[ xMax-a @ 06.12.2024. 13:17 ] @
Zdravo drustvo, Kuburim vec dugo sa grejanjem i majstorima jer sam se odlucio da uradim kombinaciju radijatorskog i grejanja na dve razlicite etaze kuce pa sam resio da se sam pozabavim ovim, jer vise zivaca za majstore nemam a ujedno je jako tesko naci krstenog koji zna dalje od varenja i postavljanja cevi. Nadam se da cu ovde dobiti neke korisne smernice i savete da uspem ovo sam da realizujem. Situacija je sledeca: Kuca je povrsine cca 70m2 na 3 etaze: I etaza je prizemlje, medjutim kaskadni je temelj pa je korisna povrsina nekih 40m2 dok je ostalih 30m2 podrum i ovde se nalazi kotao kao i radijatori. II etaza je sprat gde je razvuceno podno grejanje (70m2). II etaza je visoko potkrovlje koje trenutno nije sredjeno. (70m2) Dakle trenutno se greje 70m2 + 40m2 = 110m2 Detalji: - Dvocevni sistem grejanja je u pitanju. - Radijatori se nalaze u prizemlju, i imamo 4 radijatora i 2 susaca (susac iz prizemlja povezan je na susac sa sprata). Razdelnik za radijatore ima 3 grejna kruga, sto znaci da su korsceni ventili 50%. - Kotao se nalazi u hodniku i u pitanju je TIM SISTEM 22kw koji je ugradjen direktnim spojem, izlazna cev 28mm zatim se racva vod ka radijatorima sa redukcijom na 22mm i 28mm prema II etazi tj razdelniku za podno grejanje. Od II etaze imamo jos jednu racvu ka III etazi koja trenutno nije u funkciji 22mm vodi do nje. Kao sto sam rekao, direktan spoj je u pitanju pa antikondenz ventil ne postoji. - Razdelnik podnog grejanja ima 6 grejnih krugova 16mm alpex. Za duzine krugova nisam siguran ali racunajuci neki prosek od oko 70m po krugu imam oko 420m cevi na 70m2 povrsine. Prvobitno resenje za podno grejanje pre nekih 7 godina bilo je: Termostatski ventil sa termo glavom cija sonda je postavljena na povratni vod i to je to u principu, svu vodu gurala je pumpa koja je integrisana u kotao. U ovom momentu korisio sam samo 3 grejna kruga jer deo II etaze nije bio sredjen. Ovo resenje je radilo neko vreme dok nije doslo do problema sa manjim protokom, skakanjem pritiska u sistemu i tako dalje. Ove godine resio sam da sredim kompletnu II etazu, prepravim grejanje i pustim svih 6 krugova u pogon. Pa tako po preporuci pozovem majstora koji mi da cenu i kaze da se ja nista ne brinem da ce do sve da radi kao doxa. Ono sto je gospodin uradio je sledece: - Prvo je razvalio pola hodnika u delu gde je postojeci razdelnik podnog grejanja na II etazi kako bi dosao do dovodnih cevi i rekao da je promer cevi mali za trecu etazu, isekao iste i rekao "za to se snadji kad budes radio potkrovlje tu je najbolje da ide poseban vod", sto verujem da moze biti, ali ja za III etazu jos uvek ne znam da li cu radijatore ili podno. - Drugo, doneo je novi razdelnik koji se sastoji iz 2x po 3 kruga i montirao njega jer stari iz samo njemu znanih razloga ne valja. Na novi razdelnik je stavio pumpnu grupu ICMA M054 uz koji je dosao mesajuci ventil sa termoglavom i bajpasom, medjutim to gospodin nije ugradio, kad sam mu nudio taj deo dok je ugradjivao, rekao je "to ne treba, to dolazi u setu samo, to je za radijatore". Termoglavu je pokusao da stavi na neki od grejnih krugova, medjutim nije mu islo pa rece da ce da ponese i da proveri s kolegama, veli mora da je neka greska. Prethodno je spojnicama nastavio/produzio alpex cevi a dolaznim vodovima je obrnuo redosled. - Takodje sam mu trazio vecu ekspanzivnu posudu, s obzirom da mislim da je trenutna koja se nalazi u kotlu mala jer sam ranije imao oscilacije pritiska, nije je stavio, kaze to ce kad dodje drugi put za 2,3 dana. - Trazio sam i sigurnosni ventil novi, jer je stari zaribao, s obzirom da je pritisak nekad isao i na 4 bara a sigurnosni nije reagovao, njega je takodje ostavio za taj drugi put. -Kada sam pitao kako da sinhronizujem ovu novu pumpu sa pumpom iz kotla, rekao mi je da uzmem sobni termostat da gasi pumpu, sto meni nikako nema logike, tako da sam morao sam da nakacim pumpu na 220v i gasim je preko prekidaca po potrebi, sto je katastrofalno resenje jer pumpa vrti i kad kotao ne radi, nezavisno od temperature vode. Evo par slika kako bih priblizio situaciju: Prizemlje: Sprat prvobitno resenje: Sprat nedavno resenje/prepravka: Ukoliko je neko od iskusnijih uspeo da ukaci sta se ovde desilo i razumeo, voleo bih da dobijem savete sta tacno ovde treba da se uradi kako bih prvobitno zastitio kotao i kako bih imao adekvatnu temperaturu u podnom grejanju. Dakle moja pitanja uopstena su: 1. Da li je 22cev premala za III etazu ili mogu da je povezem nazad na sistem pre nego sto zakrpim zid? 2. Da li mi je neophodan antikondenz mesni ventil za kotao i koji je savet da uzmem, s obzirom da imam ovu kombinaciju grejanja (60C ili manji)? 3. Sto se tice razdelnika podnog grejanja, da li je dovoljno da dodam ovaj deo sto on nije ugradio ili pak postoji bolje resenje? 4. Sta da uradim sto se tice pumpe u novom razdelniku podnog, da li da uzmem cevni termostat ili pak trazim neko sofisticiranije resenje? 5. Pumpa radi na 3. brzini a protok je koliko vidim po protokomerima minimalan, pumpa se greje dobrano, sta ovde moze biti problem? 6. Protokomeri su jako zaprljani vec nakon par dana grejanja, sto znaci da je voda u sistemu prljava, da li bi ovo mogao resiti magnetnim filterom, ili nema potrebe? Ukoliko postoji jos nesto sto bi se moglo uraditi a ja nisam naveo voleo bih da mi se ukaze na to. Takodje ukoliko je sve ovo opisano zbunjivo, mogu snimiti video kako bi razjasnio eventualne nedoumice. Unapred hvala na odgovorima. |