 100 godina, a kao da je receno danas.
I tako dalje ...
Knjige, braco moja, knjige ... ne zvona i praporci!
A moze i ovako: pametni ljudi e uce na tudjim greskama, a budale na svojim. Kako se onda zovu oni koji ne uce?
[ bordzija @ 03.12.2024. 14:24 ] @
To što su govorili u ono vreme znači da je isto došlo danas.
Kada je sloba pao sa vlasti moja baba je rekla: e sada će biti kao u doba kraljevine, bogati će da se bogate još više i uživaju a sirotinja će da crkava od boleština i gladi.
I kakva bi korist bila da ode Vučić i dođe demokrata Kučić, a svi ovi gore pomenuti i dalje ostanu?
Vučić je posledica a ne uzrok. Evo ja prvi kažem da mi ništa ne znači promena predsednika, ako sistem ostane isti.
Nama treba prvenstveno promena na najnižem nivou, da se ljudi edukuju, da se promeni sistem vrednosti, da korupcija i sitne krađe i korist ne budu normalizovane nego budu prepoznate kao nešto loše, da preduzetnik koji vozi Bentlija a radnike plaća minimalac ne bude prepoznat kao "sposoban čovek koji se snašao, a i ti radnici su pristali da rade za njega ko ih ebe" nego prepoznat kao robovlasnik i izrabljivač i još mnogo toga.
A u načelu se to neće desiti čak i oni koji su najzagriženiji protivnici Vučića će reći kako traže "novo lice", nekog ko "nije Đilas (Marinika, Pera, Mika, dodati ime po želji).
Voli prosečan Srbin tu "čvrstu ruku" tu instituciju autoriteta, tog razrednog koji će da podvikne "Tišina Tamo", ali će da rešava njegove probleme od zaposlenja, da mu "da penziju", da mu "poveća platu", a da on sedi, vrti kanale na daljinskom i ne radi ništa.
To su isti oni koji su imali loše ocene jer ih je nastavnik mrzeo, a sada imaju loš posao i malu platu jer im je "šef dileja" i slično.
Zato sam mišljenja da će Picoustog skinuti samo neki još veći narcisoidni pacijent (zanimljivo ja sam pre par godina tipovao da će to biti Šapić), koji će ponuditi ukusniji sendvič, veću dnevnicu, a ovima koji su u kombinacijama dati garancije da ih neće dirati. Kakvo god mi mišljenje imali o DJVu i Žexu, oni su napravili medijsku imperiju i nekom novom vladaru će biti korisnije da ih ima na svojoj strani - nego protiv sebe.
Niko da krene od sebe i proba da bude promena koju želi da vidi u svojoj okolini.
[ Nebojsa Milanovic @ 03.12.2024. 23:50 ] @
Veoma slabo se razumem u domaću politiku, smatram je prljavom močvarom u kojoj je 12. 3. 2003. svaka nada izgubljena, a Vučića sam poslednji put na TVu video pre 30 godina.
Ipak mislim da znam dovoljno o njemu, a ako uzmete u obzir da je ovaj narod birao i ODABRAO jednog Tomu /diplomu/ Nikolića, a ako dalje uzmete u obzir da je Vučić odličan u manipulacijama svih vrsta, da je veoma ozbiljno izučavao psihologiju naroda (posebno srpskog), da je razvio veoma razgranatu mrežu ljudi sa dna koji svoj fizički opstanak vide u komadiću vlasti (i sledstvano tome pljačke) koji im je dat a realno je pitanje da li su sposobni da čiste WC, ne vidim mehanizam kojim će Vučić pasti sa vlasti.
[ Java Beograd @ 04.12.2024. 07:12 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic: ... ovaj narod birao i ODABRAO jednog Tomu /diplomu/ Nikolića, a ako dalje uzmete u obzir da je Vučić odličan u manipulacijama svih vrsta, da je veoma ozbiljno izučavao psihologiju naroda (posebno srpskog)
Toma diploma, koji je "završio" master studije sa radom koji ima naslov "Master rad" je nažalost bio jedina alternativa žutim lopovima koji su pokrali sve šta se pokrasti moglo.
Letargični, anemični Tadić, bio je na čelu države koju su tajkuni čerupali. Bukvalno. AV je tada, nekako, predstavio sebe kao nekog ko je izronio iz radikalskog blata, poveo sa sobom glupog i ograničenog Tomu grobara kojem je namenio mesto predsednika. Obećao je da će zalagati za EU, Kosovo, zaustavljanje pljačke i da će sve žute tajkune da strpa u zatvor. Zapravo, obećao je sve šta je prosečan glasač hteo da čuje. U kampanju je ušao sa mnogo para, to je bilo očigledno svakom objektivnom posmatraču. Na izbornim jedinicama gde nije dobijao, pravio je skandale, izmišljao krađu izbora, slikao se sa nekakvim papirićima tvrdeći pred kamerama da je baš to dokaz izborne krađe.
Dobio je izbore, "na mišiće", tako što je morao da uđe u koaliciju sa Dačićem. Već na sledećim izborima, Dačić mu nije bio potreban, i - saga počinje.
Naravno, nije uradio ništa: nit EU, nit Kosovo, nit su Tajkuni u zatvoru (onima, pritvorenima je isplaćena ogromna nadoknada za dane u pritvoru). Ali, uspešno je prisvojio medije, bolje i jače od Zlobe i stvorio je partijsku paravojsku / parapoliciju.
[ kosmopolita @ 04.12.2024. 07:55 ] @
Ovde je na prvom mestu korupcija u poslednjim istraživanjima.
Na RTV je gostovao čovek odavde koji decenijama živi u JAR (jug Afrike).
Kao novinar je pisao tamo o korupciji i mnogi su završili u zatvoru.
Pričao je kakve su imali pretenje i nastavljali su to da rade.
Ovde kao postoje i opozicioni mediji a niko nije radio tako nešto.
Izaci se neka kao afera koja ne može da da nikakav rezultat jer nije realna.
Pravih otkrića nema ni u kakvim medijima, ili nisu dali takav rezultat kakav su imali tamo gde je ovaj čovek radio.
[ Java Beograd @ 04.12.2024. 09:16 ] @
Kako AV skinuti sa vlasti? (a to nije blokada ulica i zatvaranje studenata na fakultetima)
1. Mora da se sakupi određen broj imućnih, politički intrigiranih ljudi sa jedinstvenim ciljem: srušiti AV sa vlasti. Cilj je primaran, sve ostalo - kasnije.
2. Odrediti osobu koja će javnosti biti prikazana kao lider. Popularan, do sad neukaljanog obraza. Na primer, neko kao Dr. Nestorović. (dok isti nije prdno u čabar.)
3. Pare, pare, pare - puno para.
4. Od najboljih agencija za politički marketing/inženjering naručiti kampanju. Jasnu, prilagođenu, zasnovanu na istraživanjima, anketama. Ništa jeftine franšize kao "blokirajte ulice / farbajte gradski trg"
5. Ostvariti ozbiljne veze sa ozbiljnim inostranim faktorima. Objasniti ciljeve, tražiti podršku ili makar neutralnost.
6. Ostvariti ozbiljne (plaćene) veze sa bar 90% ljudi koji imaju uticaj (influens) Tik Tok, YT, Instagram, pevači, glumci, sportisti. Ista mantra, iste rečenice.
7. Minimum godinu dana pre izbora krenuti svom silom, uz neki slogan koji asocira da je već sve rešeno, kao onomad "Gotov je". Dake, gotovo, pada, nema dileme, nema "ako", ne: "gubi" nego: "izgubio je".
8. Pripremiti ozbiljan plan aktivnosti za slučaj polovičnih rezultata na izborima. Akcija "višeg nivoa".
To je to rodžaci.
A ovo, da se studenti glume zaključaju pa glume da ih niko ne vidi? Nema ništa od toga. Moraće kući da jedu, da im mama obuče čist duks i veže pertle.
[ Turmen @ 04.12.2024. 09:59 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic:
Veoma slabo se razumem u domaću politiku, smatram je prljavom močvarom u kojoj je 12. 3. 2003. svaka nada izgubljena, a Vučića sam poslednji put na TVu video pre 30 godina.
Ipak mislim da znam dovoljno o njemu, a ako uzmete u obzir da je ovaj narod birao i ODABRAO jednog Tomu /diplomu/ Nikolića, a ako dalje uzmete u obzir da je Vučić odličan u manipulacijama svih vrsta, da je veoma ozbiljno izučavao psihologiju naroda (posebno srpskog), da je razvio veoma razgranatu mrežu ljudi sa dna koji svoj fizički opstanak vide u komadiću vlasti (i sledstvano tome pljačke) koji im je dat a realno je pitanje da li su sposobni da čiste WC, ne vidim mehanizam kojim će Vučić pasti sa vlasti.
Slažem se od reči do reči sa tobom nažalost. I ja ne vidim mehanizam kojim će Vučić pasti samo iz sledećih razloga
1) Na njegovoj strani su (kupio ih je, ucenio, kako ko više voli) svi biznismeni, znači kompletan kapital je kod njega i njegovih. Takođe i mediji.
2) Na njegovoj strani su svi "mali bogovi" - uglavnom oni loši đaci, neugledni, marginalizovani u detinjstvu su sada dobili neke privilegije, državnu platu, komadić vlasti, pitaju se nešto. Oni sa skupljim ulaznicama su dobili šta im treba, do te mere da im stranka čak i "posredovala" u odabiru muževa, žena (znam za nekoliko slučaja gde su napredni funkcioneri promenili svoje dugogodišnje supruge za mlađe žene).
Što reče Nebojša, u realnosti nisu sposobni ni da čiste WC, a trenutno žive "the best life". I svi oni su svesni da se padom Usnije sa vlasti, taj njihov život završava i braniće svoje privilegije i oružjem ako treba.
3) Na njegovoj strani su navijači dva najveća kluba.
4) Na njegovoj strani je SPC.
5) Na njegovoj strani je narod opijen propagandom.
6) Na njegovoj strani je EU, a tu su i Rusija, Kina i svi ostali "strateški partneri"
O vojsci i policiji i službama neću ni da pričam, to se nekako podrazumeva.
I sad zamislite i da se pojavi volšebno preko noći neko "novo lice" (pošto se svi jednoglasno slažemo da nam stara lica ne odgovaraju) - šta bi se desilo. Ili bi mu služba konstantno zagorčavala život - ili bi ga neko, daleko bilo ubio, jer takav političar predstavlja pretnju svima onima iz tačke 1 i 2, a bogami i ostalima. Pretnju njihovim investicijama i njihovom lagodnom životu.
Živimo u državi u kojoj ubijen premijer države (po ustavu najmoćnija osoba u državi) - šta je onda neki opozicioni političar za to.
Da se to ne bi desilo - taj opozicioni političar mora da pridobije i "konvertuje" ekipu iz gorenavedenih stavki. Mislim Zoran Đinđić je na svojoj strani imao i crkvu i navijače, ujedinjenu opoziciju, EU, narod kome je dozlogrdilo, kapitaliste i pasivnost vojske i policije - pa je vlast dobio "na mišiće" uz ljudske žrtve i materijalnu štetu.
Sve u svemu jedno je sigurno - SNS neće "skončati" tako što će izgubiti izbore, čestitati protivniku pobedu i mirno se povući - nego neće prezati od toga da naprave neku veliku 3.14zdariju
Ja se nadam da grešim.
EDIT - Gomila typo-a
[Ovu poruku je menjao Turmen dana 04.12.2024. u 11:22 GMT+1]
[ ademare @ 04.12.2024. 11:01 ] @
Tzv. Strani faktor je na Ex YU prostorima jos uvek do daljnjeg faktor Broj 1. da li ce neko biti vlast !
Secam se istinite price i malog skandala koji su i sami Slovenci brzo zaboravili, sta ih briga, da je USA ambasador 4. godine posle prijema Slovenije u Eu odlucivao ko ce biti tamosnja vlast ??
Sta da kazu onda osatle Banane tzv. "Z. Balkana" ?
Videli smo istu situaciju u CG kada je trebao Milo da ide ! Prvo je "glumac" Krivokapic danima sedeo u USA ambasadi i tamo dokazivao Vernost ! Tek posle te procedure mogao je da bude kratkotrajni premijer !
To se posle ponovilo sa Dritanom, koji je bio na vlasti uz Milovu podrsku ?
A poslednji put smo gledali sa Milojkom koga je USA svojevremneo i dovela u Cg da prvo bude kod Krivokapica ministar a sada premijer ! On bez dozvole USa ambasade ne ide ni u WC bukvalno !
Kod nas je ista situacija . Moze narod da glasa za bilo koga, vlast ce biti onaj koga odredi USA !
Tako je bilo sa DOS-om to takodje nije tajna. Posle SNS je stvoren kao projekat Tadica i Miki Rakica i neke troslovna USa agencije. Tadic je mislio da je samo cilj razbijanje Radikalne stranke, oni su znali da mu je to stvaranje alternative !
Tadic da je znao da ce izgubiti vlast posle onog razgovora sa Merkelovom , nije ga ona oborila , vec je prenela sta je bilo u razgovoru u Washington , pristao bi na sve !
Zato ga je USA zamenila ! Nepismenim Tomom, kome nije slucajno da je EU cestitala 4 sata pre zatvaranja birackih mesta ? Iako je u svim pa i u Eu anketama Tadic imao prednost od 10-tak % a nema dokaza ni da je Toma imao stvarno vise glasova ?!
Tako i sada moze narod da glasa za koga god hoce vlast ce biti onaj koga odredi USA !
Njihov favorit i dalje je AV !!!
Ovakva "opozicija" nikako mu nije alternativa !
Predao je Kosovo, ne onako brzo kao sto je obecao , ali je odradio posao zbog koga je doveden ! U medjuvrenu je postao glavni snabdevac Ukrajine sa raketama 122 mm, koje niko na svetu ne proizvodi , jos osim Rusije, Kine i S, Koreje ?!
Time je dodatno kupio naklonost USA !
Sad jos ima da isporuci Litijum Nemackoj !
Zauzvrat mu je dozvoljeno da radi u Srbiji sto god pozeli !
[ Java Beograd @ 04.12.2024. 12:10 ] @
Turmen:
Ništa to ne znači. Ta njegova ucena ima snagu dok je on na vlasti.
Svakom od pobrojanih se može objasniti, pružiti uverenje da će AV sigurno da padne s vlasti, i da će svaka dotadašnja ucena da bude bez ikakve snage, čim neko drugi bude bio vlast.
Takođe, ko je "kupljen" novcem, ništa lakše -> dobiće novu veću ponudu. Zato sam i rekao, u mom postu "pare, pare, pare". Možda ne mora keš. Obećanja da će dobiti neki posao sa državom su takođe primamljiva.
Navijači: seti kako su pevali: "Spasi Srbiju i ubij se, Slobodane". Navijači se bar jeftino kupe.
SPC - ovde mora dobro da se plati, nema druge. Neće pop da radi za male pare.
EU, Rusija, Kina, USA, UK i ostali - objasniti im i obećati da će njihovi interesi biti očuvani, zaštićeni i čak unapređeni. To je to. Yeb se njima za njega.
Jedini je problem prosta masa opijena medijima. Zato i ide sveobuhvatna kampanja na svaki drugi način.
[ Bojan Basic @ 04.12.2024. 13:44 ] @
Citat:
B3R1:
A znate i onu: "Dodju tako neka vremena kada pametni zacute, budale progovore, a fukara se obogati". To je rekao Ivo Andric jos pre 100 godina, a kao da je receno danas.
Nije Ivo Andrić nikada ovo rekao. Citat jeste dosta blizak današnjem vremenu, i onaj ko ga je smislio pripisao ga je Andriću kako bi (očigledno uspešno) napravio hajp oko njega.
[ Turmen @ 04.12.2024. 13:45 ] @
Tako je Java, pare su ključne.
Zato sam i malo pesimističan, jer svi oni koje sam nabrojao su deo problema.
1) Investitor i "kontroverzni biznismen" če podržati svaku vlast koja će garantovati da mu neće ugrožavati investicije, da će biti privilegovan prilikom poslovanja sa državom, da će mu biti namešteni tenderi, da će imati obezbeđen monopol, da se neće menjati zakon o radu (iako se bude menjao da to bude na njegovu vodenicu). Svaki političar koji bude bio zagovornik nenameštenih tendera, slobodnog tržišta, koji bude hteo da običnim radnicima da više prava - od ovakvog jednog "biznismena" neće imati podršku.
2) Svaki navijač i krimos kome država "žmuri" na njegovo dilovanje drogom, reketiranje, mlaćenje protestanata, će podržati onu vlast koja će mu garantovati da ga neće dirati. Onaj koji bude hteo da ih hapsi i da stane na put njihovom kriminalu, reketiranju i divljanju - neće imati podršku
3) Svaki direktorčić firme, sitniji rukovodilac, radnik čistoće, šalteruša u opštini će podržati SAMO i ISKLJUČIVO političaru koji im garnatuje da ih neće dirati i da će im povećati plate. Pa ovde živi određen broj penzionera koji se plaše da im "Đilas ne uzme penziju". Ne samo da kod njih nema šta da traži onaj koji želi da se u državnim firmama zapošljava preko konkursa, po stručnosti, na osnovu CVa, ekspertize - Pogotovo što u trenutnoj opoziciji ima onih koji zagovaraju otpuštanje svih članova stranke i ponovno zapošljavanje "ni po babu ni po stričevima" - Pa nije valjda Slavica koja izdaje lične karte luda da glasa za tu opciju koja može diretno da joj ugrozi egzistenciju - glasaće za vlast, da ostane na svom poslu.
4) Da ne pričam o estradi, glumcima - koji su direktno u vezi sa vlašću i vlast im obezbeđuje nastupe, uloge, publicitet - pa nisu ludi valjda da pucaju sebi u nogu.
5) Takođe i SPC.
6) A zamisli tek sastanak sa predstavnicima Rio Tinta ili Zijina u kome jedan političar kaže da će im dozvoliti sve, žmuriti na kršenje propisa, maltretiranje radnika, a drugi kaže da će insistirati da se poštuju ekološki standardi, da ne sme da se ugrožava životna sredina i da radnicima mora da se obezbede dobre plate i uslovi - Koga će ti predstavnici odabrati za saradnju?.
Zašto sam sve ovo napisao - zato što su ove grupacije deo problema u kom živimo, a političari su tu irelevantni. I takvi kroje sudbinu svima nama.
[ mjanjic @ 04.12.2024. 14:18 ] @
Na kraju ipak narod odlučuje, a ponekad u nekoj zemlji se desi potpuno neočekivan obrt, da narod glasa potpuno drugačije od predviđanja bilo kakvih anketa i bez obzira na medijsku sliku.
Doduše, u Srbiji je to malo teže, jer je veoma mali broj birača trezven i detaljnije upoznat sa kandidatima na listi, što je delimično posledica izbornog sistema.
Kada bi sistem bio direktan, da se za odbornike i poslanike glasa po imenu i prezimenu u izbornim jedinicama, pri čemu bi na glasačkom listiću eventualno samo u zagradi stajao naziv stranke kojoj kandidat pripada, onda ne bi mogao predsednik i u ovakvom sistemu praktično vlasnik političke stranke da doprinese pobedi kandidata te stranke u nekoj mesnoj zajednici na lokalnim izborima.
SPS je zloupotrebio većinu od 194 poslanika nakon prvih višestranačkih izbora, koji su bili direktni, i promenio izborni sistem u većinski, pri čemu je za republičke izbore cela Srbija praktično jedan izborna jedinica, čime je otvoren put ovome što se i danas dešava.
[ Andra_Ivic @ 04.12.2024. 14:18 ] @
Citat:
Bojan Basic:
Citat:
B3R1:
Nije Ivo Andrić nikada ovo rekao. Citat jeste dosta blizak današnjem vremenu, i onaj ko ga je smislio pripisao ga je Andriću kako bi (očigledno uspešno) napravio hajp oko njega.
Ivo Andrić, Nemirna godina:
[ Java Beograd @ 04.12.2024. 14:23 ] @
Citat:
mjanjic:Kada bi sistem bio direktan, da se za odbornike i poslanike glasa po imenu i prezimenu u izbornim jedinicama, pri čemu bi na glasačkom listiću eventualno samo u zagradi stajao naziv stranke kojoj kandidat pripada, onda ne bi mogao predsednik i u ovakvom sistemu praktično vlasnik političke stranke da doprinese pobedi kandidata te stranke u nekoj mesnoj zajednici na lokalnim izborima.
Ovo možda jeste kao ideja OK, ali u realnosti nikako ne funkcioniše. "Ljudi su kvarljiva roba", kako reče Bata Živojinović u filmu "Valter brani Sarajevo".
Onomad je Karić uspeo da napravi poslanički klub svoje partije u Nerodnoj Glupštini, iako njegova partija nije ni postojala kad su bili izbori! Dakle, kupio jednog po jednog, koji su kao učlanili se u njegovu partiju, kažu po ličnom uverenju, ne zbog para. I kad ih je nakupio dovoljno - formirali poslanički klub.
[ Shadowed @ 04.12.2024. 15:37 ] @
Citat:
Java Beograd:
Kako AV skinuti sa vlasti? (a to nije blokada ulica i zatvaranje studenata na fakultetima)
1. Mora da se sakupi određen broj imućnih, politički intrigiranih ljudi sa jedinstvenim ciljem: srušiti AV sa vlasti. Cilj je primaran, sve ostalo - kasnije.
...
Da ne citiram ceo post..
Da li ovo smatras jedinim nacinom ili si naveo to kao primer jednog od nacina?
[ Nebojsa Milanovic @ 04.12.2024. 16:32 ] @
Umesto što bez ikakvog osnova propituješ, možeš li TI da kažeš koji je TVOJ način?
[ Ivan Dimkovic @ 04.12.2024. 17:51 ] @
Citat:
Java Beograd:
Citat:
mjanjic:Kada bi sistem bio direktan, da se za odbornike i poslanike glasa po imenu i prezimenu u izbornim jedinicama, pri čemu bi na glasačkom listiću eventualno samo u zagradi stajao naziv stranke kojoj kandidat pripada, onda ne bi mogao predsednik i u ovakvom sistemu praktično vlasnik političke stranke da doprinese pobedi kandidata te stranke u nekoj mesnoj zajednici na lokalnim izborima.
Ovo možda jeste kao ideja OK, ali u realnosti nikako ne funkcioniše. "Ljudi su kvarljiva roba", kako reče Bata Živojinović u filmu "Valter brani Sarajevo".
Onomad je Karić uspeo da napravi poslanički klub svoje partije u Nerodnoj Glupštini, iako njegova partija nije ni postojala kad su bili izbori! Dakle, kupio jednog po jednog, koji su kao učlanili se u njegovu partiju, kažu po ličnom uverenju, ne zbog para. I kad ih je nakupio dovoljno - formirali poslanički klub.
Imas 2 izbora:
- Direktan izbor pojedinaca --> prednost, licna odgovornost u teoriji; mana: ako se to ne kaznjava (kratak attention span, nebitno ljudima) prostor za trgovinu i manipulaciju sa malo para
- Izbor politickih stranaka --> prednost: izbegavas da ti neko sa malo para kupi poslanicka mesta; mana - totalna delegacija odgovornosti i centralizacija odlucivanja na "vrh stranke"
Nema tu dobrog ili loseg resenja, i jedno i drugo imaju defekte (kao i bilo sta trece, cetvrto, deseto) - samo je pitanje da li je konkretan politicki sistem efikasan i u skladu sa politickim razvojem nekog drustva i trajektorijom na kojoj se to drustvo nalazi.
OK, postoji nešto što relativno liči na to, višestruko duže, sa vidno drugačijim izborom reči (poklapa se jedna jedina reč: „progovore“), i pritom onaj deo o obogaćivanju (što je neka vrsta „pančlajna“ navodnog citata) ni otprilike nije dotaknut. Dobro, prihvatam, očigledno jeste Andrićev citat.
[ Java Beograd @ 04.12.2024. 18:31 ] @
Citat:
Shadowed:
Citat:
Java Beograd:
...
Da ne citiram ceo post..
Da li ovo smatras jedinim nacinom ili si naveo to kao primer jednog od nacina?
Da, mislim da je nešto ovako, otprilike, jedini način da se smeni "demokratski diktator". Dakle, ne pričam ovde o regularnoj smeni vlasti u normalnim državama s uređenim demokratskim sistemom.
Ovde je reč o tome kako je smenjen Zloba, i kako jedino može biti smenjen Vučić.
Problematika je u tome da su mediji u potpunosti orijentisani ka afirmaciji njegove partije i svake izbore će regularno da dobije, bez potrebe za nepravilnostima na izbornim mestima.
[ Andra_Ivic @ 04.12.2024. 18:53 ] @
@Bojan Basic
Nije citat nego je neko parafrazirao Andrićeve misli.
"i pritom onaj deo o obogaćivanju (što je neka vrsta „pančlajna“ navodnog citata) ni otprilike nije dotaknut."
Dotaknut je
"... dok vidi Husu firauna kako od kokošara postaje prvi čovjek i kako se opet vraća u svoj fira-unluk"
[ Shadowed @ 04.12.2024. 22:36 ] @
Citat:
Java Beograd:Da, mislim da je nešto ovako, otprilike, jedini način da se smeni "demokratski diktator". Dakle, ne pričam ovde o regularnoj smeni vlasti u normalnim državama s uređenim demokratskim sistemom.
Ovde je reč o tome kako je smenjen Zloba, i kako jedino može biti smenjen Vučić.
Problematika je u tome da su mediji u potpunosti orijentisani ka afirmaciji njegove partije i svake izbore će regularno da dobije, bez potrebe za nepravilnostima na izbornim mestima.
OK, pitao sam jer sam prvo krenuo da pisem odgovor i onda vidim da postoje dve mogucnosti pa sam hteo prvo da znam na sta odgovaram :)
Ne delim misljenje da je to jedini nacin (vec da je jedan od nacina) ali hajde da za sada prihvatimo to kao polaznu tacku i nastavimo u tom smeru.
U onome sto si napisao, prva tacka je sta treba da se dogodi dok je ostalo kako bi to trebalo uraditi tako da nam je ta prva tacka najbitnija.
Ono sto meni tu deluje najbitnije je da li treba sedeti i cekati "da se sakupi određen broj imućnih, politički intrigiranih ljudi sa jedinstvenim ciljem: srušiti AV sa vlasti" ili postoji nesto sto moze da obican narod da uradi da podstakne pomenute da to urade. Ukoliko postoji onda je to ujedno i nacin na koji narod moze da dovede do smene AV sa vlasti.
Posto je tvoja zamisao, imas li neku ideju sta bi se to moglo uraditi da se oni motivisu da se sakupe i pocnu sa tim?
Razmislicu pa ako smislim nesto iole valjano, napisacu i ja.
Edit: Btw, znas li mozda za neke konkretne potencijalne "imucne, politicki intrigirane ljude" koji bi tako nesto mogli uraditi?
[ Java Beograd @ 05.12.2024. 08:35 ] @
@Shadowed
OK, prihvatam, termin nije odgovarajući. Nisam lepo formulisao
Evo da preformulišem:
Umesto "određen broj imućnih, politički intrigiranih ljudi" treba da stoji: "politička, ekonomska i društvena elita srpskog društva".
Zašto mogu oni, a ne može narod tj. prosta glasačka masa? Zato što je raja zaslepljena prezentovanom "istinom" kroz medije, i dok je tako, biće većinskih glasova za AV na svakim izborima.
Seti se samo koliko je teško bilo pod hiperinflacijom i pod sankcijama, a raja je i dalje mislila da Zloba spašava Srbiju od propasti. I glasaju redovno za Zlobu! A Srbija već triput propala načisto!
Brojevi su važni.
Broj glasača u Beogradu je oko 1.600.000
Ogromne, masovne demonstracije jako nezadovoljnih ljudi mogu da budu oko 100.000 ljudi. Nije ni 10%. Neka je i još dvaput toliko nezadovoljnih koji nisu demonstrirali - džaba.
Kažem, biče izbori, 1M će da glasa za vladajući režim, 100k - 200k koji su demonstrirali + 300k - 400k koji nisu demonstrirali će glasati protiv. I? Opet SNS na vlasti.
Od ovih pomenutih 100k može biti oko 10% - 20% izrazito agresivnih, rušilački nastrojenih koji misle da ako zapale Glupštinu da će se promeniti vlast.
A vlast se neće promeniti silom. Ne mogu se silom ugurati poslanici u Glupštinu umesto nekih drugih poslanika.
Citat:
Shadowed:znas li mozda za neke konkretne potencijalne "imucne, politicki intrigirane ljude" koji bi tako nesto mogli uraditi?
Pošto sam već preformulisao, mogao bih da kažem da znam ko spada u političku, ekonomsku i društvenu elitu srpskog društva. Znaš i ti.
Pitanje svih pitanja je da li je pomenuta elita u dovoljnoj meri nezadovoljna, tj. toliko nezadovoljna režimom, stanjem u državi i društvu da je spremna da se pokrene u akciju rušenja režima.
[ Java Beograd @ 05.12.2024. 08:46 ] @
Problem je u tome što je AV naučio lekciju na Zlobinim greškama.
Mudro, na sebi svojstven način, održava korektne odnose sa Zapadnom alijansom, jedinom silom koja bi eventualno mogla da inicira i finansira proces koji sam opisao.
Seti se samo vremena Zlobe. Nit' su nam dolazili strani lideri u posetu, nit je Zloba igde bio pozivan. Ko da je kužan. (a i jeste bio)
Sad je drugačije. Dođe Makaron, AV ode u evropski parlament pa se rukuje i zagrli sa Usruljom. Dođe nemački kancelar u goste pa bude "svi srećni i zadovoljni". I tako dalje.
[ dejanet @ 05.12.2024. 09:45 ] @
Mislim da potcenjujete Vuckove veze sa Zapadom, tj. njihovim ekstremnim levim krilom koje trenutno vlada u EU, Kanadom, Australijom, Juznom Korejom, Ukrajinom, Japanom, Brazilom, Argentinom i Amerikom, kao i ogromnim udelima u vlasti sirom sveta.
Vucko je bukvalno "čedo" tih elita.
Druga cesta greska jeste da Vucka dozivljamo kao konzervativnog, nacionalistickog politicara. Ovo ne moze biti dalje od istine. On je cisto levicarski politicar, upraznjava cisto levicarsku politiku i primenjuje ekstremne levicarske metode u praksi.
Trece, neko ko je socijalista ili levi liberal bi rekao ok, medjutim sve te elite racunajuci i Vucka nisu socijalisti niti komunisti, kao ni liberali(ne daj Boze), ni izdaleka blizu, oni samo primenjuju ili unapredjuju levicarske tehnike.
Taj socijalizam-komunizam je umro na Zapadu negde posle upada Rusa u Cehoslovacku, a sve ta revolucija ono 68-sma i slicno pocela je i zasnovana je na dogadjajima u Parizu, gde su muski studenti trazili pristup zenskom delu zgrade Univerziteta, jer su bili odvojeni, pa je seks zahtevao iznajmljivanje gajbe u Parizu, sto je bilo nedostupno velikoj vecini.
Fast-Forward, od tuda i njegovo duboko razumevanje sa trenutnim elitama na Zapadu.
[ ademare @ 05.12.2024. 10:37 ] @
Ja napisao ceo post na prosloj stranici da je "strani faktor" zvani USA jedino sto ga danas drzi na vlasti, ali niko to ne cita ?
USA je glavna, Ostali su samo Marionete i pajaci ! Sve zajedno sa Solcom i Makronom !
Cim njega Hill podrzava kao da mu je sin , moze sutra da se okupi 5 Miliona ljudi on ce da ostane da vlada ! Ili moze za njega Niko da ne glasa opet on ostaje !
USA ga je postavila, samo ona i moze da ga zameni , ali nece jer joj on najvise odgovara ! Isto tako bilo sa Milom bez odobrenja USA jos bi Milo stolovao !
Pise sve detaljno na prosloj strani da ne ponavljam !
[ Turmen @ 05.12.2024. 10:58 ] @
Nije on nikakav ni levičar, a tek nije ni nacionalista ni desničar - samo je visoko - funkcionalni sociopata, koji menja priču zavisno od situacije i vrti je shodno tome šta publika želi da čuje. Nema tu niti ideologije, niti stava, niti bilo čega drugo osim tipičnih interesa.
Kao kad muvaš devojku koja je feministkinja - pričaćeš joj kako si ti za ravnopravnost, kako žena treba da radi, da razvija karijeru, kako ti je ok da ti pereš sudove i menjaš pelene da bi ona izašla sa drugaricama i slično. A sutradan kreneš da se udvaraš malo tradicionalnije vaspitanoj devojci i pričaš joj kako želiš čednu devojku koja će da rađa troje, četvoro srpčića, kako ćeš puškom da je braniš, kako ona ne mora ništa da radi, ti ćeš da radiš 3 - 4 posla, na njivi, čuvaćeš stoku, samo da se ona ne muči (i tako slično, kapirate poentu, menjanje priče i stava u zavisnosti od sagovornika ili publike)
A što se tiče stranih elita - ne mrda se njima brk sve i da sutra izvede tenkove na ulicu i da pobije sve protestante kao piliće - dokle god on njima štiti investicije, lobira za litijum, kinezima daje zlato i namešta građevinske projekte koje plaća tako što digne kredite od njih, Trampu poklanja zemljište u centru Beograda, a sa Arapima partnerski "ulepšava" Beograd
[ dejanet @ 05.12.2024. 11:02 ] @
@ademare:
Sada sam procitao post, mislim da je sve tacno.
Oko DOS-a, mislim da je eventualno(ali eventualno) Kostunjavi trejdovao ime za minimum autonomije(ono Ugovor sa narodom i sl). Takodje Djiki(ekstremni levicar) i ako potpuno ideoloski kompatibilan sa Zapadom, nije razumeo svoju poziciju do kraja, sto je mozda i bilo kobno po njega i Srbiju.
Od Tadica i Rakica pa na ovamo imamo ono sto bi ameri rekli UniParty. Takodje od Tadica na ovamo efektivno zatvorena prica oko DOS-a i bilo kakve demokratije, odgovornosti, ono slobodan pad u ambis.
[ kosmopolita @ 05.12.2024. 11:14 ] @
Što onda nije dobio otvaranje klastera?
[ ademare @ 05.12.2024. 12:26 ] @
Niti Eu hoce da primi Srbiju u clanstvo , niti AV hoce stvarno da udje u EU !
Kada si clan EU ne moze se ovako vladati !
Evo videli smo kako je pre nekoliko dana prosao HR ministar Zdravlja ?
Ako domace tuzilastvo ne radi , slucaj je podiglo i Eu tuzilastvo ! Znaci ne moze jedan covek da bude i Predsednik i Premijer i Vrhovni Tuzilac i Vrhovni Sudija , kao sto je on danas u Srbiji !
[ Java Beograd @ 05.12.2024. 13:19 ] @
Citat:
kosmopolita: Što onda nije dobio otvaranje klastera?
Osim Kosova, mnogo ih svrbi Rusija, a i Kina. Ili kako nam već odavno govore: prilagoditi spoljnu politiku onako kako je vodi EU.
Kod njih je Rusija = neprijatelj, Kina = ekonomski neprijatelj. Kod nas nije
Ako svi mi u klubu slušamo rege, puštamo dredove i nosimo šorc i papuče, a ti nas uporno moliš da te primimo u klub, ali bi da nastaviš da slušaš metal, nosiš martinke i glumiš darkera, onda mi kažemo: alo brate, ako hoćeš da budeš u našem klubu, postaraj se da ličiš na nas.
[ Turmen @ 05.12.2024. 15:52 ] @
EU I Zvanična Srbija trenutno imaju najbolju saradnju ikada.
EU nas ne želi - mi se nešto ni ne pretržemo da uđemo u EU, a saradnja postoji, imamo mi ovde i EU fondove i jaka EU lobiranja (npr litijum), a čak i ako nismo priznali KIM, ciljevi vezani za KIM se lagano ispunjavaju bez problema.
Štaviše mislim da im ni ne smeta mnogo što mi nismo uveli sankcije Rusiji.
[ Nebojsa Milanovic @ 06.12.2024. 20:35 ] @
[ bordzija @ 07.12.2024. 02:33 ] @
To sam i ja mislio za taj zdravitas, crno tržište dečijih organa.
[ mjanjic @ 07.12.2024. 14:03 ] @
Ovo može da napravi jedan prosečan student, i to tako da se podaci čuvaju lokalno na jednom od računara u školi, pri čemu se Ministarstvu podaci mogu, ako baš to mora, slati recimo u CSV formatu, ali tako da svi lični podaci učenika budu zamenjeni generičkim podacima (npr. umesto imena i prezima bi stajalo "Učenik 150", "Učenik 151", itd.
[ Nebojsa Milanovic @ 10.12.2024. 22:47 ] @
Da da...
[ Nebojsa Milanovic @ 14.12.2024. 02:33 ] @
Teror agresora ne prestaje:
Odlazeća nacistička USA vlast uvodi totalne sankcije najvećoj srpskoj firmi NIS:
Nisam se duže vreme muvao po ovoj zoni, ali pošto sećanja i istoriskih činjenica dobrog dela
članova dopiru do iz prvog ćoška, a moja su ako niša drugo vremenski mnogo duža, želim da
napišimem par stvari dok me još ima istine radi:
Da li ste uopšte znali kolika se polička borba, a ne ekonomska, vodila da se JANAF napravi
tako kako je napravljen, da celom dužinom ide isključivo kroz Hrvatsku, da se naftni terminal
na Krku napravi na naudaljenijoj tačci od ulaza u Jadran. Da li ste znali da je u naftovodu na
početku previranja u Jugoslaviji ostala nafta koja je bila vlasništvo Srbije za koju nije dobila
baš ništa, a kupila je za svoje potrebe. Naftovod je napravljen početkom sedamdesetih, kada
je već neko očigledno znao šta se sprema.
Da li ste uopšte znali da se SFRJ 1975. odrekla jugoslovenske (srpske) slobodne zone u luci
Solun koja je otvorena 1925. na osnovu Grčko Srpskog dogovora iz 1919.
Da li ste uopšte znali da je pruga Solun Đevđelija po istom tom dogovoru bila Srpska, a vratila
ju je komunistička Jugoslavija.
Prilog temi o raspadu Srbije
[ optimizator @ 14.12.2024. 11:21 ] @
Pa i Jadranska obala nije data od tadašnjih sila samo Hrvatskoj, nego Kraljevini Jugoslaviji. Isto je sve ostalo samo njima.
[ mjanjic @ 14.12.2024. 12:33 ] @
U Solunu je Srbija imala bescarinsku zonu, od koje je imala poprilično koristi nakon što je dobila sankcije od Austrougarske početkom 20. veka (odnosi su se svake godine pogoršavali posle Majskog prevrata), znam da je ugovor bio nešto tipa na 50 godina uz mogućnost produženja za 50 godina, međutim u vreme SFRJ nisu produžili taj ugovor.
Što se tiče NIS-a, ne znam šta smo očekivali, SAD su praktično oborile Južni tok, jer se Bugarska iz tog projekta provukla nakon posete nekog od ovih američkih "diplomata".
Mada, kad se pogledaju cene goriva, rusi su nam baš prava braća, plus država sa svojim akcizama dere nam kožu leđa, tako da nismo kao privreda konkurentni u bilo čemu, jer što jeftiniji energenti su prvi preduslov konkurentne ekonomije.
[ bordzija @ 14.12.2024. 13:32 ] @
Zejtin je litar 140 dinara, vraćamo se u smradikalske 90te golf 1 dizel
Nis ionako ima najgore i najskuplje gorivo na svetu. U hr i bih uvoze italijansko gorivo (dok su remontovali rafinerije) i em je bolje em jeftinije nego u srbiji. Sa punim rezervosrom pređem 30% više kilometara.
[ dr0id @ 14.12.2024. 13:34 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic:
Teror agresora ne prestaje:
Odlazeća nacistička USA vlast uvodi totalne sankcije najvećoj srpskoj firmi NIS:
Kada bi Naprednjaci znali sta da rade sa NIS-om osim da ga brutalno pljackaju ne bi ta kupovina nazad bila super losa.
U ostalom to je bio razlog, pored politckog, prodaje NIS-a jer je ova firma bila opljckana do koske. Bukvalno jedino sto su mogli jeste da prodaju, da bi se sva ta pljacka zatrpala i zaboravila.
Inace od ljudi koje srecem tu i tamo a rade u NIS-u, kazu da su pod sankcijama od 2022-ge, imaju problema sa remontima i slicno, ali generalno uslovi tamo nisu losi.
Verujem da nikako ne bi zeleli da dodju u vlasnistvo Vucka & Co.
[ optimizator @ 14.12.2024. 21:43 ] @
Možda će Rusi ponuditi NIS Mađarskoj, Orban kao most između Rusije i Srbije.
[ Nebojsa Milanovic @ 14.12.2024. 22:17 ] @
@droid
Dobri si klipovi koje si okačio na prošloj strani, tako treba, a svaki post sa ironijom bez argumenata biće uklonjen.
Inače, ova USA odluka je više nego zločin prema nama, videćemo kako će se odvijati, ne znam samo otkud vam ideja da mi možemo ponovo da otkupimo NIS?! 🤯
Imate li svest oko toga koliko su Rusi investirali u NIS??
Platili su ga 400 miliona u vreme kada ga niko nije hteo da ga uzme ni za 1 (slovima: jedan) dolar, a u njega su uložili više od 2,5 milijarde dolara (podatak od pre nekoliko godina, sada je značajno više).
[ test1234 @ 15.12.2024. 01:11 ] @
Citat:
miki069:
Kakve sankcije?
Klasično AvAv spinovanje. Da se skrene fokus sa nadstrešnice, studenata, poljoprivrede.
Što ih nisu uveli ove tri godine?
Ako ih i bude, on će lično da ih skine.
Opet heroj.
Sve mi liči na ovo…
[ Nebojsa Milanovic @ 15.12.2024. 01:21 ] @
I da, biće vrlo interesantno pratiti i puno će govoriti cena akcija NISa na BG berzi:
Ne vidim kako je to zločin prema nama. Plaćamo najskuplje gorivo u okruženju, valjda zato što kupujemo od NISa.
Rusi dovlače svoju naftu i prerađuju je u svojoj firmi, i prodaju nam.
Jedino, dobro je što radi, određen broj ljudi u toj Rafineriji. (ti ćeš Nebojša znati bolje koliko ljudi)
Ako NIS bankrotira - rafineriju će svakako neko drugi kupiti, a za pumpe će se čak i otimati.
Srbija nema nalazišta nafte. WTF? Šta fali da uvezemo već prerađeno gorivo? Dizel, benzin, kerozin.
[ test1234 @ 15.12.2024. 09:09 ] @
Pa za onih 30% vlasništva godišnje dobijemo u proseku oko 200 miliona €, nije baš malo.
[ dejanet @ 15.12.2024. 10:05 ] @
Srbija/Vojvodina(NIS) poseduje nalazista nafte nesto oko 30% domace potrosnje. Nije malo.
Secam se Sloba & Co mozda i ranije, NIS je imao neka nalazista po Africi.
[ ademare @ 15.12.2024. 11:09 ] @
Ne bi to bilo pravo preuzimanje, vec fejk kao sto je preuzeo sada vec pokojni MK , Sber banku odmah po uvodjenju sankcija.
Znaci sve bi bilo fiktivno, ruska uprava bi isla kuci naravno a jednog dana kada se i ako situacija normalizuje , Rusi bi opet dosli u svoj NIS !
Tako je sa bankom , tako bi bilo i sa NIS-om !
To se nije dogodilo ranije jer poslovanje je islo nekako, ako bude totalno onemoguceno to se Rusima najvise isplati !
Ne bi mi njima nista kesirali , vec bi nam oni dali kredit, koji mi ne bi smo placali zbog nemogucnosti platnog prometa , pa oni jednog dana zbog neplacanja, dodju nazad isto tako besplatno !
[ Nebojsa Milanovic @ 15.12.2024. 11:25 ] @
Huhuh, ne znam kako se tek tako frljate sa bankrotom NISa, zaboravljate da više od četvrtine vlasništva čini republika Srbija, a skoro četvrtinu, što je ogromno, čine manjinski akcionari (ja sam godinama bio), kao i da je NIS daleeeeko najveći uplatilac poreza u državnu kasu naše zemlje.
Pada mi na pamet mogućnost da država Srbija otkupi od Rusa još par procenata pa da ona postane većinski akcionar, ima više varijanti, ali ako zatvore dovod nafte nijedna nije dobra.
[ Nebojsa Milanovic @ 15.12.2024. 12:25 ] @
Sad sam pričao sa kumom koji i dalje ima popriličnu količinu NIS akcija (a znam i puno drugih ljudi koji takođe imaju), jedini zajednički stav je da se mora precizno videti tekst tog dokumenta, pa će se tek tada nazreti moguće varijante.
Ono što je sasvim sigurno to je da je vrednost investicije Rusa preko 3 milijarde dolara, a SVE akcije NISa vrede tek oko milijardu.
Dakle, u svim varijantama raspleta Rusi su na teškom gubitku, a kako će Srbija izaći, ostaje da se vidi.
[ Java Beograd @ 15.12.2024. 12:47 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic:Pada mi na pamet mogućnost da država Srbija otkupi od Rusa još par procenata pa da ona postane većinski akcionar, ima više varijanti, ali ako zatvore dovod nafte nijedna nije dobra.
U pitanju je samo dovod ruske sirove nafte. Svaka druga je OK.
[ dr0id @ 15.12.2024. 13:09 ] @
Pre ce biti da je problem u vlasnistvu rafinerije, dovod nafte je bio pre 2 godine https://vreme.com/vesti/sankci...ke-nafte-za-nis-preko-janaf-a/. A te investicije od 3 milijarde su kao i one zapadnih "investitora" - izvuku zaradu pa vrate kao kredit ili investiciju pa to izvuku jer oni izvode radove, i tako u krug. Bolje da kazu koliko su nafte i gasa izvukli za ovih 16 godina
[ bordzija @ 15.12.2024. 13:26 ] @
Da to sam zaboravio firma tj vlasnik sa većinskim udelom deonica uglavnom izvlači sav profit a ostali dobijaju neke mrvice malo jače od 3-4% na nivou štednje u banci. Od vrednosti deonica da se razumemo. Sav višak izvuku kroz "održavanja i ulaganja".
Nešto slično sns investicijama u nadstrešnicu novosadske železničke stanice. Dogovoreno 3 miliona a iskošta 63 miliona.
[ miki069 @ 15.12.2024. 15:05 ] @
I Hrvatska ima procenat zarade od trasporta sirove nafte preko JANAF.
Već su odbili identične sankcije koje je NIS-u uvela EU.
Odbio je njihov predsednik Igor Milanović, koji je po meni, vrlo korektan.
Sad su i kod njih izbori. Možda on padne.
Ako je tačno, može da izađe na loše, ali samo nekih 30 dana.
Posle toga AvAv ide kod Trampa i briše sankcije.
Posle toga je jači od Tita.
Treba ga birati za doživotnog predsednika.
I čin Maršala, obevezno.
[ test1234 @ 15.12.2024. 15:32 ] @
Eno NATO pravi banku, predlažem da Dinkića, Malog i AV pošaljemo kao dokazan kadar. Da plus i Tabakeru.
[ Turmen @ 18.12.2024. 14:53 ] @
Iskreno mislim da nema ništa od toga. Ili će AV otkupiti tih 2%, 3% akcija koliko je neophodno da NIS ponovo bude u većinskom vlasništvu Srbije, ili će nekako drugačije izmanipulisati situacijom i ispasti "Supermen"
[ Nebojsa Milanovic @ 18.12.2024. 17:55 ] @
Očigledno da je u Srbiji optimizam po pitanju rešavanja ovog problema, jer samo u ponedeljak je cena akcija potonula oko 15%, a juče i danas se već popravila na ukupan pad ispod 10%.
Lično, to me je prijatno iznenadilo.
[ Java Beograd @ 18.12.2024. 18:10 ] @
Ko je voljan da prognoziramo - tipujemo - da li će režim da se izvuče i ovaj put (kao i zadnjih 12 godina) ili će ovaj put da prsne?
Mislim na studentske demonstracije, blokadu saobraćaja, blokadu na skoro svim fakultetima u Srbiji. A evo, počele i škole da bivaju blokirane!
Nastavnici, profesori ojađeni bednim plata masovno podržavaju studente/đake. Verovatno u nadi da ako režim padne - doći će novi koji će da im poveća plate.
Možemo i da taksativno pobrojimo sve velike afere koje je režim laganica iskulirao. Tipa "ja sam video ta dva minuta sa trake koja je nestala"
Ili fazon Jovanjica i "marihuna je legalna u inostranstvu nije to nikakav problem"
[ Java Beograd @ 19.12.2024. 12:00 ] @
Stvari počinju da se komplikuju za Vučića. Najavljen raspust za đake od sledeće nedelje!
Verovatno u želji i nadi da se studentski protest ne proširi previše i na srednješkolski. Ali, mislim da je sad kasno. Đaci će da se okupljaju, nebitno da li imaju časove ili ne.
Po društvenim mrežama (twitter uglavnom) kreće novi narativ: "naravno da je protest politički, od početka je bio".
[ kosmopolita @ 19.12.2024. 12:22 ] @
Sad bi trebalo ponovo damurade ono istraživanje u kojem je polamodaih bilo za odlazak.
Bilo bi interesantno znati da li se smanjuje taj procenat.
[ Nebojsa Milanovic @ 19.12.2024. 14:38 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic: Očigledno da je u Srbiji optimizam po pitanju rešavanja ovog problema, jer samo u ponedeljak je cena akcija potonula oko 15%, a juče i danas se već popravila na ukupan pad ispod 10%.
Lično, to me je prijatno iznenadilo.
Update, danas ponovo rast cene akcija NISa, još par procenata i vratiće se totalno tamo gde je bila?!
Drugim rečima, totalni konsenzus u Srbiji je da blokada NISa i moguće zatvaranje dotoka nafte ne znače ništa?!?
[ miki069 @ 19.12.2024. 20:24 ] @
Sankcije ne postoje.
Nikakav papir nije došao, niti će da dođe.
Klasično AvAv spinovanje.
[ Nebojsa Milanovic @ 19.12.2024. 20:28 ] @
Ok videćemo, postoji i ta opcija.
Ako se ispostavi da je tako, ja lično koji sam apolitičan, a u odnosu na domaći brlog totalno, aktiviraću se protiv njega ponovo.
[ feveh @ 19.12.2024. 21:37 ] @
A niste pomislili da to neka "drma kavez". Slično kao na kripto tržištu.
Najavi se kataklizma zbog pretećih snakcija.
Kad vrednost akcija popada dodju vredna žena, deca, pokupe popadale "plodove", a zatim, gle "čuda" akcije se vrate tamo gde su i bile.
Ukoliko se narod prestravi i primiri i prestanu protesti to je gratis dividenda.
Imajući sve to na umu u jednom momentu sam razmišljao da kupim nešto akcija NIS-a... ali ne bavim se ja time.
Što napisah - svaka sličnost sa stvarnim osobama i dogadjajima je slučajna :)
[ Nebojsa Milanovic @ 19.12.2024. 22:25 ] @
[ bordzija @ 19.12.2024. 23:48 ] @
Puko vučić krenulo otkazivanje institucija
Radnici RTS-a: Ograđujemo se od uređivačke politike