Kad se velika količina veša upetlja u jastučnicu ili u dušečni čaršav (onaj sa lastiš-trakom) onda će u centrifugi da "podivlja" svaka mašina, bez obzira na ispravnost opruga i amortizera.
Osim, naravno onih mašina koje umeju da prepoznaju značajnu težinsku neravnotežu u bubnju, pa niti neće da krenu u centrifugu (moja bivša Candy mašina)
Moje iskustvo (i takođe iskustvo friends & family okruženja) je da slim mašine iz nekog razloga (valjda oblik i dimenzije bubnja) mnogo češće i uspešnije "umeju" da uguraju veš u jastučnicu ili dušečni čaršav.
Pokretaču teme svakako savetujem da zameni amortizere, ako su dotrajali, ali i da ubuduće jastučnice i čaršave pere tako što će ih prethodno pojedinačno ubaciti u mrežu za pranje veša.
Na primer ovako nešto:
https://www.dm.rs/profissimo-m...ranje-vesa-p4066447294958.html
Prvi okretaju su najbrutalniji, pošto je veš još uvek težak i maksimalno natopljen vodom. Posle tih prvih nekoliko obrtaja, dosta vode se iscedi, a time i veš postane lakši, pa nije toliko brutalno trešenje mašine.
Može i sledeća opcija: smanjiti brzinu obrtaja centrifuge, ako je brzina podesiva. Više je bolje, naravno, ali moje iskustvo je takvo da ne primećujem preveliku razliku u isceđenosti veša na 800 obrtaja ili 1.000, na primer.
Takođe, česta je zabluda da će sa manjom količinom veša centrifuga biti mirnija. Neće. Bolje je napuniti bubanj, jer će se tako težinski veš bolje rasporediti u centrifugi.