[ busank @ 18.10.2025. 11:31 ] @
Kako nastaviti Cekas žicu na kaloriferu ?
[ test1234 @ 18.10.2025. 12:08 ] @
Pošto se ta žica prekine uglavnom posle dugog niza godina upotrebe svako krpljenje je kratkotrajno rešenje i uvek brzo ponovo pregori baš na mestu gde je krpljeno. Na stranu što se prilikom svakog krpljenja skraćuje žica, povećava snaga i struja.
[ busank @ 18.10.2025. 18:22 ] @
Citat:
test1234: Pošto se ta žica prekine uglavnom posle dugog niza godina upotrebe svako krpljenje je kratkotrajno rešenje i uvek brzo ponovo pregori baš na mestu gde je krpljeno. Na stranu što se prilikom svakog krpljenja skraćuje žica, povećava snaga i struja.

Kalorifer je Sever - više se ne proizvodi, ne mogu da kupim grejač.
[ baresi @ 18.10.2025. 18:42 ] @
Davno sam to radio nekom prijatelju i vjerujem da je uspjelo jer posle toga nije me više gnjavio. Uradio sam to bakrenom cevčicom, provukao oba kraja cekasa kroz cevčicu, savio sa svake strane i zakrimpao. Cekas je bio namotan kao opruga pa sam imao mogućnost malo ga razvući. Ako možeš slikaj mesto prekida, možda se ipak može nešto rešiti. U svakom slučaju, moraš ga spojiti "mehaničkim" putem.
[ mrkabrka @ 18.10.2025. 18:46 ] @
Ili neka manja luster klema ... pa stegnes srafovima ...
[ busank @ 18.10.2025. 20:43 ] @
Citat:
mrkabrka: Ili neka manja luster klema ... pa stegnes srafovima ...

Bliske su žice, probaću ovaj prethodni predlog sa parčetom metlne hemijske olovke - da presujem.

Hvala na odgovorima
[ baresi @ 18.10.2025. 21:23 ] @
Možda da u nekoj elektro trgovini potražiš hulzne za krimpanje licnastih kablova. Ne zam kako se zovu kod vas.https://www.etrgovina-lappslov.../kabelski-tulci-in-%C4%8Devlji
[ zeoN_Rider @ 18.10.2025. 23:35 ] @
Da hilzne uz upotrebu "pravih" klešta za krimpovanje!
[ DSL @ 21.10.2025. 19:03 ] @
Citat:
busank:
Citat:
mrkabrka: Ili neka manja luster klema ... pa stegnes srafovima ...

Bliske su žice, probaću ovaj prethodni predlog sa parčetom metlne hemijske olovke - da presujem.

Hvala na odgovorima

Probaj sa selotejpom.

Kao decarac sam uradio bas isto, i funkcionisalo je. Imaj u vidu da je temp topljenja mesinga oko hiljadarke i da usijavanje na toj lokaciji nije pozeljno ako nemas forsirano hladjenje.
Prvo startanje odradi kod prozora jer ce depozit mastila da odsmrdi svoje kad prvi put dignes temperaturu.
[ baresi @ 21.10.2025. 19:50 ] @
Ne razumijem zašto bi se mesing usijao, kad je mesing jako dobar provodnik. Nema ohmova, nema grijanja ili ja nisam baš razumio tvoj post. I da, ako je kalorifer u pitanju, siguran sam da je otraga ventilator.
[ test1234 @ 21.10.2025. 21:21 ] @
Evo ovi proizvode sve moguće grejače od cekas žice. Možda je pametnije da ti namotaju grejač, nego da se maltretiraš da nastavljaš a sigurno nije trajno rešenje.

[ DSL @ 22.10.2025. 07:51 ] @
Citat:
baresi:
Ne razumijem zašto bi se mesing usijao, kad je mesing jako dobar provodnik. Nema ohmova, nema grijanja ili ja nisam baš razumio tvoj post. I da, ako je kalorifer u pitanju, siguran sam da je otraga ventilator.

Nema lokalnog grejanja samog mesinga ali, jednom kad baba baci peskir preko da se osusi ili kad se vec narusi termalni ekvilibrijum zbog narusene geometrije (kad otvoris sve i pocnes ceprkati po grejacu) doci ce do lokalnog usijanja grejaca kojekude... Naravno, pre usijavanja celog grejaca bimetal treba da odradi... ali uvek ima ali.

Secam se da je u NS bil aradionica za izradu svih vrsta grejaca, negde oko Futoske pijace, ali nisam tamo bio odavno i ne znam da li jos uvek postoje...
[ BlackForce @ 22.10.2025. 10:49 ] @
Imaš dve firme u bečeju,koji rade sve moguće grejače.
Infraterm
Grjačkomerc
sve ostalo možeš naći na internetu
[ baresi @ 22.10.2025. 18:54 ] @
Šteta da ne znam(o) o kakvom se kaloriferu radi. Ipak sumnjam da će neka "baba" baciti peškir preko kalorifera i da će zbog toga "krpljeni" kalorifer sa otprilike 5 mm mesinganog vodiča izazvati nešto strašno nasuprot "nekrpljenog". Nadam se da će pokretač teme javiti šta je uradio, što nije baš osobina mnogih forumaša, na žalost.