[ boro62promaja @ 29.08.2025. 08:56 ] @
| Dobio sam UPS baterijski paket koji se sastoji od 3 redno vezana olovna akumulatora 12V/9Ah.
Na njima je navedeno da se pune (na svakom pojedinačno) do 14.4V što znači da se paket puni na 43.2V sa strujom od 2A.
Imam namjeru da sve to zamijenim sa Li-ion bat. paketom 10S4P (ćelije su od po 2500mAh, 4 u paralelu i tako puta 10 na red) što bi značilo 42V/10Ah (govorim o full charge vrijednostima napona).
Pošto do sad nisam imao priliku da radim sa UPS-ovima, zanima me da li ima nekih specifičnosti ili je moguće samo jednostavno zamijeniti olovo sa litijumom ?
Pozdrav, BP ! |
[ ademare @ 29.08.2025. 11:09 ] @
Po meni to nije dobra ideja .
Drugo je ono kada si menjao aku alat pa umesto NiMH stavljao Li baterije !
Stari alat se pravio sa NiMH novi alat se pravi sa Li baterijama i to je O.K.
Medjutim stari UPS su se pravili sa Olovnim akumulatorima, ali se Novi UPS prave takodje sa Olovnim akumulatorima !?
Znaci da je ispaltivo i u eksploataciji bolje ne bi oni i dalje stavljali olovne .
Ovo ti je kao ideja da na autu umesto olovnog stavis, napravis Li aku ?
[ Java Beograd @ 29.08.2025. 12:26 ] @
Malo je nejasan uvodni post. Kaže Bora: "Dobio sam UPS baterijski paket ..."
Da li si Boro dobio UPS? Ili samo baterije iz UPS-a?
Šta je tvoja dalja namera, kad i ako zameniš olovne ćelije litijum jonskim? Da i dalje to bude baterijski paket za UPS ili nešto drugo?
[ ademare @ 29.08.2025. 14:21 ] @
Po naslovu sve je jasno. Ne mora on da dobije UPS, moze nekom drugom da zameni.
Zeli da umesto olovnih akumulatora stavi Li.
Valjda bi se neka firma do sada na planeti toga setila ?
Kinezi koji prave te UPS imaju Litijuma ko pleve ! Naravno cena ne igra ulogu jer bi ti eventualni Li bili skuplji ko hoce bolji kvalitet. Ne kupuje svako dno .
Posebno velike korporacije.
Zato sam uporedio sa SUS automobilima. Proizvede se godisnje 10 + miliona a niko se nije setio da umesto olovnog stavi Li akumulator ?
[ ademare @ 29.08.2025. 14:32 ] @
Evo sad gledam najvece firme od prosle godine su pocele da stavljaju i Li ?
Ali zovu ih SMART ko zna sta tu sve od elektronike ima za upravljanje tim.
Evo linka sa Reddita:
https://www.reddit.com/r/synology/comments/1eerlr8/lithium_ups/
Radi se o LiFePO4 baterijama kao za elektricne automobile, a ne o obicnim Litijumskim .
[ boro62promaja @ 02.09.2025. 08:49 ] @
Hvala vam za odgovore.
Za automobilske baterije mi je jasno zašto ne stavljaju Litijum. Zapaljiv je, netolerantan na mehanička oštećenja i neće se puni na minusnim temperaturama !
Ono što mene najviše tišti u vezi Litijuma i UPS-a jeste način na koji elektronika iz UPS-a puni baterijski paket i sa kojim naponom (ovo navodim jer NIKAD se ne oslanjam na to da mi samo BMS odredjuje prekid punjenja nego napon punjenja ograničavam na vrijednost full charge na samom punjaču).
[ DUSKEZ @ 02.09.2025. 11:36 ] @
Ja sam imao situaciju da sam se uzdao u solarne baterije da cu napraviti solarnu struju sa panelom kontrolerom i baterijama.I nikad nisam naisao nigde na kontrolere koji rade sa sol baterijama ,puko sam dobre pare ali u nepovrat.Nista ne moze zameniti akumulatore.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.