[ gesaugen @ 06.12.2024. 06:11 ] @
Dobio sam stariju Bosch veš mašinu, sigurno ima 15god.
Radi dobro osim što kad krene centrifuga podivlja na način da su joj ti prvi okreti toliko siloviti da jako udaraju par puta o gornji dio mašine i zato poskoči ko mazga. Džabe ju postavim u savršenu vagu. Istina, stavio sam više veša koji se onda zavukao u jastučnica i napravio veliku kuglu, no svejedno skače prejako, ko da je bubanj mlitav
Jel to možda otišao neki od amortizera ili je to boljka starijih Boschova i da li bi se isplatilo mijenjati amortizere?
[ test1234 @ 06.12.2024. 07:45 ] @
Verovatno su se amotizeri istrošili da praktično i ne postoje.
[ dusanboss @ 06.12.2024. 12:52 ] @
Možda se i opruga otkačila? Ili bi stojao bubanj krivo u tom slučaju? Otvoriš je od gore pa vidi šta je.

A popravka se svakako isplati. Bosch je kvalitetna mašina i 15 god nije mnogo zavisno koliko je radila i u kakvom je stanju. Ne znam dal ti pasuju ovi https://www.loren.co.rs/amorti...LOREN_2164?manufacturer_id=123 . U svakom slučaju preko 2000 sa dostavom neće biti.
[ gesaugen @ 06.12.2024. 13:02 ] @
Jel amortizer mora biti iste sile ili može biti i jači? Mislim da je za moju original 90N a ovaj je 120N. I jel su neoriginalni dobri ko i Boschev ako paše?
[ Java Beograd @ 06.12.2024. 13:13 ] @
Kad se velika količina veša upetlja u jastučnicu ili u dušečni čaršav (onaj sa lastiš-trakom) onda će u centrifugi da "podivlja" svaka mašina, bez obzira na ispravnost opruga i amortizera.
Osim, naravno onih mašina koje umeju da prepoznaju značajnu težinsku neravnotežu u bubnju, pa niti neće da krenu u centrifugu (moja bivša Candy mašina)

Moje iskustvo (i takođe iskustvo friends & family okruženja) je da slim mašine iz nekog razloga (valjda oblik i dimenzije bubnja) mnogo češće i uspešnije "umeju" da uguraju veš u jastučnicu ili dušečni čaršav.

Pokretaču teme svakako savetujem da zameni amortizere, ako su dotrajali, ali i da ubuduće jastučnice i čaršave pere tako što će ih prethodno pojedinačno ubaciti u mrežu za pranje veša.
Na primer ovako nešto: https://www.dm.rs/profissimo-m...ranje-vesa-p4066447294958.html

Prvi okretaju su najbrutalniji, pošto je veš još uvek težak i maksimalno natopljen vodom. Posle tih prvih nekoliko obrtaja, dosta vode se iscedi, a time i veš postane lakši, pa nije toliko brutalno trešenje mašine.
Može i sledeća opcija: smanjiti brzinu obrtaja centrifuge, ako je brzina podesiva. Više je bolje, naravno, ali moje iskustvo je takvo da ne primećujem preveliku razliku u isceđenosti veša na 800 obrtaja ili 1.000, na primer.

Takođe, česta je zabluda da će sa manjom količinom veša centrifuga biti mirnija. Neće. Bolje je napuniti bubanj, jer će se tako težinski veš bolje rasporediti u centrifugi.

[ gesaugen @ 06.12.2024. 13:53 ] @
Hvala na savjetima
Ovo sam ju baš bio napunio tako da kad se smočio veš je zauzimao oko 3/4 bubnja.
I stavio sam 800 okretaja iako može do 1200.
Budem probao s mrežama za veš. Inače bubanj unutra ima izočene plastične lopatice valjda za bolje miješanje veša no primjećujem da se i na 800 okretaja na kraju veš zalijepi između bubnja i tih lopatica...
[ test1234 @ 06.12.2024. 21:36 ] @
Mreže isključivo za sitan veš, nikako nemoj stavljati krupan veš u mrežu, to je kao da si stavio kamen u mašinu.
[ dusanboss @ 14.12.2024. 14:40 ] @
Evo i moja Bosch počela da skače!!! A ima 3 meseca. Nije da skače, ali trese se mnogo više nego ranije. To je krenulo od kad sam je pomerao malo da bih testirao sudo mašinu. Što može biti problem? To sad je radila izuzetno mirno i nečujno. Ne verujem da je kvar. Da se nije opruga uvrnula ili sl.?
Čini mi se da bubanj kada pomeram rukom pravi dosta više otpora nego ranije.
[ gesaugen @ 14.12.2024. 22:22 ] @
Evo otvorio sam ju gore i snimio bubanj u centrifugi. Ovo je na 600 okretaja s jedva pola bubnja robe i to majce, dakle ravnomjerno se rasporedio veš
https://youtube.com/shorts/UldKYcezrlw
https://youtu.be/yFbOaxd41kw

Vidi se kao da ju ništa ne drži odozdo pa bubanj ide na sve strane?
[ dusanboss @ 14.12.2024. 22:48 ] @
Ne rade ti linkovi.
[ test1234 @ 15.12.2024. 09:24 ] @
Citat:
dusanboss:
Evo i moja Bosch počela da skače!!! A ima 3 meseca. Nije da skače, ali trese se mnogo više nego ranije. To je krenulo od kad sam je pomerao malo da bih testirao sudo mašinu. Što može biti problem? To sad je radila izuzetno mirno i nečujno. Ne verujem da je kvar. Da se nije opruga uvrnula ili sl.?
Čini mi se da bubanj kada pomeram rukom pravi dosta više otpora nego ranije.

Pomerio si je i sad su se razštelovale nogice, ne stoji podjednako na sve četiri nogice i zato ti trese. Moraćeš nogice ponovo da našteluješ. Pipavo dozlaboga.
[ gesaugen @ 15.12.2024. 09:25 ] @
Citat:
dusanboss:
Ne rade ti linkovi.

Evo ovi rade
https://youtube.com/shorts/wPFh0o2P9_g

Citat:
test1234:
Pomerio si je i sad su se razštelovale nogice, ne stoji podjednako na sve četiri nogice i zato ti trese. Moraćeš nogice ponovo da našteluješ. Pipavo dozlaboga.

Nije, i u balansu je takva.

Vidi se na linku da se bubanj ne rotira stabilno već kao u stranu i kao da ga ništa ne drži odozdo.
Mislio sam ju otvorit i izvadit amortizere
[ test1234 @ 15.12.2024. 12:21 ] @
@gesaugen

To sa raštelovanim nogicama nije za tvoju mašinu već za @dusanboss.

A ti menjaj amortizere, šta čekaš?
[ gesaugen @ 18.12.2024. 18:41 ] @
Evo konačno sam izvadio amortizere. Doslovce su pojedeni.
Radi se o amortizerima od 90N (aweco 9230.01 9000549182)

Jel moram staviti isto 90N ili mogu 120N?
[ test1234 @ 18.12.2024. 21:47 ] @
Mozeš bilo koje jače, možeš i te od 120N ali moraš da vodiš računa da budu odgovarajuće rupe kroz koje prolaze osigurači ili šrafovi. Nesmu rupe biti šire, veće. Moraju biti baš čvrsto pričvršćeni sa obe strane inače će jako da lupaju. Praviće veliku nepijatnu buku.