[ jmns @ 21.03.2026. 12:40 ] @
Treba mi preporuka za novu matičnu ploču, procesor i memoriju. Sada koristim:
1) Asus Prime B250M-A
2) Processor=Intel(R) Core(TM) i5-3350P CPU @ 3.10GHz, 3101 Mhz, 4 Core(s), 4 Logical Processor(s)
3) 4x4GB DDR4 RAM 2400MHz
4) Video karta Radeon HD7850 sa 1GB GDDR5, PCI-E 3.0

Jako slabo mi radi 3D (AutoCad)

Hvala unapred na neku sugestiju!

Jovan
[ ademare @ 21.03.2026. 14:33 ] @
Ovo je verovatno neka greska jer ti je Maticna ploca za 6. generaciju a CPU je 3. generacija !

I 3. gen. nema DDR 4 ?

Ajde napisi sta stvarno imas pa da vidimo.

I sta zelis da menjas sve ili samo nadogradnju ?
[ mjanjic @ 21.03.2026. 15:54 ] @
Zavisi da li hoćeš novo ili polovno i koliko para.
Videh da imaju naslednici Quadro grafike da se kupe za pristojan novac, npr. za 350-400e imaš P6000 sa 24GB memorije, ne znam da li ti treba toliko vRAM-a, ako ne treba, možeš neku sa manje memorije, a noviju, CAD će raditi brže, jer su drajveri optimizovani i rade stabilnije nego kod "običnih" kartica. Negde sam za tipa 700e video i lepo skocanu polovnu brendiranu mašinu sa takvom grafikom, 64GB rama, itd.
To ti je možda pouzdanije za rad i kvalitetnije nego da sam nešto budžiš i sklapaš, posebno ako se ne razumeš u hardver.
[ kosmopolita @ 21.03.2026. 16:07 ] @
Gledao sam ovih dana kakav računar može da se nađe i uglavnom su gejmerski, a kancelarijski može samo na se naruči sklapanje.
Ako mi utisak nije pogrešan i površan.
[ mjanjic @ 25.03.2026. 15:39 ] @
Zavisi koje si filtere koristio, ti "kancelarijcki" uglavnom imaju integrisanu grafiku, 8-16GB rama, neki skromniji procesor, itd. Nisu baš namenjeni za CAD aplikacije, iako možda mogu da ih pokrenu, ali pitanje je kad se krene sa renderovanjem prikaza ili kad je i 2D prikaz dosta složen.

Video sam na KP HP Z8 G4 sa 256GB rama, Quadro P5000 sa 16GB, 2xXeon Gold 6140 (36 jezgara / 72 thread-a), 1TB SSD. To bi ti onako odgovaralo, iako je ta P5000 stara 10 godina, ali će da vrši posao. Koliko videh, cena je 1400e.
Sad, za taj iznos možeš da sastaviš noviju konfiguraciju znatno boljih performansi gledano na papiru, ali kako će to raditi sa nekom CAD aplikacijom je pitanje, na prvom mestu moraš uzeti GPU koji je zvanično podržan, potom kakva je stabilnost i sl., da ti ne krešira aplikacija na pola posla zbog drajvera ili Windows-a.

Imaš konfiguracija i za manju cenu, ukucaš samo u pretrazi "Quadro", ako hoćeš samo desktop računare, u filterima izabereš kategoriju kompjuteri-desktop i potkategoriju kompjuteri.
Ima za 800e konfiguracija sa Ryzen 3700x, ali mi to "malo" previše para za konfiguraciju sa 16GB rama i RTX A2000 sa 6GB, mada je ta grafika iz 2021. godine, tako da će još dugo biti podržana što se tiče drajvera za CAD/CAM, a da li je 6GB dovoljno, ne znam, zavisi od primene.
[ ademare @ 25.03.2026. 16:33 ] @
Dzabe trosis tastaturu

Vidis da je covek postavio pitanje i da nikada nije dosao da vidi da li postoji odgovor neki ?

Na oglasima su u 99% slucajeva naduvane cene ! Posebno sada kada dizu u nebesa DDR4 memoriju !

A ta serverska je bila dzabalesku jer ne radi na obicnim kompjuterima, ali eto neko misli da je mnogo pametan jer ceni kompjuter koji je doneo sa Nemacke Reciklaze 1.400 Eura ?

Situacija je jos ludja sa bilo cim Ryzen !

Ljudi prodaju skuplje kompjutere posle 7-8 godina koriscenja nego sto su ih platili nove ?

Maticne ploce su nove u prodavnicama A 320 bile 40-50 Eura sada su polovne bez garancije posle 7-8 godina akanja 50 Eura ?

I onda se prodavci zale da prodaja ide slabo ?

Ma malo je budala koje ce to da kupe !

Posebno sto A520 modernija kosta manje nova u prodavnici nego zastareli A320 na oglasima koji je odradio svoje ?

Tako je i za sve ostalo ! Intel kancelarijski kompjuteri stari po 14-15 godina cene se kao da su od Zlata ?

Pri tome su doneseni sa otpada ? Sad sto se neko zeznuo pa skupo platio od cigana ne znaci da postoji neko jos gluplji na kome ce taj losi nakupac da zaradi ?
[ kosmopolita @ 25.03.2026. 16:46 ] @
Ja sam se nadovezao na temu, a ne koristim CAD app, a meni je odgovorio kao da sam postavio temu.

Inače sam našao gotov sa integrisanom grafikom.
Za sada sam probao Ubuntu sa instalacionog usb diska.
Pronašao je wifi USB adapter koji sam dodao ali videću još šta ću instalirati.
Chatgpt sam konsultovao i za sada daje dobre savete.

Ovaj što sam kupio je nov a nema potrebe da pišem koja je konfiguracija.
Meni će to biti rezervni a ako bude brži, onda će ovaj koji koristim ići u rezervu.
[ ademare @ 25.03.2026. 17:17 ] @
Aha

Ti si toliko tajanstven da niti si sta konkretno pitao, niti zelis da kazes sta si kupio , a jos manje sta si imao

Ja inace ne krijem sta imam i pisao sam vise puta.

Kancelarijski sa Otpada i5-4690 sa 16 GB RAM DD3.

Razmisljao sam o unapredjenju kompjutera, ali poskupi Memorija DDR4, ode u nebo i sada ne nameravam da nekome punim dzepove tek tako. A Razmisljao sam o necemu 12-14 gen jer je to isti CPU sa malim varijacijama broja jezgara. i5

Posto se ne igram grafika je GTX 640 sa 2 GB.

Znaci potpuno kancelarijski komp.
[ kosmopolita @ 25.03.2026. 17:35 ] @
Imam i5 a uzeo sam ryzen 5. Razlika je sto je prethodni imao par sad diskova a novi ima jedan m.2 ssd od 2tb.
Recimo, nisam mogao da proverim, samo pokrenut sa instalacionog diska, kako bi radio Ubuntu sa tih 2tb, za sada.

Inače ko traži nov PC ima i ovako da pročita što šta u ovoj temi.
[ ademare @ 25.03.2026. 18:55 ] @
Ma ne moras da budes detaljan

I5 ima samo 13 generacija 5. nije postojala za desktop osim par modela za Apple, ukupno ako racunamo i T i S modele kao i K pa kasnije F ajde da kazemo 100 razlicitih CPU !

AMD Ryzen samo serije 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8 i 9

6 ima ali za Laptop.

Pa tu imamo svasta ovi G modeli sto su Laptop CPU stavljeni da budu desktop i imaju oznake G i GE su u sustini razlicite generacije od onih koji su odmah projektovani za Desktop !

Pa na primer R3 2200G je u sustini ZEN 1 , dok je R5 2600 ZEN +

R3 3200G je ZEN + R5 3600 je ZEN 2

R5 4500 bez G je ZEN 2 itd.

Tako i da tu imamo malo manje ali 100-nak modela jer skoro svaki AMD CPU ima i svoju PRO verziju !

[ kosmopolita @ 25.03.2026. 20:12 ] @
Da sam hteo da se bavim detaljima to bi radio pre kupovine ;)

Evo jedan detalj, ovaj koji sam uzeo ima gejmersko kućište. Odnosno, rekao bi da jeste jer ima desetak ventilatora.
Ovo je najmanje bučan, od onih koje sam imao, PC i to mi je jedino važno.

Ovi što nude sklapanje bi trebali da imaju neke grube konfiguracije.
Recimo, da imaju barem matične ploče i kućišta povezane kao početna konfiguracija za određenu namenu.