[ niki212 @ 08.12.2024. 18:00 ] @
Sirija, jedna od najstarijih država na svetu i jedna od kolevki istorije umire pred našim očima.
Sveti Pavle je primio hrišćanstvo u drevnoj Siriji i tu i osnovao prvu hrišćansku crkvu na svetu.
Damask je star dobrih 5000 godina, a Siriju su svi osvajali, Od poznatijih okupatora tu su Jevreji,
Asirci, Vavilonci, Persijci, Grci, Armenijci, Rimljani, Vizantinci, Arapi i Krstaši.
Normalno i Turci su se tu udenuli dobrih 700 godina iz dva tri puta. Čak su i Mongoli okupirali
Siriju i Damask koji je bio biser toga dela sveta.
Sirija je dala tri rimska Patrijarha (sada se nazivaju Papama), a hrišćanstvo je mnogo vekova
opstajalo u Siriji. Ali, u 2011 je bilo 1.500.000 hrišćana, a 2022. samo 300.000. Ako to nije
genocid zasnovan na veri ne znam šta jeste, i sve to uz pomoć Amerike, Turske, Irana i
zapada koji se pravi blesav ...
[ Nebojsa Milanovic @ 08.12.2024. 18:28 ] @
Jel može neko da pojasni šta se tu dešava, vidim samo da se navodi da je ovo poraz Rusije, po čemu?
[ djoka_l @ 08.12.2024. 19:31 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic:
Jel može neko da pojasni šta se tu dešava, vidim samo da se navodi da je ovo poraz Rusije, po čemu?

Tamo ima jedno desetak različitih strana u Sukobu.
Režim, na čelu sa Asadom je podržavala Rusija, Iran (zato što Asad predstavlja manjinske šiite) i Hezbolah (zato što Iran tako kaže)
Postoji struja u kojoj su Kurdi, koja se bri protiv struje u kojoj je ISIS, a koje podržava Amerika. A bore se i protiv ostalih strana.
Postoji struja koju podržava Turska, a koji se bore protiv Kurda, a i protiv drugih koji su na puškomet udaljenosti.
Postoji još nekoliko struja, koju čine suniti, a koje podržavaju ostale sunitske zemlje, a koji se bore svaki sa svakim.
Izrael se isto meša u rat, ali do sada nije napadao ruske baze, nego samo iranske i one koje drži Hezbolah.

Asadova strana je izgubila od nekoga, pa se zato smatra porazom ruske strane.
A ko je tačno pobedio, baš se i ne zna, verovatno će Sirija još dugo biti podeljena na manje "kalifate" koje drže razne zaraćene strane i koje se sve bore međusobno.
[ Java Beograd @ 08.12.2024. 20:15 ] @
Pobedila je "zapadna alijansa", što je lako zaključiti, jer se po njihovim medijima vidi likovanje, kako je pao diktator (Asad) a pobedili "pobunjenici".
Skoro sve crkve su već spaljene, a radikalni islamizam je već na delu.

Evo tri slika, govore više od 3.000 reči.

[ djoka_l @ 08.12.2024. 20:17 ] @
Jok, izgleda da je Turska pobedila, pa se sada bore protiv Kurda koji su isto tako pobedili.
U stvari, turske snage se sada bore protiv snaga koje podržava Amerika.
[ dejanet @ 08.12.2024. 21:23 ] @
Putkova politika je da se ne mesa u stvari druge drzave saveznika sto u prevodu znaci nema kinte-pomoci a ni obaveza jer je tako najeftinije.
Rezultat je ovo sto vidimo.

Sirija se sama urusila zbog korupcije, sankcija, siromastva, okupacije naftnih polja, relativno lose diplomatije, posledica rata...

E sad mene zanima Putko. On je imao tu neke dogovore sa Turskom i mislio da je to staticka kategorija, slicno kao sa Zapadom oko Ukrajine, neverovatno.

Jasno je da Turska ima prednost u odnosu na Rusiju zbog rata u Ukrajini, gas, kinta, uvoz-izvoz, poslici, Crno more i slicno. Ali Rusi su ozbiljno platili preko glave onih Jermenaca sto su ih prodali upravo Turcima. Zatim zaboravili na ona dva pilota sto su ih ubili Turci, onda na ambasadora koga su ubili isti ti Turci u sred Istanmbula...

Videcemo, ovi dogadjaji mogu lako da zapale malo siri rat.

[ Nebojsa Milanovic @ 08.12.2024. 21:36 ] @
Ono što znam je ovo, ironično - knjiga ovog zločinca koji je Srbiju zavio u crno:

America's plan after 9/11: Taking out seven countries in five years

[ ademare @ 09.12.2024. 00:56 ] @
Snimak kako ih je Gadafi 2008. upozorio da ce oni biti sledeci, a Asad se cereka !!

https://x.com/AtleticoFutbol_/status/1865700548353118720
[ Java Beograd @ 09.12.2024. 07:04 ] @
Dakle:
- Liban, Somalija, Sudan neka se spreme.
- Iran, još malo neka sačeka.
[ mjanjic @ 09.12.2024. 07:34 ] @
Zadnje što pročitah o Siriji pre neki dan je navodna izjava Asada da se nalazi u Damsku i nigde ne beži, a juče navodno neki zvaničnik iz Moskve izjavio da je Asad sa svojom porodicom u Moskvi gde je dobio azil.
Sad treba možda da se pitamo šta je od to dvoje tačno, da li je Asad možda odmah ili dan nakon te izjave da ne ide nigde iz Damaska odleteo za Moskvu, mada su neki komentatori naveli odmah posle te njegove izjave da je već u Moskvi.

Neki pominju Siriju kao jednu od najstarijih država, bar u tom delu sveta, međutim ta država iz antičkog perioda nije bila u granicama današnje Sirije, već se poprilično šira oblast nazivala Sirijom.

Što se tiče frakcija koje su trenutno u sukobu tamo, Turska ima interes da na sirijskoj strani zajedničke granice drži pod kontrolom sve frakcije uz uslov da ne pomažu kurdske separatističke frakcije u samoj Turskoj ili Iraku, u suprotnom postoji mogućnost da turska vojska okupira taj deo Sirije. Ako je Asad stvarno otišao u Moskvu, možemo očekivati taj potez Turske, mada sve zavisi od orjentacije frakcija u pograničnom području.
Drugi interes Turske da uđe u Siriju je ne samo da obuzda sukobljene frakcije, nego da izađe direktno na sirijsku granicu sa Izraelom, čime bi direktno sprečila dalja dejstva Izraela na sirijskoj teritoriji.
U nekoj "filmskoj" varijanti bi Turska ušla i u Liban da spreči dalja dejstva Izraela, tako da je pitanje šta bi tek onda bilo, ako bi to nateralo Izrael na povlačenje iz Libana i zaustavljanje dejstava protiv Hezbolaha, možda bi Turska ušla i u pojas Gaze, jer ne mašta samo Rusija da ponovo bude imperija, i Erdogan mašta da Turska ponovo postane kao Osmansko carstvo ;)
[ djoka_l @ 09.12.2024. 09:40 ] @
Evo pokušaja da se objasni ko je ko u Siriji

[ niki212 @ 09.12.2024. 13:36 ] @
Izrael je već reokupirao Golansku visoravan, a sigurno će se još malo proširiti,
verovatno do linije B iz 1974. godine. A možda i dalje uz granicu sa Libanom,
sa preuzimanjem UNDOF položaja u Siriji. I tako više uopšte ne zarezuju UN.
Sigurno će još po nešto da usput okupiraju, ali Damask neće moći.

Turci jako puno stoje iza ovoga rata u Siriji, uz Američku pomoć i odobravanje
u tišini. Oni su već odcepili dobre delove Sirije uz granicu, proglasivši to Zonom
sigurnosti, uz širinu od 50 km uz granicu. Malo im Kurdi kvare račun, a ali će ih
verovatno slomiti. Pobunjenici ne bi mogli da uspeju bez Turske pomoći i Alepo
su samo tako zauzeli. Znači proturski su, pa je pitanje da li će i taj deo posredno
pasti Turskoj u ruke. Sigurno će krenuti i niz obalu prema Latakiji, a dokle će to
biti videćemo.
U svim zonama koje su Turci uz SDA pobunjenike, okupirali proterani su Kurdi i
Jezidi, žene odvedene u roblje i naseljeni arapski borci. Turci su organizovano
krali naftu iz Sirijije i vozili je kod sebe.
Zadnjih 50-60 godina postoje tenzije između Turske Sirije i Iraka oko vode iz
Eufrata. Za ovih desetak ratnih godina Turska je drastično podigla potršnju vode
tako da je u Hitu u Iraku protok opao do tri puta.

Za Ruse kažu da u bazi u Siriji imaju 7 ispravnih aviona, dok su pre Ukranskog
rata imali preko 50. Ubrzano se pakuju da dostojanstveno napuste Siriju.
Nato (Ameri) već planiraju da svo sirisko oružje ruske proizvodnje, koga mogu
da se dokopaju, ekspresno šalju u u Ukrainu. Spominju koju hiljadu tenkova,
ali mislim da je to preterano. I municije ima dosta.
Ameri ostavljaju oko 4000 vojnika radi demokratije, da neko ne bi slučajno ukrao
izvore nafte, koji su eto tu, slučajno.

Ko je dobio, ko je izgubio pitanje ja sad.

[ test1234 @ 09.12.2024. 14:48 ] @
Onako usput, Sirijska nafta je veoma lošeg kvaliteta puna Sumpora i ostalih teških metala, skupa za preradu.
[ Living Light @ 10.12.2024. 00:09 ] @
jesi to probao da je prerađuješ pa znaš,
iLi je radila malo "tetka Viki" ...pedija ?

i, šta kaže analiza dalje ...
[ test1234 @ 10.12.2024. 08:22 ] @
Do 2009g smo mi u YU i Srbiji najviše koristili tu naftu. Ti si radio kod njih, znaš sigurno u sitna crevca.
[ niki212 @ 16.12.2024. 08:36 ] @
Kakva tužna neinventivna promena naslova koji sam ja dao ovoj temi.

Država se raspala, bolje reći raskomadana je a naslov od "Sirija se raspala" je promenjen u "Situacija u Siriji".
A situacija je delimično oblačna, sa jutarnjim sunčanim intervalima, a što su Izrael i Turska raskomadali zemlju
nije važno. Musimanski ekstremisti su u osvojenim delovima već zabranili svim ženama da rade i teraju ih da
nose burke. Hrišćani, ono malo što ih je još ostalo, bezglavo beže od handžara i silovanja, a ruska ambasada
podvijenog repa se evakuše.
A nafta je malo kisela zbog sumpora i tako to ...
[ mjanjic @ 16.12.2024. 11:39 ] @
Zar ne bi vest pre neku sedmicu da ovi "pobunjenici" nisu dirali pripadnike manjina u Siriji, uključujući Hrišćane? Otkud ti to da sad da se zavodi šerijat, ima li neki kredibilan link za vest o tome?
[ niki212 @ 16.12.2024. 16:54 ] @
Al-Jolani speaking at a meeting:
> Religious 'moral police' will promote Dawah over 'the stick' [beating people]
He expands on this
> Islam is the true religion but those who resist our Dawah with force will be met with force as Jihad was imposed for this

https://slguardian.org/rebel-l...ria-amid-exodus-of-minorities/

https://9gag.com/gag/avy5Yw5

https://theaquilareport.com/ch...th-a-levantine-greek-activist/
[ Nebojsa Milanovic @ 16.12.2024. 18:22 ] @
niki, ako si upućeniji, onda pojasni situaciju što je moguće detaljnije.

Shvati da gotovo niko ovde ne razume šta se tu dešava i ovakvo ostavljanje linkova bez komentara ne znači ništa.
[ dejanet @ 16.12.2024. 18:39 ] @
Taj Al-Nesto je rebrendiran terorista ISIS-a i Al-Kaide. Takodje je bio desna ruka Al-Bagdadija.
Na slikama mozete zapaziti neverovatnu slicnost sa Zelenskim, kao da su burazeri.

Na BBC-u su ga predstavili pre par dana kao borca za "inkluziju" i sva ostala prava koje mozete da zamislite.

Inace te teroristicke grupe zastupaju najgoru mogucu verziju ekstremnog islamizma, tkz selafisti.

Verujem da ce im sledeci cilj biti Rusija, Balkan i/ili bivse republike SSSR-a.
[ niki212 @ 17.12.2024. 13:01 ] @
Taj Al-Nesto je Abu Mohammad al-Julani, koji ima titulu emira, koju je verovatno sam sebi dodelio.
On jeste sirijac, ali je rođen u Saudiskoj Arabiji u porodici izbeglica sa Golana. Porodica mu je bila
naprednih shvatanja i bogata, i vratila se u Siriju. Siguran sam da je bila u kontaktu sa Asadovim
ocem. Al-Nesto je studirao fakultete, a da li ih je zavšio ne znam. Otišao je u Irak 2003 i pridružio
se Alkaidi. Amerikanci su ga uhapsili 2006. i držali u apsu do 2011. i sasvim slučajno su ga pustili
malo pre ustanka protiv Asada. Posle su ga amerikanci proglasili teroristom i ucenili na 10 miliona
dolara, jer im se otrgao kontroli. 2017. je formirao Tahrir al-Sham (HTS), sirijsku islamističku
organizaciju Haiat Tahrir Al Sham „Skupština za oslobođenje Levanta“.
Učestvuje u Siriskoj vladi spasa u kojoj su skori svi članovi došli iz redova HTS i koji su se borili
10 ili 20 godina u muslimanskim estremističkim redovima ili studirali na raznim islamskim verskim
univerzitetima, i sada očekujete da oni postanu očas posla pro zapadne demokrate.
Baš smešno od vas
[ Java Beograd @ 17.12.2024. 14:25 ] @
Demokrata, naravno, kao što je i Osama bio hvaljen kao "demokratski" ustanik koji se bori protiv ruske agresije.
[ Nebojsa Milanovic @ 17.12.2024. 17:20 ] @
Niki, lično ne znam nijedno ime koje si pomenuo, molim budi jasniji/određeniji, rekao sam ti već da ovde malo ko ima neke obrise šta se tu dešava.

Što se mene tiče, i tu situaciju u Siriji, i na Bliskom istoku, a da ne pričam u Ukrajini, samo vidim kao deo globalne agresije Amerike i NATO pakta koji sa svojim skoro četvorocifrenim brojem vojnih baza po celom svetu pritiskaju Rusiju sa svih strana, provocirajući odgovor koji će onda u svojim poganima medijima da označe kao "rusku agresiju" 🤬🤮🤮

U tome su veoma jako podržani sa svoja dva najjača oružja a to su USA i EU štamparije falš para kojima se sve to finansira, ali uprkos svemu tome sve manji deo planete je uz njih, pa se nadamo da će svet ubuduće biti bolje mesto.
[ dr0id @ 17.12.2024. 21:08 ] @
Jasno je sta se desava, visedecenijska diktatura manjinske sekte se zavrsila, Iranci odseceni, sad ce se videti da li ce nastati haos kao u Libiji ili neka relativno normalna situacija. Sledeci na redu za prevaspitanje Huti a onda Iranci, ako se ne opamete (sad im je prilika ako ikad, predsednik poginuo, Ajatolah mator i bolestan).
[ Nebojsa Milanovic @ 17.12.2024. 21:21 ] @
Aham, a ko će to "prevaspitavanje", Iranaca recimo, da sprovede?? 🤯
[ whitie2004 @ 17.12.2024. 22:29 ] @
Citat:

Država se raspala, bolje reći raskomadana je a naslov od "Sirija se raspala" je promenjen u "Situacija u Siriji".

U trenutku kada ceo svet prica o "Balkanizaciji Sirije" mi imamo problema sa izborom termina. Ima li jednostavnijeg a tacnijeg opisa stanja. Opste prihvacen termin. Istoricari pricaju o " balkanizacijama " vise stotina godina unazad ...

[ dr0id @ 17.12.2024. 23:50 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic: Aham, a ko će to "prevaspitavanje", Iranaca recimo, da sprovede?? 🤯

Benjamin i McDonald, ko drugi
https://www.reuters.com/world/...nything-can-happen-2024-12-12/
https://www.youtube.com/watch?v=ifBPc5F03mA
https://www.youtube.com/watch?v=gbyRnvXxVpY
https://www.youtube.com/watch?v=IhtNJFswafE
[ niki212 @ 17.12.2024. 23:54 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic:
Niki, lično ne znam nijedno ime koje si pomenuo, molim budi jasniji/određeniji, rekao sam ti već da ovde malo ko ima neke obrise šta se tu dešava.

Što se mene tiče, i tu situaciju u Siriji, i na Bliskom istoku, a da ne pričam u Ukrajini, samo vidim kao deo globalne agresije Amerike i NATO pakta koji sa svojim skoro četvorocifrenim brojem vojnih baza po celom svetu pritiskaju Rusiju sa svih strana, provocirajući odgovor koji će onda u svojim poganima medijima da označe kao "rusku agresiju" 🤬🤮🤮

U tome su veoma jako podržani sa svoja dva najjača oružja a to su USA i EU štamparije falš para kojima se sve to finansira, ali uprkos svemu tome sve manji deo planete je uz njih, pa se nadamo da će svet ubuduće biti bolje mesto.

Veruj mi da ni ja ne znam ni jednog od tih likova. Da mogu da budem baš nešto jasniji sada bih držao tribinu negde tamo na zapadu i uzmao 10.000$ po jednom predavanju. Ovako samo mogu da malo predpostavljam, uglavnom tačno.
Da si obratio pažnju na moj prvi post video bi da me pogađa najviše stradanje hrišćana, a svaki od ovih novih vođa verovatno ima nultu toleranciju pema njima.
[ Nebojsa Milanovic @ 18.12.2024. 01:53 ] @
@dr0id, opet se frljaš sa propagandnim glupostima, Amerika može da bombarduje samo banana-državu kao Srbija i nikog više, veruješ li stvarno da će da urade nešto protiv Irana, i to sada kada je u savezu sa Rusijom!? 🤯
[ niki212 @ 18.12.2024. 10:09 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic:
Niki, ................ovde malo ko ima neke obrise šta se tu .

Mogao bi da nam da TI daš analizu svetske situacije, uzroke svih ovih problema oko nas, ali bez propagandnih stereotipova i retoričkih floskula.
Ko to u pojedinoj državi ne voli koju državu, koje su to grupacije, ekonomske, etničke i verske koje buše protiv drugih, koji su im krajnji ciljevi i šta će se desiti u sledećih desetak godina.
Samo gole istinite činjenice ...

[ Nebojsa Milanovic @ 18.12.2024. 11:38 ] @
Alo dečko meni se obraćaš?!?

Kakve propagandne sterotipove i retoričke floskule, o čemu pričaš?!?🤯🤯 Sa nekim si me pomešao..

Prvi sam rekao da veze nemam sa situacijom u Siriji osim da sam čuo da se to navodi kao nekakav ruski poraz i sugerisao TEBI koji si otvorio temu sa sugestivnim naslovom "Sirija se raspala" da objasniš tvoje viđenje tog raspada (ako je raspad...), kako se i zašto raspala, ko sve tu protiv koga ratuje, itd.

Dakle prvenstveno je na TEBI reč, jer si ti i otvorio temu na takav način. Ni u kom slučaju nisi u poziciji da bilo koga za bilo šta prozivaš.
[ niki212 @ 18.12.2024. 15:06 ] @
Tebi se obraćam, jer si ti uveo u temu štampanje dolara, NATO agresiju, Ameriku, Rusiju i rat u Ukrajini. Sam si rekao da je rat u Siriji deo globalne agresije Amerike koja provocira Rusiju i stvara u poganim medijima sliku Ruske agresije. Sve si to napisao u temi koju sam ja otvorio i gde bi po tebi trebalo da ja objasnim situaciu u raspadnutoj Siriji, koja je pokidana na, po svemu sudeći, pet delova. da bi se sve to bolje razumelo. ti nam objasni tu globalnu Nato agresiju, ko to i zašto stvara takve prikaze Rusije i kako se prave falš pare. A i izraz "poraz Rusije" si ti uveo u ovu temu, a ne ja.

Sve si ti to uveo u temu pa nam to i objasni pošto baš i ne shvatam sve to , a niko nikog ne proziva, ni ja tebe, a nadam se ni ti mene.

[ Nebojsa Milanovic @ 18.12.2024. 19:24 ] @
Ne samo u ovoj u nego u i drugim temama sam pisao o agresiji nacista i NATO pakta na Rusiju, ne očekuješ valjda da ponovo sve to da pišem...🤯🤯

Ako ti smeta zanemari što sam nešto od toga pisao i u ovoj "tvojoj" temi, pa navedi razloga zašto si je otvorio, tačnije zašto misliš da se Sirija raspala i tome slično.

Bitno je tvoje mišljenje kao pokretača teme, naročito što tematika o kojoj si otvorio temu je relativno nepoznata (zato i nije bilo teme o tome..).

Što se tiče ovoga:
Citat:
niki212: ti nam objasni tu globalnu Nato agresiju
..o tome sam pisao detaljno, a evo ti i američkog profesora koji to kratko i jasno objašnjava: https://www.youtube.com/watch?v=NP6z8zRxPYM

[ niki212 @ 18.12.2024. 19:57 ] @
Tvoj odgovor je opet izbegavanje pravog odgovora. Ko su tačno ti nacisti koje ti pominješ, ko vrši i vodi Nato agresiju ili agresije, koji su razlozi itd. Imena, organizacije, vođe te urote.

Ja sam na početku ove teme vrlo precizno napisao da sam potrešen stradanjem Hrišćana u kolevci civilizacije, Isto tako sam u sledećem postu napisao ko sve stoji, po mom mišljenju, iza ovog raspada Sirije, i ko šta otima. Pročitaj napisano, pisao sam o tome već. I o trenutnim dešavanjima u ostatcima Sirije. I jedno ime sam naveo, a ti ništa konkretno.
Evo još jednog imena, Sirici su ubili Asadovog generala Talal al-Daqaqa koji je svog ljubimca lava hranio nevaljalim neprijateljima režima. Jezivo!

[ Nebojsa Milanovic @ 18.12.2024. 20:10 ] @
Ja nisam pomenuo imena nacista/agresora?!?

Ti ili se šališ ili si do sada najveći trol, o čemu ti pričaš čoveče?!?! 🤯🤯🤯

Napravi search ovde na reči Usrulja ili Bajden - pa onda reci da nisam pomenuo imena?! 🤯🤮

Što se tiče toga o ćemu ti pišeš, nisi znam ko si ti Sirijci (žao mi zbog pogibija Hrišćana naravno) niti znam ko je taj general, X puta ti kažem da pojasniš situaciju tamo ako umeš.

[ mjanjic @ 21.12.2024. 14:32 ] @
Juče mi izađe video, iako nisam na YT ništa gledao niti tražio o Siriji, a koristim stalno Incognito prozor za YT: https://www.youtube.com/watch?v=eevV8cuxpJY

Ne ulazeći u detalje i verodostojnost svega, ako samo pođemo od toga da su pojedini iz ovog videa stvarno radili to što su radili, frapantno je da je neko bio gradonačelnik dok su ove "neprijatelje države" sahranjivali u masovne grobnice bez obeležja, drugi upravljao buldožerom i bio očevidac, jedino što većina njih nisu znali - ko su ti ubijeni ljudi i zašto su ubijeni, ali valjda u straju ljudi reprogramiraju sebe, pa kao što čuh u nekom drugom videu o tome kako sada u UK ne smeš da kritikuješ islamski fundamentalizam pošto ćeš odmah dobiti poziv na razgovor u policiji uz moguću optužbu da širiš versku netrpeljivost: "mora da su oni uradili nešto (nezakonito, protiv države, ...) čim su ih priveli", s tim što su u slučaju Sirije mnogi bukvalno dobili metak u čelo.