[ bordzija @ 06.12.2025. 20:22 ] @
Imam komp koji povremeno ne vidi ssd. Prijavljuje da nema sistem i traži sistemski disk. Jednostavnom promenom sata porta na ploči bez problema digne sistem i radi normalno. Jel to problem sa pločom ili je ssd feleričan? Ssd upljen nov u radnji.
[ azoran @ 17.12.2025. 07:17 ] @
Za početak zamenite kabl od SSD-a do matične ploče da isključimo tu mogućnost. Pozdrav !!
[ mjanjic @ 17.12.2025. 11:47 ] @
Ako imaš mogućnost, testiraj na nekom dock-u, drugoj ploči i sl.
Takođe, u nekom softveru proveri "zdravlje", tj. kakva je situacija sa istrošenošću ćelija, mada ne verujem da je to problem, osim ako je disk "refurbished".
[ Shadowed @ 17.12.2025. 12:36 ] @
Citat:
Ploča koja povremeno ne vidi ssd ili obrnuto?

Kako obrnuto? Kako SSD vidi (ili ne) plocu?
[ ademare @ 17.12.2025. 18:25 ] @
Narani svinje i ne diraj nista

Ako sada radi u tom drugom koristi tako dok radi !

Sta te boli sta je u pitanju ?

A moze da bude svasta. Bukvalno sve pocev od Maticne ploce, preko CPU zavisi koji je kompjuter u pitanju, ako je nesto staro 20 godina onda nije CPU, pa jednom mi se desilo neispravna memorija ?

Tada sam na sve sumnjao osim na memoriju tj. samo ne na ono sto je bilo !

Jer kada covek razmislja kakve veze ima memorija sa tim sto ploca ne vidi disk ? Nikakave ali moze da smeta !
[ mjanjic @ 18.12.2025. 09:30 ] @
Imali samo na poslu komp koji se sa SSD-a butovao 2-3 puta sporije nego da je HDD.
Ispostavilo se da je dobavljač ugurao Patriot ili Jetion SSD i neku krš memoriju (neki sličan "jak" brend). Bukvalno bilo koja druga kombinacija je funkcionisala normalno, SSD drugog brenda sa tom memorijom ili taj SSD sa drugom memorijom, samo to dvoje se nisu podnosili na istoj ploči.
[ kosmopolita @ 18.12.2025. 11:07 ] @
Video nadzor je godinama radio sa HD od 1 TB i pošto se pokvario tražila se zamena sa SSD.
Dva različita brenda SSD od 1 TB nisu htela da rade.
Proradio je SSD od 480 GB, koji je isti brend kao jedan od dva TB koji nisu hteli da rade.
Tako da je pre bilo u veličini diska nego proizvođača.

Što sam naveo kao različit slučaj.
[ bordzija @ 21.12.2025. 10:37 ] @
Malo mi je nezgodno da reinstaliram na drugom kompu i opet prolazim kroz isto. Amd procesor je u pitanju a sa njima sam imao nešto slično- posle par godina oslabe i neće da butuju pa kada oborim brzinu procesora proradi.

Nezgodno mi da otvaram kućište i menjam sata port. Probaću sa drugim kablom.

Imam garanciju za hdd kupljen u radnji vakum ja ga otvarao. Imam još dva od istog proizvođača i godinama rade super.

Komp sam dobio od drugara sa crknutim ssd.
[ ademare @ 21.12.2025. 11:24 ] @
Nije do SSD-a vec do kompjutera.

U svakom slucaju ako imas dva kompjutera onda mozes sam da testiras. Da li se dogadja i na drugom ili samo na tom.

Sad da li je lako ili nije to je drugo pitanje.

MOzes ti da pokrenes reklamaciju ako imas garanciju na SSD , ali oni ti posle 8 dana jave kao testiramo pa kad dodje na red posle 15-20 dana ce da ti kazu, dodji uzmi ispravno. Pokrenu na svom kompjuteru fabricki test od 5 minuta .

Samo gubljenje vremena.

Ako kompjuter ima 20 godina oslabi ploca. U smislu da periferije ne rade. Crkne USB na ploci, SATA itd. Muzicki cip ljudi to zovu kartica itd. Posebno na starim gde je cipsetove pravila Nvidia, tesko djubre. Dobro ne mislim na bukvalno 20 Ali ono zakljucno sa Athlon II, Phenom II . Znaci i iz neke 2009-2010. Znaci i oni oko 15 godina.
[ mjanjic @ 22.12.2025. 11:34 ] @
Ploče počnu da prave problem tako što odapnu (obično ode neki elektrolit) ili iz drugih razloga - loš napon ili kratki prenaponi zbog frižidera i sličnih potrošača, a računar ima neko "kung fu" napajanje koje ne filtrira dobro te prenapone. Naravno, i kvalitet samih ploča je u pitanju, realno ploča od 30, 50 i 100 evra imaju iste performanse, možda se neznatno razlikuju u "bogatstvu" perifernih priključaka (broj USB portova i sl.), ali cena ploče ne utiče na brzinu prenosa podataka ako se radi o istom čipsetu.
[ bordzija @ 27.12.2025. 12:59 ] @
To i ja sumnjam da je ploča u pitanju a nemam drugi hdd da probam jbg. A taman sam sve prepakovao u čiftek, očistio kontakte i opet zeza butovanje.
[ mrkabrka @ 27.12.2025. 13:57 ] @
Imas li neki stari obican HDD , probaj sa njim, pa posle stavi SSD ,neka HDD bude first Boot ...
[ bordzija @ 27.12.2025. 18:29 ] @
Nemam svaki je neki drugi standard ili format ata 5,5 ili 2,5