[ branko tod @ 14.11.2025. 18:40 ] @
|
[ branko tod @ 14.11.2025. 18:40 ] @
[ branko tod @ 15.11.2025. 10:26 ] @
Janko, hvala na trudu, ali ne liči ni malo. Uređaj ima dve gajger cevi, jedna
visoko osetljiva, za opseg u mR, i druga nisko osetljiva za opseg u R. Ima još tri cevi, dve CK5886 i neku KS-3, tinjalicu koja stabiliše visoki napon. Ima i dva germanijumska tranzistora, valjda OC72 i nešto dioda i gotovo. Imam šemu DR-M1, ali nisu isti. Evo podataka za cevi i tranzistore: https://frank.pocnet.net/sheets/127/5/5886.pdf https://www.radioedintorni.it/...tors-Semiconductors-Diodes.pdf [ JankoNIS @ 15.11.2025. 10:50 ] @
[ zeoN_Rider @ 15.11.2025. 12:44 ] @
Instrument je bespotreban!
[ branko tod @ 15.11.2025. 12:54 ] @
Janko, opet ti hvala. To što si ti našao, našao sam i ja. Ja sam već spreman na neizbežno,
ako kapiraš na šta mislim. A što se eventualnog nuklearnog rata tiče, imam već dobar metar. Imam i neke indikatore sa PIN diodama, nije u tome problem. Problem je u tome što ja već 60 godina prčkam sa elektronikom, shvataš, i imam elektroničarsku bolest. Nabavio sam vrlo povoljno ta dva DR-M11B i mislio sam da imaju u sebi jonizacionu komoru i kalibracioni izvor, ali to nije taj model, nemaju Taj koji ti predlažeš mi se ne dopada nešto. Ima i boljih, ali otvori temu pa da pišemo, a meni na ovoj temi treba šema za DR-M11B. Ako ima ,,, Ako nema opet lepo. [ branko tod @ 15.11.2025. 12:56 ] @
Citat: zeoN_Rider: Instrument je bespotreban! Imaš li šemu ili ne, odgovor je vrlo jednostavan. Ako nemaš, poštedi me tvojih bespotrebnih nekorisnih saveta. [ zeoN_Rider @ 15.11.2025. 13:25 ] @
Imam šemu, naravno, bespotrebni!
[ ZAS011 @ 15.11.2025. 16:17 ] @
Zeonko, dosta više sa bespotrebnim komentarima.
Aman više pretera ga. [ veselinovic @ 15.11.2025. 17:38 ] @
Citat: zeoN_Rider: Instrument je bespotreban! Apsolutno tacno, ali covjek se igra. Koliko sam ja bespotrebnih stvari u zivotu napravio.... U stvari vrlo malo potrebnih, ali svi se igramo. I nije red da skoro svaku temu otrujes. [ zeoN_Rider @ 15.11.2025. 20:35 ] @
Da čovek se očigledno igra jer sam uređaj bez sonde i bez adekvatnog podešavanja po fabričkim specifikacijama ne vredi ništa osim samog instrumenta koji je baš lep!
[ branko tod @ 16.11.2025. 08:24 ] @
Normalno da se igram, i da ne dozvoljavam da mi se um zatruje kao nekima.
Ali i kada se čovek igra važno je da ima znanja, jer samo tako može i da se postigne uspeh i u igri. Za početak, imam priličnan broj gajger sondi raznih proizvođača, evropskih, američkih, i zahvaljujući kolegi i drugu, i sovjetske. A tu je i jedan PIN diodni detektorod radiacije koji je vrlo dobar, iako je iz kućne radionice. Imam i dva kalibraciona izvora radiacije, jedan je oslabio, ali za onoga ko se razume u fiziku nije problem da obračuna dozu preko poluživota elementa. U principu sam analogni merač na Meraču radiacije pretvara frekvenciju u napon i to instrument i pokazuje. Ja preferiram Philipsove ZP 1400 cevi, kojih imam više komada, i koje su linearne u vrlo širokom dijapazonu i mogu da mere od standardne zemljine radiacije do visokih nivoa radiacije koji su zabrinjavajući od 10mSv. Sve je vrlo jednostavno, ako čovek zna. Ako ne zna, pametniji je kada ćuti. Evo grafikona za ZP 1400: ![]() [ JankoNIS @ 16.11.2025. 11:19 ] @
@branko tod
Proguglao sam po podrumu i nasao ova dva komada koja mi stoje bar petnaestak godina u furdi: DR-M11B i DRT-M2. Ako su ti potrebni, mogu da ti ih posaljem pa vidi da li ima sta da se iskoristi, nijedan nema interni izvor kalibracije, ovde na otpadu ih prodaju i bez eksternih. [ branko tod @ 16.11.2025. 13:13 ] @
Da, svi kalibratori su poskidani i poslati u Vinču na skladištenje. Sada
se strogo vodi računa da slučajno neki ne izađe iz magacina sa tim kalibratorom. Bilo nekih zloupotreba i to osnovni razlog. Ja sam pre nekoliko meseci nabavio jedan iz inostranstva, ali je baš slabašan, pa može samo za visoko osetljive detektore. Zainterensovan sam za te tvoje uređaje, šaljem ti na PP. P.S. Kakav dobar izraz: Proguglao sam po podrumu. [ zeoN_Rider @ 16.11.2025. 17:51 ] @
Citat: JankoNIS: ovde na otpadu ih prodaju i bez eksternih. Koja cena ako sećaš i ako ih još ima? [ JankoNIS @ 16.11.2025. 19:40 ] @
Zeone, ovi su kupljeni pre 15-ak godina a ja nisam bio na otpadu mnogo dugo. Ne znam ni da li jos prodaju te zalihe iz JNA i VJ.
[ zeoN_Rider @ 16.11.2025. 19:56 ] @
Citat: JankoNISNe znam ni da li jos prodaju te zalihe iz JNA i VJ. Hvala, mada mene uređaj i ne interesuje već samo instrument komada 2! Jurim već duže vreme dva ista instrumenta! [ DSL @ 16.11.2025. 21:17 ] @
Citat: branko tod: P.S. Kakav dobar izraz: Proguglao sam po podrumu. Da, zaista dobar, iskoristiv izraz! Odoh proguglati malo po frižideru! [ zeoN_Rider @ 16.11.2025. 21:31 ] @
Citat: DSL: Da, zaista dobar, iskoristiv izraz! Odoh proguglati malo po frižideru! Ja odoh do komšinice, zvala da joj prevodim! [ branko tod @ 17.11.2025. 21:45 ] @
Janko, stiglo je, hvala puno.
[ JankoNIS @ 17.11.2025. 22:11 ] @
Valjda ces imati neke koristi od njih, drago mi je da ti se dopadaju.
Copyright (C) 2001-2026 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|