[ ivonnabogod @ 17.05.2026. 10:11 ] @
Bok svima! Želim podijeliti svoje iskustvo jer često putujem po Europi i primijetio sam da neke aplikacije, pogotovo mobilno bankarstvo i poslovni računi, čudno reagiraju kad se prijavljujem iz različitih zemalja. Zato sam odlučio koristiti VPN kako bih izbjegao blokade i zaštitio podatke na javnim mrežama.

Nakon isprobavanja nekoliko opcija, ostao sam na Maximum VPN. Sve je maksimalno jednostavno, spaja se za par sekundi, a veza je super stabilna. Testirao sam ga u zračnim lukama, vlakovima i preko Wi-Fi mreža u kafićima — za sada radi bez ijedne greške i ne davi brzinu nakon 20 minuta kao drugi.

Za besplatnu varijantu, ovo je neočekivano dobro i stabilno. Može se lako naći i preko pretraživanja u pregledniku. Ako nekome treba pouzdana stvar: https://maximum-vpn.com
[ bachi @ 17.05.2026. 15:27 ] @
Ima i ovaj: https://www.vpngate.net/en/
[ Predrag Supurovic @ 19.05.2026. 18:31 ] @
Nešto nisam rad da koristim VPN za koji se neko prijavi na forum samo da bi ga izreklamirao.

Kad se zaskačiš preko VPN u milosti i nemilosti si onoga ko ga administrira. On je uvek man in the middle.
[ bachi @ 19.05.2026. 19:15 ] @
Peđa, tome služi HTTPS, odnosno SSL/TLS.
[ Living Light @ 19.05.2026. 20:48 ] @
Citat:
Predrag Supurovic:
Nešto nisam rad da koristim VPN za koji se neko prijavi na forum samo da bi ga izreklamirao.

Potpisujem. ✅✅✅
[ ademare @ 19.05.2026. 20:58 ] @
To neki sajt za Ruse ? Eno Rus sedi za laptopom i kuca

A nije ruski bot al zamalo samo sto glupi bot je pritisnuo da se prevodi na "hrvatski" ?
[ Living Light @ 19.05.2026. 22:15 ] @
@Ade, nasmeja me :)

**To neki sajt za Ruse ? Eno Rus sedi za laptopom i kuca

A nije ruski bot al zamalo samo sto glupi bot je pritisnuo da se prevodi na "hrvatski" ? **

- - - - -

Extra dobar komentar!
[ mrkabrka @ 20.05.2026. 19:45 ] @
Nema djabe ni kod babe ...
[ Predrag Supurovic @ 29.05.2026. 09:38 ] @
Citat:
bachi:
Peđa, tome služi HTTPS, odnosno SSL/TLS.

Kad imaš Man-In-The-Middle nema više nikakvih garancija.
[ ademare @ 29.05.2026. 12:31 ] @
Nista nije sigurno posebno za one koje se bave kriminalom.

Cuvene SKY poruke ocigledno da legalna firma iz Francuske koja je osmislila sistem, je prikupljala sve poruke na svoj server !

Jer Francuska policija sigurno nije zaplenila 10.000 telefona pa da iz njih izvlaci poruke koje su verovatno davno izbrisane ?

Sledeca fantazija je da je Francuska policija "razbila sifru ". Kako da ne verovatno pozornik ili lokani inpektor ?

U sustini najverovatnije se dogodilo sledece da su uhapsili vlasnika i programera ako nije u pirtanju ista osoba i ponudili im dogovor. Da predaju sifru ili da dobiju XX godina robije zbog korisceja njihovog sistema u kriminalne svrhe. Oni bi bili optuzeni kao saucesnici, pomagaci itd.

Oni su lepo predali sve poruke i sifre i slucaj resen. Otisli kuci posle toga bez zatvora, sva mafija koja je koristila SKY poruke osim one sa teritorije Srbije u zatvorima.
[ whitie2004 @ 02.06.2026. 15:31 ] @
Dosta toga omaseno - pogledati

https://en.wikipedia.org/wiki/Shutdown_of_Sky_Global

Ovde serveri i sama komunikacija nisu bili tajna. Samo je sve bilo dobro sifrovano. Posto je sud odobrio upotrebu tog "covekusredini" uspeli su da specijalnim tehnikama navedu _neke_ korisnike da se apdejtuju na novu verziju aplikacije koja je krala tajne kodove sa telefona.

Nista pametno ili tesko izvbodivo. Treba ti samo odluka suda ... Ali, sudstvo u Svajcarskoj je to smatralo nelegalnim i nista od tih dokaza se nije moglo koristiti kod njih. Veci problem sa pravnicima nego samo lomljenje zastite ...
[ test1234 @ 02.06.2026. 16:24 ] @
Sve dok ne naprave grešku i ne samelju nekog Amera, onda će expresno da prihvate i Švajcarci ako i onibudu upetljani. Kao i do sada.
[ ademare @ 02.06.2026. 21:34 ] @
Citat:
whitie2004:

Sva sreca sto je na Wikipediji zapisana Istina i samo istina ?

Jel si ti svestan koliko gluposti, lazi i obmana ima na Wikipediji ?
[ whitie2004 @ 04.06.2026. 13:57 ] @
Citat:
test1234:
Sve dok ne naprave grešku i ne samelju nekog Amera, .

Ameri su svo vreme u ovoj prici.

Kao sto rekoh - mnogo problema sa advokatima. Kanadska firma, americki vlasnici, vecina korisnika Holandija, Danska, sudski nalog - Francuska. Komunikacija se nadgledala uzivo i po vecini zapadnih zakona policija mora da dejstvuje ako ima podataka da ce neko biti ubijen ili neka teroristicka aktivnost. Mada je mali broj korisnika provaljen, kada imas 3 miliona poruka dnevno sigurno je da imas previse informacija ... Ne mozes kao u WWII da kazes: znamo da ce Nemci da napadnu konvoj ali cemo da cutimo i sacuvamo tajnu da je komunikacija provaljena... Morali su da lazu i da tvrde da su citali samo komunikaciju od ranije, a to se lako dalo proveriti.

Dobri momci su ovde odigrali mudro. Mnogo je lakse manipulisati covekom nego vise hiljada bitnim siframa. Digli su buku da je stvar provaljena, neke jake primere doveli pred sud i medije ... Krimosi su brzo i lako presli na sledecu zamensku aplikaciju. E, ona je bila komplet FBI produkt. Od pocetka, cisto i pedantno pravljena za FBI potrebe !
[ whitie2004 @ 04.06.2026. 14:05 ] @
Citat:

Citat:

Sva sreca sto je na Wikipediji zapisana Istina i samo istina ?

Takav ti je internet. Citalac moze da poveruje tebi ( nisi dao nikakav izvor, znaci "majke mi" princip ) ili Wikipediji. Cista demokratija - sam biras sta ti se svidja. Ne mora da bude ispravno. Ako bi ipak da dodjes do tacnih informacija moras da posvetis vise vremena, procitas vise izvornih informacija. Ocu reci - potrudis se malo ...

A ovde je bila samo moja zelja da se slozim sa Pedjom da javni VPN ne moze biti pouzdan.
[ ademare @ 04.06.2026. 16:06 ] @
Ne mislis valjda da sam ja "izvor" informacija o Sky prepiskama ?

Niti sam to ikada koristio niti imam toliko bujnu mastu da izmisljem takve stvari.

Nego kao i sve procitao na internetu, pa ovde napisao. Koji je tacno izvor ? Uh Procitao na X-u nisam zapamtio ko je autor.

Meni opisana verzija dogodjaja izgleda mnogo verodostojnije i realnije nego verzija sa Wikipedije !

KOliko sam samo gluposti i fantazija procitao na Wiki posebno oko osetljivih tema kao sto je i ova na primer, jer te Sky poruke nisu koristili prodavci paradajza, vec iskljucivo kriminalci i mozda retko neko van tog miljea.

Wiki je pun Laznih opranih Biografija, Laznih dogadjaja i njihovog tumacenja kako odgovora nekome itd. Nema tamo nikakve slobode kako se propagira, sve je kontrolisano sta pise.

Nacionalne wiki su tek sala !

Procitaj HR Wiki ako zelis da se upoznas sa Neoustaskim pogledom na svet ! Tamo je Ustasluk normalna i uobicajena pojava.