[ atikus @ 06.06.2025. 14:19 ] @
Na terasi imam izvedenu uzidnu monofaznu uticnicu od koje bih odveo kabal duz ivice terase I fasade do ispod, da bih napravio nadzidnu uticnicu na zidu ispod terase.

Da li je potreban neki poseban naponski kabal za spoljasnju upotrebu Ili je dovoljan obican u cetvrtastoj kanalici ili PVC cevi?

Taj deo zida je inace dosta izlozen suncu.

Hvala.
[ baresi @ 07.06.2025. 06:56 ] @
Ja bi stavio neki kabel sa zaštitom IP44 ili više.
[ dusanboss @ 07.06.2025. 13:31 ] @
Baresi ne vidim da iko napominje nivo IP zaštite na kablovima. Na utičnicama da.

Atikus biće ti dobar običan kabal u kanalici. Jedinu ako utičnica može da kisne gledaj da bude što kaže baresi bar IP44.
[ atikus @ 07.06.2025. 15:28 ] @
Hvala vam obojici na odgovorima.

Iz nekog ranijeg iskustva znam da se plasticne stvari relativno brzo raspadaju na jakom suncu, a nemam ideju kako se u tom smislu ponasaju plastevi naponskih kablova. Ipak ce se deo toga vuci duz ivice zida I poda terase pa ako se izolacija posle 10-ak godina raspadne od uv zraka a neko bosim nogama stane na terasu koja se pere... o necemu takvom, recimo brinem. Mozda I preterujem.

Imam I cetvrtastu kanalicu koja se lepi a I PPR cev od pola cola pa da probam nesto od to dvoje.

Hvala.
[ veselinovic @ 07.06.2025. 15:46 ] @
Kabal PP00 ili po novoj evropskoj oznaci NAYY bi trebao biti otporan na UV zrake.
I moze da se polaze u zemlju i vodu pa bi bio IP 68 ako ne i vise :)
Ako ga stavis u kanalicu bice i vise nego adekvatan.
[ dusanboss @ 07.06.2025. 16:38 ] @
Citat:
atikus:
Hvala vam obojici na odgovorima.

Iz nekog ranijeg iskustva znam da se plasticne stvari relativno brzo raspadaju na jakom suncu, a nemam ideju kako se u tom smislu ponasaju plastevi naponskih kablova. Ipak ce se deo toga vuci duz ivice zida I poda terase pa ako se izolacija posle 10-ak godina raspadne od uv zraka a neko bosim nogama stane na terasu koja se pere... o necemu takvom, recimo brinem. Mozda I preterujem.

Imam I cetvrtastu kanalicu koja se lepi a I PPR cev od pola cola pa da probam nesto od to dvoje.

Hvala.

PVC je poprilično otporan na UV. Jedino može boju da izgubi. Što u tvom slučaju nije problem
[ Java Beograd @ 07.06.2025. 17:01 ] @
Ja bih kanalice zaboravio. To je za unutra, nije za spolja: sunce, minus, led, vetar, kiša sneg.

Ima da se kupe bužiri, kao oni na tuš crevu:

Kroz to provučeš svoj kabl, i onda odgovarajućim nosačima (ne mogu da nađem sliku) pričvrstiš na zid na svak 50 cm (otprilike)
[ atikus @ 07.06.2025. 19:29 ] @
Dosta korisnih predloga.

Iz perspektive estetike, kanalica je najbolje resenje, dok u smislu funkcionalnosti ocigledno nije.
Za ovo metalno vazi suprotno, izgleda.

Kroz kanalicu jesam vodio preko fasade FTP kabal za kamere I nije se promenila niti raspala za 5 godina ali opet, sa strujnim kablom ne bih bio tako opusten.
[ atikus @ 07.06.2025. 19:30 ] @
Citat:
veselinovic:
Kabal PP00 ili po novoj evropskoj oznaci NAYY bi trebao biti otporan na UV zrake.
I moze da se polaze u zemlju i vodu pa bi bio IP 68 ako ne i vise :)
Ako ga stavis u kanalicu bice i vise nego adekvatan.

Mislim da cu to da pokusam, to mi je I bila prvobitna ideja-namenski kabal I kanalica prosto radi estetike.
Hvala!