[ pover @ 22.03.2026. 12:45 ] @
|
| Brazil i Kalifornija donose zakone po kojima će proizvođači operativnih sistema biti u obavezi da implementiraju sistem za verifikaciju godišta. Navodno to je potrebno da bi se zaštitila deca. Trenutno korisnik sam unosi godište prilikom instalacija sistema, ali očigledno je da su zakoni samo probni balon za buduće korake protiv anonimnosti na Internetu. Ubuntu, PopOS i Elementary OS su se izjasnili da će implementirati verifikaciju. SystemD, init sistem većine modernih Linux distribucija, korisničke zapise proširio je poljem, datum rođenja. Da li je došlo vreme za Devuan, Artix ili neku sličnu distribuciju? |
[ nkrgovic @ 23.03.2026. 08:22 ] @
Ovo je osetljivo pitanje, ali ne mislim da je per se problem - sve dok je pod kontrolom. Cilj je omoguciti korisnicima da zadrze kontrolu nad svojim podacima.
Ako je to polje smesteno samo u user record, i ako mu aplikacije pristupaju kroz nesto kao D-Bus ne vidim problem. To je OK. OK sam i sa varijantom gde postoji hardver koji radi validaciju, ako je validacija takva da ostaje u hardveru. Tipa, Apple T2 cip - ako uneses biometriku u nesto iz cega fizicki ne moze da se ucita, u uredjaj kome si ti vlasnik, to nije problem. Sve dok aplikacija dobija prost info i sve dok je korisnik taj koji odlucuje - to je OK.
Problem nastaje ako se ovde uvede externo prikupljanje i obrada tih podataka - to je ono sto mene brine. Doduse, drzave vec imaju te podatke, svi imaju licna dokumenta - ali ovde problem korelacija. Drugi problem su naravno pravna lica koja trenutno nemaju pristup tome.
[ vifahih460 @ 23.03.2026. 10:10 ] @
Problem je u kuvanju žabe. Jasno je da neki korisnici neće da prijavljuju tačno godište. Kada zakonodavci otkriju da korisnici varaju, onda će postepeno uvoditi nove zakone. Očigledno je da je cilj ukidanje anonimnosti na Internetu. Korisnicima neslobodnih opeativnih sistema ovo nije bitno, jer njima sloboda nije ni važna. Njima mogu da uvale šta god požele i to i rade. Pitanje je šta će zajednica korisnika slobodnog softvera uraditi odmah u startu, dok još uvek nije kasno.
[ nkrgovic @ 24.03.2026. 08:01 ] @
Ne znam zasto mislis da neko ko koristi komercijalni OS ne brine o privatnosti svojih podataka. Ima jako puno okruzenja koja prave taj izbor da bi pokrili regulativu, ili jednostavno jer je komercijalno bolji izbor - ali to ne znaci da ne zele da zastite svoje podatke. Stavise, verovatno to zele VISE. Da li mislis da ce, posle skandala tipa "prisluskivanje telefona Angele Merkel" bilo ko u EU hteti da podrzi "centralizovanu kontrolu iz US". Nece.
Zapravo, glavni nacin da se ovo odrzi pod kontrolom je upravo pritisak komercijalnih entiteta.
[ xihejon @ 24.03.2026. 08:51 ] @
Možda i brinu, ne znam. Ja se trudim da ne brinem o stvarima koje ne mogu da promenim. Slobodan softver nudi izbor, pa zato postoji prostor za diskusiju o tome šta izabrati. Još od kada se pojavio SystemD određeni korisnici Linux sistema su iskazali snažno protivljenje i zagovarali tradicionalne init sisteme. Sada mi se čini da možda i jesu bili u pravu i da je SystemD trojanski konj uvaljen od strane komercijalnih entiteta.
Što se tiče centralizovane kontrole iz EU ili USA, to i nije neki izbor.
[ mjanjic @ 25.03.2026. 15:53 ] @
Sve zavisi kako ko tumači, može da zavisi i od lokalne regulative (recimo neke države), ali će proizvođač OS-a možda izabrati da nametne regionalnu ili regulativu nekog saveza (npr. EU) iako ta država ne pripada tom savezu, već je susedna i sl.
Jedan drugačiji primer su kase za samonaplatu, u Lidlu kad kupite bilo šta što sadrži alkohol, pa makar i 2,5%, na kasi za samonaplatu dobijete obaveštenje da sačekate nekoga od pomoćnog osoblja, recimo u nekim drugim supermarketima nisam imao taj problem, ali je moguće da su u međuvremenu i oni to implementirali.
[ cipej57 @ 26.03.2026. 07:53 ] @
Apple brings in age checks for UK iPhone users
Citat:
After customers accept the latest iOS 26.4 software update, they will be asked to verify their age, which they can do by providing a credit card or scanning their ID, according to an Apple support page.
Ovo pokušavaju da nametnu i slobodnom softveru.
Copyright (C) 2001-2026 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.