[ @ 30.01.2026. 17:07 ] @
Naišao sam na vrlo lijep opis i predstavljanje SW u opciji za makere po simboličnoj cijeni,moglo bi se reći kao neki pandam Fusion 360.Više detalja možete pogledati na linku SW

kao i na zvaničnom sajtu

https://www.solidworks.com/solution/solidworks-makers

Konačno je došlo vrijeme da se može i na kućni komp instalirati vrhunski CAD legalno.
[ enigma78 @ 03.02.2026. 20:43 ] @
Pozdrav kolega,

Pogledao sam - ne smatram to Super Dobrim Vijestima. SW ranije nije imao legalnu verziju za hobiste i entuzijaste za ličnu i nekomercijalnu upotrebu i evo to sad uvodi uz "simboličnu" naknadu, koja je zaista većini ili, možemo reći slobodno, svima prihvatljiva.

Dakle, dobra vijest je da konačno ima i legalna SW instalacija za hobiste i entuzijaste.

Međutim, verziju za hobiste i entuzijaste već godinama imaju svi veliki proizvođači CAD/CAM/CAE softvera - takve licence ima i NX i Solid Edge i Inventor i Creo Parametric i, ovo je vrlo važno reći, to nude potpuno BESPLATNO.

Tako da je za mene ovo za SW u današnje doba - NULA bodova.

LP
[ whitie2004 @ 04.02.2026. 08:18 ] @
Ovo je akcijska ponuda i nije bas izvesno sta ce se desiti posle 17.februara ....
[ ademare @ 04.02.2026. 10:54 ] @
Ne samo akcijska u smislu trajanja vec je samo 1. godina 24 US$.

Ko se navuce pa pozeli da koristi i sledece godine za njega je cena dupla ?
[ @ 05.02.2026. 14:41 ] @
Citat:
enigma78:
Pozdrav kolega,

Pogledao sam - ne smatram to Super Dobrim Vijestima. SW ranije nije imao legalnu verziju za hobiste i entuzijaste za ličnu i nekomercijalnu upotrebu i evo to sad uvodi uz "simboličnu" naknadu, koja je zaista većini ili, možemo reći slobodno, svima prihvatljiva.

Dakle, dobra vijest je da konačno ima i legalna SW instalacija za hobiste i entuzijaste.

Međutim, verziju za hobiste i entuzijaste već godinama imaju svi veliki proizvođači CAD/CAM/CAE softvera - takve licence ima i NX i Solid Edge i Inventor i Creo Parametric i, ovo je vrlo važno reći, to nude potpuno BESPLATNO.

LP

Pozdrav kolega

NX nema verziju za hobiste ,samo za studente 30 dana,isto tako i Inventor,za ove ostale ne znam.Mislim da su uvidjeli kakav je bum napravio Fusion 360 na tržištu malih firmi i hobista, i ovo je neka vrsta odgovora na to.Da ne bi sad razvijali nešto potpuno novo lakše je uvesti neka ograničenja na postojeće.
[ @ 05.02.2026. 14:45 ] @
Citat:
ademare:
Ne samo akcijska u smislu trajanja vec je samo 1. godina 24 US$.

Ko se navuce pa pozeli da koristi i sledece godine za njega je cena dupla ?

Ako bude duplo više to je opet zanemarivo u odnosu na ono šta pruža.Mislim da oni ovde igraju na duge staze da bi zaustavili prodor Fusion 360,Free CAD tako da ne treba odmah očekivati neke radikalne zaokrete oko cijene.
[ enigma78 @ 10.02.2026. 18:59 ] @
Citat:
oeno :
Citat:
enigma78:
Pozdrav kolega,

LP

Pozdrav kolega

NX nema verziju za hobiste ,samo za studente 30 dana,isto tako i Inventor,za ove ostale ne znam.Mislim da su uvidjeli kakav je bum napravio Fusion 360 na tržištu malih firmi i hobista, i ovo je neka vrsta odgovora na to.Da ne bi sad razvijali nešto potpuno novo lakše je uvesti neka ograničenja na postojeće.

Siemens NX Student Edition (2024 i novije) - Dostupno besplatno za:
• Studente
• Samouke korisnike
• Hobi inženjere (nekomercijalna upotreba)

I ne traje 30 dana, osim ako se ne registruješ. Isto tako važi i za ostale programe koje sam pomenuo.

LP