[ Alexxandar @ 04.02.2026. 11:30 ] @
| Pozdrav, planiram da ugradim zvučnike Monitor Audio WSS230 u gipsani zid. Kupio sam za njih namensku ugradnu kutiju: https://hide--audio-pl.transla..._x_tr_hl=en&_x_tr_pto=wapp živim u Poljskoj pa mi je lokalni proizvođač bio najbolje rešenje. Moje pitanje glasi: da li je potrebno dodatno postaviti zvučnu izolaciju (npr. mineralnu vunu) iza kutije, sa strane nosećeg zida? Ako jeste, koje debljine? Pitao sam i AI modul specijalizovan za Hi-Fi tematiku (https://chatgpt.com/g/g-iDH6FQyT2-hifi-advisor ) i dobio sledeći odgovor: Citat: ✅ KOLIKO MINERALNE VUNE IZA KUTIJE ZVUČNIKA DO NOSEĆEG ZIDA? 👉 ~100 mm (10 cm) Ovo je ciljna i optimalna vrednost u tvom projektu. Zašto baš 100 mm? uklapa se u raspoloživi prostor (127 mm kutija – 25 mm g-k = ~102 mm) to je tačka zasićenja efekta: prigušenje zadnjeg talasa zvučnika smanjenje rezonanci srednjih frekvencija ograničenje prenosa vibracija veća debljina više ne donosi realno poboljšanje manje od 50 mm → kompromis Dakle: minimalno prihvatljivo: 50 mm optimalno: ~100 mm više od toga: nepotrebno Gustina: 40–60 kg/m³ (Rockwool Rockton / Isover Aku / Knauf Acoustic) 📐 ASCII — PRESEK ZIDA (MESTO SA ZVUČNIKOM) Code: DNEVNA SOBA │ │ ┌───────────────────────────┐ │ │ 2× g-k ploča (otvor) │ │ └───────────────────────────┘ │ │ ┌───────────────────────────┐ │ │ HIDE-AUDIO KUTIJA 127 mm │ │ └───────────────────────────┘ │ │ ████████████████████████████ │ █ MINERALNA VUNA ~100 mm █ ← CEO PROSTOR │ █ (labavo, ne sabijati) █ │ ████████████████████████████ │ │ ████████████████████████████ │ NOSEĆI ZID │ ████████████████████████████ 📌 Vuna: jedan sloj kontinuiran može blago dodirivati kutiju može blago dodirivati noseći zid NE ostavlja se prazna vazdušna šupljina 📐 ASCII — PRESEK ZIDA (MESTO BEZ ZVUČNIKA) Code: DNEVNA SOBA │ │ ┌───────────────────────────┐ │ │ 2× g-k ploča │ │ └───────────────────────────┘ │ │ ██████████████████████ │ █ VUNA 30–50 mm █ ← UZ G-K │ ██████████████████████ │ │ (vazduh 10–30 mm) │ │ ████████████████████████████ │ NOSEĆI ZID │ ████████████████████████████ 📌 Ovde: vuna naleže na g-k ne mora dodirivati noseći zid služi za prigušenje vibracija zida, ne zvučnika 🧠 NAJVAŽNIJA REČENICA (ZATVARA TEMU) Iza in-wall kutije zvučnika postavlja se jedan, kontinuiran sloj mineralne vune debljine ~100 mm, sve do nosećeg zida. To je akustički i konstruktivno optimalno rešenje. Međutim, predloženih 100 mm izolacije deluje mi kao zaista velika vrednost, naročito ako se uzme u obzir da su zvučnici već zatvoreni u sopstvenu kutiju. U praksi bi to značilo zadebljanje cele zidne konstrukcije i smanjenje dnevne sobe za dodatnih 10 cm. Zid tek treba da postavimo, tako da još uvek mogu da odlučim koliko će biti debeo. Šta vi mislite? |