[ DSL @ 04.02.2026. 11:02 ] @
Radim na jednoj ploci i tokom postavljanja GND poligona primetim problem sa kojim se nisam sretao do skora. Obzirom da se Altium updateuje skoro pa cesto kao Mozilla, ocas posla rese jedan problem ali iskrsne sledeci sa novim apdejtom, pa mi deluje da je to i ovde slucaj.
Elem, rule, iliti pravilo za povezivanje GND poligona sa padovima, viama i ostalim cudima je setovano na direct connect. Znaci, no relief connections, pa se poligon treba stopiti sa padovima, viama i sl. U praksi, na ovom fajlu se desava da svi elementi poligona (necks) kraci od definisane duzine se brisu, po defaultu, iako bi oni u direktnom kontaktu sa ostalim elementima trebali da se stope sa njima (viama/padovima) i da kreiraju estetski prihvatljiviji poligon.
Ne znam zasto se ovo desava u ovom fajlu konkretno kada je isti set pravila iskoristen i na drugim dizajnima (bar ono sto standardno podesavam) i sve je OK u njima. Ovako je svaki poligon nazubljen i sve deluje bas bezze.

Neka ideja/sugestija?

[ vucko47 @ 04.02.2026. 11:26 ] @
I mene zanima ovo. Skoro sam imao sličan problem sa poligonima al sam nekako uspeo da sredim sve a kako ne znam. Počeo sam da izvodim ritual kada ga pokrećem a kako stvari stoje biće i prinošenja žrtve u vidu tastature ili nečega u blizini.
[ ZAS011 @ 04.02.2026. 16:34 ] @
A da se manete tog čudovišta?

https://www.kicad.org/
[ vucko47 @ 04.02.2026. 17:20 ] @
KiCad je ekstra i veoma lagan za rad. U njemu radim skoro sve ali i on me onesvestio relativno skoro. Za neke vodove sam morao da koristim free angle mode i to se pretvorilo u noćnu moru. Pusti me da uradim dva voda pa se onda sruši i tako ko zna koliko puta.
Jbg, svaki alat ima neke svoje bubice
[ ZAS011 @ 05.02.2026. 04:17 ] @
Koja verzila?
[ scoolptor @ 05.02.2026. 11:14 ] @
Napustio sam Eagle, i prešao na Kicad 9. Verzija 10 već ima najave sjajnih alatki.
Ja bih razmislio da li vredi ostati na Altiumu.
[ vucko47 @ 05.02.2026. 11:56 ] @
Od Eagle je bolje i ručno crtanje markerom po ploči . Ja nemam reči sa kojima bih ga adekvatno opisao.
Altium i KiCad su mi valjda najnovije verzije odnosno update a čekamo taj KiCad 10 da vidimo šta su uradili.
[ DSL @ 05.02.2026. 13:34 ] @
U Altiumu, nekad Protelu, radim od 1998. Radio u svemu i svacemu, osim u Tangu.
Obzirom da ovo nije hobi projekat nego stvar nad kojom radim u na poslu, sve vrste pomoci koje sugerisu prelazak na drugi alat trenutno nisu od neke pomoci. Imam osecaj da je bas do konkretnog fajla. Otvorih sasvim drugi nov projekat u Altiumu i u njemu za sad, ne vidim slicnih manjkavosti.
Svakako da me interesuje sta je glavni uzrok ove pojave. Na kraju cu i RTFM izgleda...
[ scoolptor @ 05.02.2026. 13:47 ] @
Citat:
vucko47:
Od Eagle je bolje i ručno crtanje markerom po ploči :). Ja nemam reči sa kojima bih ga adekvatno opisao.
Altium i KiCad su mi valjda najnovije verzije odnosno update a čekamo taj KiCad 10 da vidimo šta su uradili.

Nije do oružja, već do junaka.
[ DSL @ 05.02.2026. 14:03 ] @
Pa ono, jes i do junaka ali, vidjao sam ja i one sto pisu kod u Notepadu, i koriste Excell za edit teksta ali, cemu sve to ako se moze naci kulturan alat.
Razumem da za proste zadatke ne treba nista hi tech ali ocas posla trazimo nesto vise ili naletimo na problem koji trazi improvizaciju u necemu nedoraslom problemu.
Razlog zbog koga nisam nikad uzeo Tango na probu je sto je vec tad imao problema sa renderom slike i slanjem na stampu. DOS alat, koji nije evoluirao u nesto naprednije. Rodjen sa disketom i sa njom i umro.
[ vucko47 @ 05.02.2026. 14:54 ] @
Do mene je to je sigurno. Koliko mi je poznato Eagle se ukida ove godine i ostaje dostupan u Fusion360 što i dalje ne menja moje mišljenje o istom. KiCad je svetlosnu godinu ispred a sa Altiumom nema svrhe da se poredi.
@DSL ako skontaš šta je piši, nije loše za znati.
[ DSL @ 05.02.2026. 20:57 ] @
Citat:
vucko47: Do mene je to je sigurno. Koliko mi je poznato Eagle se ukida ove godine i ostaje dostupan u Fusion360 što i dalje ne menja moje mišljenje o istom. KiCad je svetlosnu godinu ispred a sa Altiumom nema svrhe da se poredi.
@DSL ako skontaš šta je piši, nije loše za znati.

OFC
[ mnn @ 21.02.2026. 16:48 ] @
Uf i ja sam imao neke probleme sa poligonima pre nekih dva tri meseca i to samo na jednom projektu. Rešavao sam ga uz pomoć gpt ali činimi se da ni to nije nešto pomagalo već sam pravio novu kopiju projekta i nekako isplivao. Uzelo mi je to sigurno par dana.
Kad neko u nekim godina tokom vremena nauči na nešto nema tu prelaska na drugu platformu.
[ DSL @ 10.03.2026. 12:39 ] @
Evo, da ne bude da dolazim samo po pomoc...
Nasao sam sta je. Ispostavilo se da je problem izazvan ne setom pravila nad Poligonima, nego cinjenicom da se konekcija Pad-a sa Poligonom, moze definisati i na nivou samog pada komponente, pa i na nivou biblioteke komponenata.
Detalj koji se odnosi na Pad Properties koji je izazivao sve ovo:
Tamo gde se Poligon uneredio, tamo nadjete najblizi pad i proverite njegove Properties, odnosno, nacin na koji se spaja sa poligonima...